Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...
 

Locație greșitã gps

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#37
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005
merge, dar dureaza juma de ora.
cu locala o faci instant si nu-ti trebuie gps.

sa vezi diatractie cand locala de fapt sunt borne de urmarire si nu au coordonatele aduse la zi.
iar la noi precizia de pozitionare buloane ancoraj trebuie sa fie sub 5mm

#38
danutzu_1069

danutzu_1069

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,688
  • Înscris: 17.01.2008

 andreic, on 30 decembrie 2023 - 00:47, said:

Nu exista asa ceva, e o minciuna software.


Greu de crezut ca e minciuna cand aparatu' arata ca vede 27 (douazeci si sapte de sateliti) din mai multe constelatii....

Si nu cred ca ii vede degeaba...

Attached Files



#39
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,279
  • Înscris: 06.07.2007
Si la cati le da ping?
Ca asa poa' sa-i vada pe toti.

#40
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007

 arg, on 30 decembrie 2023 - 01:34, said:

statiile topo merg pe frecvente criptate?
nu de alta dar pozitioanarea e sub 2.5mm
Nu, insa gps-urile geodezice au total alta metoda de pozitionare.
Nici ele nu au singur-singurele 2.5mm precizie. Si nu in timp real.
De fapt precizia de 2.5mm e greu de atins si la alea.

Ideea e sa ai minim 2 GPSuri. Unul pe punct cunoscut si unul pe punctul pe care vrei sa-l cunosti.
Apoi, tre sa stationezi cateva minute sau ore, depinde de distanta intre acele puncte.
Daca esti pe undeva pe la 10km, obtii precizie undeva la 1cm. Daca vrei mai mult, trebuie sa le reprelicrezi acele date dupa o zi, cand poti downloada efemeride mai precise de pe un sait.
Si obtii, sa zicem 4-5mm.
Mai mult de atat, daca vrei, trebuie sa stationezi zile intregi si in plus sa aduci corectii atmosferice. Masori temperatura, presiunea, umiditatea. Corectezi modelele de atmosfera. Corectezi modelele de ionosfera, si prelucrezi cu softuri dedicate care de regula nu sunt accesibile pe piata sau sunt greu de exploatat (gen Bernese).
E greu de scos 2mm.
Trebuie sa masori intr-o retea mare, simultan cu multe aparate, sa corectezi modelele atmosferice si ionosferice, sa ai tone de masuratori, sa ai soft dedicat de procesare.
Teoretic si practic se poate si cu 1mm sau mai jos, dar cu echipament special, cu ceasuri cu drift foarte mic, compensate termic si cu tot felul de procedee de filtrare a zgomotelor.


Chiar de-ar fi criptat semnalul, tu oricum nu faci masuratori decat de faza, pentru ca mai apoi sa introduci datele de navigatie pe care le vei gasi pe net dupa ce au fost prelucrate de catre statiile de control. Deci nu poti in timp real, decat cu efemeridele transmise de catre sistem.


Miezul problemei consta in faptul ca masuratoarea de faza iti da informatie despre faza undei receptionate, dar nu si despre numarul intreg de lungimi de unda pe care semnalul le-a parcurs de la satelit la receptor.
Acela se poate determina prin sisteme de ecuatii.
Problema e ca, sistemele astea de ecuatii au necunoscute intregi. Poate ai vazut si tu la matematica, dar problemele cu numere intregi sunt cele mai grele din toata matematica.
E usor sa rezolvi un sistem de N ecuatii cu M necunoscute (plus o conditie de minim), prin metoda lui Lagrange. Daca necunoscutele sunt numere reale(FLOAT)
Insa.. cand necunoscutele sunt numere intregi, apare o mare problema. Mare de tot.

In primul rand, eroarea e compusa din doua parti. Una a fazei(care are o distribuire.. sa zicem normala, in anumite conditii) si alta a ambiguitatii intregi, (care e discontinua).
Ca atare, eroarea finala va fi una multimodala. Adica oricare ar fi calculele pe care le faci tu, in final, probabilitatea valorii adevarate e una care nu are doar o singura cocoasa. Cand ai o singura cocoasa, e ca si cum ai cauta cel mai inalt punct, urcand un deal.
Cand ai mai multe cocoase, e mai greu ca poti urca un deal, dar sa nu fie cel mai mare si algoritmii se complica.
Exista algoritmi simpli, folositi in GPS, adica algoritmul Lambda.
Dar si algoritmi mai complecsi, cum ar fi Simulated Anealing, care necesita capacitati mari de procesare, cand ai date multe.

Ambiguitatea intreaga se mai poate determina prin compunerea in receptor, hardware, a unui semnal combinat intre doua frecvente.Pare ceva complicat, dar in esenta nu e, din cauza proprietatilor remarcabile ale sinusoidelor. E o simpla filtrare de fapt, care nici macar nu-i musai sa fie hardware. However, hardware obtii rezultatele cele mai precise.

Si acel semnal poate fi compus astfel incat sa se elimine eroarea de ionosfera, care e cea mai mare in calea semnalului. Se amesteca cele doua frecvente intr-un anume raport (dat de modelul de ionosfera), pentru ca in final sa obtii o pseudo-purtatoare, in care eroarea ionosferica e eliminata. IonoFreeFixed solution e solutia (ambiguitatea intreaga pe acea frecventa) e ceea ce se calculeaza.
Dupa aia, se refac (pseudo)distantele si se repeta procesul pe o alta frecventa mai precis, care tot asa, se obtine din combinati liniare ale frecventelor emise de satelit (L1 si L2 de exemplu, pentur NAVSTAR). Aadar, rexulta o multitudine de moduri de pozitionare. Wide-Lane, Narrow-Lane si.. altele.
Modurile astea au un anumit specific.
Cu cat (pseudo)lungimea lor de unda e mai mica, cu atat precizia e mai buna, dar riscul de a determina gresit ambiguitatea intreaga e mai mare.
Asadar, le bagi pe toate astea intr-un model stochastic, si prin metode specifice, cauti cea mai buna solutie. Adica cea mai probabila valoare.
Deci e un proces complicat de filtrare si procesare a datelor pentru a stoarce aceste precizii.

Dispozitivele gen telefon nu rezolva ambiguitate intreaga ci fac prelucrare in modul FLOAT, adica rezolva sisteme de N ecuatii cu M necunoscute, prin metoda lui Lagrange si atat.
Obtin niste numere reale(FLOAT), considerant(in mod gresit) ca erorile sunt distribuite normal. Exista un singur model de procesare FLOAT si nenumarate modelde procesare INTEGER (fixed,e terminologia in GPS)
Chiar de-ar face prelucrati FIXEX(adica cu integers, pe un anumit spatiu de frecvente), tot nu ar obtine precizie mai buna, daca nu ar avea acele date si de la un alt receptor aflat pe o pozitie cunoscuta.

Asistarea GPS specifica, ofera alte tipuri de date, nu date brute(masuratori de faza)ca sa poti tu reface sistemele de ecuatii FIXED. Nici nu ar avea cum, deoarece cantitatea de date ar fi imensa.

Exista sistemele nationale de corectii intimp real (ROMPOSS) care ofera niste corectii, dar de fapt acele corectii sunt niste date fictive de la o statie virtuala, aflata in preajma GPSului tau. E un serviciu de date, deoarece datele pe care le primesti sunt specifice locatiei tale exacte. Adica sistemul ROMPOSS iti trimite date specifice tie, facute pentru tine explicit(more or less).
Aceasta chestie nu poate fi implementata la nivel global, de catre o retea de asistare, cum ar fi GOOGLE sau APPLE sau care o mai fi.


So... nu faptul ca ar fi criptat semnalul te impiedica sa obtii precizie, ci faptul ca nu ai datele care trebuie pentru a corecta propriile date culese. Iar datele tale culese, trebuie sa fie de un anume tip, pe care un GPS de telefon nu le poate culege. Plus metode specifice de procesare, care merg automat intr-o oarecare masura, dar nu chiar 100%.

Edited by maccip, 30 December 2023 - 10:41.


#41
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007

 danutzu_1069, on 30 decembrie 2023 - 09:34, said:

Greu de crezut ca e minciuna cand aparatu' arata ca vede 27 (douazeci si sapte de sateliti) din mai multe constelatii....

Si nu cred ca ii vede degeaba...
Doar ca satelitii aia se misca cu viteze de kilometri pe secunda.
Iar unda de la ei parcurge atmosfera si mai ales ionosfera, care introduce erori sistematice.
Poa sa fie si 1000, unda de la ei tot acest drum perturbat il parcurge.
Plus ca unda are viteza mare. Orice eroare de o nanosecunda, introduce o eroare de zeci de centimetri in distanta, care se traduce prin metri in pozitie. Tranzistorii insasi au un delay si un spread in acel delay in zona nanosecundelor.
Apoi erorile se amplifica, functie de geometria marimilor masurate vs necesare. Ele se propaga de la masuratoare la coordonate nu liniar, ci dupa niste legi, care pot sa amplifice.
Plus multe alte chestii, care tin de antena(rotatia fazei in nearfield), de reflexii multipath(undele se reflecta de pe obiecte locale, cum ar fi carcasa telefonului)

#42
danutzu_1069

danutzu_1069

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,688
  • Înscris: 17.01.2008

 DanyHiker, on 30 decembrie 2023 - 09:54, said:

Si la cati le da ping?
Ca asa poa' sa-i vada pe toti.
Cine sa dea ping?
Telefonu la satelit? Cred ca glumesti....

Telefonu doar receptioneaza semnalele de la satelitii pe care "ii vede"

#43
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 danutzu_1069, on 30 decembrie 2023 - 09:34, said:

Greu de crezut ca e minciuna cand aparatu' arata ca vede 27 (douazeci si sapte de sateliti) din mai multe constelatii....
Si nu cred ca ii vede degeaba...
Te asigur, e minciuna impachetata frumos Posted Image Vezi ca din 27 foloseste doar cativa, daca nu are semnal bun pe minim 3 sateliti pe constelatie nu ia in calcul deloc. Poti sa ai cati sateliti vrei, in final e chestie de calcule si detectie faza a semanlelor, aia e limitata din constructie.
Verifica cat de praf e altitudinea indicata, masoara 10 min cu mici deplasari, sa vezi cate aberatii iti baga...

Edited by andreic, 30 December 2023 - 13:42.


#44
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
Ba cred ca-i foloseste pe toti, ca nu-i mare scofala sa inversezi o matrice de 100 pe 100 pentru a determina o coordonata.
Se poate face asta in timp real, cu minim de putere de procesare.
La sistemele de navigatie terestra, cota e pastrata constanta (i se acorda o pondere mare cotei de la nivelul solului), in felul asta se mai reduce din numarul de necunoscute, crescand usor precizia pe XY in detrimentul cotei. Mici trucuri, pentru a imbunatati precizia la ce conteaza in navigatia terestra.

#45
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Foloseste numai cand apare fix pe ei, altfel doar ii asculta. E treaba si de aplicatie, unele sunt pacalitoare. Indoor la mine si cu bloc de 10 etaje care blocheaza constelatia dinspre sud-est.

Attached File  Screenshot_20231231-001404_GNSS Status.jpg   449.28K   12 downloads

In view inseamna doar vizibile, use inseamna receptionabile adica se poate sincroniza pe ele insa doar fix inseamna ca sunt folositi activ la determinare adica au suficient SNR sa fie utili.

LE - mai e un parametru care in ziua de azi scapa, chipseturile au un numar limitat de sateliti pe care ii tine in fix simultan indiferent cati sunt pe cer, eu sunt pe Snapdragon de acu 4 ani, o sa incerc de curiozitate sa vad ce se mai intampla in camp deschis fara obstructii ca nu m-a mai pasionat gps-ul demult, pe vremea cand ma jucam cu ele chinezii aveau in zoan doar 3 sateliti... acu vad ca au o gramada, au mai pus pe orbita.

Edited by andreic, 31 December 2023 - 00:28.


#46
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
Indoor? Cum naiba? Ca vad ca-s imprastiati pe azimut. Ai casa din carton?
:D

Si ce naiba inseamna DbHz? Adica 34dB ce? 30dB insamna 1W. Ca sa ajunga la tine in antena 1W, satelitul ar trebi sa emita cu 50TW.
:)

#47
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 maccip, on 31 decembrie 2023 - 00:24, said:

Indoor? Cum naiba? Ca vad ca-s imprastiati pe azimut. Ai casa din carton?
Posted Image
Acoperis de tabla chiar... telefoanele sunt foarte sensibile (contrar unor opinii). Am o navigatie dinaia auto clasica ce pe vremea cand nu aveam smart phone, cu win c6, vreau sa zic ca din casa nu iau fix, doar din curte. Telefoanele insa merg mult mai bine gratie chipseturilor moderne.

Edited by andreic, 31 December 2023 - 00:26.


#48
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
La gpsurile profesioane, ai receptii pe undeva pe la max -90dBm pe cablu, dupa antena care are si un preamplificator in ea. Receptia se face la inca 30dB in minus fata de ce-i pe cablu, ca preamplificatorul are o valoare fixa a castigului.
Deci -120dB in cel mai bun caz.
In conditiile in care ai ground level noise de -105dB in acea banda.
Nu stiu ce indica aplicatiile astea pe telefon. Nu am avut niciodata una instalata, dar cred ca arata numa balarii.

#49
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
In zona mai degajata, cat de cat... din 38 sateliti in almanac, 22 sunt "fix"-ati deja.

Attached File  GNSS Status.jpg   196.78K   10 downloads

De observat ceva inteleresant, prin un satelit EGNOS (SBAS - A-ul), ala e argumentare de precizie, sunt 3 sateliti in zona UE care ofera asta, am prins satelutul cu id 136. De acasa nu il prind. Cine-l prinde si face fix cu el are precizie imbunatatita. Evident si cipurile GPS trebuie sa stie de asta.

[ https://blog.junipersys.com/wp-content/uploads/2018/09/Dark-Juniper-Systems-SBAS-coverage-map.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by andreic, 28 January 2024 - 01:43.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate