Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Laptop HP 15-AF001NQ, AMD E1-6015...

Blat de bucatarie lungime 4,60 m

Termostat incalzire si racire

Configurare retea cu modem Vodafo...
 Curtea Penala Internationala soli...

Sunt obligate bancile sa opteze p...

Pensie anticipata partiala cu cer...

Subscriptii
 Cat ar costa acest poster, se poa...

Cum sa scapam de sobolani?

Alser Forest SA a dat teapa de 1,...

COD Eroare ABS ( Ford Mondeo MK5 )
 Implanturi dentare clinici Consta...

Viata cu butelie versus retea de ...

Nelamurire succesiune

Roka Residence Doamna Ghica
 

Alternativa la sistemul sanitar de stat

- - - - -
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#19
maltese

maltese

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,847
  • Înscris: 16.04.2006
Si la noi este o lista cu clasificarea urgentelor. Am pus lista la alt subiect de pe forum, si e in felul urmator: daca nu ai nimic din ce contine lista aia asteapta. Nu-i grozav sa astepti, nimanui nu ii convine, dar unii confunda unitatea de primire urgente cu un fel de clinica unde cum intri te iau toti doctorii pe sus si te cauta de toate bolile.

Conditiile la spitalele de stat nu sunt dintre cele mai grozave, dar uitati-va la selectia personalului din privat. Este aproape inexistenta. Este un om care a facut o investitie, si-a pus gresie, faianta, termopane, a cumparat un tomograf si cateva ecografe si de acum asteapta profitul. Or profitul nu il poti obtine daca alegi pe spranceana cei mai buni din domeniu, ii convingi sa renunte la locul din spital sa vina la tine si apoi te mulezi dupa programul lor. Ai nevoie de personal 24 din 24. Personal ales din sutele de medici care dupa examenul de specialitate raman someri cu acte in regula.

Am vazut ca in Iasi s-a deschis un centru de radiologie care are RMN. Eu m-as duce sa imi fac investigatia acolo daca ar fi nevoie, dar tot la un prof din spital ma duc dupa aia sa mi-l interpreteze.

#20
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Chiar recent s-a vazut cazul unei clinici private din Polonia (daca nu ma insel ) unde zeci de pacienti au fost operati desi nu aveau nevoie .
   La noi , in spitalele de stat , o decizie va fi totdeauna verificata de un alt medic . Posibilitatea erorilor si a unor abuzuri este destul de redusa .
   La privat , vor sa te vada cat mai des posibil si totdeauna sunt necesare investigatii suplimentare care costa .

#21
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
@maltese

d-voastra va referiti la ceva ceea ce doar in Romania se poate numi clinica privata: adica un smecher isi ia x aparate de diagnostic si niste angajati fac poze! Asta se cheama fotografie si nu medicina. Chiar credeti chestia asta cu RMN-ul? pai daca cei de la RMN nu stiu ce secvente/ ce soft sa foloseasca cum credeti ca saracu prof poate sa-l interpreteze?

Eu sint de parere ca o sectie de urgenta este profitabila NUMAI daca alegi profesionistii pe sprinceana, altfel ai nevoie de o pila mare la anatomopatologi! Cred ca topicul se refera la alternative pentru sectii sau o sectie si nu de gluma asta din Romania: medicina muncii, CT sau RMN.
Daca in cazul RMN-ului poate functiona cit de cit, ma gindesc ca in cazul unei sectii de ortopedie sau chirurgie sau orice alta disciplina va fi destul de greu sa va lasati operata si inainte sau dupa sa-l sunati pe Prof-ul din judetean.

Faptul ca pacientii asteapta intr-un serviciu de urgenta tine strict de managementul clinicii respective si nu cred ca intr-o clinica privata este regula. Profitul pe care il numea "cspot" nu are de a face cu citi pacienti asteapta ci strict cu citi pacienti sint tratati IAR INTR-O CLINICA PRIVATA NIX CU MOCANGEALA! O clinica privata are de regula un pret pentru serviciile oferite astfel ca POATE organiza si platii orice PROFESOR, chiar si din strainatate, daca cerinta exista. Desigur ca nu si in cazul medicinei muncii, sau al RMN-ului in conditiile in care de exemplu Constanta are 5 sau 6! Care este problema de a angaja profesionisti sau ce credeti ca nu exista posibilitati de cointeresare a acestora sau de ai plati la adevarata lor valuare? Atita vreme cit cererea exista cred ca este posibil ca astfel de clinici private vor aparea! Sau credeti cumva ca Statul Roman isi permite sa plateasca un specialist la valuarea lui? Ma rog eu unul am optat pentru privatizare si cred ca orice medic specialist isi poate deschide cabinetul, centrul sau clinica lui privata si sa renunte la serviciul de la stat sau se poate asocia cu mai multi colegi pentru a deschide o clinica sau chiar un spital privat, ca alternativa la ceea ce ofera Statul Roman.

Desigur ca daca vorbim de terapeutica mai degraba acesti specialisti se asociaza intr-o clinica (iar astfel de exemple exista) decit varianta cu patronul care vine sa faca bani in Romania exploatind pe saracii medici a caror dorinta este de a lucra ca Prof. la Spitalul Judetean. Ginecologii in Constanta s-au impartit in doua grupuri, si-au luat si anestezistii din spital si au deschis 2 clinici, una (pe care am vizitat-o) care nu se deosebeste de nici o clinica ginecologica occidentala, cealalta banuiesc ca la fel este. Deci se poate dar costa!

Daca 5 ginecologi si un anestezist pot construi o clinica cu x paturi si x alti ginecologi sau anestezisti angajati inseamna ca in curind vom vedea astfel de initiative si in alte discipline din ce in ce mai apropiate de urgenta respectiv sectii private cu necesar STI. Aici ma refer la clinici sau spitale facute chiar de medicii care si lucreaza in ele, alaturi de alti colegi salariati sau implicati procentual in realizarile lor.

Un pacient care asteapta poate pleca in alta clinica, asa ca nu veti vedea un pacient privat care sa astepte (mai mult decit citeva minute) intr-o clinica privata, indiferent ca este o urgenta sau nu. In occident medicul este deseori un intreprinzator privat si isi coordoneaza activitatea in cadrul cabinetului, clinicii sau a sectiei. Faptul ca in occident un pacient asteapta sau primeste o programare in 5 luni nu are de a face cu PACIENTUL PRIVAT (cel care isi plateste serviciul medical sau cel care dispune de o asigurare privata). Multe tari occidentale au si asigurari de stat care platesc cam la fel ca si cele din Romania: prost si tirziu asa ca in aceste cazuri si tratamentul este corespunzator, respectiv pentru tratamentul acestor pacienti se prefera angajarea colegilor din tari asiatice sau esteuropene sau sint tratati cind exista timp.

Sau poate credeti ca toate aceste firme de intermedierat pentru medici din Romania cauta medici romani pentru tratamentul pacientului privat din occident? Nu! Cauta medici pentra ca serviciul medical al pacientul asigurat de stat este deficitar platit si se cauta alternative. Acesta este motivul pentru care un medic roman chiar daca nu stie germana gaseste in 5 minute de lucru in Germania, ca medic!

Desigur ca o clinica privata, ca si cea de stat trebuie sa fie rentabila, altfel nu poate exista. Si clinicile de stat daca nu sint profitabile se vor inchide si vom asista si in Romania la astfel de actiuni, numai atunci va putea exista o concurenta adevarata intre cele doua sisteme. Dar rentabilitatea nu are de a face cu asteptatul sau cu incompetenta adica cu personal de duzina ci din contra: un pacient tratat, in sensul de tratat corect si bine este un pacient care aduce profit in orice sectie sau clinica si reprezinta un multiplicator iar acest lucru se realizeaza cu foarte multa competenta. Numai daca ajunge sa fie tratat plateste consultatia nu si daca asteapta, iar daca apare o urgenta si trebuie intr-adevar sa astepte un sfert de ora atunci primeste o cafea sau o reprogramare. Numai daca este tratat rapid cu minimum necesar va si reveni sau va recomanda clinica iar in era internetului.... nu stiu daca un medic care da buleli prin Polonia mai opereaza el prin Europa, poate prin China...

CHIAR credeti ca un specialist bun are nevoie sa prescrie o ecografie in plus? Chiar ma faceti sa rid! Sau chiar credeti ca are nevoie sa-i plateasca cineva hotelul la un congres? Daca nici macar atita nu-si poate permite atunci inseamna ca valuarea lui pe piata muncii este INFIMA!

HALLO!? chiar credeti ca va aflati pe vremea colhozurilor? Adica chiar credeti ca un medic specialist dupa un deceniu sau mai bine de medicina isi citeva sute de mii de euro credit pentru un cabinet sau pentro o clinica, singur sau impreuna cu alti colegi specialisti, ca sa ce? Sa-si bata joc de viata lui? Sa faca o investigatie aiurea de 50 de lei sau de o suta? Pentru ce?
Stiti ce inseamna sa ai spitalul, institutul sau clinica ta, ca medic, nu ca speculant imobiliar? Multa responsabilitate fata de angajati, parteneri si pacienti sau faliment!

Ce s-a intimplat intr-o clinica no name din Polonia nu stiu, dar pentru cazurile de malpraxis exista un Colegiu respectiv justitia si daca se vor intimpla si in Romania desigur ca vor atrage atentia justitiei. Sint chiar convins ca atit in sistemul privat cit si in cel de stat exista uscaturi, ca in orice padure, dar nu cred ca aceasta este caracteristica vre-unui din cele doua sisteme. Pe de alta parte este o realitate ca nu toata medicina este si finantabila social si ca exista doua clase, respectiv o medicina, sper totusi de calitate, dar din economie (in sensul de improvizatii, generika, asteptari dar nu si cel de bataie de joc) si o alternativa, care, nu neaparat imposibil de platit (dar cu siguranta nu moca), sa ofere o alternativa bazata pe aparatura performanta si competenta in domeniu. Altfel supravietuirea va fi dificila, fara mina intinsa la CAS!

Dar asta nu inseamna ca sistemul privat este ceva rau, dar intradevar este ceva pentru putini:

ADICA:
- pentru o categorie restrinsa de pacienti, care isi pot permite o asigurare privata sau costurile sistemului privat
- pentru o categorie restrinsa de medici, care isi pot permite mediul privat, in sensul practicarii meseriei in propriul cabinet, clinica sau spital, cu avantajele dar si dezavantajele aferente!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate