Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Defect ciudat Videorecorder Panas...

lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...
 Cartelul din Carpati - mafia PNL ...

Trecut: Europa versus S.U.A. la c...

Garantie apartament dezvoltator

Aplicație GPS cu zoom automa...
 Ipad Pro & Air 2024

Service si revizii reprezentanta

Ati returnat produse pe aliexpres...

Certificate de nastere digitale
 Fitbit sau huawei band ?

Tatuator handpoke

Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...
 

"Fabricat in Romania" moare cu zile - Tehnologia Informatiei si viitorul ei in .RO

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
drgroza

drgroza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 1,612
  • Înscris: 19.05.2002
Cu cativa ani in urma, premierul Adrian Nastase lansa cu mare pompa proiectul "Made in Romania", care avea ca obiectiv generos relansarea economiei romanesti prin promovarea produselor si a tehnologiilor autohtone. Toata mass-media romaneasca a preluat la vremea respectiva ideea pentru ca problemele Romaniei in domeniul excedentului fortei de munca calificata, somajului si lipsei de perspective pentru tineri(avand ca efect direct emigratia), pareau sa-si incheie odiseea.
Din pacate, in timp, intreaga politica a Guvernului Nastase, intr-o completare a politicilor guvernelor anterioare, a demonstrat ca nu incurajeaza cu nimic creatia sau produsele autohtone. Milioane de dolari risipite prin diverse programe gestionate de Guvern, in tehnologii costisitoare de importare loc sa impulsioneze piata autohtona, au sufocat-o.


De asemenea, firmele romanesti creatoare de soft si tehnologie sunt ucise prin concurenta neloiala, incurajata de catre Guvern din banii contribuabilului.
In data de 17 septembrie 2003, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a semnat, la Roma, impreuna cu Steve Ballmer, CEO Microsoft Corporation, documentul care stabileste initierea unui parteneriat strategic intre Guvernul Romaniei si Microsoft Corporation.

Dupa semnarea acordului Ministrul Nica declara :
"Parteneriatul semnat astazi va avea consecinte atat asupra imaginii Romaniei pe plan international, cat si la nivel national, avand in vedere ca asigura accesul institutiilor publice la cele mai noi tehnologii disponibile pe plan mondial, lucru care ne intereseaza in mod deosebit tinand cont ca Guvernul incearca sa aduca cetatenilor romani cele mai bune solutii bazate pe utilizarea tehnologiei, care vizeaza reducerea birocratiei. De asemenea, acest acord poate constitui un punct de plecare pentru alte colaborari benefice Romaniei."

In ce constau "cea mai noua tehnologie", "cele mai bune solutii" si cat de benefica ii este Romaniei aceasta colaborare ?
Orice specialist IT stie ca tendinta actuala este de a inlocui solutiile proprietare gen Microsoft cu solutii Open Source. De ce o solutie Open Source este mai buna pe termen lung decat o solutie proprietara? Pentru ca o solutie de acest tip are un avantaj major: Independenta fata de O SINGURA companie care si-ar impune practicile monopoliste. Pe langa acest avantaj, mai sunt cateva de loc de neglijat: O comunitate foarte mare de dezvoltatori, lucru ce implica aparitia mult mai rapida a remediilor pentru eventualele defectiuni ale programelor, precum si preturi mult mai mici datorate concurentei. Un altul este numarul mult mai mic de virusi informatici (practic pot fi numarati pe degete) - fapt datorat tehnologiilor de securitate folosite in solutiile Open Source.
Dar ce inseamna de fapt "Open Source"? Conform OSI, conceptul de Open Source inseamna distribuirea gratuita a MODALITATII in care un program a fost creat, prin asta neingradindu-se dreptul autorului de a-si vinde programul, ci doar dand posibilitatea altori dezvoltatori de a continua sau modifica produsul, cu respectarea drepturilor autorului acestuia.

O comparatie intre un produs proprietar (in speta Microsoft) si un produs Open Source ar fi elocventa. Sa analizam costurile aproximative ale software-ul folosit intr-un birou oarecare:

Costuri de licentiere Statii de lucru:

Pentru un calculator care functioneaza in regim normal de office (pentru editare de documente, e-mail, accesare pagini de internet), costurile de licentiere pentru fiecare statie in parte sunt:

Costuri software Microsoft:
Windows XP Professional = 280$
Office XP Professional in limba romana = 360$
Rezulta un cost total de 640$ / statie. Pentru mai multe licente, se fac reduceri astfel incat, pe volum mare, se va reduce pretul la aproximativ jumatate. In cazul cel mai fericit, in jurul cifrei de 300$ / statie.

Costuri produse Open Source:
Red Hat Enterprise Linux WS (299$) sau Suse Linux (640 EURO pentru 5 licente) sau Mandrake Linux-Powerpack Ed. (145 EUR)
Open Office (exista gratuit in pachet) 0$
La fel prin licentiere de volum se poate ajunge estimativ la jumatate din pretul de lista. Deci un maxim de 150$ per statie.
Costurile aferente antrenarii personalului in vederea utilizarii Windows sunt similare cu cele in cazul utilizarii platformei Open Source.
Asta ar insemna o diferenta de 150$ economisiti pentru fiecare statie in cazul implementarii unei solutii Open Source. Daca vom considera ca vor fi probabil licentiate cel putin zece mii de calculatoare...

Toate aceste preturi folosite ca referinta in document sunt obtinute de pe site-urile firmelor respective sau de la distribuitorii autorizati in Romania.

Potential de dezvoltare:

Datorita dimensiunii comunitatii utilizatorilor de programe Open Source, acestea se dezvolta cu o viteza ametitoare, mult mai ridicata decat in cazul Microsoft si altor producatori similari. Aceasta dezvoltare rapida asigura actualizarea continua a programelor si o imunitate crescuta impotriva virtualelor pericole la care ar putea fi expus un sistem.
Exista si alte aspecte care nu trebuie neglijate. Un exemplu concret: sa consideram cazul unui elev sau student, pasionat de informatica. Incepand din liceu sau chiar mai devreme, tinerii au ocazia sa invete despre programare. Sistemul actual este in asa fel conceput incat initierea se face in limbajul de programare Pascal sau C, primul dintre acestea fiind de multa vreme depasit, dar considerat inca de actualitate in scolile din Romania. Astfel studentul sau elevul se va confrunta cu un obstacol greu de depasit: platforma pe care acesta este invatat sa dezvolte mici aplicatii este una Microsoft in 99% din cazuri.
Sa presupunem ca acest elev sau student, initiat deja in programare incepe sa scrie software ce poate avea valoare. El se loveste de o problema majora: daca isi continua munca pe platforma Microsoft are nevoie de o suita puternica de programe pentru dezvoltare gen Microsoft Visual Studio. Costurile licentierii unui astfel de produs sunt foarte mari nu numai pentru majoritatea elevilor si studentilor din Romania, dar si pentru o firma mica, recent infiintata. Nu-i raman decat doua optiuni: sa foloseasca software Closed Source pirat, ceea ce va conduce pana la urma la un rezultat nedorit, sau sa foloseasca software Open Source. Prima metoda este cea mai folosita din pacate, deoarece este privita ca fiind cea mai comoda de catre un programator "educat" sa folosesca numai produse Microsoft. Daca programatorul este cu adevarat talentat, el va ajunge sa scrie la un moment dat software competitiv, pe care va vrea la randul sau sa-l vanda. Dar cum va putea face el asta, avand in vedere ca software-ul folosit de el in crearea acelui program este achizitionat ilegal? Iata punctul nevralgic. La acest nivel se poate vorbi de piraterie software, piraterie generata, paradoxal, tocmai de folosirea software-ului proprietar Microsoft. Varianta viabila ramane abordarea unei solutii Open Source, dar aceasta este mai greu accesibila deoarece educatia primita nu a mentionat absolut nimic despre existenta ei... Ce este totusi de facut ? Corect ar fi ca cele doua solutii sa fie prezentate in paralel. Alegerea variantei Closed sau Open Source trebuie luata in cunostinta de cauza. Pentru implementarea unui asemenea sistem este nevoie de multa ambitie si de o infuzie puternica de personal calificat cu viziuni largi in sistemul de invatamant national. Trebuie incurajata patrunderea proaspetilor absolventi ai facultatilor de profil, astfel incat viitorii specialisti sa fie antrenati de profesionisti care sunt la curent cu noutatile din domeniu.

Noi doar va prezentam o alta solutie la software-ul proprietar, solutie care, intr-adevar, mai are ceva timp pana va egala extinderea Microsoft, dar care are avantaje evidente (securitate, costuri reduse, specialisti romani de valoare...).
Este o realitate ca pe platforma Microsoft ruleaza in acest moment o multitudine de programe al caror cost de transfer pe un suport Linux va fi cu siguranta ridicat. Dar in acelasi timp pe platforme Open Source exista programe echivalente. Dezvoltatorii de programe Open Source se gandesc in primul rand la portabilitatea programelor lor intre diferite platforme. Continuarea dezvoltarii de programe Closed Source va duce in mod inevitabil la incompatibilitati si dependenta fata de un singur producator, ce va sfarsi prin a capata tendinte monopoliste.

Consideram ca opinia publica trebuie sa afle ca exista alternativa la Microsoft si Closed Source, ca aceasta alternativa s-a nascut tocmai din neajunsurile solutiei Closed Source si ca alternativa Open Source poate asigura viitorul.

Si o ultima observatie: Uniunea Europeana incepe sa impuna din ce in ce mai mult solutii Open Source. Noi dorim sa ne integram in Uniunea Europeana. Ce se va intampla daca in urmatorii doi ani UE ne va impune ca model de lucru la nivel guvernamental Open Source?
Prin adoptarea unor solutii pripite Statul Roman si mai ales cetateanul de rand vor resimti in mod dureros suportarea cheltuielilor generate nu numai de pretul mult mai mare al solutiei Closed Source, cat si de eventuala trecere (dupa 2007) la solutii Open Source.



TFM Group Romania - Linux Division
23 Septembrie 2003

#2
reply

reply

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 24.09.2003

Quote

Originally posted by drgroza
[B]Cu cativa ani in urma, premierul Adrian Nastase lansa cu mare pompa proiectul "Made in Romania", care avea ca obiectiv generos relansarea economiei romanesti prin promovarea produselor si a tehnologiilor autohtone. Toata mass-media...

Cateva observatii aici. Ca guvernul prosteste in fata pe toata lumea se stie de ani de zile. Ce nu imi place mie este tonul patriotard, de tip "nu ne vindem tara" care prezinta felul in care a fost primita acea initiativa.

Oameni buni, deschideti ochii: Excedent de forta de munca calificata?? Lasand la o parte cacofonia, faptul ca avem anual zeci de mii de studenti care termina facultatile, nu inseamna ca sunt calificati pentru ceva. Stim cu totii de diplome falsificate, de facultati facute in lipsa de alta ocupatie, de sistemul de invatamant romanesc care e la pamant. Bine, nu generalizez, imi place sa cred ca ma numar printre studentii care in facultate si-au deschis alte perspective in loc de cea a alcoolismului cronic si stiu ca sunt destui ca mine. Dar, totusi...

Iar chestia cu "tehnologii costisitoare de import"... Hai sa fim seriosi, domnule drgroza, conduci masina romaneasca sau straina? Hai sa le reprosam celor care nu cumpara Dacia ca nu sprijina industria romaneasca de profil, ce ziceti?


Quote

De asemenea, firmele romanesti creatoare de soft si tehnologie sunt ucise prin concurenta neloiala, incurajata de catre Guvern din banii contribuabilului.

Din cate inteleg eu mai incolo, problema lui drgroza e ca Guvernul s-a orientat spre solutii Microsoft. Cine produce solutii de tipul celor cumparate de la Microsoft in Romania? Exista in Romania vreun producator de sisteme de operare, de suite gen "Office" care e nedreptatit de solutia IT aleasa de guvern? Sau sunt doar interesele prejudiciate ale unui ofertant de solutii Linux care isi vede pozitia amenintata?

Quote

Orice specialist IT stie ca tendinta actuala este de a inlocui solutiile proprietare gen Microsoft cu solutii Open Source.

Ma rog, inseamna ca guvernul american e sfatuit in domeniu de amatori, din moment ce miscarea lor e indreptata spre Windows...

Quote

De ce o solutie Open Source este mai buna pe termen lung decat o solutie proprietara?...

Urmeaza o suita de argumente destul de traditionale in flame-urile de tip Windows vs. Linux. Daca e sa nu fim fanatici, ci realisti, fiecare solutie are potentiale avantaje si dezavantaje. Nu vreau sa pornesc aici un thread interminabil pe tema asta, cred ca si-au dat destui cu degetele in tastatura pe tema asta. Nu ma pot abtine insa sa nu remarc tonul aprig si vizibil subiectiv al autorului. O analiza de tipul "ce e mai bun pentru mine" cred ca merge mai departe de pretul initial al licentelor...

In plus, hai sa spunem lucrurilor pe nume: Pentru unii, s-ar putea sa fie mai bine cu Windows, pentru altii, cu Linux. Eu unul sunt orientat spre solutii Microsoft pentru ca dezvolt de ceva vreme pe platforma lor, stiu ce poate platforma si incotro se indreapta. Si nu ma deranjeaza ideea de "vendor lock-in" cata vreme vendorul raspunde cum trebuie la feedbackul meu si imi ofera marfa care raspunde cerintelor mele.

Quote

Datorita dimensiunii comunitatii utilizatorilor de programe Open Source, acestea se dezvolta cu o viteza ametitoare, mult mai ridicata decat in cazul Microsoft si altor producatori similari....

Iarasi am senzatia ca drgroza arunca cu afirmatii...

Quote

...Incepand din liceu sau chiar mai devreme, tinerii au ocazia sa invete despre programare. Sistemul actual este in asa fel conceput incat initierea se face in limbajul de programare Pascal sau C, primul dintre acestea fiind de multa vreme depasit, dar considerat inca de actualitate in scolile din Romania. Astfel studentul sau elevul se va confrunta cu un obstacol greu de depasit: platforma pe care acesta este invatat sa dezvolte mici aplicatii este una Microsoft in 99% din cazuri.  
Sa presupunem ca acest elev sau student, initiat deja in programare incepe sa scrie software ce poate avea valoare. El se loveste de o problema majora: daca isi continua munca pe platforma Microsoft are nevoie de o suita puternica de programe pentru dezvoltare gen Microsoft Visual Studio. Costurile licentierii unui astfel de produs sunt foarte mari nu numai pentru majoritatea elevilor si studentilor din Romania, dar si pentru o firma mica, recent infiintata.

Hai sa-ti spun ceva, drgroza: Stii cat costa o licenta MSDN AA si in ce consta? Costa cam vreo $800 pe an, si in cadrul acestei licente, o scoala generala, sau un liceu, sau o facultate (organizatii care se ocupa de invatamant) primesc pe perioada unui an TOT softul produs de Microsoft in anul respectiv pentru utilizare educationala (research si predare).

Faptul ca utilizatorii romani sunt ignoranti nu inseamna ca solutiile Microsoft nu sunt utile in aceasta situatie.

Quote

...Daca programatorul este cu adevarat talentat, el va ajunge sa scrie la un moment dat software competitiv, pe care va vrea la randul sau sa-l vanda. Dar cum va putea face el asta, avand in vedere ca software-ul folosit de el in crearea acelui program este achizitionat ilegal?

Daca a invatat intr-o scoala cu MSDN AA si lucreaza dupa aia la o firma decenta, o sa produca software de calitate si o sa-l poata vinde.

Quote

Varianta viabila ramane abordarea unei solutii Open Source, dar aceasta este mai greu accesibila deoarece educatia primita nu a mentionat absolut nimic despre existenta ei...

Gresit. In facultatile de profil se studiaza Java si Linux mult mai mult decat se studiaza tehnologiile Microsoft.


Quote

Ce este totusi de facut ? Corect ar fi ca cele doua solutii sa fie prezentate in paralel. Alegerea variantei Closed sau Open Source trebuie luata in cunostinta de cauza.

In sfarsit, un argument logic... Ma bucur ca am dat si peste asa ceva. Bine ca drgroza e totusi constient ca nu poti face alegeri fara sa stii care sunt optiunile. Retrag 50% din ce am spus despre subiectivism mai sus  :)

Quote

Pentru implementarea unui asemenea sistem este nevoie de multa ambitie si de o infuzie puternica de personal calificat cu viziuni largi in sistemul de invatamant national. Trebuie incurajata patrunderea proaspetilor absolventi ai facultatilor de profil, astfel incat viitorii specialisti sa fie antrenati de profesionisti care sunt la curent cu noutatile din domeniu.

Ei, aici e cam abureala patriotarda iar... Sa fim seriosi. Toate facultatile din toate domeniile din toata Romania duc lipsa de cadre didactice. Stiu si eu foarte bine (stie cam orice tara civilizata) ca educatia este SINGURA solutie pentru a scoate o tara din rahat. Se intampla asa ceva in Romania?

Quote

Noi doar va prezentam o alta solutie la software-ul proprietar, solutie care, intr-adevar, mai are ceva timp pana va egala extinderea Microsoft, dar care are avantaje evidente...


Ei, aici iarasi o doza de subiectivism. Exista argumente pro si contra pentru fiecare din ideile enuntate acolo.

Quote

Consideram ca opinia publica trebuie sa afle ca exista alternativa la Microsoft si Closed Source, ca aceasta alternativa s-a nascut tocmai din neajunsurile solutiei Closed Source si ca alternativa Open Source poate asigura viitorul.

Si o ultima observatie: Uniunea Europeana incepe sa impuna din ce in ce mai mult solutii Open Source. Noi dorim sa ne integram in Uniunea Europeana. Ce se va intampla daca in urmatorii doi ani UE ne va impune ca model de lucru la nivel guvernamental Open Source?

Aici e destul de discutabil... Nu cred ca UE a impus vreodata asa ceva vreunui stat membru... Miroase a gogosi...

Quote

Prin adoptarea unor solutii pripite Statul Roman si mai ales cetateanul de rand vor resimti in mod dureros suportarea cheltuielilor generate nu numai de pretul mult mai mare al solutiei Closed Source, cat si de eventuala trecere (dupa 2007) la solutii Open Source.

Miroase din ce in ce mai tare a gogosi... Eu cred ca cineva ramane cu CDurile pe raft si e suparat rau...

Ce nu am inteles eu din postul asta la care am dat reply: Cat de talentat trebuie sa fii ca sa poti discuta si chestiuni politice, si economice si tehnice in numai cateva zeci de randuri? Mie imi suna mai mult a abureala, sincer, mai ales ca foarte multe dintre idei si argumente sunt subrede...

#3
drgroza

drgroza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 1,612
  • Înscris: 19.05.2002
Am greshit ca nu am pus ghilimelele de rigoare.
Nu sunt nicidecum autorul articolului deshi unele idei ma tenteaza.
Dar mi s-a parut interesant protestul shi de acea l-am supus dezbaterii,ca sa zic asha...
Mister Reply...jos palaria!...pentru analiza.

cu tot respectul,

#4
alp

alp

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 30.01.2003
Nu trebuie sa uitam ca guvernul roman este un mare consumator de produse MS fara licenta. Cei de la MS stiu asta si de multi ani incearca sa ii convinga "neoficial" ca situatia sa fie reglementata, in aceasta lumina trebuie vazut acest pact - noi platim o parte din servicii, iar MS ne da niste facilitati. Nu are nici o treaba cu o politica oficiala in domeniul IT or smthg - autoritatile romane deja folosesc MS si nu si-au pus nici o clipa problema sa isi diversifice tehnologiile folosite.
A vorbi de concurenta Open source - proprietary software acum in Romania este total deplasat. Companiile romane nu au in majoritate nici macar o idee ce strageie IT sa aiba - majoritatea improvizeaza in functie de ce nevoi de moment au. Iar guvenul roman sufera in primul rand de o lipsa de informatizare - asta trebuie facuta acum cu orice pret nu conteaza ce utilizeaza - open source sau propritary software. Portarea de pe o platforma pe alta ar trebui prevazuta din start de companiile care asigura informatizarea serviciilor publice - ce are clientul ca SO conteaza mai putin iar pe server ma indoiesc ca vor folosi solutii exclusiv MS.

#5
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
de cateva zile a aparut o reclama la tv cu un ulei de motor, panther, despre care zice ceva de genul "un ulei de calitate superioara, occidental......."....de parca numai uleiurile occidentale sunt bune..asta da incurajare a produselor romanesti
oare cine a acceptat reclama aceea pe posturile tv????

#6
bibicu

bibicu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,341
  • Înscris: 28.11.2001

Quote

Originally posted by aeon
de cateva zile a aparut o reclama la tv cu un ulei de motor, panther, despre care zice ceva de genul "un ulei de calitate superioara, occidental......."....de parca numai uleiurile occidentale sunt bune..asta da incurajare a produselor romanesti
oare cine a acceptat reclama aceea pe posturile tv????

Sincer, nu am vazut un asemenea ulei pe aici...   :drac: si nici nu am auzit de el...

Cit despre topic, reply a dat un reply pe cinste! :oK:

Ar mai fi multe de spus contra celor afirmate de tfm grup... :)

#7
ecstrim

ecstrim

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,471
  • Înscris: 18.10.2002

Quote

Originally posted by reply

Ma rog, inseamna ca guvernul american e sfatuit in domeniu de amatori, din moment ce miscarea lor e indreptata spre Windows...


probabil ca asa-zisul "911" de la americani e privat... de merge pe linux :) cititi si voi:

"911 Calls Linux - For Reliable Service

In January 1998 I began testing linux for our 911 Center here in St. George Utah. We are the 911 Center for the South west corner of Utah. In November of 1998 Testing was complete with great success. I implemented Linux as the workstation for our 911 Center using RedHat 5.2 and AfterStep as the windows manager. These workstations get worked on 24 hrs a day seven days a week and run several apps on screen.

Some of the apps that we run our Eterm to connect to the main HP Server, X3270 for our State computer connection, WordPerfect for different reports the dispatchers create, and some custom apps I have written in C.

Our WordPerfect was given to us Mike Cowpland CEO of Corel. The WordPerfect 8 has worked perfectly. Thanks Mike.

Our uptime has been over 200 DAYS. This doesn't even come close to the reboot once a day with the Microsoft OS. I could give several horror stories of when the dispatcher is in the middle of a hot call, then had to reboot.

Linux has done so well, that I have unplugged the reset buttons and disabled the power switch. This was done to prevent finger glitch when they have to restart the NT box our radios work from (I just wish Motorola would switch over), that sits next to the linux box. Linux is the main console that the 911 Dispatcher works from, and has held up better than any I have ever seen. Linux has been doing great in the server end, but I have heard it's not very good at the client end. NOT TRUE. My installation time for the first pc was 45 minutes for full install with apps. By the time I got to the last set it was 30 minutes for full install. As a client it has worked great.

The only shutdowns have been from one power supply failure, and a kernel update for each. The workstations are still running great.

Officer Sherman Stebbins
St. George Police Department
e-mail [email protected] "
http://slashdot.org/...7/1641223.shtml

sau:
"When It's Life or Death, Some 911 Systems Turn To Linux


By Dan Orzech

November 8, 2002: For a few pioneering police departments and ambulance companies, Linux' reliability can't be beat. They're the exception, however: most 911 systems still run on Unix or Windows.

The last straw for Sherman Stebbins was when one of his computers froze up while an emergency dispatcher was directing an ambulance to a house where a baby who had stopped breathing. "She was trying to give CPR instructions and fight with her computer at the same time," recalls Stebbins, information systems director for the St. George, Utah police department.

Shortly after that, Stebbins switched the department's six dispatch computers from Microsoft Windows 95, which was crashing on almost a daily basis, to Red Hat Linux...."
http://www.cioupdate...p/10493_1497311


am auzit de la un prieten ca in universitatea din cluj-napoca inca se preda "puternicul sistem de operare MS-DOS", oare o fi adevarat?  :drac:

p.s. Nu sunt un sustinator fanatic al Linuxului sau al Windows-ului.

#8
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
exista reclama aceea, incepe cu unul care toarna ulei in motor, apoi pleaca si pe masina se vede  o umbra de pantera, am vazut-o chiar de 2 ori sapt trecuta
nu o suport pur si simplu, cand zice respectivul "un ulei de calitat, occidental..." mut canalul :)

#9
drgroza

drgroza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 1,612
  • Înscris: 19.05.2002
CyberInsecurity: The Cost of Monopoly   
How the Dominance of Microsoft's Products Poses a Risk to Security....

http://cryptome.org/...rinsecurity.htm

:cya:

#10
drgroza

drgroza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 1,612
  • Înscris: 19.05.2002
Microsoft's European Problem
   - NEWSFACTOR SPECIAL REPORT


By Jay Wrolstad
Enterprise Windows IT
September 29, 2003

"This has the potential to turn into a twentieth century witch hunt," says Yankee Group analyst Laura DiDio. "There is a visceral anti-Microsoft sentiment in Europe."   


http://www.newsfacto...tory/22389.html

:oK:

#11
AcidMan

AcidMan

    Acid Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,650
  • Înscris: 08.09.2003
Guvernul Germaniei si bundestag au renuntat la parteneriatul cu MS pentru a adopta o solutie SUSE.
Pe de alta parte eu am implementat o solutie, cred ca cea mai buna pt firmele mici spre mijlocii, respectiv: Oamenii aveau 50 de statii de lucru , vroiau o linie inchiriata sau *dsl pt internet si ceva securitate, adica se logheaza pe statie, nu tu email uri aiurea, nu tu  Internet la discretie. Asa ca: Pe statii: Win2kProf. Pe Un server Win2kServer pt Active Directori si NT logon, + DNS. Pe al doilea RH8 pentru server de web si email. Si cred ca merita.. a ... ADSL de la PCNET

#12
reply

reply

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 234
  • Înscris: 24.09.2003

Quote

Originally posted by drgroza
Am greshit ca nu am pus ghilimelele de rigoare.
Nu sunt nicidecum autorul articolului deshi unele idei ma tenteaza.

:0

Am avut senzatia ca e un material propriu (si io obisnuiesc sa fiu mai direct cand discut cu cineva...) Mea culpa, gandesc, deci mai si dau gres :)

#13
drgroza

drgroza

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 1,612
  • Înscris: 19.05.2002
Nu-i bai... :)
cu stima,

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate