Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Problema walkie-talkie

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
geopalade

geopalade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 09.11.2004
Salutare,

Am cumparat din tirg o pereche de walkie-talkie care bat 5Km dar intre cele doua blocuri intre care vreau sa le folosesc functioneaza cu intreruperi desi sunt doar 500m in linie dreapta. Am iesit in fata blocului cu ambele aparate si se aude bine. La fel de bine se aude si daca folosesc un singur walkie-talkie impreuna cu o statie de pe taxi (am un prieten taximetrist) distanta fiind de 2-4Km. Am incercat sa scot un fir pe fereastra si sa il apropii de antena dar se aude si mai prost. Cum as putea sa fac sa se auda mai bine?

#2
Gheorghe Dracu

Gheorghe Dracu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,974
  • Înscris: 02.11.2004
Ce fel de walkie-talkie ai cumparat? Sunt PMR-uri? Daca sunt de CB, las-o moarta ca nu poti face o antena ad-hoc. Daca sunt PMR-uri, orice interventie esie ilegala, inclusiv in circuitul de antena. Am citit un lucru interesant pe net anul trecut despre un tip din Danemarca parca, care a cumparat o astfel de pereche si a pus antena PMR-ului in locul dipolului unei antene yagi si a facut o legatura de mai mult de 5km. In felul acesta nu i s-a putut reprosa ca a comis o ilegalitate. Poti incerca, dar nici un yagi nu se face prea simplu.

#3
geopalade

geopalade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 09.11.2004
Sunt PMR pe 433 MHz (sau 460 nu sunt sigur). Nu as vrea sa comit o ilegalitate, as vrea doar sa maresc un pic eficienta ca sa mearga 500m (mai mult nu este nevoie). Daca ar fi sa pun o antena yagi cu se procedeaza? (nu prea ma pricep)
Poti sa dai mai multe detalii eventual pe PM?
Oricum multumesc frumos.

#4
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Nu-ti trebuie yagi... stai linistit, o antena omnidirectionala externa e suficienta.
Nu e voie sa modifici un PMR dar nu cred ca-ti da cineva in cap pt o antena la o "jucarie" de 0.5W mai ales ca nu se inghesuie lumea la ele si nu e aglomeratie :lol:
Iti poti face antenuta in balcon, ceva ca un dipol deschis ar fi cat de cat ok, are 75 ohmi dar nu conteaza ca pui cablu scurt si merge oricum mai bine decat cu a portabilei.

Ce trebuie sa faci insa ca sa poti face orice modificare usoara este sa studiezi bine statia si sa-i montezi ferm in locul antenei o mufa BNC mama cu prindere calumea... trebuei sa adaptezi, eventual cu o piesa metalica, manson etc...
Ideea este ca mufa sa fie rigida pe statie, sa aiba loc (ca astea sunt mici de regula), si sa conectezi ferm masa si caldul la BNC.

Astfel cu statia in cauza poti continua sa folosesti ca o portabila daca ii pui antene tipice se statii de ultrascurte... care sunt pe bnc dar poti sa o conectezi usor si la antena. Oricum trebuie studiat bine acolo ca sa iasa calumea.

Si apropo, las-o cu 5km ca nu duc alea atata :D

Edited by Andrei Cioaca, 03 February 2005 - 08:36.


#5
byteworks

byteworks

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 865
  • Înscris: 04.04.2003

Andrei Cioaca, on Feb 3 2005, 08:25, said:

Si apropo, las-o cu 5km ca nu duc alea atata :D

<{POST_SNAPBACK}>


Andrei, dar ce zici de 60km, din virf de munte la ses? E drept, cred ca era ceva conditie magica. In mod obisnuit 5km aer sol sau spatii deschise nu-i problema, dar in oras e jale asa-i.

#6
Gheorghe Dracu

Gheorghe Dracu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,974
  • Înscris: 02.11.2004
Andrei, de ce razi de cei 5km. Byteworks are dreptate. Du-te odata la Vf. Omu si vei putea asculta in voie taximetristii din Bucuresti. Stiu ca aia au poate 30-40W in antena, dar in conditiile astea (yagi + vizibilitate directa) eu zic ca 5km cu PMR e fezabil. Ramane doar problema legala, cea de a interveni in aparate.

#7
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Eu va inteleg pe amandoi dar sa te duci cu statia in varful muntelui sa vorbesti e putin cam departe :P

Deci am fost gresit inteles, logic ca se poate vorbi mai departe in conditii speciale... merge si 10000 km pe propagare etc... merge si mai mult daca e vizibilitate de ex, luna-pamant dar eu ma refer la a vorbi in oras, de pe strada, pentru ca aici conteaza practic :) 1-2km in conditii magice, 500m-1km pe care te poti baza cat de cat, printre blocuri.

Un test efectuat de mine si cu niste amici cu FRS-uri de 0.5W a aratat ca in realitate si sensibilitatea statiilor e nasoala si antenele proaste, practic cu una pe terasa unui bloc de pe Bd Turda, si cealalta langa lacul morii in Crangasi, abia mergeau, s1-2 cu intelegibilitate slaba, r1-2 maxim... asta e realitatea din pacate. Distanta nu e mai mare de 2.2km dupa cum stie cine sta in zona, si considerati blocul de 10 etaje totusi... care trebuia sa-i dea inaltime. Desi ma indoiesc ca in Bucuresti sunt locuri unde poti prinde mai mult de 2-3km chiar cu conditii magice. Nu le ajuta antena si nici partea electronica, sunt expre facute asa. Daca vrei sa mearga bine alea mai bien iei ceva de radioamatori cu frecventa liniara si cu alea te auzi mai normal, in PMR.

Spre comparatie cu acest test, trebuie mentionat ca de pe acelasi bloc de 10 etaje, cu o statie de cb dinaia decenta, Alan 42/10 benzi, ma auzeam la s7 undeva dupa Pta Unirii, spre parcul Tineretului sau ce e ala acolo... la case, 5.4km distanta masurata gps... deci diferenta enorma. 4W in 27MHz si 0.5W in 462MHz... ceva nu se leaga, trebuia sa mearga mai bine pmr-ul dar nu merge... de aici am tras concluzia ca au antene handicapate si receptie varza.

#8
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
Da, este tendinta ca piata sa fie inundata de o gama larga de  aparate  ce functioneaza in 446MHz, care teoretic au 500mW la iesire dar sunt facute pe  vapor... dar exista si modele produse  de firme cu renume  vezi  de exemplu Alan 456 care desi are dimensiuni reduse isi face treaba cu prisosinta...

[ http://www.thiecom.de/alan456schwarz.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si sa nu comparam modelele mai vechi de la Motorola, vezi de exemplu Euro 446/PG531 care au fost facute sa functioneze in conditii dificile cu cele din seria noua tot de la Motorola T5512, T5522 ... :rolleyes:
...revenind la subiect, adaptarea unui conector nu este o treaba foarte usoara pentru modelele miniaturizate , deoarece se poate distruge cablajul in zona de cuplare a antenei... exemplu de fixare a antenei la Motorola:

Attached Files

  • Attached File  ant.JPG   50.21K   53 downloads


#9
firasg

firasg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 23.01.2005
din cite stiu este libera si la noi frecventa de 433.050, tot ceva in genul PMR. Deci cel mai bine e sa iei o statie de radioamatori in banda de 70cm si s-o folosesti pe frecventa asta. Cit despre restrictiile cu privire la putere si modificarile in circuitul de antena, sa fim seriosi. Astfel de restrictii exista si pentru radioamatorii autorizati si asta nu-i opreste sa iasa cu kilowattu, nu se sinchiseste nimeni.

p.s. andrei: tu chiar lucrezi cu max 4W in CB ? :)

#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Cred ca te referi la asta:

"433.05 – 434,79 MHz A 43 dBμV/m 30m Fără restricții de ciclu utilizare SR EN 55011"

"- Clasa A: echipamente prevăzute pentru a fi utilizate în toate localurile, altele decât  cele casnice și altele decât cele care sunt conectate direct la o rețea electrică de distribuție de joasă tensiune, care alimentează clădiri de locuit. Echipamentele ISM de Clasă A pot fi măsurate fie pe un amplasament de încercare, fie la locul de instalare;  "

"- Grupa 1: echipamente de laborator, echipamente medicale, echipamente știintifice (generatoare de semnal, receptoare de măsurare, frecvențmetre, balanțe, echipamente de analiză chimică, microscoape electronice, surse de alimentare în comutație care nu sunt  încorporate într-un echipament, etc.);  
- Grupa 2: echipamente industriale de încălzire prin inducție, aparate de gătit cu inducție de uz casnic, echipamente de încălzire dielectrică, echipamente industriale de încălzire cu microunde, cuptoare cu microunde de uz casnic echipamente medicale, echipamente de sudare cu arc cu excitație RF, echipamente de electroeroziune, echipamente comandate prin tiristoare echipamente de sudare prin puncte (topirea metalelor, încălzirea lingourilor, încălzirea componentelor, sudare și lipire, sudarea tuburilor, lipirea lemnului, topirea plasticelor, preîncălzirea plasticelor, tratarea produselor alimentare, coacerea biscuiților, decongelarea produselor alimentare, uscarea hârtiei, tratarea textilelor, condiționarea adezivilor, preîncălzirea materialelor, echipamente medicale de terapie cu unde scurte, echipamente medicale de terapie cu microunde).
"
Deci, nu e banda de voce :( Este date care este ele, gen comanda garaj, alarme etc... nu poti sa stii ce perturbi daca dai cu voice si cu ceva putere acolo  B)

---
p.s. andrei: tu chiar lucrezi cu max 4W in CB ?
---

Nu am acuma nimic cu 4W, doar cu mai mult :P Dar nu e rau sa lucrezi 4W, e suficient pt 60-80km sol-sol, daca ai scule sau antena pe bloc :)

Folosesc un Sommerkamp... momentan, e o statie consacrata dar are ceva varza la sinteza... arata frecventa aiurea si nu are pasul de 100Hz corect tot timpul, catodata sare 2kHz..., e dinaia tehnologie anii 70-80... cu multe integrate gen mmc... dar vreau sa-mi iau ceva ieftin gen smini 4W pe care sa o optimizez cu filtre pe cristale si alte imbunatatiri stiute, ca e buna asa de joaca... nu prea am mai avut timp in ultima vreme sa ma ocup de statii. Atunci o sa am numai 4W puterea legala  :P

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate