Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Revoluția Albă (Iran)

* * * - - 3 votes
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Zilele astea sunt discuţii şi despre Iran, pe fondul nenorocirilor de ce se întâmplă în Israel.
Iranul nu a fost însă întotdeauna aşa. Ultima dinastie a Persiei (devenită Iran) a încercat să modernizeze ţara, atât economic, cât şi social. Penultimul Şah, Reza Şah Pahlavi a început procesul, dar nu a apucat să domnească foarte mult, că din motive de relaţii internaţionale (era filo-German) a fost dat jos, plus că era cam paranoic un pic când venea vorba de colaboratorii săi.
Fiul său, Mohamed Raz i-a urmat la tron. Pentru a accentua procesul de modernizare a Iranului, a început în 1963 procesul de modernizare numit "Revoluţia Albă", o revoluţie menită să facă Iranul un stat cu o puternică bază economică şi industrială, care să nu mai aibă nevoie de multe importuri, ba chiar să şi exporte produse industriale (nu numai petrol), să prelucreze propriile resurse, pentru a creşte veniturile ţării; acest proces urma să fie paşnic, de unde şi Revoluţie Albă, adică fără de vărsare de sânge.
A fost realizată de asemenea o reformă agrară, astfel încât cei care lucrau pământul ca arendaşi să aibă propriul pământ. Pământul însă trebuia răscumpărat, nu a fost redistribuit gratuit.
Procesul a reuşit în mare parte, dar s-au făcut şi câteva greşeli:
- Mulţi studenţi, după terminarea facultăţii, nu reuşeau să-şi găsească loc de muncă şi deveneau antagonizaţi de regim
- Poliţia politică era nasoală, stil Secu' la noi. Adică nu era bine să fii openent. Aşa că percepţia unora era că şahul e doar un tiran nenrocit şi asta anula efectele revoluţiei.
- Şahul trăia extravagant, faţă de majoritatea Iranienilor, care o duceau prost. Deci revoluţie, dar cine suge multe dintre resurse. Plus, că pe un fond naţionalist (că nu a contat doar clericimea şiită) era văzut ca o unealtă a imperialiştilor occidentali. Unii nu uitaseră evenimentele din 1953, când un prim-ministru democrat fusese răsturnat cu ajutor Anglo - American.
Ultimul Şah nu a ştiu cum să managerieze mişcările sociale, că iubea cam mult puterea şi a fost răsturnat de la putere în 1979, Iranienii nescăpând însă de nasoale, că republica a ajuns pe mâna unor tirani bărboşi, dar parte din bazele create pe vremea lui Mohamed Reza sunt folosite şi azi.

Edited by djl, 29 October 2023 - 10:10.


#2
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Desi sub sanctiuni din 1980 (inlaturarea ultimului rege), Iranul ramana unul dintre cele mai puternice, bogate si stabile state din Orientul Mijlociu.
Da, au un dusman de "moarte" Israelul, dar nici ultimii nu-i iubesc deloc. Asa ca "dragostea" este reciproca.
Ce-a facut insa China in golful Persic va rodi peste ani si probabil ca vom asista la o uniune de interese mahomedane (iranienii nu sunt arabi, precum restul, ci persi), care poate lovi SUA si UK decisiv. Nu trebuie uitat ca dupa "revolutia" araba de la inceputul secolului 19 (Lawrence al Arabiei si restul...), englezii si francezii au ajutat arabii impotriva Turciei, cu speranta sa-i locul. Nu au reusit (englezii) prea mult cu Transiordania, Arabia Saudita si restul, asa cum nici Franta nu a reusit multe cu Siria si Liban. Asa ca s-au gandit sa le bage un spin in coaste... Israel.
Pentru oricine stie ceva istorie, fara UK si apoi SUA, Israel ca si stat nu ar fi existat. O parte din teritorii au fost cumparate de evrei, dar cele mai multe anexate de la palestinieni. Un fel de cucerire a Americii in varianta moderna. Revenind, Iran-l a fost multa vreme sub o "tutela" englezeasca. Alungarea regelui a rupt aceasta tutela.
Evident ca acum UK incearca sa-si refaca sfera de influenta.
Asa se explica ajutorul neconditionat dat SUA contra Irakului, Siriei etc. Si bineinteles ajutorul dat Israelului.
in ce masura multitudinea de interese externe care actioneaza in Orientul Mijlociu se va manifesta si in ce directie o vor lua toate focarele de razboi... cred ca nimeni nu stie.

#3
atomcat

atomcat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 28.03.2011

View Postadip1962, on 29 octombrie 2023 - 11:31, said:

Desi sub sanctiuni din 1980 (inlaturarea ultimului rege), Iranul ramana unul dintre cele mai puternice, bogate si stabile state din Orientul Mijlociu.
Da, au un dusman de "moarte" Israelul, dar nici ultimii nu-i iubesc deloc. Asa ca "dragostea" este reciproca.
Un fel de cucerire a Americii in varianta moderna.

Ineptii mai mari, era greu sa pui pe 'hartia' digitala!

1. Iranul "stat stabil" -  atat de stabil ca a inabusit in sange multiple revolutii democratice - asta doar in ultimii 15 ani.

2. Ura "reciproca" Iran-Israel: Iranul are drept politica de stat, asumata de Ayatolah -  distrugerea Israelului.
Reciproca nu e valabila. Israelul, insa, se apara de Iran, prin diverse mijloace.

3. Israelul ca o varianta de "cucerire a Americii in varianta moderna.": pai daca evreii nu au dreptul la statul propriu, acolo unde au avut intotdeauna statalitate - adica in Israel, atunci de ce ar avea daco-romanii dreptul la Romania, sau urmasii galilor la Franta? Si cu atat mai putin, de ce ar avea turcii la ..Turcia? Au cucerit acel teritoriu, prin sangele crestinilor care il locuiau.

Pe scurt, dupa cum spune si acel "citat" din semnatura ta: "Desteptului i se va interzice sa gandeasca pentru a nu rani sentimentele prostului." Hai.. ca nu am ajuns inca acolo! :)

#4
Comandorul

Comandorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 12.09.2021
Hai să nu ne mai amăgim, USA au urmărit de la început să pună mâna pe Iraq, au umplut acolo de baze militare... pe scurt, cât timp Saddam nu le comenta prea mult l-au lăsat în pace, apoi au intervenit prin manipulări grosolane, au doborât regimul, și-au pus marionetele lor la putere... mai auziți să comenteze Iraqul ceva referitor la ce se întâmplă în zonă? Pe vremea lui Saddam aveau un cuvânt greu de spus în zonă... apoi Primăvara arabă... pe scurt, tineretul din multe țări arabe (care nu e chiar atât de înapoiat precum cred unii) chiar voia o schimbare, s-au cam săturat de șeicii și prinții ăia ce trăiesc într-un lux greu de imaginat și care sunt la butoane prin Arabia Saudită și voiau și ei o schimbare, democrație... bineînțeles că putorile alea parazite pline de bani de la putere cu ajutorul CIA au reușit să oprească treaba asta... sunt interese foarte mari pe acolo și americanii sunt băgați în toate mizeriile și conflictele dar noi îngurgităm doar ce ne spune mass media aservită elitelor. Puteți să mă faceți conspiraționist dar asta e ceea ce cred eu... apropo, bănuiesc că ați văzut mizeria aia cu jurnalista de la Digi24, cum se preface că e într-o zonă bombardată de hamas și prin jur se plimbă oamenii liniștiți... în fine, nu mai zic nimic, n-are rost...

Attached Files



#5
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

View Postatomcat, on 29 octombrie 2023 - 11:52, said:

pai daca evreii nu au dreptul la statul propriu, acolo unde au avut intotdeauna statalitate - adica in Israel, atunci de ce ar avea daco-romanii dreptul la Romania, sau urmasii galilor la Franta? S

tu crezi ca evreii au avut intodeauna statalitate pe teritoriul actualului Israel?

Edited by strongsss, 29 October 2023 - 12:24.


#6
florinellll

florinellll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,076
  • Înscris: 02.09.2009
Daca israelienii pleaca maine si lasa tot acelor animale ,acele animale vor fi tot nemultumite si gata de razboi si distrugere

#7
atomcat

atomcat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 28.03.2011

View Poststrongsss, on 29 octombrie 2023 - 12:21, said:

tu crezi ca evreii au avut intodeauna statalitate pe teritoriul actualului Israel?
Nu, au fost exilati in perioada babiloniana si, apoi, de Imperiul Roman -  cam pe cand se luptau si cu dacii spre a-i distruge/incorpora in imperiu.
Dar nu a existat acolo decat imperiu, dupa imperiu -  nici vorba de un stat al arabilor (palestinieni, sau nu). Cel din urma a fost cel Otoman (apoi preluat sub Mandatul Britanic).
Cum ar fi fost ca nici romanii sa nu aiba dreptul la statalitate, dupa 1877 si 1918? Ca, doar, nu a existat stat al romanilor - inainte. Ce au reusit Stefan Cel Mare, Mihai Viteazu etc au fost crampeie de statalitate valaha sau moldava.

Edited by atomcat, 29 October 2023 - 13:25.


#8
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
După perioada Babiloniană a venit aia Persană şi Cirius cel Mare le-a permis Evreilor să se întoarcă acasă.
Şahul Mohamed Reza cred că a fost unul dintre puţinii prieteni cât de cât adevăraţi ai României. Luam petrol ieftin de la ei, deşi au fost discuţii că noi voiam produse brute, ei voiau mai mult finite, ca să-şi crească baza industrială.

#9
foxtian

foxtian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 606
  • Înscris: 03.10.2019

View Postatomcat, on 29 octombrie 2023 - 11:52, said:

Ineptii mai mari, era greu sa pui pe 'hartia' digitala!

1. Iranul "stat stabil" -  atat de stabil ca a inabusit in sange multiple revolutii democratice - asta doar in ultimii 15 ani.  

  Revoluțiile  democratice buna gluma !  au fost  democratice precum in  , Kiev  2014  , Georgia ,Kazachstan ,   Kosovo  ,Haiti  , Chile   recent  si inainte   Posted Image .alte   revoluții  democratice   :   primavara  Araba   ,  Libia ,Liban , Egipt   ,Irak   , Iran , Tunisia  2011  si  alte exemple au  un singur numitor comun  USA  Posted Image .  De acea  Iran numita este o tara  stabila , desi si acolo  au facut USA  revolutie mai devreme
.

Edited by foxtian, 29 October 2023 - 14:03.


#10
geluadi2000

geluadi2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,088
  • Înscris: 08.02.2006
toti creatorii astia de valoare ptr regimul actual  iranian(ca stiti voi)....sor-ta ar fi acolo o "femeie de inchiriat", iar mama ar fi o producatoare de copii, iar ca si o democratie/civilizatie adevarata ,care se respecta au ales un popa sa le reguleze viata...toti sunteti priceputi, dar unu nu vreti sa mergeti acolo sa va imbogatiti viata si experienta acolo...ahhh, si sa nu uit : sa va luati toate fiintele dragi de sex feminin dupa voi ca sa le aratati voi adevarata lor valoare!
misto sa stai in democratie liberala unde ai dreptul la propria prosteala si sa critici insa cand sa faci pasul catre o adevarata conducere gen Iran,NK,RU si alte panarame, va chinuie valoarea morala!

#11
atomcat

atomcat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 28.03.2011

View Postgeluadi2000, on 29 octombrie 2023 - 14:12, said:

misto sa stai in democratie liberala unde ai dreptul la propria prosteala si sa critici insa cand sa faci pasul catre o adevarata conducere gen Iran,NK,RU si alte panarame, va chinuie valoarea morala!
Sa vezi cu cine voteaza bipezii astia.. si spre ce vor sa ne indreptam si noi!

#12
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Intotdeauna vor exista analfabeti functionali.
Nu au dat pe la scoala, nu au invatat istorie, dar ei stiu.
Orientul Mijlociu este un butoi cu pulbere mai mare decat Ucraina. De asta toate statele doresc oprirea ostilitatilor (a se citi ultima rezolutie ONU).
Revenind la Iran si oile lui...
Este o republica islamica. Ca noi vrem sau nu asta, pe nimeni nu intereseaza si cred ca cel mai putin pe iranieni. Perceptele mahomedane sunt mult mai riguroase in Iran fata de alte tari arabe in ceea ce priveste femeile. Cei mai revolutionari dintre voi trebuie insa sa inteleaga ca desi nimeni nu le cere sa-ti ascunda fata, in multe tari arabe, femeile o fac pentru ca asa doresc ele.
Am revenit de curand dintr-un din aceste tari. Am avut ocazia sa vad niste femei absolut remarcabile, atat ca tinuta cat si ca finete. Clar ca erau bogate. Machiaje perfecte, imbracaminte/incaltaminte de mii de dolari si sa nu mai spun ce masini conduceau.
Ce vreau sa spun este ca fiecare traieste in tara in care VREA sa traiasca. Vrei sa bei alcool (niciodata in public insa) o faci. Vrei sa fi traditionalist, nimeni nu te condamna in nicio tara mahomedana. Daca tu ca femeie vrei sa faci baie in mare poti alege o zona cu multi turisti si sa porti un costum intreg. Dar poti si purta burchini si nimeni nu-ti va spune nimic. Sau te poti duce pe plajele rezervate femeilor unde poti sta goala si iarasi, nimeni nu-ti spune nimic. Daca vreti sa va dati catolici, aduceti-va aminte de inchizitie...
Am intalnit crestini mult mai ingusti la minte decat mahomedanii... si multi bantuie si pe aici.
PS. Am avut momente in care doream o burka sau cum ii spune baticului aluia... mustele te omoara cu zile! Iti intra in ochi, in gura, nari, urechi. Ma gandesc ca si asta este in spatele purtarii turbanelor sau cum se cheama chestiile alea de pe cap la barbati.

Edited by adip1962, 29 October 2023 - 14:32.


#13
geluadi2000

geluadi2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,088
  • Înscris: 08.02.2006
Aproape sa cred ca ai fost la Mamaia/Iakis dupa cum explici...bai nene...atata libertate ,de pe fata aia care intrat in metrou fara"batic" pe cap au scapat-o pe jos de au inmormantat-o ieri sau azi...in rest clar...libertate la greu...bikini peste tot si bautura (doara acasa ca deh suntem cu inchizitia nu?)
Plus ca doar daca "vroia" ea ,mergea cu sau fara batic pe cap insa aia care au scapat-o pe jos stiau ca a jucat loz in plic!

Ce are de a face anul 1250 cu 2023? S-au tras inavataminte dupa 700 de ani insa acolo a ramas ca pe vremea lui neanderthal

Plus ca de aia e barbatu barbat ,ca sa tina 3 femei , si aia tot la alegerea femeilor care chiar (asa au ales) se bucura de acest drept! E un drept al femeilor sa nu fuga de acasa daca sunt luate la smardoi si la fel e dreptul lor sa se intoarca cu forta la sot ca sa-i arate ce bine este sa fi femeie...
Plus ca "burchini" e ultimul racnet in materie de imbracaminte...foarte la moda doar in tarile unde "doar daca vor femeile" se folosesc!

ce draq ati vazut in asa ceva un model de prezentat...intr-o tara de asta esti un cetatean cu f multe "drepturi"...
dar revin: de ce nu se duc cei care vad aceste adevarate valori umane acolo?

#14
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

View Postatomcat, on 29 octombrie 2023 - 13:25, said:

Nu, au fost exilati in perioada babiloniana si, apoi, de Imperiul Roman -  cam pe cand se luptau si cu dacii spre a-i distruge/incorpora in imperiu.

tu ai spus ca acolo unde au avut intotdeauna statalitate - adica in Israel, insa aceasta statalitate lipsit vreo 2000 de ani.
Primul Regat Israel s-a cristalizat in jurul secolului al 11-lea î.Hr.. Ulterior acesta s-a divizat în regatul Israel și cel al Iudeei sau Iuda. Cateva sute de ani mai tarziu, Regatul de nord a fost cucerit dar Iudeea supravietuit, aceasta cazand sub stăpânirea romană în 63 î.Hr. Dupa suprimarea rebeliunii Bar Kohba (132-136), pentru Iudeea si evrei au început vremuri cu adevarat grele, Hadrian facand un scop din distrugerea acestora. Exilul inceput atunci a durat vreo 2000 de ani, in care teritoriul fostei provincii a fost ocupat de alte populatii, cu alti conducatori si alte religii.
nici vorba de statalitate evreiasca/israeliana, nici o similitudine evolutia din spatiul carpato-danubian (pontic nu prea) si formarea poporul roman. dar nici una.

#15
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,245
  • Înscris: 05.06.2002
ok. acolo n-au avut statalitate de aproape 2000 ani. dar au dreptul la un stat? si daca cam unde?

#16
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,282
  • Înscris: 27.10.2007

View Postadip1962, on 29 octombrie 2023 - 14:29, said:

Cei mai revolutionari dintre voi trebuie insa sa inteleaga ca desi nimeni nu le cere sa-ti ascunda fata, in multe tari arabe, femeile o fac pentru ca asa doresc ele.
din acest motiv exista Politia moravurilor din Iran, Arabia Saudita, Afganistan, iar UAE se descrie ca "tribal autocracy"

#17
geluadi2000

geluadi2000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,088
  • Înscris: 08.02.2006
ca idee nici macar la noi in comunism nu te puneau pcr-istii/utc-istii sa calci pe steagul unei tari! ca sa iti arati dispretul si sa creezi valoare culturala si intelectuala!


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/aNJLG8jCq1Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Persii au fost si raman un mare si valoros popor. Actuala conducere a popilor va insemna nimic in analiza istorica a Iranului!

Sper sa ajunga sa isi decida soarta la vot si nu prin urlete si crize ale unui presedinte cu 6 clase de scoala normala si restul educatiei  "decat" prin reteaua seminarelor islamice.

#18
Engineer_xxl

Engineer_xxl

    Fara glie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 14.04.2010
Iranul ca multe alte state din orientul mijlociu au fost mai libertini decat ne putem noi imagina, e de ajuns sa dati o cautare sa vedeti poze cu tari precum Iran, Irak, Siria si chiar si Afganistan de prin anii '50-'70, din pacate implicarea marilor puteri (USA, UK, Franta etc) i-a adus unde sunt acum, oricat de greu ne-ar fi sa credem... cei ce au incercat sa lupte impotriva astora au folosit religia ca unealta de indoctrinare si s-a ajuns unde s-a ajuns acum.
In Iran ultimul rege avea planuri mari, evident nu era perfect dar politica lui de a folosi ca exemplu Europa de Vest si in special Germania nu a placut prea mult populimii si decaderea lui a fost pecetluita in momentul in care el a organizat una din cele mai decadente petreceri in care a invitat mai toti conducatorii lumii monarhi si presedinti si acolo s-a autoproclamat regele regilor sau ceva de genu... britanicilor nu le-a placut deloca treaba si s-au implicat masiv in eliminarea lui fara sa realizeze ca vor scapa de sub control situartia...

Un alt exemplu este istoria si mai precis repetiatia ei, Islamul a luat nastere cam 1000 de ani dupa crestinism, crestinism care acum vreo 700 de ani s-a dus peste ei si in numele religiei a lovit si omorat. Acum ei sunt la stadiul la care am fost noi in timpul cruciadelor si in timpul inchizitei...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate