Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 

Intrebări în legătură cu electricitatea din Romania

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
13795 replies to this topic

#13267
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Am aprins CFL-ul din magazia de la Miesti mai devreme decat in alte nopti. Ca forma de protest fata de sistarea iluminatului (daca nu revine pana saptamana viitoare dau verdict de ieconomie tovarasi, fi-mi-ar scarba de noul nostru comunism) as fi montat Z2 acolo cu aprindere si stingere pe apus si rasarit. Posted Image Posted Image

*******
Eu pentru pasiunile mele am ajuns sa detest maxim politica si politicienii, UE a ajuns entitatea pe care o urasc cel mai mult.

De ce am pus Luxten la avatar? Pentru ca daca ne folosim creierul si sufletul simultan, constatam cat se poate de clar si firesc ca Luxten a fost si va ramane cea mai frumoasa perioada a iluminatului public din Romania, in care a fost permis cel mai mare consum de energie electrica pentru acesta.

Si evident cea mai buna iluminare per total. Luxten reprezinta scurta libertate, bula de oxigen pe care tarisoara asta a avut-o intre restrictiile de iluminat si energie electrica ale anilor 80 versus cele de acuma, care au pornit de la LED-uri, panouri de rahat si acum economie totala in rural.

Rural care de altfel nu a cunoscut deloc epoca sodiului, de la mercur pricajit si rar pus intre stalpi a trecut la CFL-uri si leduri cu lumina slaba si trista.

Suntem prinsi intre ieconomia sovietica ceausista si ieconomia Uniunii Ioropene, orice uniune de acest fel este nociva, este un lucru cat se poate de clar.

#13268
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Cred că te-ai referit la creşterea de consum de electrictate pentru iluminatul public. Casnic, a crescut datorită unei relative creşteri a nivelului de trai (zic relativă că nu a avut la bază o creştere sănătoasă), dar şi a creşterii numărului de aparate - ah, poate faptul că aveai aparate, i-a făcut pe unii să nu mai fie chiar aşa de speriaţi de consum. Era şi reclama aia la "Altex" cu ăla care-şi monta prize pentru că urma să-şi cumpere aparate multe.   :)   Reclama nu e pusă pe net din păcate. Nah, că deşi urăsc harneala din 2005-2009, îmi amintesc cu plăcere de boomul de atunci. E interesant că atunci când era curentul scump şi nici nivelul de trai  nu era strălucit, nu era nebunia asta cu clasele de consum.
La partea de iluminat, da "Luxten" a făcut revoluţie. Probabil şi pentru că deşi a avut interese financiare la banul public, şefii au decis că să facă şi ceva util de banii primiţi; posibil să fi fost şi o formă de publicitate. Când a primit monopolul ăla lung, totuşi, în Bucureşti lucrurile au început să se urnească un pic în bine. Eu regret totuşi tronconicele, că au făcut parte din copilăria şi adolescenţa mea.
Internetul cum ajută la sistemul energetic?   :huh:

#13269
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Pai daca am ajuns eu sa pot monitoriza retelele de la Miesti, Mioveni, Izvoarele Prahova, Slatina ambele locatii, cu ajutorul internetului si a smartphone-ului, iti dai seama ca ajuta enorm, multe chestii sunt prin telecomanda, se monitorizeaza parametri, si CFR-ul are o retea de fibra optica, un fel de intranet.

Pe mine ma enerveaza harneala de acum:

- esti ecologic esti cool
- panouri, panouri, devii independent energetic, scade factura
- masina electrica prietenoasa cu mediul, numere de inmatriculare verzi Posted Image
- reduce your carbon footprint, astia sunt mai periculosi decat comunistii

Edited by Neaceasca85, 16 March 2023 - 10:13.


#13270
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Nu e politică pe aici, dar nu mă pot abţine să nu critic falsa ecologice.
Sistemul energetic naţional nu produce îndeajuns, că s-au închis unele chestii şi nu s-a făcut prea multă modernizare. Vreţi eco, nu vreţi gaz, terminaţi reactoarele de la Cernavodă? Aduceţi ţara în secolul XXI, nu în secolul XIX.
La interior de clădiri de birouri, ce fel de iluminat interior se poartă azi?    :huh:

#13271
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Panouri led de tavan. Sau tuburi led care inlocuiesc tuburile fluorescente. Totul se face numai din panouri astazi:

- panouri led
- panouri fotovoltaice
- panouri de apa calda
- panouri de tip sandwich
- panouri publicitare

E un cuvant la care tresar. A fost folosit si in vremurile bune, 2005, piesa 4 din 69 a celor de la Fara Zahar, despre castigatul la Loto in mediul rural:

"Am vazut ca in deal la Loto e-un report asa de mare ca nici popa nici primarul nu stiu sa-l masoare, or lipit vreo 3 panouri si-or facut un carnatoi di 2 metri de zerouri".

Sa nu vrei gaz e o mare prostie. Nu degeaba se numea Societatea de Gaz si Electricitate, cele 2 merg mana in mana intr-o casa.

Edited by Neaceasca85, 16 March 2023 - 13:30.


#13272
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Primarul zice ca se rezolva azi iluminatul din satul Miesti, nu au putut sa ajunga cei de la mentenanta de cand s-a stricat pana acum. S-a stricat automatul cu fotocelula cred.

#13273
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
S-a remediat astăzi. Cauza nefuncționarii stradalului la țară de marți pana vineri au fost oameni neserioși care au aruncat sârme de aluminiu sus pe rețea.

#13274
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Deci iata un mare avantaj pe care l-ar avea reteaua aeriana de JT pe cabluri torsadate fatza de o retea clasica pe funii metalice neizolate.

Unele sate si comune au torsadat dar nu e cazul la Spineni si Miesti.

Pe JT neizolata se pot arunca sarme de aluminiu pentru a intrerupe iluminatul public si apoi sa procedeze la ce vor satenii sa fure.

Insa metoda e una periculoasa chiar si pentru initiator, un scurt intre faze poate arde tot ce e in prize in sat. O fi fost noroc ca scurtul s-a produs intre nul si a 4-a faza (cea de iluminat).

Marti dimineata la ora 6 pe inregistrarea camerelor mele apare functional iluminatul, apoi au urmat 3 nopti de nefunctionare, marti seara m-am dus la taranoaia la caderea intunericului si am constatat stupefiat ca nu mai functioneaza iluminatul, stiind ca e pe fotocelula fara reduceri si restrictii la numarul de ore de functionare, doar vorbim de niste LED-uri de maxim 30 W.

Primarul a tinut sa precizeze aseara ca spre deosebire de alte localitati care au redus si sistat iluminatul, el nu va face asa ceva. Posted Image

#13275
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Philips Malaga Hgs 101. Vecinul care m-a bucurat in 2001 cu 3 Malaga mici pe mercur la poarta (chiar daca stalpul de la poarta mea avea 1 lampa si nu 2 precum cel de la poarta vecinilor) m-a scarbit si surprins neplacut in 2023. 2001 vs 2023, o diferenta mult prea mare in 22 de ani. Si-a construit in fata casei, un fel de copertina deasupra masinii formata din panouri fotovoltaice Posted Image Vecinul are firma de electricieni, toate instalatiile din cartier si nu numai sunt facute de oamenii lui. 2 mari firme se bat pe piata din Slatina, a lui si inca una.

Aceste panouri imi produc si disconfort vizual, si desi nu am vorbit cu vecinul despre ele (dinainte de 2010 nu am mai conversat cu el, cel mai mult vorbeam in 2002-2003 cand voiam sa-l fac sa le puna automat crepuscular lampilor Malaga) parca a vrut sa ma ia la misto punandu-le in ochii mei asa, la 3 metri de locul meu de uscare rufe si 20 metri de locul meu de parcare.

O sa ajung sa nu mai pot privi la nicio casa vecina, sa merg prin curte si pe alee uitandu-ma precum calul inainte.

La banii lui nu imi explic de ce a facut asta. Sau nu are ce face cu banii si i-a bagat in panouri. Ori e suparat pe preturile tot mai mari. Nu ii mai ninge pe masina iarna. Si el e activ numai pe zi lumina, trezindu-se mereu la 05, adormind pe la 21-22.

Eu imi concentrez distractia si consumul atunci cand este intuneric afara, in ultimii ani si mai accentuat datorita acestui trend.

******
Firme de electricieni si electricienii V Loggeri pe Youtube. La prima vedere sunt interesant de urmarit, imi place cand descopera improvizatii periculoase. Dar acum ajung sa nu mai apreciez firmele de electricieni tot din cauza trendurilor actuale:

- in 2011 s-a adoptat un normativ foarte sever privind protectiile din tablourile casnice, opinie personala-prea sever
- ca sa reziste pe piata electricienii trebuie sa stie sa monteze si lucruri neplacute mie: LED-uri si fotovoltaice
- electricienii ar trebui sa stie sa puna si paratrasnete, asta as aprecia, insa un paratrasnet bun costa cam 10 mii de lei, bine ca au vecinii mei

Edited by Neaceasca85, 20 March 2023 - 03:11.


#13276
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Azi noapte la ora 02 ma pregateam sa adorm, ma bagasem in pat si am mutat lampa Philips Malaga pe mercur 125 W de pe pat langa pat.

Deodata lumina lampii se stinge, ma uit spre stanga, astept sa se stinga si display-ul statiei meteo dar ala ramane aprins, deci fluctuatie de tensiune, nu pana de curent, ma ridic putin si observ becul cu mercur cum refuza sa se stinga complet la hot restrike (cum a facut pana acum) si ramane pe lumina foarte slaba timp de 2 minute, comportament de sodiu sau ca si cum ar fi avut un igniter ce a dat in el 2 minute continuu pentru reamorsare.

Apoi evident reaprinderea si bazait tare balast, wow, daca as dormi cu ea aprinsa m-ar speria aceasta revenire, hehe, frumos, dar tot pe furtuna ar fi de vis asa ceva.

**********
Nazbatii de la copilul nostru, aseara pustiul a re-echipat o Malaga Sgs 101 din sodiu 70 W in mercur 125 W, insa l-a incurcat la schema un condensator Electroconicon care avea 3 fire, al 3-lea fiind pentru a lega mai facil igniterul in schema, dar in felul in care il legase Mihnea, plecand faza de la intrarea balastului catre un nul de la iesire, a reusit sa isi dea afara iarasi siguranta, de data asta doar din tablou, fara sa sara si generalul monofazat (BMPM).

Valirex l-a indrumat apoi si a reusit sa aprinda Malaga pe mercur, imi zicea mie ca sa o pozez pe a mea cum e legata, pai nu eram acasa si mi-e mila sa o desfac. Posted Image

#13277
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Deci să înţeleg că unii au aruncat aiurea cu metal pe cablurile de electricitate şi a ieşit cu scântei? Încălţăminte am mai văzut aruncată, dar metal... Glume proaste şi periculoase.
La liniile de înaltă tensiune nu o să vedem prea curând cabluri torsodate. Şi în general, şi în afara oraşelor, chiar şi la 110.000 Volţi tot aerian se montează.
Dacă curentul vine prin linie de 220.000 sau 400.000 Volţi, se coboară la 110.000 ca apoi să fie distribuit subteran?

#13278
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006

 djl, on 21 martie 2023 - 14:14, said:

Dacă curentul vine prin linie de 220.000 sau 400.000 Volți, se coboară la 110.000 ca apoi să fie distribuit subteran?

Unele statii sunt doar de distributie, si atunci doar primesc pe 110 KV si au unul sau 2 transformatoare prin care coboara la 10 sau 20 KV, dupa cum e in zona, si o distribuie zonal, iar alte statii sunt si de transformare si conexiuni unde, vine pe 400 sau 220 KV, distribuie catre alte statii din retea si da mai departe, totodata facand si diverse conexiuni intre statii, transforma catre alte statii din retea si transforma la 110 pentru reteaua din zona ei.
Uite in poza de mai jos o asemenea statie complexa, de distrubutie, conexiune si transformare.

Attached Files



#13279
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,746
  • Înscris: 30.07.2006
Corp Selux unde, probabil, a explodat becul sau a luat foc vreo componenta.

Attached Files



#13280
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
No, aia din Titan chiar e stație complexă.
Apropos de Titan, C.E.T. Titan producea și energie electrică?
Găsită pe facebook. Str. Aviator Petre Crețu în 1935 (eu prima dată am zis că-i recentă poza) via Arhiva de Fotografie. Modelul ăla de stâlp l-am mai văzut în București, dar tipul ăla de corp de iluminat nu. E probabil un C cu alt tip de abajur.

Attached File  Str. Aviator Petre Cretu nr. 40 (1935) via Arhiva de Fotografie.jpg   568.64K   11 downloads

Așa, ca f.d., în unele zone au demontat vechii stâlpi și pe urmă s-au apucat să pună unii retro, care se vede că sunt noi... No comment.
Nu e cu România, dar m-am uitat pe "Licht und beleucthung" din 1928 (cea mai veche imagine cu un corp stil C pe acolo e văzută). Ce idei de iluminat interior aveau la magazine, ba chiar locuințe. La noi când a fost curentul mai ieftin, ori nu investea statul în cine știe ce chestii fancy la magazine, ori nu investeau privații. Au mai fost și excepții, firește, desigur.

#13281
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008

 djl, on 21 martie 2023 - 14:14, said:

Deci să înţeleg că unii au aruncat aiurea cu metal pe cablurile de electricitate şi a ieşit cu scântei? Încălţăminte am mai văzut aruncată, dar metal... Glume proaste şi periculoase.
La liniile de înaltă tensiune nu o să vedem prea curând cabluri torsodate. Şi în general, şi în afara oraşelor, chiar şi la 110.000 Volţi tot aerian se montează.
Dacă curentul vine prin linie de 220.000 sau 400.000 Volţi, se coboară la 110.000 ca apoi să fie distribuit subteran?
Nu inteleg deloc de ce au facut asta, mai ales la cateva zile de la o pana cu durata de 6 ore, care a fost de la Lea 20 KV pe multe comune din Olt. Daca arunci cu metal pe linii de la 20 KV in sus face foarte urat si sarma se pulverizeaza. Posted Image

 djl, on 23 martie 2023 - 09:32, said:

No, aia din Titan chiar e staţie complexă.
Apropos de Titan, C.E.T. Titan producea şi energie electrică?
Găsită pe facebook. Str. Aviator Petre Creţu în 1935 (eu prima dată am zis că-i recentă poza) via Arhiva de Fotografie. Modelul ăla de stâlp l-am mai văzut în Bucureşti, dar tipul ăla de corp de iluminat nu. E probabil un C cu alt tip de abajur.

Str. Aviator Petre Cretu nr. 40 (1935) via Arhiva de Fotografie.jpg

Aşa, ca f.d., în unele zone au demontat vechii stâlpi şi pe urmă s-au apucat să pună unii retro, care se vede că sunt noi... No comment.
Nu e cu România, dar m-am uitat pe "Licht und beleucthung" din 1928 (cea mai veche imagine cu un corp stil C pe acolo e văzută). Ce idei de iluminat interior aveau la magazine, ba chiar locuinţe. La noi când a fost curentul mai ieftin, ori nu investea statul în cine ştie ce chestii fancy la magazine, ori nu investeau privaţii. Au mai fost şi excepţii, fireşte, desigur.
In ziua de azi din pacate trebuie sa te surprinda daca exista cladire cu contract electric pe persoana juridica care sa nu aiba FV pe ea. Exceptand cele de la bloc desigur.

Chestii fancy sau frumoase cu un consum ceva mai mare nu s-au facut niciodata in Romania, dar la lucruri de economisit energia electrica suntem primii. :disgust:

#13282
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Ieri m-am uitat la mai sus menţionata "Licht und beleuctung" ("Lumină şi iluminare") din 1928, că e în bibliotecă cam în faţa mea şi nu aveam ce face câteva minute. Răsfoiesc eu paginile şi peste ce dau? Peste modelul ăla de corp de iluminat pozat în Bucureşti în 1935! Deci şi ăla de copiat de la Hans. Îm Berlin era poza. În alt oraş exista un model asemănător, dar fără abajur se pare. Probabil ambele deviate din C-ul German de atunci. Stâlpurile pe care erau montate corpurile la Berlin aveau acel C de susţinere, însă erau model mai sofisticat. După intensitatea luminoasă, nu avea bec de putere mare, fiind probabil destinat zonelor rezidenţiale de clădiri cu regim mic de înălţime sau străzilor secundare. Voi scana zilele următoare imaginea. Însă chiar nu mă aşteptam să fac descoperirea.
După Germani am copiat destule, nu numai la electrictate. "Copiuţă la xerox" cum era o vorbă în clasă în perioada gimnazială. Dacă erau tari în tehnică. Există mai multe tipuri de priză cu împământare, printre care şi cele sistem scuko (Schutzkontakt = contact de siguranţă), inventat în Germania; la shuko e nasolia că trebuie să ţii de priză când scoţi ştecherul, altfel poate ieşi şi priza; oare la alte sisteme cu împământare există problema asta?; restul sistemelor au 3 picioruşe. https://en.wikipedia.org/wiki/Schuko
În anii '60, început de '70 nu eram chiar aşa de nasol la economisit energia. Se extindeau reclamele luminoasele, indicatoare luminoase, reapăruseră maşinile electrice de gătit (care cam aveau nevoie de trifazat). Dar după aia...    :disgust:  Mă uit acum la ştiri şi cică verde.   :disgust:   S-a terminat ştirea, dar e aiurea. 1964? - 1978? şi 2006-2012, perioade în care s-a consumat mai multă energie electrică. Să fie lumină!

#13283
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,811
  • Înscris: 14.10.2008
Nu ma mai uit la stiri din 2020. Din cauza de Covid atunci, din cauza de verde acum. Nu e nicio diferenta intre rosul comunist si verdele capitalist, doar ca speram ca nu se vor re-edita anii 80 vreodata.

Reclamele luminoase si indicatoarele luminoase or fi fost in Bucuresti, in provincie inainte de 1995 sau inainte de Luxten, nu prea a fost lumina, decat cea de subzistenta.

Voi bucurestenii pana dupa 2000 ati fost mai privilegiati decat provincia. Aveati la robinete apele rece si calda 24/24. Noi aveam apa rece cu program si apa calda 4 ore saptamanal, din 1998 deloc.

Pana in 2000 nu prea aparusera centralele pe gaz, asa ca pana la ele ne-am chinuit cu boilere si calorifere electrice, in 1997 renuntasem la boiler in baie, a mai ramas doar cel de la bucatarie.

Multumesc ca exista curent "verde" si ieftin doar de la retea, cu Hidroelectrica furnizor, oferta lor asa se numea in 2022, "viitor verde" :disgust:

1964-1978? Dat fiind ca parintii mei s-au cunoscut in 1977 si tot atunci s-au mutat de la taranoaia la Slatina, nu au prins prea mult din presupusa exuberanta electrica. 2006-2012? Asa si asa, binisor, dar dupa 2021, cine are contract pe PJ sau nu a trecut la Hidroelectrica, este mancat la consum mare. La gaze esti mancat oricum :disgust: Posted Image  Si inainte de 2010 si mai ales 2020 nici prin cap nu ne trecea ca gazele vor fi vreodata mai scumpe decat curentul :disgust: Fuck our society!

**********
Vecinul numarul 2 cu panouri din cartier (desi are consum mic si bani cacalau) spuneam ca e cel care m-a bucurat cu Philips Malaga cu mercur la poarta, 3 lampi 2001-2007, iar in 2002-2003 multa munca de convingere dusa de mine ca sa le puna crepuscular.

Eh, el are intr-o magazie a firmei sale de electrice vreo 12 corpuri: ceva Malaga, 2 modele necunoscute, un Elba PVB 12 BM si 3 Elba IEV proiector.

Sotul unei colege de birou lucreaza la el. Si l-a intrebat daca da acele lampi, haideti, ca ocupa spatiu degeaba, ce ziceti, le dati? Vecinul, seful-patronul in speta de fata, a zis da, ar trebui sa le dam ca nu le mai folosim. Apoi ca stiu eu un pasionat de lampi stradale vechi si vreau sa i le dau (pentru baietii din Muzeul Lampilor le-as fi luat), este vecinul dvs. Cutarescu.

Haaa, cand a auzit de mine, s-a intors la 180 de grade, zicand, serios, el e pasionat de asa ceva, ia sa-l intrebi cati bani imi da pe fiecare corp de iluminat. :disgust:

Deci m-am linistit ca in 2020 ma gandeam sa-l intreb daca mai are Malagile ca sa le iau eu, iata, nu da nimic decat pe bani. Posted Image Posted Image

**************
Stai asa ca maine seara de la 20:30 la 21:30 avem ora comunista in iluminatul public, Slatina stinge absolut tot in asa zisa Earth Horror Hour, alte orase sting simbolic doar prin centru, Slatina mereu tot din 2009, din start am fost scarbit de aceasta initiativa si pentru noi e frumos sa aprindem tot ce avem in acea ora. :disgust: Posted Image :disgust: Posted Image

#13284
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,568
  • Înscris: 13.06.2004
Eu nici nu am ştiut când e sărbătoarea aia aiurea   Posted Image    Posted Image
Dar am trecut ieir pe Str. Suvenir (hei, ce bine că am putut ieşi cu bicicleta!) şi am văzut la intrarea de la ambulanţe o tronconică cu abajur din pexiglas.    Posted Image
Interesanţi sunt izolatorii rămaşi pe unde era iluminat public suspendat deasupra străzii. Uneori au dat chix cu iluminatul public la modernizare, adică l-au mutat aiurea. Dacă nu observă unele chestii...

Edited by djl, 26 March 2023 - 02:34.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate