Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Pomi fructiferi si altele
Last Updated: Apr 26 2024 12:42, Started by
supilica_de_caramele
, Oct 23 2007 03:38
·
96
#3061
Posted 11 January 2017 - 22:37
doarUNom, on 11 ianuarie 2017 - 21:24, said:
http://www.agroinfo....e-3-000-euro-an Daca nu ii ai ..ii poti aduna din legumicultura (din plantarea rosiilor). e pentru spatii protejate discutia si deocamdata e doar un proiect |
#3062
Posted 12 January 2017 - 00:03
terravitis, on 11 ianuarie 2017 - 17:43, said:
Asa cum bine ati spus, superintensivul nu este pentru oricine. In primul rand trebuie cunostinte solide de pomicultura, apoi trebuie si FOARTE MULTI BANI. Asa ca daca nu ii ai si vrei neaparat sa faci pomicultura, nu cred ca e contraindicat sa mergi pe...! Contraindicat nu e nimic pe lumea asta, in fond se face pomicultura de cand lumea, mult inainte sa se "inventeze" pomii pe sarma.... Ca om care e fix in situatia ta in sensul ca e pe drum sa faca si sa dreaga, eu am incercat intai sa ma uit in viitor. De infiintat sa zicem ca se face....bun, ce fac dupa? Diferentele mari intre sistemele mai clasice si cele de foarte mare densitate tin de muncile manuale din livada in primul rand....adevarat ca sunt si alte ratiuni, dinamica pe care o permite sistemul asta modern e mai mare, productie mai rapida, raspuns mai rapid la schimbarile pietei..desi la acest ultim capitol cred ca noi ca si piata mai avem mult de mancat, am vaga impresie insa ca lucrurile se cam schimba si la noi. Ca o paranteza, dinamica asta inseamna ca poti raspunde ralid la cerere...daca piata cere un soi, pe clasic dureaza poate 5 ani sau mai mult sa te adaptezi, nu mai vorbim de costuri...sa scoti o livada batrana si sa inllcuiesti, pana produci semnificativ ....se schimba iar trendul....de aceea aia cu apa calda supraaltoiesc in draci dar metoda asta e cu dus si intors si nu merge la fel de bine la orice specie.... Am vazut la aia in state supraaltoire inclusiv la cires matur, specie cam greu de manilulat la modul economic in acest fel...si am vazut cum unii se tot chinuiau cu cate 2-3 realtoiri fiind mereu in urma pietei chiar si asa... Revenind, la noi piata e inca saraca, pretul primeaza si oamenii greu deosebesc soiurile din specii traditionale, la mar chiar care a fost si va mai fi baza...pana sa faca mofturi trebuie sa aiba si bani sa plateasca si trebuie sa se educe, sa poata deosebi ionatanul de idared... Beleaua mare e la munci, cu cat distantele, vigoarea, etc...cresc, cu atat ai nevoie de oameni la munca si de calificare. Daca la intensiv in perioada de formare nu tai deloc sau tai infim si simplu, la clasic e xea mai imlortanta perioada aceea de formare corecta... Apoi, cand la intensiv tai 1-2 ramuri groase, lasi cep si ai plecat...elimini sau il ladi in pace samd...numeri lastarii de rod si elimini...treci odata si n-ai dileme.. La clasic trebuie sa stii ce faci, cum rodeste soiul, ce tai si ce lasi...te invarti pe langa el , proiectezi lumina, etc... Numai taiatul care e operatiunea cea mai importanta in productie si care facuta prost o data te afecteaza si 2-3 ani la clasic....si deja iti dai seama de ce e mai sanatos sa te gandesti de 2 ori la intensivizarea maxima posibil. Eu nici nu ma gandesc la diferentele cantitative de productie pentru ca la nivel de mic producator esti flexibil, loti face calitate si loti valorifica mai profitabil....dar muncile, simplitatea filosofiei si faptul ca nu ai nevoie de armate de oameni sau de experienta si calificare a acestora...e un avantaj enorm care inclina balanta. Da, e mai scump de infiinta si in principiu e nevoie de un anumit tip de puiet care costa si nu se gaseste chiar la orice gogu altoitorul lrin fundul gradinii.....si e nevoie de ceva carte si ceva tehnologie ca sa nu dai chix...DAR si avantajele sunt destule si nu sunt mici mai ales in peisajul nostru, mai ales cand faci pomicultura in afara bazinelor clasice, desi nici in acele zone forta de munca real calificata nu e chiar asa usor de gasit, sa nu ne alintam aiurea, e plina tara de maimute cu pretentii... In plus, deja irigatia e obligatorie in pomicultura fara discutie, deja conditiile impun costuri mari si vremea capricioasa inseamna risc major de pierdere masiva....azi nu mai merge cu 2-3 stropiri si o remorca de balegar care in total costa 1000 lei per ha....azi presiunea cremii si a bolilor si nevoia de productie inseamna costuri de 5 ori pana la 10-15 ori mai mari la ha, asta ca sa nu zicem sume care pot fi in jurul a 2000 euro sau peste functie de cat de mult te aprolii de tehnologia optima... Iar o grindina care in multe zone nu e un accident odata la 20 de ani...te lasa in chilotii goi.... Sa nu mai vorbim de alte multe mici detalii, in sud vrabiile distrug floare la samburoase iar graurii recolteaza ciresul inainte sa ai ce alege din el copt... Pai in aceste conditii, o protectie cu plasa e aur...si nu e lux ci necesitate, nu de prosti aia cu proiectele europene cam puncteaza asa ceva... O structura deja existenta de sustinere si investitia in plasa de protectie...se adauga la costul mare al plantatiei intensive dar ... Decat 3 ha la care sa muncesc ca negrul, sa o ingradesc de 3-4 ori mai scump, sa am nevoie de oameni samd....eu ma gandesc serios la 0.5-1ha putin mai scump poate, pornit pe etape si mai greu, in 2-3 ani la gata, dar la care nu depind de muncitori, de vreme, pot lucra cu scule mai mici si mai ieftine...ca a stropi 3 ha in fereastra de cateva ore nu merge cu orice tiribomba, 5000mp daca esti putin nervos in faci cu o saracie de atomizor tras de un motocultor... Eu cam asa lun problema...si mie imi place cu soiurile clasice, gustoase, cu pomii pomi, sa iti fie drag sa te uiti la ei, vu plimbarea prin livada, cu foarfeca in mana sa mai bibilesti un lastar.... Dar poezia e poezie, pt asta am gradina si curte....cand bag bani si munca o fac cu cap si privind ce va fi peste 2-3 sau 10 ani... Nu spun ca 3 ha pe tehnologie mai spre clasic e o greseala, spun doar ca eu incerc sa judec putin mai altfel, sa iau mai serios in calcul metodele actuale si sa judec torul mai pragmatic pt ca hectare de pomi clar nu sunt o treaba facuta pt familie...pt familie cu 10-15 lomi ai mult peste ce poti consuma si tu cu ai tai si toate neamurile si prietenii. |
#3063
Posted 12 January 2017 - 17:07
#3064
Posted 14 January 2017 - 20:23
teravitis,
ce soiuri de ciresi ai ales? si pe ce port altoi? |
#3065
Posted 15 January 2017 - 10:29
#3066
Posted 15 January 2017 - 14:16
Am gasit ieri un mar plantat acum 2 ani, cu radacinile mancate sub pamant. In zona sint multe musuroaie de cartite, pot fi ele autoarele?
|
#3067
Posted 15 January 2017 - 18:32
Burlat, Stella, Van si Mona am si eu, tot pe Mahaleb
Burlat este foarte rezistent (am adus de la sarbi materialul saditor). Stella nu prea s-a adaptat la solul argilos de la mine, multi au murit la iesirea din iarna de anul trecut. Van creste viguros la fel si Mona. Zona: lunca Timisului (Banat) |
#3068
Posted 15 January 2017 - 19:17
#3069
Posted 15 January 2017 - 19:35
Deci sint soareci. Si daca sap pe linga pomi cum alunga asta soarecii?
|
#3070
Posted 15 January 2017 - 20:07
LE: Oricum pomii respectivi sint intr-o gradina unde, printre pomi, au fost plantati anul trecut dovlecei si castraveti, deci era sapat cam peste tot in zona respectiva
|
|
#3071
Posted 15 January 2017 - 20:49
Poate au fost larve albe de carabus ca si astea se infrupta din radacini
|
#3072
Posted 23 January 2017 - 16:48
La niste pruni mai batrani, in afara de crengile uscate cum se fac taierile de intinerire? In cartea Cultura Prunului de la editura MAST scrie sumar, precum ca se scurteaza ramurile de schelet deasupra unui lastar lacom bine plasat.
E vorba de niste pruni batrani carora nu li s-au facut niciodata taieri. E tarziu acum , si ce forma de coroana se preteaza in acest caz? |
#3073
Posted 29 January 2017 - 15:39
pastrez fructele peste iarna in pivnita.anul acesta merele care au fost mai sus in pivnita au inceput sa se stafideasca.ce ma sfatuiti in ce priveste un umidificator de dimensiuni mici pe viitor?
|
#3074
Posted 29 January 2017 - 18:23
O aerisire ca pe vremuri. Adica doua deschideri pe pereti diferiti. Secretul cu umiditatea tine de circularea aerului. Cand stationeaza, acumuleaza umiditate, mai ales in subteran! Eventual, podeaua sa fie argila naturala din substrat, nu o placa de beton...
Edited by VertixTM, 29 January 2017 - 18:24. |
#3075
Posted 30 January 2017 - 10:48
Problema pare a fi exact lipsa umiditatii.
Edited by parintele, 30 January 2017 - 10:49. |
|
#3076
Posted 30 January 2017 - 14:01
#3077
Posted 30 January 2017 - 16:55
Tavite cu apa, sau niste carpe ude bagate pe sub rafturi, iar la vara faci inca o aerisire pe alt perete.
|
#3078
Posted 31 January 2017 - 21:39
Buna seara.
Am vazut ca la Statiunea Baneasa au in oferta: PACHET PROMOTIONAL DE 20 BUC PRUN, DIN DIFERITE SOIURI LA PRETUL DE 90 LEI/PACHET A cumparat cineva un pachet? Ce soiuri de prun contine? Oare accepta sa aleaga clientul dintre mai multe soiuri? Oricum pretul mi se pare extrem de mic si avantajos, dar mi-ar placea sa aud o parere de la colegii din Bucuresti care au cumparat de la ei? Cu stima. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users