Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Manere clasice mobila sau push to...

Contact pe piele cu sangele altei...

metoda constantelor de scurtcircuit

video file info
 Nu pot raspunde: Huawei P10

Cod cursor website

Cum se iese la pensie la munca di...

Inlocuire Tranzistor 4410 BA622T ...
 CASS pe veniturile din DOBANZI

Masina de spalat rufe Bosch

Spatiu prea mare inainte de titlu

Recomandare banca pentru firma
 Photoscape, unde?

Prima World HD

Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Cum pot reda niște inregistr...
 

Routere detinute in trecut si in prezent?

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#1
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,070
  • Înscris: 14.10.2008
Cand ati avut primul router? Ce router ati avut? In trecut si in prezent. Pana in 2011 eram pasionat mai mult de TV, din 2011 sunt pe Networking, la modul general, imi place sa vad prin ce scule trece netul fix de cand intra fibra in casa pana la end using equipment. Caut cu privirea routerele oriunde merg, la cazari (hotel, pensiune), fac teste de viteze imediat ce ajung in locatie. Indoor imi place sa am telefonul legat la Wi-Fi.

Folosesc doar telefoanele pe Wi-Fi, PC-urile (am 5 la birou, 1 acasa) si televizoarele sunt prin fir (bine, la mama nu am putut ajunge cu cablu decat pana in camera de deasupra ei). Prin fir am si cele 2 imprimante la birou, 2 Brother.

Sa trecem la istoricul de acasa:

- 2007-2012 Speed Touch ADSL 546v6 fara Wi-Fi (functioneaza in prezent la birou ca switch pentru imprimante)
- 2012-2014 D Link DIR 615 (functioneaza in prezent ca AP pentru smart TV-ul mamei)
- 2014-2016 Asus N-56-U
- 2016-prezent Asus AC-56-U, cu AP DIR 615 si ONT ZTE F 625 A din mai 2012, abonament gigabit FL 1000
- dupa cum se observa, acasa nu am avut Wi-Fi deloc pana in mai 2012 cand RDS a venit cu FTTH, doar PC legat la modem ADSL

La birou, fost magazin, parter de bloc:

- 2006-2009 Webstar Scientific Atlanta, modem Docsis
- 2008-2012 Zioncom IP Time (langa Webstar Scientific Atlanta care era din 2006, din 2009 FTTB, din 2020 FTTH)
- 2012-2015 D Link DIR 615
- 2015-2016 TP Link WR 1043-ND versiunea 1 (functioneaza in prezent ca AP)
- 2016-2019 Asus N-56-U de acasa adus, s-a stricat in 2019
- 2019-prezent Asus AC-1200-G+ impreuna cu AP TP Link de mai sus si 3 switch-uri, unul fiind Speed Touch, un switch TP Link de 100 mbps si 1 switch gigbait, abonament business Acces 300; ONT Fiber Home fara CATV pus in 2020, pana in 2020 am fost pe FTTB de 100 mbps, RDS a oferit viteza mai mare la pret mai mic si am trecut la FTTH

La tara la magazie:

- septembrie 2022 si prezent, ONT Luster doar cu internet(model TBEG nu stiu cat), router Xiaomi alb, abonament Fiberlink 300, sau am inteles ca s-a marit la 500 cel minim, nu stiu sigur

Cele mai vechi inca in functiune la mine sunt ONT-ul ala ZTE din 2012, router Asus din 2016, Speed Touch fostul modem ADSL din 2007, ca switch din 2014. Intre 2012 si 2014 pauza de functionare. DHCP dezactivat desigur. Posted image

*************
Mai e casa fratelui, la ea s-a mers pe Wi-Fi din Fiber Home 2019-2023, apoi am luat pentru el cele 2 routere Wi-Fi 6 Mesh Tp Link de la RDS, legate prin fir intre ele, switch Tp Link cu 10 porturi dupa primul router, retea UTP si prize in camere.

Am fost nevoit ca la mine sa trag 2 UTP-uri pe holul de la etaj, ca prin pereti am doar cabluri TV si telefonice fixe. La birou am tot tras UTP-uri aparente de-alungul anilor. La inceput mergea laptopul pe Wi-Fi dintr-un capat in altul, dupa 2012 s-a aglomerat banda de 2,4 si nu a mai mers. Din 2018 folosim doar PC-uri desktop la munca. Work stations refurbished.

Edited by Neaceasca85, 28 March 2024 - 12:22.


#2
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,688
  • Înscris: 15.06.2004
Si eu care credeam ca djl a deschis topicul...

Personal - 2010 - prezent - TP-Link TL-WR1043ND v1. Atat.

#3
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,070
  • Înscris: 14.10.2008
djl nu detine niciun router nici in prezent, are cablu UTP direct de la vecinul ce detine reteaua de cartier din zona Obor.

Hmm, V1 are porturi gigabit dar nu se descurca cu viteza de 1000 in regim de PPPoE. Eu in 2014 am trecut de la 100 la 1000 si numai Asus facea corect HW acceleration pentru offloading PPPoE asupra procesorului.

#4
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,555
  • Înscris: 01.08.2006
De obicei, am avut routere albe. Acum am si un router negru. Am avut si cu o antena, acum am cu 2 si cu 3.

#5
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,070
  • Înscris: 14.10.2008
Cei cu D Link DIR 655 au intampinat aceeasi problema, ar fi dus 1000 mbps dar nu pe PPPoE deci nu la RDS. Ce-mi placeau in 2014 chichitele astea cu gigabit si PPPoE. Posted image

Vizualizare mesajbai3tzash, pe 28 martie 2024 - 12:24, a scris:

De obicei, am avut routere albe. Acum am si un router negru. Am avut si cu o antena, acum am cu 2 si cu 3.
Mie imi plac negre.

Pana si ONT-urile sunt albe in ziua de azi. Nasol. Si nici LED-uri nu mai au routerele cum aveau inainte. Imi place cand clipesc ledurile la trafic pe port. Asus N 56 si AC 56 au leduri la porturi. Iti arata daca se face link pe 100 (verde) sau pe 1000 (portocaliu) si bineinteles clipesc la trafic. N-56-U clipea mai frumos ca AC-56-U. Si le avea pe laterala, la AC-56-U trebuie sa mut putin biroul de PC ca sa le vad.

Dintre toate imi place cum clipeste ONT ZTE F 625 la trafic. Cand merg sa ma uit la el deschid un live pe Youtube pe TV si un streaming de la o camera Tapo de la tara pe telefon. Posted image

************
In decembrie 2013 luasem TP Link WDR-3600 din oferta RDS. Dar era urat ca design si functiona prost, avea o plafonare pe 200 mbps cateva secunde apoi urca progresiv spre 940 mbps. Dupa 18 zile ori se bloca, ori se plafona pe 200 mbps. O porcarie. L-am vandut si am luat Asus N-56-U in februarie 2014. Invatam de pe forum treptat pe parcurs cu ce se manca gigabit PPPoE.

Edited by Neaceasca85, 28 March 2024 - 12:31.


#6
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,688
  • Înscris: 15.06.2004

Vizualizare mesajNeaceasca85, pe 28 martie 2024 - 12:24, a scris:

Hmm, V1 are porturi gigabit dar nu se descurca cu viteza de 1000 in regim de PPPoE.
Who cares ? Oricum nu mai are softul original pe el ca ala avea buba :)

#7
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,070
  • Înscris: 14.10.2008
In 2014 tata s-a imbolnavit in ianuarie si a murit in iunie. Nu m-am bucurat prea mult de trecerea la 1 Gbps, macar in 2012 in luna mai m-am bucurat de FTTH GPON, dupa care am plans pe forum aproape 2 ani de zile. Posted image Posted image

Daca baietii de la RDS se miscau cu 1 an mai devreme, ce fain era. Intre septembrie 2011 si mai 2012 sunam la ei zilnic. Posted image

Edited by Neaceasca85, 28 March 2024 - 12:36.


#8
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,555
  • Înscris: 01.08.2006
Am uitat, am si 2 routere fara antene. Sunt 4G, cu cartela SIM.
Cred ca toate au beculete verzi.

#9
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,070
  • Înscris: 14.10.2008

Vizualizare mesajeiffel, pe 28 martie 2024 - 12:31, a scris:

Who cares ? Oricum nu mai are softul original pe el ca ala avea buba Posted image
FW custom, da, si eu am folosit Padavan rusesc pe N-56-U, iar pe AC-56-U am un HGG versiune veche. Erau probleme cu cele noi ca foloseau doar 1 din 2 nuclee de la procesor.

Vizualizare mesajbai3tzash, pe 28 martie 2024 - 12:32, a scris:

Am uitat, am si 2 routere fara antene. Sunt 4G, cu cartela SIM.
Cred ca toate au beculete verzi.
Verzi au avut mereu ONT-urile de la RDS. Doar ca numai ZTE vechi si cu Luster clipesc frumos la trafic constant. La business mi-au dat ONT-ul cel mai urat, dar nu pun la suflet asta. Fiberhome si cu Asus AC1200 stau pe un DVR cu HDD ITX din 2010 (HDD inlocuit in 2017), sistem supraveghere video antic. In rest folosesc camere IP cu sunet.

#10
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,019
  • Înscris: 04.10.2007
Ehe...

2007 - 2012 - Netgear DG834G (un router slabut)
2012 - 2020 - TP Link 1043ND V2 (un router de care am fost extrem de multumit)... un router ieftin si bun pentru anii 2012 - 2018... deja prin 2018 era depasit moral... sambata l-am donat lu fratemiu ca ma incurca prin casa sa isi extinda el reteaua.
2020 - 2024 - TP Link AX50 (un router bunicel, dar cu semnal destul de slab dpmdv)
2024 - prezent - TP Link Deco BE85 (BE19000) - router extrem de scump si de care sunt extrem de multumit, router cu WiFi7 cu 2 porturi 10Gbps + 2 porturi 2.5Gbps + port SFP+ (portul SFP+ nu il folosesc).

Edited by mirel3003, 28 March 2024 - 12:42.


#11
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,002
  • Înscris: 18.09.2008
Eu am ceva FiberHome de la Digi. Sincer, e o praștie de router și plănuiesc să-l schimb. Nu, nu e ONT, e în cascadă după un GPON.

Am luat o jucărie de la Netgear din târg, că era ieftină. Nu merge de nicio culoare. Oricum, plănuiesc un upgrade. Dacă aveți sugestii de router AC, cu viteze bune pe Wi-Fi și care să nu-mi rupă buzunarul, le aștept cu drag și interes.

#12
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,084
  • Înscris: 30.08.2006
DIR 615 am avut si eu. Slabut rau la semnal.
Asus RT-N18U Un avion de router. Semnal pana in parcarea din fata blocului.
Asus RT-AC1750U Router ok dar nu pentru o retea de 1Gb/s
Asus RT-AX86S  Un router excelent si cu viteze maxime pe wifi 6. Aveam link de 2402MB/s pe telefonul Motorola 40 Edge, pana la un update de securitate la tel si link-ul a scazut la 1201Mb/s la o latime de 160Mhz. Tot mai prind 700Mb/s fata de 900Mb/s inainte. Pe minipc am in continuare link de 2402Mb/s si 920Mb/s download.

#13
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,233
  • Înscris: 02.08.2021
Primul router a fost un Canyon CNR-BR2. O mizerie, lua foarte mult din lățimea de bandă. Mergea mult mai bine netul cu cablul băgat direct. Iar dacă erau conectate două calculatoare în același timp, Dumnezeu cu mila. Pe vremea când Digi avea abonament de 30Mbps. Da, e scris corect 30.
Apoi a început era Wi-Fi și am avut un TP-Link Tl-wr841n. Un router ok, folosit încă probabil de vreo 10% din utilizatori. Doar că știe maxim 100Mbps și Wi-Fi doar pe 2,4Ghz. Pe Wi-Fi nu duce mai mult de 50 Mbps real. La o altă locație am ONT ZTE de la Digi, ăla duce 60-70 Gbps pe 2,4Ghz.
Apoi am trecut la era Gigabit și Wi-Fi pe 5 Ghz. Acum folosesc un Archer C6. E ok, își face treaba.

Edited by Valy_User, 28 March 2024 - 13:34.


#14
rexx

rexx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,124
  • Înscris: 15.08.2005

View PostNeaceasca85, on 28 martie 2024 - 12:24, said:

djl nu detine niciun router nici in prezent, are cablu UTP direct de la vecinul ce detine reteaua de cartier din zona Obor.

Hmm, V1 are porturi gigabit dar nu se descurca cu viteza de 1000 in regim de PPPoE. Eu in 2014 am trecut de la 100 la 1000 si numai Asus facea corect HW acceleration pentru offloading PPPoE asupra procesorului.
ce cablu utp? dji inca foloseste ADSL sau dial-up, ca de aia nu vrea el sa renunte la telefonia pe firele de cupru

View Posteiffel, on 28 martie 2024 - 12:22, said:

Si eu care credeam ca djl a deschis topicul...

Personal - 2010 - prezent - TP-Link TL-WR1043ND v1. Atat.
sa stii ca si eu tot la djl ma asteptam sa deschida topicul

#15
Neaceasca85

Neaceasca85

    You do the math

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 89,070
  • Înscris: 14.10.2008
Nu, djl are asa:

- fix Romtelecom Oroc, pe cale de a fi trecut pe fibra, daca nu e trecut deja; motivul ramanerii era functionarea fixului cand e curentul luat (fix ce detestam eu, hahaha, oricum netul era pulbere, acum cand nu e curent am voce si 4 G pe telefon, il pot incarca in masina)
- net de cartier Obor cu UTP in PC de la vecinul admin
- TV analog si digital cu STB de la Vofafone ex UPC

Eu din 2011 am devenit mega ultra fan RCS-RDS si nu m-am lasat pana nu am mutat tot ce inseamna retele fixe pe RDS (am reziliat fericit cablurile de cupru Romtelecom in 2012 si 2013, dar cu costuri, 342 lei si 432 lei), eram trist pana in 2012 ca RDS nu-mi dadea net si telefonie fix acasa. Eu sunt singurul din familie cu Digi.Mobil, am trecut mobilul la RDS in 2015 cand aveau cat de cat acoperire la taranoaia, nu sa ma fac de ras cu semnal lipsa.Posted Image

Fibra optica oricum imi placea inca din 2003, la prima retea HFC RDS in Slatina, dar internet fix am avut acasa abia in 2012 direct pe FTTH, la fostul magazin am avut Docsis 2006-2009, FTTB 2009-2020 si FTTH din 2020.

**************
Ciudatenii de retelistica personale:

- routerul e instrument de monitorizat uptime retea electrica, acasa nu am sarit de 150 zile, la birou am avut in 2019 414 zile cu Asus N-56-U; trebuie router care sa nu se blocheze si sa nu necesite restart; Asus s-au incadrat aici, AC-1200 insa nu, isi da singur restart intre 18 si 60 zile fara a fi setat asa ceva; are FW Asus nu custom
- Speed Touch arata maxim 60 zile uptime dar e bun de monitorizat fluctuatiile de tensiune (care se produc in oras cand pe retelele rurale se intampla vreo avarie); era enervant ca modem ADSL inainte, porneam AC-ul, ma lasa 3 minute fara net, fiecare fulger insemna 10 secunde fara net, dar ca switch e bun, nu i se simt problemele (am inteles ca din firmware e o chestie cu detect power loss ce se putea scoate)
- prefer wireless neparolat si interfata de administrare bine parolata; deja nu mai intra nimeni ca toti au net la purtator pe SIM-uri, nu se mai streseaza cu Wi-Fi Posted Image

Edited by Neaceasca85, 28 March 2024 - 13:53.


#16
cosminmares2029

cosminmares2029

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 19.05.2023
Bun, sa incepem: din 2010... primul router a fost un TP- Link TL-WR740N, l-am folosit vreo 6 luni si l-am dus la tara, pe o conexiune ADSL de 2mbps in acele triste vremuri, cand netul era prin "sarma de rufe", acea brida din fier zincat. Apoi au urmat vremuri si incercari pe banii mei, ma uitam ca prostu' recunosc, in gura la "toti specialistii", am cumparat cred... 20 de routere, NU exagerez, am aruncat la bani pe fereastra pe tot felul de mizerii, printre cere enumeram: Tenda, vreo 3 modele, toate au sfarsit in tomberon, ZYXEL... alta mizerie, D-Link...crunte la toata capitolele!
Bani aruncati, nervi, deconectari, pierderi de viteza, acum aveam 60mbps la abonamentele UPC din acea vreme, pe urma scadea viteza la 10mbps. Scoteam mizeriile (multe au prezentat acelasi defect) si le bagam la loc in priza. Revenea viteza pentru maxim 3 - 4 ore, apoi povestea se repeta. Device-urile pierdeau constant conexiunea, routere "a la E-Mag"... mi s-a luat de ele.
Ok, a venit luna mai 2018, cand am cumparat si eu in viata asta, primul ROUTER, si cand scriu cu majuscule, stiu ce ce scriu asa, este vorba de un MikroTik  <hAP ac MikroTik RB962UiGS-5HacT2HnT>, un echipament genial, care functioneaza si astazi cand va scriu aceste randuri. Socotiti voi, mai 2018 - martie 2024... cat inseamna. Repet, functioneaza si astazi. Nu stiu ce mai sunt alea deconectari, incompatibilitati, instabilitate, este efectiv stanca! Am cumparat si un MikroTik C53UiG+5HPaxD2HPaxD hAP ax3, este in cutie, asteapta sa fie instalat. Nu ma indur de acest router ce il am acum, genial, fara nicio exagerare!
Asta a fost istoria mea privitoare la toate asazisele routere ce le-am avut, pana in prezent cand am ceea ce trebuie. Asta ca sa raspund punctual la acest subiect!Posted Image

#17
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,084
  • Înscris: 30.08.2006
DJL nu are nevoie de wifi. El are tot netul pe 3 benzi BASF.
Pentru ultimele noutati de pe forum, el deruleaza inapoi ca sa-si isi aminteasca cu placere.

#18
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,397
  • Înscris: 06.01.2007
Am avut si am mai multe routere, dar cele pe care le-am folosit sunt doar 3:
Un asus 500 care a fost foarte bun. Am fost printre putinii si primii din cercul de cunoscuti care au avut router. Mergea doar cu clonare MAC pe reteaua de cartier. Cand aparea o problema, ma puneau aia sa dau un cod de eroare windows ca nu acceptau router. Dar eu stiam ca-i problema de la ei, mai ales de la routerul de pe scara blocului. La fel si la RDS la inceput, ma frecau la cap sa scot ruterul si sa le dau codul de eroare din windows. Il notasem pe un Notepad si i-l dadeam cand mi-l cereau. Tot asa, cand apareau probleme cu netul. Niciodata nu din cauza mea, ca stiam sa am asigur ca nu-i de la mine.
I-am schimbat firmware-ul inca de la inceput sa accepte print-server(ca nu aveam imprimanta de retea) si modem 3G. L-am avut multi ani. Sa zicem intre 2006-7 si 2016-17. Merge si acum, dar a aterizat pe undeva pe la socru-miu intr-un sertar.

Ala fiind de viteza mica, la un moment dat am decis ca vreau viteza mai mare si am cumparat o panarama de TP link, care facea figuri cand il apuca pe el. Am schimbat firmware-ul cu DD-WRT cam pe la inceput, la scurt timp de la cumparare si nu a mai facut figuri un an-doi-trei. Dar a inceput sa faca iar figuri cand am sarit de 10 la numarul de conexiuni. L-am avut vreo 4-5 ani, cred, poate ceva mai mult.

De atunci folosesc mikrotik nustiucat si am zero probleme. Asta are si 5GHz, desi eu pot trai si fara binemersi. Bate tot apartamentul fara probleme cu cei 5GH, inclusiv in locul unde are 3 pereti in calea undei. Pe 2.4Ghz pot sa ma conectez si de afara de pe banca din fata blocului.
Televizorul si consola de jocuri, care ar avea nevoie de banda sunt legate direct la router prin cablu. Celalalt TV nu e legat deloc la internet. Unul e mai mult decat suficient. Merge si ca NAS, de viteza mica, pentru stocare foto si acces sporadic. Desi are o tona de configurari care ma depasesc in totalitate, se poate face vizibil si extern insa eu nu am reusit. M-am jucat la inceput un pic cu el, dar apoi a ramas intepenit aclolo, nici nu stiu ca-l am. Foarte posibil cu asta sa ma prinda iesitul la pensie, sau cihar si mai rau, doamne fereste, sa batem in lemn.
Doar sa scoata astia ceva mai smecher, care sa routeze sunetul la boxe sau... vreo chestie de tipul asta sa-mi doresc sa-l schimb, altfel nu vad un motiv sa-l schimb.

Edited by maccip, 28 March 2024 - 15:20.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate