Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
BCR sau Raiffeisen

Visual Studio 2022 instaleaza Epi...

Sfat alegere parbriz

EMAG - recenzii false facute de ei?
 Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai

Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...
 Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?

Prelungire fire electrice

Amintiri despre satelit si retran...
 Care este cel mai bun mod de a pr...

Recomandare centrala termica apar...

samsung Xcover 5 Nu mai vrea

Telefon de budget pentru filme 10...
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8680 replies to this topic

#4447
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,214
  • Înscris: 08.09.2010
Atentie cu Stella, este unul dintre cei mai figuristi ciresi pe care i-am vazut.
Avantajul polenului pentru celelalte soiuri este diminuat de sensibilitatea soiului in sine pentru ingheturile tarzii (de regula infloreste primul) si este foarte sensibil la monilioza si antracnoza. Nu va luati numaidecat dupa reclama. Vorbiti cu cei care au plantatii intensive de cires. Din cauzele mentionate se practica doar cateva ramurele altoite prin livada, pentru polenizare. Atat.
Si parintele are dreptate. Nu-l lasati cu ax, cel putin nu pe Stella.

Stima.

#4448
Clovis

Clovis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,215
  • Înscris: 24.04.2007

 aladin82, on 20 februarie 2019 - 10:26, said:

Salutare din nou.
Anul trecut am observat ca pomii fructiferi au fost plini de furnici. Voi ai avut acesta problema? Dacă da cum ați rezolvat?
Numai bine.
Cu asta. Pui putin in jurul pomilor sau pe musuroi (daca-l descoperi)

https://www.dedeman....300-g/p/7027386

#4449
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,130
  • Înscris: 30.04.2017

 gabiroa, on 20 februarie 2019 - 10:59, said:

Am cumparat azi un cires Stella. Deocamdata l-am pus in garaj pentru ca se anunta ger si vant puternic in week-end. Vreau sa il pun saptamana viitoare. Intre timp pregatesc groapa. Imi place cum are coroana formata are 4 sarpante orientate perfect si la o inaltime buna.Sper ca si radacina sa fie ok. Vreau sa intreb cum sa ii formez coroana adica sa ii scot axul central sau sa il scurtez numai ca sa formez un alt etaj anul acesta.
Are sarpante dar trebuie scurtate maxim o treime sa lasi, altfel sunt foarte mari sansele sa nu se prinda mai ales ca ai luat cu radacina ambalata deci a fost taiata ca sa incapa in punga

#4450
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Eu stau si ma intreb ce ar face cineva daca ar avea o livada cu pomi fructiferi pe o suprafata de 1000 ha.
Considerand o densitate de 1000 pomi/ha, asta ar insemna 1000.000 de pomi. Volumul de munca pentru 1000.000 de pomi nu stiu cine ar putea sa-l faca, daca ar fi suficienti specialisti in tara de gasit care sa faca taierile corespunzatoare, nu ca aia de la ADP, sa faci rarirea fructelor sa zicem, in caz ca sunt specii/soiuri care necesita acest lucru.

Am gasit si un material interesant pe aceasta tema: https://agrointel.ro...ructiferi-pret/

Edited by Vincentiu_1981, 22 February 2019 - 19:48.


#4451
ionathan

ionathan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 11.02.2012
Am activat intr-o unitate agricola cu 1600 ha de livada, marul fiind specia de baza urmat de piersic si prun. Taierile incepeau in noiembrie si se finalizau in aprilie, se lucra cu tot felul de oameni: cu scoala, fara scoala, penali, betivi, condamnati, oameni seriosi cu familie, gospodarie, elevi de la liceul agricol profil horticultura, mecanizatorii aveau norma de taiat cand nu lucrau la reparatii sau la lucrari specifice. Ca reper in timp acum 25 de ani, erau multi tineri in echipele de taietori, nu erau lopper -foarfeci lungi- se lucra din foarfeca mica si fierastrau. La intensiv avea fiecare taietor o scara cu 3-4-5 fustei, in clasic unul cu scara dubla unul in pom. Se lucra si la -15 -20 de Celsius cu pauze mai multe,  cu foc din loc in loc pentru incalzire. In zilele de azi totul s-a schimbat.

Edited by ionathan, 22 February 2019 - 20:45.


#4452
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,095
  • Înscris: 17.03.2005
Ionathan, azi mai activezi in productie?
Tare curios as fi sa asist la o conferinta de cateva ceasuri in care cineva cu experienta ta sa discute despre cultura acum 20-30 de ani si cea de astazi.
Cred ca ar fi mai utila decat ce invata copii azi in 5 ani de horicultura.


#4453
aladin82

aladin82

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 01.01.2007

 Clovis, on 21 februarie 2019 - 16:34, said:


Cu asta. Pui putin in jurul pomilor sau pe musuroi (daca-l descoperi)

https://www.dedeman....300-g/p/7027386

Multumesc

#4454
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,214
  • Înscris: 08.09.2010
Care 1000ha? Care copii de la Horticultura?
Domnilor, doar eu stiu in ultimii 2 ani cel putin 3 persoane care si-au vandut livezile. Si asta pentru ca se considera inca norocosi ca a fost cine cumpara. Poate nu stiti ca statul ungar subventioneaza pomicultura atat de mult incat se poate cumpara kg de mere cu 50-60 de bani. Pai oamenii astia au avut pierderi de 20-30 mii lei inainte sa vanda livezile. Si nu vorbesc de livezi intretinute dupa ureche sau de oameni fara studii (aveau si horticultura facuta). vorbesc de livezi lucrate din tata in fiu, continuitate, echipe de oameni la curatat, stropiri mecanizate (15-20-25 tratamente pe an), la cules, preluarea recoltei din livada de catre comerciant, etc. Pai 1000ha fara un management bestial, asociatie facuta ca la carte, nu exista. Dar mi-ar placea sa vad sau sa aud ca lucrurile merg bine. Pentru noi cei cu 50-100 pomi este joaca si frectie ca anul asta iti moare ceva, se mai usuca, apuci sa stropesti bine, nu apuci lasa ca dai in weekendul urmator.... Pfff   Oricum de la 2-3 meri care produc bine mananca toata familia si mai faci si 15-20 litri palinca. Deci restul daca merge sau nu este bonus!

La Horticultura cine merge din pasiune domnilor? Acolo se merge daca esti fiu al unuia care are o afacere in domeniu si doreste continuitate, daca ai o cunostiinta care te baga sa faci o scoala, lasa ca poate se elibereaza un loc la Directie si acolo trebe sa ai ceva studii in domeniu, daca esti fiu de padurar (si nu ai intrat la silvic), etc. Mai cunoasteti copii care vor sa invete sa planteze? Eu stiu numai dintre cei care doar vor sa taie...
Sunt oameni cu experienta, chiar si la Horticultura am cunoscut vreo 2 persoane cu care nu te mai saturi sa-i asculti, dar trebuie sa te intereseze, sa ai stomac sa digeri ceea ce spun si sa ai mintea oleaca coapta si calata pe directia asta. Altfel degeaba. Domnul Ionathan cu experienta sa practica, din pacate, s-ar plictisi repede acolo si nu cred ca ar avea audienta cuvenita. In schimb ar avea audienta mai buna pentru cei mai multi de pe aceasta arie din forum pentru ca marea majoritate incercam sa facem lucrurile din pasiune si cu placere si mai dorim sa invatam cate ceva din experienta noastra si a celor care doresc sa impartaseasca, in limita timpului disponibil.

Stima.

#4455
ionathan

ionathan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 583
  • Înscris: 11.02.2012
sebastyan, lucrurile sunt exact asa cum le prezinti, pomicultura este cea mai slab cotata ramura a productiei vegetale la momentul actual.
Banul se invarte greu in acest domeniu, experienta se dobandeste in timp mai indelungat fata de culturile anuale.
Sunt foarte curios daca cineva care se impiedica de o geanta cu 100.000 de euro, cum se se spune ii pica din cer, ii baga in pomicultura?
Dar daca sunt credit?

#4456
searchedis

searchedis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 14.07.2011
Sunt curios, cei 3 caisi din pozele atasate, in anul 3 fiind, sunt corect taiati? Daca NU, unde s-a gresit? Desi nu ma pricep la taieri am impresia ca mai trebuia taiat din ei, corect?

Attached Files



#4457
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,523
  • Înscris: 28.12.2010
Eu iti pot raspunde asa dupa ce am mai vazut si eu pe net pentru ca nu am experienta. Nu cred ca trebuie sa lasi ramurile de schelet asa de lungi fara nici o ramificatie. Trebuie sa le scurtezi la distanta la care vrei sa ramifice pentru formarea subsarpantelor. Si cred ca trebuie sa mai elimini vreo 2 la primul din cele care cresc prea viguros drept in sus.
Dar ai rabdare ca sunt multi oameni cu vasta experient care te vor indruma. Eu sunt habarnist vorbesc din poze asa ca nu te lua dupa mine mai asteapta sfaturi

Edited by gabiroa, 26 February 2019 - 00:41.


#4458
iancuMIC

iancuMIC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,255
  • Înscris: 10.01.2016
Scurteaza sarpantele, mai mult de jumatate din lungimea actuala, pentru a-i determina cresteri si ramificatii, pentru a stopa cresterile in inaltime. La vara, dupa rodire( daca vor rodi), intra si ajusteaza coroana; sa ai in vedere si pastrarea si reducerea ramurilor tinere de un an care vor fi rodul viitor.

#4459
searchedis

searchedis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 14.07.2011
Adica asa?

Attached Files



#4460
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,725
  • Înscris: 30.07.2003
Cam asa as zice si eu.
Dar de ce ai cioatele alea lasate in mijloc (vezi poza 3)?

#4461
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Caisul ala dupa cum arata este cam viguros. Cred ca mai degraba ar fi mai buna o taiere in perioada de vegetatie, ca sa nu creasca prea accentuat, altfel toti lastarii vor creste doar in sus si foarte viguros. O taiere prin luna iunie, chiar si iulie ar face ca lastarii sa creasca mai putin.

#4462
gabiroa

gabiroa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,523
  • Înscris: 28.12.2010
Cam asa dar incearca sa le tai la acelasi nivel ca sa formezi un etaj uniform. Si sa tai deasupra unui mugure care priveste in exterior pentru a deschide vasul. In interior trebuie sa ai cat mai mult spatiu   ( aer lumina ). Acum daca tot ai taiat asa de sus cred ca e bine sa corectezi pentru ca altfel o sa creasca maturi din varfurile alea si chiar ca o sa fie aiurea

Edited by gabiroa, 26 February 2019 - 11:14.


#4463
searchedis

searchedis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 14.07.2011

 til, on 26 februarie 2019 - 10:14, said:

Cam asa as zice si eu.
Dar de ce ai cioatele alea lasate in mijloc (vezi poza 3)?
Pai nu stiu de ce, asa mi-a taiat o cunostinta. Ce imi pot da seama (sper sa nu ma insel) ca pe cioatele alea din partea stanga sunt ramuri de rod?

 Vincentiu_1981, on 26 februarie 2019 - 11:02, said:

Caisul ala dupa cum arata este cam viguros. Cred ca mai degraba ar fi mai buna o taiere in perioada de vegetatie, ca sa nu creasca prea accentuat, altfel toti lastarii vor creste doar in sus si foarte viguros. O taiere prin luna iunie, chiar si iulie ar face ca lastarii sa creasca mai putin.
Daca e cam viguros nu e ceva de bine?

 gabiroa, on 26 februarie 2019 - 11:09, said:

Cam asa dar incearca sa le tai la acelasi nivel ca sa formezi un etaj uniform. Si sa tai deasupra unui mugure care priveste in exterior pentru a deschide vasul. In interior trebuie sa ai cat mai mult spatiu   ( aer lumina ). Acum daca tot ai taiat asa de sus cred ca e bine sa corectezi pentru ca altfel o sa creasca maturi din varfurile alea si chiar ca o sa fie aiurea
Cu mugurele in exterior stiu; pana la urma tai sarpantele mai mult decat jumatate? De ce le zice sarpante?

#4464
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,095
  • Înscris: 17.03.2005
Iar cu mugurele exterior? E bine, fix aia e probl3ma.
Dar cand " sarpantele"..care de fapt sunt niste "crăci", vor fi cat mana de groase, cum va arata pomul ala?
Dar care mai exact sunt acele "sarpante"..asa imi place cand vad termeni docti gen "sarpanta" in schimb ce mama zmeilor o fi aia....nu mai conteaza.

Alea sunt 7 craci sau 9 craci pe un trunchi...u sarpante.
Ca sa fie sarpante, ca sa devina mai bine spus,alea ar trebui sa se incadreze in niste reguli...o furca cu 2 sau 3 craci nu e sarpanta pana cand nu exista acolo subordonare, ordinul 2 sa fie ordin 2, adica subsarpante....
Ce inseamna sarpanta? Inseamna o " magistrala" de seva, de vigoare, un " ax" oblic pe care se insereaza ramuri de vigoare max 1/3  din ma-sa la locul insertiei , ramuri care nu intra si mai ales nu " vor intra" unele peste altele...sarpantele nu sunt 5 sau 6...sunt 3 sau max 4...le corespunde o amprenta de 90 sau 120 grade..in acel sector de cerc ramura aia numita sarpanta va trebui sa se dezvolte , nu are ce cauta in afara acelei arii....
Daca ai 6 sau 8 sarpante....ala nu mai e vas, e.alta mancare de peste...se suce in tufa, sarpantele/axele se simplifica, pe.ele se lasa doar lastari medii sau formatiuni de rod.pt ca la un sector.de.30-40 e.grade nunai cum sa mai permiti ramificatii relativ viguroase.
Si tot asa..sint niste reguli, nu asa...e sarpanta pt ca asa vrem noi sa ii zicem.

Alta gluma..caisul se taie vara...pe bune?

Da, e adevarat, dar asta se intampla cand pomul e format, cand esti cu el la formare pomul se taie si de.2 sau 3 ori pe an ca sa dirijezi dezvoltarea in directia dorita. Oricum se taie si primavara dar daca anul trecut nu ai taiat in vara e cu atat mai necesar sa tai.primavara...daca se taia in vara interventiile de acum erau mai putin ceitice dar tot erau necesare..







Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate