Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 

Preaviz nerespectat

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
Iosinumaiio

Iosinumaiio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 19.03.2007
Ce se intampla daca dupa cateva luni de munca in care esti angajat cu contract, esti dat afara brusc fara sa primesti preaviz?E legal? Se poate face ceva?

#2
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
Daca esti concediat pe motiv de abatere disciplinara sau pentru ca ai fost arestat preventiv mai mult de 30 de zile atunci angajatorul nu e obligat sa iti acorde preaviz.

Pentru celelalte motive de concediere, evident, legal ar fi fost sa primesti preavizul cuvenit.

Tu stii mai bine la ce categorie te incadrezi.

Daca e cazul, atunci pe baza deciziei de concediere, intrata in vigoare la data X, unde scrie ca nu ai beneficiat de preaviz (desi nu-mi imaginez ce om tampit ar da in scris asa ceva) il poti actiona in instanta pe reprezentantul legal al societatii...

Daca nu ai nicio dovada, poti face o sesizare la ITM ca sa te plimbi aiurea-n tramvai...

etc...

#3
Iosinumaiio

Iosinumaiio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 19.03.2007
Legal este sa primesc preaviz. Treaba e ca nu am semnat nimic ..cum ca as incheia contractul. Decizia de concediere ar trebui sa vina la domiciliu? preaviz...nici atat...

#4
Iosinumaiio

Iosinumaiio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 19.03.2007
Nu stie nimeni daca sunt sanse sa fac ceva pt a-mi cere drepturile?

#5
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
LEGAL NU PRIMESTI PREAVIZ DACA ESTI CONCEDIAT PENTRU ABATERE DISCIPLINARA SAU DACA AI FOST ARESTAT MAI MULT DE 30 DE ZILE !

#6
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006
cum se defineste "abatere disciplinara?"

#7
zaboss

zaboss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 12.10.2005
Art. 58. [definiția legală și felurile concedierii]
(1) Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusă pentru motive care țin de persoana salariatului sau pentru motive care nu țin de persoana salariatului.
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:
a) în cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancțiune disciplinară;
b ) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condițiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
e) în cazul în care salariatul îndeplinește condițiile de vârstă standard și stagiu de cotizare și nu a solicitat pensionarea în condițiile legii;
Art. 62. [decizia de concediere]
(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b )-d), angajatorul are obligația de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(11) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozițiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite în scris și, sub sancțiunea nulității absolute, trebuie să fie motivată în fapt și în drept și să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată și la instanța judecătorească la care se contestă.
Art. 73. [preavizul de concediere]
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) și d), al art. 65 și 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepția cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Edited by solitudes, 17 March 2008 - 13:45.
mutricoane in loc de litere


#8
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005

View Postjustasking, on Mar 17 2008, 13:33, said:

cum se defineste "abatere disciplinara?"

Quote

a) Concedierea disciplinara.

Poate interveni, conform textului atunci cand salariatul savarseste o abatere grava sau abateri repetate nu numai de la disciplina muncii, ci si de la regulile stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.
Motivul este legat de culpa angajatului, fiind deci imputabil, iar masura desfacerii contractului individual de munca este facultativa pentru unitate .
Masura se ia pentru abateri grave. 
In principiu, o abatere este considerata grava atuinci cand, justifica concluzia ca mentinerea in unitate a celui vinovat nu mai este obiectiv posibila.
Referitor la incalcarea repetata a obligatiilor de munca, nu este esential numarul de abateri, ci atittudinea psihica a angajatului, vointa sa de a incalca repetat obligatiile sale de serviciu .
Nu este necesar ca prima abatere sa fie sanctionata. Este doar necesar sa se savarseasca o a adoua abatere.
Daca a interventi reabilitarea cu privire la prima fapta, ea isi pierde caracterul de fapta repetata.
Intrucat faptele care pot justifica masura desfacerii disciplinare a contractului de munca nu au fost enumerate de lege, caracterul grav al abaterii urmeaza a fi apreciat in raport cu toate elementele sale, imprejurarile in care a fost comisa abaterea si circumstantele persoanale ale autorului ei.
Abaterea disciplinara se poate infaptui fie printr-o actiune comisivs, fie omisiva sau mixta.
In practica judecatoreasca s-au considerat cazuri intemeiate de desfacere a contractului de munca situatii cum sunt: intarzierea regulata de la program; lipsa repetata si nemotivata de la serviciu, daca nu sunt determinate de cauze care exclud culpa persoanei respective; refuzul nejustificat al persoanei de a executa un ordin de detasare; persoana incadrata refuza postul in care a fost trecuta de unitate fara schimbarea felului muncii si a salariului, iar indeplinirea noilor atributii nu-i pune in pericol sanatatea; neprezentarea la post a persoanei incadrate care a fost sanctionata disciplinar cu retrogradarea in functie sau categorie in cadrul aceleiasi profesii, pe o perioada de 1-3 luni; prezenta la serviciu in stare de ebrietate sau consumul de bauturi alcoolice in timpul srviciului; desfasurarea de catre salariat in calitate de patron al unei firme particulare sau al carei asociat este, a unei activitati identice cu cea a unitatii in care sete incadrat cu contract de munca, in conditii de concurenta neloiala; incalcarea normelor de conduita in afara unitatii, dar pentru fapte legate de serviciul persoanei incadrate (lovirea sefului ierarhic).
O astfel de abatere poate sta la baza desfacerii contractului individual de munca daca nu a expirat termenul de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea ei de catre conducerea unitatii, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii fapte (art. 268 alin.1 Codul muncii).
In schimb, incalcarea repetata a obligatiilor de serviciu, presupune savarsirea a minimum doua abateri disciplinare, fara ca legea sa conditioneze desfacerea contractului d emunca de caracterul grav al acestora.
Abaterile nu trebuie sa fie identice, dar trebuie sa constituie incalcari ale obligatiilor de munca si ale normelor de comportament.
Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite in Codul muncii. 
Instanta judecatoreasca sesizata cu contestatia angajatului impotriva unei decizii de desfacere disciplinara a contractului de munca urmeaza sa confirme masura daca se dovedest a fi temeinica si legala sau sa o anuleze, in cazul in care constata ca este netemeinica.
Instanta nu este indreptatita sa adopte o solutie, inlocuind desfacerea disciplinara a contractului de munca cu o sanctiune mai usoara deoarece stabilirea si aplicarea sanctiunilor disciplinara este de atributia exclusiva a conducerii unitatii.
Desfacerea contractului de munca cea mai grava sanctiune disciplinara, poate fi plicata numai in situatia in care din analiza tututror elementelor analizate de gravitatea faptei, urmarile acesteia, gradul de vinovatie si comportarea anterioara a faptuitorului rezulta ca mentinerea in unitate a celui vinovat nu mai este posibila.
In asemenea situatii, instantele trebuie sa aiba rol activ si sa dispuna administrarea tututror probelor necesare pentru stabilirea faptelor comise de persoana in cauza se gradul de vinovatie al acesteia, elemente in functie de care sa aprecieze daca se justifica masura extrema de desfacere a contractului de munca .




sursa aici

#9
Iosinumaiio

Iosinumaiio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 19.03.2007
@spare-me: iti multumesc pentru raspunsuri, dar.... nu am fost concediat pe motive disciplinare.  Nu am primit nici o hartie  si nici nu am semnat.Pur si simplu mi s-a spus dupa 2 luni de munca cu contract si una inainte in proba  ca nu mai continuam colaborarea.

Nu am savarsit nici o abatere, si nici macar nu am primit vreo avertizare. Arestat nu sunt.:)

Pur si simplu mi se pare ilegal faptul ca sunt concediat in halul asta. Chiar angajatorul poate concedia in clipa in care i se scoala ideia?

Doream sa aflu daca merita sa cer dreptatea, in cazul in care este ilegala miscarea angajatorului.

#10
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
ce motiv a invocat angajatorul ?
aveai carte de munca acolo ?
ce ti s-a spus ?
etc...

primul post e f. evaziv

#11
Iosinumaiio

Iosinumaiio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 19.03.2007
Aveam un contract pe drepturi de autor...fara carte de munca.

Angajatorul a invocat mai multe motive nici unul foarte concret si nici foarte relevant fata de munca pe care trebuia sa o fac atunci cand am fost angajat. Deci inteleg ca voi primi decizia de concediere acasa?Si pe aceasta va fi trecut motivul concedierii?Chiar sunt si eu curios sa vad care este.

Mi s-a spus de exemplu ca nu am avut o relatie foarte buna cu colegii, mai ales in legatura cu programul pe care trebuia sa il stabilim. Treaba e ca dupa incheierea contractului, angajatorul a vrut sa lucrez in unele zile si alaturi de colegii cu care initial nu trebuia sa lucrez, asta pentru ca eu lucram la un sector si ei la altul.

Am fost incet pus sa lucrez mai mult la celalalt sector desi eram evaluat pentru sectorul la care trebuia sa lucrez initial. Un alt motiv invocat a fost rezultatele pe care le am avut in sectorul la care am fost lasat din ce in ce mai putin sa lucrez.

Asa cum am mai spus motivele invocate sunt cam fortate.Dar problema pe care o pun in discutie nu e faptul ca am fost dat afara pana la urma ci modul in care s-a facut concedierea.

Sa ma impac cu ideia? Sau chiar pot sa fac ceva?

Edited by Iosinumaiio, 17 March 2008 - 14:37.


#12
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
daca nu ai contract individual de munca, poti sa uiti cam de tot ce s-a spus aici.
ai copia contractului ? normal ca DA ! uita-te ce scrie acolo la reziliere

cu alte cuvinte, angajatorul tau si-a batut joc de tine si e vina ta c-ai acceptat sa lucrezi fara contract/carte de munca

Edited by spare-me, 17 March 2008 - 15:27.


#13
Iosinumaiio

Iosinumaiio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 19.03.2007
Pai in contract atat eu cat si angajatorul are obligatia de a acorda un preaviz de 30 de zile.

#14
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
omule...daca ASA scrie, te duci la ITM si depui o plangere contra lui.
nu stiu sigur daca fara contract de munca poti merge la itm...daca nu, la politie !

dar verifica sigur daca nu cumva a reusit sa te/se incadreze la alte clauze care anuleaza prevederea !

sincer, daca spuneai toate detaliile cum trebuie din primul post scuteai atata discutie inutila...
mi-e teama ca nu ai mare lucru ce face...

#15
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,043
  • Înscris: 24.02.2006
cat timp nu ai nimic scris cu privire la incetarea raporturilor contractuale dintre tine si angajator, ar fi bine sa te prezinti  in continuare la munca. se practica in unele locuri treaba asta: anunti verbal  angajatul ca-l dai afara si ca de maine sa nu mai apara pe acolo. daca dupa cateva zile apare cu scandal ca vrea preaviz, ii explici prieteneste ca n-a inteles el bine si ca n-a fost dat afara, dar ca situatia nu e roza pentru el intrucat a lipsit nemotivat zilele respective si are de ales, fie accepta acordul partilor (evident, fara preaviz) fie il concediezi pentru absentele alea.

#16
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
pe CE sa-l concedieze disciplinar, sau cu acordul partilor ?!

cred ca n-ai inteles ca acelea sunt moduri de reziliere ale contractului de MUNCA ! ;)

Edited by spare-me, 17 March 2008 - 16:21.


#17
Iosinumaiio

Iosinumaiio

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 19.03.2007
Deci ar trebui sa primesc decizia de concediere?

#18
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
ma nene...tu te-ai mai dus ? nu te-ai mai dus ?
teoretic da ! practic du-te acolo si vb cu el

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate