Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 

chirie teren exorbitanta - Administratia Fondului Imobiliar - PMB

- - - - -
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1
dhaneey

dhaneey

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,693
  • Înscris: 25.10.2007
Am un apartament cumparat pe Legea 112/1995. Aferent acestuia am o fisa de calcul pt terenul aferent acestui apartament.

Saptamana trecuta am fost informat printr-o scrisoare ( normala, nu recomandata ) ca tariful de inchiriere pentru terenul aferent apartamentului meu, a fost majorat abrupt de la suma modica de 40 de lei pe luna la o suma exorbitanta de 498,45 de lei pe luna, si ca asta s-a intamplat incepand cu 1.10.2023.

In luna Octombrie citisem pe site-ul Administratiei Fondului Imobiliar ca se anuleaza fisele de calcul urmand sa primim o instiintare cu privire la acest aspect:
https://afi.pmb.ro/diverse/

Textul facea referire la Hotarerea Consiliului General al Municipiului Bucuresti pe care o puteti gasi aici:
https://doc.pmb.ro/m...1/HCGMB_209.pdf

In cursul lunii octombrie am fost la sediul acestei institutii pt a obtine informatii, si mi s-a spus sa astept plicul cu documentatia acasa.
Intrucat nu am primit nimic in cursul lunii octombrie, am decis ca pe 1 noiembrie sa trimit un e-mail catre aceasta institutie in care am solicitat informatii. Am primit acest raspuns: Buna ziua,e-mailul transmis de dvs. a fost inregistrat la registratura AFI nr....../02.11.2023 . Atat, nimic mai mult.
Pe 10 ianuarie am facut revenire la acest e-mail in care mi s-a raspuns: Incepand cu data de 08.01.2024, casuta de e-mail [email protected]<mailto:[email protected]> nu mai este utilizata in relatia cu cetatenii (persoane fizice/persoane juridice/ institutii publice).
Vazand ca nu primesc niciun raspuns, pe data de 14 ianuarie am decis sa fac un ordin de plata catre  Compania Municipala Imobiliara SA ( catre aceasta am platit si inainte ) in valoare de 260 de lei ca sa acopar contravaloarea chiriei pe lunile octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie, conform vechiului tarif de care aveam cunostinta. Acum nici nu stiu unde s-or fi dus banii, daca pot sa-i recuperez sau....

Pe plic e trecuta data de 30.01.2024, iar nr de inregistrare al trimiterii din interior este ,,,,,,,,  / 29.12.2023

Nu mi se pare corect ca tariful sa se majoreze de 12 ori.
De asemenea sa mi se ceara din urma atata timp cat eu nu am fost instiintat. Tariful este absolut exagerat. Vorbim de o suprafata de aproape 300 mp, la comun cu alti locatari de la aceasta adresa. Eu nici nu folosesc acest teren. Inchirierea mi-a fost impusa o data cu vanzarea apartamentului. La momentul respectiv nu am acordat importanta, intrucat tariful era modic.

Pe net nu am gasit mai nimic despre asta. Singurii care au abordat subiectul ( pe scurt ) sunt cei de la Antena3:
https://www.antena3....dan-699902.html
Si au trecut deja 5 zile de atunci...
In rest nimic... Sunt cel putin cateva mii de persoane in situatia asta... dar nimeni nu e interesat sa abordeze aceasta problema.

Ce as putea sa fac?

Attached Files


Edited by dhaneey, 08 February 2024 - 23:20.


#2
anonimuI

anonimuI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 734
  • Înscris: 14.09.2021
Nu poți face nimic că chiria terenurilor primăriei nu intră la plafonare cum intră chiriile apartamentelor statului unde stau chiriași la stat.

Nimic nu poți face nici dacă erai chiriaș într-un apartament al primăriei și îți creștea chiria de la vreo 600 lei la 2000 lei sau 3000 lei lunar.

Nu ești caz social, adică persoană fără venituri sau cu grad de handicap sau care trăiești din ajutor social să ai chirie plafonată la stat.

Este valabil la orice are statul dat cu chirie și tu nu te încadrezi ca chiriaș să poți cere plafonarea chiriei.

#3
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,957
  • Înscris: 24.04.2013
@dhaneey: Daca nu iti/va (ca inteleg ca e o curte comuna) convine, cereti iesirea din indiviziune fata de Stat prin atribuirea voua (pe cote indivize) a intregii suprafete cu plata valorii terenului. Altfel spus, cumparati acel teren. Costa [mult] mai mult, dar terenul va fi al vostru.

Vizualizare mesajdhaneey, pe 08 februarie 2024 - 23:10, a scris:

… Eu nici nu folosesc acest teren. Inchirierea mi-a fost impusa o data cu vanzarea apartamentului. …
Simpla existenta a constructiei inseamna folosirea terenului, fiindca acea cladire nu pluteste in aer. Pentru accesul in cladire te folosesti de acel teren, ca nu vii acasa ca Mos Craciun cu sania zburatoare si intri pe horn. Cand te uiti pe fereastra vezi verdeata. Ai aer [mai] curat si intimitate. Ai unde parca masina. Etc, etc. Pentru toate acestea trebuie sa ai intr-un fel sau altul un drept stabilit legal asupra acelui teren, nu sa te folosesti de terenul altuia (al UAT Municipiul Bucuresti) pe degeaba. La cumparare posibil sa fi primit in folosinta gratuita cota din terenul de sub cladire, pentru restul nu ai primit folosinta gratuita ci chirie.

Acestea fiind spuse, majorarea retroactiva si fara instiintarea din timp a celeilalte parti este o magarie si nici nu mi se pare legala - dar asta e statul roman, si mai ales autoritatile locale. Pretul e mare? Din pacate nu cred ca ai ce face (doar ce am scris mai sus)…

Edited by sags, 09 February 2024 - 05:40.


#4
morogan

morogan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,478
  • Înscris: 14.04.2002
Suma se refera la toti locatarii imobilului. Se imparte la cati sunteti.

#5
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,957
  • Înscris: 24.04.2013
Nu cred ca suma aceea e pentru toti, ci doar pentru initiator ca el a primit instiintarea. Contractul de inchiriere nu este la comun chiar daca terenul este. Probabil si restul au primit instiintare, fiecare conform suprafetei aferente apartamentului lor.

Ma intreb daca persoanele cu asemenea contracte de inchiriere, intre care si initiatorul, le-au declarat la taxe locale intrucat conform Codul Fiscal datoreaza taxa pe teren. Asta pe langa chirie. Mai sunt (si cunosc destui) care NU au un asemenea contract desi trebuiau sa aiba, deci folosesc cota de curte cu totul pe gratis - nema chirie, nema taxa pe teren. Ma mai intreb daca pentru acestia din urma se va sesiza AFI si ii va obliga sa incheie un contract de inchiriere, sau raman in continuare cu terenul moka 100%.

#6
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007
maniera in care au modificat chiria, printr-o anexa la o Hotarare a consiliului general este dubioasa si total netransparenta. Daca anterior aceasta chirie era stabilita printr-o Hotarare de consiliu, un avocat specializat in drept administrativ ar putea incerca o actiune in justititie.
la modul general insa, e destul de dificil de atacat o hotarare care stabileste niste taxe.

Edited by strongsss, 09 February 2024 - 08:10.


#7
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,957
  • Înscris: 24.04.2013
Eu vad ca si aceasta este o Hotarare a Consiliului General. Ca tariful este intr-o anexa si nu intr-un articol din corpul hotararii, nu vad de ce ar conta; dupa mine aceasta nu tine decat de modalitatea de redactare a actului, fara a-i afecta rangul/puterea/valabilitatea dpdv juridic. Nu cred ca poate fi atacata cu succes din acest punct de vedere. Poate aplicarea oarecum retroactiva, fara instiintare prealabila, sa aiba succes - dar ar elimina doar plata pentru cele cateva luni din urma, nu si pentru viitor.

Poate, zic doar poate, de atacat nivelul taxei comparat cu chiria unui apartament similar cu cele de acolo din curte, in sensul ca poate e prea mare avand in vedere functionalitatea - primara si esentiala pentru apartament, secundara/ mai putin importanta pentru teren. Pe de alta parte, e vorba de 300mp, nu e chiar un strict necesar.

#8
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,952
  • Înscris: 15.04.2019
Adica ati cumparat apartamentul de la cineva caruia i-a fost retrocedat (fara terenul de dedesubt)? E bine de stiut, pentru alti amatori.

Edited by __Dan__, 09 February 2024 - 09:08.


#9
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,825
  • Înscris: 30.08.2006
Probabil ca exista interese pentru construirea unui ansamblu rezidential in aceea zona si cladirile trebuie eliberate. In cativa ani chiria solicitata de primarie va face cat toata cladirea si urmeaza la final sa-i evacueze fortat. La anul sigur va ajunge la 4000 lei/luna de apartament pe motiv de cresterea nivelului chiriilor in zona.
Renuntati cu totii la curte. Primaria trebuie sa va asigure doar o alee pentru accesul la proprietate in mod gratuit asa cum e la toata lumea.

Edited by Leo2006, 09 February 2024 - 09:30.


#10
popicoo

popicoo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 893
  • Înscris: 07.03.2012
Hotărârea este perfect legală! ori plătești, ori găsești altă variantă, inclusiv vânzarea imobilului sau ieșirea din indiviziune. Însă hotărârea este legală.

Edited by popicoo, 09 February 2024 - 09:43.


#11
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,957
  • Înscris: 24.04.2013

Vizualizare mesajLeo2006, pe 09 februarie 2024 - 09:20, a scris:

Probabil ca exista interese pentru construirea unui ansamblu rezidential in aceea zona si cladirile trebuie eliberate. …
Vad ca hotararea este a CGMB deci valabila pe intreg Bucurestiul. Nu tine de zona. Tine de foamea de bani…

#12
exqusit_drunk

exqusit_drunk

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,798
  • Înscris: 17.12.2019
Sunt nenumărate discuții legate de cât de bine ar trebui să valorifice statul/primăriile bunurile din proprietatea publică și vă recomand să vă uitați mai întâi la parcări și la spațiile pentru terase sau altă activitate economică. Păi dacă o parcare de 12-15 mp costă în zona A: 683 lei zona B: 569 lei zona C: 455 lei și zona D: 341 lei, o bucată de curte cu aceea suprafață cât să coste?

#13
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,825
  • Înscris: 30.08.2006
500 lei x25 apartamente x24 luni= 300000 lei/an
Macar parcarea mea a fost asfaltata si e intretinuta de primarie si e totusi cu mult mai ieftina. Avantajul de a nu locui in Bucuresti.

Edited by Leo2006, 09 February 2024 - 10:46.


#14
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007
500 lei x25 apartamente x24 luni= 300000 lei/an
calculul e total gresit.
anul are 12 luni, nu 24! si nu toate apartamentele au la dispozitie 1000 de metri patrati  (ca sa plateasca 500 de lei/luna)

Edited by strongsss, 09 February 2024 - 12:20.


#15
MarcoSemedo

MarcoSemedo

    în oraș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,820
  • Înscris: 14.12.2019

View Postdhaneey, on 08 februarie 2024 - 23:10, said:

Ce as putea sa fac?


Trebuie să faci asta dar o să dureze ani și ani de zile în care tot vei plăti chiria dar la sfârșit poate ieși și tu zâmbind așa ca Roxana Wring cu trei apartamente vechi într-un singur bloc.

   https://www.juridice...-terenului.html

   https://stirileprotv...de-la-stat.html

[ https://i.imgur.com/K5GcVVy.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Edited by MarcoSemedo, 09 February 2024 - 12:28.


#16
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,957
  • Înscris: 24.04.2013
@MarcoSemedo: Eu inteleg ca legea la care te referi priveste situatia imobilelor care au fost nationalizate. NU orice curte.

#17
anonimuI

anonimuI

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 734
  • Înscris: 14.09.2021

View PostMarcoSemedo, on 09 februarie 2024 - 12:28, said:



Trebuie să faci asta dar o să dureze ani și ani de zile în care tot vei plăti chiria dar la sfârșit poate ieși și tu zâmbind așa ca Roxana Wring cu trei apartamente vechi într-un singur bloc.

   https://www.juridice...-terenului.html

   https://stirileprotv...de-la-stat.html

[ https://i.imgur.com/K5GcVVy.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


La el este asta dacă nu s-a vândut terenul ăla până acum în peste 20 de ani la cei care locuiesc în curte în apartamente proprietate.

c) nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de catre alte persoane.

Este notificare de revendicare pentru tot terenul de unde e clădirea unde a luat el cu legea 112 și până nu se rezolvă cumva, cândva și dacă se va rezolva terenul va fi al primăriei și nu poate nici fi vândut nici dat gratis celor care au apartamente proprietate în curtea aia.

Acolo unde a fost legea 112 a fost naționalizare și clădire cu apartamente și terenul de acolo.

S-au vândut apartamente la chiriași pe legea 112 și ce s-a mai putut revendica este terenul care nu s-a vândut.

Până nu va primi despăgubiri cine revendică și terenul, statul nu poate vinde terenul ăla la nimeni.

#18
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

View Postdhaneey, on 08 februarie 2024 - 23:10, said:

Ce as putea sa fac?
probabil ai acel teren in baza unui contract de concesiune.
teoretic, ai putea sa il cumperi. e o camapanie acum de a transforma concesiunile in proprietati.
daca nu iti convine pretul, poti diminua suprafat. nu stiu cum, ca nu poti denunta tot contractul - trebuie sa iti ramana o cale de acces.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate