Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Fifa 22 Origin

Enel / Regularizare si calcul din...

Dimensiune rost profil trecere
 Se cauta femeie cu sau fara famil...

rusa vs ruseasca

Serena Williams se retrage din te...

Este informatie publica/accesibil...
 French Drain+ Turnat Alei casa

Instalatie electrica apartament

Vremurile imperiilor

amenda ISU
 Magazine macbook pro

The Sandman (2022- )

Curatare jante aluminiu bicicleta

Plafoniera led cu backlight
 

Tiroida: hipotiroidism, hipertiroidism, noduli tiroidieni, cancer tiroidian, boala Basedow etc.

- - - - -
  • Please log in to reply
174 replies to this topic

#55
marry_a1977

marry_a1977

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 06.05.2009
Va multumesc ca ati citit mesajul si mai voiam sa mentionez ca doza a fost stabilita de d-l doctor (de la Parhon) doar pentru ca sunt mai inalta si mai plinuta 1.75 cm, 75 kg iar doza initiala era data de dr chirurg pt toti cei care aveau toata tiroida scoasa. Astept raspunsul dvs. oricum.

#56
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

 marry_a1977, on May 6 2009, 22:30, said:

...imi dau seama ca e cancer insa nu inteleg de ce natura este.. ,, 1. Microcarcinom papilar sclerozat focare izolate si agregate dezvoltate intr-un adenom folicular de 07/07 cm.

Cancerul papilar este cea mai frecventa forma de cancer tiroidian (cca 80% din cancere tir.) dar din fericire este si cea mai putin agresiva forma din puct de vedere al evolutiei (de exemplu unii autori de studii care au urmarit evolutia timp de 38 de ani a bolnavilor cu cc. papilar operat  au calculat o supravietuire de 80-90% pentru stadiile 1 si 2; din descrierea ta inteleg ca la tine stadiul este 1, fara implicarea ganglionilor locali sau metastaze). Faptul ca focarul neoplazic are sub 1 cm in diametru ii da denumirea de microcarcinom papilar.

Tratamentul pt microcarcinomul papilar este cel chirurgical, de regula tiroidectomie totala. Unii medici recomanda si folosirea Iodului radioactiv (dupa interventia chirurgicala) pt distrugerea eventualelor resturi tumorale restante, dar aceasta ramane decizia endocrinologului.

Evident ca trebuiesti urmarita periodic la 6-12 luni pt descoperirea eventualelor recurente. Un element important al tratamentului este mentinerea TSH-ului supresat adica sub valoarea de 0.1 mU/l, adica trebuie sa iei acea doza supresiva de Euthyrox (de regula > 150 micrograme /zi) cea pe care de fapt ti-a si recomandat-o medicul endocrinolog de la medicina nucleara (ca o paranteza as spune ca rolul chirurgului ar trebui sa se incheie dupa efectuarea interventiei, cazul urmand sa fie preluat de endocrinologul cu care colaboreaza).

Reactiile adverse pe care tu sustii ("cu dureri si intepaturi in zona unde a fost glanda") ca apartin Euthyroxului nu sunt determinate de acesta, de regula el produce la aceste doze tahicardie, dureri precordiale, nervozitate, agitatie, transpiratii etc dar nu dureri in zona gatului. Pentru dureri poti incerca un antiinflamator daca durerile sunt de nesuportat, eventual un sedativ si un betablocant pt palpitatii , tahicardie, si starea de nervozitate insa doza trebuie sa ramana cea fixata de 150 micrograme, cel putin pana ajungi la controlul programat in iulie.

Notiunea de doza supresiva (doza de regula >150) este diferita de notiunea de doza de substitutie tiroidiana (de regula in jur de 100 micrograme) ; ultima se adreseaza persoanelor cu tiroidectomie totala insa fara cancer, aceste persoane nu au nevoie de supresia TSH-ului, au nevoie doar de mentinerea lui in limite normale. TSH-ul este un factor major de crestere atat pt celula tiroidiana normala cat si pt cancerele papilare.

Sper ca te-ai lamurit de ce este important sa respecti decizia endocrinologului si sa revii la o doza de 150 micro, cu/fara ajutorul medicametelor de care ti-am amintit (sedativ, betablocant, eventual cardioprotectoare de tipul Preductalului)

Sanatate.

Edited by ionutz78, 07 May 2009 - 22:17.


#57
marry_a1977

marry_a1977

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 06.05.2009
Va multumesc mult pentru explicatii...v-am urmat sfatul si de astazi am revenit la doza recomandata.

#58
eliza_raluca

eliza_raluca

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 10.05.2009
Buna ziua. Am 20 de ani si am facut un control la un medic endocrinolog, fiind suspecta de hipertiroidism. Am facut o ecografie si mi s-a spus ca am un nodul de 5/3 cm, foarte vascularizat, si mai multi noduli mici. Am facut analize, printre care si calcitonina, dar nu primesc rezultatele decat peste o saptamana. Dna. doctor nu mi-a spus prea multe, a zis sa fac analizele si vorbim dupa, dar acum am mai cautat pe net informatii si m-am cam speriat. Daca ati putea sa-mi dati mai multe informatii v-as fi recunoscatoare. Multumesc

#59
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

 eliza_raluca, on May 10 2009, 10:11, said:

fiind suspecta de hipertiroidism. Am facut o ecografie si mi s-a spus ca am un nodul de 5/3 cm, foarte vascularizat, si mai multi noduli mici.

Nodulul e mic si orice ar fi in spatele lui se trateaza, trebuie sa ai rabdare pana sosesc analizele. Ce simptomatologie ai de ai consultat un endocrinolog?

Last edit: din graba am citit mm in loc de cm. Scuze...

Edited by ionutz78, 10 May 2009 - 11:07.


#60
eliza_raluca

eliza_raluca

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 10.05.2009

 ionutz78, on May 10 2009, 10:53, said:

Nodulul e mic si orice ar fi in spatele lui se trateaza, trebuie sa ai rabdare pana sosesc analizele. Ce simptomatologie ai de ai consultat un endocrinolog?
Multumesc pt raspuns. Dna doctor a zis ca nodulul e foarte mare.... Cat despre simptome, in ultima perioada am slabit vreo 5 kg, sunt foarte obosita tot timpul dar nu pot sa dorm, si am momente cand respir foarte greu, simt ca ma sufoc. Medicul de familie mi-a dat trimitere la endocrinologie (mi-a zis ca am si tahicardie).

#61
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

 eliza_raluca, on May 10 2009, 11:41, said:

Dna doctor a zis ca nodulul e foarte mare....

scuze, nu am fost atent...am citit 5/3 mm, cand in realitate e in cm. Intr-adevar un nodul de 5 cm e foarte mare. Asteapta sa vina rezultatul Tsh-ului, calcitoninei si dupa care dr va decide daca e nevoie de punctia nodulului sau direct extirpare chirurgicala sau alte tratamente si investigatii suplimentare.
Simptomatologia pe care o ai se poate datora hipertiroidismului dar si manifestarilor compresive locale prin dimensiunea mare a nodulului. Oricum medicul de familie te-a indrumat bine si sunt convins ca esti pe maini bune.

#62
eliza_raluca

eliza_raluca

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 10.05.2009
Multumesc inca o data pt raspuns. (S-ar putea va mai deranjez cu intrebari dupa ce primesc rezultatele...)
O zi buna

#63
drumitza

drumitza

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 13.05.2009
Buna ziua,
Vroiam sa va intreb daca stie cineva care sunt dimensiunile normale pentru tiroida adulta la femei, nu gasesc nicaieri p net aceste valori(am 21de ani si doctorita mi-a spus ca "e cam mica" si ii confirma un hipotiroidism-pe care l-a depistat ea dintr-o singura analiza de TSH crescut si ecografia cu ovarele polichistice). Va multumesc.

#64
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

 drumitza, on May 13 2009, 14:49, said:

Vroiam sa va intreb daca stie cineva care sunt dimensiunile normale pentru tiroida adulta la femei.

De prin cartile mele : ..."Each lobe is pear-shaped and measures about 2.5–4 cm in length, 1.5–2 cm in width, and 1–1.5 cm in thickness."

Edited by ionutz78, 13 May 2009 - 19:37.


#65
Mr. Grumpy

Mr. Grumpy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 134
  • Înscris: 30.09.2002
Buna

De vreo cateva luni ma tine ceva pe gat, parca nu pot respira perfect. Dupa un timp am observat ca imi tremura picioarele cand cobor scarile. Mai nou imi tremura putin si mainile, iar de transpirat transpir EXAGERAT - daca cobor pana la magazin si revin in 10 minute sunt deja fleasca pe spate, frunte in special si cam peste tot in general. Acum o saptamana am avut un eveniment destul de stresant si in asteptarea lui vorbeam cu o doamna: ea cu pulover si haina peste ma intreaba: "nu va e frig"? Eu cu camasa subtire cu maneca scurta muream de cald si eram ud fleasca, pe frunte imi curgeau picaturi. De cand transpir asa am slabit cam 6 kg in 2 saptamani. Am puls cam 95-106 in repaus si peste 120 la efort mic. Mai demult am avut palpitatii, acum nu mai sunt. Adorm foarte greu, spre dimineata si nu e un somn profund, sunt cumva constient, ma tot invart. Sa fie hipertiroida? Analizele imi vin miercuri. Deasemenea am colesterolul scazut, iar HDL este 29.

Multumesc.

Edited by Mr. Grumpy, 18 May 2009 - 15:52.


#66
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

 Mr. Grumpy, on May 18 2009, 16:51, said:

Sa fie hipertiroida?

Da, cam toate simptomele descrise de tine (scadere ponderala, tremurat, transpiratii abundente, palpitatii, tahicardie, tulburari ale somnului) apar in tabloul hipertiroidiei, care trebuie confirmata de dozarile hormonale (in principal freeT4 si TSH).

Asteapta analizele de laborator si in functie de ele medicul va lua o decizie.

#67
Mr. Grumpy

Mr. Grumpy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 134
  • Înscris: 30.09.2002
Multumesc pentru raspuns, cam asa este.

La ecografie a spus ca este marita tiroida, dar are noduli foarte mici de 4mm si nu trebuie operatie.
Au iesit si analizele de sange:
TSH: 0.78 (limite normale!?!)
FT4: 5.51 (maxim normal 2)
TSI anticorpi: 14.9 (normal maxim 1.5)

Iau Thyrozol 3 pe zi de vreo 4 zile dar inca nu simt nicio ameliorare - parca doar putin a scazut tremorul.
Am iar palpitatii iar pulsul in repaus este uneori 95 alteori 110.
Nu mai stiu demult cum este senzatia de somn si ma mir cum de mai stau inca in picioare de atata nesomn.
Nu mi s-a dat propanolol pentru ca am avut astm in copilarie...si ma dispera sa stau cu toate simptomele astea pana cand si-o reveni putin tiroida (saptamani - luni?)
Cand as putea spera sa simt ceva imbunatatiri? Parca se zguduie patul cu mine de la puls.
Singurul simptom pe care nu-l am este marirea ochilor dar mi-e groaza sa nu apara si acesta, am vazut poze pe net...nu mai poti iesi din casa. Se vindeca?

Multumesc

#68
eliza_raluca

eliza_raluca

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 10.05.2009
Buna ziua. V-am mai scris acum vreo doua saptamani...Intre timp am primit rezultatele analizelor, si cele pt tiroida sunt in limite normale, dar am mai facut o scintigrafie (rezultatul e destul de lung, dar in mare: aspect scintigrafic modificat, hipertrofia ambilor lobi, cu un nodul rece de ~3 cm la lobul drept si un alt nodul rece de ~3/4 cm in lobul stang, posibila componenta retrosternala). Doctorul de la medicina nucleara a zis ca este nevoie de operatie si m-a trimis la chirurg, la dr. Valentin Munteanu (de la Spitalul Universitar CFR din Cluj), care mi-a zis ca trebuie sa ma operez urgent, chiar in aceeasi zi, fara alte detalii si fara sa se uite macar la mine. La recomandarea unei cunostinte, m-am dus la dr. Constantin Ciuce (Clinica de Chirurgie I), mi-a spus cate ceva despre operatie si m-a programat in iulie pt tiroidectomie totala. Mi-a inspirat mai multa incredere, sper ca am luat decizia corecta ramanand la dumnealui...Daca puteti sa-mi dati niste sfaturi, mi-ar prinde bine.
Multumesc

#69
Ivanna

Ivanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,518
  • Înscris: 10.01.2007

 eliza_raluca, on May 22 2009, 16:31, said:

Daca puteti sa-mi dati niste sfaturi, mi-ar prinde bine.
Multumesc
Mama mea s-a operat de 2 ori la Dr Alexandru Irimie, director medical la Institutul Oncologic. Una dintre operatii a fost tiroidectomie totala, urmata la vreo 2 ani de histerectomie totala. Chiar daca pare ciudat, medicii din institut nu opereaza doar formatiuni cu caracter malign, deci nu-ti fa probleme ca nu te-ar opera. Spitalul e  renovat recent si interioarele arata bine, cu muuult peste media spitalelor din Ro.

Despre operatia in sine probabil ti s-a explicat in mare. Dureaza cam 2 ore daca bine imi amintesc, stai o zi in reanimare, iar apoi inca vreo 4 in salon.

Din ce citisem eu la vremea respectiva, printre riscurile specifice acestei operatiii se numara afetarea paratiroidelor(care se ocupa cu absortia Ca, sau ceva de genul :huh: ) sau afectarea corzilor vocale(am auzit de cazuri cand persoana n-a putut vorbi deloc vreo 3 luni dupa operatie, sau vorbea foarte ragusit). In rest nu stiu de vreun alt risc specific acestei operatii. Acuma nu te speria de ce am scris eu aici, astea se numara printre riscuri, in mod normal toate sunt bune si frumoase dupa.

Altceva nu stiu ce sa-ti zic. Mult succes! Daca vrei sa ma intrebi ceva anume, te ajut cu mare placere.

Edited by Ivanna, 22 May 2009 - 20:18.


#70
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

 Mr. Grumpy, on May 21 2009, 22:18, said:

La ecografie a spus ca este marita tiroida, dar are noduli foarte mici de 4mm si nu trebuie operatie.
Au iesit si analizele de sange:
TSH: 0.78 (limite normale!?!)
FT4: 5.51 (maxim normal 2)
TSI anticorpi: 14.9 (normal maxim 1.5)

Iau Thyrozol 3 pe zi de vreo 4 zile dar inca nu simt nicio ameliorare - parca doar putin a scazut tremorul.
Am iar palpitatii iar pulsul in repaus este uneori 95 alteori 110.
Nu mai stiu demult cum este senzatia de somn si ma mir cum de mai stau inca in picioare de atata nesomn.
Nu mi s-a dat propanolol pentru ca am avut astm in copilarie...si ma dispera sa stau cu toate simptomele astea pana cand si-o reveni putin tiroida (saptamani - luni?)
Cand as putea spera sa simt ceva imbunatatiri? Parca se zguduie patul cu mine de la puls.
Singurul simptom pe care nu-l am este marirea ochilor dar mi-e groaza sa nu apara si acesta, am vazut poze pe net...nu mai poti iesi din casa. Se vindeca?

1. TSh-ul tau nu prea se potriveste cu tabloul clinic si restul dozarilor, m-as fi asteptat sa fie ceva de genul 0,0..adica sa fie supresat. Nu pot sa-l explic decat printr-o eroare de laborator; oricum medicul tau a considerat ca are destule criterii sa te diagnosticheze cu Boala Graves pe criterii clinice (tablou de hipertiroidism), imagistice (ecografic tiroida marita difuz ), dozari hormonale ( free T4 crescut) si acei autoanticorpi TSI crescuti (Thyroid stimulating imunoglobulin) specifici acestei boli si in consecinta te-a pus pe tratament cu antitiroidiene. Probabil ca dupa 1-2 luni pe schema actuala iti va mai reduce din doza (cand te va chema la control iti va repeta hormonii) si cu siguranta pana atunci starea ta se va mai ameliora. Mai exista varianta ca cele 3 comprimate sa nu fie suficiente si sa fie nevoie de marirea dozei. Oricum va trebui sa urmezi un tratament de intretinere mai de durata 1-2 ani cu antitiroidiene pana cand va apare o remisiune si sa renunti la tratament.
Mai exista si o varianta alternativa de a te trata cu Iod 131, caz in care remisiunea apare mai repede.

2. Pt palpitatii si tahicardie in caz de contraindicatie la betablocante (esti/ai fost astmatic) exista varianta blocantelor de calciu care iti pot controla ritmul cardiac.

3. Pt tulburarile de somn si agitatie, nervozitate... exista sedative, calmante etc. luate pe perioade scurte de timp pana cand nivelul hormonilor tiroidieni se normalizeaza.

4. Nu-i obligatoriu sa-ti apara si manifestarile oftalmopatiei (exoftalmie si restul..) Exista tratamente si pt aceasta manifestare a bolii, insa cel mai important lucru in tratamentul ei este mentinerea eutiroidismului (functia normala a tiroidei) si renuntarea la fumat (in caz ca fumezi).

 eliza_raluca, on May 22 2009, 16:31, said:


Nodulii mari, "reci" scintigrafic au indicatie chirurgicala deoarece exsta mici sanse ca acestia sa ascunda o neoplazie tiroidiana si atunci e bine sa-i investighezi si sa-i tratezi. Ar fi utila o biopsie (FNAB) sub control ecografic a acelor noduli care ar putea aduce informatii despre benignitatea /malignitatea nodulilor.

La Cluj sunt medici buni si poti fi sigura ca vei avea parte de ce-i mai bun in cea ce urmeaza operatiei (follow up). Sfaturi iti putem da daca intrebi mai "tintit".

Sanatate la toata lumea.

Edited by ionutz78, 22 May 2009 - 23:34.


#71
eliza_raluca

eliza_raluca

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 10.05.2009
In primul rand multumesc pt raspunsuri.
Am inteles de ce trebuie facuta operatia (din cate mi s-a spus, indiferent daca nodulii sunt de natura benigna sau maligna, operatia e necesara, probabil din acest motiv nu s-a facut o biopsie), incerc sa ma obisnuiesc cu ideea, dar nu inteleg de ce au aparut nodulii, am 20 de ani si pana acum nu am avut probleme...
Cred ca mai mult imi este frica de cum o sa fie dupa operatie, ce o sa se schimbe la mine... sunt studenta la arheologie, trebuie sa fac practica la vara, 2-3 saptamani, pe un santier arheologic, iar asta implica destul efort, si am inteles ca nu o sa am voie sa stau la soare...
Nu stiu ce altceva sa intreb acum, dar daca ma gandesc la ceva, va rog sa nu va suparati pe mine ca va tot deranjez.

#72
Mr. Grumpy

Mr. Grumpy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 134
  • Înscris: 30.09.2002
Nu fumez asa ca sper sa fie mai bine.
Multumesc mult Ionutz78. Toata stima!

Edited by Mr. Grumpy, 23 May 2009 - 14:12.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate