![]() |
Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Cumparare apartament nou pe numele unui singur sot
Last Updated: Feb 15 2023 16:59, Started by
cristianc1
, Feb 03 2023 11:02
·
9

Posted 03 February 2023 - 11:02

As vrea sa cumpar un apartament pe numele meu ca mai tarziu sotia sa cumpere un apartament pe numele ei, ambele cu 5% tva.
Doar ca am auzit niste cazuri in care notarul nu a permis cumpararea doar pe numele unuia dintre soti ci doar al amandurora. Cunoasteti cazuri? Cum ati procedat? |
Posted 03 February 2023 - 11:10

Se poate doar daca schimbati regimul matrimonial in regim matrimonial al separatiei de patrimonii sau ... divortati
![]() Asta e tot |
Posted 03 February 2023 - 11:12

Se poate. Gasiti un notar serios si intrebati. Oricum actele de la dezvoltator ale casei e bine sa verificati cu notarul dvs
|
Posted 03 February 2023 - 11:13

Notarul aplica legea, art 339. cod civil:
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor. |
Posted 03 February 2023 - 11:16

Ok, dar trebuie sa fie si sotia prezenta? Ma intereseaza sa poata cumpara si ea cu 5% tva mai tarziu.
|
Posted 03 February 2023 - 11:21

evident ca nu. in contractul de achizitie scrie clar ca tu esti casatorit cu X. bunul achizitionat in timpul casatoriei este comun.
|
Posted 03 February 2023 - 11:24

Din ce stiu eu, contractul se face intre vanzator si tine, doar ca se mentioneaza si ca esti casatorit cu X-uleasca. Si devine proprietate comuna. Nu e nevoie sa fie prezenta sotia, doar sa ai o copie de buletin a sotiei.
Edited by bai3tzash, 03 February 2023 - 11:25. |
Posted 03 February 2023 - 11:31

legea 227/2015 (actualizata) e destul de clara:
Art. 291 3.c.3 ...Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv: (ii) în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5% |
Posted 03 February 2023 - 11:33

Sau sa divorteze inainte si sa se recasatoreasca dupa achizitie, nu?
|
Posted 03 February 2023 - 11:33

legea 227/2015 (actualizata) e destul de clara: deci singura situatie in care 2 persoane casatorite intre ele pot detine 2 imobile cumparate cu tva 5% e ca fiecare sa fi cumparat imobilul respectiv inainte de casatorie. ![]() |
Posted 03 February 2023 - 11:35

Ok, dar trebuie sa fie si sotia prezenta? Ma intereseaza sa poata cumpara si ea cu 5% tva mai tarziu. Bro' ... Se poate beneficia de TVA 5% DOAR o singură data per individ sau familie Adica tu cu sotia, fiind familie, puteti beneficia DOAR o singură data NU - nu trebuie sa fie prezenta sotia si nu este necesar acordul expres din partea ei Pur si simplu notarul mentioneaza in contract ca esti casatorit cu ... + CNP Asta inseamna ca tot ce cumpara un sot devine si bunul celuilalt sot Adica - inca odata - se poate beneficia de TVA 5% DOAR o singură data per individ sau familie Adica - in traducere libera - sotia NU poate cumpara alt apartament cu TVA 5% Acum e clar ? |
|
Posted 03 February 2023 - 11:38

Treceti in regim de separatie de bunuri, e o procedura simpla care se face pe loc la notar. Dupa aia tot ce cumparati e pe numele fiecaruia. Dezavantajul e ca si la credite, daca faceti credit, o sa va ia tot separat, fiecare pe barba lui. Desi si aici mai exista solutii.
|
Posted 03 February 2023 - 11:42

Iar daca iti trece prin cap sa te declari burlac, am un pretenar care a facut asa (a cumparat un cuibusor de nebunii fara sa stie nevasta
![]() Basca, doamna respectiva a cerut (si primit) vreo cateva mii de euro pentru deranj - ca sa vina sa semneze de vanzare. ![]() |
Posted 03 February 2023 - 12:34

Eu, la momentul cand am citit noile modificari, am inteles asa.
Scenariul 1: -la momentul T0 cei 2 sunt necasatoriti => fiecare poate cumpara cate un ap. cu 5% -la momentul T1 cei 2 se casatoresc => nu mai pot cumpara nici un ap. cu 5%; nici individual, nici per familie -la momentul T2 cei 2 se despart => cei 2 nu mai pot cumpara nici un ap. cu 5% individual; nu stiu/n-am inteles ce se intampla daca unul se casatoreste cu alta persoana, care n-are nici un ap. cu 5%. Scenariul 2: -la momentul T0 cei 2 sunt casatoriti => pot cumpara per familie un ap. cu 5%; nu stiu daca se poate si individual, cate un ap. cu 5%, ei fiind casatoriti; eu cred ca nu. -la momentul T1 cei 2 se despart => cei 2 nu mai pot cumpara cate un ap. cu 5% Scenariul 3: -la momentul T0 cei 2 sunt necasatoriti => fiecare poate cumpara cate un ap. cu 5% => presupunem ca unul dintre ei cumpara un ap. cu 5%, iar celalalt nu. -la momentul T1 cei 2 se casatoresc => nu mai pot cumpara nici un ap. cu 5% per familie; individual, doar cel care nu avea ap. inainte de casatorie, nu stiu/n-am inteles daca mai poate cumpara un ap. cu 5% Am inteles bine? |
Posted 03 February 2023 - 13:20

articolul ala nu face nici o diferenta intre casatorii. daca ai cumparat odata un imobil cu 5%, tu (sau viitoare ta familie) nu vei mai putea cumpara altul. daca te casatoresti si viitoarea sotie nu a beneficiat de legea asta, nu mai poate beneficia cat timp e casatorita cu tine.
articolul ala nu zice nimic de separatia de bunuri. e posibil sa fie o scapare, dar asa cum e scris acolo, tind sa cred ca se aplica aceleasi reguli ca si la regimul comunitatii. adica sotia nu mai poate cumpara cu 5% daca sotul deja a cumparat. |
Posted 03 February 2023 - 13:24

Conteaza cine interpreteaza legea, notarul nu? Deci nu s-a lovit nimeni inca de situatia asta.
|
Posted 03 February 2023 - 13:40

Ba da, eu. Cand am cumparat, notarul ne-a informat ca este obligat de codul civil sa ne treaca pe amandoi sotii pe contractul de vanzare-cumparare.
|
|
Posted 03 February 2023 - 13:44

Parintii tai sau ai nevestei pot cumpara un apartament daca salariile lor sau pensiile lor le permit sa faca un credit si voi sa le dati banii.
Peste cativa ani il cumparati de la parinti si mai platiti in plus doar o taxa de vanzare cumparare. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users