Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Taxa pod " Sold peaje neexpir...

Problema stabilizator tensiune cu...

VENTILATOR

Comunicare cu animale moarte ?
 Convertit sistem de navigați...

Nu am sunet pe hdmi

Întrebare alunita

Schimbare tabla acoperis
 Trotineta Bolt cu reducere de 3 lei

Aragaz cu plita pe gaz si cuptor ...

Cablu FFC

Poco F6/F6 Pro
 Scurgere catre hazna

De la 24V la 5V DC?

Deducere TVA

Open WRT nu sincronizeaza ceasul ...
 

legea asigurarii obligatorii a locuintelor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
11 replies to this topic

#1
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005

Quote

Legea asigurării obligatorii a locuințelor, gata de start la 1 iulie 2009?!



Mult așteptata lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor are șanse mari să devină operațională la 1 iulie 2009, în sfîrșit, după două termene limită nerespectate, dacă trece, azi, de votul final din Camera Deputaților - for decizional, a declarat consilierul în cadrul Ministerului Internelor și Reformei Administrative (MIRA), Radu Popescu. "Proprietarii trebuie să contracteze polițe de asigurare obligatorie de locuințe începînd cu 1 iulie 2009", a explicat Popescu, care a adăugat că legea va intra în vigoare la 120 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial. Actul normativ a fost adoptat pe articole, în prima zi a acestei săptămîni parlamentare, de Camera Deputaților, urmînd să primească votul final astăzi, 8 octombrie, după ce a trecut de Senat în noiembrie 2007. Riscurile care se asigură prin această poliță sînt daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de către oricare dintre formele de manifestare ale dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren sau inundații), ca efect direct sau indirect al producerii acestora. “Totalul costurilor primelor de asigurare pentru locuințele din România ar fi de 145 milioane de euro, iar valoarea reasigurată pentru clădiri, de trei miliarde euro", declara la sfîrșitul anului trecut Popescu. El a subliniat că proprietarii care nu își asigură locuința riscă o amendă de 500 lei, în condițiile în care prima obligatorie este de numai 10 euro în cazul locuințelor tip B și de 20 euro în cazul locuințelor tip A. Potrivit proiectului, suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuințele tip A și de 10.000 euro pentru locuințele tip B. Potrivit legii, tipul A este o construcție cu structura de rezistență din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic și tipul B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Persoanele care beneficiză de ajutor social și care nu-și pot permite să suporte polița de asigurare vor primi subvenții de la Guvern pentru acest cost. Pe de altă parte, persoanele care vor să-și asigure locuința la valoarea reală pot încheia o poliță de asigurare facultativă, complementară celei obligatorii. Asigurarea obligatorie a locuințelor urmează să fie gestionată de o societate pe acțiuni - Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - la care acționari vor fi firmele de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuințe împotriva dezastrelor naturale. Refuzul asiguratorului autorizat de a încheia la cererea unui proprietar de locuință contractul de asigurare obligatorie a locuințelor se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 lei.

sumele maxime de asigurare sunt derizorii...da rma rog... e mai mult decat nimic.
eu zic ca este o lege buna...

totusi am si o intrebare...cei care si-au asigurat deja locuinta (optional)..sunt obligati sa faca si asigurarea obligatorie? eu parca asa inteleg

#2
jay333

jay333

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,175
  • Înscris: 02.04.2007
"Art. 11 - Proprietarii de locuinte care, la data prevazuta la art. 3 alin. (2), au incheiate contracte de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de prezenta lege, au obligatia de a incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor in termen de 5 zile de la data expirarii contractelor de asigurare facultativa. Incepand cu aceeasi data, contractele de asigurare facultativa cu privire la locuinte se pot incheia numai pentru despagubirile care depasesc sumele asigurate obligatoriu, prevazute la art. 5 alin. (1) sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor."
Intreaga lege aici.

Eu unul sunt foarte revoltat ca sunt obligat sa-mi asigur casa doar la unele societati de asigurari, doar la sumele pe care le vor cretinii de guvernanti, sunt revoltat ca nu-mi permit sa-mi protejez proprietatea cum consider eu mai bine.
Da, era necesara o asigurare obligatorie insa, ca de obicei, legea e facuta cu curul. In fine, astept sa-mi dea amenda ca nu-mi fac asigurarea obligatorie in conditiile in care am locuinta asigurata si probabil am sa o contest (amenda).
Sunt tare curios daca dupa intrarea in vigoare a legii firmele de asigurari vor mai incheia polite care sa acopere (si) riscurile din polita obligatorie sau numai polite "pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor".

#3
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
ca idee e buna. eu stiu ca firmele de asigurari au tot amanat doar-doar s-o produce cutremurul ala mare si pica din blocurile si casele care-s varza, ca acum ar cam iesi in pierdere...

si e simplu: iti faci asigurarea obligatorie (e ieftina, ceva de genul 20 euro/an) si iti mai faci una facultativa care sa acopere valoarea reala a ap./casei.

#4
jay333

jay333

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,175
  • Înscris: 02.04.2007
Simpla o fi numai ca ia gandeste-te nitel: in caz de calamitate esti despagubit de polita obligatorie in limita sumei prevazuta in polita, recte 20000. Cacatul de lege spune ca poti incheia o asigurare facultativa pentru bube care nu sunt in polita obligatorie. De unde rezulta ca daca ai casa a carei valoare depaseste 20000 ti-o iei frumos in mana pentru restul sumei ca nu e acoperita de nimeni.
Simplu zici? Da, pentru ei.

#5
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
eu stiu ca iti poti asigura facultativ locuinta pentru suma ce depaseste suma data drept despagubire din polita obligatorie.

adica, daca ai un ap. sau o casa care valoreaza, sa zicem,  50.000 euro, faci asigurarea obligatorie si iti poti face una facultativa pentru restul de 30.000 euro.

LE: poti cuprinde in asigurarea facultativa si alte despagubiri (ex: te-a inundat vecinul)

legea asta a fost data deoarece se asteapta un cutremur...si sa nu vina toti la stat sa ii ceara casa...

Edited by anknic, 18 March 2010 - 17:40.


#6
mxmx

mxmx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 821
  • Înscris: 15.01.2010
Cate blocuri din Romania s-au prabusit in urma unor inundatii? Mai degraba au sanse sa explodeze de la scurgerile de gaz sau de la vreun vecin nebun. Ar trebui facuta diferenta intre asigurarea unei case si asigurarea unui apartament de bloc.


 jay333, on 18th March 2010, 17:32, said:

Cacatul de lege spune ca poti incheia o asigurare facultativa pentru bube care nu sunt in polita obligatorie. De unde rezulta ca daca ai casa a carei valoare depaseste 20000 ti-o iei frumos in mana pentru restul sumei ca nu e acoperita de nimeni.
Pt. despagubiri mai mari SAU pt alte riscuri, te poti asigura facultativ:

contractele de asigurare facultativa cu privire la locuinte se pot incheia numai pentru despagubirile care depasesc sumele asigurate obligatoriu, prevazute la art. 5 alin. (1) sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.

Edited by mxmx, 18 March 2010 - 18:03.


#7
tomane

tomane

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 515
  • Înscris: 05.01.2007

 anknic, on 18th March 2010, 17:39, said:

1.eu stiu ca iti poti asigura facultativ locuinta pentru suma ce depaseste suma data drept despagubire din polita obligatorie.
2.adica, daca ai un ap. sau o casa care valoreaza, sa zicem,  50.000 euro, faci asigurarea obligatorie si iti poti face una facultativa pentru restul de 30.000 euro.
LE: poti cuprinde in asigurarea facultativa si alte despagubiri (ex: te-a inundat vecinul)
3.legea asta a fost data deoarece se asteapta un cutremur...si sa nu vina toti la stat sa ii ceara casa...
1.Se poate , este in lege !
2.Valoare casei (apartamentului ) ti-o stabileste asiguratorul ! ATENTIE! Sunt asiguratori care in caz de dezastru iti platesc in cota procentuala  dintre valoarea asigurata si valoarea de PIATA a casei la momentul producerii riscului. Daca te asiguri anul asta, sa zicem la valoare asigurata de 50.000 euro, si la anu', valoarea de piata este 100.000 euro si se-ntampla , Doamne fereste un cutremur, asiguratorul considera SUBASIGURARE si-ti da , ghici, 50% din suma asigurata , respectiv 25.000 euro. Si toate celelalte din contract ( inundatii vecin, furt s.a) se platesc procentual . De altfel, asiguratorii au la ei tabele cu valorile apartamentelor, pe zone si te MOMESC cu valorile MICI din tabele , nefacandu-ti altceva, decat ca in cazul lui Doamne Fereste sa fii pacalit.    
3. Dupa aprobarea legii asigurarilor obligatorii se abroga toate legile si hotararile privind ajutoarele la calamitati

#8
data

data

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,114
  • Înscris: 11.06.2004

 anknic, on 18th March 2010, 17:28, said:

ca idee e buna. eu stiu ca firmele de asigurari au tot amanat doar-doar s-o produce cutremurul ala mare si pica din blocurile si casele care-s varza, ca acum ar cam iesi in pierdere...
...

ies in pierdere pe naiba, sa imi fie scuzata expresia; cand ai vazut tu firma de asigurari sa iasa in pierdere sau sa dea faliment?

cand e de luat banii ... ii iau cu bucurie
'

cand e vorba sa te despagubeasca pentru riscurile asigurate ... stai mult si bine


cand apare un cutremur ... o calamitate ... cer dar si primesc bani din bugetul de stat pentru a acoperi despagubirile ... firmele de asigurari nu pierd niciodata

#9
gabicen

gabicen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,885
  • Înscris: 27.06.2006

 anknic, on 18th March 2010, 17:28, said:

ca idee e buna. eu stiu ca firmele de asigurari au tot amanat doar-doar s-o produce cutremurul ala mare si pica din blocurile si casele care-s varza, ca acum ar cam iesi in pierdere...

si e simplu: iti faci asigurarea obligatorie (e ieftina, ceva de genul 20 euro/an) si iti mai faci una facultativa care sa acopere valoarea reala a ap./casei.

da de ce este obligatorie???
Pe mine nu ma deranjeaza daca o sa pice blocul pe mine...

De ce, sau cine sau ce din guvern s-a gandit sa mai suga bani de la contribuabili si sa le dea la firmele de asigurare?
Poate fiindca firmele de asigurare se vaita ca nu au bani de despagubiri auto si ca adaosul comercial la smecherii gen servie auto este peste 300 la suta.

Eu locuiesc intr-un bloc unde s-au spart si daramat pereti din beton, de rezistenta  de catre vecini.
Nu platesc bani de asigurare pe apartament decat dupa o expertiza asupra blocului.

#10
jay333

jay333

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,175
  • Înscris: 02.04.2007

 mxmx, on 18th March 2010, 18:03, said:

Pt. despagubiri mai mari SAU pt alte riscuri, te poti asigura facultativ:

contractele de asigurare facultativa cu privire la locuinte se pot incheia numai pentru despagubirile care depasesc sumele asigurate obligatoriu, prevazute la art. 5 alin. (1) sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.
Da, asa e. Insa dupa cum merg treburile de obicei la noi, sa vezi distractie cand trebuie sa-ti recuperezi paguba de la 2 asiguratori. Fiecare te va trimite la celalalt si vei ramane cu buza umflata.
De ce nu au facut legea mai simpla: te asiguri unde vrei tu pentru mai multe riscuri sau te asiguri obligatoriu?

#11
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
cine crede ca leagea asta e facuta pentru cei citiva indivizi carora le explodeaza blocul anual e dement. legea este facuta pentru firmele de asigurari, care sint cele mai mari conglomerate de tepari care exista in acest univers. ghiciti ce s-ar intimpla daca, asa cum se zice, in cazul unui crutremur s-ar darima juma de romanie. este vreun cretin care crede ca asigurarile vor plati reconstructia? :lol:

sa nu mai zic de taranii aia cu cocioabe inundate, isi inchipuie cineva ca ii asigura vreun individ in afara de satan?

- ziua buna, maica, am venit sa ma asigur
- hmmm, ok ce doriti sa asigurati?
- pai am cocioaba asta de pamint si 2 capre, in fiecare an mi se umple de apa si se ineaca caprele, ne-a dat si la tv
- ne pare rau, nu asiguram capre

#12
colt45

colt45

    The Truth is Out There! Open your Mind and you will See It.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,772
  • Înscris: 26.04.2007

 Mosotti, on 19th March 2010, 09:40, said:

cine crede ca leagea asta e facuta pentru cei citiva indivizi carora le explodeaza blocul anual e dement. legea este facuta pentru firmele de asigurari, care sint cele mai mari conglomerate de tepari care exista in acest univers. ghiciti ce s-ar intimpla daca, asa cum se zice, in cazul unui crutremur s-ar darima juma de romanie. este vreun cretin care crede ca asigurarile vor plati reconstructia? :lol:

sa nu mai zic de taranii aia cu cocioabe inundate, isi inchipuie cineva ca ii asigura vreun individ in afara de satan?

- ziua buna, maica, am venit sa ma asigur
- hmmm, ok ce doriti sa asigurati?
- pai am cocioaba asta de pamint si 2 capre, in fiecare an mi se umple de apa si se ineaca caprele, ne-a dat si la tv
- ne pare rau, nu asiguram capre


aia de-au facut legea nu mai puteau sa doarma noaptea de grija napastuitilor ... dupa ce va fi publicata in MO o sa poata dormi si ei linistiti ... si-au facut datoria fata de platitorii de taxe :smoke:

Edited by colt45, 19 March 2010 - 10:17.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate