Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 

Locație greșită gps

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#19
Alxdava

Alxdava

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,825
  • Înscris: 30.03.2009

 redsnake74, on 29 decembrie 2023 - 00:41, said:

Pe un Xiaomi 13t pro îmi arată greșit locația uneori chiar cu 11 metri .
Pot face ceva sa remediez ?

Asta nu-i locație greșită ci o marjă acceptabilă avnd in vedere că te afli într-o zonă urbană. Cred că poți face 11m pe jos.
În rest urmează pașii sugerați de colegi mai sus.

#20
abac

abac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,377
  • Înscris: 28.10.2018
Precizia GPS a telefoanelor este in jur de 5 metri.

Cand esti in cladiri, locatia este asistata de conexiunea internet. Daca esti conectat in WIFI iar nodul de conexiune al ISP este in blocul vecin, atunci google maps iti arata ca esti in blocul vecin.

#21
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,277
  • Înscris: 06.07.2007

 caiuscorneliu, on 29 decembrie 2023 - 01:08, said:

Păi, telefonul lui are le are pe toate: GPS (L1+L5), GLONASS (G1), GALILEO (E1+E5a), NavIC (L5), BDS
Sper ca glumesti.
Degeaba le are pe toate daca pingul e dat doar catre un satelit, rar si acela.
Un telefon niciodata nu va fi din acest punct de vedere la fel ca un sistem dedicat.
Sa spui ca sunt la fel de precise pentru faptul ca ambele dispozitive stiu toate gps-urile...e ca si cum ai spune ca untul si margarina sunt la fel fiindca ambele se ung pe paine.
https://www.theoutdo...-or-smartphone/

Edited by DanyHiker, 29 December 2023 - 09:22.


#22
danutzu_1069

danutzu_1069

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,688
  • Înscris: 17.01.2008
La ceeace am spus aseara, cei 18 sateliti pe care ii vedea telefonul, erau in mod aproximativ egal de la GPS, GLONASS si BEIDOU

Acum, doar ca am deschis geamul sa scot telefonul, am precizia de 1M, 27 sateliti "in use", iar ca sateliti, la cei mai sus mentionati s-au adaugat si de la GALILEO dar si SBAS

Telefoanele nu sunt mai prejos decat sistemele dedicate....

#23
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007
Hahah! Guys, sistemul dedicat nu ofera o precizie mai buna, overall. doar imbunatatiri marginale, irelevante. Trebuie sa intelegeti cum functioneaza sistemul.
Pe scurt, pozitionarea inseamna maxim 3 chestii (minim 2)
1 GPS propriuzis. Aici intra NAVSTAR, GLONASS si GALILEO. Restul sunt irelevante pe teritoriul tarii noastre. Pentru acest mod de pozitionare, ai nevoie de acces la sateliti + tracking (adica o perioada de timp continua in care ai avut acces la sateliti). Precizia e in jur de 10m maxim, in cel mai fericit caz. In orase precizia e in jur de 30m, dar poate scadea pana pe la 100m sau mai mult(daca prinzi sateliti insuficienti) Pentru tracking, ai nevoie de perioada de timp continua in care sa prinzi minim 1 satelit din fiecare constelatie utilizata (NAVSTAR, GALILEO) cu exceptia GLONASS unde ai nevoie de minim 2 sateliti.
De regula, in modelele matematice, nu exista o diferenta intre precizie si acuratete. Insa in sistemul GPS, exista. Problema telefoanelor si a tuturor receptoarelor care nu fac masuratori de faza, e ca nu vor putea face prelucrari specifice in care sa intre in discutie faza. Doar GPSurile profesionale, pentru topografie fac asa ceva. Nu e cazul, ca oricum alea nu merg assisted ci au nevoie de un sistem de corectii in timp real (ROMPOSS, PIVOT, etc..) Prelucrarile se fac FLOAT la un telefon. Adica nu se tine seaman de numarul intreg de lungimi de unda, ci se tine seama doar de diferenta de timp care e un FLOAT, nu un numar intreg. Modelele de prelucrare FLOAT nu fac distinctie intre precizie si acuratete. Erorile nu sunt distribuite normal in GPS, ci multimodal. De aia precizia calculata de catre sistem e una(excesiv de buna), pe cand in realitate (acuratetea) e total alta (de 10 ori mai proasta, sa zic).
Tragand linie, precizia unui sistem GPS neasistat, care nu face masuratori de faza, e undeva in jurul a .. cat am zis eu. Nu mai mult de 10m. Se poate calcula mai precis, folosind parametrii PDOP calculabili din pozitia satelitilor pe cer, dar.. cam aia e. Daca s-ar face masuratori de faza, precizia ar putea creste undeva de 2 ori, deci nu mai mult, pentru un sistem individual, neasistat. De aia nici nu se fac receptoare de acest tip, ca nu imbunatatesc cu mult precizia, dar costurile cresc de sute de ori.

Satelitii nu pot fi receptionati indoor(decat daca ai noroc sa prinzi unul pe geam, dar de regula nu) Cand ai iesit outdoor, trebuie sa astepti sa se pozitioneze. Daca prinzi 4 sateliti, la NAVSTAR trebuie sa astepti 12 minute, cat timp dureaza sa receptionezi mesajul de navigatie. La celelalte, nu stiu acum, dar tot asa. Discutam despre un dispozitiv neasistat, fara conexiune la internet, fara conexiune la reteaua de telefonie.

2. Retea (asistare). Asta inseamna :

1. reteaua de telefonie (care la noi e ZERO din cauza ca ne e frica sa fim urmariti, la asiatici precizia e foarte buna, te detecteaza inclusiv in ce camera de apartament esti
2. reteaua google sau apple sau ... chinezeasca. Google si aple tin evidenta tuturor telefoanelor si dispozitivelor lor, pe baza carora poate imbunatati zdravan precizia unui dispozitiv individual pana la nivel de metru. Sunt algoritmi de-ai lor, dar in principiu acesti algoritmi se bazeaza pe alte conexiuni pe care le mai are telefonul (blutut, wifi) si pe exitenta altor dispozitive in zona, si pe tipul si gradul de filtrare a acestor dispozitive(care pot fi mobile sau fixe). Reteaua chinezeasca e cea mai naspa din cauza ca nu are acces la informatia ca WiFi e static sau mobil. Doar google si apple au acces la asa ceva, deoarece cunosc hotspoturile (WiFi) daca sunt sau nu de-ale lor. Algoritmii google sunt cei mai eficient pe teritoriul Romaniei deoarece exista un numar mare de Android, iar google stie care dintre ele fac hotspot si care nu. Ca atare pot identifica routerele statice de cele in miscare mult mai bine decat celelalte retele asistate.
O retea care asista in principiu da coordonate in timp, prin mediere, foarte precise la toate routerele din lumea asta, inclusiv la al tau de acasa. Sunt algoritmi proprii dupa care fac asta, dar o fac.
La noi, WiFiul e de baza deoarece telefonia si blututul nu ofera aceiasi cantitate de informatie, sau informatia e mult mai slaba calitativ. La asiatici, telefonia ofera cel mai mult si algoritmii functioneaza mult mai bine. Daca te duci in Tokio, GPSul va functiona beton.
3.In sistemele profesionale, asistarea e inlocuita de o retea de puncte. Adica ai 3 GPSuri care masoara simultan din care unul pe punct cunoscut. Iei datele de la toate si le prelucrezi prin metode specifice.
Sau.. folosesti un sistem national de corectii diferentiale, gen ROMPOS, PIVOT. Costa 100 de lei pe luna, cam pe-acolo. Dar degeaba, ca informatiile alea sunt incompatibile cu modurile de prelucrare de pe un telefon. Se folosesc doar in masuratori RTK (real time Kinematics), care sunt masuratori de faza semnalului si prelucrari specifice (L1fixed, IonoFree fixed, Wide lLane, Narrow Line, Spatial Multiplication Algoritmul Lambda, etc, etc, etc...trebuie facultate pentru asa ceva)

3. Sisteme inertiale. Asta inseamna ca dispozitivul e dotat cu un oarecare tip de sistem inertial. Telefoanele au in general un anume tip de sistem inertial care pot determina G-ul si directia lui, deci intr-o oarecare masura pot estima pe timp scurt in ce directie s-a deplasat telefonul, ce miscari a facut. Au, dar eu nu ma astept prea multe de la aceste tipuri de sisteme inertiale. Posibil ca algoritmii de pozitionare din telefon sa tina seama intr-o oarecare masura si de la informatiile provenite de la sistemul inertial +  informatii de la senzorul de camp magnetic al pamantului(directia Nord), insa... well, cunoscand complexitatea sistemelor profesionael (de pe avioanele de fotografiat, de exemplu) nu cred ca poate aduce mari imbunatatiri in prelucrare.
Un sistem inertial serios, foloseste un giroscop fizic, cu motor sincron pe giroscop de dimensiuni maricele (minim cativa centimetri diametru), cu viteze maricele (10k rpm sau mai mult), cu electronica de sincronizare aflata pe giroscop, cu tot felul de corectii si calibrari. Si aduc precizie undeva in jurul a juma de metru. Ditai hardughia de 100kg. Se monteaza pe avioane de fotogrametrie (care fac poze la teren). Se monteaza pe sisteme LIDAR, pe drone niste versiuni mai lait, care aduc o imbunatatire specifica, greu de explicat. Dar singrele, ele produc o imbunatatire de ordinul a metri. Corelat cu alte tipuri de masuratori (de exemplu masuratori paralactice in poze), se poate duce precizia spre centimetri. Nu e cazul la telefoane sa faca asa ceva, dar .. pot aduce oarecare imbunatatire (mai degraba pot aduce acuratetea mai aproape de precizie, ar fi termenul mai potrivit).


Tragand linie. Pe teritoriul tarii noastre, precizia unui telefon GPS in orase, e pe undeva pe la 2m si 95% din ea provine de la sistemul asistat. Precizia e buna deoarece in oras ai multe dispozitive si algoritmul ofera corectii mult mai bune. 5% din capabilitate provine de la sistemul GPS insusi pe care il are telefonul, de calitatea acestuia. Totusi e putin relevanta. Un ceas kinezesc de 50 euro are un GPS aproape la fel de bun ca un apple de ultima generatie, in sensul ca nu conteaza. Rolul GPSului e sa dea niste coordonate aproximatice, de restul se ocupa algoritmul de pozitionare asistata, iar acesta din urma are impactul major asupra preciziei pe care "o simti" tu.
De ce Waze-ul e mai bun? Pentru ca Waze-ul "te trage" pe strada. Nu e mai bun, dar daca te pozitioneaza intr-un bloc, el te trage pe strada, pentru ca tu, cel mai probabil chiar esti pe strada nu in bloc. De aia aparent are o precizie mai buna. La fel si maps, daca setezi ca mergi cu masina. Algoritmul te trage pe strada si precizia aparenta creste, dar e o chestie aparenta pentru ca algortmul asta pur si simplu restrange multimea locurilor in care te poti afla tu, nu imbunatateste precizia 3D a ta intr-un spatiu 3D. Te "Trage" pe drum, care e o submultime redusa a spatiului 3D, chestie care imbunatateste "aparent" precizia. Dar tu tre sa te asiguri ca chiar esti in acel spatiu, adica pe strada, altfel precizia devine mai rea, nu mai buna. Overalll nu se shchimba nimic, dar daca esti pe strada si algoritmul te trage pe strada, precizia resimtita e mai mare.

Sistemele dedicate gen Garmin, nu aduc un aport semnificativ de precizie fata de un telefon. Din contra, vor fi mai proaste. Sunt bune pe munte, ca au antene mai generoare si pe munte asistarea de retea e oricum minimala. Un sistem profesional GPS nu aduce o imbunatatire semnificativa, decat daca e folosit in conditiile de folosire a unui sistem profesioan (metoda Stop&Go de exemplu, RTK tracking, sau metode diferentiale cu masuratori Doppler in aviatie si navigatie maritima)

Dar altfel, vrei precizia cea mai buna? Telefon cu Android e the best la noi. Orice telefon. Diferentele sunt marginale intre ele, atata timp cat au conexiune net, conexiune retea gsm buna si prinde si el acolo cativa sateliti cat sa se pozitioneze cu o precizie de sute de metri.

#24
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,894
  • Înscris: 20.10.2015

 caiuscorneliu, on 29 decembrie 2023 - 01:00, said:

Eu am Redmi Note 8 pro de ani buni și precizia e cam la 2 metri, uneori chiar 1 metru

Depinde si unde.
Eu in America acasa o aveam la 3ft, in Manhattan, la peste 50yds
Guess why

#25
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,277
  • Înscris: 06.07.2007

 danutzu_1069, on 29 decembrie 2023 - 10:43, said:

La ceeace am spus aseara, cei 18 sateliti pe care ii vedea telefonul, erau in mod aproximativ egal de la GPS, GLONASS si BEIDOU

Acum, doar ca am deschis geamul sa scot telefonul, am precizia de 1M, 27 sateliti "in use", iar ca sateliti, la cei mai sus mentionati s-au adaugat si de la GALILEO dar si SBAS

Telefoanele nu sunt mai prejos decat sistemele dedicate....
Asa e.
Nu sunt mai prejos in anumite situatii ideale. Dar in multe alte situatii sunt departe rau de tot. Oriunde nu ai net sau pe distante mari unde se comuta des intre relee sau in zona de cladiri inalte, in paduri, canioane etc....iti bagi picioarele in telefon. Daca vrei o harta a unui astfel de traseu efectuat cu telefonul la purtator...vei constata ca erai ba in capac, ba la etajul 12(desi erai in fata blocului), ba mai vezi linii drepte desi drumul prin padure parcurs a avut 69 de serpentine, ba esti in mijlocul lacului desi in realitate erai pe o banca din parcul de peste drum.
Daca folosesti gps doar sa mergi cu masina la o pizza sau din Mizil la bunici, in Cotofenii din dos....atunci da. Telefonul nu-i mai prejos decat sistemele de top folosite de armata americana.
Insa daca ai nevoie de precizie cat mai buna, atunci vei alege alte variante.


#26
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,397
  • Înscris: 06.02.2008

 DanyHiker, on 29 decembrie 2023 - 09:16, said:


Sper ca glumesti.
Degeaba le are pe toate daca pingul e dat doar catre un satelit, rar si acela.
Un telefon niciodata nu va fi din acest punct de vedere la fel ca un sistem dedicat.
Sa spui ca sunt la fel de precise pentru faptul ca ambele dispozitive stiu toate gps-urile...e ca si cum ai spune ca untul si margarina sunt la fel fiindca ambele se ung pe paine.
https://www.theoutdo...-or-smartphone/

Al meu Xiaomi are precizie 1-2 metri la vizibilitate bună și 2-4 urban, printre blocuri. Cu ce e mai precis unul dedicat?

 Tsunamii, on 29 decembrie 2023 - 12:42, said:



Depinde si unde.
Eu in America acasa o aveam la 3ft, in Manhattan, la peste 50yds
Guess why

Eu zic ce precizie am eu, între blocuri din BC, nu în Manhattan. Evident că printre clădiri înalte ai precizie mai mică, asta știe oricine. Aceeași situație e și la GPS dedicat, că tot mă contrazice cineva pe-aici.

 maccip, on 29 decembrie 2023 - 11:05, said:

Hahah! Guys, sistemul dedicat nu ofera o precizie mai buna, overall. doar imbunatatiri marginale, irelevante. Trebuie sa intelegeti cum functioneaza sistemul.


Explică-le tu, știu că ai lucrat în domeniu, pe mine nu mă cred. În fine, omul a venit cu o problemă și topicul a luat-o prin bălării. Pe el îl interesează telefonul, nu GPS dedicat. Chiar spune că la alte telefoane avea acuratețe mult mai bună. Îl ajutăm sau îi vindem GPS dedicat?

Edited by caiuscorneliu, 29 December 2023 - 13:59.


#27
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,213
  • Înscris: 23.08.2014

 redsnake74, on 29 decembrie 2023 - 00:41, said:

Pe un Xiaomi 13t pro îmi arată greșit locația uneori chiar cu 11 metri .
Pot face ceva sa remediez ?
si la ce ai nevoie de o locatie atat de precisa?Daca mergi undeva si de duce la 11 m de locatie, nu e suficient?Sau vrei sa lansezi vreo racheta?

#28
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,397
  • Înscris: 06.02.2008
Mai umbla legenda că precizia telefoanelor pe GPS e voit pusă la câțiva metri și nu centimetri ca să nu aibă cineva ideea să-l folosească militar. De parcă dacă pică bomba de o tonă la doi metri de țintă la stânga sau dreapta mai are importanță.

Edited by caiuscorneliu, 29 December 2023 - 14:18.


#29
danutzu_1069

danutzu_1069

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,688
  • Înscris: 17.01.2008
^ n-ai inteles ca face UBER??
Are nevoie ca sistemul de la UBER sa-l vada cat mai precis... pentru ca si clientul il va vedea la fel de precis...

Cum ar fi sa comanzi un UBER si el sa te astepte 15 m mai incolo, sau pe o strada din spatele blocului?

Si clar in treaba asta nu se poate folosi Navigatie dedicata, pentru ca trebuie instalata aplicatia ptr sofer....

#30
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007
In ultimul an, precizia GPS-ului a scazut destul de mult. Cred ca are legatura cu razboiul din Ucraina.
In plus efemeridele rapide nu mai exista la 8 ore, cum ea inainte ci .. mai tarziu de 8 ore. Efemeridele precise vin mai tarziu de 2 saptamani cum veneau inainte. DEci ceva se intampla. Plus ca ai nevoie de cont sa le iei, inainte mergea la liber si softurile de prelucrare le luau automat.

Ceva se intampla cu efemeridele transmise (broadcast), pentru ca precizia a scazut considerabil. Noi, ne confruntam cu problema asta.
Dispozitivele de precizie slaba cum sunt telefoanele nu ar trebui sa fie afectate, dar.. e totusi posibil intr-o mica masura. N-am stat sa vad.

Spre comparatie, daca acum 2-3 ani puteam obtine o precizie de 7mm printr-o anume metologie de masurare (RTK cu baza-rover), acum precizia a fugit mai degraba spre 2cm.
Vorbim de precizia in timp real.
Daca poti astepta 8 ore pana apar orbitele rapide, atunci precizia creste pe undeva pe la 7mm, cat era inainte fara orbite precise.
Pentru genul asta de masuratori baza-rover, precizia nu creste semnificativ pentru orbitele finale (care vin la 2 saptamani, dar in ultima vreme mai tarziu, spre o una de zile)

Istoric vorbind, de sistemul GPS american(NAVSTAR), aveau pana prin 2005 efemeridele liber transmise (broadcast, codificate dupa un cod implementat in toate GPSurile C/A se numeste)  trunchiate la precizie. Si pentru utilizatorii din armata americana, daca aveau un chip in GPS (AOC), puteau decodifica codul P, in care aveau efemeridele alea bune.
Mai tarziu au implementat un alt sistem de codificare Y care sa fie disponibil doar armatei lor, iar celelalte efemeride pentru operatorii GPS economici.

Presiunea economica a facut insa ca sa dea efemeridele precise si pe codul C/A si pe codul P si pe Y. Practic sunt identice, teoretic. Practic insa nu putem sti daca nu cumva sunt prost calculate, ramanand alea bune doar pe Y. Atunci au explodat dispozitivele hand-held, gen telefoane, trackere navigatie auto si toate alea. Pentru ca abia atunci putea oferi o precizie decenta pentru auto, sa zicem.
Eu am avut Garmin hand-held si inainte, de prin 2002, dar era foarte slab ca precizie. In 2005 precizia a explodat de la sute de metri la zeci de metri si a devenit foarte util sa cauti o borna pe un munte, de exemplu. Asta in modul neasistat. Dar imediat au aparut si retelele de asistare ceea ce a dus la imbunatatirea preciziei si explozia tehnologiei.
Tehnologia, altfel e veche, de prin anii 70, doar ca precizia era mult prea trunchiata sa fie utila la aplicatiile civile.
Americanii au fost destepti, in final au cedat presiunii economice. Mai tarziu au facut asta si rusii.
Galileo au implementat un sistem care ofera precizie diferita la locatii diferite. Daca tara X plateste contributia, primeste precizie, daca nu-nu. Primeste precizie mai slaba, adicatelea. Nu stiu in ce masura chiar au implementat chestia aia, dar am participat la un simpozion in care ceide la ESA faceau lobby catre secretarii de stat de la noi, sa viram contributia. Venisera si cu un receptor GALILEO vai de mama lui. Prototip, dar ziceai ca era facut de niste studenti de anul 2. La vremea respectiva aveau 2 sateliti, acum am inteles ca au in jur de 20 sau chiar constelatia completa
Fiind cel mai nou sistem, ar fi trebui sa fie cel mai performant. Dar.. nu prea e.Sau au inca probleme. A si durat extrem de mult sa-l puna la punct.

O mai fi si o problema related la modul in care satelitii sunt inlocuiti sau realimentati. Din ce stiu, se foloseau rachete rusesti, care acum sigur nu se mai folosesc. Stiu ca GALILEO au inceput sa ridice satelitii cu rachete rusesti si au terminat cu rachete europene(la pret mai mult decat triplu) , iar americanii la un anume punct erau incapabili sa-si ridice singuri satelitii, deci depindeau de rusi, probabil acuma de europeni, sau poate si-au refacut ei capabilitatile, habar n-am. Dar ar putea sa fie si de aici un issue, un blocaj, ceva. Nu stiu.
Satelitii trebuie realimentati cu un fel de combustibil ca sa-si poata ajusta orbita. Daca nu-si ajusteaza orbita, precizia scade. Statiile de control injecteaza in satelit noile efemeride calculate de la sol. iar cand deriva lor e mare, il scot temporar din uz si il repozitioneaza, recalculeaza orbita, reinjecteaza efemeridele si repun in uz.
Cei europeni teoretic ar trebui sa functioneze pe alte principii, ar trebui sa mearga si cu orbite mai proaste, ca au un sistem de masurare intre sateliti, chestie care consuma mai multa putere din panourile solare. Dar nu stiu cum a fost implementat, stiu doar din ce am citit la un moment dat, cand era un mare hype pe chestia asta, ca o sa avem precizii uluitoare cu echipamente ieftine. Nu s-a concretizat din watever reazon.

Asa e la sistemul american. La restul nu stiu exact. Cel european trebuia sa fie beton, la cum mi s-a prezentat la un simpozion de catre cei de la ESA, insa habar nu am ce au reusit sa implementeze din ce s-au laudat ei. Nu prea mult, cred.Sistemul GALILEI merge pe alte principii, mai mult economice decat militare.
Rusescul, habar n-am, ca nu l-am studiat deloc.

Dar e posibil ca in perioada asta sa mearga ceva mai prost gps-ul, in anumite circumstante. Ei sunt interesati sa impiedice receptoarele care au viteze mari (rachetele) si inaltimi deasupra solului mari (peste 10km). Sistemele astea sunt gandite foarte destept si sunt facute sa impiedice utilizarea de catre rachete sau obiecte care zboara la mare inaltime, afectand totusi si celelalte receptoare intr-o mai mica masura.
Depinde de cat de tare dau drumul baietii la robinet. Acum avem apa calaie, din ce vad eu.
Teoretic nu ar trebui sa afecteze receptoarele de joasa precizie, dar pot afecta stabilitatea algoritmilor iterativi de prelucrare.

Edited by maccip, 29 December 2023 - 14:54.


#31
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,277
  • Înscris: 06.07.2007

 caiuscorneliu, on 29 decembrie 2023 - 13:54, said:



Al meu Xiaomi are precizie 1-2 metri la vizibilitate bună și 2-4 urban, printre blocuri. Cu ce e mai precis unul dedicat?

La o interogare ad hoc, strict in conditii de oras din Romania, cu nimic.
In situatii mai complexe se schimba lucrurile.
Depinde de fiecare om ce nevoi are.

Edited by DanyHiker, 29 December 2023 - 16:25.


#32
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,384
  • Înscris: 01.12.2001
Posibil locația să și-o ia de la rețeaua wifi la care e conectat. Am mutat eu un router in altă locație și juma de an când eram pe wifi mă afișa în locația veche. Cum dezactivam wifi: mă localiza corect.
In deplasare cu mașina pe un drum din câmp, tot te localizează la 11 metri în afara drumului?

#33
redsnake74

redsnake74

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 18.05.2020
Se pare că în câmp arată corect . Însă mai am 2 telefoane care îmi arată locația corect și în blocul meu .

In București mă arată în afara șoselei cu 8 metri .

#34
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 abac, on 29 decembrie 2023 - 09:00, said:

Cand esti in cladiri, locatia este asistata de conexiunea internet.
Stii ce inseamna GPS asistat ? N-are nimic cu gogole & stuff, e ca-si ia de pe internet almacul si orbitalurile, chestie care un standalone o face de la satelit in aprox 45 secunde. A-ul asista in acest fel doar, atat.
Ce stii tu de retele wifi este inventia lui google si nu are prioritate in fata gps-ului, doar cand acesta nu e disponibil (ecranaj) se bazeaza pe wifi si-ti face un cerc frumos in zona, fara precizie mare.

 danutzu_1069, on 29 decembrie 2023 - 10:43, said:

am precizia de 1M,
Nu exista asa ceva, e o minciuna software.

 caiuscorneliu, on 29 decembrie 2023 - 14:18, said:

Mai umbla legenda că precizia telefoanelor pe GPS e voit pusă la câțiva metri și nu centimetri ca să nu aibă cineva ideea să-l folosească militar.
Au facut asta dupa 7 decembrie si nu cativa metri, era 50m off spre vest usor sus-vest, totul decalat vreo 3 zile la rand. In rest e oki, nu e deviat. E greu de inteles pentru unii ca nu exista precizie mai buna de 3-5m pe sistemul liber adica cel comercial disponibil public... nu cel profesional multifrecventa criptata. Nu exista oricat se dau unii cu capul de pereti, pur si simplu aia e rezolutia posibila dat fiind precizia timerilor. A ca din 100 sondari unele vor cade fix unde esti tu e fain dar asta nu inseamna ca are precizia aia, e doar o eroare medie.

Edited by andreic, 30 December 2023 - 00:49.


#35
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,149
  • Înscris: 19.09.2005
statiile topo merg pe frecvente criptate?
nu de alta dar pozitioanarea e sub 2.5mm

nu de alta, dar am avut o gramada de probleme ca au pus teodolitu dupa sateliti iar reteaua locala e departe de coordonatele natioanle.

Edited by arg, 30 December 2023 - 01:36.


#36
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Da, sunt servicii pe abonament sau implementare hardware de catre producator in baza unei licente dar <2.5mm se face si cu o referinta locala, nu merge doar satelit.
O diferenta de faza la 2.5mm este mult prea mica pana si pentru lungimea de unda folosita la sateliti.

Edited by andreic, 30 December 2023 - 02:03.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate