Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Antena satelit DIGi prin fibra op...

Recomandare imprimanta

Masina spalat indesit wisl 85 nu ...

Modificare frecventa rami ddr4
 Ramon(2023)

Probleme internet (ping,packetloss)

Adictia la medicamente opioide.

reziliere contract
 E normal sa aiba viteza mai mica ...

Kaufland - Pareri / Sugestii / Re...

Ce fel de calorifere/radiatoare s...

Ce inseamna C.I+?
 O luna de permis si un Ford Monde...

Problema baterie opel astra h

Prioripost

ce puteam face in aceasta situatie?
 

W 2003 mail & dns server

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Salut!

Fratilor, stiu ca wizardurile de la 2003 sunt explicite dar asa tare m-am incurcat ca nu mai stiu de unde sa o apuc.
Ajutati-ma si pe mine sa pun un server de mail si un DNS pe w 2003.

Am domeniu cumparat .ro
Am conexiune la internet si 3 ip-uri directe. Pe unul din IP -uri  am un router si mai departe clienti, iar pe alt IP vreu sa fac acest server de DNS si mail.

Cam ce tre sa fac.  Trebuie Active Directory ?
(...)

#2
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
nu trebuie neaparat AD, desi e mai buna solutia, dar asta depinde de reteaua din spate, daca ai nevoie de AD.

In primul rand trebuie sa declari nameserverele la RNC (cel primar si cel secundar). E bine sa faci si un server secundar de DNS (in principiu e bine ca primarul sa-l tina ISPu', deoarece e mult mai probabil sa aiba uptime mai bun ca tine, si sa tii dns-ul secundar local .... Dar daca tii neparat sa tii DNS primar local, macar cel secundar roaga ISP-ul sa ti-l tina.

Server de mail se face printr-un software separat (nu vine inclus cu windows-ul). Solutiile cele mai complexe la ora asta sunt MDaemon ( www.altn.com ) si MS Exchange ( www.microsoft.com/exchange ) - dar sunt destul de scumpe. Dar au si versiuni de evaluare:

http://www.altn.com/...ult.asp#MDaemon - 30 zile evaluare

http://microsoft.ord.....cookie_test=1 - 120 zile evaluare.

Pentru MS: http://www.microsoft...ysreqs/2003.asp - System Requirements


Folosesc ambele solutii, si trebuie sa spun ca sunt mai incantat de solutia de la AltN ... am discutat in alta parte ce si cum. De asemenea, gasesti si solutii mai ieftine sau chiar freeware, dar nu la fel de perfomante si complete ca cele 2 de mai sus.

Va mai trebui sa rogi ISPul sa-ti faca reversDNS pentru IPurile respective (MACAR pentru IPul de pe server-ul de mail), pentru a nu avea probleme de relay, autentificare etc.

Pentru confiurarea DNS - te ajuta mult Wizard-ul si help-ul, dar trebuie sa stii ce si cum functioneaza cu DNS:

http://www.google.co...UTF-8&hl=ro&lr=

http://www.zoneedit.com/doc/rfc/

etc.


Pentru mail va trebui sa configurezi in DNS MX (inregistrarile MaileXchanger), pentru a putea folosi acel server de mail.

Spor!

PS: daca mai ai nelamuriri, te rog sa revii ...

#3
johnny bravo

johnny bravo

    Membru erect

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,397
  • Înscris: 05.08.2003
Intr-o retea locala cum se fac aceleasi lucruri?

#4
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
johny fii mai "citet" te rog ...

sorry de una din explicatii ... uitasem ca 2003 vine cu un mail server basic ... acu il testez si spun daca e vreo chichitza ...

#5
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Asta vroiam sa zic si eu ca deja m-am jucat putin cu serverul de mail care vine cu w2003, in sensul ca l-am instalat. Am instalat si serverul de DNS insa la un moment dat unul din wizarduri mi-a instalat si AD. (probabil pt ca solutia e mai buna - dar din pacate nu prea am inteles-o eu, si nici nu-mi trebuie in LAN din cate am inteles oana acum).
Chestia cu rugatu in ISP sa-mi tina vreun server.... nu stiu cum sa o comentez pentru ca la cat te rogi de isp-isti astia (ma refer in principal la Astral si Rds) nu stiu cam cati ani va trebui sa ma "rog" de ei fara bani. Deci cred ca pana la urma tot solutia de lan ramane.
Problema e ca acuma mi-a instalat AD si mi-a facut un domeniu local (domeniu.local) si ma incurca tare faza cu zonele si domeniul cumparat pentru internet. Nu mai stiu care cum unde tre sa fie...
Tre sa mai citesc cu reverse lookup (de trebuie? si cum? si daca e neaparat necesar) si faza cu relay. In principiu nu stiu cum se "leaga" serverul de mail de celelalte. Mai trebuie legat de DNS si daca da cum?
Oricum mai studiez problema. Da acuma nu stiu ce sa fac cu AD... sa-l scot? pot sa-l scot... pot merge si cu el asa... nu pot..


Keep in touch & 10x 4 all

#6
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
1. start - run - dcpromo

(pentru a face remove la AD ... DNS integrat in AD e un pic mai complex ... mai bine il foloseshti fara AD).

Apoi reconfigurezi DNS fara AD ... si adaugi o Forward Zone ... pui numele domeniului tau, il faci standard primary .. si apoi dai restart la DNS server ... apoi creezi aliasuri, NS, SOA si MXuri pentru domeniu ...

cele mai importante sunt NS - NameServere si MX - MailExchanger ...

Pentru a tine MXul primar (serverul primar de mail al domeniului) pe un alt IP, adunci adaugi o inregistrare MX sub domeniu.ro forward zone ... nu-i dai nume, lasi prioritate 10 (default) si dai un restart  la DNS Server ...

pentru a face verificarile, folosesti utilitarul nslookup ... pentru a face verificarile din afara, foloseste adresa asta:

http://netutils.hardnet.ro - e un frontend pe care l-am facut pe baza nslookup ...

Cam asta e ... apropo', seteaz server-ul de mail ca fiind domeniu.ro .. altfel vei avea alte belele ...

Daca vrei, contacteaza-ma pe YM si il facem impreuna ...

Spor!

#7
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Am reusit sa dezinstalez AD cum mi-ai zis.
Am reconfigurat asa cum am stiu si mai pei ncercate DNS server.
Rezultatul este urmatorul: la comanda nslookup din prompt raspunde cu Default server : domeniu.ro si Address: ip-ul serverului.
Cred ca e bine pentru ca in momentul de fatza vad internetul, si la dns am setat adresa locala ip (ceea ce ma face sa cred ca cererile nerezolvate de serverul local de dns sunt forwardate catre serverele dns specificate de mine in configul serverului dns).
Corect?

Nu stiu insa cum il testez din afara. Am fost pe situl de care zici tyby si cand ii dau NS primesc ceva adrese ale serverelor dns de la rds. de ce? poate nu dau eu ce trebuie acolo sau cum il testez din afara?

Apoi odata testata asta, cum trebuie facuta legatura cu calculatorul care ruleaza un apache. In principiu cum e? Cererile catre domeniul domeniu.ro vor fi trimise catre undeva la rnc si ei apoi directeaza catre dns-ul specificat la inregistrarea domeniului (adic asta al meu) si apoi dns-ul pe care cred ca tocmai l-a facut ce va face? cum trimite sau cum face legatura cu calculatorul pe care ruleaza apache-ul?

#8
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
Ceva nu e in regula cu NSul tau ... in primul rand nu s-a facut forwardarea in ns-ul RDSului ... in al doilea rand ceva nu e in regula cu inregistrarile ns in RNC ...

(am luat numele domeniului din logurile apache-ului - sper sa nu te deranjeze).

Daca fac un query pe root-servere sau pe alte DNS servere, astea nu stiu sa ajunga la ns1.domeniu.ro

Daca fac query direct pe ns1.domeniu.ro (adica serverul tau), acesta imi raspunde corect ...

Ca sa iti mearga www-ul, va trebui sa faci o inregistrare host / alias in NS in zona corespunzatoare domeniului cu www = IP-ul apacheului ...

Daca vrei sa iti raspunda si la http://domeniu.ro - va trebui sa faci si o inregistrare de host / alias same-as-parent cu IP-ul server-ului web ...

Am vazut ca MXul primar l-ai setat ca fiind hostmaster.domeniu.ro ... DAR nu ai adaugat hostul hostmaster in DNS ... deci nu il vei putea folosi pana nu faci inregistrarea in zona ...

dar intai si intai va trebui sa rezolvi cu problema in RNC ... poate sunt eu prea obosit acum, dar nu reusesc sa-mi dau seama unde e buba ... sau poate nu s-a facut inca propagarea in ns-urile mari ...

cam asa arata nslookup-ul pe domeniu: (am inlocuit numele si IPul domeniului)

Quote

> set type=NS
> domeniu.ro IP_nameserver
Server:  [IP_nameserver]
Address:  IP_nameserver

domeniu.ro     nameserver = ns1.domeniu.ro
> set type=MX
> domeniu.ro IP_nameserver
Server:  [IP_nameserver]
Address:  IP_nameserver

domeniu.ro
       primary name server = ns1.domeniu.ro
       responsible mail addr = hostmaster.domeniu.ro
       serial  = 3
       refresh = 900 (15 mins)
       retry   = 600 (10 mins)
       expire  = 86400 (1 day)
       default TTL = 3600 (1 hour)
> set type=any
> hostmaster.domeniu.ro IP_nameserver
Server:  [IP_nameserver]
Address:  IP_nameserver

*** IP_nameserver can't find hostmaster.domeniu.ro: Non-existent domain

ia vezi cum stai cu tab-ul forwarders din DNS Server properties ... sa nu fie de acolo buba!

#9
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Ce stiu sigur e ca la RNC trebuie sa modific dns-urile pt ca vreau sa-l pun pe alt ip decat cel pe care l-am inregistrat la acea vreme.
Cum aflu exact adresa ce trebuie introdusa la dns in formularul de la rnc? (ca sa fiu sigur) La acea vreme am aflat ruland de pe o masina linux o comanda catre ip-ul meu de acasa si asa am obtinut xx-xx-xx-xx.rdsnet.ro

Nu stiu exact ce ai luat tu din logurile apachului  pentru ca de el nu m-am mai ocupat concentrandu-ma asupra dns-ului. Nu mai stiu ce am setata pe acolo insa sper sa nu te incurce... (mai bine vb concret cand ai timp pe messngr ca parca nu-mi vine sa le dau pe public)

deocamdata vreau sa ridic dnsu asta si apoi mx-ul.

Daca fac o inregistrare host alias (chiar: fac host(A) sau alias (CNAME)?) compul cu apacheul e in spatele unui router si are cu totul alta adresa care nu iese afara si se face o forwardare de porturi catre el. Merge sa fac o astfel de inregistrare catre compul cu apachul? se vor vedea sau nu?NU trebe sa fie din aceiasi clasa sau macar sa se vada unu pe altu prin div metode?

o sa fac astazi modificarile necesare la rnc (deindata ce aflu cum e corect)
poate vb totusi pe messenger si-ti zic ezact cum e treaba


multumesc pentru ajutor

#10
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
1. la RNC treci:

ns1.domeniu.ro     IP_ns1
ns2.domeniu.ro     IP_ns2  (sau reserved.ro daca nu ai)
etc ...

IP_ns... =  IPurile pentru nameserverul primar / secundar ... etc (cred ca doua sunt mai mult decat suficiente ... daca nu sunt in aceeasi retea ...)


2. voiam sa zic din logurile apache-ului meu (netutils.hardnet.ro e al meu, e pe unul din servere). Si de acolo am luat IP / nume domeniu pe care le-ai incercat tu azi ... ca sa ma lamuresc ce si cum ...

Ar fi culmea sa vad logurile apache-ului tau (mai ales fara sa shtiu IP, domeniu ... sa zic ca IP il luam de aici, de pe forum, da' nu mi-a trebuit).

Quote

HOST (A):

Description: Host address (A) resource record. Maps a DNS domain name to an Internet Protocol (IP) version 4 32-bit address. For more information, see RFC 1035.  

Example: host1.example.microsoft.com.     IN  A  127.0.0.1


Alias (CNAME):

Description: Canonical name (CNAME) resource record. Maps an aliased or alternate DNS domain name in the owner field to a canonical or primary DNS domain name specified in the canonical_name field. The canonical or primary DNS domain name used in the data is required and must resolve to a valid DNS domain name in the namespace.  

Example: aliasname.example.microsoft.com.   CNAME   truename.example.microsoft.com.

Source: MS Windows Help

More: http://www.freesoft.org/CIE/RFC/1035/

Practic, daca bagi un host si de fapt e alias, am impresia ca-l transforma wizardu' singur ... trebuie sa ai grija in schimb daca lucrezi din cmd ...

#11
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Bun...

Am facut inregistrarile domeniului pe ip-ul corect la rnc. (ciudat este ca dns-ul de la rds returneaza INCA vechiul ip. Are nevoie de timp pt update?)
Cum testez acum?
Deci daca vreau sa-mi mearga www trebuie sa fac un host(A) in ForwardLookupZones in care sa-i dai ip-ul calculatorului purtator de apache?

#12
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
1. da, dureaza un pic propagarile ... acum raspunde bine ...macar rezolva domeniul ...e un inceput ...

2. serverul tau DNS nu mai raspunde acum deloc ... probabil e down ...

3. cand setezi MX il setezi ca fiind domain.name (subdomain.domain.name), NU ca IP ... de ex: mail.domeniu.ro, si NU IPul acestuia ...

hostname-ul respectiv trebuie declarat si el in DNS ca fiind un host in domeniu ... asa ca baga o inregistrare pentru mail in DNS ca host (adica mail.domeniu.ro = IP), si apoi seteaza MXul primar ca fiind mail.domeniu.ro


2. Nu testezi pana nu faci ca lumea... Daca tii neaparat, deschide un cmd si tasteaza nslookup ... si apoi, in prompt-ul de nslookup da-i help

3. Ca sa mearga www trebuie sa faci un Host www = IP_ul server-ului ... ca sa mearga si http://domeniu.ro si http://www.domeniu.ro trebuie sa faci si un www si un same as parent ... adica lasi gol spatiul de la Name ... cu IP-ul pe care ai server de web ...

(HA ... au schimbat interfata la DNS fata de 2k srv ... mai simpla ... :D )

#13
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Dupa o pauza de sanatate (sunt bolnav si tot pe w2003 cu capu) am facut asa:

am reusit sa vad de afara www.domeniul.ro dar si domeniul.ro
Acum incerc sa fac MX-ul.
Pentru asta am mai facut un Host(A) in Dns cu IP-ul local (adik cel pe care lucreaza serverul pentru ca vreau sa fie aceiasi masina deci acelasi IP).
Apoi am facut o inregistrare MX cu mail.domeniu.ro, mail.domeniu.ro. si cu prioritatea default 10

Si totusi nu merge (inca). Am facut un cont outlook in reteaua locala si am incercat sa ma conectez dar.... nu recunoaste serverul smtp si pop3.
Mentionez ca am facut deja un mailbox.

Unde gresesc?
Thx

#14
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
OK deci am reusit sa fax MX-ul sa primeasca mail (deci clientul configurat pe domeniu.ro primeste mail pe mailboxul creat) Insa nu pot sa trimit. Si asta ca nu-l lasa sa faca relaying.
Am citit help-urile si am aflat ca snmp-ul lasa doar clientii autenticati sa faca relaying. Asa ca am bifat Integrated Windows Authentication si geaba ca tot nu merge.
Daca scot bifa de pe Anonimous access, mail-urile care le trimit catre adresa in cauza sunt respinse pe motiv ca clientul nu a fost autenticat. Deci e o problema de logare dar... cum? unde si ce sa modific?

#15
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
daca incerci sa trimiti mail cu Outlook Express, bifeaza la account properties - servers - this server requires authentication si iar la settings acolo bifeaza use same as incoming ... etc ...

si ar trebui sa mearga ...

PS: e SMTP, nu snmp :)

#16
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Salut!

Am incercat dar tot nu merge.
Incerc sa trimit de pe MS outlook (nu de pe express) insa am facuty modificarile cu server requires authentication and same as incomming server dar primesc tot mesaj de eroare cum ca the client was not authenticated...
Am verificat iar parola si userul si totul pare in regula. DIn W2003 in IIS SNMP virtual server la properties si authentication am 3 metode: Anonymous, Basic si Integrated Windows Authentication. Dupac cum zice si helpul am bifat si IWA. Dar daca scot Anonymous nu se mai "autenticheaza", iar cu Anonimous nu poate sa faca relaying.....

Vreo idee? Si totusi mi se pare ca sunt atat de aproape....
THx

#17
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,292
  • Înscris: 29.11.2001
ai pus la username [email protected]?!

Nu e de ajuns username ... ci trebuie [email protected]

#18
Me

Me

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 07.07.2003
Sa username este trecut [email protected]

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate