Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pagina Wikipedia

Masina veche sau indatorat in ban...

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...

Salariu de șofer Uber 8000 l...
 Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat
 Jgheab clasic forma "U"- ...

Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...
 Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...
 

Centrale VAILLANT, VUW, VCW..

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
5380 replies to this topic

#1513
trandafirdoru

trandafirdoru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,593
  • Înscris: 11.03.2010
Este normal ca o centrala VUW242/3-5 sa piarda 0.1bar/saptamana? Ce ar putea fi? La imbinari nu pare sa se piarda ceva.. Vasul de expansiune sa aiba vreo buba?
Multumesc!

#1514
Seb

Seb

    Suveran

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,077
  • Înscris: 22.05.2005
Verifica toata instalatia (tevi, radiatoare, robineti). Uita-te in special dupa urme de oxidare/scurgere (cand merge incalzirea, apa scursa se evapora rapid si e posibil sa nu fie vizibila direct, dar vezi urme pe unde curge - dupa o peroada de la aparitia problemei).

#1515
ghitagheorghe

ghitagheorghe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 01.02.2012
Testul l-am facut ieri fara ploaie -vint apa calda  geamuri sau usi deschise teperatura TA fixa l-a zecimala la temperatura tur mica ,temperatura tur mare TA cu histerezisul 0,2 grade, presiunea la gaz nu cred ca avariat substantial intr-o zi cu temperaturi pozitive test intre 16,30-20,30.

#1516
Seb

Seb

    Suveran

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,077
  • Înscris: 22.05.2005

 ghitagheorghe, on 29 martie 2013 - 16:20, said:

Testul l-am facut ieri fara [...]  geamuri sau usi deschise
Pe unde ai iesit sa citesti contorul?

#1517
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 ghitagheorghe, on 29 martie 2013 - 16:20, said:

... test intre 16,30-20,30.
Testul este destul de irelevant. Trebuia sa-l faci in 2 zile diferite si fara sa umbli la termostat. Ce intelegi prin: "am pus termostatul pe automat"

Teorii sunt foarte multe si fiecare teorie are explicatiile ei. Dar pina la urma sti vorba aia: Teoria ca teoria ... da practica ne omoara.
Cind aplici una dintre teorii conteaza foarte mult modelul de centrala, marimea radiatoarelor si gradul de izolare al casei. Asa ca nu orice teorie dinasta tine la orice casa.

Parerea mea personala este ca cine are TA trebuie sa-l puna pe o temperatura fixa si sa seteze centrala astfel incit focul sa se opreasca cind agentul termic are 70grd si sa nu mai umble la nimic.
Cine vrea economie de gaz, sa puna TA-ul la o temperatura mai mica, sa zicem ca la 20grd si sa nu mai umble la nimic.
Cine vrea confort, sa-si monteze sonda externa si sa nu se mai uite la consumul de gaz.

**********
Hai sa mai bag o teorie.

- Instalatia, care joaca un rol destul de important, in general este subdimensionata deoarece majoritatea cumpara radiatoarele la sfatul vinzatorului care le vinde radiatoare dimensionate pentru un tur/retur/T ambiental de 90/70/20 , sau la cit o fi data puterea in catalog. (oricum, nu este la 65/55/22 la cit merge de fapt centrala)
- Mai intervine si diametrul tevilor ce transporta agentul termic care de regula si asta este subdimensionat.
- La instalatia asta se monteaza o centrala moderna care stie sa moduleze.

Daca centrala este cu afisaj electronic si o setez pe 65grd atunci la ~70grd stinge focul si la ~60grd reaprinde focul. Dar cum centrala stie sa moduleze si daca mai am si probleme cu instalatia, atunci centrala va sta batuta in cuie in jurul valori de 60grd si va merge la foc mic. In momentul in care cupleaza TA-ul centrala va pleca la foc mare, dar dupa ~1-2-3 minute va incepe sa moduleze, va merge cu focul la jumatate si in scurt timp va ajunge la temperatura setata si va sta acolo cu focul modulind in jurul valori minime.
In general de cind cupleaza TA-ul si pina ce acesta decupleaza, centrala nu se opreste ca merge continuu, ca nu dureaza mult ca sa decupleze TA-ul si in intervalul asta de timp nu ajung radiatoarele la saturatie ca sa se opreasca focul.
Acum ca pun centrala la 53grd sau la 65 grd cum ai incercat tu sa faci, este tot una. Diferenta este prea mica. Teoretic centrala consuma mai mult doar in perioada dintre 53 si 65grd ca odata ce a ajuns la temperatura setata consuma cam la fel. Dar.... Pentru ca tot timpul mai apare si un dar.
In primul caz ai trimis in raditoare apa de 53grd si a durat mai mult timp pina a decuplat termostatul.
In cazul doi ai trimis o apa mai fierbinte in radiatoare si termostatul a decuplat mai repede.
Deci uneori chiar daca centrala ar consuma mai putin cu o temperatura mai mica, pentru ca dureaza mai mult timp sa decupleze TA-ul rezultatul final va fi un consum mai mare pe o temperatura mai mica.

Daca in schimb aveai radiatoare mai mari, atunci era altceva. Ca apa aia de 53grd intr-un radiator mare dezvolta tot atita putere cit dezvolta o apa de 65grd intr-un radiator mic.
La tine in experimentul tau ai folosit aceleasi radiatoare si de aceea ai marit timpul de incalzire al casei. Chiar daca centrala consuma mai putin cu turul fixat pe 35 fata de tur fixat pe 65 ai marit timpul de incalzire a casei cu 1 grd. Tu mergi cu TA. Asa ca nu prea tine figura cu modificatul temperaturi.

In opinia mea, cind ai TA trebuie sa bagi temperatura mare in radiatoare ca sa scazi timpul de incalzire al casei cu 1grd.

Daca in schimb nu aveai TA, ca aveai sonda externa, sau vorbeam de o alta casa si alta instalatie, era altceva. Centrala fixata pe 50grd reusea sa aduca radiatoarele la saturatie si pina la urma chiar si cu focul la minim reusea sa ajunga la 55grd si sa se opreasca focul. Din acel moment focul in CT nu mai pleca pina ce apa nu se racea de la 55 la 45 grd. Daca era fixata pe 65grd se oprea focul la 70grd si trebuia sa se raceasca instalatia de la 70grd la 60grd.
Daca vorbim de case si centrale cuplate la instalatii unde ajunge focul sa se opreasca, atunci merge testul facut de tine. Pentu ca de la 70grd la 60grd se racesc mai repede radiatoarele,  fata de racirea de la 55 la 45 grd. Si atunci pauzele dintre stingerea focului si repornirea focului fac diferenta.

Gata ... ca am scris prea mult. Sa-si mai expuna si alti parearea

#1518
blackiesasha

blackiesasha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,001
  • Înscris: 21.01.2013
dar o combinatie ct + TA + sonda exterioara ar avea sens, ar merita? ne-ar ajuta cu ceva?

#1519
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Depinde de centrala, de casa si de instalatie.

Daca presupunem ca @ghitagheorghe a facut corect testul si ca intradevar cu apa de 53grd consuma mai mult gaz decit cu apa de 65grd, atunci pe el nu-l ajuta combinatia TA + Sonda externa.
In perioada asta, daca afara sunt +5grd, o sonda externa ar trimite apa in raditoare de ~45grd.
Daca facem combinatie cu TA atunci mai ajustam un pic curba, (ca sa poata decupla TA-ul) si centrala va trimite apa de 55grd.

Ori @ghitagheorghe care are TA si a simulat ca ar avea si sonda externa, a constatat ca consuma mai mult gaz cu centrala fixata la 53grd (cum ar seta sonda temperatura de tur) decit cu centrala setata manual la 65grd.

Trebuie sa faci teste pe instalatia ta si sa constati singur daca te ajuta sau nu o sonda externa. Am sa atasez 2 poze :
Attached File  Curbe Sonda externa jpg.JPG   60.51K   26 downloads Attached File  Ajustare Curbe Sonda externa jpg.JPG   52.92K   25 downloads

Prima poza este cu ce curbe pot fi setate la un anumit model de CT. Iate dupa curba 17 ca aia este de regula setata implicit la modelul respectiv de CT.
In poza a doua ai ajustari ale curbei care in mod normal trebuie sa fie curba 17.

Daca alegi curba 17, ea este valabila daca-i ceri centralei 20grd in casa. Cum tu vrei sa o combini cu un TA, va trebui sa-i ceri centralei 25 grd in casa, ca sa se poata face 21grd in casa ca sa decupleze si TA-ul. Asa ca te uiti la a doua poza la curba pe care scrie 25.
Citesti temperatura exterioara cu un termometru si afli la ce temperatura sa setezi turul ca sa simulezi ca ai avea sonda externa.
Daca afara sunt +10grd setezi CT pe 50grd
Daca afara sunt +5grd setezi CT pe 57grd
Daca afara sunt 0grd setezi CT pe 64grd
Daca afara sunt -5grd setezi CT pe 69grd

Daca nu faci setarile in felul asta, atunci testul este irelevat.

@ghitagheorghe a probat cu 53gr pe tur si cu 65grd. Dar intrebarea se pune: cite grade erau afara? Ca daca era mai frig de +5 grade, atunci temperatura de 53grd era prea mica.

#1520
klaus2000

klaus2000

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 29.01.2013
salut.am si eu o intrebare?am tot citit la discutiile voastre de mai sus,am o centala 242,3-3 su termostat ambiental setata la 60 grd. pe incalzire.functioneaza perfect dar intrebarea mea este daca este normal cand ajunge temp la 60 grd sa ramana acolo pana decupleaza term., sau ar trb sa urce pana la 70 sa se opreaca si sa reporneasca iar cand ajunge apa la 50 grd. cum ar fi normal?

#1521
sbarsanescu

sbarsanescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 11.07.2006

 florin71_skoda, on 30 martie 2013 - 15:40, said:

Depinde de centrala, de casa si de instalatie.


Absolut. La o centrala TF, randamentul este mai bun spre putere max. Deci e mai economic sa tii centrala pe Pmax (recte Tmax in instalatie). Practic 65-70C in circuitul primar (sau 55-60C ca sa nu ajungi la 65C cand precipita sarurile in instalatie). Adica randament maxim ai la AT =65-70C si timpi cat mai scurti de functionare a centralei.

La o centrala in condensatie lucrurile stau pe dos. Cu cat mai joasa temp AT, cu atat mai mare randamentul. Adica obtinem economie cu timpi cat mai lungi de fct, la temp AT cat mai mica. In mare, eficienta unei centrale e:
107-108% la 30C AT
102-104% la 40
100-102% la 45
cade spre 95-98% la 55C
Apoi nu mai condenseaza (aproape) deloc si eficenta e spre 90%.

Practic sonda de ext e utila numai pt centrale in condensatie - unde vrei temp pe tur la minim acceptabil. Asta cu pretul unor timpi lungi de fct - la mine de ex, centrala arde 10h pe zi. Modelele noi, cu modulatie de 1:10 ar putea sa arda si mai mult- 14-16h pe zi.

#1522
smihaila

smihaila

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 09.04.2005

 sbarsanescu, on 11 aprilie 2013 - 10:34, said:

Practic sonda de ext e utila numai pt centrale in condensatie - unde vrei temp pe tur la minim acceptabil. Asta cu pretul unor timpi lungi de fct - la mine de ex, centrala arde 10h pe zi. Modelele noi, cu modulatie de 1:10 ar putea sa arda si mai mult- 14-16h pe zi.

Spuneti-mi va rog, cand va referiti ca arde 10h pe zi, este acest timp este contiguu, sau cu pauze de 'no fire'? De asemenea, cum e cu consumul de gaz - daca e rezonabil inseamna ca centrala e capabila sa moduleze destul de jos valva de gaz (30-40% fata de Pmax) si sa arda ca un pisoiash la foc mic? Presupun de asemenea ca a fost dimensionata corect, cam la 120-150% din necesarul termic al case (heat load), ca sa nu faca short-cycling, corect? Deci sunteti fan al modului cu pompa/recirculare constanta si outdoor reset sensor?

Cu ce ati complementat ODR-ul? Aveti si un feedback interior (atentie, ma feresc sa folosesc notiunea de "termostat" pt feedback-ul interior, pt. ca acest feedback nu e musai sa fie de tip on/off)?
Si in sfarsit, daca imi permiteti sa mai intreb - in perioadele cand nu arde focul, pompa tot merge continuu, sau dupa xy minute de la incetarea focului se opreste si pompa?

#1523
sbarsanescu

sbarsanescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 694
  • Înscris: 11.07.2006

 smihaila, on 12 aprilie 2013 - 01:07, said:

Spuneti-mi va rog, cand va referiti ca arde 10h pe zi, este acest timp este contiguu, sau cu pauze de 'no fire'? De asemenea, cum e cu consumul de gaz - daca e rezonabil inseamna ca centrala e capabila sa moduleze destul de jos valva de gaz (30-40% fata de Pmax) si sa arda ca un pisoiash la foc mic? Presupun de asemenea ca a fost dimensionata corect, cam la 120-150% din necesarul termic al case (heat load), ca sa nu faca short-cycling, corect? Deci sunteti fan al modului cu pompa/recirculare constanta si outdoor reset sensor?

Cam 10h/24h. Cu pauze, desigur. Insa perioadele de functionare sunt relativ lungi - 30 min sau similar.

Valva coboara la 20% din Pnom... la modelele de anul asta, coboara la 10%,

Daca e dimensionata corect... am mai avut niste discutii pe forum - e important de subliniat pct dvs de mai sus - supradimensionarea e la fel de rea ca subdimensionarea. Practic, necesarul termic (mediu) e de cca 5kW. Centrala are 31kW (chipurile 35kW, dar real cca 31-32). Insa varfurile sunt peste 20kW - fie pt ACM, fie pt rampa de incalzire (de ex cand iese din pauza - aproape de ora noastra de intoarcere de la servici).  Cel mai important e ca puterea minima e de 5.5kW, care e aproape de consumul mediu de caldura - 5kW.


 smihaila, on 12 aprilie 2013 - 01:07, said:

Cu ce ati complementat ODR-ul? Aveti si un feedback interior (atentie, ma feresc sa folosesc notiunea de "termostat" pt feedback-ul interior, pt. ca acest feedback nu e musai sa fie de tip on/off)?
Si in sfarsit, daca imi permiteti sa mai intreb - in perioadele cand nu arde focul, pompa tot merge continuu, sau dupa xy minute de la incetarea focului se opreste si pompa?

"Termostatul" e un controller Opentherm - Honeywell. Practic comanda centralei e modulanta - intr-adevar, si asta e un mare beneficiu. Curba de reglare este astfel gandita (PID) - direct din controller - incat variatiile de temp in camera nu depasesc 0.1C.

E mult de discutat, insa de departe e o optiune care merita implementata - controlul modulant.

Pompa nu functioneaza in perioadele de pauza. Pt cazul meu, IP nu are sens - folosesc strict radiatoare de otel. Cum inertia termica a instalatiei este foarte mica, nu are sens sa circul agent in pauza.

Mai mult, acum caut solutii de reducere a consumului ppei de circulatie - factor important in bugetul de consum el.

O zi excelenta!

#1524
Costin45

Costin45

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 274
  • Înscris: 03.02.2010
Salut!
   Am centrala in condensatie si boiler pentru apa calda  menajera si
   am observat o mică  scurgere la vasul de expansiune de la boiler pe la inbinarea prin sudura.
   Am cumpărat un nou vas de expansiune si doresc sa-l schimb personal si
   pentru aceasta doresc un sfat:
  -Cum trebuie sa procedez ?
   Multumesc anticipat!



#1525
propolis

propolis

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 148
  • Înscris: 22.10.2006
Salutare,
Va rog sa ma sfatuiti in privinta achizitionarii unei centrale termice Vaillant care va fi montata intr-o casa cu:
- 150mp, inaltime 2.6m
- 2 bai
- incalzirea este toata facuta in pardoseala
- are doar parter
- este bine izolata

Eu am gasit aceasta:
http://www.vaillant....ro-282/3-5.html

Ce parere aveti ?
M-am gandit si la o centrala in condensatie pentru incalzirea in pardoseala insa pretul este dublu pentru o economie de ~10% la gaz. Am reunutat la centrala in condensatie.

#1526
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,594
  • Înscris: 07.09.2008

 propolis, on 27 aprilie 2013 - 09:33, said:


Daca incalzirea este predominant in pardoseala atunci si una de 24Kw este suficienta. Are acelasi schimbator in placi ca si centrala de 28Kw deci un plus la debitul de apa calda. Daca totusi esti pornit pe 28 Kw nu te incurca cu mare lucru deoarece puterea pe incalzire se regleaza din placa electronica la necesarul de incalzit.

Edited by servoman, 27 April 2013 - 09:43.


#1527
ionel_48

ionel_48

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 07.04.2013
ia d-le una in condensatie si dai lovitura !!economia este de 30% mai ales ca ai incalzirea in pardoseala.mai studiaza pe forum nu te grabi sa iei standard.

#1528
ionel_48

ionel_48

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 07.04.2013
Lansez in discutie o idee, pentru cresterea eficientei centralelor in condensatie.Se folosesc 3 circuite (1 tur si 2 retururi unul este un retur fals)pentru incalzirea caloriferelor. Exemplu concret(atasez si o schita).Din 10 calorifere pe care le am, alimentez 5 la tur (unde doresc sa am mai cald ), temp.tur 70 gr.C,iau returul si alimentez cu el celelalte calorifere ,temp.aprox 50 gr.C ,care se vor deversa in returul final cu o temp. de aprox. 30 gr.C.Aceasta temperatura finala se va obtine prin reglajul temperaturii de plecare.Pentru alimentarea caloriferelor vor fi necesari cate 2 robineti cu 2 cai.Circuitul este la toate caloriferele,deci putem selectea pe care cum le alimentam.Singura mea problema este daca in perioada de garantie a centralei ,as avea voie sa fac o asemenea instalatie,ca dupa garantie fac ce doresc eu.Astept raspunsuri si de la specialisti.

Attached Files



#1529
profilooks

profilooks

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 08.09.2011
Salut, am achizitionat o centrala Vaillant turbotec plus 242/3-5 si am constatat ca dupa ce inchid robinetul de apa rece, porneste pompa care merge cateva secunde. Este normal sau este o defectiune?

#1530
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,594
  • Înscris: 07.09.2008

 ionel_48, on 27 aprilie 2013 - 21:28, said:

Lansez in discutie o idee, pentru cresterea eficientei centralelor in condensatie.Se folosesc 3 circuite (1 tur si 2 retururi unul este un retur fals)pentru incalzirea caloriferelor. Exemplu concret(atasez si o schita).Din 10 calorifere pe care le am, alimentez 5 la tur (unde doresc sa am mai cald ), temp.tur 70 gr.C,iau returul si alimentez cu el celelalte calorifere ,temp.aprox 50 gr.C ,care se vor deversa in returul final cu o temp. de aprox. 30 gr.C.Aceasta temperatura finala se va obtine prin reglajul temperaturii de plecare.Pentru alimentarea caloriferelor vor fi necesari cate 2 robineti cu 2 cai.Circuitul este la toate caloriferele,deci putem selectea pe care cum le alimentam.Singura mea problema este daca in perioada de garantie a centralei ,as avea voie sa fac o asemenea instalatie,ca dupa garantie fac ce doresc eu.Astept raspunsuri si de la specialisti.
Sunt tare curios care este legatura cu centralele Vaillant ceea ce ai scris mai sus. Cu toate acestea nu am putut sa nu remarc o contradictie intre prima fraza si temperatura de 70 grade pe care vrei sa o faca centrala.

 profilooks, on 27 aprilie 2013 - 21:33, said:

Salut, am achizitionat o centrala Vaillant turbotec plus 242/3-5 si am constatat ca dupa ce inchid robinetul de apa rece, porneste pompa care merge cateva secunde. Este normal sau este o defectiune?

Este normal sa faca asa. E vorba de recircularea dupa folosirea apei calde pentru a nu ramane temperatura prea mare in centrala, mai ales in circuitul primar. Daca citesti putin manualele ce le-ai primit odata cu centrala vei afla multe lucruri interesante pe care centrala ta stie sa le faca

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate