Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Revoluțiile anilor '50-'6...

Provocarea saptamanii – Out...

Recomandari salon

Lipsa sunet din tv LG catre recei...
 Boxe 5.1 pentru PC.

Intreruperi placa grafica

Unde depun plangere?

Problema player Exodus
 upgrade placa video

Software liber

Programe pentru calcule electrote...

Servicii de live video broadcasting
 Schimbare key RCS

Ilan Laufer se leaga de ambasador...

S7 vs A5

Comptatiblitate CPU placa de baza...
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

motor trifazic alimentat monofazic

- - - - -
  • Please log in to reply
81 replies to this topic

#1
alecsg

alecsg

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 09.04.2006
  • ID membru: 73,000
Va rog sa ma ajutati cu o schema de alimentare a unui motor trifazic(alim la 380Vca);din reteaua de 220Vca.Prezinta dezavantaje aceasta improvizatie?Aceasta solutie se poate aplica unui motor cu functionare indelungata?Multumesc.

#2
Gheorghe Dracu

Gheorghe Dracu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 02.11.2004
  • ID membru: 25,225
  • Locație: Prundu Bargaului
Iti dau un link. E in germana, dar iti traduc pe scurt.

http://www.elemot.de...klemmbrett.html

Esti in cazul ultimei figuri de jos. Ai doua posibilitati: motorul se va invarti spre dreapta (figura din stanga) sau spre stanga (figura din dreapta). Calculul condensatorului:60-80uF/KW. Adica daca ai 2.2kW, vei avea un condensator de 132-176uF. Valorile sunt standardizate, deci trebuie sa cauti ceva in gama de mai sus. Atentie, momentul fortei va fi altul, si anume cel mult 1/2 din momentul fortei daca motorul ar fi fost la trifazic. Curentul creste de 1.73 ori. Daca motorul porneste greu, atunci in paralel cu condensatorul tau vei pune un altul, cu intreruptor, adica il conectezi doar la pornire. Acest al doilea condensator va avea o valoare de 120-160uF/kW, deci va rezulta o gama de 264-352uF. Deci verifica ce fel de condensatori ai acolo. Daca nu mai stii cum sa conectezi, iei un ohmmetru si vezi ca intre cate unul din fire si toate celalalte trei trebuie sa ai aceeasi valoare. Acela va fi N. Celalate L. Cu sensul, e empiric,trebuie sa experimentezi.

Cu 2.2kW esti la limita eficientei energetice.

EDIT:
Acum am vazut ca linkul dat nu mai e bun. Am gasit altul in engleza; cam tot aia.

Edited by Gheorghe Dracu, 09 November 2006 - 17:25.


#3
Gheorghe Dracu

Gheorghe Dracu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,920
  • Înscris: 02.11.2004
  • ID membru: 25,225
  • Locație: Prundu Bargaului
Unul tot in nemteste e http://www.e-plan.jo...rschaltung.html

Sau engleza http://home.att.net/...seconverter.htm

#4
alecsg

alecsg

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 09.04.2006
  • ID membru: 73,000
Multumesc de raspunsuri.Vreau sa cumpar de la ELECTROARGES un motor vibrator ; cei de acolo nu au motoare la 220Vca ci doar de 380.Ei spun ca acelea de 380 obligatoriu trebuie alim prin traf separator de la o firma din Buc. direct nu pot fi alimentate ? Practic asta e problema mea vreau sa fac o masa vibranta si am nevoie de motor vibrator la 220Vca si nu gasesc (mai ieftin).Ce credeti aprox 10mil ptr un vibromotor la 220Vca e bun la pret sau mai caut.Multumesc.

#5
gec

gec

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 10.08.2005
  • ID membru: 43,548
  • Locație: Oradea
Diverse modalitati de legare

Attached Files



#6
gec

gec

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 10.08.2005
  • ID membru: 43,548
  • Locație: Oradea

View Postalecsg, on Nov 10 2006, 13:52, said:

Multumesc de raspunsuri.Vreau sa cumpar de la ELECTROARGES un motor vibrator ; cei de acolo nu au motoare la 220Vca ci doar de 380.Ei spun ca acelea de 380 obligatoriu trebuie alim prin traf separator de la o firma din Buc. direct nu pot fi alimentate ? Practic asta e problema mea vreau sa fac o masa vibranta si am nevoie de motor vibrator la 220Vca si nu gasesc (mai ieftin).Ce credeti aprox 10mil ptr un vibromotor la 220Vca e bun la pret sau mai caut.Multumesc.

ãããããã....  cum arata un motor vibrator??? sau vibromotor???
cu un motor banal si ieftin obisnuit si cu un mecanism simplu mecanic se poate realiza ceea ce doresti tu. cu un TCA de 10A si sigurante termice sau obisnuite poti alimenta orice motor, nu ai nevoie de traf separator.
acum, depinde ce fel de masa vibratoare vrei sa faci

#7
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 624
  • Înscris: 12.06.2004
  • ID membru: 18,219
  • Locație: Maramures

View Postalecsg, on Nov 9 2006, 14:24, said:

Va rog sa ma ajutati cu o schema de alimentare a unui motor trifazic(alim la 380Vca);din reteaua de 220Vca.Prezinta dezavantaje aceasta improvizatie?Aceasta solutie se poate aplica unui motor cu functionare indelungata?Multumesc.

@alecsg , vrei sa alimentezi motorul trifazic 380V la 230Vca monofazat ? Ca nu rezulta clar din intrebarea ta ... Daca da , trebuie sa alegi unu cu conexiunea stea ca sa poti modifica pentru 230V in triunghi , si rezolvi problema cu un condensator de pornire dupa cum gasesti intr-un pdf dat de cineva mai sus.
Se poate subintelege ca vrei sa-l alimentezi cu tensiune trifazata , dar trebuie sa sti ca in reteaua de 230V (uz casnic)  ai tensiunea necesara pentru acest motor (400V intre faze)

Edited by Sir_Vaska, 12 November 2006 - 22:05.


#8
alecsg

alecsg

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 41
  • Înscris: 09.04.2006
  • ID membru: 73,000
Ok vreau sa alim un motor trifazic la reteaua casnica de 220Vca.O sa experimentez variantele prezentate si o sa ma edific .Multumesc.

#9
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499
pentru a functiona la 220Vca un motor de 380V trebuie ca doua faze ale motorului sa fie cuplate la 220V iar a treia faza sa fie conectata prin nistre condensatori la una din cele doua cuplate la 220V.
Cum este mai bine, condensatorii sa fie cuplati permanent la motor, sau dupa ce acesta a intrat in turatie sa fie deconectati?

#10
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 624
  • Înscris: 12.06.2004
  • ID membru: 18,219
  • Locație: Maramures
Trebuie sa fie conectati permanent ,dar  la pornire e bine sa aibe  o capacitate mai mare.
Legaturile trebuie de asemenea modificate de la stea in triunghi.

#11
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499
Se poate ca in loc de condensatori, la pornire, sa se foloseasca bobina, de exemplu un drosel de la un neon de 60W?
A incercat cineva asa ceva?
Si cu ce rezultate?

#12
sile52

sile52

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 02.02.2006
  • ID membru: 64,132
  • Locație: bucuresti / sector 5
motoarele trifazice arareori se construiesc sub 1 kW / cum sa pui in circuit un drosel pt. bec de 60W / doar asa ca ordin de marime nu e greu de presupus ce se intampla cu el ! ... asa ca idee de fapt orice motor trifazic alimentat monofazic nu dezvolta nici 50% din ce poate in trifazic ... el devine de fapt o improvizatie de motor bifazic ( o faza din reteaua monofazica si a doua utilizand "acel condensator"- de fapt cu rezultate mai bune ar fi un circuit LC - utilizand deci si ce spui tu / dar de dimensiuni apreciabile - nu ma intrebati cum se calculeaza ca nu mai stiu ! ... una peste alta nu face investitia si de regula se foloseste solutia cea mai simpla doar un C )

#13
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 538
  • Înscris: 01.04.2004
  • ID membru: 13,821
  • Locație: Pitesti
Eu am facut niste experimente cu un astfel de motor, avand acces la 6 fire care ies din el. Cu o pierdere imensa de putere, se poate alimenta, pe timpul regimului normal de lucru, o singura infasurare. Celelalte doua faze se pot folosi pe rand impreuna cu un condensator la pornire, pentru a determina sensul. Am incercat si varianta cu o a doua faza alimentata permanent prin intermediul unui condensator: creste puterea, insa creste enorm consumul si incepe sa vibreze nasol. Asta din cauza ca acel condensator trebuie sa aiba o valoare f.f.f. bine determinata, de ex. 36,31uF, pentru a asigura un unghi de defazare de 120 de grade la un anume motor si este practic imposibil sa gasesti un astfel de condensator. Daca pui un condensator de "aproximativ" 36.31uF (sa zicem 33), atunci vei avea un unghi al celei de-a doua faze de aproape 120 grade (cum ar fi 110). Iar motorul nostru se va invarti, in intervale de timp egale, 110 grade + 110 grade + 140 grade (restul pana la completarea cercului). Si de aici vibratiile si consumul de care vorbeam. Parerea mea ar fi sa vezi daca motorul are puterea care ti-e necesara alimentand in regim de lucru o singura faza si folosind condensator doar pentru pornire. Ca rezultate practice, un motor trifazic de 1,5kW are mai multa putere alimentand o singura faza la 220 decat un motor de masina de spalat "Albalux 9" (care cred ca are 450W).

Nota: 1uF = 1 microfarad :)

#14
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti

View Postsile52, on Apr 3 2007, 12:17, said:

cum sa pui in circuit un drosel pt. bec de 60W / doar asa ca ordin de marime nu e greu de presupus ce se intampla cu el ! ...
Da, de acord cu afirmatiile precedente, dar  ca idee un drossel  de ''60W'' nu se strica prin conectarea respectiva. Este doar o bobina care nu poate fi distrusa prin conectare la o tensiune apropiata de cea nominala. Inductanta este mult prea mare pentru a permite trecerea curentului necesar unui motor de putere mare si atat...

#15
Sir_Vaska

Sir_Vaska

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 624
  • Înscris: 12.06.2004
  • ID membru: 18,219
  • Locație: Maramures
un condensator defazeaza tensiunea fata de intensitate  cu 90 grade in urma. Daca vrei 120 grade , numai cu electronica dedicata se poate acest lucru.

Quote

acel condensator trebuie sa aiba o valoare f.f.f. bine determinata, de ex. 36,31uF, pentru a asigura un unghi de defazare de 120 de grade la un anume motor

Edited by Sir_Vaska, 03 April 2007 - 12:16.


#16
kml

kml

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 538
  • Înscris: 01.04.2004
  • ID membru: 13,821
  • Locație: Pitesti
Desi nu mai am de multa vreme tangente cu fizica, parca nu-mi vine sa cred asta. Pana la urma avem un circuit RLC. Iar U, I si unghiul de defazare (parca fi) se pot calcula.

Edited by mister_rf, 11 September 2008 - 05:48.


#17
serban73

serban73

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 182
  • Înscris: 08.02.2007
  • ID membru: 139,499
Va salut
Hai ca au aparut niste confuzii.
1.Eu am zis ca este vorba de un drosel care elimenteaza tuburi de 60 sau 65 W , nu ca are droselul 60W.
2. Am intrebat daca acest drosel se poate folosi doar la pornire.

#18
victor0744

victor0744

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 29.04.2007
  • ID membru: 173,537
  • Locație: Maramures
Salutare tuturor!Am un motor trifazic de 2,2Kw si am modificat legaturile pentru monofazic.Ce cond trebuie pentru pornire ,sau daca treb si cond pentru mentinere (ce valoare fiecare MF)multumesc!

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users