Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Sacrificii umane pentru Dumnezeu

* * * - - 5 votes
  • This topic is locked This topic is locked
340 replies to this topic

#1
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004
Vom folosi Biblia ortodoxă, așa cum apare aici:

www.bibliaortodoxa.ro

Această temă este una extrem de delicată și nu dorim să ni se impute faptul că venim cu traduceri ”exotice”...precum NTR, BVA sau altele pe care le-am mai folosit... Cine dorește, nu are decât să verifice în ce traducere consideră de cuviință...cum ar fi: Cornilescu VDC, Cornilescu corectat/revizuit: VDCC/EDCR.

Vom începe prin a prezenta un prim verset:


Exod (Ieșirea) 22:
29. Nu întârzia a-Mi aduce pârga ariei tale şi a teascului tău; pe cel întâi-născut din fiii tăi să Mi-l dai Mie!
30. Asemenea să faci cu boul tău, cu oaia ta şi cu asinul tău: şapte zile să fie ei la mama lor, iar în ziua a opta să Mi le dai Mie!

-------------------------
Cum scrie? ”pe cel întâi-născut din fiii tăi să Mi-l dai Mie!”
Adică cum?...Posted image
Cum se dădeau lui Iahve primii născuți ai vacii, oii, măgăriței? Pentru că scrie explicit: ”asemenea să faci cu:...”
Deci la fel să se facă cu primii născuți din fiii oamenilor, cum se face cu primii născuți ai dobitoacelor! Am înțeles cu toții, da?
Ca să aprofundăm această temă a jertfelor aduse lui Iahve, mergem puțin în urmă, la capitolul 13 din aceeași carte - Exodul (Ieșirea):


Exod (Ieșirea)13:
10. Să păziţi dar legea aceasta din an în an, la vremea hotărâtă.
11. Şi când te va duce Domnul Dumnezeul tău în ţara Canaanului, cum S-a jurat ţie şi părinţilor tăi, şi ti-o va da ţie,
12. Atunci să osebeşti Domnului pe tot cel de parte bărbătească de la oameni, care se naşte întâi; şi pe tot cel de parte bărbătească, care se va naşte întâi din turmele sau de la vitele ce vei avea, să-l închini Domnului.
13. Pe tot întâi-născutul de la asină să-l răscumperi cu un miel; iar de nu-l vei răscumpăra, îi vei frânge gâtul; să răscumperi şi pe tot întâi-născutul din oameni în neamul tău.
14. Când însă te va întreba după aceea fiul tău şi va zice: Ce înseamnă aceasta?, să-i spui: Cu mână puternică ne-a scos Domnul din pământul Egiptului, din casa robiei.
15. Că atunci când se îndărătnicea Faraon să ne dea drumul, Domnul a omorât pe toţi întâi-născuţii în pământul Egiptului, de la întâi-născutul oamenilor până la întâi-născutul dobitoacelor. De aceea jertfesc eu Domnului pe tot întâi-născutul de parte bărbătească şi pe tot întâi-născutul din fiii mei îl răscumpăr.
16. Să fie dar aceasta ca un semn la mâna ta şi ca o tăbliţă deasupra ochilor tăi, căci cu mână tare ne-a scos Domnul din Egipt!"

--------------
Deci fiecare evreu trebuia să jertfească lui Iahve pe primul născut al dobitoacelor, dar și pe primul născut al său, din fiii săi! Pare șocant? Ce este șocant, puțin mai încolo! Deoarece măgarul era considerat animal necurat, nu putea fi jertfit, prin urmare trebuia răscumpărat: se jertfea o oaie în locul lui! Primul născut om, la fel: trebuia răscumpărat.  De ce? Păi cum de ce, pentru că sacrificiile umane erau interzise, da? Sau nu?Posted image  Vom vedea! Oricum, un lucru este evident, acela că Iahve nu face altceva decât să-i conștientizeze pe israeliți că, de fapt, și primii născuți din fiii lor, trebuiau și ei omorâți și arși în foc pentru Iahve, căci sunt ”ai Săi”, dar aceștia vor fi răscumpărați. De ce? Fiindcă și Iahve a omorât, în beneficiul israeliților, când au ieșit din Egipt, pe primii născuți ai egiptenilor, de la animal la om! În felul acesta, primii născuți, de la animal la om, sunt ai lui Iahve! A se observa și faptul că Iahve pune pe același palier progeniturile animalelor (măgăruși, miei, viței) cu fiii israeliților! Posted image


Exod (Ieșirea)
34:19. Tot întâiul născut de parte bărbătească este al Meu; asemenea şi tot întâiul născut al vacii şi tot întâiul născut al oii.
20. Iar întâiul născut al asinei să-l răscumperi cu un miel, iar de nu-l vei răscumpăra, să-i frângi gâtul. Toţi întâii născuţi din fiii tăi să-i răscumperi şi nimeni să nu se înfăţişeze înaintea Mea cu mâna goală.   

Veți spune: bine, dar asta nu este o problemă, Iahve într-adevăr cerea să-I fie jertfite animale. Doar animale!
Sunt două lucruri de menționat cu privire la acest aspect al jertfelor aduse lui Iahve:

1.
Iahve le inoculase deja israeliților ideea că primii născuți din fiii oamenilor trebuie jertfiți lui Iahve, precum erau jertfite dobitoacele, care erau aduse ca ardere-de-tot, dar pentru fiii lor se făcea răscumpărarea cu un animal adus, ca ardere-de-tot, în locul primului născut om. Deci nu ne mai mirăm că Avraam nu a obiectat nimic atunci când i s-a cerut să-l aducă pe Isaac ca ardere-de-tot în cinstea lui Iahve. Erau deja obișnuiți cu ideea...

2.   
Profetul Ezechiel vorbește despre o perioadă în care Iahve Însuși a decis ca israeliții să-i aducă jertfe umane (pe primii lor născuți!):


Ezechiel 20:23. De asemenea Mi-am ridicat mâna în pustiu şi M-am jurat să-i risipesc printre popoare şi să-i împrăştii prin ţări,
24. Pentru că nu împliniseră rânduielile Mele, legile Mele le lepădaseră şi călcaseră zilele Mele de odihnă, că ochii lor erau îndreptaţi spre idolii părinţilor lor.   
25. Ba încă le-am dat şi legi care nu erau bune şi rânduieli prin care ei nu puteau trăi;   
26. Şi i-am întinat prin ofrandele lor, făcându-i să jertfească pe toţi întâi-născuţii lor, pentru a-i pedepsi ca să ştie că Eu sunt Domnul.


------------------
Textul este foarte clar: Iahve i-a făcut pe israeliți să se întineze prin astfel de jertfe aduse lui Iahve: primii lor născuți. Ca pedeapsă. Acestea erau legi care nu erau bune! Ce mai observăm? Că aceste legi au fost date pentru că israeliții s-au dovedit a fi idolatri când erau în pustiu (este vorba de exodul din Egipt). Ei bine, găsim oare așa ceva în Levitic, o carte de legi date în acea perioadă? Da!


Levitic 27:26.Numai întâii născuţi ai dobitoacelor, care după întâietatea naşterii sunt ai Domnului, să nu-i afierosească nimeni: fie bou, fie oaie, că sunt ai Domnului.   
27. Iar dacă este dobitoc necurat, să fie răscumpărat după preţuirea ta, la care să se mai adauge a cincea parte, şi de nu se va răscumpăra să se vândă după preţuirea ta.
28.Toate cele afierosite, pe care omul cu jurământ le dă Domnului din ale sale, - fie om, fie dobitoc, fie ţarină din moşia sa, - nici nu se răscumpără, nici nu se vând. Tot ce este afierosit cu jurământ este sfinţenie mare a Domnului.   
29.Orice om afierosit cu jurământ nu se răscumpără, ci trebuie să se dea morţii.

-----------------
Textul este concludent: primii născuți ai dobitoacelor, dar și ai israeliților, deci fiii lor umani, născuți primii, nu se puteau afierosi, adică nu se puteau jertfi lui Iahve, din simplul motiv că erau deja ai lui Iahve! Dar dacă un evreu dorea să dedice un om lui Iahve, nu-l putea răscumpăra, ci trebuia să-l omoare!   
Într-un post ulterior, vom aduce 2 exemple de jertfe umane închinate lui Iahve, în care este implicat un judecător al lui Israel, în persoana lui Iefta și renumitul rege al lui Israel, David. Am putea adăuga și blestemul lui Iahve cu privire la rezidirea Ierihonului, în care Iahve cerea pe primul născut. Acesta urma să moară, dacă tatăl decidea să reconstruiască Ierihonul...Posted image
După acestea, vom discuta jertfa lui Isus din Nazaret în cadrul Noului testament, o jertfă de sânge cerută de Același Iahve din Vechiul testament...Posted image...

Edited by dark, 26 March 2024 - 13:40.


#2
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,682
  • Înscris: 22.01.2015
A 8 zi fiind care?Posted Image

#3
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004

Vizualizare mesajMikeSpike, pe 26 martie 2024 - 14:04, a scris:

A 8 zi fiind care?Posted image

A 8-a zi de la naștere.
Iată, în cazul lui Isus din Nazaret ce este consemnat în Evanghelia după Luca:

Luca 2:21 Şi când s-au împlinit opt zile, ca să-L taie împrejur, I-au pus numele Iisus, cum a fost numit de înger, mai înainte de a se zămisli în pântece.
22.Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului.
23. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului.
24. Şi să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel.

-------------------------------
”Închinarea” la Domnul era jertfirea primului născut. Răscumpărarea era stabilită pentru familiile sărace: doi pui de porumbel sau două turturele, conform cu Levitic 12:8.

Edited by dark, 26 March 2024 - 14:16.


#4
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Si cum era cu 'parga teascului' ? Se ardea, se taia fasii sau cum ? Ca sa facem paralela dorita.

#5
MikeSpike

MikeSpike

    Cinic real

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,682
  • Înscris: 22.01.2015
Ma depasesc discutiile si interpretarile unora ce scriau acum 2 milenii in urma! Ma retrag,aia cu 8 zile imi inseninase viata,mai mult liber la munca. Ghinion.

#6
liviu_np

liviu_np

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,192
  • Înscris: 05.06.2006
a. pe cel întâi-născut din fiii tăi să Mi-l dai Mie! are un sens
b. pe cel întâi-născut dintre fiii tăi să Mi-l dai Mie! are alt sens

Una scrie (varanta a) si la alta se refera.

#7
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004

Vizualizare mesajoverseas, pe 26 martie 2024 - 14:13, a scris:

Si cum era cu 'parga teascului' ? Se ardea, se taia fasii sau cum ? Ca sa facem paralela dorita.

Traducerea BVA explică foarte bine:

BVA:
Exod 22: 29 Să nu întârzii să îmi oferi (pe altar) ca sacrificiu acele fructe care se coc primele atât în recoltele tale, cât și în via ta. În același timp, pretind să Îmi dai pe primul născut dintre fiii tăi.

Vizualizare mesajliviu_np, pe 26 martie 2024 - 14:16, a scris:

a. pe cel întâi-născut din fiii tăi să Mi-l dai Mie! are un sens
b. pe cel întâi-născut dintre fiii tăi să Mi-l dai Mie! are alt sens

Una scrie (varanta a) si la alta se refera.

Iată că traducerea NTR, o traducere modernă, redă în modul dorit de tine:

[ https://i.ibb.co/hgMLxcr/Clipboard01.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#8
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012
ai dreptate mey @dark, crud mai e prea-marele-și-bărbos-atotputernic/cucernic...
(că cam) d-aia popoarele zămislite din el se războiesc, indiferent de miza jocului: bani sau fimei... :P

#9
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,245
  • Înscris: 29.12.2006
Religiile sunt ideologii antice perpetuate în Evul Mediu, ideologii care stăteau la fundamentul funcționării monarhiior absolutiste tiranice, în care regele sau împăratul era "fiu de zeu", era chiar el "semizeu", sau era "uns de zeu".

Scopul acestor atribute era de a fi perceput de supuși, care reprezentau păcătoșii, că monarhul e infailibil, intangibil și de neînlăturat. Și mai mult, supușii trebuiau să se sacrifice pentru monarhi, că de nu, supușii erau sacrificați ei zeilor.

Edited by lupini, 26 March 2024 - 16:13.


#10
Olteanul_sfios

Olteanul_sfios

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,507
  • Înscris: 22.08.2012
De-aia oamenii din secolul 21,cu mintea la ei, au inceput sa evite religia si pe purtatorii ei de vorbe.

In cateva zeci de ani, religia va fi istorie.

#11
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,847
  • Înscris: 17.08.2022
Nicaieri in Tora nu apare sacrificiul uman.Da, apare sacrificiul animalelor.
Capitolul intreg este o revarsare de principii morale, sociale, penale de cea mai mare profunzime si claritate.
De Sucot, de alte sarbatori prima recolta se ducea la Templu- Marelui preot.
Cereale, vin, carne
Dar,
Ceea ce subliniezi tu, 22-29,30 nu este foarte clar interpretat de catre invatati.
-Una din interpetari este ca "intaiul nascut trebuie sa fie rascumparat dand cinci sicli preotului "
-Alta interpretare este ca referirea nu este fizica, carnala. Primul copil nascut. Dreptul primului nascut (cap 21)
Ci se refera la prima samanta...., care trebuie adusa la templu fara  a astepta recoltele mai tarzii
primul nascut, prima samanta sunt puterea, care apoi slabeste la urmatoarele

"asa sa faci oilor tale, asa sa faci boilor si oilor tale", care se leaga cu
" Plinătatea voastră  și lacrimile voastre  nu vor  întârzia" de la inceput.
Jertfind, prima samanta, rodul strugurelui, rodul maslinului si al omului va avea parte de belsug
Intaiul nascut al animalului curat este dat preotului,
ca sa-l aduca drept jertfa, jertfa numita intai-nascut,
iar carnea era mancata de preoti, dupa ce animalul a fost cu mama lui timp de sapte zile.
Cele 8 zile sunt un avertisment preotului sa nu se grabeasca sa primeasca jertfa inainte.

Edited by vio69c, 26 March 2024 - 16:39.


#12
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004

Vizualizare mesajgushpi, pe 26 martie 2024 - 15:04, a scris:

ai dreptate mey @dark, crud mai e prea-marele-și-bărbos-atotputernic/cucernic...
(că cam) d-aia popoarele zămislite din el se războiesc, indiferent de miza jocului: bani sau fimei... Posted image

Vechiul testament ni-l prezintă pe Iahve, un zeu conceput după ”modelul” celorlalți zei care erau invocați de popoarele din Orientul Mijlociu: Moloch, Chemoș și alții. Toți aceștia aveau o idee fixă: jertfirea ființelor vii, prin ardere. Acestea trebuiau arse până se făceau scrum!
Iahve nu-i prea departe de acești zei sângeroși, din moment ce, ați văzut, a fost în stare să dea porunci în ceea ce privește jertfele umane...într-o perioadă, după cum ne spune profetul Ezechiel, fără posibilitatea ”răscumpărării”. Obligația era pentru primul născut, de la dobitoc la om, dar... dacă doreai să mai sacrifici pe cineva, ființă umană, nu o puteai răscumpăra și trebuia să o omori! Pentru Iahve!
Dragilor, în această paradigmă ”sângeroasă” trebuie să privim și jertfa lui Isus din Nazaret, cerută de Același Dumnezeu!Posted image

Vizualizare mesajvio69c, pe 26 martie 2024 - 16:36, a scris:

Nicaieri in Tora nu apare sacrificiul uman.

Ba da, ai toate informațiile în postul inițial și vor mai urma și alte informații biblice!
De altfel, Isus din Nazaret face parte din suita de jertfe umane cerute de Iahve! Vom discuta asta la timpul respectiv!

Posted image

Vizualizare mesajvio69c, pe 26 martie 2024 - 16:36, a scris:

Nicaieri in Tora nu apare sacrificiul uman.Da, apare sacrificiul animalelor.

Vrei să spui că primii născuți ai israeliților trebuiau răscumpărați cu animale care să fie arse în locul lor. Da, așa se făcea, de obicei. Dar această poruncă a lui Iahve induce, sugerează ideea că acei primi născuți dintre fiii israeliților, trebuiau, de fapt, să fie jertfiți!Posted image
De ce să facă Iahve una ca asta, dacă avem exemple de regi israeliți răzvrătiți, care au imitat modelul religiilor popoarelor vecine (precum fenicienii): cazul regelui iudeu Manase, acesta sacrificându-și primul născut (în cinstea altor zei)?Posted image
Dacă Iahve dorea ca poporul Său să fie diferit, atunci de ce a instituit fix același sistem de jertfe, care presupunea aducerea ca ardere-de-tot a primului născut, inclusiv om? Faptul că, în religia lui Iahve, primul născut om era ”schimbat” sau ”răscumpărat” cu un animal, nu anulează conceptul de a jertfi ”zeului” pe primul născut ființă umană (practică existentă în religiile popoarelor vecine)!

Edited by dark, 26 March 2024 - 17:00.


#13
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007
Ce s-a mai intamplat?

#14
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004
Special pentru colegul Vio, din propriul lui Tanack, verset din Levitic, așa cum apare în ”Biblia” evreiască:

[ https://i.ibb.co/BPTvHYb/Clipboard01.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

În această ”cheie” citim narațiunea de la Judecători capitolul 11, unde ni se prezintă exact ce scrie mai sus! ”Fiica lui Iefta”

Edited by dark, 26 March 2024 - 17:14.


#15
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004
A se reține: Iefta a promis lui Iahve că-i va aduce ca ”ardere-de-tot” pe acea ființă care va ieși prima pe porțile casei sale.
Ei bine, terminologia este aceeași, da, același termen, ”ardere-de-tot”, folosit și în narațiunea despre Avraam care primește poruncă din partea lui Iahve, ca să-l aducă ca ”ardere-de-tot” lui Iahve, pe fiul său Isaac! Și avem descrierea completă: Avraam ia cuțitul și când se pregătea să... îl înjunghie pe Isaac... Dumnezeu intervine.
Deci același termen: ardere-de-tot. :idea:
Isaac fusese pus de Avraam să care lemne în spate pentru foc!

Vă rog să comparați cele două fragmente din Vechiul testament, și întrebați-vă, dacă în cazul lui Isaac, care trebuia adus ca ardere-de-tot, Avraam a intenționat să-l înjunghie pe Isaac și a trebuit să ducă lemne pe spatele lui Isaac (pentru foc), de ce în cazul fiicei lui Iefta am avea de-a face cu o altă situație (fiica lui Iefta, dusă la mănăstire?)


Cazul lui Isaac, fiul lui Avraam, cerut ca ardere-de-tot de către Iahve:

[ https://i.ibb.co/z5QfjLS/Clipboard02.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Cazul fiicei lui Iefta (vă rog să observați că fiica lui Iefta urma să fie adusă lui Iahve... ca ardere-de-tot, la fel ca Isaac, fiul lui Avraam):

[ https://i.ibb.co/f0FTXqB/Clipboard03.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Iată ce s-a întâmplat în cazul lui Avraam:

Biblia ortodoxă:
Geneza 22: 1. După acestea, Dumnezeu a încercat pe Avraam şi i-a zis: "Avraame, Avraame!" Iar el a răspuns: "Iată-mă!" 2. Şi Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe Isaac, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, şi du-te în pământul Moria şi adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ţi-l voi arăta Eu!" 3. Sculându-se deci Avraam dis-de-dimineaţă, a pus samarul pe asinul său şi a luat cu sine două slugi şi pe Isaac, fiul său; şi tăind lemne pentru jertfă, s-a ridicat şi a plecat la locul despre care-i grăise Dumnezeu. 4. Iar a treia zi, ridicându-şi Avraam ochii, a văzut în depărtare locul acela. 5. Atunci a zis Avraam slugilor sale: "Rămâneţi aici cu asinul, iar eu şi copilul ne ducem până acolo şi, închinându-ne, ne vom întoarce la voi". 6. Luând deci Avraam lemnele cele pentru jertfă, le-a pus pe umerii lui Isaac, fiul său; iar el a luat în mâini focul şi cuţitul şi s-au dus amândoi împreună. 7. Atunci a grăit Isaac lui Avraam, tatăl său, şi a zis: "Tată!" Iar acesta a răspuns: "Ce este, fiul meu?" Zis-a Isaac: "Iată, foc şi lemne avem; dar unde este oaia pentru jertfă?" 8. Avraam însă a răspuns: "Fiul meu, va îngriji Dumnezeu de oaia jertfei Sale!" Şi s-au dus mai departe amândoi împreună. 9. Iar dacă au ajuns la locul, de care-i grăise Dumnezeu, a ridicat Avraam acolo jertfelnic, a aşezat lemnele pe el şi, legând pe Isaac, fiul său, l-a pus pe jertfelnic, deasupra lemnelor. 10. Apoi şi-a întins Avraam mâna şi a luat cuţitul, ca să junghie pe fiul său. 11. Atunci îngerul Domnului a strigat către el din cer şi a zis: "Avraame, Avraame!" Răspuns-a acesta: "Iată-mă!" 12. Iar îngerul a zis: "Să nu-ţi ridici mâna asupra copilului, nici să-i faci vreun rău, căci acum cunosc că te temi de Dumnezeu şi pentru mine n-ai cruţat nici pe singurul fiu al tău". 13. Şi ridicându-şi Avraam ochii, a privit, şi iată la spate un berbec încurcat cu coarnele într-un tufiş. Şi ducându-se, Avraam a luat berbecul şi l-a adus jertfă în locul lui Isaac, fiul său.

Și iată cazul fiicei lui Iefta:

Judecători 11:30. În acel timp a făcut Ieftae făgăduinţă Domnului şi a zis: "De vei da pe Amoniţi în mâinile mele,
31.Când mă voi întoarce biruitor de la Amoniţi, oricine va ieşi din porţile casei mele în întâmpinarea mea va fi afierosit Domnului şi-l voi aduce ardere de tot".

Acum întrebați-vă: dacă în cazul lui Isaac, a fi adus ca ”ardere de tot” însemna să fie omorât și ars, de ce nu s-ar fi întâmplat fix același lucru și cu fiica lui Iefta, conform jurământului făcut de Iefta, că va aduce ca ”ardere de tot” pe prima ființă care îl va întâmpina ieșind pe porțile casei sale?

Levitic 27:29 îi dădea lui Iefta această posibilitate! Iahve nu se supăra, primea jertfa, având în vedere porunca scrisă explicit la Levitic 27:29...Posted image

#16
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004

Vizualizare mesajmaccip, pe 26 martie 2024 - 17:11, a scris:

Ce s-a mai intamplat?

Chestii nasoale... a apărut creștinismul, sistem teologic în care Isus din Nazaret a fost omorât fiindcă altfel nu se putea răscumpăra omenirea...Posted image  Acesta, Isus din Nazaret, a fost ... jertfa pe care o cerea Iahve, înțelegi?
Iată niște versete din Noul testament extrem de șocante:

Biblia ortodoxă:


Romani 3: 24. Îndreptându-se în dar cu harul Lui, prin răscumpărarea cea în Hristos Iisus. 25.
Pe Care Dumnezeu L-a rânduit (jertfă de) ispăşire, prin credinţa în sângele Lui, ca să-Şi arate dreptatea Sa, pentru iertarea păcatelor celor mai înainte făcute,

---------------------
Reține te rog, formularea aceasta: ”Dumnezeu L-a rânduit (jertfă de) ispăşire”.
Deci? Posted image Isus din Nazaret a fost omorât fiindcă așa a vrut Dumnezeu!


Efeseni 5:2. Şi umblaţi întru iubire, precum şi Hristos ne-a iubit pe noi şi S-a dat pe Sine pentru noi, prinos şi jertfă lui Dumnezeu, întru miros cu bună mireasmă.

--------------------
Deci, ce a fost Isus Cristos pentru Dumnezeu?
”Prinos și jertfă întru miros cu bună mireasmă!”...Posted image
Horror! La fel ca orice vițel, orice miel, orice jertfă de tip ardere-de-tot, care degaja un miros plăcut nărilor lui Iahve!


Evrei 9:11.  Iar Hristos, venind Arhiereu al bunătăţilor celor viitoare, a trecut prin cortul cel mai mare şi mai desăvârşit, nu făcut de mână, adică nu din zidirea aceasta;
12.  El a intrat o dată pentru totdeauna în Sfânta Sfintelor, nu cu sânge de ţapi şi de viţei, ci cu însuşi sângele Său, şi a dobândit o veşnică răscumpărare.
13.  Căci dacă sângele ţapilor şi al taurilor şi cenuşa junincii, stropind pe cei spurcaţi, îi sfinţeşte spre curăţirea trupului,
14.  Cu cât mai mult sângele lui Hristos, Care, prin Duhul cel veşnic, S-a adus lui Dumnezeu pe Sine, jertfă fără de prihană, va curăţi cugetul vostru de faptele cele moarte, ca să slujiţi Dumnezeului celui viu?


------------------
Observați? Isus din Nazaret s-a prezentat în Ceruri, în „Sfânta sfintelor”, cu sângele vărsat, înaintea lui Iahve! De ce? Păi nu scrie în Vechiul testament:

Exod (Ieșirea) 34:20 Toţi întâii născuţi din fiii tăi să-i răscumperi şi nimeni să nu se înfăţişeze înaintea Mea cu mâna goală.

  Să nu vii cu mâna goală în fața lui Iahve!Posted image

Și da, ați înțeles, moartea de jertfă a lui Isus Cristos a fost pentru că așa a cerut Dumnezeu:

Efeseni 5:2. Şi umblaţi întru iubire, precum şi Hristos ne-a iubit pe noi şi S-a dat pe Sine pentru noi, prinos şi jertfă lui Dumnezeu, întru miros cu bună mireasmă.

lui Dumnezeu! întru miros cu bună mireasmă!...

Păi ... asta voia și Moloch! Jertfe aduse lui! Jertfe umane!

[ https://allthatsinteresting.com/wordpress/wp-content/uploads/2020/03/illustration-of-an-offering-to-molech.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#17
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007
Eu credeam ca s-au inecat unii cu aghiazma.

#18
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,586
  • Înscris: 16.03.2004
În fața lui Dumnezeu nu te duci cu mâna goală! (Exod (Ieșirea) 34:20)

Cu ce să vină în fața Domnului? Ce-i place cel mai mult? :huh:
Păi... cu SÂNGE. De animal. Dar dacă aduci sânge UMAN, atunci ... este cel mai bine! Isus din Nazaret astfel a procedat - Evrei 9:12

Isus a intrat în ”Sfânta Sfintelor”, în fața lui Dumnezeu și... ca Mare Preot, trebuia să aducă și El ceva... Ce?
Păi, ...SÂNGE! :ermm:...

Evrei 8: 1. Lucru de căpetenie din cele spuse este că avem astfel de Arhiereu care a şezut de-a dreapta tronului slavei în ceruri, 2. Slujitor Altarului şi Cortului celui adevărat, pe care l-a înfipt Dumnezeu şi nu omul. 3. Apoi, orice arhiereu este pus ca să aducă daruri şi jertfe; de aceea trebuincios era ca şi acest Arhiereu să fi avut ceva ce să aducă. 4. Dacă ar fi pe pământ, nici n-ar fi preot, fiindcă aici sunt aceia care aduc darurile potrivit Legii, 5. Care slujesc închipuirii şi umbrei celor cereşti, precum a primit poruncă Moise, când era să facă cortul: "Ia seama, zice Domnul, să faci toate după chipul ce ţi-a fost arătat în munte". 6. Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui testament mai bun, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate