Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...
 Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit
 I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 

Espresoarele Jura

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#19
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,586
  • Înscris: 19.06.2018
Au si Xeoleo mai multe rasnite si s au mai perfectionat si ei de al lungul anilor. Am vazut ca au primit un verdict pozitiv si pe forumul ala de elitisti de care vorbim, inclusiv o firma romaneasca notorie de profil incepuse sa i comercializeze. Zic pentru un buget limitat ca e pragul minim de la care poti incepe espresso. Daca banii nu sunt o problema, categoric e preferabila o rasnita consacrata.

#20
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
And here we go. Iarasi discutiile interminabile despre rasnite, presiune, bari..
Care bari? Barii din boiler, sau din cafea?
In cafea nu ajung 9 bari, indiferent de cati bari sunt in boiler. Poate daca bagi 100 bari. Deci, despre ce bari discutam?
Cafeaua aia.. credeti ca poate avea presiune constanta in tot portafiltrul ala? Cum naiba, prin ce mecanism minue?
Aia sunt niste parametri irelevanti. Sau nu atat de relevanti incat sa te-apui csa scazi presupusa presiune de la 12 la 9.

#21
NFS01

NFS01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,411
  • Înscris: 16.03.2011

 Ahasverus, on 22 ianuarie 2023 - 11:38, said:

Am unul la firma, pt ca baiatul meu e cam cafegiu.

Stiu ca a costat multi bani, dar personal nu m-a impresionat cu absolut nimic.
Din ce vad, au 15 bar, iar majoritatea celor mai ieftine au 10 bar presiune.
Cand vezi un espressor ce are atatia bari trebuie sa te intrebi de ce?,ai pierderi de presiune,rasnita ce nu macina pt espresso

Edited by NFS01, 25 January 2023 - 14:52.


#22
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,586
  • Înscris: 19.06.2018

 maccip, on 24 ianuarie 2023 - 20:48, said:

And here we go. Iarasi discutiile interminabile despre rasnite, presiune, bari..
Care bari? Barii din boiler, sau din cafea?
Aia sunt niste parametri irelevanti.
De unde scoti trei traznai intr o fraza de trei randuri?

Discuti despre ce vezi pe gradatia manometrului. Masori ce poti masura si cu asta defilezi. Te misti in jurul unei anumite valori pe care tu o stabilesti din experienta ca fiind buna.

Care mai e irelevant? Sunt doar patru care conteaza anume presiunea, gradul de rasnire , durata extracriei si temperatura apei. Cu trei variabile jonglezi intr o anumita marja de timp pana ce obtii un rezultat in ceasca.

Inteleg ca vrem sa simplificam lucrurile dar deseori nu se pot simplifica. Tocmai de aia incerc sa avizez omul ca espresso nu e chiar simplu, trebuie sa i aloce ori timp, ori bani ori si una si alta si ca eventual sa se convinga inainte ca vrea neaparat espresso. Crema adevarata espresso cu cel mai bun gust posibil se obtine dupa un pic de bibileala si un pic de experienta.

Edited by audiofidell, 25 January 2023 - 17:17.


#23
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
Ar trebui sa stii si olea de fizica, daca tot te-ai bagat.
Ok, manometru. Care manometru? Majoritatea espresoarelor nici nu au asa ceva. In fine, sa zicem ca te referi la presiunea din bolier.
Am un boiler de 100bari si o punga de cafea macinata pe masa vecina. Ce legatura exista intre astea? Intelegi unde bat?

Presiunea asta e de mai multe feluri si are mai multe aspecte.
Ce conteaza e presiunea apei din cafea, nu din boiler. Care e total alta mancare de peste si depinde de mai multe chestii, nu doar de presiunea din boiler.
Sectiunea duzei de iesire din boiler lungimea furtunului, debitul de fluid, gradul de compactare al cafelei, gradul de macinare, volumul portafiltrului. Si multe altele, pentru ca dupa cum am zis, presiunea nu e constanta in portafiltru. Depinde de presiunea dinamica de la duzele alea fine de iesire a cafelei, de forma portafiltrului care nu-i 1dimensionala.
Depinde de o galagie de treburi, iar marimea relevanta, nu ti-o mai da nimeni, ca-i foarte dificil de masurat. Se poate, dar scump si dificil, si nu pe un dizain specific espresorului.
de la 9bari la 12 bari e 30% "abatere" de la valoarea canonic dorita de cafetofili. Fix pix 30%, daca esti constient de variabilele care intra in ecuatie.

Discutii similare se gasesc si pe zona de cabluri de boxe la audiofili. La fel de irelevante si alea.
Placebo+ ideologia + marketingul nu pot substitui fizica.

Daca erau asa de relevanti aia 9 bari, nu s-ar mai fi complicat producatorii sa scoata 12 bari in vasul ala. Nu crezi? Banuiesc ca nu.
Tu ai impresia ca producatorii astia sut asa de prosti. Pot sa faca 9 bari, stiu ca e bine, dar nu vor.

Si porcaria aia de portafiltru nu e proiectat sa reziste la 9 bari, deci nu te astepta la asa ceva si nu te gandi ca in el se afla 9 bari ca nu-i asa.

#24
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,586
  • Înscris: 19.06.2018
Credeam ca esti oarecum in tema cu espresso, nu ca esti complet pe dinafara! Chiar nu ne prindem de ce ndustria de profil baga 15 bar in loc de jumatate? Hai, ca nu e greu! Hint: amatorul nu va aloca timpul  si banii necesari procesului espresso asa ca se va multumi cu un surogat inlocuind crema autentica espresso, extrasa in conditiile specificate cu o spuma artificiala care se obtine...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate