Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 

Avem neaparat nevoie de o reforma profunda a justitiei.

* * * - - 5 votes
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#19
mannick

mannick

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,039
  • Înscris: 08.08.2018

View Postovidiu21, on 29 iulie 2023 - 20:09, said:

Ma jur ca la urmatoarea votare votez cu AUR, e timpul si pentru altii, m-am saturat de liberali, democrati si social democrati !

Posted Image Daaa, o solutie excelenta. Vezi ce povesteste omu' asta despre probabil viitorii candidatii AUR pentru parlamentul european. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/kIF_S96c-xM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Daca incepi sa-ti faci idei gresite, concluzia este aici https://youtu.be/kIF_S96c-xM?t=891
Nu ca banditii care ne conduc ar fi mai breji, dar sa nu sarim din lac in put, zic.

#20
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Sustin si eu sistemul anglo-saxon !
Este departe de a fi perfect insa in mod clar este mai bun decat cel francez.

#21
florinellll

florinellll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,076
  • Înscris: 02.09.2009
U   SE  REPosted Image

#22
borhot

borhot

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,827
  • Înscris: 16.05.2015
Marius Oprea, fondatorul IICMER:
"Vasile Hodiș, unul din securiștii anchetatori acuzați și achitați in cazul Gh.Ursu, n-a fost un oarecare în sistem, ci șeful Oficiului Juridic al SRI, timp de două decenii. Îndeajuns timp ca să-și creeze un sistem de protecție și relații în sistem, care să-i asigure inamovibilitatea – mai ales în raport cu justiția. E unul de-al lor, așa cum mare parte a justiției a devenit una de-a SRI-ului, și nu vorbim aici doar de celebrele ”protocoale”, ci de faptul că între ”servicii” și justiție există o colaborare mult mai veche și strînsă. La nivel uman. În 1990, în baza unui protocol încheiat în 1968 între Iulian Vlad și Mircea Malița (primul, pe atunci, șeful Direcției Învățămînt și Perfecționarea Cadrelor din Consiliul Securității Statului, cel de-al doilea ministru al învățămîntului), s-a încheiat un protocol prin care Școala de Securitate de la Băneasa a devenit secție a Facultății de Drept din București. Nu mult după Revoluție, mi-a povestit președintele Emil Constantinescu, pe atunci prorector, șiruri lungi de securiști au făcut coadă la Rectorat, pentru a-și echivala studiile de la Băneasa, cu cele de Drept. Legal, nu exista nicio piedică în calea acestei ”echivalări” prin care șiruri lungi de securiști au pătruns în magistratură și au impregnat-o cu spiritul lor, care domnește încă. Acum, lupul pus generic paznic la oi judecă lupi ”prinși în faptul” unui omor. Mai mult decît atît – o crimă împotriva umanității."

Edited by borhot, 30 July 2023 - 10:11.


#23
ForsakenTotal

ForsakenTotal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 362
  • Înscris: 27.08.2021
Realist vorbind, o reforma in justitie e imposibila in conditiile constitutiei actuale. De ce? Pentru ca orice modificare ar fi supusa controlului CCR, cu membri ce au fost toti parte din sistemul judiciar si beneficiaza de pe urma status quo-ului. Singura solutie ar fi o noua constitutie.

Sistemul cu precedente ar avea unele avantaje. Cunosc personal o speta in care, cu reclamanti diferiti dar conditiile inclusiv documentele depuse identice- doar numele schimbate, diferiti judecatori de la acelasi tribunal au dat 3 solutii diferite reclamantilor. In mod normal, cu precedent astfel de lucruri nu s-ar intampla.

#24
Sceleron

Sceleron

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,416
  • Înscris: 05.12.2010
... tot realist vorbind si fara a intra in detalii cu linkuri, pedefeuri samd:
- dupa decizia CAB din octombrie 2019 in cazul Ursu si mai ales dupa motivarea aferenta
- dupa decizia de acum trei zile a completului ICCJ in acelasi caz Ursu, dar mai ales dupa emiterea motivarii
Eu, pentru mine, am tras concluzia ca Restauratia securistica din Romania a izbandit si s-a incheiat (si) oficial la data de 27 iulie 2023.
In rest, sigur ca putem visa orice Posted Image

#25
zile_san

zile_san

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,673
  • Înscris: 10.10.2011

View PostAztecWarrior, on 29 iulie 2023 - 18:09, said:

Ati vazut cu totii, o gramada de gunoaie achiate - de multe ori cu toate ca era dovedita vinovatia au amanat pronuntarea sentintei pana cand a intervenit prescrierea.
Plus o gramada de judecatori sunt corupti, in ciuda salariilor si privilegiilor obscene.
In opinia mea - odata ce ai fost chemat in judecata - prescrierea nu ar trebui sa existe - doar sentinta sau achitare. Fara prescriere.
Plus judecatorii la noi sunt numiti pe viata.
Practic de la A.I. Cuza sistemul juridic romanesc a ramas la fel. Nici comunistii nu l-au schimbat. Cuza, a copiat modelul juridic francez. Nu stiu motivele lui - dar sistemul francez este cel mai jegos. Toate tarile care l-au copiat si fostele colonii franceze sunt inapoiate rau, fata de fostele colonii britanice. Sunt corupte, instabile, murdare.
Te uiti la fostele colonii britanice si ii vezi pe africani cu peruci albe pe cap, manuind gavelul, repectand common law, de te crezi la Westminster.
La noi nu numai ca judecatorii sunt pe viata ca si in fostele colonii franceze, dar orice mucos iesit de pe bancile facultatii poate deveni judecator. Ce stie un mucos proaspat absolvent?
Ce fain este la americani. Acolo judecatorii sunt alesi pe 4 ani de comunitate - de multe ori localnici - care stiu cat de cat zona si comunitatea locala. Nu merge bucuresteanul in Moldova, moldoveanul in Dobrogea, olteanul in Banat etc.
Plus ca sa fii eligibil sa fii judecator trebuie sa fii membru in barou si sa ai cel putin 2 ani experienta ca si avocat. OK, poate parea putin, dar ganditi-va in Romania, un mucos cu facultatea de drept terminata la privat (stim cum fac scoala acolo doar Sambata), da examen ai ajunge judecator. In unii ani concurenta a fost asa de mica ca au fost acceptati toti tampitii care au luat nota de trecere.
Apoi trimit un arogant din Bucuresti, Cluj, Iasi etc (scuze nu vreau sa jignesc) intr-un orasel si ala face pe smecherul acolo fara sa cunoasca localnicii.
Daca ar fi sa fie ales aproape sigur au avocat localnic cu experienta si practica indelungata ar castiga fata de un mucos arogant de 22 de ani, din alta parte a tarii, numit de Minister.
Daca ii sa e faca Reforma personal o sa sustin alegerea judecatorilor de comunitate - chiar o sa donez din impozit si din banii mei, la oricare ONG care sustine asta.

adica vrei un sistem de justitie care sa condamne doar?ca nu inteleg ce vrei. e incitare la flame. vinovatia dovedita e in instanta doar nu in presa. va dati parerea pătimaș. o ”gramada de gunoaie achitate” inseamna un sistem care functioneaza, un sistem care doar condamna e bun? ai niste idei tare totalitare

#26
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Daca gandesti idealist, asa e. Ma refer la faptul ca, teoretic, daca unu este clar ca a facut o nemernicie, dovedita (nu in justitie), poate veni un judecator sa spuna ca el considera ca nu, iar societatea trebuie sa se resemneze si sa il ia pe ala automat de nevinovat, pentru ca judecatorul de asta e pus acolo, el hotaraste, iar cum zice el, asa este. Au fost cazuri de nemernici achitati, desi se stia clar ce facusera, iar judecatorul s-a facut ca nu vede, iar asta este un prerogativ al lui, sa hotarasca ce vrea el, pe baza dovezilor, dovezi pe care le considera dupa cum vrea el.

Da, ideal asa ar trebui sa functioneze, iar judecatorii sa fie toti perfecti, iar oamenii sa fie si ei tot perfecti si sa se increada in ei. Dar cum judecatorii nu sunt perfecti, ci marea parte japite, uite ca nici restul oamenilor nu sunt perfecti si nu accepta deciziile judecatoresti ca fiind corecte.

Situatia este delicata, pentru ca sunt doua directii opuse, una la capatul extrem al careia judecatorul trebuie sa fie dumnezeu si hotaraste ce vrea el, avantaj fiind ca isi poate folosi constiinta, iar daca populatia este de salbatici, razbunatori, usor de indus in eroare, poate sa ii ignore total si sa faca ce e corect. La capatul extrem al celeilalte directii ar fi un judecator ales de lume, partide, dracu stie, foarte usor de demis in orice moment, caz in care ar risca sa nu isi foloseasca constiinta, cunostintele si judecata proprie, ci sa decida in functie de ce doreste majoritatea lumii.

Problema e ca la noi este situatia spre capatul primei variante, dar avantajele par sa ramana mai mult in teorie, cand vezi atatia achitati sau prescrisi despre care se stie. Unele cazuri au fost cu flagrant sau accidente cu morti facute de betivi, agresiuni fizice cu toata strada martori, ne-om lasa noi in seama judecatorilor, ca-s mai destepti, da nici chiar asa, ca nu avem nici retard

Edited by VarfulOmu2505, 30 July 2023 - 18:55.


#27
vladut01

vladut01

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,429
  • Înscris: 23.12.2015
problema n-ar fi, neaparat, sistemul de justitie ci modul cum se aplica. Mi-aduc aminte de Petre Roman in anii 90 cand vroia sa aplice cate ceva nepopular " ca asa-i si la americani, francezi, etc". Nu poti sa iei cate un pic din ce-i la fiecare si sa faci ceva. Am zis, in prima fraza" "neaparat" deoarece sistemul francez ca si cel german de care eu cu multi ani in urma credeam ca e bun (cel german) e plin de birocratie. Intr-un serial netflix la nemti cum zicea un nene care lucrase la VW unde unii pretindeau ca sefii n-ar fi stiut in scandalul cu motoarele de manaria cu caclulatorul si pentru un pix aveai nevoie de 3 semnaturi. La englezi, pe de alta parte, avand o gramada de colonii ca sa le administreze au trebuit sa fie (foarte) flexibili si in general lipsa de birocratie e ceva de speriat si organizarea e spre cea nemteasca. Ai de reinnoit permisul de conducere primesti o scrisoare inainte de termen care-ti spune asta si de ce acte ai nevoie. Ba mai mult daca n-ai nevoie de poza noua poti sa aplici pe internet si e cuplat cu cardul d sanatate (aplici pntru unul, le primesti pe amandoua ca amandoua au adresa pe el). La masini nu ai cartea masinii pe care si eu sincer sa fiu nu-i vad rostul ci dor certificatul de inmatriculare. Revenind, in Romania (mai) nimic nu se poate face la telefon sau pe internet (poate doar vreo raportare ceva) si trebuie facut in persoana sau cine stie ce birocratie mai apare. Am avut de rezolvat ceva de curand si nu gaseam originalul. Am gasit o copie legalizata si am zi ca merge. Ei, nu merge si mi s-a cerut orignalul. Noroc ca l-am gasit ca altfel cine stie...

#28
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
@florinellll
Nu ii pot vota pentru ca respectivii nu sustin interesele mele ci ale unor minoritati sexuale.

View PostForsakenTotal, on 30 iulie 2023 - 12:26, said:

Realist vorbind, o reforma in justitie e imposibila in conditiile constitutiei actuale. De ce? Pentru ca orice modificare ar fi supusa controlului CCR, cu membri ce au fost toti parte din sistemul judiciar si beneficiaza de pe urma status quo-ului. Singura solutie ar fi o noua constitutie.

O eventuala modificare a Constitutiei nu ar fi supusa acordului CCR ?
Care este procentul minim de voturi necesar in parlament pentru schimbarea Constinutiei Romaniei ?

#29
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
Trebuie sa voteze 3 sferturi din senatori si deputati, apoi sa ia vot la referendum. La referendum cred ca s-ar vota (daca nu, poporul isi merita soarta), dar nu stiu daca 3 sferturi din senatori sunt de acord sa restranga atributiile CCR, sa anuleze pensiile speciale (chiar daca urla asta, sa dea bine) si sa faulteze magistratii, ca si senatorii sunt vreo 2 treimi borfasi absolventi de drept, e un sistem care functioneaza in avantajul lor (achitari, prescrieri, judecatori fara raspundere). Foarte multi din senatori sunt japite de avocati, ce interes ar avea sa se duca in fata unor judecatori cu raspundere si cu imposibilitatea de a o lungi pana la prescriere? Si-ar taia craca de sub picioare

View Postdagobar, on 31 iulie 2023 - 07:27, said:

@florinellll
Nu ii pot vota pentru ca respectivii nu sustin interesele mele ci ale unor minoritati sexuale.

Isi sustin propriile interese si s-au bagat pe o nisa (au sperat ca e de viitor), in politica nu intereseaza pe nimeni de nimeni si de nimic, crede-ma. Uita-te la politicienii aia pro-lgbqt din alte tari, sa vezi declaratii acum 10-20 de ani cu "luptam pentru familia traditionala, murim cu ea in mana, huooo, jos homalaii". Pana si BOR se da pe gay daca apare punctul de cotitura potrivit, momentan clientela lor platitoare e anti-gay, deci livreaza ce trebuie. Oamenii cu idei proprii si principii sunt foarte putini, 1%, restul sunt doar marionete sociale, de asta au fost curente si ideologii ca nazismul si revolutia chineza, cu 99% din oameni de acord. In mediul propice, toti activistii pro-lgbqt ar fi fost nazistii perfecti, iar aia care urla cu familia traditionala ar fi facut sex cu fundul fara probleme daca asta era normal sciala in care s-ar fi dezvoltat. Asta e, natura umana e slaba, omul e oaie.

Edited by VarfulOmu2505, 31 July 2023 - 09:34.


#30
ForsakenTotal

ForsakenTotal

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 362
  • Înscris: 27.08.2021
@dagobar
Exact, nu o modificare/revizuire, pentru ca oricum aceea e prevazuta in Constitutie ca nu poate atinge independenta justitiei, in practica orice schimbare in defavoarea magistratilor e considerata ca atinge  independenta justitiei.

Trebuie o noua adunare constituanta, in 1991 era formata din senatori si deputati, ca sa creeze o noua Constitutie, adoptata ulterior prin referendum, si care astfel nu ar fi supusa controlului CCR, nefiind o o modificare/revizuire a Constitutiei actuale. Nu cred ca exista reguli clare de majoritati privind adoptarea unei noi Constitutii.

#31
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,221
  • Înscris: 08.01.2021
Eu nu neg ca problemele sunt reale și complicate, însă soluțiile nu-s întotdeauna simple și e nevoie de o analiza mai profunda nu doar de povesti din presa. Presa deținută de tot felul de dubioși fix cu probleme cu justiția.

De ex.

View PostAztecWarrior, on 29 iulie 2023 - 18:56, said:

Ar mai trebui făcut multe:
1. Introdus neaparat precedentul în justiție ca în legile anglo-saxone care stau la baza sistemului judecătoresc din țările foste colonii britanice. Sora mea e avocata și e scârbită când pentru doua situații absolut identice se dau doua hotarari diferite.  
2. Judecători aleși pe maxim 4 ani de comunitate, cu posibiliatea realegerii.
3. Salarii mai mici - în US la CS câștigă 274K$ iar unul la McDonalds 30K$ - deci de 9.1 ori. La noi la CS 91K Euro unul la McDonalds 5800 Euro, deci de 15.7 ori.
4. Pedepse minime - adică la o condamnare - sa existe o pedeapsa minima. Exemplu: trafic de influenta - minim 2-5 ani. Automat te aștepți la 2 ani închisoare sau mai mult. Nu suspendare, nu eliberare condiționată. Dacă ai primit sa zicem 3 ani - poți sa aplici pentru eliberare condiționată dacă ai făcut minim 2 ani.
5. Introducerea Curților cu Jurati ca și în țările anglo-saxone. Interesant și noi am avut așa ceva în trecut.

1. Și în sistemul anglo saxon e fix la fel. Inclusiv același judecător ia decizii diferite la cazuri similare funcție de vremea de afara sau de ce-a mâncat la pranz. Exista studii pe tema asta. Dabiel Khaneman a scris cărți pe tema asta.  Peste tot exista si biais și zgomot (cazuri absolut identice cu soluții diferite).

2. Right. Tu te judeci cu OMW, sau cu frații Micula, și judecătorul la anul își cauta job că-i expira mandatul. Fix cu dreptatea o sa tina.

3. Ok însă nu prea are legătură cu cinstea sau profesionalismul lor.

4. În USA (ca tot dădeam exemplul anglo-saxon) pedepsele sunt mult mai dure. Și cu toate astea criminalitatea mult mai mare. Nu pare sa funcționeze. Crezi ca dacă bagi automat un găinar de 19 ani la pușcărie că a furat un telefon din metroul îl scoți din pușcărie cetățean model, sau acolo învață să facă chestii mult mai serioase?

5. Nu schimba mare lucru. Și aia sunt influențabili, și corultibili și mai mult nu-i poți trage nicicum la răspundere.

Glorificarea sistemului anglo-saxon se bazează pe filme și Hollywood nu pe realități. Nici aia cu coloniile nu sta în picioare. Dacă te uiți în Africa unele dintre fostele colonii britanice sunt fix niște shit holes, vorba marelui D. Trump.

Plus ca dacă ai legi tâmpite poți avea și mama sistemului, ca nu rezolvi. Gen alea cu prescripția, nu te ajuta sa treci la sistem cu jurați sau mai știu eu ce.

Întâi ar trebui o reforma serioasa în politica, și poate după aia ar avea șanse una și în justiție, altfel e condamnata din start. Când legile sunt date de niște băieți cu averi imposibil de justificat degeaba umbli la judecători.

Edited by KiloW, 31 July 2023 - 10:07.


#32
mediasick

mediasick

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,122
  • Înscris: 21.08.2017
trebuie o justitie impersonala

cauzele sa fie complet anonimizate

se prezinta cazul, fara nume, fara detalii de adrese, etc

decide un complet impar de jurati, alesi din popor

fara "judecatori"

Edited by mediasick, 01 August 2023 - 08:39.


#33
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,221
  • Înscris: 08.01.2021
Nu mai bine decide un sobor de preoți?
Facem tribunale ecleziastice, și înlocuim Constituția, codul penal (și în general orice altceva) cu Biblia și aia e. Ce mai atâția magistrați, avocați, legi, norme de aplicare și alte chichițe avocatesti...

#34
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,398
  • Înscris: 06.02.2008
Cancerul e prea avansat în tot sistemul bugetar și nici măcar nu am început tratamentul având în vedere cum votează populația. Eu, o fire foarte optimistă, nu mai dau vreo șansă însănătoșirii țării ăsteia. Îmi voi îndemna fiul s-o părăsească când va fi momentul, acum are doar trei ani.

#35
VarfulOmu2505

VarfulOmu2505

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 565
  • Înscris: 01.02.2023
E la fel de avansat ca in sistemul privat, unde 90% fura, escrocheaza, fac carpeala. Daca ar functiona justitia, 90% din sistemul privat ar fi ori in puscarie, ori in executare silita. Ambele sisteme sunt asa pentru ca sunt aceiasi oameni, de aceeasi calitate.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate