Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Pornit banda LED din 2 surse de c...

Auto turn off - Samsung galaxy wa...

Ora exacta. Dar exacta, sa fie!
 Problema golire butelie GPL ptr c...

Make Bucharest Great Again

Cum cereti de la farmacie asa cev...

Aflare date card vechi
 Inca un erou ucis - Justitiarul d...

Ceva in gat?

Sistem de constructie UniBlock, e...

Probleme Gestiunea Financiara a În...
 Ce masina AWD sa aleg?

Nu mai pot accesa anumite site-ur...

Apartament 2 camere 1 singur apom...

Digionline nu merge cu fix sau mo...
 

acumulator ups

- - - - -
  • Please log in to reply
83 replies to this topic

#37
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004

View PostJames, on Jun 14 2006, 22:00, said:

- pe baza unui program pe care il are in memorie si care ii spune ca dupa o anumita durata de timp la o anumita putere furnizata cu bateriile pe care le are se opreste
Acest lucru se intampla la ups-ul pe care il am eu - apc smartups 700VA, care chiar daca are baterii de masina si implicit capacitate mai mare(50 Ah fata de 7Ah), se opreste dupa o anumita durata de timp chiar daca acumulatorii ar mai duce.


        Esti sigur ? Mi se pare destul de ciudat ceea ce spui .
        Sa luam o situatie reala . Ups, baterii normale si o pana de curent care vine la 30 minute dupa o alta care a consumat 90 % din capacitatea bateriilor . Dupa prima pana , UPS-ul s-a fost oprit automat si din cate stiu eu astea nu au baterie interna si deci nu au nici o idee despre istoricul de incarcare al acumulatorului . Asadar , dupa prima pana de curent , revine tensiunea de retea , si UPS-ul constata ca acumulatorul este ultra-dry . Il pune automat la incarcat . Vine a doua pana de curent si din moment ce nu a fost timp suficient pentru incarcare , asa ca bateria este goala si UPS trebuie sa comande o oprire de urgenta intr-un timp mult mai scurt decat in mod normal .
        Daca merge treaba cum spui tu , inseamna ca softul contine o limitare a timpului maxim de backup , adica UPs-ul stie ca nu poate duce cu bateria normala mai mult de 30 de minute sa zicem si face shutdown indiferent de incarcarea bateriei . In felul acesta probabil raman rezerve si pentru o pana ulterioara .

#38
krone

krone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,340
  • Înscris: 27.03.2006
Producatorul UPS-ului l-a instruit "instruit" despre tipul de baterii cu care lucreaza si prin praguri de tensiune si curent (hardware) si prin software.

Acesta este motivul pentru care am spus aici mai zilele trecute ca in cazul in care vrei sa schimbi bateriile originale cu unele de capacitate marita UPS-ul nu va mai lucra asa eficient cu noile baterii pentru ca nu le cunoaste.

:confuzzled:   E cam devreme si nu m-am trezit bine, sper ca se intelege ce am vrut sa spun.

#39
cyberDJ

cyberDJ

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 650
  • Înscris: 22.11.2005

View PostJames, on Jun 14 2006, 22:00, said:

- pe baza unui program pe care il are in memorie si care ii spune ca dupa o anumita durata de timp la o anumita putere furnizata cu bateriile pe care le are se opreste

Cel mai probabil nu se va complica nimeni cu varianta asta, deoarece cu timpul acumulatorii oricum se vor deteriora, randamentul lor va scadea, iar un calcul al timpului in care pot fi folositi acei acumulatoari ar deveni mult prea complicat, mai mult ar trebui sa se reactualizeze datele aproape continuu. Deci, parerea mea e ca nu e o varianta fiabila.

In schimb daca se monitorizeaza tensiunea (varianta mult mai simplu de realizat si mai realista), acumulatorii sunt in siguranta indiferent de sarcina la care sunt folositi.

Edited by cyberDJ, 15 June 2006 - 09:50.


#40
Serv_Electronics

Serv_Electronics

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,398
  • Înscris: 09.03.2006

View PostcyberDJ, on Jun 15 2006, 10:48, said:

Cel mai probabil nu se va complica nimeni cu varianta asta, deoarece cu timpul acumulatorii oricum se vor deteriora, randamentul lor va scadea, iar un calcul al timpului in care poate fi folosite acele acumulatoare ar deveni mult prea complicat, mai mult ar trebui sa se reactualizeze datele aproape continuu. Deci, parerea mea e ca nu e o varianta fiabila.

In schimb daca se monitorizeaza tensiunea (varianta mult mai simplu de realizat si mai realista), acumulatorii sunt in siguranta indiferent de sarcina la care sunt folositi.


De acord ! Mi se pare corect!  Am folosit si eu un acumulator mai mare pe un UPS, a mers fara probleme.Trebuie sa urmaresti temperaturile de la partea electronica in timp ce lucreaza si sa-i faci un circuit de incarcare mai puternic  ;)

#41
frioan

frioan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 15.03.2003

View PostServ_Electronics, on Jun 15 2006, 10:53, said:

De acord ! Mi se pare corect!  Am folosit si eu un acumulator mai mare pe un UPS, a mers fara probleme.Trebuie sa urmaresti temperaturile de la partea electronica in timp ce lucreaza si sa-i faci un circuit de incarcare mai puternic  ;)

:) te rog poti detalia partea cu circuit de incarcare mai puternic ?o schema ceva ?  :P

PS: o chestie mai intreb, sa nu radeti :) bateriile de masina sau de UPS .... se formateaza si ele la fel ca cele de la telefoane ???

Edited by frioan, 20 June 2006 - 01:35.


#42
frioan

frioan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 15.03.2003

View PostJames, on Jun 14 2006, 22:00, said:

- pe baza unui program pe care il are in memorie si care ii spune ca dupa o anumita durata de timp la o anumita putere furnizata cu bateriile pe care le are se opreste
Acest lucru se intampla la ups-ul pe care il am eu - apc smartups 700VA, care chiar daca are baterii de masina si implicit capacitate mai mare(50 Ah fata de 7Ah), se opreste dupa o anumita durata de timp chiar daca acumulatorii ar mai duce.

poate zic o prostie  :D  ...dar faptul ca la tine se opreste dupa 30 min chiar daca ai pus o baterie mai puternica, nu e legat de incalzirea tranzistorilor din UPS ? adica sa aiba un sistem de protectie termica sau  ceva de genul asta si nu un program propriu zis ?

#43
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004

View Postfrioan, on Jun 20 2006, 02:45, said:

poate zic o prostie  :D  ...dar faptul ca la tine se opreste dupa 30 min chiar daca ai pus o baterie mai puternica, nu e legat de incalzirea tranzistorilor din UPS ? adica sa aiba un sistem de protectie termica sau  ceva de genul asta si nu un program propriu zis ?

         Nu cred ca e asta . Tranzistorii aia nu lucreaza la sarcina maxima . Daca ai un UPS de 700 de W si legi computerul la el nu ai cum sa ajungi la incarcarea maxima admisa pe ups . 200-300 unitatea si 100-150 W monitorul inseamna un maxim de 400 W .
        In al doilea rand nu cred ca e posibil ca niste tranzistori sa functioneze la parametri acceptabili de temperatura prima jumatate de ora , dupa care sa se supraincalzeasca . Daca disiparea caldurii nu este eficienta se vor supra-incalzi si vor crapa in 2-3 minute . De altfel nu am observat vreun fenomen de ambalare termica atunci cand UPS-ul functioneaza pe backup .

#44
vsebas

vsebas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 12.11.2005
Hai sa va povestesc si eu ce stiu de UPS-uri.

Sunt de mai multe tipuri : back-up, line interactive si dubla conversie

Majoritatea din comert sunt backup si APC-urile au anumite modele (cele scumpe si peste 800VA) line interactive.

Back-up : daca este 220V AC -> iesirea=intrarea=220V AC ( de la electrica), daca nu de pe baterii

Line interactive : daca este 220V AC -> iesirea=intrarea+/- o val. in V care asig la iesire 230V+/- 1% (spre ex.), daca nu de pe baterii

Dubla conversie: 220V AC -> tens. redresata -> invertor -> [filtre] -> iesire constanta cu forma de unda sinus matematic.

Daca tot am zis de forma de unda, majoritatea UPS-urilor de pe piata au forma de unda a tens.de iesire PWM ( un fel de sinus aproximat ) si mai rar cvasisinus (line interactive, nu toate) si sinus (dubla conversie).

La obiect acum: daca vreti autonomie mare este buna o sursa de putere dubla fata de cea necesara, asta pentru a asigura functionarea electronicii de putere "safe" si de lunga durata.

La baterii: acestea sunt cel putin de 2 feluri: stand-by (pt UPS, alarme, etc) si auto. DIFERENTA MAJORA intre aceste tipuri este curentul furnizat. Cele de tip stand-by sunt capabile sa furnizeze curent important pe perioda lunga de timp, cele auto frunizeaza un curent mai mare pentru scurt timp. De aici deriva si tipul de incarcare care e diferit. Curentul de incarcare este limitat de UPS cum zicea cineva mai sus, DAR daca e prea mic distruge bateria (nu conteaza de care) si daca e prea mare la fel (uneori fierbe, alteori se "umfla").

Important de stiut este ca producatorii de UPS-uri dau puterea max. in VA si nu in W. La UPS-urile serioase in general P[W]=0.8*P[VA] iar la cele mai ieftine coeficientul poate fi si 0.5!

Ca sfat general pentru UPS cu autonomie lunga: spre ex. 500W -> UPS de 1000W (adica ~1300VA) + baterii stand-by 12V/7Ah (legate in functie de UPS mai multe in paralel sau serie sau mixt). NU folositi acumulatori auto pentru ca datorita regimului de functionare (incarcare lenta / descarcare cu curent mare de lunga durata) vor ceda repede (in loc de 5 ani stand-by , 6luni-max. 1 an auto).

Racirea este un element important si daca e facuta corect rezultatele sunt impresionante.

Bafta!

#45
arecibo39

arecibo39

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 30.05.2006
Uite aici un configurator automat de UPS sau sisteme de back-up

Configurare sistem UPS


:coolspeak:

#46
rostov

rostov

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,347
  • Înscris: 01.04.2006
Oups, am uitat nr. de telefon de la tehnoelectric. Il are cineva?

#47
IONUT_ONILL

IONUT_ONILL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 16.10.2006
Si eu mi-am luat UPS de 800w, cu afisaj, la care vreau sa-i schimb bateria cu una auto de 74Ah, cica s-ar incarca cam in 2 zile. Doresc sa folosesc asta ptr centrala termica.

Stie cineva daca poate fi modificat (ajutat) redresorul din UPS ptr a incarca mai repede acumulatorul auto ???

#48
danf_yah

danf_yah

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 27.09.2006

View PostIONUT_ONILL, on Oct 29 2006, 13:21, said:

..Stie cineva daca poate fi modificat (ajutat) redresorul din UPS ptr a incarca mai repede acumulatorul auto ???
Bună,
Păi eu zic că se poate încărca acumulatorul auto la un redresor normal (auto) și apoi să se conecteze acumulatorul, gata încărcat. Ca și curent de menținere presupun că face față UPS-ul.
Cu stimă,

#49
IONUT_ONILL

IONUT_ONILL

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 260
  • Înscris: 16.10.2006
UPS-ul incarca acumulatorul meu, insa ia cateva zile bune, de ex a incarcat de la 12,18v la 13,39v in mai putin de 36 ore, deci daca s-ar descarca probabil ar lua o saptamana.

#50
danf_yah

danf_yah

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 27.09.2006

View PostIONUT_ONILL, on Oct 31 2006, 20:17, said:

UPS-ul incarca acumulatorul meu, insa ia cateva zile bune, de ex a incarcat de la 12,18v la 13,39v in mai putin de 36 ore, deci daca s-ar descarca probabil ar lua o saptamana.
Bună,
Și ce te oprește ca după o pană de curent să-l dai jos și să-l pui la încărcat pe un redresor?
Eu presupun că funcționează pe baterii în mod accidental nu permanent. Pentru a doua variantă ai ales o soluție nepotrivită!
Cu stimă,

#51
Berti

Berti

    233SP09

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 02.03.2006

View Postdanf_yah, on Nov 1 2006, 08:16, said:

Pentru a doua variantă ai ales o soluție nepotrivită!

La modul cel mai serios,
poti sa ne recomanzi tu o solutie mai potrivita !?

#52
danf_yah

danf_yah

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 27.09.2006

View PostBerti, on Nov 1 2006, 08:22, said:

La modul cel mai serios,
poti sa ne recomanzi tu o solutie mai potrivita !?
Bună,
La modul cel mai serios în cazul în care alimentarea trebuie să fie o altrenativă la cea de rețea nu doar suplinirea în cazul căderilor accidentale, trebuie avut în vedere un grup electrogen.
Sau dacă doriți neapărat ceva cu acumulare de energie, se ia un UPS care are posibilitatea de a susține 150W (cca 250VA) pe un timp mai mare (cel necesar). Este pe aici pe undeva un link cu o firmă care produce așa ceva. UPS de care vorbim sunt doar pentru perioade scurte și doar pentru întreruperi accidentale. (mai este un post cu consumul UPS parcă acolo era linkul; tot acolo mă văitam că un astfel de UPS chiar cu un consum neglijabil - sub 10W - nu ține mult deoarece protecția invertorului oprește ieșirea după 7 minute).
Cu stimă,

#53
sgianim

sgianim

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 18.12.2006
Se poate? Si daca da, cum? Banuiesc ca trebuie modificat putin UPS-ul sau facut un incarcator separat pentru acumulatorul de masina care sa il inlocuiasca pe cel existent (fiin diferente de amperaj)

#54
nelu97

nelu97

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 854
  • Înscris: 19.11.2006
Ceea ce tu numesti amperaj este de fapt capacitate. Bateria auto se va incarca intr-un timp mai indelungat. In rest, functionarea este aceeasi. Trebuie insa sa ai cateva precautii suplimentare. Bateriile de UPS sunt inchise ermetic, nu au scurgeri de acid si, in plus, sunt construite astfel incat la curenti mari sa nu explodeze. Sa nu se degaje gaze si sa nu existe alte fenomene nedorite.
Este bine ca, la prima conectare, sa incarci bateria pe un alt incarcator, dupa care sa o conectezi la UPS.

Acest lucru a fost verificat si functioneaza cu multe UPS-uri. Nu garantez insa ca merge intotdeauna. O cautare pe google cred ca iti va da foarte multe informatii.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate