Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Cum se curata scoicile, urgent
Ultima postare: sep 09 2011 10:25, Inițiat de
smokker
, iul 14 2007 20:42
·
0
#1
Publicat: 14 iulie 2007 - 20:42
Va rog sa ma ajutai si pe mine cu un sfat. Am mancat odata la cineva scoici (scoici obisnuite de lac) si mi-au placut la nebunie, respectivul nene mi-a promis ca atunci cand ma duc la balta si culeg niste scoici imi arata cum se curata, din pacate am strans vre-o 20 de kg de scoici de mai mare dragu dar nu pot da nicidecum de nenea asta. Am pus scoicile intr-un lighean mare cu apa insa sunt sigur ca nu vor supravietui prea mult, asa ca va rog frumos daca stiti ce anume se curata, cum, si ce se mananca ajutati-ma si pe mine ca se pierd un amar de scoici.
multumesc |
#2
Publicat: 16 iulie 2007 - 16:01
smokker, on Jul 14 2007, 21:42, said: Va rog sa ma ajutai si pe mine cu un sfat. Am mancat odata la cineva scoici (scoici obisnuite de lac) si mi-au placut la nebunie, respectivul nene mi-a promis ca atunci cand ma duc la balta si culeg niste scoici imi arata cum se curata, din pacate am strans vre-o 20 de kg de scoici de mai mare dragu dar nu pot da nicidecum de nenea asta. Am pus scoicile intr-un lighean mare cu apa insa sunt sigur ca nu vor supravietui prea mult, asa ca va rog frumos daca stiti ce anume se curata, cum, si ce se mananca ajutati-ma si pe mine ca se pierd un amar de scoici. multumesc salut, eu ma pricep chiar foarte bine la scoici si altele de-ale marii. Asumand scoicile sunt proaspete, iata cum le curat eu: una cate una le duci sub jetul de apa rece de la chiuveta, le clatesti bine. Cu un cutitas mic le tai/smulgi "barba" daca o au. Si cu asta basta. Toate scoicile care nu sunt complet inchise eu le arunc imediat. Gateste-le imediat. Se poate ca si dupa ce le gatesti sa mai ramai cu cateva inchise. Arunca-le deoarece daca nu s-au deschis inseamna ca scoica murise demult si nu sunt bune. Bafta! |
#3
Publicat: 03 august 2007 - 14:24
Imi pare rau ca intervin la acest topic asa de tarziu, dar...
Cand mai aveti scoci urmati urmatorii pasi: 1. asigurati-va ca sunt vii: cochilia (valvele) inchisa bine. dupa ce stau o vreme pe uscat, au tendinta sa se deschida usor si chiar sa scoata piciorul. La o atingere usoara se inchid imediat. 2. trebuie tinute minim 2 zile (pt scoicile din rauri) sau 5 zile (cele din balta) in apa curata, intr-un lighean f mare sau chiar cada de baie, etc. Apa se schimba macar o data pe zi, daca nu de doua ori. 3. inainte de preparare se iau una cate una la mana si se curata cu o perie de unghii, de covoare, de sarma, cum vreti.... . Se inlatura atent orice alge sau mazga 4. Se fierb intregi (cele vii !!!! ) intr-u supa aromata ce contine coriandru, marar uscat, telina, ceapa, patrunjel, pastarnac, etc.... tot ce aveti mai aromat... Scocile se arunca in supa clocotita pe ochiul mare de la aragaz si se tin max. 5 minute, timp in care ar trebui sa deschida valvele. Une3le se deschid mai repede, e ok, atata timp cat au fost vii. 5. Cand se deschid, se scot din supa, (intre timp se baga altele daca mai aveti), si se desfac cu mana sub jetul de apa de la chiuveta si se arunca: cochilia si branhiile (formatiunile striate, lungi, in nr de 2 perechi de o parte si de alta a piciorului). Mantaua (formatiunea din vecinatatea cochiliei se pastreaza impreuna cu piciorul si muschii care tin valvele inchise (adductori). Din corpul scoicii se poate inlatura partea neagra-verde cu ajutorul unui cutit. 6. Limpeziti usor, si voila, aveti materia prima pentru alte mancaruri. Se poate folosi la tocane, paste, etc. 7. Daca nu ati oparit astfel scocile, nu are rost sa le scoateti de vii din cochilie, chinuindu-va cu cutite ca apoij sa le fierbeti. se vor intari tot mai tare, chiar daca le fierbeti in oale sub presiune. Important este ca ele sa fie omorate prin oparire, apoi racite, apoi din nou gatite. Astfel devin moi, asemanator cu pipota de pui sau cu limba. Pofta buna. |
#4
Publicat: 12 august 2007 - 20:34
sturio, on Aug 3 2007, 15:24, said: Imi pare rau ca intervin la acest topic asa de tarziu, dar... Cand mai aveti scoci urmati urmatorii pasi: 1. asigurati-va ca sunt vii: cochilia (valvele) inchisa bine. dupa ce stau o vreme pe uscat, au tendinta sa se deschida usor si chiar sa scoata piciorul. La o atingere usoara se inchid imediat. 2. trebuie tinute minim 2 zile (pt scoicile din rauri) sau 5 zile (cele din balta) in apa curata, intr-un lighean f mare sau chiar cada de baie, etc. Apa se schimba macar o data pe zi, daca nu de doua ori. 3. inainte de preparare se iau una cate una la mana si se curata cu o perie de unghii, de covoare, de sarma, cum vreti.... . Se inlatura atent orice alge sau mazga 4. Se fierb intregi (cele vii !!!! ) intr-u supa aromata ce contine coriandru, marar uscat, telina, ceapa, patrunjel, pastarnac, etc.... tot ce aveti mai aromat... Scocile se arunca in supa clocotita pe ochiul mare de la aragaz si se tin max. 5 minute, timp in care ar trebui sa deschida valvele. Une3le se deschid mai repede, e ok, atata timp cat au fost vii. 5. Cand se deschid, se scot din supa, (intre timp se baga altele daca mai aveti), si se desfac cu mana sub jetul de apa de la chiuveta si se arunca: cochilia si branhiile (formatiunile striate, lungi, in nr de 2 perechi de o parte si de alta a piciorului). Mantaua (formatiunea din vecinatatea cochiliei se pastreaza impreuna cu piciorul si muschii care tin valvele inchise (adductori). Din corpul scoicii se poate inlatura partea neagra-verde cu ajutorul unui cutit. 6. Limpeziti usor, si voila, aveti materia prima pentru alte mancaruri. Se poate folosi la tocane, paste, etc. 7. Daca nu ati oparit astfel scocile, nu are rost sa le scoateti de vii din cochilie, chinuindu-va cu cutite ca apoij sa le fierbeti. se vor intari tot mai tare, chiar daca le fierbeti in oale sub presiune. Important este ca ele sa fie omorate prin oparire, apoi racite, apoi din nou gatite. Astfel devin moi, asemanator cu pipota de pui sau cu limba. Pofta buna. sturio, va multumesc frumos pentru raspunsul foarte complet, intr-adevar a venit cam tarziu, deja gatisem scoicile(prin modalitatea pe care ati spus sa nu o folosesc) insa weekend-ul asta ma duc din nou la cules de scoici si le voi prepara asa cum m-ati sfatuit. Tin sa precizez ca acest topic este singurul de pe internet referitor la modalitatea de curatare si preparare a scoicilor de balta (despre scoicile de mare sunt o multime), am cautat vre-o 4 ore pe google si pe majoritatea forumurilor culinare. Sper ca acest topic va fi de folos si pentru alti gurmanzi. glowr6, iti multumesc pentru raspuns insa eu ma refeream la scoicile de balta (de mal), pe alea de mare daca sunt proaspete eu le mananc crude sau tinute 3 minute la aburi Editat de smokker, 12 august 2007 - 20:36. |
#6
Publicat: 07 septembrie 2008 - 15:49
Tin sa va multumesc si eu. "Foarte tare frate." Am avut o disputa cu cineva la modalitatea de curatare.
Se vede ca sturio le prepara pentru restaurant. Pe malul apei e altceva. Treaba cu tinutul in apa 5 zile nu o stiam. Dar are sens pentru ca de obicei sunt cam murdare inauntru. Am sa incerc sa iau si acasa data viitoare. |
#7
Publicat: 21 august 2011 - 09:18
Lancelot001, on 7th September 2008, 16:49, said: Tin sa va multumesc si eu. "Foarte tare frate." Am avut o disputa cu cineva la modalitatea de curatare. Se vede ca sturio le prepara pentru restaurant. Pe malul apei e altceva. Treaba cu tinutul in apa 5 zile nu o stiam. Dar are sens pentru ca de obicei sunt cam murdare inauntru. Am sa incerc sa iau si acasa data viitoare. nici eu nu stiam de metoda cu cele 3-5 zile... de data asta am facut asa... sunt in a patra zi si deja au ramas deschise foarte multe, ceea ce inseamna ca-s Kaput... pana maine o sa vad cu cate mai raman pentru oparit... |
#8
Publicat: 28 august 2011 - 11:41
Pastrarea in apa se face in scopul curatarii tractului digastiv de materia care ar altera gustul produsului finit.
Mare atentie insa, scoicile din apele noastre sunt adaptate la traiul in ape reci. Daca apa din vasul de pastrare devine calda, atunci concentratia oxigenului din apa scade atat de mult incat bietele scoici sanatoase mor chiar daca avem o cantitate mare de apa pentru fiecare exemplar. Asadar pastrati apa cat mai rece si veti avea o mortalitate scazuta la carantinare. |
Anunturi
▶ Utilizatori activi: 1
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi