Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 

Veda--teologie si filozofie vedica

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
276 replies to this topic

#37
anada

anada

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 21.02.2007

View PostDharmapurusha, on Sep 23 2007, 08:49, said:

Traditia Vedica vs curentul New Age (PARTEA A DOUA)

Fenomenul New Age este o amestecatura din diferite religii, filozofii si alte invataturi, unele cu radacinii in antichitate. In nici un caz nu poate fi judecat (acceptat sau respins) ca o doctrina omogena. Curentul New Age a aparut prin anii 60 si a crescut in special in ultimii 10, 20 de ani gratie mass-media (TV, filme, jocuri pe calculator, carti).

CARACTERISTICI ALE INVATATURILOR NEW AGE

1.apara-vidya(cum sa traiesti in lumea celor trei moduri materiale—sattva, raja si tamas):

Principalele teme sunt medicina, astrologie, muzica, arte martiale, venerarea idolilor (zeii vazuti ca separati de sursa lor (Krishna, Vishnu), venerarea energiei lui Vishnu (shaktiman—controlorul energiei) prin tendinta de a-i eleva energia la rangul de Suprem (shakti: venerarea Zeitei, Gaia), feminism.

2.aroha-pantha (cunoastere ascendenta, efort de elevare si perfectionare PRIN PROPRIUL EFFORT, independent de Suprem)

3.eterogenitate, syncretism (amestecare artificiala a diferitelor invataturi)


                   Exista mai multe surse/invataturi la care apeleaza New Age-istii:

                       --religii naturaliste(paganism—druidism, wicca, shamanism, Satanism—in opozitie cu cele “institutionalizate”)

                       --invataturi secrete ale Egiptului antic(hermetism), iudaismului(cabala), crestinism (Gnosticism)

                       --vindecari (naturale, energetice, mintale)

                       --filozofie orientala (Hinduism, budism, Taoism, shintoism) si derivatele lor (teozofie, antropozofie)

4.confuzia dintre spirit si materie (mintea si alte energii subtile material sunt considerate non-materiale), iar materia este considerate sursa creatiei.
      
Vedanta-Sutra refuteaza aceasta idée aratand ca pradhana (energia materiala nemanifestata), fiind inconstienta si astfel neinteligenta, nu poate fi ea insasi creatoarea universului deoarece nu se poate explica cum si de ce material moarta pasiva a inceput dintr-o data sa actioneze. Dimpotriva, materia tinde sa se dezintegreze. REALITATEA ULTIMA in forma unei energii impersonale nu are cum sa creeze ceva pentru ca-i lipseste impulsul de o face.
        
5.natura impersonala (Supremul si energiile Sale sunt considerate fara identitate personala, “toate caile sunt la fel”—yatha mata tatha pata)

CARACTERISTICI ALE NEW AGE-ISTILOR

1.straduinta pentru putere asupra materiei si asupra altor fiinte, in ciuda dharmei (armoniei cosmice) si a karmei (efectelor secundare): magie, stiinta si tehnologie moderna.


   Aceasta tendiinta de exploatare a materiei apare in filozofia occidentala mai ales la Roger si Francis Bacon. Stiinta este vazuta ca o disciplina noua, menita sa subjuge natura “inamica”. Cercetarea se bazeaza exclusiv pe pratyaksa (empirism) si anumana(rationalism). Dintre pionierii stiintei moderne: Rene Descartes, Isaac Newton. Filozoful David Hume vine cu asa zisa “problema a Raului”. Acest lucru incepe o era a atacurilor asupra paradigmei crestine care continua pana astazi sub forma filozofiilor materialiste si a secularizatii profunde a societatii occidentale. Aceasta societate este foarte mandra de rezultatele stiintei si puterea ei de a schimba lumea dar sufera de o frica subconstienta de Dumnezeu si de natura (dezastrele naturale, pe care New Age-istii le vad ca avertismente divine). Secularismul si materialismul duc la o viata traita in negarea realitatii suferintei (saraciei, foametei, bolii, handicapului fizic, batranetii si mortii). In aceasta privinta exista un contrast cu tarile orientale (de exemplu in India aceste lucruri sunt considerate parti firesti ale existentei).

Impersonalismul este o trasatura comuna a tuturor doctrinelor New Age. Desi cativa recunosc existenta unor fiinta supraumane (deva, ingeri etc), ei resping un Dumnezeu personal.

2.lipsa de discriminare in acceptarea autoritatilor spirituale

Naivitatea si lipsa cunoasterii duce la o acceptare necritica a ghizilor spirituali :persone dubioase  (trisori, false incarnari ale divinitatii—avatar-uri; vezi Bivolaru) sau chiar necunoscuti (vezi channeling). Sau New Age-istul devine el insusi propria lui autoritate. Acesta are o atitudine nefilozofica prin manifestarea preferintei pentru un inteles obscur, secundar al scripturilor cand intelesul primar evident nu corespunde cu ideile proprii.

3.tendinta de a specula

4.senzationalism fara scop si misteriozitate (speculate la maximum de unii si de mass-media pentru profituri uriase, vezi chestia cu “THE SECRET”)

Exemple: fenomene paranormale ca experientele in afara corpului, moarte clinica, rapiri extraterestre, profetiile lui Nostradamus (caracterul lor criptic da nastere la speculatii nelimitate)

5.intelegerea gresita a conceptului de karma si reincarnare

   Din budismul Tibetan vine ideea ca de la un nivel de avans al vietii umane (rinpocche) cineva nu mai poate cadea in speciile inferioare(Aceasta conceptie este in dezacord cu Bhagavad Gita 9.20-21, 24,25; 14.14-18, 16.6, 16.19-21)

PRACTICI NEW AGE DE ORIGINE VEDICA
Unele stiinte si practice traditionale au fost “adoptate” de New Age si mulate, diluate si comercializate. Astfel, astazi sunt vazute ca facand parte din New Age si sunt criticate laolalta cu acest curent.

1.yoga

De obicei se numeste hatha-yoga si se limiteaza la asane si pranayama. Scopul este imbunatatirea starii de sanatate. Forma ei originara este descrisa in Bhagavad Gita si in detaliu in Yoga Sutra lui Patanjali—Asthanga Yoga. Astanga inseamna 8 parti care la randul lor sunt divizate in hatha(primele 5) si raja(ultimele 3). Hatha Yoga se mai numeste cateodata si Kriya-Yoga. Kriya Yoga originara este definita in Padma Purana unde Vyasa vorbeste su Jaimini: “Kriya-yoga consta din venerarea: lui Ganga, lui Sri Lakshmi si a lui Vishnu, generozitate, devotiune catre intelepti, tinerea postului, devotiune catre pomul Thatri si planta Tulasi [busuioc] si ospitalitate catre oaspeti)."

2.vindecari pranice

prana este o energie materiala subtila in microcosmos (corp) si in macrocosmos(univers)

3.arte martiale (wu-shu)

Originea artelor martiale este in Dhanurveda, una dintre Upavede care descrie cum sa folosesti arme tehnologice si masini de razboi precum si tehnici de lupta corp la corp. Calugarul Bodhidharma a calatorit din India in China in jurul secolului 6 CE si a fondat primul templu  Shao-lin. A adus cu el tehnici de lupta corp la corp care au fost dezvoltate mai apoi in faimosul sistem chuan-fa(kung-fu). Din acest sistem au luat nastere sistemele coreene, japoneze si altele.

Scopul artelor martiale este de a unifica corpul cu mintea sau sufletul prin controlul pranei, pentru a dobandi puteri supraomenesti. Acest scop insa se opune scopului initial al cunoasterii transcendentale(para-vidya), care este eliberarea din corpul material.

4.astrologie (vedanga-jyotisa—vedica vs occidentala)


5.gemologie

(gemele perfecte care pot cica numai ele pot vindeca, sunt foarte foarte scumpe). Se fac profituri imense pe seama oamenilor neinformati care nu stiu ca aceleasi efecte se pot obtine cu geme mault mai ieftine

6.kama-sastra (scripturile care reguleaza placerea materiala)

Este o parte a caii pravrtti-marga, calea gratificarii senzoriale, regulata de directive vedice. Aceasta cale consta din cele patru scopuri successive ale vietii umane (purusharta)-dharma(datorie), artha(dezvoltare economica), kama(gratificare senzoriala, pofta) si moksha (eliberare). In contextul varnasrama este urmata de oamenii casatoriti, in timp ce calugarii, pensionarii si sihastrii trebuie sa urmeze calea detasarii de gratificare.

7.tantra

Pentru majoritatea vesticilor termenul tantra are conotatii sexuale. De fapt inseamna “tesatura”, in sensul de structura subtila a universului sau “ritual”. Scrierile tantrice sunt clasificate in trei cai conform cu modurile naturii materiale: astfel exista tantre sattvika(virtuoase), rajasika(pasionale) si tamasika (ignorante).

INFLUENTELE NEW AGE-ULUI ASUPRA SOCIETATII

1.pozitive

---este o alternative la filozofiile si religiile occidentale care si-au cam terminat resursele explicative
---introduce concepte care lipsesc in vest: karma, reincarnare etc si raspunde la importante intrebari existentiale (identitate, natura si intelesul vietii si a suferintei, viata in acest univers si mai departe, Brahman etc)
---cresterea interesului pentru mediul inconjurator si inspirarea unui efort de a-l proteja, desi scopul ramane tot gratificarea senzoriala
---cresterea interesului in hranirea vegetariana, vindecare naturala, in fenomene paranormale, explicatii alternative ale istoriei
---atacarea autoritatii materialiste a stiintei moderne prin atacul asupra principalei teorii:teoria evolutiei

2.negative

--promoveaza o intelegere gresita a conceptelor filozofice si impersonalism, subminand pozitia religiilor teiste cu valorile sociale si familiale pe care le implicau acestea
---tendinta de a face profit prin orice mijloace (folosirea gresita a astrologiei pentru predictii apocaliptice) care are repercursiuni negative asupra traditiilor de unde vin aceste invataturi
---scene violente si catastrofice din filme, cu alieni inamici, menite sa sperie populatia (fenomenul 2000)
---vibratii negative care polueaza constiinta

TRASATURI SI NUME REPREZENTATIVE

-----Orson Welles, When the Earth Stood Still, Star Trek, Star Wars, E.T., Alien 1-4, filmele apocaliptice de la sfarsitul anilor 90 (Deep Impact, Armaggedon).
---cultul puterii umane, violenta si tehnologie in filme; filme de actiune cu arte martiale orientale (pionerul a fost Bruce Lee dar adevaratul boom a fost la sfarsitul anilor 80 care a dus la un interes crescut in wu-shu si filozofii orientale)
---Highlander, Ghost (inspirit din carti vedice, Srimad Bhagavatam), Poltergeist,
---Matrix si analogia lumii materiale (Maya) care poate fi stapanita si apoi exploatata (la sfarsitul primul Matrix Neo poate face ce vrea cu Matrix-ul (sindromul falsului ego)
---combinatii de satanism cu heavy-metal (simbolistica satanica in gesturi si in versuri)
---sinucideri in masa al unor membri fanatici (Heaven’s Gate, secta Moon)

PS: informatiile sunt traduceri, compilate de pe site-uri vaisnava (vezi blogumio)
Cu siguranta acest lucru nu l-ai facut pentru rasplata unuia sau altuia,insa trebuie sa imi exprim recunostinta pentru compilarile si traducerile pe care le faci.Sigur vei fi rasplatit.
Toata cinstea si respectul Dharmapurusha!

#38
mrproper

mrproper

    10 ani de Softpedia...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,063
  • Înscris: 13.11.2002
Dharmapurusha, The Secret face parte din miscarea New Thought, mult mai recenta, si care se invaluie in mai multa filozofie decat religie. Plaseaza centrul universului pe persoana proprie, creand un fel de dualitate EU-zeu si Univers-zeu, unde cei doi relationeaza.

Partile negative pe care le-ai exprimat acolo nu sunt asa de vizibile pentru religiile vestice inradacinate, si intr-adevar, o gramada sunt prostii, dar unele au fost dovedite, omul obtine putere prin credinta (desi se inchina sie uneori, deci nu conteaza apartenenta la zeitate).

#39
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006

View Postmrproper, on Sep 23 2007, 07:25, said:

Dharmapurusha, The Secret face parte din miscarea New Thought, mult mai recenta, si care se invaluie in mai multa filozofie decat religie. Plaseaza centrul universului pe persoana proprie, creand un fel de dualitate EU-zeu si Univers-zeu, unde cei doi relationeaza.

Partile negative pe care le-ai exprimat acolo nu sunt asa de vizibile pentru religiile vestice inradacinate, si intr-adevar, o gramada sunt prostii, dar unele au fost dovedite, omul obtine putere prin credinta (desi se inchina sie uneori, deci nu conteaza apartenenta la zeitate).

pai nimeni n-a zis ca nu obtine putere, iar chestia cu The Secret chiar functioneaza, caci intr-adevar "it's all about attraction", ideea este insa ca SCOPUL acestor filozofii este CONTROLUL asupra naturii, a situatiilor si a oamenilor si, in final o gratificare senzoriala mai de calitate. Ceea ce nu mai coincide cu scopurile traditiilor din care s-au nascut aceste filozofii.

#40
anada

anada

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 21.02.2007

View Postmrproper, on Sep 23 2007, 14:25, said:

Dharmapurusha, The Secret face parte din miscarea New Thought, mult mai recenta, si care se invaluie in mai multa filozofie decat religie. Plaseaza centrul universului pe persoana proprie, creand un fel de dualitate EU-zeu si Univers-zeu, unde cei doi relationeaza.

Partile negative pe care le-ai exprimat acolo nu sunt asa de vizibile pentru religiile vestice inradacinate, si intr-adevar, o gramada sunt prostii, dar unele au fost dovedite, omul obtine putere prin credinta (desi se inchina sie uneori, deci nu conteaza apartenenta la zeitate).
La ce fel de putere te referi?La increderea in sine?Sau ce alte puteri ii ofera omului credinta in sine,dezbarata de zeitatati si alte forte spirituale exterioare lui?

#41
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006

View Postanada, on Sep 23 2007, 05:48, said:

Cu siguranta acest lucru nu l-ai facut pentru rasplata unuia sau altuia,insa trebuie sa imi exprim recunostinta pentru compilarile si traducerile pe care le faci.Sigur vei fi rasplatit.
Toata cinstea si respectul Dharmapurusha!

cu placere: daca vrei sa afli mai multe lucruri despre chestiunile astea mergi la http://www.veda.harekrsna.cz/index.htm


Si acum sa expun si eu o TEHNICA DE MEDITATIE NON-NEW AGE, care NU se are in centrul  efortul propriu si  care incurajeaza PREDAREA catre Suprem. Aceasta tehnica se efectueaza avand in minte atitudinea pe care o are un copil care s-a pierdut de parinti intr-o multime. Impulsul pentru a face aceasta meditatie vine dupa un studiu aprofundat si o examinare a experientelor de pana atunci. Pana studentul nu realizeaza faptul ca viata in lumea materiala este o continua suferinta, presarata pe ici pe colo cu buchetele miniscule de liniste si pace, nu are rost de a se apuca de meditatia asta (se numeste JAPA YOGA).

Inainte de a face meditatie, omul trebuie sa se gandeasca la viata lui si la suferinta din ea. El trebuie sa realizeze ca suferinta este de la inceput in fiecare actiune intreprinsa, nu vine cumva dupa ce o actiune nu si-a indeplinit scopul. Exemplul cel mai simplu e al unei prietene  care acum invata pentru rezidentiat. Deci planul ei este luarea rezidentiatului la nu stiu ce nivel ca sa fie nu stiu ce fel de doctor. De cand a inceput sa-si indeplineasca planul (invatatul pentru examen) suferinta a inceput sa vina si ea: daca n-am invatat cum trebuie azi? vai, am pierdut 3 ore, puteam sa invat nu stiu cate pagini! dar daca nu iau ? ce o sa se intample atunci?

Suferinta vine din stadiul planuirii si continua si dupa ce planul s-a indeplinit. Dar daca nu am ales bine? Poate trebuia sa-mi iau alta specializare! Etc Etc...Ideea centrala aici este ca SUFERINTA este o expresie a NEPUTINTEI DE A-TI CONTROLA VIATA in contextul in care dorintele tale sunt libere dar indeplinirea lor nu depinde NUMAI de tine. Suferinta este cea mai mare dovada ca exista FREE WILL, caci chiar si daca cineva nu poate sa-si indeplineasca dorintele, suferinta ca nu a facut-o inseamna ca VOINTA lui se impotriveste determinismului din jurul sau.

Asa, deci pana nu realizezi chestia asta nu poti sa incepi cu succes nici o meditatie JAPA. Aceste realizari vin pe mai multe cai: din citirea intamplarilor din scripturi, din realizarile maestrilor autorizati, din observatia oamenilor, din auto-observatie etc. Pentru a ajunge la acest stadiu in care sa fi gata de meditatia JAPA chiar si budismul te poate ajuta (studierea invataturilor lui Buddha). Caci el expune foarte bine CUM si DE CE viata este o suferinta continua. O data ajuns la stadiul in care iti dai seama ca suferi (multi nu-si dau seama si cred ca sunt fericiti :) ) atunci te intrebi: de ce am VOINTA SA NU SUFAR? Aici intervine intuitia. Copilul de ce se simte prost in multimea aia? De ce nu se amesteca si el cu oamenii? Pai pentru ca el STIE ca exista parintii lui acolo care-l protejeaza si-l feresc de rele. Asa si noi. Deep down noi STIM ca exista un loc si o persoana care are puterea de a ne proteja de suferinta. De aceea si avem tendinta tot timpul de a ne cauta un adapost. Fiecare isi doreste un adapost. Iar adapostul Suprem este Dumnezeu, Persoana Suprema care este Krishna ("Atotatragatoare"), Rama("Contine toata placerea") plus o infinitate de alte atribute...

Numai daca ajungi in stadiul in care te simti ca acel copil pierdut si ai INTUITIA ca exista un "Acasa" poti sa te apuci cu succes de meditatie japa care nu este altceva decat un strigat sincer de ajutor.. Meditatia japa nu este o meditatie PE CONT PROPRIU in care tu insuti lupti cu mintea ta materiala care te trage inspre satisfactia imediata simturilor (o chestie care nu te poate face niciodata fericit cu adevarat). Meditatia japa este concentrarea pe Divin, este, daca vreti o cerere continua catre Divin sa te scape din lumea materiala. Japa nu urmareste ca sa devin eu Dumnezeu/sau sa revin la stadiul initial de Dumnezeu (advaita vedanta), nici sa-mi anulez Sinele (budism) si nici sa obtin fericire in lumea materiala (New Age), ci este o cerere catre Dumnezeu de a te pune in slujba lui.

Caci servitori suntem oricum (in viata de zi cu zi ne servim simturile noastre, servim energia materiala, oricat de stapani ne credem noi pe ea; ganditi-va--poti vreodata sa nu-ti mai servesti sistemul digestiv?, poti vreodata sa te abtii sa nu mergi la veceu? poti sa te abtii sa nu fii sclavul mintii tale?), asa ca mai bine sa servim ceva ETERN, decat ceva TEMPORAR. E mai "practic", plus ca Dumnezeu este Atotatragator si Furnizor etern de fericire. Noi avem nevoie de El, nu El de noi. Daca vrei lumina, pai atunci du-te unde e lumina, nu cere luminii sa vina in intunecimea ta. Daca noi ne-am baricadat dupa energia materiala, ca sa incercam noi sa o exploatam si sa o controlam (vezi stiinta moderna si New Age), nu-i putem cere lui Dumnezeu sa se arate, ca nu e valetul nostru. Asa ca trebuie sa ne umilim in fata lui, dar el nu ne va umili. De ce sa-l venerez pe unu care a luat premiul Nobel ca a descoperit ADN-ul cand Dumnezeu e cel care l-a gandit. Sa-i dau lui premiul Nobel. De ce sa-o venerez pe nu stiu care actrita ca e geniala, cand Dumnezeu e cel care i-a dat inspiratia (nu erorile din creierul ei). Dumnezeu este Sursa a tot ce exista si de aceea el merita dragostea noastra eterna.

Iar japa e simpla: rostirea cu sinceritate a unei mantre care contine numele divinitatii. Sunt mai multe, dar cea care este considerata MAHAMANTRA (mantra suprema--vezi Kali Santarana Upanisad) este mantra Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare, care inseamna:""O energie a Domnului (Hare), O Atotatragatorule (Krishna), Rezervor al Placerii Suprem(Rama), angajeaza-ma te rog in serviciul tau". Aceasta mantra e considerata mahamantra pentru ca e compusa numai din numele Lui Dumnezeu in cele doua forme ale sale (energie si sursa a energiei) si cerinta este pur transcendetala, neavand nimic de a face cu lumea asta.

O tehnica foarte asemanatoare de meditatie pe mantra folosesc si calugarii ortodocsi de la muntele Athos.

Edited by Dharmapurusha, 23 September 2007 - 19:16.


#42
mrproper

mrproper

    10 ani de Softpedia...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,063
  • Înscris: 13.11.2002

View PostDharmapurusha, on Sep 23 2007, 18:23, said:

pai nimeni n-a zis ca nu obtine putere, iar chestia cu The Secret chiar functioneaza, caci intr-adevar "it's all about attraction", ideea este insa ca SCOPUL acestor filozofii este CONTROLUL asupra naturii, a situatiilor si a oamenilor si, in final o gratificare senzoriala mai de calitate. Ceea ce nu mai coincide cu scopurile traditiilor din care s-au nascut aceste filozofii.

Adica esti de acord ca metodele si credintele care le adopta ei sunt eficace, dar te deranjeaza ca "triseaza", simuland ceea ce metode si credinte mai elaborate ofera, dar urmand drumul mai scurt pentru a atinge scopul dorit.

Acum apar doua probleme:
1. New Age si New Thought se preteaza mai bine la societatea moderna, pentru ca sunt produs al acesteia, si functioneaza mai bine ca filozofiile sursa. Mi se pare oarecum corect ca omul sa isi atinga scopul mai repede si mai simplu, energia individuala fiind apoi orientata catre societate, un mediu placut si constructiv care ofera siguranta si fericire (spre deosebire de Islam).
2. Nu mai este necesara venerarea necunoscutului extern, si toata increderea, rugaciunea si dorinta se indreapta inspre individ. Fiind mai mult o filozofie, asta elimina zeitatile, preotimea care profita de pe urma cultului, instrumentele si ritualurile cultului si desigur timpul si energia pierduta in sistemul religios.

Mie, personal, desi se aplica tot laturii emotionale a omului, imi place ceea ce ofera New Age si New Thought. Nu sunt de acord cu specularea necunoscutului si metode pseudo-stiintifice de a face anumite lucruri (de exemplu, nu te baga in mecanica quantica si declara ca e necunoscuta, deci de natura divina).

New Thought mai spune ceva: daca te concentrezi asupra suferintei, vei avea suferinta, daca te concentrezi asupra fericirii, vei avea fericire.

Dharmaparusha spune altceva: comporta-te ca un copil supus, unei zeitati inexistente, caci asa va fi bine pentru tine, chiar daca o sa ai garantat o viata mizera. Nu iti poti controla viata daca esti un copil umil. Ceea ce oferi tu, iluminare, viata de apoi, samd, nu poate fi atins, e doar un morcov invizibil care atarna de un fir in fata nasului credulului.

Nu putem nega componenta emotionala, spirituala si credula a omului, dar prin constientizarea lor, intelegerea lor si folosirea lor corecta, putem trai intr-o societate de adulti, cu un scop comun, de supravietuire si perpetuare a speciei noastre, protejarea celorlalte fiinte de pe acest pamant si eliminarea nevoilor care aduc suferinta omului (boala, foamea, saracia).

Accepta individualitatea ta ca fiind limitata in timp, si nu eterna (doar nu te crezi zeu sau de natura divina), si o sa vezi lucrurile altfel. Fa acest exercitiu mintal, si o sa privesti cu alti ochi lucrurile care le faci si le fac altii zi de zi.

(adica mai pe latineste: Carpe Diem! -- dar numai dupa ce intelegi implicatiile)

Edited by mrproper, 23 September 2007 - 20:04.


#43
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006
@mrproper

Quote

prin constientizarea lor, intelegerea lor si folosirea lor corecta, putem trai intr-o societate de adulti, cu un scop comun, de supravietuire si perpetuare a speciei noastre, protejarea celorlalte fiinte de pe acest pamant si eliminarea nevoilor care aduc suferinta omului (boala, foamea, saracia).

"societatea asta de adulti" e mai degraba o "societate de animale"...sa elaborez:

un caine mananca din gunoaie....omul mananca din farfurie (consumandu-si o mare parte din timp diversificandu-si hrana)
un caine doarme pe strada...omul doarme intr-o casa, intr-un pat confortabil
un caine se apara de cei care il ataca sau care il pot ataca...un om isi construieste sisteme antiracheta pentru acelasi scop
un caine face sex si se reproduce in vazul lumii cu care catea apuca...un om face sex in privat, in patul lui confortabil, in pozitii elaborate etc

99 la suta din stiinta moderna si civilizatia moderna este axata pe a elaborarea si diversificarea acestor patru lucruri: cat mai multa placere senzoriala. Problema este ca aceste lucruri NU ADUC FERICIREA pe care omul si-o doreste. Pana nu se rezolva macar 3 din cele patru probleme ale existentei materiale: batranetea, boala si moartea omul nu poate fi niciodata fericit. Si ma refer la starpirea lor ontologica nu alinarea TEMPORARA prin medicamente, hormoni si negarea mortii pana in ultima clipa.

Omul are  posibilitatea de a-si depasi conditia de animal, descoperind in el o atractie catre ceva Suprem, catre perfectiune, catre ceva imaterial...Scopul cu reproducerea speciei este o chestie foarte stupida si animalica. Fericirea nu poate fi niciodata gasita in venerarea si exploatarea materiei, ci numai prin legarea de Absolut, prin cunoasterea Absolutului...

Daca tu nu esti interesat de acest lucru treaba ta, dar nu imi povesti mie ca poti fi fericit numai traindu-ti clipa cand stiu pe pielea mea ca nu e asa...Fericirea nu poate fi gasita decat in interior, pentru ca acolo salasluieste constiinta si numai daca iti proiectezi constiinta asupra ei insisi poti sa te linistesti si sa-ti dai seama ca nu ai nevoie de nimic material ca sa fii fericit. Si acolo interior, daca sapi destul vei gasi ceva surprinzator, Cineva care te asteapta de mult...

#44
mrproper

mrproper

    10 ani de Softpedia...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,063
  • Înscris: 13.11.2002

View PostDharmapurusha, on Sep 23 2007, 21:41, said:

@mrproper
"societatea asta de adulti" e mai degraba o "societate de animale"...sa elaborez:

un caine mananca din gunoaie....omul mananca din farfurie (consumandu-si o mare parte din timp diversificandu-si hrana)
un caine doarme pe strada...omul doarme intr-o casa, intr-un pat confortabil
un caine se apara de cei care il ataca sau care il pot ataca...un om isi construieste sisteme antiracheta pentru acelasi scop
un caine face sex si se reproduce in vazul lumii cu care catea apuca...un om face sex in privat, in patul lui confortabil, in pozitii elaborate etc

99 la suta din stiinta moderna si civilizatia moderna este axata pe a elaborarea si diversificarea acestor patru lucruri: cat mai multa placere senzoriala. Problema este ca aceste lucruri NU ADUC FERICIREA pe care omul si-o doreste. Pana nu se rezolva macar 3 din cele patru probleme ale existentei materiale: batranetea, boala si moartea omul nu poate fi niciodata fericit. Si ma refer la starpirea lor ontologica nu alinarea TEMPORARA prin medicamente, hormoni si negarea mortii pana in ultima clipa.

Omul are  posibilitatea de a-si depasi conditia de animal, descoperind in el o atractie catre ceva Suprem, catre perfectiune, catre ceva imaterial...Scopul cu reproducerea speciei este o chestie foarte stupida si animalica. Fericirea nu poate fi niciodata gasita in venerarea si exploatarea materiei, ci numai prin legarea de Absolut, prin cunoasterea Absolutului...

Daca tu nu esti interesat de acest lucru treaba ta, dar nu imi povesti mie ca poti fi fericit numai traindu-ti clipa cand stiu pe pielea mea ca nu e asa...Fericirea nu poate fi gasita decat in interior, pentru ca acolo salasluieste constiinta si numai daca iti proiectezi constiinta asupra ei insisi poti sa te linistesti si sa-ti dai seama ca nu ai nevoie de nimic material ca sa fii fericit. Si acolo interior, daca sapi destul vei gasi ceva surprinzator, Cineva care te asteapta de mult...

Cateva greseli: cainele care manaca gunoaie, se hraneste din activitatea omului. Omul nu consuma energie de aiurea sa isi diversifice alimentele. Mancam o perioada de timp mult mai scurta decat stramosii nostri. Folosimul focul, si mai nou tehnologia pentru a eficientiza aceasta activitate de baza si atat de importanta. Maimutele petrec 2-3 ore pe zi hranindu-se. Carnivorele mai mult sau mai putin, dar ele obtin mai multa energie din hrana. Ierbivorele pierd aproape toata ziua hranindu-se. Omul se poate limita la 30 minute zilnic pentru a se hrani (sau mai putin).

Cainele este un lup domestic, in mediul natural, lupul nu mananca gunoaie, ci vaneaza orice de la soareci pana la ierbivore medii.

Cainele este un lup domestic, traieste in mediul urban, si de obicei in cusca sau in casa. Lupul traieste in vizuina. Omul traieste in case foarte complex elaborate. Cainele vagabond nu trebuie introdus in aceasta discutie, pentru ca existenta si prezenta sa sunt artificiale.

Sistemul anti-racheta este efectul de reactie la sistemul racheta. Asa se intampla si in natura. El nu este necesar supravietuirii speciei umane ca intreg, si nu modifica evolutia omului dupa criterii naturale. As fi de acord daca o alta specie de pe pamant ar asalta populatia umana cu rachete (marmotele aeriene cu rachete aer-sol), si omul ca specie ar trebui sa se apere. In lipsa acestui caz, eu sunt in dezacord cu inarmarea globala si razboiul. Nu pot sa cred ca unii crestini sunt de acord cu asaltul armat asupra altor oameni, doar pe baza religiei primita la nastere (nu mai zic de musulmani).

Un caine nu are rusine si inhibitii, nu sufera de dragoste sau senzualitate pe cat un om. Omul este o fiinta sociala, sexul are scop mai elaborat decat cel de reproducere, daca nu stii lucrul acesta, trebuie sa te informezi.

Batranetea trebuie acceptata, este ceva natural inevitabil (deocamdata) si dorit. La fel si moartea. Fara ele, nu ne-am putea perpetua, urmasii nu s-ar putea dezvolta daca parintii ar concura cu ei la aceleasi resurse. Ele trebuiesc intelese si acceptate.

Boala poate fi eliminata. Complet!

Dar daca NU EXISTA NIMIC in afara materialului? De ce nu iei in considerare aceasta posibilitate? Nu ti se pare logic normal sa investighezi si posibilitatea aceasta? Ce te face sa refuzi aceasta posibilitate?

Fericirea interioara se afla in centrul emotional al omului. Increderea vietii complet in emotii, sperante si iluzii, te poate face sa iti ratezi scopul complet, sa iti produci singur suferinta, si sa produci si altora suferinta. De ce oamenii care scapa de aceasta capcana sunt mai fericiti, conduc firme mari, organizatii de oameni, si realizeaza lucruri extraordinare?

Explica-mi te rog, de unde stii tu personal ca omul nu este fericit daca urmeaza principiul Traieste Clipa?!

Edited by mrproper, 23 September 2007 - 21:12.


#45
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006

View Postmrproper, on Sep 23 2007, 15:09, said:

Cateva greseli: cainele care manaca gunoaie, se hraneste din activitatea omului. Omul nu consuma energie de aiurea sa isi diversifice alimentele. Mancam o perioada de timp mult mai scurta decat stramosii nostri. Folosimul focul, si mai nou tehnologia pentru a eficientiza aceasta activitate de baza si atat de importanta. Maimutele petrec 2-3 ore pe zi hranindu-se. Carnivorele mai mult sau mai putin, dar ele obtin mai multa energie din hrana. Ierbivorele pierd aproape toata ziua hranindu-se. Omul se poate limita la 30 minute zilnic pentru a se hrani (sau mai putin).

Cainele este un lup domestic, in mediul natural, lupul nu mananca gunoaie, ci vaneaza orice de la soareci pana la ierbivore medii.

Cainele este un lup domestic, traieste in mediul urban, si de obicei in cusca sau in casa. Lupul traieste in vizuina. Omul traieste in case foarte complex elaborate. Cainele vagabond nu trebuie introdus in aceasta discutie, pentru ca existenta si prezenta sa sunt artificiale.

Sistemul anti-racheta este efectul de reactie la sistemul racheta. Asa se intampla si in natura. El nu este necesar supravietuirii speciei umane ca intreg, si nu modifica evolutia omului dupa criterii naturale. As fi de acord daca o alta specie de pe pamant ar asalta populatia umana cu rachete (marmotele aeriene cu rachete aer-sol), si omul ca specie ar trebui sa se apere. In lipsa acestui caz, eu sunt in dezacord cu inarmarea globala si razboiul. Nu pot sa cred ca unii crestini sunt de acord cu asaltul armat asupra altor oameni, doar pe baza religiei primita la nastere (nu mai zic de musulmani).

Un caine nu are rusine si inhibitii, nu sufera de dragoste sau senzualitate pe cat un om. Omul este o fiinta sociala, sexul are scop mai elaborat decat cel de reproducere, daca nu stii lucrul acesta, trebuie sa te informezi.

Batranetea trebuie acceptata, este ceva natural inevitabil (deocamdata) si dorit. La fel si moartea. Fara ele, nu ne-am putea perpetua, urmasii nu s-ar putea dezvolta daca parintii ar concura cu ei la aceleasi resurse. Ele trebuiesc intelese si acceptate.

Boala poate fi eliminata. Complet!

Dar daca NU EXISTA NIMIC in afara materialului? De ce nu iei in considerare aceasta posibilitate? Nu ti se pare logic normal sa investighezi si posibilitatea aceasta? Ce te face sa refuzi aceasta posibilitate?

Fericirea interioara se afla in centrul emotional al omului. Increderea vietii complet in emotii, sperante si iluzii, te poate face sa iti ratezi scopul complet, sa iti produci singur suferinta, si sa produci si altora suferinta. De ce oamenii care scapa de aceasta capcana sunt mai fericiti, conduc firme mari, organizatii de oameni, si realizeaza lucruri extraordinare?

Explica-mi te rog, de unde stii tu personal ca omul nu este fericit daca urmeaza principiul Traieste Clipa?!

Pana acum toate dorintele materiale care le-am avut mi s-au inteplinit. N-am fost deloc napastuit de soarta, chiar am fost favorizat. Tot ce mi-am dorit eu in copilarie mi s-a indeplinit. N-am nici o problema in a-mi satisface simturile, sunt sanatos, am tot confortul care imi trebuie, sunt logodit, imi iubesc prietena. Din experienta mea personala stiu ca NU SUNT fericit NUMAI cu chestiile astea...Mi-e de-ajuns...

Intuitia e cea care imi spune ca Totul trebuie sa aiba o Cauza si un Scop, iar eu le caut...Faptul ca suferi chiar si o data inseamna ca ceva nu e in regula...DE CE NU-TI PLACE sa suferi? Poate pentru ca nu esti menit sa suferi...

Boala nu poate fi starpita niciodata, oricat s-ar incerca...Iar civilizatia moderna nu te invata sa accepti moartea ci sa o negi, ignorand-o, insa batranetea vine si incepe sa-ti aduca mereu aminte de ea, dar civilizatia te incurajeaza iar sa o negi: BUCURA-TE DE VIATA CARE O MAI AI...Dar de bucurat nu te poti bucura pentru ca constiinta ta e eterna iar formele din jurul ei sunt materiale si trecatoare...

pentru o sugerare mai plastica vezi: http://english.agoni...4074/index.html

Comparatia cu animalul (caine sau orice altceva) era menita sa sublinieze ca omul are capacitatea de a face chestii DIFERITE decat face cainele, dar el isi foloseste energia pentru aceleasi si aceleasi lucruri: mancare, aparare, sex si somn...(sau ii ajuta pe altii sa faca aceleasi lucruri)

Edited by Dharmapurusha, 23 September 2007 - 21:38.


#46
mrproper

mrproper

    10 ani de Softpedia...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,063
  • Înscris: 13.11.2002

View PostDharmapurusha, on Sep 23 2007, 22:28, said:

Pana acum toate dorintele materiale care le-am avut mi s-au inteplinit. N-am fost deloc napastuit de soarta, chiar am fost favorizat. Tot ce mi-am dorit eu in copilarie mi s-a indeplinit. N-am nici o problema in a-mi satisface simturile, sunt sanatos, am tot confortul care imi trebuie, sunt logodit, imi iubesc prietena. Din experienta mea personala stiu ca NU SUNT fericit NUMAI cu chestiile astea...Mi-e de-ajuns...

Intuitia e cea care imi spune ca Totul trebuie sa aiba o Cauza si un Scop, iar eu le caut...Faptul ca suferi chiar si o data inseamna ca ceva nu e in regula...DE CE NU-TI PLACE sa suferi? Poate pentru ca nu esti menit sa suferi...

Boala nu poate fi starpita niciodata, oricat s-ar incerca...Iar civilizatia moderna nu te invata sa accepti moartea ci sa o negi, ignorand-o, insa batranetea vine si incepe sa-ti aduca mereu aminte de ea, dar civilizatia te incurajeaza iar sa o negi: BUCURA-TE DE VIATA CARE O MAI AI...Dar de bucurat nu te poti bucura pentru ca constiinta ta e eterna iar formele din jurul ei sunt materiale si trecatoare...

pentru o sugerare mai plastica vezi: http://english.agoni...4074/index.html

Comparatia cu animalul (caine sau orice altceva) era menita sa sublinieze ca omul are capacitatea de a face chestii DIFERITE decat face cainele, dar el isi foloseste energia pentru aceleasi si aceleasi lucruri: mancare, aparare, sex si somn...(sau ii ajuta pe altii sa faca aceleasi lucruri)

Atunci cand esti fericit cu ceea ce ai, dar te plictisesti si intristezi ca nu ai motivatie noua, mergi la psiholog, sau mai ieftin studiaza http://en.wikipedia....rarchy_of_needs. Nu incerca sa cauti ceea ce nu exista, pentru ca se cheama comportament compulsiv. Stii ca nu exista, dar crezi ca exista. Asa se comporta un jucator la loto. Stie ca nu va castiga, dar crede ca va castiga, de aia joaca. Daca intelegi cum functionezi tu, si lumea aceasta, vei ajunge mai repede la realizari si mai importante ca individ. Religia incearca sa iti anuleze acest instinct, de aceea adeptii religiilor se simt fericiti (fals desigur) desi nu au realizat nimic din ceea ce ai spus tu mai sus ca ti-ai dorit. Nu trebuie sa suferi, este posibil sa traiesti fara suferinta, si trebuie sa alegi aceasta cale. Chiar si o cale religioasa poate fi urmata fara suferinta. Este mult de elaborat aici, asa ca reducem.

Boala poate fi starpita. Uite-te la cate multe boli am eradicat. Nu mai mor copii de niste boli tampite, nu ne mananca purcii si paduchii in casa, nu mai murim la 40 de ani. Traim mai mult ca niciodata.

In legatura cu cainele, am inteles aluzia, ti-am explicat ca e ales gresit exemplul, si desigur sunt de acord cu tine. Dar stim ca omul este superior. Ca sa afli cu ce, studiaza Maslow, si ai sa vezi ce are omul si nu au animalele. O sa vezi ca odata ce nevoile animalice ale omului sunt satisfacute, el va dori alte lucruri, si e bine sa faca ceea ce trebuie pentru a le obtine, sau va ramane doar un animal simplu.

Cat despre poemul respectiv, citeste-l in perspectiva piramidei Maslow. Sunt oameni care si la 70 de ani sunt plini de viata, fericiti, se duc si agata femei sau fac afaceri, sau se distreaza in felul lor, fac ceva pentru societate, familie, nu se gandesc la moarte, dar desigur ar dori sa moara mai tarziu. Este o reactie emotionala de negare. Esti om, vei muri.

#47
anada

anada

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 167
  • Înscris: 21.02.2007

View Postmrproper, on Sep 23 2007, 21:01, said:

Adica esti de acord ca metodele si credintele care le adopta ei sunt eficace, dar te deranjeaza ca "triseaza", simuland ceea ce metode si credinte mai elaborate ofera, dar urmand drumul mai scurt pentru a atinge scopul dorit.

Acum apar doua probleme:
1. New Age si New Thought se preteaza mai bine la societatea moderna, pentru ca sunt produs al acesteia, si functioneaza mai bine ca filozofiile sursa. Mi se pare oarecum corect ca omul sa isi atinga scopul mai repede si mai simplu, energia individuala fiind apoi orientata catre societate, un mediu placut si constructiv care ofera siguranta si fericire (spre deosebire de Islam).
2. Nu mai este necesara venerarea necunoscutului extern, si toata increderea, rugaciunea si dorinta se indreapta inspre individ. Fiind mai mult o filozofie, asta elimina zeitatile, preotimea care profita de pe urma cultului, instrumentele si ritualurile cultului si desigur timpul si energia pierduta in sistemul religios.

Mie, personal, desi se aplica tot laturii emotionale a omului, imi place ceea ce ofera New Age si New Thought. Nu sunt de acord cu specularea necunoscutului si metode pseudo-stiintifice de a face anumite lucruri (de exemplu, nu te baga in mecanica quantica si declara ca e necunoscuta, deci de natura divina).

New Thought mai spune ceva: daca te concentrezi asupra suferintei, vei avea suferinta, daca te concentrezi asupra fericirii, vei avea fericire.

Dharmaparusha spune altceva: comporta-te ca un copil supus, unei zeitati inexistente, caci asa va fi bine pentru tine, chiar daca o sa ai garantat o viata mizera. Nu iti poti controla viata daca esti un copil umil. Ceea ce oferi tu, iluminare, viata de apoi, samd, nu poate fi atins, e doar un morcov invizibil care atarna de un fir in fata nasului credulului.

Nu putem nega componenta emotionala, spirituala si credula a omului, dar prin constientizarea lor, intelegerea lor si folosirea lor corecta, putem trai intr-o societate de adulti, cu un scop comun, de supravietuire si perpetuare a speciei noastre, protejarea celorlalte fiinte de pe acest pamant si eliminarea nevoilor care aduc suferinta omului (boala, foamea, saracia).

Accepta individualitatea ta ca fiind limitata in timp, si nu eterna (doar nu te crezi zeu sau de natura divina), si o sa vezi lucrurile altfel. Fa acest exercitiu mintal, si o sa privesti cu alti ochi lucrurile care le faci si le fac altii zi de zi.

(adica mai pe latineste: Carpe Diem! -- dar numai dupa ce intelegi implicatiile)
Eu cred ca faci o confuzie.Nu mandria sau orgoliul te pun in postura de a fi sau a te crede nemuritor ci faptul ca scapi din aceasta lume pur materiala,iar alianta /pacea cu Stapanul Divin iti confera aceasta nemurire.Iar aburii care sunt adaptati cica lumii moderne sunt o alta ratacire a spiritului.Asa ca toate celelalte gaselnite ale omenirii de a-si fura singura caciula.Chestia cu gandire pozitiva si rezultate pozitive suna bine insa nu sunt reale.Pe acelasi principiu toata lumea ar fi bine si fericita.Cati dintre oameni crezi ca si-ar dori sa moara in chinuri si mizerie?Si cu toate astea o fac vrand nevrand.Tocmai pentru ca in noi exista martorul tacut al tuturor actiunilor noastre si se bucura de faptele bune sau rele ca si de rasplata buna sau rea.Iar pentru a scapa de aceasta rasplata a tuturor faptelor ai nevoie de singurul care stapaneste peste acest martor.Adica cel de care spunea Dharmapurusha!

#48
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006
@Mrproper

Quote

Atunci cand esti fericit cu ceea ce ai, dar te plictisesti si intristezi ca nu ai motivatie noua, mergi la psiholog, sau mai ieftin studiaza http://en.wikipedia....rarchy_of_needs.

Nu incerca sa cauti ceea ce nu exista, pentru ca se cheama comportament compulsiv. Stii ca nu exista, dar crezi ca exista. Asa se comporta un jucator la loto. Stie ca nu va castiga, dar crede ca va castiga, de aia joaca. Daca intelegi cum functionezi tu, si lumea aceasta, vei ajunge mai repede la realizari si mai importante ca individ. Religia incearca sa iti anuleze acest instinct, de aceea adeptii religiilor se simt fericiti (fals desigur) desi nu au realizat nimic din ceea ce ai spus tu mai sus ca ti-ai dorit.

Si ce o sa-mi zica psihologul? Psihologia moderna este o pierdere de timp si bani. Psihologia nu-ti da intelepciune ci te invata sa te iluzionezi la loc, sa-ti satisfaci neostenit simturile. Psihologul nu te invata sa-ti controlezi mintea ci sa te lasi in voia ei.



De unde stii tu ca nu exista? E logic ca trebuie sa exista o Cauza a Tuturor Cauzelor.  

Quote

Nu trebuie sa suferi, este posibil sa traiesti fara suferinta, si trebuie sa alegi aceasta cale. Chiar si o cale religioasa poate fi urmata fara suferinta. Este mult de elaborat aici, asa ca reducem.

Suferinta vine din cauza faptului ca dorintele sunt libere si actiunile nu. Mai vine si din cauza ca ceva in noi e constant, pe langa care totul in jur se schimba si se naruie. Dar cea mai importanta sursa de suferinta este ATASAMENTUL DE FORME TEMPORARE.

Quote

Boala poate fi starpita. Uite-te la cate multe boli am eradicat. Nu mai mor copii de niste boli tampite, nu ne mananca purcii si paduchii in casa, nu mai murim la 40 de ani. Traim mai mult ca niciodata.

Boala nu poate fi starpita niciodata. Uite-te la americani. Sunt cea mai avansata tara din lume si mor pe capete de cancer, boli legate de obezitate si alte alea. Jumatate din bolile din america sunt generate de efectele secundare ale medicamentelor. Vorbeste mai intai cu un doctor inainte sa zici ca boala poate fi starpita. Boala este intrinseca acestei lumi, nu este o imperfectiune. Sa nu-mi spui ca poti sa omori toate bacteriile si toti virusii lumii ca nu te cred. Plus ca exista o gramada de boli pur si simplu legate de imbatranire. Cum opresti accidentele vasculare, infarcturile, osteoporoza, insuficientele de diferite feluri?

Quote

In legatura cu cainele, am inteles aluzia, ti-am explicat ca e ales gresit exemplul, si desigur sunt de acord cu tine. Dar stim ca omul este superior. Ca sa afli cu ce, studiaza Maslow, si ai sa vezi ce are omul si nu au animalele. O sa vezi ca odata ce nevoile animalice ale omului sunt satisfacute, el va dori alte lucruri, si e bine sa faca ceea ce trebuie pentru a le obtine, sau va ramane doar un animal simplu.

Sunt de acord cu Maslow ca in top trebuie sa fie nevoile spirituale dar nu sunt de acord cu ponderea pe care le-o da el. Nevoile alea sunt mult mai importante decat zice Maslow.

Quote

Sunt oameni care si la 70 de ani sunt plini de viata, fericiti, se duc si agata femei sau fac afaceri, sau se distreaza in felul lor, fac ceva pentru societate, familie, nu se gandesc la moarte, dar desigur ar dori sa moara mai tarziu. Este o reactie emotionala de negare. Esti om, vei muri.

Un om de 70 de ani care se duce la agatat de femei mi se pare lamentabil. Si crezi ca are succes? Crezi ca nu sufera ca nu prea mai are ce sa le faca acelor femei decat cu risc de infarct? Crezi ca nu sufera cand isi vede corpul plin de riduri, muschi flasci si ca oboseste dupa 2 minute? Si-apoi cati batrani sunt in cazul celui de care zici tu? Faptul ca faci pentru societate ceva care ii ajuta numai din punct de vedere material nu e destul. Iar colo cand stie ca mai are cateva saptamani de trait, in conditiile in care toata viata a fost atasat de chestii materiale, crezi tu ca e gata el sa renunte la toate? Crezi tu ca batranii nu sufera ingrozitor cand se vor desparti de lumea asta?

#49
mrproper

mrproper

    10 ani de Softpedia...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,063
  • Înscris: 13.11.2002

View PostDharmapurusha, on Sep 24 2007, 03:32, said:

@Mrproper
1. Si ce o sa-mi zica psihologul? Psihologia moderna este o pierdere de timp si bani. Psihologia nu-ti da intelepciune ci te invata sa te iluzionezi la loc, sa-ti satisfaci neostenit simturile. Psihologul nu te invata sa-ti controlezi mintea ci sa te lasi in voia ei.

2. De unde stii tu ca nu exista? E logic ca trebuie sa exista o Cauza a Tuturor Cauzelor.  
Suferinta vine din cauza faptului ca dorintele sunt libere si actiunile nu. Mai vine si din cauza ca ceva in noi e constant, pe langa care totul in jur se schimba si se naruie. Dar cea mai importanta sursa de suferinta este ATASAMENTUL DE FORME TEMPORARE.

3. Boala nu poate fi starpita niciodata. Uite-te la americani. Sunt cea mai avansata tara din lume si mor pe capete de cancer, boli legate de obezitate si alte alea. Jumatate din bolile din america sunt generate de efectele secundare ale medicamentelor. Vorbeste mai intai cu un doctor inainte sa zici ca boala poate fi starpita. Boala este intrinseca acestei lumi, nu este o imperfectiune. Sa nu-mi spui ca poti sa omori toate bacteriile si toti virusii lumii ca nu te cred. Plus ca exista o gramada de boli pur si simplu legate de imbatranire. Cum opresti accidentele vasculare, infarcturile, osteoporoza, insuficientele de diferite feluri?

4. Sunt de acord cu Maslow ca in top trebuie sa fie nevoile spirituale dar nu sunt de acord cu ponderea pe care le-o da el. Nevoile alea sunt mult mai importante decat zice Maslow.

5. Un om de 70 de ani care se duce la agatat de femei mi se pare lamentabil. Si crezi ca are succes? Crezi ca nu sufera ca nu prea mai are ce sa le faca acelor femei decat cu risc de infarct? Crezi ca nu sufera cand isi vede corpul plin de riduri, muschi flasci si ca oboseste dupa 2 minute?

6. Si-apoi cati batrani sunt in cazul celui de care zici tu? Faptul ca faci pentru societate ceva care ii ajuta numai din punct de vedere material nu e destul. Iar colo cand stie ca mai are cateva saptamani de trait, in conditiile in care toata viata a fost atasat de chestii materiale, crezi tu ca e gata el sa renunte la toate? Crezi tu ca batranii nu sufera ingrozitor cand se vor desparti de lumea asta?

1. Rolul psihologiei este unul practic. Efectul este re-alinierea individului cu nevoile sale, cu obiectivele sale in viata personala si publica, eliminarea blocajelor psihice (apropo, religia ortodoxa spune ca esti pacatos si te pune sa te inchini de-ti sar tibiile), si in final alinarea suferintelor psihice. Eu zic sa te documentezi putin, prea ai aversa fara psihologie fara a cunoaste ce este si cu ce se ocupa.

2. Stiu, pentru ca analizez. Am 0 dovezi ca exista, x>∞ dovezi ca nu este necesar sa existe. Asta stiu eu. Mai este si problema logicii, da, exista o cauza radacina, nu, nu ai oferit informatii logice ca este de natura divina, deci nu putem asuma asta. Actiunile sunt foarte libere, fiecare om e in controlul universului sau personal (atat intern cat si extern). Odata ce afli rolul si pozitia ta in univers, ar trebui sa actionezi pentru a modifica favorabil universul (pentru ca poti, si milioane de oameni au demonstrat acest lucru). Suferinta nu este necesara sau dorita, tu de ce o adopti? E o negare a fericirii, tu vrei sa devii fericit prin insusi negarea dreptului la fericire?

3. Tipuri de boli:
Boli ereditare - se vor putea preveni (se pot preveni prin planificare familiala si monitorizare a conceptiei)
Boli infecțioase - acestea se combat din ce in ce mai bine
Boli interne (de organ) - se trateaza din ce in ce mai bine
Boli infantile (a copilului)  - se pot elimina (vezi boli ereditare)
Boli rezultate din accidente  - luam masuri sa nu avem accidente
Boli prin întoxicare,prin arsuri chimice și termice - idem mai sus
Boli degenerative - probabil stiinta va putea sa remedieze aceste defecte, pana atunci putem sa aflam dinainte
Boli autoimune, alergice - tratamente
Boli tumorale - chirurgie/tratamente din ce in ce mai eficiente
Boli iatrogene - prin cunoastere vom reduce aceste tipuri de boli
Boli psihice, psihosomatice - tratamente psihologice deocamdata
Boli sociale, profesionale, de civilizație (hrănire) - educatie
Boli carențiele - educatie si medicina investigativa
Boli ortopedice - educatie, proteze, ajutoare, augmentatii

Nu avem raspunsurile la toate afectiunile, dar in ritmul progresului stiintei, vom reduce suferinta bolnavilor si vom elimina cele mai deranjante boli. Solutia s-a intrezarit acum peste 100 de ani, si trebuie sa multumim lui Darwin. Sau poate ca nu... sa ne uitam la americani, care is inculti (vezi pe youtube filmuletu ca aia care nu stiau ca tara lor incepe cu U), is prost educati, si nu urmeaza tratamentele corect (ca sa nu mai zic de toate prostiile de medicamente care se apuca sa rumege, din lipsa de inteligenta). Bolile de imbatranire raman totusi, si trebuie sa le acceptam, doar trebuie sa murim in mod natural cumva...

4. Maslow nu ofera ponderea nevoilor, si organizarea lor. Sunt sute de milioane de oameni pe nivel subexistential, care nu au ce manca, si altii care traiesc experiente inaltatoare frecvent. Tu alegi unde vrei sa stai. Este posibil ca tu sa dai o importanta mai mare nevoilor superioare, piramida nu este una personala a individului ci a populatiei (nu toata lumea e vedeta, bogata, presedinte si are realizari in acelas timp).

5. Totul e sa crezi. Si te asigur ca daca el isi doreste succes, o sa aiba succes. Sa nu mai vorbim de Viagra pentru rezolvarea problemelor fizice, pentru ca celelalte sunt psihice si se pot elimina prin vointa si educatie.

6. Dupa cum spuneam, nu toata lumea e presedinte, dar cine doreste ajunge. Atasamentul material este gresit. Omul nu are nevoie de lucruri, foloseste lucrurile sa nu mai aiba nevoi. Cand mori, toate nevoile dispar, deci lucrurile sunt inutile. Din pacate, putini sunt educati astfel.

#50
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006
@mrproper
-----------
1. Rolul psihologiei este unul practic. Efectul este re-alinierea individului cu nevoile sale, cu obiectivele sale in viata personala si publica, eliminarea blocajelor psihice (apropo, religia ortodoxa spune ca esti pacatos si te pune sa te inchini de-ti sar tibiile), si in final alinarea suferintelor psihice. Eu zic sa te documentezi putin, prea ai aversa fara psihologie fara a cunoaste ce este si cu ce se ocupa.2. Stiu, pentru ca analizez. Am 0 dovezi ca exista, x>∞ dovezi ca nu este necesar sa existe. Asta stiu eu. Mai este si problema logicii, da, exista o cauza radacina, nu, nu ai oferit informatii logice ca este de natura divina, deci nu putem asuma asta.
--------------

O cunosc foarte bine, fac si la scoala aici, ii cunosc si teoriile dupa care practica si, dar asta nu ma impiedica sa o consider mai mult decat o joaca pe platforma mintala. Psihologul nu iti da intelepciune ci este o persoana care te asculta si te ajuta eventual sa te calmezi...dar asta poate face si o lectura din Bhagavad Gita... La prima te cred (ca nu ai dovezi EMPIRICE ca exista), dar chestia cu necesitatea cum ai stabilit-o? Pe ce baza? Pe baza refutarii bibliei?


--------------
Actiunile sunt foarte libere, fiecare om e in controlul universului sau personal (atat intern cat si extern). Odata ce afli rolul si pozitia ta in univers, ar trebui sa actionezi pentru a modifica favorabil universul (pentru ca poti, si milioane de oameni au demonstrat acest lucru).
----------------

Repet, atata timp cat omul nu-si poate controla mintea, gandurile si boala, batranetea si moartea nu are rost sa ai pretentii de alte puteri de control...

-----------
Suferinta nu este necesara sau dorita, tu de ce o adopti? E o negare a fericirii, tu vrei sa devii fericit prin insusi negarea dreptului la fericire?[
----------------------------------------------------

Nu prea inteleg aici ce vrei sa spui. A trai cu o constiinta constanta pe timpul vietii (si eterna de fapt, dar aici nu ma crezi), in timp ce toate lucrurile in jurul ei se schimba, cand tu te-ai atasat deja de ele, este de fapt SURSA suferintei...Eu mi-am gasit fericirea si detasarea (cat este) intr-un fel opus decat poate ca ti-ai gasit-o tu...Sunt foarte multumit de ce am gasit, la fel iti doresc si tie...

------------
3. Tipuri de boli:
Boli ereditare - se vor putea preveni (se pot preveni prin planificare familiala si monitorizare a conceptiei)
Boli infecțioase - acestea se combat din ce in ce mai bine
Boli interne (de organ) - se trateaza din ce in ce mai bine
Boli infantile (a copilului)  - se pot elimina (vezi boli ereditare)
Boli rezultate din accidente  - luam masuri sa nu avem accidente
Boli prin întoxicare,prin arsuri chimice și termice - idem mai sus
Boli degenerative - probabil stiinta va putea sa remedieze aceste defecte, pana atunci putem sa aflam dinainte
Boli autoimune, alergice - tratamente
Boli tumorale - chirurgie/tratamente din ce in ce mai eficiente
Boli iatrogene - prin cunoastere vom reduce aceste tipuri de boli
Boli psihice, psihosomatice - tratamente psihologice deocamdata
Boli sociale, profesionale, de civilizație (hrănire) - educatie
Boli carențiele - educatie si medicina investigativa
Boli ortopedice - educatie, proteze, ajutoare, augmentatii

Nu avem raspunsurile la toate afectiunile, dar in ritmul progresului stiintei, vom reduce suferinta bolnavilor si vom elimina cele mai deranjante boli. Solutia s-a intrezarit acum peste 100 de ani, si trebuie sa multumim lui Darwin. Sau poate ca nu... sa ne uitam la americani, care is inculti (vezi pe youtube filmuletu ca aia care nu stiau ca tara lor incepe cu U), is prost educati, si nu urmeaza tratamentele corect (ca sa nu mai zic de toate prostiile de medicamente care se apuca sa rumege, din lipsa de inteligenta). Bolile de imbatranire raman totusi, si trebuie sa le acceptam, doar trebuie sa murim in mod natural cumva..
---------------------------

Tot nu intelegi ca un corp pana la urma se va imbolnavi si va imbatrani din cauza ca entropia lui este tot timpul in crestere? Iar virusii si bacteriile devin rezistenti la medicamente (deci cum ii vei eradica?)...Eventual poti sa extirpezi pentru cateva secole un grup de boli, dar acelea vor fi in totdeauna inlocuite cu altele. Caci in lumea asta fiintele sunt mancare una pentru alta... Tu mananci un porc, iar pe tine te mananca un vierme din interior etc...Asa e structura acestei lumi, si n-o sa se schimbe niciodata, oricate liste naiv-optimiste ai face tu...

Lasa-i pe americani, mai bine uita-te in ograda ta...E adevarat ca multi sunt ignoranti, dar sistemul lor medical nici nu se compara cu ala romanesc.

-----------------------
4. Maslow nu ofera ponderea nevoilor, si organizarea lor. Sunt sute de milioane de oameni pe nivel subexistential, care nu au ce manca, si altii care traiesc experiente inaltatoare frecvent. Tu alegi unde vrei sa stai. Este posibil ca tu sa dai o importanta mai mare nevoilor superioare, piramida nu este una personala a individului ci a populatiei (nu toata lumea e vedeta, bogata, presedinte si are realizari in acelas timp).
------------------------------

Parerea mea este ca daca nu ajungi in cursul vietii sa te preocupe chestiile din varful piramidei, ai trait degeaba...


-----------------------
5. Totul e sa crezi. Si te asigur ca daca el isi doreste succes, o sa aiba succes. Sa nu mai vorbim de Viagra pentru rezolvarea problemelor fizice, pentru ca celelalte sunt psihice si se pot elimina prin vointa si educatie.
-------------------------

Bai dar esti deja absurd. Nu intelegi ca 99 la suta din batrani nu sunt ca ala pe care il descri...Dar banuiesc ca ala vrei sa fii tu  :lol:

#51
mrproper

mrproper

    10 ani de Softpedia...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,063
  • Înscris: 13.11.2002
Continua sa crezi ca decide altcineva pentru viata ta, mintea ta, gandurile tale, si evenimentele din viata ta. Sunt doua feluri de oameni, cei care traiesc in efectele evenimentelor din viata lor, si cei care traiesc prin cauzele evenimentelor din viata ta. Esti liber sa alegi, sincer. Poti sa devii si sa faci orice, atat timp cat este uman posibil, ai timp, esti in viata si iti doresti cu adevarat.

Nu vreau sa te mai aud ca zici:Dar, vai, eu sunt slab si neputincios, nu pot sa gandesc si sa iau decizii de unu singur. Am nevoie de ajutorul unei interventii divine posibil inexistente si necomunicante, ca eu nu sunt ca altii care stau cu capul sus si picioarele pe pamant, nu eu trebuie sa fiu sluga cuiva.

Daca eu acum, vreau sa devin doctor sau avocat sau profesor sau patron sau chiar mamica adoptiva, ce ma opreste?!

Batranetea si moartea sunt naturale. Da, suntem constienti de vulnerabilitatea noastra dupa 50-60 de ani, dar chiar mai conteaza existenta noastra in aceeasi masura ca la tinerete?

In Japonia, 99% din manageri, sefi, directori si oameni de afaceri au peste 50 de ani. Ce vrei sa inteleg? Ca noi nu putem? Iti dai seama ca acei oameni au muncit de le-au sarit capacele vreo 30 de ani ca sa se bucure de rezultatele muncii lor? Iti dai seama ca pozitia pe care o obtin in cadrul unei companii nu mai influenteaza cu nimic probabilitatea lor de reproducere? Copii tot vor trebui sa munceasca...

#52
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006

View Postmrproper, on Sep 30 2007, 07:44, said:

Continua sa crezi ca decide altcineva pentru viata ta, mintea ta, gandurile tale, si evenimentele din viata ta. Sunt doua feluri de oameni, cei care traiesc in efectele evenimentelor din viata lor, si cei care traiesc prin cauzele evenimentelor din viata ta. Esti liber sa alegi, sincer. Poti sa devii si sa faci orice, atat timp cat este uman posibil, ai timp, esti in viata si iti doresti cu adevarat.

Eu decid pentru viata mea, insa nu eu stabilesc regulile, limitele in care ea se desfasoara.

Quote

Nu vreau sa te mai aud ca zici:Dar, vai, eu sunt slab si neputincios, nu pot sa gandesc si sa iau decizii de unu singur. Am nevoie de ajutorul unei interventii divine posibil inexistente si necomunicante, ca eu nu sunt ca altii care stau cu capul sus si picioarele pe pamant, nu eu trebuie sa fiu sluga cuiva.

Cand iei decizia de a face sex, pacalit fiind de impulsul sexual, cine ia decizia de fapt? Cand iei decizia sa mananci, mort fiind de foame, cine ia decizia de fapt? Cand, atacat fiind de cineva, te aperi, cine ia decizia de fapt? Tot timpul noi suntem SERVITORII simturilor noastre, a mintii noastre si ai mediului inconjurator...Tu esti sluga corpului tau, ca vrei ca nu vrei...Libertatea ta este minuscula in comparatie cu ceea ce NU POTI sa faci

Quote

Daca eu acum, vreau sa devin doctor sau avocat sau profesor sau patron sau chiar mamica adoptiva, ce ma opreste?!

Astea sunt niste chestii minore. Ia sa te vad daca poti ridica o tona cu mainile, daca poti sa traiesti 10.000 de ani sau chiar sa fii nemuritor. Sa nu ai toata viata ta de acum incolo nici o boala etc...Sa te vad daca poti sa rezolvi orice ecuatie de matematici speciale, daca poti sa gasesti o solutie eleganta la unirea teoriei cuantice cu cea relativista etc...Esti LIMITAT, omule, extrem de limitat...iar libertatea ta naiv-optimista este ca libertatea unui puscarias caruia i s-a dat voie sa se joace de-a gardianul pentru o zi...

Quote

Batranetea si moartea sunt naturale. Da, suntem constienti de vulnerabilitatea noastra dupa 50-60 de ani, dar chiar mai conteaza existenta noastra in aceeasi masura ca la tinerete?

Daca sunt asa naturale atunci de ce lumea sufera cand imbatraneste si moare. De ce nu s-a adaptat constiinta noastra la a accepta aceste lucruri?

Quote

In Japonia, 99% din manageri, sefi, directori si oameni de afaceri au peste 50 de ani. Ce vrei sa inteleg? Ca noi nu putem? Iti dai seama ca acei oameni au muncit de le-au sarit capacele vreo 30 de ani ca sa se bucure de rezultatele muncii lor? Iti dai seama ca pozitia pe care o obtin in cadrul unei companii nu mai influenteaza cu nimic probabilitatea lor de reproducere? Copii tot vor trebui sa munceasca...

Manager inseamna ca domina alti oameni...Si? Mare lucru...Daca si-ar domina pornirile, simturile, n-ar mai imbatrani si ar ramane vesnmic manageri, atunci am mai vorbi despre marea lor realizare...

#53
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006
Megara te rog sa nu-mi stergi povestirea, ca eu zic ca e relevanta pentru topic.

La slujba

Iesi din hala call-center-ului. Inauntru, cimentati pe scaune, full-timerii, preluau telefoane. Inbound...Outbound...Acopereau toata tara. Le dadeau oamenilor informatii cruciale despre aia, ailalta...Abia era pranzul. Trecand pe langa ferestrele de plastic care margineau hala cea mare, C simti dintr-o data mila pentru acei nenorociti. Mai aveau mult de lucru pana la "liberarea" in aerul racoros al serii. Trageau cu o gramada de zambete PR pe minut, cu o incredibila dexteritate maxilo-faciala. Maimute intr-o cusca. Nu...Maimutele sunt fericite. Si chiar zambesc.

Pranzul fu o inghititura o aer infestat cu cafea, amestecat cu conversatii pe langa cuptorul cu microunde. Colegii erau draguti. Prea draguti. Nimeni nu e atat de dragut. Poate era o chestie de pauza de masa. Daca pui oamenii sa-si petreaca singura lor ora libera intr-o sala de mese de intreprindere, lucrurile pot fierbe pana la punctul maxim al dragutoseniei. Toata lumea e atata de usurata, incat chiar incep rasete. Rasete adevarate.

C vizualiza cladirea in care se afla fara prea mare efort. Pana la urma, era o cutie lunga cu oameni in ea. Plimbandu-se fiecare de ici-colo, cu o gramada de lucruri importante de rezolvat. Pestera de plastic era atat de bine sigilata, incat nici o impuritate din lumea de afara sa nu poata sa intre. Nici macar o singura molecula de conversatie de la trecatori, in drumul lor spre propriul lor dreptunghi datator de mancare. Complet izolata. Impresionant. Si in acelasi timp, infiorator. Daca aparatele de aer conditionat cedau toate deodata, si nimeni nu si-ar da seama pana cand n-ar fi prea tarziu? Ar muri toti sufocati cu zambete PR pe fata. Chestia asta n-ar da deloc bine pentru imaginea companiei. Nu poti sa mori asa, tocmai cand oamenii au nevoie de informatii de la tine.

In timp ce caruta imaginara a lui C tropaia pe tavanul fals al gandurilor sale, aducand tot felul de posibiliati, una mai infricosatoare ca cealalta, Delia, una din multele lui sefe, cam la vreo 45 de ani, se opri langa el, de parca s-ar fi aflat intr-o intersectie si semaforul tocmai urmeaza sa se faca verde.
--Domnule C!
...
--Domnule C!!
...
--Domnule C, pauza e pe terminate!
--A, da? Nu mi-am dat seama. Asa repede, hm?
--OK. Va doresc o zi buna in continuare, claxona ea si pleca in tramba, cu ochelarii drept faruri, luminandu-i strada catre biroul ei privat, mare si sofisticat.
--Nefu3u3a naibii, sopti el, dar imediat se opri, infricosat sa nu il auda aia.
Tragandu-si dupa el vointa cu un lant imaginar, C se indrepta catre cusca maimutelor cu o motivatie dezgustata. De ce fac eu asta, se intreba el deodata? Da, sigur. De parca nu stia...

Inapoi in hala cu telefoane, C isi puse castile, de fapt casca, ca era numai una. Nici macar nu e stereo, ai dracu de zgarciti. Se loga pe telefonul lui, tastandu-si codurile si parolele lui private. Si intra. Ecranul computerului se aprinse gradat de ziceai ca rasare soarele dinauntru monitorului...

Si se trezi...Si soarele chiar rasarea, din spatele orizontului ca de ferastrau, facut din roca inzapezita de Himalaya,  dandu-i din nou forma existentei sale materiale. Ascetul intinse mana catre bastonul sau si se ridica in picioare. Si incepu sa-si scuture corpul aproape gol, acoperit cu cenusa si cu o piele de caprioara in dreptul bazinului:

---Doamne, ce cosmar!

Edited by Dharmapurusha, 01 October 2007 - 03:43.


#54
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006

View Postom_de_jad, on Oct 5 2007, 03:26, said:

De ce te contrazici? Urmareste-ma putin: daca tu il percepi pe Dumnezeu ca pe un stapan divin, normal ar fi sa simti ca tot ce exista este creatia sa, ar inseamna sa simti ca toata existenta este parte din el. Pentru un adorator al lui Dumnezeu nu exista altceva decat Dumnezeu. Deci unde exista Dumnezeu nu poate sa existe murdarie. Ori exista Dumnezeu si nu exista murdarie, ori exista murdarie si nu exista Dumnezeu. N-ar fi rau sa te hotarasti ce exista si ce nu exista in toata treaba asta.
Dharmapurusha face o afirmatie si mai stranie, spune ca gandurile care te indeparteaza de Dumnezeu inseamna murdarie. Oameni buni, voi chiar credeti ca exista doua lumi, una in care Dumnezeu guverneaza (o lume curata) si alta in care el nu-si face simtita prezenta (si care e murdara)? Gandurile care te indeparteaza de Dumnezeu sunt chiar parte din Dumnezeu. Gandurile voastre, chiar si cele mai ascunse, mai perverse si mai negre, sunt bucatica din Dumnezeu, fiindca nu exista altceva in afara de Dumnezeu. Toata existenta este Dumnezeu. Daca voi impartiti existenta in doua, in bine si in rau, in curat si in murdar, in sfant si in pacatos, nu faceti altceva decat sa-l ciuntiti pe Dumnezeu.

Anada, in legatura cu vipassana despre care tu "iti spuneai parerea". Vipassana este una dintre cele mai pasnice metode de meditatie din cate cunosc. Spui ca ai practicat-o, dar se pare ca n-ai practicat-o bine din moment ce o vezi ca fiind periculoasa. In vipassana poti sa atipesti si sa incepi sa sforai, insa eu nu vad un pericol in treaba asta  :D

Iata cum pui problema, spui ca artele martiale folosesc energia centrilor pentru distrugerea fiintei. In mintea ta, probabil ca asa se intampla, dar pe ce te bazezi cand spui asta? Artele martiale sunt la fel de sfinte ca si japa yoga, ca si laya yoga, ca si rugaciunea. Un adevarat practicant de arte martiale, daca se dedica cu toata fiinta lui acestor discipline in mod dezinteresat, se poate ilumina.

Si inca un lucru. Tine minte ca Dumnezeu este accesibil oricui: betivilor, prostituatelor, puscariasilor, chiar si oamenilor politici, :D nu doar fiintelor care il venereaza, sau celor care citesc filosofie orientala. Dumnezeu n-o sa vina mai repede daca retii citate din Baghavad Gita sau din Biblie, fiindca el nu se afla in nici una dintre aceste carti. Si s-ar putea ca Dumenzeu sa nu iti apara deloc daca duci o viata sfanta. Sfantul si pacatosul se afla la doua extreme, iar Dumnezeu se afla chiar intre aceste extreme.
In teorie ai dreptate, insa numai in teorie. Vezi raspunsul pe care i l-am dat lui Anada.

Sunt de acord cu tine ca Dumnezeu este totul, insa de asemenea este adevarat ca Dumnezeu poate face in asa fel ca noi sa ne indepartam de el CU CONSTIINTA (nu spatio-temporal). Fiind parti din Dumnezeu suntem constiinte libere si putem alege inclusiv sa vrem noi sa fim Dumnezeu, sa fim noi Cel Care Controleaza (Isvara). In acel moment constiinta noastra este in conflict cu Adevarul Absolut, care este acela ca numai Dumnezeu poate fi Dumnezeu, pentru ca numai el are energia/puterea intrinseca pentru acest lucru, iar noi suntem niste infinitezimale emanatii in comparatie cu El. Dar, pentru ca suferinta noastra din cauza ca nu putem fi Dumnezeu sa fie alinata, ni se da posibilitatea sa CREDEM  ca putem controla si noi ceva. Astfel, acele suflete sunt inconjurate de valul lui Maya (energia lui Dumnezeu) si noi NE CREDEM separati...Constiinta noastra e satisfacuta la inceput sa uite putem si noi sa controlam ceva. Dar apoi facem compromis dupa compromis si ramanem in aceasta lume (cu constiinta) si cadem din ce in ce mai jos, suferind de mii de ori mai mult decat am suferit initial ca nu putem fi Dumnezeu. Si aceste este si scopul, sa intelegem ca noi de fapt nu putem sa controlam nimic si sa incepem sa-l iubim din nou pe Dumnezeu, pentru a fi primiti inapoi in asocierea lui . Da, Dumnezeu este peste tot si in fiecare atom, insa pentru simturile noastre El este nevazut, deoarece asa vrem noi. Cand vom vrea CU ADEVARAT sa-l vedem ni se va arata.

Din punctul lui Dumnezeu de vedere, totul este spiritual, nu exista lumea asta si lumea ailalta, pentru ca el este in fiecare atom, dar pentru noi, exista aceasta dualitate pe care trebuie sa o transcendem prin cunoastere si apoi prin PREDARE, caci numai prin efortul nostru personal nu se poate, cum ne incurajezi tu.

Iar Dumnezeu spune in Bhagavad Gita, ca el este peste tot, dar raspunde in special la chemarile noastre daca ne adresam lui pe numele sale si daca vorbim, discutam activitatile sale pe Pamant, caci asta inseamna ca suntem destul de subordonati incat sa-i urmam instructiunile, si simtul nostru de independenta este mai scazut. Daca zici ca eu il voi gasi pe Dumnezeu dupa propriile mele planuri, ignorand ceea ce El insusi recomanda prin diferitele avataruri (Buddha, Iisus, Krishna etc), atunci e clar ce atitudine o sa ai cand, o data ajuns, vrei sa-ti continui propriile planuri, care pot fi contrare Vointei divine. De aceea e sunt importante metodele practice recomandate in scripturi. Faptul ca n-ai incredere in religie in general, si nu vrei sa separi cu inteligenta perlele de boabe de fasole, este problema ta...

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate