Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 

Centrale ARISTON (Merloni)

* * * * * 11 votes
  • Please log in to reply
14139 replies to this topic

#325
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Daca deschizi robinetul doar pe apa calda si la maxim, focul merge incontinuu? Daca ceri un debit normal, cind apa se supraincalzeste, focul din centrala scade? Ca sa aflam care este problema, trebuie dat jos capcul centralei si facute niste teste.
Pot fi mai multe cauze care sa duca la functionarea defectuoasa pe care ai descris-o. Cea mai banala ar fi ca ai butonul de reglaj rupt. La fatada se misca, dar in interior ai pirgia rupta si nu mai este actionat potentiometrul de pa placa. Alta posibilitate: senzorul NTC decalibrat. Cind cetrala furnizeaza apa calda, placa electronica trebuie sa moduleze focul, in functie de temperatura citita de senzor. Daca senzorul raporteaz c pa are un 30 de grade, focul merge la maxim si placa nu da comanda vanei de gaz sa reduca focul. Alta varinta ar fi c mesteri au zapcit vana de gaz. Daca aceasta nu este bine reglata, nu mai moduleaza corect. Ai regulator de gaz sub centrala?
Cel  mai rau caz: plac electronic este defecta. La modelul tau de centrala apar des probleme datorate conectorilor care se oxideaza si nu mai fac contact perfect. Apar probleme si cu placa, pe care apar contacte reci la pini componentelor si placa funtioneaz diferit in functie de pozitie. Spre exemplu: cu electronica rabatta merge bine si cind aduni centrala te trezesti ca nu mai functioneaz corect.
Desfa daca poti placa si verifica potentiometrul de apa calda.

#326
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,593
  • Înscris: 07.09.2008

 marianrudy, on 9th September 2009, 10:37, said:

Multumesc pentru raspuns florin 71 skoda si as dori in masura posibilului si parea servoman cind va putea sa citeasca postul meu. In legatura cu raspunsul primit va spun ca nu am si cred ca nimeni din cei care posteaza pe acest forum nu are interes sa faca afirmatii eronate intrucit este interesul fiecaruia dintre noi sa ne rezolvam problemele. Centrala mea este ariston din 2002 23mffi asa dupa cum am mai spus si anterior iar tot ceea ce am postat anterior este cit se poate de real si sunt pareri ale specialistilor nu ale mele (daca eram in domeniu poate nu mai era necesar sa apelez la ajutorul altcuiva). Inca o data deci nu pot regla apa calda menajera cu pozitia comutatorului centralei pe pozitia 1. Multumesc anticipat inca o data tuturor celor care imi vor acorda o mina de ajutor. O zi excelenta tuturor.
Presupun ca termostatul schimbat este cel de supratemperatura si dioda este sonda de temperatura pe apa calda. In rest ti-a raspuns deja florin71skoda la toate intrebarile eu nemaiavand ce sa-ti mai spun. Doar un lucru valabil pentru toti utilizatorii si trebuie luat ca recomandare: nu are rost sa dati butonul de apa calda de pe centrala la maxim pentru a obtine apa fiebinte pt. ca apoi ce ati incalzit cu gaz sa raciti cu alta apa rece. Este bine sa selectati din butonul de apa calda de pe panoul centralei temperatura dorita si sa deschideti doar robinetul de apa calda.

#327
marianrudy

marianrudy

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 08.09.2009
Multumesc mult florin 71 skoda si Servoman pentru ajutorul acordat si promtitudinea raspunsului. Cit mai curind posibil voi mai cauta un specialist caruia sai sugerez sa incerce si ceea ce mi-ati spus voi (in cazul in care va fi nevoie). Florin 71 skoda daca se poate as dori sa imi dai si numarul tau de telefon pentru a lua legatura personal cu tine. Multumesc inca o data si va voi tine la curent cu ceea ce am rezolvat. Toate cele bune tuturor.

#328
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
@servoman se pricepe mult mai bine la Ariston. Eu nu am mai reparat asa ceva de prin 2004. Am cam ramas in urma si am mai uitat cum arata in interior aceste modele.
Sa speram ca o sa reusesti sa-ti rezolvi problema. Succes.

#329
Oliman

Oliman

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 12.09.2009
Salutare,
am doua centrale Ariston Tx23mffi; un la soacra-mea si una la mine, luate in acelasi timp, adica acum patru ani.Ambele au probleme, prima fiind cea de la soacra-mea, care a inceput sa faca probleme acum un an, iar acum cea de la mine.Am optat pentru modelul asta , pentru si fratele meu are una la fel, achizitonata cu doi ani inaintea mea, si care merge ceas. La cea de la soacra-mea si cea de la mine, dupa un timp de functionare, se aprinde becul rosu de avarie, cel cu icon-ul sub forma de duza. Ca sa pot folosii centrala trebuie s-a apas pe butonul de reset.
Incerc s-a descriu cat mai bine defectul, poate ma poate ajuta cineva; am citit ceva pe forum, dar decat sa fac vreo tampenie, mai bine intreb.

In prima faza, i-am chemat pe cei de la service Ariston, care dupa ce au schimbat pompa de recirculare ( adica pompele, pentru ca au venit cu doua pompe care nu se potriveau), senzorul de temperatura, presostatul de la ventilator, au propus s-a schimbe si placa electronica, contra cost, pentru ca, dupa spusele lor, cei de la MTS Romania nu le dau voie sa desigileze placa de schimb si sa vina cu ea inapoi desigilata, decat daca o platesc. Soacra-mea a luat foc, cand a auzit ca trebuie sa dea 700Ron, si asta chiar daca nu e` de la placa. Dupa asta au mai urmat inca doua firme de service , cu rezultate similare. Baiat bun cum sunt, am trecut peste treaba cu desigilarea centralei, pierderea garantiei si alte chestii, si am facut rocada cu placa de la centrala mea, dar fara nici un rezultat, centrala intra la fel de des in avarie. Socrela s-a resemnat, si apasa de fiecare data pe butonul de reset.
Acum, sa va spun despre centrala mea, ca de doua zile are aceeleasi simptome ca cea de la socrela- merge ce merge si intra pe avarie. Am observat un lucru ciudat, si anume ca in momentul in care porneste, se aprinde flacara, dar electrozii inca produc scanteie, desi electrodul de ionizare se inroseste, si o tine asa pe toata durata functionarii, asta daca nu intra pe avarie. Flacara nu este constanta, ci oscileaza de la mai mic la mai mare. Am citit la voi pe forum traba cu condensatorul care se decalibreaza; asta sa fie? Mai nasol esete ca astept o fetita prin Noiembrie, si daca ma lasa centrala in toiul eirnii am pus-o.
Avand in vedere ca si cea de la socrela are aceeasi avarie, exista rezolvare, sau sa ma gandesc la alta centrala?
Multumesc.

#330
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Incearca sa o bagi invers in priza sa vezi ce se intimpla. Unele centrale merg indiferent cum sunt bagate in priza, dar daca nu sunt bagate corect mai fac figuri. Vezi a ta ce model este.
Mai poti incerca sa anulezi pamintarea. O pamintare proasta produce acest fenomen.
Daca ai putea, masoara tensiunea la priza, in momentul in care face figuri si nu vrea sa recunoasca focul.
Daca niciuna dinte variantele de mai sus nu dau rezultate, ai mari sanse sa ai placa defecta. Atunci cind focul se aprinde dar nu se face recunoasterea de flacara, de regula este placa.
Ar mai fi o varianta: electrodul care face recunoasterea flacari sa nu fie pozitionat bine. Electrodul este dintrun metal destul de ordinar si in timp se decaleste si isi schimba forma. Trebuie strimbat sa fie deasupra focului la 2-3 milimetri. Cartea zice ca 6mm. Da punel foarte aproape de lamela arzatorului si sa fie chiar deasupra ei. Perpendicular si deasupra focului. Trebuie strimbat cu grija pentru ca se rupe foarte usor.

#331
Oliman

Oliman

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 12.09.2009

 florin71_skoda, on 13th September 2009, 22:21, said:

Incearca sa o bagi invers in priza...
Salut,
multumesc pentru raspuns.
Am verificat electrodul, pare ok; am scos impamantarea, dar la fel; am inversat stecherul, desi nu a umblat nimeni la priza, dar de data asta nu a mai pornit deloc- de aici trag concluzia ca era pozitionat corect.
Cred ca este de la placa, dar nu stiu daca se aplica treaba cu condensatorul.

Nu stiu ce s-a fac. Poate cineva cu mai multa experienta ma poate ajuta.
Multumesc oricum.

Edited by scheleton, 13 September 2009 - 21:59.


#332
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Atunci ramine sa vedem daca nu cumva are o solutie @servoman, ca sa nu fie nevoie sa inlocuiesti placa.

#333
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,593
  • Înscris: 07.09.2008

 Oliman, on 13th September 2009, 22:50, said:

Cred ca este de la placa, dar nu stiu daca se aplica treaba cu condensatorul.
Nu stiu ce s-a fac. Poate cineva cu mai multa experienta ma poate ajuta.
Multumesc oricum.
Cel mai probabil este vorba de acelasi condensator C903, mai ales daca centralele sunt din acelasi lot de fabricatie. De aceea a aparut si la tine in aceeasi perioada de timp. Cat priveste desigilarea placii la client este o minciuna spusa cu scopul de a vinde neaparat ceva clientului, dar voi trebuie sa stiti ca pe certificatul de garantie este trecut numarul de telefon de la Ariston Romania si nu exista decat o metoda de a confirma daca ce spun cei de la service este si adevarat, iar pentru cultura generala o placa electronica pentru acest model de centrala este cel mult 400ron TVA inclus dar fara manopera.

#334
Oliman

Oliman

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 12.09.2009

 servoman, on 14th September 2009, 11:08, said:

Cel mai probabil este vorba de acelasi condensator C903, mai ales daca centralele sunt din acelasi lot de fabricatie. De aceea a aparut si la tine in aceeasi perioada de timp. Cat priveste desigilarea placii la client este o minciuna spusa cu scopul de a vinde neaparat ceva clientului, dar voi trebuie sa stiti ca pe certificatul de garantie este trecut numarul de telefon de la Ariston Romania si nu exista decat o metoda de a confirma daca ce spun cei de la service este si adevarat, iar pentru cultura generala o placa electronica pentru acest model de centrala este cel mult 400ron TVA inclus dar fara manopera.


Multumesc de interventie,
incerc s-a schimb condensatorul.
Sper sa mearga.

#335
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,593
  • Înscris: 07.09.2008

 Oliman, on 14th September 2009, 15:15, said:

Multumesc de interventie,
incerc s-a schimb condensatorul.
Sper sa mearga.
Incearca sa pui unul nou si nu din recuperari, dar vezi sa fie neaparat pe 250V,275Vsau 305V in curent alternativ. Cu cat tensiunea este mai mare cu atat condensatorul se comporta mai bine in timp. Pe placile noi condensatorul in cauza este de 100nF/305Vc.a.(sau cu acest simbol pt. curent alternativ: ~). Daca nu ai cunostinte minime de electronica mai bine apelezi la un electronist pt. ca daca citesti ceva mai in urma cineva a ars ceva piese din greseala.

Edited by servoman, 14 September 2009 - 15:26.


#336
Oliman

Oliman

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 12.09.2009

 servoman, on 14th September 2009, 16:03, said:

Incearca sa pui unul nou si nu din recuperari, dar vezi sa fie neaparat pe 250V,275Vsau 305V in curent alternativ. Cu cat tensiunea este mai mare cu atat condensatorul se comporta mai bine in timp. Pe placile noi condensatorul in cauza este de 100nF/305Vc.a.(sau cu acest simbol pt. curent alternativ: ~). Daca nu ai cunostinte minime de electronica mai bine apelezi la un electronist pt. ca daca citesti ceva mai in urma cineva a ars ceva piese din greseala.

Domnu` Servoman,
tin sa-ti multumesc, pentru ca ai avut dreptate cu condensatorul- l-am schimbat si centrala mea functioneaza ca inainte. Nu se mai aude sunetul repetitiv scos de scanteie, nu mai intra in avarie. Multumesc tare mult.  
Sa-ti spun si despre cealalta centrala, de la socrela. Inainte sa-i schimb condensatorul, am stat putin si am ascultat-o, s-a vad daca are aceleasi simptome ca a mea, adica scanteie fara oprire. Treaba este ca a ei nu face asa; adica scanteieste, porneste, se opreste scanteia, flacara merge inainte.... si cam atat - nu a vrut s-a intre in avarie nici moarta. Am facut mai multe probe, si pana la urma a intrat pe avarie, dar fara scanteie, direct, fara s-a porneasca flacara. Treaba asta ma cam debusolat, acum nestiind ce s-a fac. M-am uitat in carte, scrie ca avaria asta ( cea cu iconul in forma de duza) se manifesta daca nu are gaz, sau are un filtru de apa menajera infundat. Acum, stau si ma gandesc ca de la gaz nu este, pentru ca daca apas pe reset porneste, de la apa nu este pentru ca am verificat filtrul `Y` si este curat, ca sa nu-ti mai spun ca are si un filtru mecanic din plastic, pompa si senzorul de temperatura le-au schimbat cei de la service...
Sa-i schimb totusi condensatorul?
Multumesc anticipat.

#337
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,593
  • Înscris: 07.09.2008

 Oliman, on 15th September 2009, 00:42, said:

Domnu` Servoman,
tin sa-ti multumesc, pentru ca ai avut dreptate cu condensatorul- l-am schimbat si centrala mea functioneaza ca inainte. Nu se mai aude sunetul repetitiv scos de scanteie, nu mai intra in avarie. Multumesc tare mult.  
Sa-ti spun si despre cealalta centrala, de la socrela. Inainte sa-i schimb condensatorul, am stat putin si am ascultat-o, s-a vad daca are aceleasi simptome ca a mea, adica scanteie fara oprire. Treaba este ca a ei nu face asa; adica scanteieste, porneste, se opreste scanteia, flacara merge inainte.... si cam atat - nu a vrut s-a intre in avarie nici moarta. Am facut mai multe probe, si pana la urma a intrat pe avarie, dar fara scanteie, direct, fara s-a porneasca flacara. Treaba asta ma cam debusolat, acum nestiind ce s-a fac. M-am uitat in carte, scrie ca avaria asta ( cea cu iconul in forma de duza) se manifesta daca nu are gaz, sau are un filtru de apa menajera infundat. Acum, stau si ma gandesc ca de la gaz nu este, pentru ca daca apas pe reset porneste, de la apa nu este pentru ca am verificat filtrul `Y` si este curat, ca sa nu-ti mai spun ca are si un filtru mecanic din plastic, pompa si senzorul de temperatura le-au schimbat cei de la service...
Sa-i schimb totusi condensatorul?
Multumesc anticipat.
Avaria respectiva nu are legatura cu filtrul de apa rece ci se refera la depuneri de calcar in schimbator motiv care duce la intrarea pe avarie de supratemperatura si tot prin acelasi led o semnalizeaza dar nu este resetabila ci isi revine de la sine dupa racirea schimbatorului de caldura. Revenind la problema daca este un condensator de culoare gri atunci schimba-l pt. ca mai devreme sau mai tarziu va pica, dar despre manifestare poate sa intre pe avarie tocmai pt. ca nu da scanteie si nu are cine sa aprinda gazul. Scanteia o da un transformator(automat de aprindere) care este montat pe vana de gaz, este de culoare maro spre visiniu si cum rabatezi capacul placii electronice este piesa din fata din care ies 2 fire cu izolatie transparenta care duc in camera de ardere la electrozii de scanteie. Se intampla rar dar posibil sa fie cazul tau. Ca sa fii convins de problema desfa cele 2 capace frontale(cel alb si cel din tabla zincata de dedesubt) si asculta pornirea pana o prinzi in "flagrant". Daca nu da scanteie dar se aude fasaitul de deschidere al gazului atunci sigur este acel automat de aprindere. Daca nu se aude nici scanteia si nici gazul atunci problema este in placa electronica si anume releul care comanda vana de gaz si autmatul de aprindere(este acelasi dar in placa din releu automatul mai trece printr-un optocuplor cu triac si am avut cazuri cand lipsa scanteii s-a datorat acestui optocuplor).

Edited by servoman, 15 September 2009 - 09:11.


#338
angel

angel

    Softpedia Viewer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,933
  • Înscris: 16.05.2005
Am si eu o problema cu o centrala ARISTON Microtec 23 MFFI. Mai precis, nu merge. :D De aprins se aprinde, ramane cu ledurile galbene pentru apa si calorifere aprinse dar cand dau drumul la apa calda, degeaba, e rece. Indicatorul cu BAR e pe zero. Nu am nevoie de calorifere deocamdata dar apa calda ar fi o problema. Am incercat sa o scot din priza o perioada, am apasat butonul de reset...nu stiu ce sa ii mai fac. Am citit cu ceva pagini in urma ca pentru asa ceva ar trebui sa invart de un buton de sub ea ca sa bag apa pana ajunge presiunea pe la 1 sau 1.4 ceva de genul. Rugamintea mea e urmatoarea : explicati-mi va rog exact unde gasesc butonul ala (cumva unul negru de sub centrala ?) si ce altceva as putea incerca ca sa o fac sa mearga, fara sa ma risc sa fac niste manipulari care tin de gaze. Recunosc ca sunt cam paralel in ceea ce priveste centralele dar nu neaparat atehnic. Mersi :)

#339
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Ai aflat deja ce ai de facut.
Trebuie sa deschizi robinetelul ala negru de sub centrala si sa astepti pina presiunea in centrala urca la 1,5 bar si apoi sa-l inchizi. De preferat este sa pornesti putin centrala pe caldura ca sa mai elimine din aerul care este momentan in instalatie. Dai potentiometrul de caldura la minim si lasi centrala sa functioneze pe caldura, pina ce nu mai auzi pompa. Apoi deschizi apa calda pentru citeva secunde, o inchizi, iar o deschizi pina auzi ca se linisteste centrala si nu mai scoate zgomote ciudate.
Bafta

#340
choul

choul

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 12.03.2008
nu i-am facut nimic centralei (habitat...postat mai sus) si acum merge perfect, nu se mai opreste apa calda la dus... :worthy:

#341
Oliman

Oliman

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 12.09.2009

 servoman, on 15th September 2009, 10:09, said:

Avaria respectiva nu are legatura cu filtrul de apa rece ci se refera la depuneri de calcar in schimbator motiv care duce la intrarea pe avarie de supratemperatura si tot prin acelasi led o semnalizeaza dar nu este resetabila ci isi revine de la sine dupa racirea schimbatorului de caldura. Revenind la problema daca este un condensator de culoare gri atunci schimba-l pt. ca mai devreme sau mai tarziu va pica, dar despre manifestare poate sa intre pe avarie tocmai pt. ca nu da scanteie si nu are cine sa aprinda gazul. Scanteia o da un transformator(automat de aprindere) care este montat pe vana de gaz, este de culoare maro spre visiniu si cum rabatezi capacul placii electronice este piesa din fata din care ies 2 fire cu izolatie transparenta care duc in camera de ardere la electrozii de scanteie. Se intampla rar dar posibil sa fie cazul tau. Ca sa fii convins de problema desfa cele 2 capace frontale(cel alb si cel din tabla zincata de dedesubt) si asculta pornirea pana o prinzi in "flagrant". Daca nu da scanteie dar se aude fasaitul de deschidere al gazului atunci sigur este acel automat de aprindere. Daca nu se aude nici scanteia si nici gazul atunci problema este in placa electronica si anume releul care comanda vana de gaz si autmatul de aprindere(este acelasi dar in placa din releu automatul mai trece printr-un optocuplor cu triac si am avut cazuri cand lipsa scanteii s-a datorat acestui optocuplor).

Salutare,
revin cu centrala de la socrela; am schimbat condensatorul C903, a mers bine juma` de zi, dupa care a intrat din nou in avarie. Nasol este ca daca nu stai acolo, si nu intra in avarie imediat, iti este foarte greu s-a prinzi momentul. Dar trag urmatoarea concluzie, ca daca atunci cand a a intrat primele dati in avarie, si i-am schimbat placa electronica cu cea de la centrala mea, si tot a intrat in avarie , iar placa socrelei mergea fara probleme la mine, probabil cauza nu este la placa. Cred ca am s-a incerc s-a  schimb transformatorul de inalta, cel care da scanteie... sau alta piesa? Ce este cel mai probabil s-a fie?
Multumesc anticipat pentru orice idee.

Edited by Oliman, 18 September 2009 - 22:00.


#342
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Trebuie sa afli momentul intrari in avarie. La initializare foc, fara sa aprinda deloc focul. La initializare foc, cu aprinderea focului pentru citeva secunde. In timpul functionarii ACM dupa 2-3 minute sau chiar 30 minute. La citeva minute dupa ce ai oprit ACM.
Poate fi supraincalzire, sau poti avea probleme pe cos sau la tablele de etansare incapere de ardere, sau gaz prost reglat pe rampa centralei.
O idee: deschde apa calda si uitate la foc. Daca ai probleme de neetansare la cos, ai sa vezi dupa 15 minute, sa zicem, ca focul are tendinta sa paraseasca lamela arzatorului. Il vezi ca urca, ca flutura si apare o mica distanta intre el si lamela.
Partea cu tensiunea si pamintarea ma gindesc ca deja ai proba-o.
Ramine si senzorul de supraincalzire. O piesuta mica rotunda ca o piesa de table, jocul table, de culoare neagra sau maro, cu 2 papuci infipti in ea si montata undeva in stinga sus pe schimbator. (cred ca este in stinga)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate