Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Here goes nothing

BCR sau Raiffeisen

Visual Studio 2022 instaleaza Epi...

Sfat alegere parbriz
 EMAG - recenzii false facute de ei?

Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai

Semnal bun da'... prost
 De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?

Prelungire fire electrice
 Amintiri despre satelit si retran...

Care este cel mai bun mod de a pr...

Recomandare centrala termica apar...

samsung Xcover 5 Nu mai vrea
 

Pretul pietei (cerere si oferta, si alte dedesubturi)

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#1
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,790
  • Înscris: 03.02.2009
"Cererea si oferta" mi se pare un mod adevarat dar si sec de a privi lucrurile. E ca si cum ai zice ca-ntr-o partida de box castiga cel care da cei mai multi pumni. Ok, dar asta nu spune nimic de faptul ca unul din boxeri e legat la maini (sau ca stie ca daca da un pumn i se da foc la casa), sau ca-i nemancat/nedormit/a avut inca o partida imediat inainte, etc.

Eu de cate ori ma gandeam la subiectul pretului pietei, ajungeam la concluzia ca e dictat de cat de sarac/bogat e cel care vinde/cumpara. Adica cat isi permite sa rabde (sa nu vanda / sa nu cumpere).



Sa dau niste exemple sa arat niste probleme pe care le vad:
Sa zicem ca vad un copil ca mereu are la pachet multe rosii care sunt f bune (naturale, fara chimicale). Si ii ofer o bomboana (de 1leu) pentru un kil de rosii, deci ii ofer 1lei/kg. Copilul daca e .."copil" e posibil sa accepte daca gandeste "acum chiar mi-e pofta de bomboana si rosii oricum imi dau parintii destule".
Daca copilul se mai desteapta, poate ii trece prin cap sa mearga la piata sa se documenteze cat costa rosiile. Din start apare o problema: documentarea - aflarea pretului oferit de competitorii tai.
Cum ar fi ca eu sa-l obstructionez pe copil sa se duca la piata sa vada cat costa rosiile? Intra asta in "pretul pietei e dictat de cerere si oferta"? Nu. E ceva din culise.
Daca ti se pare ca-s un nemernic si nu e fair ca eu sa-l obstructioneze pe copil sa se documenteze la piata, atunci de ce nu ti se pare o nemernicie ca la o angajare, cand esti intrebat "Cat ceri?" sa nu poti sa te documentezi "stai sa intreb angajatii de pe aici cat castiga." ca nu, ca e confidential salariul, n-ai voie sa-l divulgi, deci n-ai cum sa te documentezi.

Asta se leaga de ce spuneam pe alt topic, ca o firma incearca mereu sa scape de piata libera. Insasi actul de a angaja cu salariu fix e o incercare de a scapa de piata libera. In mod normal, produci ceva si iti trebuie o piesa sau nu poti s-o faci singur, o cumperi de la piata conform pretului pietei la zi. Dar tu vrei sa cumperi tot omul ala care produce, ca sa nu-ti bati capul cu pretul la zi. Salariu fix (lasa-l sa se milogeasca daca vrea o marire de salariu peste cativa ani), si preferabil sa-l legi la ochi cat mai mult preferabil sa munceasca la tine de cand se scoala pana adoarme ca sa nu vada alternative sa plece de la tine. La fel si cu obstructionarea documentarii sa afle salariul celorlalti angajati.

Revin la exemplu initial. Sa zicem ca acel copil merge la piata si vede ca rosiile acolo costa 2 lei. Dar nu-i trece prin cap ca alea-s facute pe mars inainte fara sa se coaca ci inrosite cu chimicale si nesanatoase. Iarasi, trebuie sa se documenteze foarte bine, ceea ce-i greu spre imposibil in anumite cazuri. Sa zicem ca-si da seama ca alea-s inferioare, DAR, mai e un copil in aceeasi situatie care nu s-a documentat la modul ideal (utopic as zice eu), si isi vinde rosiile bio la pretul scazut (al rosiilor nesanatoase). Acum chiar ca are competitie reala.


Exemple nu din burta ci din viata reala: Am facut apicultura in trecut, si dupa un an cu vreme rea si deci cu productie mica, procesatorul in loc sa creasca pretul a oferit pret si mai mic. Eu am ras si-am zis "pas" dar colegii mi-au zis "tu esti tanar n-ai copii / griji / datorii, dar eu sunt nevoit sa accept pretul asta, chiar daca sunt pe pierdere, pana la urma imi scot banii astia si plec din tara". Si uite asa a scazut pretul pietei.

Alt truc pe care-l foloseau e ca "trebuie sa scadeti pretul pt ca ucrainienii vand miere multa si ieftina". Dar de unde stiu eu ca asa e? Daca-i minciuna?
A fost un caz la TV cu agricultori din Moldova care protestau si-si aruncau recoltele, ca li s-a oferit anul ala un pret foarte mic. Pretul scazut a aparut de la niste presupusi agricultori din UK Posted Image are vindeau granele la pret mic. S-a dovedit a fi o cacealma. Chiar si daca vindeau pe piata (internationala) granele asa ieftin, cat puteau vinde (de a trebuit moldovenii sa scada pretul)?

Deci iarasi se pune problema: daca iti permiti sa nu vinzi. Caci ca sa ajungi la un pret ok tre sa joci dur asumandu-ti riscul ca nu-ti vinzi marfa. Trebuie adica sa testezi cacealmaua. Iti permiti?

Inchei cu un citat din Einstein in articolul sau din 1949 "Why Socialism":
"It is important to understand that even in theory the payment of the worker is not determined by the value of his product. but by his minimum needs and by the capitalists’ requirements for labor power in relation to the number of workers competing for jobs"

Edited by bursucelu_viesel, 29 June 2023 - 07:34.


#2
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,562
  • Înscris: 01.08.2006
Ce ai povestit tu sunt cazuri singulare. La scara larga, e mai greu ce spui tu. La scara larga, piata chiar se auto-regleaza.

Oricum, in cazul niselor nu se aplica tot timpul regulile pietei macroeconomice.

Edited by bai3tzash, 29 June 2023 - 07:37.


#3
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,790
  • Înscris: 03.02.2009
Vazusem recent o emisisiune Digi24 cu invitati politicieni pe tema scaderii pretului alimentelor. Se dadea exemplul acolo de taranii care se plang ca-si vand laptele la 1leu/litru si cumparatorii se plang ca-l cumpara cu 10lei la raft (depinde de cata grasime contine/etc).
Evident Digi24 in tabara USR-ului, zicea ca nu e nicio problema si n-are cum intervenii guvernul in niciun fel.
Tabara cealalta zicea ca-i un fel de monopol al supermarketurilor.
Eu pun problema daca-i cazul colegului cu "eu accept pretul nasol - pana la urma imi scot banii astia si plec din tara".

View Postbai3tzash, on 29 iunie 2023 - 07:36, said:

Ce ai povestit tu sunt cazuri singulare
Pai la orice angajare trebuie sa zici pretul pe care-l ceri fara sa fi lasat sa afli pretul pietei. "Dar ce te intereseaza pe tine cat castiga ceilalti? Tu zii cat vrei tu".
Asta era exemplul cu copilul care-i ceri sa-si vinda rosiile si il obstructionezi sa mearga la piata sa se documenteze. Daca nu stie pretul pietei, va ajunge la minimul care ii e necesar (daca e constrans de situatie, si angajatorul joaca dur (incluzand la cacealma))

Edited by bursucelu_viesel, 29 June 2023 - 07:42.


#4
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,606
  • Înscris: 19.03.2022

View Postbai3tzash, on 29 iunie 2023 - 07:36, said:

Ce ai povestit tu sunt cazuri singulare. La scara larga, e mai greu ce spui tu. La scara larga, piata chiar se auto-regleaza.

Oricum, in cazul niselor nu se aplica tot timpul regulile pietei macroeconomice.
Pretul produselor alimentare in perioada asta a oscilat enorm. Incep sa-si revina la normal . Anul trecut pretul uleiului alimentar s-a dublat fata de un an in urma.
Pot exista corporatii care sa manipuleze piata si astfel sa deruteze economia in general.

#5
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,562
  • Înscris: 01.08.2006
Colegul ala zici ca s-a trezit direct in piata, nu poate face nimic. De exemplu, se pot asocia sub diferite forme, sa fie si ei un grup mai mare, cu putere mai mare de negociere. Una e sa vinzi 100 L de lapte, una sa vinzi tone de lapte.
Asta ar fi un exemplu de auto-reglare a pietei. Vine monopulul magazinelor mari. Vanzatorul ori se plange si pleaca din tara, ori reactioneaza si face ceva. E de multa cunoscuta problema micilor producatori care isi vand marfa pe nimic, ca nu vor sub ruptul capului sa se asocieze.
Auto-reglarea nu inseamna ceva trimis de la Dumnezeu, se intampla ori nu se intampla din vrerea unei puteri supranaturale. Piata e formata din vanzatori si cumparatori. Ei o influenteaza.

View PostPaco_ste1, on 29 iunie 2023 - 07:51, said:

Pretul produselor alimentare in perioada asta a oscilat enorm. Incep sa-si revina la normal . Anul trecut pretul uleiului alimentar s-a dublat fata de un an in urma.
Pot exista corporatii care sa manipuleze piata si astfel sa deruteze economia in general.

Asta e perioada atipica, cu efecte atipice. Acum revin la normal pentru ca s-au gasit solutii de reglare.

Edited by bai3tzash, 29 June 2023 - 07:56.


#6
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,780
  • Înscris: 09.05.2005
"Pretul Pietei" exista doar daca avem un stat puternic iar autoritatile de control isi fac treaba.

#7
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,790
  • Înscris: 03.02.2009

View Postbai3tzash, on 29 iunie 2023 - 07:53, said:

se pot asocia
Aici apar probleme de limita spre sindicat / cartel / monopol. Depinde probabil si de cum actionezi. Daca iti faci o fratie un sfat ca sa ne unim cu totii sa nu scadem pretul laptelui sub 3 lei (cand il vindem la supermarket) e una. Daca il fortezi pe unul sa ridice pretul, sa nu "sparga pretul pietei" e alta (cum era cartelul ala cu producatorii mari de becuri care interziceau sa apara becuri cu durata de viata prea lunga, si chiar sanctionau companiile care depaseau o limita de x ore de viata a becurilor).

Mai exista si intelegeri tacite (deci fara sa se vorbeasca inte ei competitorii). Se cheama "Nash Equilibrium".
De exemplu era un meci de K-1 intre Bob Sapp si-un alt umflat de prin Egipt. Si s-au pocnit destul la initiativa fiecaruia de abia mai respirau, dupa vreo 1-2 minute au inceput sa nu mai atace niciunul, de tot striga arbitrul la ei "Fight!".
La fel si supermarketurile, isi dau seama ca-n exemplul asta: The Nash Equilibrium Definition, Explanation & Examples in One Minute

Edited by bursucelu_viesel, 29 June 2023 - 08:14.


#8
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,562
  • Înscris: 01.08.2006
Vorbesc de asociere legala, nu ilegala.
Asocierile, intelegerile ilegale ar trebui sa fie sanctionate de autoritatile competente.

Edited by bai3tzash, 29 June 2023 - 08:18.


#9
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,536
  • Înscris: 31.05.2006

View Postbai3tzash, on 29 iunie 2023 - 07:53, said:

Vine monopulul magazinelor mari. Vanzatorul ori se plange si pleaca din tara, ori reactioneaza si face ceva. E de multa cunoscuta problema micilor producatori care isi vand marfa pe nimic, ca nu vor sub ruptul capului sa se asocieze.



Asta e perioada atipica, cu efecte atipice. Acum revin la normal pentru ca s-au gasit solutii de reglare.

Se tot bate campii cu "asocierea".
De preferat cu forta, ca tot exista un precedent istoric.
Asocierea si conditiile de asociere neceista sa fie acceptate de toti viitorii asociati, orice "regula" impusa de unii , viitori asociati sau prin lege.HG,nu stiu ce consiliu va schimba
notiunea de "libera" asociere.
Plus ca orice asociere NU poate exclude dreptul unui asociat la o posibila "des-asociere".
Multi au auzit de PIATA DE GROS, ma refer la cea din Berceni.
Extrem de putini stiu ca aceasta Piata de Gros a fost un proiect european cu finantare 100% de la inceputul aniii 93-95
Principiul de baza foarte simplu, in Romania post-decembrista sunt foarte multi producatori individuali mici si mijlocii si este necesara o "piata moderna de gros" de unde sa se aprovizioneze comerciantii cu desfacere in mari aglomerari urbane.
De unde vor veni legumele?
De preferat de la o distanta cat mai mica.
Pe atunci langa Bucuresti era o mare concetratie de producatori legumicoli in areal Fierbinti, Movilita,Rosiori,Cosereni.
La podul peste Ialomita din comuna Cosereni era in acei ani mare "targ" agricol, zi de zi.
Pe langa Piata de Gros sunt necesare si puncte de preluare locale.S-au facut si acele puncte.
Ce a rezultat s-au de ce nu a functionat?
Din cauza unora care au impus zeci de reguli si conditii ca sa manance si gura lor ceva, pretul oferit la predare in punctul de colectare era in cel mai bun caz o treime din cel obtinut de la targ pod Cosereni.
Pentru un pret mai bun li s-a sugerat "asociere" , adica pentru a se reduce toate formalitatile la preluare , o singura data la cantitati mari.
Pretul oferit la preluare "en-gros" a fost si mai prost.
Basca ca platile se faceau cu luni intarziere si in unele cazuri nu s-au facut deloc.
Intr-un an de zile s-a ales praful de punctele de colectare, niciun producator legumicol nu a mai dat pe acolo.
Piata de Gros din Berceni atunci a devenit in fel de bazar cu diverse produse alimentare, asa este si azi.

#10
flt

flt

    Euro-Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,037
  • Înscris: 10.01.2023

View Postbursucelu_viesel, on 29 iunie 2023 - 07:23, said:

Daca ti se pare ca-s un nemernic si nu e fair ca eu sa-l obstructioneze pe copil sa se documenteze la piata, atunci de ce nu ti se pare o nemernicie ca la o angajare, cand esti intrebat "Cat ceri?" sa nu poti sa te documentezi "stai sa intreb angajatii de pe aici cat castiga." ca nu, ca e confidential salariul, n-ai voie sa-l divulgi, deci n-ai cum sa te documentezi.

asta nu e chiar problemă. în România de regulă se pot trage de limbă ușor oamenii, fiindcă e o frustrare balcanică și o dorință ascunsă a multora de a epata și a se lăuda. sau din contră de a se plânge. deci vor spune salariul - mai ales dacă e cazul de o băutură la un afterwork etc.

prin afară oamenii chiar nu doresc să divulge pentru că e o cultură a meritului personal, fiecare își știe valoarea și cere cât consideră că merită
nu e treaba ta cât câștigă altul, treaba ta e să te vinzi cât mai bine și să obții cât te face mulțumit

#11
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,790
  • Înscris: 03.02.2009
Apropo, pusesem o intrebare pe topicul "Socialism sau Liberalism?" la care n-am primit niciun raspuns de niciun fel:
Daca preturile scad pe masura ce-s mai multi competitori cu oferta, cum intra in ecuatia asta patent-urile? Cum mai scad preturile daca patent-ul interzice alti jucatori in piata?

View Postflt, on 29 iunie 2023 - 08:27, said:

nu e treaba ta cât câștigă altul
Pai nu era vorba ca pretul pietei e dictat de cerere si oferta? Tre sa stiu pretul pietei ca sa stiu cu ce pret apar si eu in piata.
Cum ziceam, firmele vor sa scape cat pot de mult de piata libera. De-aia si confidentialitatea salariului angajatilor, de aici si angajarea in sine a oamenilor (cu salariu fix, nu zilnic negociat la pretul pietei), de aici si patentul care interzice alti competitori in piata, etc.

Edited by bursucelu_viesel, 29 June 2023 - 08:37.


#12
danutzu22

danutzu22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,536
  • Înscris: 31.05.2006

View Postbursucelu_viesel, on 29 iunie 2023 - 08:29, said:

Apropo, pusesem o intrebare pe topicul "Socialism sau Liberalism?" la care n-am primit niciun raspuns de niciun fel:
Daca preturile scad pe masura ce-s mai multi competitori cu oferta, cum intra in ecuatia asta patent-urile? Cum mai scad preturile daca patent-ul interzice alti jucatori in piata?

Un patent sau un drept de propietate intelectuala Influenteaza pretul de desfacere daca sunt mai multi producatori.
Raspuns, DA.
E posibila o piata concurentiala, raspunsul e tot DA.
Totul se rezuma la conditiile de licentiere, ce,cat, cum se plateste, la costul cu materiile prime, forta de munca, energia si ultima pe lista piata de desfacere.

Edited by danutzu22, 29 June 2023 - 08:38.


#13
flt

flt

    Euro-Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,037
  • Înscris: 10.01.2023

View Postbursucelu_viesel, on 29 iunie 2023 - 08:34, said:

Pai nu era vorba ca pretul pietei e dictat de cerere si oferta? Tre sa stiu pretul pietei ca sa stiu cu ce pret apar si eu in piata.

Nu
Tu poți să apari în piață cu preț calculat astfel. Iei costurile de producție și mai pui adaos cât consideri tu că este decent să faci profit să trăiești și să merite afacerea.

Raportul cerere/ofertă intervine în momentul în care constați că
- nu vinzi nimic sau ff puțin - prețul este prea mare
- vinzi normal - prețul este ok
- vinzi totul prea repede (cineva cumpără en-gros) - prețul este prea mic

Sigur, dacă în prima situație micșorezi prețul și tot nu vinzi, poate e problemă cu calitatea produselor sau cu strategia de marketing. Sunt multe variabile



Etalon din piață iei dacă vrei tu să te compari neapărat
Alții nu iau. Dacă ai ceva unic sau prestigiu nu te interesează. Ferrari vinde mașini fără a se interesa cât costă un Aston Martin.

#14
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,562
  • Înscris: 01.08.2006
Pai produsele patentate sunt exceptii, cum ziceam despre produsele de nisa. Daca doar cineva are voie sa produca ceva, poate sa dicteze intr-o masura pretul pe care-l vinde. De exemplu Apple, cu produsele lor. Il produc doar ei, il fac premium, e produs scump. Daca vor, il dau cu cat doresc ei. Dar trebuie sa tina seama si de cumparator, daca si-l permite. Sau poate strategia e chiar sa tina pretul sus ca sa nu si-l permita oricine, sa tanjeasca dupa el.

#15
TamtamTicaticaPiupiu

TamtamTicaticaPiupiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,488
  • Înscris: 05.04.2023
Fara o concurenta reala, avem parte de astfel de grozavii. Cateva lanturi de magazine vand oua iar peste noapte hotarasc ca pretul corect e altul. Vor ramane cu toti pe piata deoarece omul are nevoie de oua, sa manance. Pana si babele de la piata incep a vinde oua la noul pret dictat de cartel.

Cerere aceeasi, oferta e alta, de ce? Pentru ca pe piata 'libera' poti impune orice crestere de pret vrei tu, cata vreme nu ai rivali reali.

In piata 'libera' nu protejeaza nimeni cererea, cererea are doar de pierdut in timp, haiducia e de partea cealalta a taberei, tabara ofertantilor care te fac la portofel fara vreo jena ori remuscare.

#16
ionfacatoru

ionfacatoru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 581
  • Înscris: 05.05.2018
tldr

#17
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,790
  • Înscris: 03.02.2009

View Postflt, on 29 iunie 2023 - 08:39, said:

Pai daca tu produci chitari si ai nevoie de un specialist la o componenta (gatul chitarii de ex) si eu iti vand serviciul asta per bucata la pretul zilei, adica oscilez pretul conform pietei si ce mai vad eu (daca castigi bani multi din vanzarea de chitari, deci vad ca ai de unde sa dai). Asta ar fi un sistem de pretul pietei in raport cu cerere si oferta. Dar in cazul in care eu ma angajez cu acest serviciu, ca angajat permanent, cu salariu fix, atunci deodata nu mai e pretul pietei conform cererii si ofertei? Poate sunt singurul specialist din zona, de ce n-as cere foarte mult? Mi se pare mult mai importanta negocierea asta in cazul unei angajari decat in cazul vinderii unui produs intr-o anumita zi.

View PostManelistDeSuccesMaxim, on 29 iunie 2023 - 08:43, said:

poti impune orice crestere de pret vrei tu, cata vreme nu ai rivali reali.
da dar ca sa stopezi monopolul, trebuie sa limitezi compania a se mai extinde sau cum? De exemplu la mine in cartier mi-a povestiti cineva cu o prietena care lucra la consiliul concurentei, ca aveam 2 supermarketuri in cartier, deci si doar 2 locuri disponibile de mari supermarketuri, si cand unul a dat faliment, celalalt a sarit sa-l cumpere, si a intervenit consiliul concurentei, ca nu ar mai fi avut competitor si putea creste preturile cat voia in cartier.

Dar nu-i si asta o limitare la care vor sarii unii cu "de e sa limitezi cresterea",etc?

Edited by bursucelu_viesel, 29 June 2023 - 08:59.


#18
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,672
  • Înscris: 16.03.2007
face cineva un rezumat la carnatu ala de postare? m-am oprit la pachetul cu rosii. alea bune. naturale. fara chimicale.

Edited by laffin, 29 June 2023 - 09:01.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate