Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Alegere cablu tv

O fi adevarat ce zice napoca news?

Recomandare TV Oled-Led
 Rabla pentru electrocasnice si pr...

The SKA Project(Square Kilometre ...

Sfat achiziție bicicleta

Samsung Galaxy Tab S6 - Chrome nu...
 Intrebare despre pizza, marime si...

Recomandare televizor

Internet fix orange sau Vodafone.

Puls mare doar noaptea?
 La multi ani @karax!

La multi ani @Yoda!

La multi ani @OvidiuNS!

Cuvinte care contin cel putin ...
 

acumulator ups

- - - - -
  • Please log in to reply
83 replies to this topic

#19
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
La ce pret e ?
Tine cont ca daca are un singur acumulator de 12V 7 Ah ar trebui sa aiba cam 350 - 400 VA adica 250-300 W, ceea ce e cam putin pentru un calculator si monitor.

#20
bchendran

bchendran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 28.05.2005
UPS VMARK 650VP,650VA, AVR,Protectie modem,LCD Display 1.466.788 lei la Intend (www.intend.ro)
Din cate am vazut, si modelele de puteri mai mari (1000VA) merg cu acelasi tip de acumulator, dar tin un timp mai scurt.

#21
bchendran

bchendran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 28.05.2005
Am facut rost pe de-a moaca de un UPS cu acumulator pe 12V.
Acumulatorul e praf. As vrea sa-l spal si sa-i pun acid, sa-l regenerez, dar nu stiu prea bine cum sa fac asta.
Daca ati trecut prin asta careva, mi-ar prinde bine niste detalii. Multumesc mult.

#22
bit 61

bit 61

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,314
  • Înscris: 17.09.2005

View Postbchendran, on Jan 28 2006, 12:03, said:

Am facut rost pe de-a moaca de un UPS cu acumulator pe 12V.
Acumulatorul e praf. As vrea sa-l spal si sa-i pun acid, sa-l regenerez, dar nu stiu prea bine cum sa fac asta.
Daca ati trecut prin asta careva, mi-ar prinde bine niste detalii. Multumesc mult.

Electrolitul la acesti acumulatori este depus pe placi sub forma de gel.
Nu se poate inlocui.
Sfatul meu este sa cumperi un acumulator nou,asta in cazul ca acel UPS merita.
Ai in Cluj , Telezimex si Vitacom.

#23
bchendran

bchendran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 28.05.2005
UPS-ul e un Microdowell HiBox de 700VA . Am gasit pe oferta Vitacomului un acumulator care ar merge, dar ca e un pic mai mic ca si capacitate(7,2Ah fata de 8Ah cat avea originalul). Pretul e ok, in jur de 40RON.
Sper sa se potriveasca si fizic.
Acumulatorul original care e acum pe el l-am mai "trezit" punandu-i in elementi niste apa distilata si incarcandu-l cu redresorul, dar nu prea tine oricum.
Nu stiam faza cu electrolitul depus sub forma de gel.

#24
bchendran

bchendran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 28.05.2005
Am fost azi pe la Vitacom si mi-am luat acumulator.
Va multumesc tuturor mult pentru sfaturi.
Happy end. ;)

#25
rumby

rumby

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 22.05.2005
In cazul folosirii unui acumulator cu o capacitate mai mare (cel de masina) timpul de functionare al ups-ului cand se taie curentul (in conditiile de consum pt care a fost proiectat ups-ul) va fi mai lung datorita capacitatii extra a acumulatorului folosit. Insa nu este recomandat sa se conecteze la iesirea ups-ului consumatori care sa depaseasca puterea pentru care ups-ul a fost proiectat. Sunt unele ups-uri care se opresc automat dupa cateva secunde daca detecteaza consumatori mai mari (> 120% sarcina) tocmai pt a proteja circuitul de conversie care nu este proiectat pt o asa mare putere. Deci acumulatorul auto este bun pt a prelungi timpul de back-up si nu pt a conecta consumatori mai multi la ups. :)

#26
Dj Shock

Dj Shock

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 21.10.2005

Quote

In cazul folosirii unui acumulator cu o capacitate mai mare (cel de masina) timpul de functionare al ups-ului cand se taie curentul (in conditiile de consum pt care a fost proiectat ups-ul) va fi mai lung datorita capacitatii extra a acumulatorului folosit. Insa nu este recomandat sa se conecteze la iesirea ups-ului consumatori care sa depaseasca puterea pentru care ups-ul a fost proiectat.

S-a mai discutat problema asta...ridicatoarele unor UPS nu suporta sa functioneze peste o anumita perioada, deci poti sa pui si un acumulator de 10000 A/h ca tot nu rezolvi problema.

Quote

Sunt unele ups-uri care se opresc automat dupa cateva secunde daca detecteaza consumatori mai mari (> 120% sarcina) tocmai pt a proteja circuitul de conversie care nu este proiectat pt o asa mare putere
Sunt unele UPS-uri care se opresc imediat :)

Quote

Deci acumulatorul auto este bun pt a prelungi timpul de back-up si nu pt a conecta consumatori mai multi la ups.
Deci este pe jumatate fals.

#27
frioan

frioan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 15.03.2003
Salut :) am si eu cateva cunostinte de baza despre electronica, dar as dori cateva idei, sfaturi, poate chiar niste scheme pt urmatoarea chestie: Vreau sa scap de problema lipsei de curent (in ultima vreme am intreruperi zilnice de de curent ..ah renelul asta, parca as trai in Africa  :angry:  )  Din pacate un UPS normal de 700 W nu tine prea mult un PC - cel mult 30 min, iar eu as avea nevoie de macar 2-3 h, asa ca m-am gandit sa fac o modificare la UPS .. sa folosesc partea electronica dar la baterie sa pun un acumulator de masina auto! E prima data cand as face asa ceva si de asta va rog sa ma ajutati si pe mine cu cat mai multe informatii ca sa nu fac vreo prostie :) ... oare nu o sa am probleme din cauza amperajului mare de la acumulator ? voltajul e tot de 12 v la fel ca la bateria originala :) .. ce ma sfatuiti sa fac ?

Edited by frioan, 13 June 2006 - 19:45.


#28
krone

krone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,340
  • Înscris: 27.03.2006
Problema sta in felul urmator.

Pentru a mari timpul de autonomie al UPS-ului te-ai gandit bine la inlocuirea acumulatorului cu unul de capacitate mai mare.

Partea de automatizare este in general buna, dar apare totusi un impediment.
partea de incarcare a acumulatorilor trebuie  modificata in sensul maririi curentului de incarcare pentru acumulator.Acest curent (de incarcare) este direct proportional cu capacitatea acumulatorului.

In cazul in care vrei o putere consumata mai mare decat cea initiala trebuie sa verifici caracteristicile elementelor de comutare ale sursei de energie si din invertor. Deobicei sunt niste tranzistoare MOF-FET sau tiristoare (eventual triace). Aici trebuie sa verifici daca nu cumva esti cam la limita cu curentul nominal.

Nu este o miscare foarte simpla, trebuie sa ai mare grija, deoarece este un device care lucreaza cu curenti mari si comutari de sarcini, elemente care nu sunt tocmai simplu de depistat cum functioneaza pentru a putea modificari simple si sigure.

:D   Bafta

#29
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
Daca e un ups de calitate ar trebui sa tina, eu am pus pe un APC 2 acumulatori de masina si merge fara probleme.

La partea de incarcare nu ar trebui sa fie probleme pt ca ups-ul limiteaza singur curentul de incarcare, doar durata de incarcare va fi mai mare.

Probleme ar putea aparea doar la functionarea pe baterii a ups-ului adica fara curent de la retea.
Daca ups-ul este proiectat sa functioneze max. 15 minute la puterea maxima si tu il folosesti mai mult s-ar putea sa nu reziste.
Eventual ii adaugi un ventilator.

Da un search, au mai fost ceva topicuri legate de ups-uri.

Si incearca sa nu descarci acumulatorii de tot, recomandabil ar fi pina la 50% maxim 75% daca vrei sa te tina mai mult.
Mai bine iei acumulatori de putere mai mare decit sa iei de putere mai mica!

#30
frioan

frioan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 788
  • Înscris: 15.03.2003
:) mersi mult ....ma apuc de modificari....sper sa nu iasa fum  :naughty:

#31
matthew

matthew

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,031
  • Înscris: 22.12.2005
hei dar găseşti pe audiotehnic sau tehnoelectric convertoare 12v-220 v pănă la 1000w. O sculă din aia şi o baterie de maşină cu redresor şi ai rezolvat problema fără risc.. Baftă!

#32
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004

View Postmatthew, on Jun 14 2006, 03:44, said:

hei dar găsești pe audiotehnic sau tehnoelectric convertoare 12v-220 v pănă la 1000w. O sculă din aia și o baterie de mașină cu redresor și ai rezolvat problema fără risc.. Baftă!


   Lasa bre omu sa-si faca treaba asa cum vrea el , ca si pe mine ma intereseaza ! Si-apai convertizoarele astea nu sunt UPS-uri .  Un UPS comuta automat pe conversie imediat ce cade curentul , fara ca eventualii consumatori sa fie afectati .

#33
krone

krone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,340
  • Înscris: 27.03.2006
Mare dreptate are cspot

Un convertizor este cu totul altceva decat un UPS.
UPS-ul este mult mai complex: redresor, invertor, static switch, incarcare in regim de floating a bateriilor.
Pe langa acestea UPS-ul are si 2 regimuri de functionare:
- regimul normal in care tensiunea de alimentare (220Vca) este prezenta si este in limitele normale, bateriile stau in regim de incarcare controlata. "Rezervorul de energie" este tensiunea de intrare.
- regimul de avarie in care lipseste tensiunea de intrare sau nu se afla in limitele normale (mai mica sau mai mare), in acest caz "rezervorul de energie" sunt bateriile.

Prin rezervor de energie se intelege sursa folosita pentru alimentarea invertorului (intrare cc, iesire ca).

UPS-ul este ce-ti trebuie tie pentru alimentarea asigurata a calculatorului + alte alea.

:D

Edited by krone, 14 June 2006 - 18:07.


#34
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Deci , daca tot suntem aici sa adaugam niste probleme de teorie :
  
-   UPS -urile sunt echipate cu baterii lead-acid cu plumb
-  Acumulatorii auto sunt pe plumb , dar nu sunt conceputi pentru utilizare "hard " pe perioade lungi de timp .

Este absolut clar si cunoscut ca un acumulator auto nu poate fi descarcat pana la zero, in mod repetat fara sa-i periclitezi durata de viata . Probabil ca si bateriile uscate pe plumb au aceeasi problema , din moment ce fac parte din aceeasi familie . Posibil ca UPS-ul  se asigura ca bateriile nu se consuma la maxim .

   De aici de deduc mai multe intrebari :
- Cum detecteaza un UPS ca bateria a ajuns la limita "minima sigura" de descarcare ?
- Un acumulator auto de capacitate mai mare , ar fi tratat tot asa de politicos ?
- Cum s-ar putea modifica un UPS , in asa fel incat limita minima de descarcare sa fie reglata mai sus (nu la 5 % ci la 35 % din capacitatea acumulatorului )?

#35
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
Binenteles ca ups-ul nu consuma bateriile la maxim si aici ar fi cam 2 variante pe care le stiu eu:
- pe baza de tensiune, adica ups-ul stie ca acumulatorul la o anumita tensiune are o anumita capacitate si atunci cind ajunge la 10% din capacitatea bateriei se opreste
- pe baza unui program pe care il are in memorie si care ii spune ca dupa o anumita durata de timp la o anumita putere furnizata cu bateriile pe care le are se opreste
Acest lucru se intampla la ups-ul pe care il am eu - apc smartups 700VA, care chiar daca are baterii de masina si implicit capacitate mai mare(50 Ah fata de 7Ah), se opreste dupa o anumita durata de timp chiar daca acumulatorii ar mai duce.

Nu stiu daca poti regla limita la care ups-ul sa se opreasca, dar cel mai bine ar fi sa-ti calculezi singur la configuratia care o ai cit la suta din capacitatea acumulatorului iti consuma/minut si il opresti la 35-50%.

Depinde foarte mult de ups, sunt modele care se bazeaza pe masurarea tensiunii acumulatorului si atunci ar trebui sa-ti indice relativ corect cind ajunge acumulatorul aproape de descarcarea completa.
Majoritatea modelelor de ups iti arata cit la suta din capacitate este disponibila, unele iti arata si tensiunea pe baterii, etc, depinde de indicatorii de pe ups si daca are soft pt calculator ce facilitati are.

#36
krone

krone

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,340
  • Înscris: 27.03.2006
Mi se pare destul de naspa sa se opreasca atata timp cat mai are rezerva de energie.

Normal ar trebui sa analizeze parametrii bateriei si abia atunci cand anumite limite sunt depasite sa comande STOP inverter, cele de putere mare sigur asa sunt.

Privitor la limita de oprire a invertorului eu am vazut modele mai vechi de UPS-uri la care acest parametru putea fi reglat.
Este vorba de acele modele foarte plate orizontale care se asezau deobicei sub monitor.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate