Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tulsa King (2022 - )

Tv box android fara "servicii...

Factura platita la Supercom si ne...

Nu mai primesc sms pentru locker ...
 Apeluri efectuate dar nu apar in ...

Apa de puț in Berceni-Ilfov

Recomandare alegere - R7 7800X3D/...

OCEANIA NATIONS CUP 2024
 Recomandare router portabil wifi

Plata internaționala

Problema cheie/inchidere centrali...

Casa pe structura de lemn (timber...
 In ce an ati facut scoala de sofe...

Problema masina de spalat

Achiziție lentile ochelari o...

Alegere rucsac 20 litri
 

Vita de vie

* * * * * 8 votes
  • Please log in to reply
7013 replies to this topic

#811
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
trat 1 la dezmugurit-sulf muiabil
trat 2 la 2 sapt cu bordeleza
trat 3-7
trat 8 bordeleza

#812
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Uite cum văd eu situația (cu referire și la ce a fost anul ăsta la mine).
Primul stropit se aplică atunci când lăstarii au 6-8 frunze. Anul ăsta la mine primul tratament a fost aplicat în 10 mai. Noi nu prea agreem ideea de a da cu sistemic la acest prim tratament. Folosim, de regulă (că anul ăsta a fost altceva), cuprice (de exemplu, Alcupral, dar mai sunt și altele) pentru mană și ceva pentru făinare (anul ăsta a fost Bumper, dar poate fi și altceva). Neapărat ceva pentru acarieni la acest prim tratament.
Al doilea stropit se aplică înainte de înflorire. Anul ăsta a fost în 23-24 mai și am dat cu Ridomil (mană) și Topsin (făinare și putregaiul cenușiu) ambele sistemice. La fel și după înflorit (13-14 iunie).
Al patrulea tratament va fi la fel (în jur de 4-5 iulie), iar la al cincilea (pe 25-26 iulie) adaug și Decis. Ultimul (probabil în jur de 14-15 august) o să fie cu ceva cupric contra manei și neapărat ceva contra putregaiului cenușiu (Teldor mi se pare foarte potrivit). Ideea este ca ultimul tratament să nu fie sistemic și să nu ajungă în must la momentul culesului. A, și să nu influențeze fermentația alcoolică (că mai sunt și astfel de substanțe).

Revenind la schema ta de tratament, eu aș înlocui Decisul din primul tratament cu ceva contra acarienilor (Nissorum) și l-aș folosi în penultimul tratament înainte de intrarea în pârgă. Am avut un an când m-a prins descoperit la acest capitol și nu vă spun de ce sunt în stare moliile alea.
Nu înțeleg ce caută Mospilan-ul ăla acolo (la tratamentul 2) care nu este pentru vie. Swich este pentru putregaiul cenușiu, dar asta este acoperită și de Shavit, deci...
Nissorum-ul se folosește până la sfârșitul înfloritului, deci ăsta ar fi potrivit la primul stropit din schema ta de tratament.
Cabrio Top mi-a plăcut și mie cum arată în teorie, dar deocamdată sunt mai reticent până mă mai documentez. Prea s-a aprobat rapid la noi, motiv pentru care au sărit destui de fund în sus.

Edited by senator, 24 June 2014 - 12:31.


#813
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
Sambata plec spre Vrancea dinou. O sa revin cu poze sa vedem ce a ramas.. am pierderi uriase. Acum ne este teama de fainare pentru ca mana practic a trecut si a lasat in urma un dezastru. Unele vii sunt pierdute complet. Stiu oameni care au bagat doar produse foarte scumpe sistematice si au ajuns deja sa depaseasca 1000ron la hectar in chimicale si tot au pierdut. Acum incerc sa salvez coarda si dau cu bumper topsin antracol si drago... in care mai pun ceva zeama bordeleza si sulf muiabil. Sper sa ramana ceva prin vie. Am pierdut extrem de mult la Hamburg si la Chasselas.. in schimb la Afuz Ali care se afla doar la circa 50m de Hamburg cu aceleasi chimicale si aceeasi zi de stropire, nu am mai mult de 15% pierdere. Tind sa cred ca la viile de vin voi avea maxim 40% pierderi dar totusi nu inteleg cum anumite vi in special Feteasca Regala sunt aproape neatinse si altele in aceeasi zona cu aceleasi stropiri sunt bubuite rau de tot.

senator imi pare rau ca nu ne cunoastem .. te-as fi "rapit" sambata sa ma ajuti si pe mine cu solutii. Unde ai via? Eu aici in BUC in curte nu am avut probleme, desi nu am stropit via decat contra paianjenului.

Am o vie feteasca alba unde am pierderi de 50% intr-o zona unde frunzele toate sunt glabene la toata lumea pe tot dealul. Asa ceva nu au vazut nici bunicii mei. Nu inteleg cum e  posibil cand toti am stropit diferit acea tarla. Astazi dimineata 30 grade cu un soare puternic.. la pranz s-a innorat si a plouat timp de 25min cu stropi mari peste 15l m, iar acum dupa dinou soare si 25 grade.. ce naiba de boli or mai aparea nu stiu. Cert este ca orice investie facuta de acum inainte va fi minus clar.

Prea multa ploaie.. prea multa.

Edited by Patrick007, 24 June 2014 - 15:26.


#814
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Poate cu altă ocazie. Acum, de-abia am ieșit din spital și nu pot să mă deplasez câteva săptămâni.
Via mea este în Dealu Mare (între Ceptura și Tohani).
Nu trebuie să intri în panică. Trebuie să acționezi rapid și eficient. Din păcate (pentru tine) dacă stai în București și vrei să îngrijești o vie din Vrancea nu faci treabă serioasă. La mine e altceva (maică-mea coordonează treaba acolo în lipsa mea).
Nu te mai lua după cei care au pagube și pretind că au dat cu substanțe sistemice (nu sistematice). Ori nu au stropit deloc, ori (cel mai probabil) au dat cu substanțe de contact și au crezut că dau cu sistemice. Am pățit-o și eu acum vreo 7-8 ani și, după ce am făcut un consiliu de familie, am reușit să fiu convingător și am trecut pe d-astea sistemice. În cazul meu, nu mă mai aștept la probleme decât în cazul înghețului pe care nu-l pot controla (motiv pentru care în anii 2010 și 2012 am avut cam 15% din producția normală de struguri).
În consecință, ca să te încurajez, bagă rapid un tratament forte cu Ridomil/Mikal pentru mană, respectiv Topsin pentru făinare și putregaiul cenușiu și o s-o scoți la liman. Dacă timpul îți permite mai rupe din lăstari și aerisește via cât de cât. Eu am tăiat via în toamnă de ziceau toți că nu o să mai dea, iar acum toți cei care trec pe-acolo se minunează de cum arată. Chiar și-așa, tot o să mai răresc din lăstari și mai în august și din ciorchini.
Poți să faci treabă bună și în astfel de condiții meteo.

#815
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
moliile ataca primavara, la mine toamna nu au aparut molii deloc, de asta am decis si mospilan. acarienii si paienjenii nu prea suporta umezeala de primavara si daca faci si tratamentul cu sulf muiabil la dezmugurit esti protejat pt.acarieni. la mine molia nu apare toamna, in schimb am paienjeni care intepa boaba, de aia am nisorum spre toamna. eu nu as da cu topsin 3 tratamente unul dupa altul...as intercala altceva intre 2 topsine

eu am 10% pierderi in vita si asta doar pt.ca tata a dat bordeleza in loc de topsin acum 3 sapt.

mai depinde mult si de soi, de ex.feteasca alba este extrem de sensibila, alte soiuri sunt neatinse. duminica si luni am analizat vita, inclusiv cu buruieile: in jumatatea de vita unde am buruieni de sol nu am niciun fel de boala, indiferent de soi, in jumatatea in care am avut mult marar (deci inalt), am boala, dar si aici...depinde de soi, am feteasca alba atinsa si langa ea (si fix aceleasi conditii) alt soi (urmeaza sa il identific la copt, dar am senzatia ca e cardinal sau victoria dupa forma boabei si dupa cat e de mare boaba) absolut neatins.

la vecina mea in vie e farmacie: sapa de 3 ori pe sezon si baga tavalug de spart crusta de 2 ori, vita e legata si defoliata la timo si...are 50% pierderi pt.ca nu a stropit la timp (a tot dat subst.de contact si deabia duminica asta a dat topsin ca le-am zis eu sa bage sistemice ca vin iar ploi).

la noi pe deal cica e dezastru, se duce paguba spre 50% (din ce mi-a zis un nene care stropeste cu tractorasul vreo 2 vii mari, au dat numai cu subst.de contact pt.mana si fainare si...a atacat putregaiul cenusiu...oricum si daca era mana tot dracul ala era ca subst.lor de contact s-au spalat a doua zi de la atata ploaie)

tare as vrea sa schitam un plan de stropit impreuna...pe net schemele sunt deja depasite (atata vreme cat nu au tratament pt.putregai in perioada asta si...s-a vzut ca tocmai putregaiul a atacat nul asta!)

#816
danero2004

danero2004

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 02.01.2006
Anca , de ce topsi cu ridomil , stiu ca , candva primisem recoamndarea sa nu bag doua sistemice in planta ca se pot "certa" ....in rest e buna schema lui Senator..

Cabrio ala nu e cam scump ?

#817
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
topsin nu are sistemie pt.mana. eu nu am a comenta la schema lui decat ca are 3 stropiri succesive cu topsin...ceea ce eu nu cred ca e in regula.

#818
danero2004

danero2004

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 02.01.2006
Eu nu stiu ce sa zic , dar una stiu sigur , ca am cumparat cu 200 lei struguri in toamna cat sa echilibrez muscatul ca nu e baubil singur si daca stau bine si adun ...++++ cred ca mai bine tai via ... :))

#819
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
la mine per total se merita: anul trecut am facut 100 kile de ceapa, 300 kile rosii, morcovi+mazare+ridichi si salati, basca fasole verde si... vreo 600l vin alb si vreo 300 de rosu absolut dementiale :) toate cu stropirile de la vita...la mine toate evolueaza bine daca merge bine vita, asa ca merita sa bag tratamente mai scumpe. ideea e sa fac o schema clara ca tata cam imbatraneste...si trebe sa ii dau cu perioada si cantitati...si pt.mine e bine sa am o schema clara ca nu am timp mereu sa vizionez fiece butuc.

#820
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postanknic, on 24 iunie 2014 - 16:45, said:

moliile ataca primavara, la mine toamna nu au aparut molii deloc, de asta am decis si mospilan. acarienii si paienjenii nu prea suporta umezeala de primavara si daca faci si tratamentul cu sulf muiabil la dezmugurit esti protejat pt.acarieni. la mine molia nu apare toamna, in schimb am paienjeni care intepa boaba, de aia am nisorum spre toamna. eu nu as da cu topsin 3 tratamente unul dupa altul...as intercala altceva intre 2 topsine
... și la mine doar toamna. Dar, citind din ce spun specialiștii văd că lucrurile sunt mai complicate. Pentru că sunt două feluri de molii cu caracteristici specifice.
Cochilisul (Clisia ambiguella) care se întâlnește în special în Transilvania și Moldova are două cicluri de dezvoltare pe sezon: o dată primăvara la apariția butonilor florali și o dată la începutul lunii iulie.
Eudemisul (Lobesia botrana) care se întâlnește în special în sudul țării are trei cicluri de dezvoltare. Larvele din generația a III-a rod boabele în pârgă sau coapte.
Trag concluzia că, în cazul meu, a fost vorba de eudemis pentru că în anul ăla cu probleme mi-a făcut probleme la boabele de struguri. În aceste condiții, cred că schema ar impune ca tratamentele 1, 3 și 5 să cuprindă substanțe (Decis) contra lor.

#821
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
iarasi nu poti sa dai doar decis...eventual 1 si 3 decis si in 2 bagi mospilan. sigur nu era paianjen cel care a intepat boaba? la molie is bune vrabiile, eu am cateva la streasina si le vad cum vin la pui cu fluturi si molii.

#822
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Repet încă o dată: Mospilan nu este pentru vie. Nu înțeleg de ce tot amintești de această substanță aici.

View Postanknic, on 24 iunie 2014 - 19:43, said:

sigur nu era paianjen cel care a intepat boaba? la molie is bune vrabiile, eu am cateva la streasina si le vad cum vin la pui cu fluturi si molii.
Sigur. Specialiștii spun că eudemisul este combătut de viespile din genul Trichogramma.

View Postanknic, on 24 iunie 2014 - 16:45, said:

la noi pe deal cica e dezastru, se duce paguba spre 50% (din ce mi-a zis un nene care stropeste cu tractorasul vreo 2 vii mari, au dat numai cu subst.de contact pt.mana si fainare si...a atacat putregaiul cenusiu...oricum si daca era mana tot dracul ala era ca subst.lor de contact s-au spalat a doua zi de la atata ploaie)
Chiar dacă ar fi dat cu substanțe contra putregaiului cenușiu tot n-ar mai fi avut efect la a doua ploaie dacă substanțele folosite sunt de contact.

#823
ionathan

ionathan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 11.02.2012
senatoare, cu respect, sunt de acord cu schema ta de stropiri cu o mica observatie eu la primele stopiri nu folosesc cuprice dau la prima stropire dithane in rest schema mea se suprapune cu cea enuntata de tine, noi nu avem molii inca in podgoria Silvaniei.

#824
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Mulțumesc, dar sunt convins că poate fi îmbunătățită. Măcar în idea că unele care se repetă (cum sunt cele de la tratamentele 2, 3 și 4) pot fi alternate cu altele care să fie din aceeași categorie. Mă gândesc că Ridomilul poate fi alternat cu Mikal sau poate cu altul. În mod similar și cu celelalte. Oricum, și eu sunt pe recepție. Dacă cineva vine cu soluții care se găsesc și la mine în zonă (pentru că este un criteriu despre care nu am vorbit până acum) atunci nu voi ezita s-o pun în practică.

View Postanknic, on 24 iunie 2014 - 16:45, said:

tare as vrea sa schitam un plan de stropit impreuna...
Perfect de acord. Toată lumea ar avea de câștigat.

View Postanknic, on 24 iunie 2014 - 16:45, said:

mai depinde mult si de soi, de ex.feteasca alba este extrem de sensibila, alte soiuri sunt neatinse. duminica si luni am analizat vita, inclusiv cu buruieile: in jumatatea de vita unde am buruieni de sol nu am niciun fel de boala, indiferent de soi, in jumatatea in care am avut mult marar (deci inalt), am boala, dar si aici...depinde de soi, am feteasca alba atinsa si langa ea (si fix aceleasi conditii) alt soi (urmeaza sa il identific la copt, dar am senzatia ca e cardinal sau victoria dupa forma boabei si dupa cat e de mare boaba) absolut neatins.
Normal, fiecare soi cu caracteristicile lui. Feteasca albă și Cardinalul au o rezistență slabă la mană, mijlocie la făinare și putregaiul cenușiu. Victoria are rezistență mijlocie la toate 3 bolile.

#825
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
http://www.4garden.r...-100g-1-kg-_P69

#826
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
În fața evidenței mă înclin. Realitatea de pe pagina importatorului arată că sunt două variante de Mospilan. Una pentru pomicultură (+ Toil) și una (inclusiv) pentru viticultură (20 SG/20 SP). Din păcate, deși făceau referire la varianta pentru viticultură, cei citați de mine nu menționau acest lucru, ci numai cei citați de tine. Văd că a mai fost o variantă (70 WP) care a fost retrasă de la comercializare. OK, am lămurit-o și p-asta.
Tot acolo am văzut și o schemă de tratament cu produse de-ale lor. Foarte interesant că ei sugerează pentru început sulf pentru făinare și Nissorum 10WP (cred că precizarea se impune ținând cont de confuziile care pot apărea) pentru acarieni. Pentru putregaiul cenușiu folosesc Pyrus 400SC la începutul și la sfârșitul perioadei, iar în interval Topsin 500SC. Se folosește Novadim Progress contra moliei și acarienilor înainte de înflorire, iar Mospilan 20SG este folosit doar în mijlocul verii.
Vă las și pe voi să descoperiți restul. Nu-i rău să descărcați catalogul să citiți despre fiecare substanță în parte.
De la Bayer puteți descărca atât catalogul, cât și broșura horticultura.

Edited by senator, 24 June 2014 - 22:49.


#827
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
novadimul e o chestie f. tare dar f.nociva si cu timp de pauza mare...de fapt timpul de pauza nu prea e precizat nicaieri in R.si dupa citit prospect in alte limbi si sunat importator/comercinati, etc...tot e nebuloasa, am hotarat sa nu dau in vie (l-am folosit doar pt.a scapa de musculita alba la kale...si a eradicat musculita alba la kale, chestie pe care nu a mai facut-o niciun insecticid), dar am facut pauza pana la cules de vreo 3 sapt.din motive de siguranta. pe de alta parte mospilanul e o chestie eficienta si cu timp de pauza precizat si mic...poate doar in vie nu conteaza, dar la mine in vie convietuiesc si alte plante care se culeg mai devreme de sept., dar da, novadimul e un insecticid f.eficient.

acaricid in primavara am vazut in multe scheme de tratament, pe de alta parte sulful muiabil e si acaricid, pe de alta parte stiu de la plantele de ap.ca acarienii si paienjenii nu traiesc in mediu umed (si primaverile noastre sunt umede), tata nu a dat acaricid primavara de 5 ani de cand avem via si nu s-a vazut atac, pe de alta parte...bunicul meu crestea via doar cu sulf si bordeleza, inainte de '89 nu existau fungicide sistemice, acaricide si insecticide. el nu mai traieste sa-l intreb cum reusea...probabil ca si clima era mai asezata totusi...

#828
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postanknic, on 24 iunie 2014 - 22:49, said:

acaricid in primavara am vazut in multe scheme de tratament, pe de alta parte sulful muiabil e si acaricid, pe de alta parte stiu de la plantele de ap.ca acarienii si paienjenii nu traiesc in mediu umed (si primaverile noastre sunt umede), tata nu a dat acaricid primavara de 5 ani de cand avem via si nu s-a vazut atac, pe de alta parte...bunicul meu crestea via doar cu sulf si bordeleza, inainte de '89 nu existau fungicide sistemice, acaricide si insecticide. el nu mai traieste sa-l intreb cum reusea...probabil ca si clima era mai asezata totusi...
E prima dată când aud că sulful muiabil este și acaricid. Pe de altă parte, și la mine în vie s-a dat până prin 1993-1994 numai cu zeamă bordeleză și sulf (praf sau muiabil), dar în 1995 era s-o feștelim pentru că a apărut în vie păianjenul roșu care se răspândea foarte rapid. Toată lumea se uita cruciș la mine și la taică-miu văzându-ne că stropeam via duminica contra acestui dăunător (am împrumutat de la un unchi substanțele necesare), dar când au văzut că a mea și-a revenit ne-a spus că am fost foarte inspirați. În anul următor taică-miu a rămas uimit când a văzut ce pagube pot fi de la molii despre care spunea că nu mai fuseseră niciodată pe la noi.
Concluzia: nu mai e ce-a fost în trecut. Cine nu se adaptează rămâne de căruță.

Edited by senator, 24 June 2014 - 22:59.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate