Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Judecata poporului

Suport fix TV

driver placa video windows 10

De unde fac rost tepari rost de n...
 Cum a fost posibil ca pe 9/11 pil...

Curte casa inundata, apa balteste...

Pustule dureroase pe talpa picior...

KTM 500
 Printer spooler nu este stabil

Radu Mazare si ura poporului flam...

Aria Jurnal de Bord (Auto)

Niki Lauda
 Casa container maritim

Va mai avea Romania un context la...

Livrator Glovo/Uber Eats cu masina

Redactare greșita descriere
 

Tiroida: hipotiroidism, hipertiroidism, noduli tiroidieni, cancer tiroidian, boala Basedow etc.

- - - - -
  • Please log in to reply
173 replies to this topic

#19
Ulpiatraiana

Ulpiatraiana

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,780
  • Înscris: 06.09.2007
Ca dupa orice operatie trebuie sa iei medicamente,  si-n tot acest timp nu ai voie sa faci bebici. Intreaba medicul, el te poate lamuri cel mai bine. Si, din cite stiu eu, dupa o interventie chirurgicala  a glandei tiroide va trebui sa iei medicamente citvia ani. Mama s-a operat si de la ea stiu.
Extirpare totala?  Ai grija sa nu intri la menopauza.

#20
LoveDemon

LoveDemon

    Internet Lodger

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,389
  • Înscris: 22.09.2003
Din pacate, dupa o tiroidectomie totala va trebui sa iei tratament de substitutie toata viata.
Nu are de ce sa se instaleze menopauza dupa ablatia tiroidei (desi s-ar putea sa ai initial tulburari menstruale - nu ai spus care e diagnosticul, si care va fi conduita terapeutica dupa interventie).
Nu toate "interventiile chirurgicale a glandei tiroide" sunt la fel.
Daca ti se va administra iod radioactiv, e bine sa eviti o sarcina timp de un an dupa incheierea tratamentului.
Vezi si:
http://talk.sheknows...p/t-189504.html
http://www.cancercom...all,13585,0.htm (au si ei analfabetii lor)

Cel mai bine e sa discuti toate aspectele cu medicii care au grija de tine.

Mult succes, si nastere usoara! :)

#21
Ulpiatraiana

Ulpiatraiana

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,780
  • Înscris: 06.09.2007
Ciresica 7, depinde,  de la caz la caz, ar  fi bine sa-ntrebi medicul,  ce sanse,  si cit la suta mai poti sa ramai insarcinata. Tu esti tanara si s-ar putea sa nu fie nevoie de doze hormonale pentru  continuarea menstruatiei, asa cum a fost nevoie la mama. Singurul medicament care-l ia acum este Utirox( parca asa se numeste), asta-n ultima vreme, cel care-l l-a luat inainte( ani  multi ) nu se mai fabrica.
Sa-ti ajute Dumnezeu sa faci un bebe sau  chiar mai multi  , toti sanatosi , frumosi si inteligenti.

#22
atiamiruna

atiamiruna

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 49
  • Înscris: 27.04.2007
pentru mianna

buna ziua. am cautat un topic care cat de cat sa aiba legatura cu rugamintea mea.
am de facut cateva analize: TSH, TT4, testosteron, FSH, LH, progesteron si inca una  referitoare la estrogen (nu inteleg exact cum se cheama).
trimiterea e de la finalul lunii noiembrie. dar asa cum mi s.a spus la acel moment urma sa astept prima menstruatie si la un numar de zile anume sa ma prezint la laborator. insa menstruatie nu am avut in luna decembrie (in ziua in care ar fi trebuit s avina a avut o tentativa si s.a oprit. in acelasi timp am avut o sicopa care a durat destul de mult . . .). am eliminat sarcina prin vreo 4 teste.

pot face aceste analize oricand in aceste conditii sau e musai sa astept menstruatia, (pe 18 ianuarie am un control la endocrinologie si as vrea sa am rezultatele)

multumesc frumos

#23
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

View Postatiamiruna, on Jan 9 2008, 13:30, said:

pentru mianna

buna ziua. am cautat un topic care cat de cat sa aiba legatura cu rugamintea mea.
am de facut cateva analize: TSH, TT4, testosteron, FSH, LH, progesteron si inca una referitoare la estrogen (nu inteleg exact cum se cheama).
trimiterea e de la finalul lunii noiembrie. dar asa cum mi s.a spus la acel moment urma sa astept prima menstruatie si la un numar de zile anume sa ma prezint la laborator. insa menstruatie nu am avut in luna decembrie (in ziua in care ar fi trebuit s avina a avut o tentativa si s.a oprit. in acelasi timp am avut o sicopa care a durat destul de mult . . .). am eliminat sarcina prin vreo 4 teste.

pot face aceste analize oricand in aceste conditii sau e musai sa astept menstruatia, (pe 18 ianuarie am un control la endocrinologie si as vrea sa am rezultatele)

multumesc frumos


parerea mea e ca-i cam musai, dar mai bine ai intreba un endocrinolog.

nivelele hormonale variaza in cursul unui ciclu menstrual. daca devierea de la valorile normale ar fi mare, s-ar putea depista si in alta zi decat cea recomandata. dar cum n-am idee ce anume suspecteaza cel care ti-a indicat analizele, cred ca cel mai bine e sa-l intrebi pe el.

#24
kandle

kandle

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 23.04.2008
Buna seara! Am fost diagnosticata de curand cu hipertiroidie, in urma unor analize de rutina.Mentionez ca am 21 ani si intr-adevar slabisem cateva kg dar nu excesiv.
Am fost la un medic endocrinolog care mi-a confirmat ca am hipertiroidie cu valoarea de 460 mg/dl , valorile normale ar fi trebuit sa varieze intre 200-400. am fost imediat dozata cu thyrozol 4 pastile luate in doza unica( consecutiv) in fiecare dimineata inainte de masa cu jumate de ora in primele 2 sapt si apoi urmatoarele 2 sapt cu 3 pastile doza unica, apoi din nou consult, probabil sa imi scada doza si sa imi continue tratamentul. Recunosc ca nu am mai tinut tratamentul dupa 2 saptamani, iar acum nu ma simt rau, cateodata sunt mai nervoasa dar...toata lumea are momente...cateodata mi se pune un nod in gat.
Totusi se poate trai cu hipertiroidie fara sa o tratez cu thyrozol?
Nu as vrea nici sa ajung cu hipotiroidie si sa nu mai pot scapa de kg acumulate ; vreau sa ma ingras dar nu in exces.
Va multumesc anticipat si sper sa gasesc raspunsuri de la persoane care mai trec sau au avut probleme asemanatoare pentru ca sunt destul de ingrijorata de evolutia organismului.

#25
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008
Din analizele pe care ti le-ai facut nu reiese ce reprezinta valoarea de 460. Ca sa pui un diagnostic de hipertiroidie trebuie sa-ti faci un TSH si o dozare de freeT3. Tu ti-ai dozat asa ceva? Ai cazuri de Basedow in familie, sau alte cazuri de hipertiroidie? Oricum daca hipertiroidia ti se confirma trebuie sa iei tratament cu Tyrozol pentru ca altfel poti face complicatii, trebuie sa-ti readuci nivelul hormonilor tiroidieni la normal.

Fa-ti un TSH si un freeT3.

#26
kandle

kandle

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 23.04.2008
Scuze, 460 era T3-ul!
O sa ma mai duc sa mai consult un dr endocrinolog, macar sa am 2 pareri de medici, corect?
In familie nu am cazuri de Basedow, insa mama mea cred ca a ajuns sa aiba hipotiroidie desi nu vrea sa se controloze pt ca s-a ingrasat foarte tare in ultimii ani.
Multumesc de raspuns Ionutz, daca mai ai informatii astept cu nerabdare.
Aaaa...inca o intrebare: exista sansa sa se transforme in hipotiroidie?

#27
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008
Da, consultul la alt endocrinolog este un lucru bun , dar ar fi bine sa te duci la el si cu ceva analize la mana, adica un TSH si un freeT4. Te sfatuiesc sa mergi la Parhon la un doctor care lucreaza pe sectia de tiroida. Daca ti se confirma diagnosticul de hipertiroidism atunci trebuie sa urmezi tratamentul cu antitiroidiene pana apare o remisiune a bolii. In functie de cauza hipertiroidismului mai sunt si alte abordari cum ar fi interventia chirurgicala sau administrarea de iod radioactiv, dar despre asta  vei afla mai multe cand vei avea un diagnostic confirmat.

#28
mamaya69

mamaya69

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 31.05.2008
buna ziua.am facut de curand niste analize pt tiroida.tsh-0,018.t3-1,38.ft4-23,5 si anti tpo-146,1.e hipertiroida sau hipotiroida?acum 2 ani am urmat tratament cu tyrozol 3 cps pe zi scadand gradat lunar.insa le-am intrerupt pt ca ma ingrasasem si am ramas si insarcinata.e hipo sau hiper?

Edited by mianna, 31 May 2008 - 13:08.
fara prescurtari de mirc!


#29
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View Postmamaya69, on May 31 2008, 14:01, said:

buna ziua.am facut de curand niste analize pt tiroida.tsh-0,018.t3-1,38.ft4-23,5 si anti tpo-146,1.e hipertiroida sau hipotiroida?acum 2 ani am urmat tratament cu tyrozol 3 cps pe zi scadand gradat lunar.insa le-am intrerupt pt ca ma ingrasasem si am ramas si insarcinata.e hipo sau hiper?


Buna ,

Desi nu ai trecut si unitatile de masura ale valorilor hormonale, pot sa-ti spun cu siguranta ca o valoare a TSH-ului de 0,018 (TSH supresat) reprezinta un semn sigur de HIPERtiroidie fapt pentru care va trebui sa te prezinti la endocrinolog pentru o reevaluare. Dar cum te simti, ce puls ai, ai ceva simptome, ochii te supara, ai fost diagnosticata cumva cu Boala Basedow inainte de sarcina?

Mergi la endocrinolog si sanatate!

Ps : Thyrozolul se administreaza in caz de hipertiroidie iar Euthyroxul in caz de hipotiroidie.

#30
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008
Am reunit mai multe topicuri legate de glanda tiroida si bolile ei intr-unul singur.

Spor la postat si sanatate!

#31
g-h-o-s-t

g-h-o-s-t

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.09.2005
Am fost diagnosticat cu  noduli tiroidieni si analiza de calcitonina a dat valuarea 199 , sunt planificat la operatie pt extirparea tiroidei.
Pana la operatie mai am 2 saptamani , m-ar ajuta foarte mult sfaturi in legutra cu problema asta , in legatura cu dieta , stil de viata , link-uri cu informatii despre aceasta boala ...

Multumesc anticipat.

#32
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View Postg-h-o-s-t, on Feb 4 2009, 21:15, said:


Poti sa-mi spui ce varsta ai, cati noduli tiroidieni, dimensiunea lor si daca ti s-a explicat motivul pentru care ti-a fost dozata calcitonina (in ce unitati de masura este valoarea de 199) ?Ti s-au punctionat acei noduli?

Edited by ionutz78, 04 February 2009 - 23:07.


#33
g-h-o-s-t

g-h-o-s-t

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.09.2005

View Postionutz78, on Feb 4 2009, 23:06, said:

Poti sa-mi spui ce varsta ai, cati noduli tiroidieni, dimensiunea lor si daca ti s-a explicat motivul pentru care ti-a fost dozata calcitonina (in ce unitati de masura este valoarea de 199) ?Ti s-au punctionat acei noduli?

Am 52 de ani
Tiroida are dimensiuni normale , in lobul stang sunt 2 noduli solizi hipervascularizati de 13 milimetri fiecare cu elastografie gradul 4 . [ Elastografia este o noua tehnica ecografica pt depistarea caracterului de malignitate al tumorilor de san si tiroida . Tumorile maligne au o elasticitate scazuta de pana la 100 ori. O elastograma gradul 4 si 5 pledeaza pt un caracter foarte probabil malign. ] Datorita acestei ecografi facute in luna Decembrie s-a recomandat si analiza de calcitonina. Pe 7 Ianuarie am facut prima recoltare de sange si rezultatul a fost de 110 pg/ml iar pe 27 Ianuarie am repetat analiza , rezultatul a fost de 199 pg/ml.
Peste aprox 10 zile sunt planificat pt tiroidectomie totala.
Momentan ma simt bine in afara de grija diagnosticului ( posibil carcinom medular tiroidian - chirurgul mi-a spus insa ca numai examenul anatomo patologic va stabili cu certitudine acest diagnostic ... )  .
Ce imi recomandati pana la interventie si dupa ?

#34
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View Postg-h-o-s-t, on Feb 5 2009, 14:23, said:

Am 52 de ani
Tiroida are dimensiuni normale , in lobul stang sunt 2 noduli solizi hipervascularizati de 13 milimetri fiecare cu elastografie gradul 4 . ...Datorita acestei ecografi facute in luna Decembrie s-a recomandat si analiza de calcitonina. Pe 7 Ianuarie am facut prima recoltare de sange si rezultatul a fost de 110 pg/ml iar pe 27 Ianuarie am repetat analiza , rezultatul a fost de 199 pg/ml.
Peste aprox 10 zile sunt planificat pt tiroidectomie totala.
Momentan ma simt bine in afara de grija diagnosticului ( posibil carcinom medular tiroidian - chirurgul mi-a spus insa ca numai examenul anatomo patologic va stabili cu certitudine acest diagnostic ... )  .
Ce imi recomandati pana la interventie si dupa ?

In primul rand iti doresc multa sanatate, sunt convins ca vei trece cu bine peste aceasta etapa mai delicata din viata ta.

Te-am intrebat daca stii ce reprezinta calcitonina crescuta in contextul nodulilor tiroidieni pentru ca nu am dorit sa ti se spuna pe un forum ca esti suspect de carcinom medular tiroidian (prescurtez MTC), asta e treaba medicului curant.

Asa cum bine ti-a explicat si chirurgul , diagnosticul de certitudine se va cunoaste dupa operatie, in urma examenului anatomo-patologic iar conduita postchirurgie in aceasta situatie va consta in control medical periodic (la 6 luni) la un endocrinolog intr-un centru cu posibilitati de investigare (recomand Institutul Parhon), cu dozare de TSh, calcitonina sau CEA (antigen carcinoembrionar) si imagistic (CT/RMN). Daca se constata eventuale diseminari/recidive se poate interveni cu chimioterapie sau radioterapie sau chiar reinterventie chirurgicala (de la caz la caz).

Pe parcursul restului vietii va trebui sa iei zilnic dimineata tratament hormonal substitutiv tiroidian (Euthyrox, doza se stabileste in functie de TSH).

Cea mai buna terapie in astfel de cazuri: interventie chirurgicala cat mai precoce facuta de un specialist in chirurgia tiroidei.

Daca dupa operatie se confirma MTC se mai ridica o problema: trebuieste sa se faca asa numitul screening pt cazurile de MTC familial (cele care au o cauza genetica, adica 20% din totalul cazurilor de MTC); sunt teste ADN care urmaresc o mutatie a unei gene numite ret (nu stiu daca In Ro se face aceasta analiza genetica, poate la laboratoare mari gen Medsana). Daca aceasta gena mutanta este gasita, atunci toti membrii familiei (rude de sange) trebuiesc testati si monitorizati periodic la un endocrinolog (deoarece au si ei un oarecare risc daca aceasta gena e gasita modificata)

Sanatate si sper ca informatiile postate sa le gasesti utile.

Edited by ionutz78, 05 February 2009 - 19:15.


#35
g-h-o-s-t

g-h-o-s-t

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 25.09.2005

View Postionutz78, on Feb 5 2009, 19:14, said:

...

Sanatate si sper ca informatiile postate sa le gasesti utile.

Multumesc mult pt informatiile postate , imi sunt foarte utile.
M-ar interesa foarte mult sa stiu daca e posibil ca diseminarile sa apara inainte de operatie .

#36
ionutz78

ionutz78

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 13.03.2008

View Postg-h-o-s-t, on Feb 5 2009, 20:52, said:

M-ar interesa foarte mult sa stiu daca e posibil ca diseminarile sa apara inainte de operatie .

Teoretic orice e posibil (nu cunosc cat la 100% din MTC-uri disemineaza la distanta), dar oricum nu ar afecta atitudinea terapeutica, si din ce stiu eu MTC-ul nu e cea mai agresiva forma de neo. tiroidian; nodulii de 13 mm sunt micuti si e posibil ca sa fie o forma localizata cu un prognostic foarte bun.

Totusi in momentul asta sa nu uitam ca nu discutam de MTC, sunt doar 2 noduli care au sanse mari sa fie benigni.

Anunturi


1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate