Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Caut splitter semnal satelit

Instalatii sanitare

Program de slabire cu succes gara...

Reconditionare cada baie din fonta
 Problema imprimanta

Here goes nothing

BCR sau Raiffeisen

Visual Studio 2022 instaleaza Epi...
 Sfat alegere parbriz

EMAG - recenzii false facute de ei?

Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai
 Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?
 

Salinele din România

- - - - -
  • Please log in to reply
124 replies to this topic

#1
Cosmyn

Cosmyn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 09.03.2006
Vara asta am decis sa merg cu parintii la Praid, judetul Harghita, stiu pana acum ca se afla bai termale,carst de sare(mina),muzeu cu obiecte din istoria mineritului, care ati fost pe acolo si stiti mai multe spuneti-mi  :)

#2
Bocacio Junior

Bocacio Junior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,616
  • Înscris: 04.11.2005
am fost in data de 5 august...ce pot sa zic: plin de unguri, risti sa ramai fara mancare si cazare daca nu stii sa vorbesti ungureste, aglomeratie mare si neismtire cat se poate...mai bine Slanic Prahova.

#3
aron

aron

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 08.08.2006

 Cosmyn, on Aug 10 2006, 22:36, said:

Vara asta am decis sa merg cu parintii la Praid, judetul Harghita, stiu pana acum ca se afla bai termale,carst de sare(mina),muzeu cu obiecte din istoria mineritului, care ati fost pe acolo si stiti mai multe spuneti-mi  :)


Salut Cosmin
Nu știu dacă mai este de actualitate, poate te-ai și întors deja... eu îți scriu totuși.
Praid este situat la aprox 10 km de Sovata, localitate de mineri, salina de acolo este atracția principală, băi termale vei găsi doar la Sovata Lacul Ursul. În Praid nu prea ai ce vedea în afara de salină, dar merită să-ți iei cazare acolo și să te plimbi prin imprejurimi. Agroturismul e in floare, cine nu trăiește din minerit trăiește din turiști, fără să-i jupoaie. De obicei oamenii și-au transformat casele în pensiuni, astfel intr-o casă vei găsi 3-4 camere care se inchiriază la prețul de 30-40 RON, foarte curate, cu apa rece-caldă non stop, comode dar nu foarte luxoase. Să știi că se gătește foarte gustos, de obicei specialități din bucătăria ungurească, dar găsești și ciorbă de burtă și mici. O să vezi că gazda se trezește dimineața și se duce să prindă păstrăvi pe care ți-i va servi. Și păstrăvi de pârâu de munte, nu chestiile alea din crescătorii umflate artificial cu tot felul de îngrășăminte.

Despre salină.... vezi un pic Salina Praid  

În centrul comunei este stația de unde pleacă autobuzele la interval de 20-30 de minute și coboară în salină pe un drum îngust de mină. În total vei coborî aproximativ 500 de metri pe un drum de 1,5 km. Aceste autobuze ruginite de la aerul sărat din mină duc zilnic aproximativ 5000 (cinci mii) de oameni în mină.
Trebuie știut că mina este folosită de cei cu afecțiuni ale căilor respiratorii ca și bază de tratament. La primul nivel (din totalul de 3) vei găsi bibliotecă, mese de ping-pong, leagăne pentru copii, o biserică unde se țin slujbe pentru toate religiile (catolic, reformaț, ortodox), acum cățiva ani aveau de gând să amenajeze un cinematograf, dar aveau probleme cu ecoul. Tot acolo vei găsi și muzeul cu istoria mineritului.

Imaginează-ți că după călătoria claustrofobică într-un tunel, la un moment dat deschizi o ușă și intri intr-o sală de 13 metri înălțime, cu pereți din sare! Sub picioarele tale este o podea de 30 de metri după care urmează cămarele de exploatare, unde nu ai acces.

Apropo de acces.... taxa de intrare nu știu cât mai este, dar s-a mărit substanțial (aprox 10 RON), tocmai pentru a limita numărul celor care coboară zilnic în subteran, deoarece în decursul ultimilor ani temperatura din mină a crescut cu 5 grade ceea ce este grav si poate duce la perturbarea ecosistemului din mină.

Eu am coborât în subteran cu Dacia mea, avându-l in dreapta pe directorul minei și am avut ocazia de a admira toate frumusețile din salină în afara orelor de vizitare. Este absolut extraordinar ce vezi acolo. Nu vreau să compar cu alte saline că nu am fost, dar cu siguranță merită văzută.

Când ieși la suprafață o sa-ți fie o foame de ai mânca....... orice  :D

Treci strada și e un motel-restaurant unde se gătește foarte bine, prețuri acceptabile. Bineînțeles mâncarea la gazdă e mai ieftină.

Era odată un ștrand cu apă sărată, nu știu dacă l-au renovat, dar dacă ești cu mașina dai o fugă la Sovata, unde totul e cam scump și e aglomerație, așa cum se vede și în poză.

Îți sugerez o plimbare pe platoul BUCIN, la aprox 20 de km de Praid, un peisaj superb, poienițe, pârâiașe, etc accesibil pe un drum bun, asfaltat anul trecut. Trebuie să mergi în direcția Gheorgheni.

În altă direcție (spre Odorheiul Secuiesc) vei găsi comuna Corund, unde 90% din populație trăiește din olărit. Găsești aici vestita ceramica de la Corund pictată de mână colorate sau în nuanțe de albastru. Ferește-te de așa-zișii "maeștrii populari", ăștia de mult nu mai trăiesc pentru artă ci doar pentru comerț și vor încerca să-ți vândă tot felul de prostii ca și artă populară.



Cât despre localnici.... da, sunt 95% unguri, sunt ospitalieri, primitori, doar nu au nici un interes să le plece clienții, nu? Faza că riști să rămâi fără mâncare și cazare dacă nu știi ungurește este aberantă de-a dreptul.

Unde vezi că la poartă scrie "Cameră liberă / Kiadó szoba" bate liniștit la poartă pentru că ți se va deschide și vei fi servit cumsecade indiferent de ce limbă vorbești.

Hai ca m-am lungit cu povestea... aștept păreri după ce te întorci și concediu plăcut!

Attached File  0004_7_30_2006_12_17_40_PM_resize.jpg   178.11K   801 downloads

p.s. Poza e făcută la Sovata de prietena mea. © 2006 Mirela

Edited by aron, 15 August 2006 - 10:52.


#4
anzo

anzo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 02.08.2006
Niste prieteni au fost la Praid acum vreo 3 saptamini si s-au intors dezamagiti. Mina este intr-adevar superba trebuie vazuta neaparat. Dar restul e exact ca pe litoral: turisti sint si vor fi deci localnicii nu trebuie sa se lupte sa-i atraga prin urmare sint aroganti si nesimtiti. Mentionez ca prietenii mei sint unguri deci aroganta nu tine cont de nationalitate.Daca vrei sa-ti petreci vacanta in zona si esti mai deschis la minte(n-ai probleme cu ungurii) pot sa-ti recomand zona Gheorghieniului cu niste pensiuni destul de bune si de unde poti vizita Lacu Rosu si Cheile Bicazului. Sau Casinul care e mai salbatic dar foarte pitoresc si cu oameni foarte primitori.

#5
Matrics

Matrics

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 306
  • Înscris: 17.02.2004

 anzo, on Aug 16 2006, 01:15, said:

...........sau Casinul care e mai salbatic dar foarte pitoresc si cu oameni foarte primitori.

despre care Casin e vorba? cel de langa Onesti? spune-mi mai multe te rog despre locatia asta!
multumesc

#6
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
a trecut deja o saptamana de cand ai deschis topicul... si nu prea imi aduc aminte cu bucurie de asta deoarece chiar cand iti scriam cate ceva depre Praid un fulger puternic a distrus infrastructura rds-ului pe aici...si abia azi am si eu in fine internet...
prea multe nu pot adauga la ceea ce a scirs aron... eu am fost la praid la ultimul revelion..am fost o gasca de prieteni si ne-am distrat f bine.
ce e nasol acolo este ca daca nu ai prieteni te cam plictisesti seara...nu prea ai ce face pe acolo... nici baruri/restaurante nu prea sunt... e cel de la vis-a-vis de salina (Edelweiss...parca) mie mi s-a parut destul de scumputz...si cel de la hotelul din centru
trebuie musai sa mergi la corund nu neaparat pt olarit (noi am fost cu gazda unde am stat la un cunoscut de-al lui..si am servit masa...pastrav din bazinul propriu)...a fost ceva superb ...si o primire cum nu am avut nicaieri parte
am fost la sovata..merita sa te duci acolo...este lacul ursu unde te poti scalda...si chiar mi-a lasat o impresie f buna staiunea... este f frumoasa si o sa ma mai duc sigur acolo...
am fost pe platoul bucin...era iarna si zapada de 1 m...f frumos.....
in rest distractii in casa...ca dupa cum tzi-am spus nu prea ai ce face seara...
depre salina s-a scris...este intrarea 1o ron...dar merita cu prisosinta
colaci secuiesti de la mama lor... nu prostiile care se fac pe litoral sau prin alte parti (la lacul rosu am mancat cel m ai bun colac secuies dintre toti...lacul rosu/cheile bicazului nu sunt f departe si e musai sa te duci daca aveti masina)

depre ungurii de acolo nimic de comentat...au fost mai mult decat ok...gazda f f cumsecade...in magazine sau pe strada nu exista sa nu ti se raspunda in romana daca intrebai ceva...
este zona turistica...extrem de multe pensiuni si toti se comporta f bine

#7
CRG

CRG

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,967
  • Înscris: 30.08.2005
atentie cu masina daca vii de la Odorhei. destul de nasol drumul.

#8
acn

acn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 18.08.2006
Trec si eu prin Praid peste 2 saptamani. Credeti ca e cazul sa-mi fac o rezervare la o pensiune de pe acum (80 RON camera dubla) sau imi gasesc cand ajung acolo?

Edited by acn, 18 August 2006 - 11:02.


#9
Bocacio Junior

Bocacio Junior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,616
  • Înscris: 04.11.2005
daca stai doar o noapte fa-ti de pe acuma :)

#10
anzo

anzo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 02.08.2006

 Matrics, on Aug 16 2006, 13:20, said:

despre care Casin e vorba? cel de langa Onesti? spune-mi mai multe te rog despre locatia asta!
multumesc
Este vorba despre Casin jud Harghita ajungi acolo ori din Tg-Secuiesc pe DN11B ori ruta Tusnad-Cozmeni iar de acolo DN11B directia Tg-Secuiesc. Liniste in zona fara manele si baieti jmecheri citeva bai cu apa minerala(Salutaris,Soskut,Katrosa) in magazinele satesti gasesti de toate la preturi de anul trecut(palica 1a de la localnici!).Cazarea e mai cu cintec nu prea sint pensiuni in zona.Parca e o pensiune la Catrusa dar nu sint sigur.Cu cortul e cel mai bine dar in zona in septembrie este deja frig.

#11
Milan

Milan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 442
  • Înscris: 23.12.2004

 Bocacio Junior, on Aug 11 2006, 23:04, said:

am fost in data de 5 august...ce pot sa zic: plin de unguri, risti sa ramai fara mancare si cazare daca nu stii sa vorbesti ungureste, aglomeratie mare si neismtire cat se poate...mai bine Slanic Prahova.

Prostule, tot Tinutul Secuiesc e plin de romani, chiar din Rep. Moldova! Bineinteles, toti sunt primiti cu ospitalitate. Lasa povestile tale!

Cosmyn: Si Lacul Ursu - Medve tó la Sovata merita sa-l vizitezi.

#12
Swordfish

Swordfish

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 16.12.2005
Vai Doamne! Nu Harghita, in nici un caz. Am fost un weekend pe acolo si m-am intors xenofob. Daca nu stii ungureste n-ai nicio treaba!

#13
aron

aron

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 08.08.2006

 Swordfish, on Aug 30 2006, 12:47, said:

Vai Doamne! Nu Harghita, in nici un caz. Am fost un weekend pe acolo si m-am intors xenofob. Daca nu stii ungureste n-ai nicio treaba!

Minți înguste au fost si vor fi întotdeauna....

#14
Bocacio Junior

Bocacio Junior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,616
  • Înscris: 04.11.2005

 Milan, on Aug 27 2006, 19:34, said:

Prostule, tot Tinutul Secuiesc e plin de romani, chiar din Rep. Moldova! Bineinteles, toti sunt primiti cu ospitalitate. Lasa povestile tale!

Cosmyn: Si Lacul Ursu - Medve tó la Sovata merita sa-l vizitezi.
ai grija cum vorbesti...suferi? ne-am urcat in autobuzul acela care merge in mina si o unguroanca ne-a zis ceva in ungureste apoi in romaneste ca sa nu mai urcam ca o inghesuim...cat e in tara mea si stie romaneste mi se pare corect si de bun simt sa vorbeasca romaneste...

Edited by Bocacio Junior, 30 August 2006 - 23:40.


#15
anzo

anzo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 02.08.2006

 Bocacio Junior, on Aug 31 2006, 00:33, said:

ai grija cum vorbesti...suferi? ne-am urcat in autobuzul acela care merge in mina si o unguroanca ne-a zis ceva in ungureste apoi in romaneste ca sa nu mai urcam ca o inghesuim...cat e in tara mea si stie romaneste mi se pare corect si de bun simt sa vorbeasca romaneste...
Te-ai intilnit probabil cu o surioara xenofoba. Si atentie:nu e tara ta, e tara noastra.Si eu as putea sa ma plang de chestiile ce mi s-au intimplat la mare(in TARA MEA cum zici tu) dar nu o fac.Sa devin chelnerofob?Neptunofob?Receptionorofob?

#16
acn

acn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 18.08.2006

 Swordfish, on Aug 30 2006, 12:47, said:

Vai Doamne! Nu Harghita, in nici un caz. Am fost un weekend pe acolo si m-am intors xenofob. Daca nu stii ungureste n-ai nicio treaba!

Am fost la Praid. Tot timpul mi s-a vorbit bilingv asa ca nu e nici o problema. Adevarul e ca stiu si maghiara dar nu o folosesc decat in cazuri extreme. Am fost prin magazine, in salina, la un restaurant. Te salutau sau te intrebau prima data in ungureste, apoi daca nu reactionai vorbeau in romana. Meniul prin restaurante e in romana, maghiara si engleza.
Nici eu nu sunt de acord cu cei care nu stiu o boaba de romana dar repet: nu s-a intamplat asa ceva. Peste tot am putut sa ma inteleg cu lumea in romana si erau destul de multi romani. La pensiunea la care m-am cazat erau doar romani. Daca vreti liniste va recomand zona si pensiunea 104 de pe site-ul http://www.cazare-praid.ro/

#17
alx17

alx17

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 23.05.2006
Am fost anul trecut in septembrie la Praid este un loc frumos unde Salina este principala atractie. Este aproape si Sovata la aprox 20 km de Praid parca...pe drumu spre Tg. Mures faci undeva stanga parca. Eu am fost 1 saptamana si m`am simtit foarte bine....va recomand Pensiunea 118 de pe www.cazare-praid.ro am dat acolo de niste oameni primitori. Vacanta placuta !

#18
corina_0874

corina_0874

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 26.02.2007
Buna! Peste 2 saptamani intentionez sa merg impreuna cu sotul si cu baiatul de 7 ani la Slanic Prahova pentru tratament in salina. A fost cineva recent acolo? Stiti vreun loc unde ne putem caza curat si la pret rezonabil? Stiti ce putem vizita prin imprejurimi si ce putem face sa nu ne plictisim? Multam!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate