Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Incalzitor instant apa (electric) vs. boiler electric

- - - - -
  • Please log in to reply
173 replies to this topic

#37
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,261
  • Înscris: 17.03.2009

 mark``, on 13th May 2010, 19:57, said:

Pentru 4 persoane ce volum trebuie sa aibe un boiler electric? 80L sau 100L ajunge? Sau trebuie mai mare? Ma refer ca 4 persoane sa poata face dus fara sa astepte, exclus baie in vana.
Cu cat mai mare cu atat mai bine.

#38
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007

 mark``, on 13th May 2010, 20:57, said:

Pentru 4 persoane ce volum trebuie sa aibe un boiler electric? 80L sau 100L ajunge? Sau trebuie mai mare? Ma refer ca 4 persoane sa poata face dus fara sa astepte, exclus baie in vana.

Din ceea ce stiu eu 200 l nu ajung.

Mai degraba mergi pe sistemul de spalare in care cel mai curat intra primul si apoi ceilalti in ordinea gradului de murdarie. ( Este valabil pentru cada cu refolosirea apei la maxim) Doar e criza ca mai ramane sa facem ???


Lasand glumele de o parte. Explicatia este simpla. Cu cat ai mai multa acumulare de energie (caldura in apa calda), cu atat mai des poti sa o folosesti.

#39
mark

mark

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 884
  • Înscris: 12.02.2007
Nu ajunge 200 L? Eu credeam ca 100 L ajunge...

#40
inpro

inpro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 11.03.2007
[quote name='MPCv' date='4th March 2010, 15:19' post='7892744']
treaba cu boilerele sta cam asa:

- un boiler clasic, adica cu acumulare, consuma electricitate in mod continuu pana cand apa din el (10-100l) ajunge la temperatura prescrisa. Asta inseamna aprox 1-2 ore, in functie de puterea rezistentei electrice a boilerului si de cantitatea de apa acumulata. Orientativ, de ex, un boiler de 80l cu rezitenta de 2kw consuma pe ora 2kw/h. Dupa ce apa a ajuns la temperatura dorita rezistenta electrica nu mai functioneaza decat pentru a acoperi scaderea de temperatura datorata pierderilor de caldura sau consumului curent. Deci cu cat izolatia boilerului este mai buna cu atat acesta va functiona mai putin pentru mentinerea temperaturii apei. Aproximativ, un boiler cu acumulare consuma 3-4 kw/h pe zi pentru incalzire si cam tot atat pentru mentinerea temperaturii apei timp de 24h. Dar aveti apa calda oricand doriti, la orice debit.

- un aparat instant de incalzire are o rezistenta electrica de o putere mai mare - 5kw - necesitand in general o instalatie electrica separata. Debitul de apa furnizat este mult mai mic, dar se poate face dus totusi. Avantajul lui principal este consumul electric mic. asta fiinca incalzeste "instant" decat strictul necesar de apa, nefiind necesar si un consum pentru mentinerea temperaturii pe timpul cand nu e folosit. Astfel pentru un dus de cu durata, sa zicem de 6 min, consumul va fi de 5kw x 0,1h = 0,5kw/h. Puteti face o socoteala: pentru 4 dusuri pe zi un instant consuma 2kw/h, pe cand cu un boiler clasic, mentinut in priza 24h, nu scapati fara 6-8kw/h.


[size=3]Eu am Ariston 80l in baie, si Ariston 15l in bucatarie. Sintem trei persoane, 70% facem dus 30% baie in cada. In bucatarie "potmetrul" este fixat continuu la 85%, in baie "potmetrul" este fixat in mod curent la 65% suficient ptr dus la 3 pers. Inainte sa facem baie in cada punem la maxim.  Consumul total de energie electrica (inclus combina frig., mas de spalat, televizoare, iluminatul, calculatoare,etc.)  pe zi este de7,8kw vara, iarna ajunge la 8,5kw pe zi.[/size]

#41
armageddon0002

armageddon0002

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 19.09.2010

 alxvsl, on 27th May 2007, 13:44, said:

Intentionez sa montez pentru o casa de vacanta niste incalzitoare instant de apa (electrice).
Deoarece nu am mai folosit asa ceva imi poate da cineva un sfat la ce pametrii anume sa fiu atent (am vazut in selgros unele Geyser).
A mai folosit cineva asa ceva? Sunt fiabile in timp, isi merita banii sau mai bine ma gandesc la un boiler clasic?

Multumesc anticipat!
eu folosesc unul cu butelie si sant foarte multumit din toate punctele de vedere numai ca orice produs are criteriile lui din cauza apei dure si a calcarului trebuie detratat o data pe an cu detratant din comert iar pentru o functionare corecta trebuie sa aveti si presiunea necesara  merita ancercat asta este parerea mea.

#42
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,261
  • Înscris: 17.03.2009

 inpro, on 29th June 2010, 00:13, said:

Eu am Ariston 80l in baie, si Ariston 15l in bucatarie. Sintem trei persoane, 70% facem dus 30% baie in cada. In bucatarie "potmetrul" este fixat continuu la 85%, in baie "potmetrul" este fixat in mod curent la 65% suficient ptr dus la 3 pers. Inainte sa facem baie in cada punem la maxim.  Consumul total de energie electrica (inclus combina frig., mas de spalat, televizoare, iluminatul, calculatoare,etc.)  pe zi este de7,8kw vara, iarna ajunge la 8,5kw pe zi.
Eu zic ca este un consum rezonabil!

#43
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Toata problema pleaca de la cantitatea de energie necesara pentru a incalzi constant cu X grade un anumit debit de apa cu temperatura Y .In functie de necesitati in majoritatea cazurilor fiind nevoie de minimum 10 kw indiferent  
ca-i curent ,gaz,lemn etc ,mai putin la boiler unde tre sa astepti.Lumea in general se plange de instanturile electrice ca, consuma mult si nu ofera confortul unei centrale sau instant pe gaz dar nimeni nu se uita ca orice centrala sau instant pe gaz sau lemn au minimum 10-15KW putere=> la mintea cocosului ca pentru abeneficia de acelasi confort al ACM ai nevoie de aceeasi putere si in electric.  :death: (nu poti avea acelasi confort ACM la un instant monofazat de 5 kw ca la o microcentrala de apartament de 15-20kw)
Exact cum s-a mai spus fiecare are avantaje si dezavantaje dar eu cred ca balanta se inclina in favoarea instanturilor electrice dar nu chinezariile astea ieftine din plastic ci, cele calumea de putere mare 10-15-20 KW (obligatoriu trifazat si cu circuit electric de alimentare facut ca la carte) si sa va spun si de ce:
Au randament foarte mare ce se apropie de 99% deci pierderi foarte putine.
Nu consuma energie electrica decat pe durata folosirii apei calde si sunt capabile de a modula puterea in functie de necesitati(debit,temperatura apei reci la intrare si temperatura setata la iesire) ceea ce inseamna economie mare la curent fata de boiler.
Ofera apa calda la acelasi debit si temperatura timp nelimitat fata de boiler care pe masura cese consuma apa din el si este inlocuita de apa rece,apa la iesire devine din ce in ce mai rece si il face inutilizabil in scurt timp si trebuie iar asteptat cateva ore bune pana la urmatoarea utilizare(Risti sa ramai cu samponul in cap sau sa te calesti cu apa rece mai ales daca sunt mai multe persoane care tre' sa fac dus una dupa alta)
Fiabilitate ridicata si cost de intretinere redus fata de centrale si instante pe gaz.
Mentinerea temperaturii apei constanta indiferent de fluctuatiile de debit prin modularea instantanee a puterii; repet nu la chinezarii.
Instalare facila si Scutirea de tote cheltuielile necesare cu gazul(Proiect,bransament ,detector)
Dezavantajele constau in necesitatea bransamentului trifazic si a unei cheltuieli nu prea mari cu circuitul trifazat de putere separat care va alimenta jucaria;si care trebuie facut cu simt de raspundere.
Singurul avantaj al boilerului este ca fiind un cosumator mic-mediu  nu necesita curent trifazat si circuit separat de alimentare desi in multe cazuri unde instalatiile electrice sunt praf si/sau nu beneficiaza de impamantare trebuie actionat si pe latura asta.

Edited by geo123, 01 March 2011 - 11:35.


#44
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Si daca tot veni vorba va mai spun si o patanie recenta cu un instant monofazic Geyser de 5KW.O cunostinta care detine un service auto avea pus acest instant pe o chiuveta unde se spalau pe maini mecanicii si se plangea ca de cand a venit iarna nu mai incalzeste aproape deloc si pleaca angajatii cu mainile negre.Problema ,cum am scris si mai sus este ca 5 KW nu sunt suficieti pentru un debit bun cu apa fierbine 50 grade mai ales cand ii frig si apa la intrare are 2-3 grade.Si mai e o problema: In majoritatea cazurilor;ca si in cazul de fata pe langa factorii enumerati intervine si tensiunea curentului la bornele rezistentelor de pe instant care in cazul de fata era la 170v =>ca din 5KW iau mai ramas circa 3,8.Vazand asta am masurat si in tabloul principal si acolo avea 180v.Deci treaba e destul de clara:In multe zone este problema cu alimentarea cu energie electrica aceasta fiind cu mult sub 220-230v per faza la care se adauga si pierderea in cablul de alimentare(in cazul de fata cca.10v; cablul era de 4 dar era foarte lung=> ca pentru distante mari trebuie cablu mult mai gros decat specifica producatorul pt ca pierderile sa fie minime).In concluzie un instant de plastic monofazat nu se compara cu o centrala, dar scrie pe el foarte clar ca ofera un debit de 1.6 l/min la diferenta de 40grade in 5KW ceea ce este totusi suficient chiar si pentru un dus mai saracacios chiar daca apa la intrare are cateve grade.Dar vedeti voi cate instante din astea lucreza la puterea maxima? va spun eu foarte putine.pentru ca sunt foarte putine zone in care electica furnizeza 220-230v iarna cand reteaua este incarcata si nu face fata la care se adauga si pierderile semnificative in cablul de alimentare de care putini tin cont.(In carte tehnica dadeau 3x2,5 dar asta zic eu poate doar la cativa centimetri de tablou; pt 5kw recomand uzual 4mm iar daca ditanta e mare si 6.
Stiti cum am rezolvat pana la urma problema la Service fara nici o investitie? L-am desfacut sa masor tensiunea pe el si vazand ca nu are nimic electronic am legat firele de la contactorii pentru ledurile de avertizare din comutatorul de comanda la firul de masa (impamantarea ele fiind inainte pe nul )asta ca sa nu se arda ledurile si nici nu vroiam sa le anulez si apoi l-am conectat in tablou direct intre doua faze care erau mai slabe.Rezultatul cca 300-320v la bornele rezistentelor si cca 8 KW si pot sa spun ca acuma face apa calda.Fiind un consumator rezistiv treba asta este ca OC la PC; cu cat ai racire mai buna cu atat poti creste tensiunea mai tare pe procesor.Mentionez ca atata timp cat un instant monofazat nu poate face fata sa incalzeasca cat de cat si lucreaza subvoltat nu este nici un risc daca ii crestem puterea prin conectare intre faze si lucreaza supravoltat(Asta daca este posibilitatea)atata timp cat apa nu da voie la rezistente sa se supraincalzeasca.

Edited by gelunechifor, 01 March 2011 - 15:02.


#45
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
un instant de 5kw pentru spalat pe maini este o afacere proasta
mai bine un boiler mic de 10l, ajunge lejer pentru 5 persoane una dupa alta la spalat de maini si se incalzeste in 10 minute apoi

#46
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
In atelierul acela cu ce va incalziti ? Chiar nu se poate face o instalatie de recuperare de caldura sa va dea 10 litri de apa calda suficienta pentru a va spala pe maini.

Si eu lucrez ca electromecanic si folosesc pasta speciala de spalat maini cu apa de 5 grade si sunt cu mainile curate.

#47
bikeru_ursu

bikeru_ursu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 29.05.2008
Vreau sa fac ceva sa am apa calda in bucatarie. Mentionez ca nu am posibilitate de gaz ... deci imi trebuie ceva electric.
Problema ii ca nu stiu ce ii mai bine. Ma gandesc sa pun ori un instant ori un boiler de 30 de litri?
Astept ceva pareri de la cei care au asa ceva .. sau care se pricep mai bine decat mine.

#48
dan84

dan84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,028
  • Înscris: 25.09.2006
Instantul face foarte putina apa calda si rupe reteaua de curent. Daca vrei cantitati mai amri si in debit acceptabil ia un boiler mic cu acumulare.

#49
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,443
  • Înscris: 13.02.2006
Instanturile sunt o porcareie.Mai bine boiler.Cu ce ai incalzirea in casa?Daca ai centrala(pe lemne)ar merge un boiler dublu(electric-agent termic)

#50
bikeru_ursu

bikeru_ursu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 29.05.2008
incalzirea se face cu soba de teracota

Edited by bikeru_ursu, 09 March 2011 - 21:49.


#51
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,443
  • Înscris: 13.02.2006
Mergi pe boiler electric.
Sau poti sa-ti iei unul dual(electric-serpentina).In spatele sobei de teracota, cat mai aproape de ea, pui o serpentina din teava de cupru ,cu pompa de circulatie si asa ai si caldura, si apa calda.Un instalator va sti ce tre sa-ti faca.
Vara mergi doar pe electric

Edited by rinaldoparaipan, 09 March 2011 - 21:54.


#52
bikeru_ursu

bikeru_ursu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 29.05.2008
oare 30 de litri ii suficient pentru vase?

#53
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Depinde cite vase speli si cum le speli. Ai 30 litri de apa de 60 grd pe care-i vei amesteca cu apa rece. Daca apa rece are un 16-17 grd, vei putea consuma aproape 60 litri de apa la un 40grd. Daca apa rece are 5 grd, atunci volumul de apa mai scade. Iarna probabil ca poti scoate un 40-45 litri de apa pina se termina stocul din boiler. In rest, depinde cit de tare deschizi robinetul. Daca ceri un 5 litri pe minut, iarna ai un maxim 9 minute apa calda dupa care trebuie sa inchizi robinetul si sa astepti sa se refaca stocul.
Fa si tu un calcul. Dar media cam aici este, adica ai cam 10 minute de apa calda. Asta cu conditia sa nu deschizi robinetul la maxim ca termini stocul in maxim 3 minute.

Edited by florin71_skoda, 09 March 2011 - 22:13.


#54
bikeru_ursu

bikeru_ursu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 29.05.2008
Aha ... pai eu zic ca ar fi suficient ... 10 minute de mers ... Nu trebuie sa curga foarte tare ... probabil se va pune intr-un lighian .. si eventual la chiuveta sa se poata clati cu apa calina .. sa nu fie chiar rece sa iti inghete mainile

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate