Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
sistem actionare electrica pentru...

Sfaturi achizitie auto ~10k€

ICC/ICM soft monitorizare si cont...

Recomandare ipad
 Ce fel de disc pentru acest circu...

Windows 11 24H2 pe release?

Intrebare motor auto

Opel Astra K
 Romania - tara formelor fara fond?

Probleme sistem audio mașina

Radio care se incinge

problema -amplificator cu tranzis...
 Retragere bani din cont inainte d...

Plata cu cardul si bacsisul

Primire bani din Danemarca prin N...

Alerta securitate Fedora Linux 40...
 

Intrerupator cu N - doza doar cu faza

- - - - -
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
nlk20

nlk20

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 03.09.2022
Salut,

Vreau sa montez un intrerupator smart, wifi.
Din pacate modelul de intrerupator cere F in, F out si N

In doza eu am doar doua fire, faza in si out.
As avea posibilitatea sa aduc un nul de la o priza apropiata de intrerupator.
Intrerupator: https://sonoff.tech/...-T5-86-V1.0.pdf
Ar fi ok sa procedez asa ?




#2
trid_ovi

trid_ovi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,154
  • Înscris: 10.10.2005
Cateodata intrerupatoarele asta vin si cu un condensator ce se monteaza in paralel cu becul si face un fel de nul fals, care permite functionarea. La tine vad ca nu permite.
incearca sa mai adaugi un conductor de la doza la intrerupator prin tubul pvc in paralel cu celelalte conductoare. Asta merge daca ai doza aproape de intrerupator.
Sa legi la nulul altui circuit nu e ok.

#3
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,150
  • Înscris: 05.12.2002
De functionat o sa functioneze. Singra problema poate aparea cand tu sau altcineva isi baga degetele pe acolo dupa ce a oprit doar siguranta de la lumina.
Daca intre timp se inverseaza pe undeva faza cu nulul, poate iesi urat.

Nu poti trage din lampa nulul in intrerupator? Sigur nu ai o doza apropiata unde sa gasesti nulul de la lampa?

#4
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,339
  • Înscris: 24.06.2006

View Postnlk20, on 29 martie 2024 - 07:16, said:

Ar fi ok sa procedez asa ?
daca n-ai ce face asta e, iei din priza, singurul dezavantaj este sa nu functioneze in cazul in care ai o problema pe circuitul prizei respective si sare siguranta, asta daca este trecut prin siguranta

#5
Rubin1977

Rubin1977

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,152
  • Înscris: 15.07.2017

View Postnlk20, on 29 martie 2024 - 07:16, said:

As avea posibilitatea sa aduc un nul de la o priza apropiata de intrerupator.
Ar fi ok sa procedez asa?
Da! Eu așa am făcut și a mers.

#6
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,847
  • Înscris: 12.08.2008
Sunt curios daca ai sig. diferentiale cum se comporta  faza pe una si nul pe alta ?

#7
MareleIntelept

MareleIntelept

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,761
  • Înscris: 26.07.2023
Daca n-ai mai mult de o diferentiala in tablou, merge. Altfel, daca iei nulul de la alta diferentiala, o sa declanseze si ramai fara curent atat pe circuitul lampii, cat si pe cel al diferentialei respective.

#8
bogdan_o

bogdan_o

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 05.04.2005
Salut

De functionat va functiona. Nulul este necesar numai pentru alimentarea interupatorului.

Insa pentru a te feri de alte probleme pe viitor ar fi bine sa folosesti nulul circuitului luminilor din acea camera.

Daca folosesti nulul aflat pe alt circuit:
- daca intrerupi circuitul prizelor atunci nici intrerupatorul nu va mai functiona
- daca intrerupi circuitul luminilor nulul nu va fi intrerupt.

Riscul cel mare e ca cineva sa nu stie sau sa uite de treaba asta si, intrerupand circuitul prizelor sa presupuna si ca cel al luminilor este oprit.

#9
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,137
  • Înscris: 30.08.2006
Pune acel condensator de 330nf si 275-310V paralel cu becul ca sa duci nulul la intrerupator si sa nu mai zugravesti peretii.
Nu stiu daca toate intrerupatoarele smart suporta condensator sau doar cele specificate.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/ohJcstTR7Zw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Leo2006, 29 March 2024 - 13:54.


#10
djbiti1

djbiti1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 889
  • Înscris: 27.06.2009
Cel mai sigur ia un intrerupator smart fara nul si pui doar condensatorul in aplica. Nu amesteca circuitele.

#11
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,807
  • Înscris: 01.10.2004

View Postnlk20, on 29 martie 2024 - 07:16, said:

Vreau sa montez un intrerupator smart, wifi.
Din pacate modelul de intrerupator cere F in, F out si N.

De ce ai dat exemplu pe unul triplu?
Eu am intr-o camera varianta cu fir adus de la priza cea mai apropiata, iar in alta camera am folosit un nul intors in doza de sus, de la lustra, pentru ca folosesc un singur bec in camera.

Problema care am observat-o la asa tip de intrerupator WiFi este ca dupa o perioada de nefolosire iti cere reintroducerea parolei.

Mai este si varianta folosirii unui releu prin care sa controlezi respectivul loc de iluminat, care se poate monta sus, in tavan, la corpul de iluminat, unde are tot ce ii trebuie.
https://www.emag.ro/...3/pd/D4JNQ3MBM/

Edited by claudiu1, 29 March 2024 - 16:09.


#12
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,412
  • Înscris: 06.01.2007

View PostLeo2006, on 29 martie 2024 - 13:51, said:

Nu stiu daca toate intrerupatoarele smart suporta condensator sau doar cele specificate.
Nici eu, dar se poate adapta relativ usor un circuit care sa alimenteze dispozitivul..
Usor, insa nu recomand altcuiva, fiind totusi o improvizatie. Eu as face-o, insa n-o recomand altcuiva.

Ideea e ca intrerupatorul tre sa vada 220V AC intre firele de input si asta se poate face folosindu-te de firul de output.
Conteaza si cat consuma intrerupatorul in sine (deci trebuie o masuratoare de consum), deoarece consumul trebuie suplinit de un condensator pe perioada timpului cat becul e aprins(sau ambele becuri aprinse, daca e vorba de doua).
Daca condensatorul e subdimensionat, te poti trezi ca nu mai poti stinge becul (daca nu cumva se stinge el automat in lipsa alimentarii).

Dar fiind totusi un device smart, ar fi urat din partea lor sa te puna pe tine sa faci ceea ce trebuiau  sa faca ei, elegant.


Condensatorul ala pus paralel cu becul are rolul sa alimenteze intrerupatorul in cazul in care becul prin care se alimenteaza intrerupatorul e ars. Nu rezolva problema si nu inteleg de ce n-au facut sa se alimenteze prin becul bun.

#13
nlk20

nlk20

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 03.09.2022
Nu as vrea sa ma complic cu condensatoare sau alte improvizatii si siguranta circuitului este prima prioritate !
Ma gandesc sa aduc cumva nulul de la lumina din camera
Daca totusi nu reusesc, atunci a doua varianta e sa iau si nulul si faza de la priza, macar stiu una si buna


#14
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,847
  • Înscris: 12.08.2008
Sigur ai o doza aproape de intrerupator, poti incerca cu un "sarpe" sa tragi din doza de conexiune un fir pt. nul la intrerupator de la nulul lampii.

#15
nlk20

nlk20

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 03.09.2022

Vizualizare mesajmihaiC1, pe 30 martie 2024 - 11:58, a scris:

Sigur ai o doza aproape de intrerupator, poti incerca cu un "sarpe" sa tragi din doza de conexiune un fir pt. nul la intrerupator de la nulul lampii.


Am o doza, insa trebuie sa verific daca Nulul pe lumina este in doza aia, sau in alta din alta camera.
Din pacate casa este cam veche si firele din doza sunt toate rosii si maro
Va trebui sa le iau la rand si sa  le verific

#16
MareleIntelept

MareleIntelept

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,761
  • Înscris: 26.07.2023
Daca nu ai sigurante diferentiale in tablou, probabilitatea ca nulul sa fie comun pe toate circuitele se apropie de 100%.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate