Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Studiu de caz: samuraiul Yamaha/ Triangle vs. pitikul upgradist mercenar

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
156 replies to this topic

#19
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,582
  • Înscris: 19.06.2018
Valeu-valeu, iar ineptiile tipice pozitiei pervers-audiofile, cica amplificatorul nu  da coloratura...Orice etaj diferit de amplificare, oricat de mic, da alta coloratura, de aia uneori se intampla sa sune DAC urile diferit, atunci cand diferenta e audibila si nu autosugestie. Nu mai zic de amplificare. Altfel de ce dreaq am vorbi de matching?

Vorbind la subiect,cateva chestiuni generale din punctul meu de vedere. In primul rand topicul e frumos dar era mai potrivita discutia pe un forum/grup dedicat audiofililor cu scule high end care stiu(sau nu!) ce vorbesc. Pe sectiunea noastra sunt mai putini(multi!) de genul asta, dar faptul ca toata lumea e invitata la discutie il inteleg ca pe un gest de curtoaziee si zicem bogdaproste.

In al doilea rand matching ul e ceva subiectiv, la fel cum e totul in audio, cu exceptia chestiilor care pot fi riguros masurate, ex decibelii. Un matching considerat clasic de multi nu e neaparat sa fie pe placul altora. Difera atat perceptia sunetului in general din considerentele obiective ale particularitatilor urechii, cat si perceptia asupra sunetului dezirabil, in particular. Nu e neaparat sa placa Roksan pe Triangle la toata lumea. In plus depinde cu ce il compari. Am un cunoscut care, pornind de la Altea EX, s a dus in sus in gama Triangle pana a facut inconjurul lumii la explorator. Niciodata nu a considerat Roksan o optiune, nici pe gama inferioara pe care o amplifica cu Unison Research. Apoi a negociat un Accuphase serios si a incheiat povestea. Dar asta dupa plimbari prin tara de sute de km pe la cate un posesor ba de una ba de alta, deseori cu amplif, DAC si cabluri in portbagaj.
In concluzie, orice parere de aici e cam ca apa sfintita, nici nu face rau dar nici nu foloseste.

In al treilea rand, goana dupa sunetul perfect este desertaciune si vanare de vant. Nimeni nu stie cum arata sunetul perfect sau, mai bine spus, nimeni nu vrea sa stie cu adevarat. Am dat in mai multe randuri leacul de vindecare (scuzati pleonasmul) al audiofiliei dar nimeni nu a parut interesat. Pot intelege orice persoana pasionata pentru ca si eu am fost in postura asta dar audiofilia nu mi se pare cea mai potrivita pasiune. Nu doar pentru ca iti mananca timp si resurse, orice pasiune mananca, ci pentru faptul ca intotdeauna iti mineaza placerea melomana. Audiofilul e ca stafia care nu se poate desprinde de Pamant, a ramas acolo ceva care nu l lasa sa se elibereze si sa ajunga in eterul muzicii.

Deci leacul e foarte simplu si incepe prin intrebarea pe care toti trebuie sa si o puna: cautam sunetul natural sau sunetul perfect din punctul nostru de vedere? Poti sa ti inchipui o culoare care nu exista? Dar un sunet pe care nu l ai auzit niciodata? Deci sa prezumam ca nu suntem interesati de un sunet perfect ci de reproducerea fidela a sunetului natural. Bun... Pentru asta sa tragem o fuga la un concert care nu trece prin difuzoare adica simfonic, opera sau balet. Si acolo vom vedea/auzi ca sunetul e mai putin spectaculos decat cel din incintele noastre acustice cu o anumita mai mica sau mai mare coloratura. Pur si simplu poate fi de a dreptul dezamagitor. Adica la boxe violoncelul suna mult mai bine iar instrumentele de percutie suna infundat in realitate. Chiar si pianul parca suna mort, prea grav, prea lalait. WTF! Daca ai auzi asta in casti sau in boxe ai umbla imediat la egalizare! Iata explicatia pentru care se fac incinte si casti cu diferite coloraturi si boxele de un anumit nivel sunt considerate "prea analitice".

In concluzie, parerea mea este aceea ca odata constientizata goana dupa ceva care nu poate fi etalonat, ar trebui sa si piarda din importanta. Ca sa nu mai zic de aspectul in care concertul live la care eu asist se aude mai pe gustul meu la sistemul meu de acasa. Deci daca sunetul meu e mai smecher decat sunetul live de concert, de ce sa mi mai bat capul cu alt sunet?

Scuze intiatorului pentru reflectiile audiofile dar sper sa  considere preocuparea mea de a scrie postarea ca pe o dovada de simpatie. Pe mine leacul asta m a vindecat de boala si sper sa foloseasca si altora cronic nemultumiti de propriul sistem.

#20
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
De acord cu multe din ce zici. Fix de aia postez pe acest forum. Invatam, ne mai certam, ne spalam tricourile in familie. Din una in alta mai citesc si altii si poate ii ajuta.

Unde nu sunt de acord, cu evaluarea motivelor mele personale. Cum am zis, sunt fericit pe parte audio, nu mort. Pai nu poate omul sa bage un AS1100 in casa ca gata, nu mai are voie sa se uite in stanga sau in dreapta ? De multe ori din discutii si analize ulterioare inveti si ajungi sa apreciezi cu adevarat ceea ce ai. Am avut test cu pachet de 11mii euro pret de lista, nu m-a  dat pe spate, dar asta e stilul meu, ma zbat sa imi iau repere si vad eu dupa aia ce si cum. O sa ascult candva si Luxman cu ceva Triangle, de impresie. Oricum la bugetele alea nu ma bag, dar vorba poetului, vreau sa pipai si sa urlu 'este'.

Oricum subiectul nu era despre matching, desi e normal sa se duca in directia aia.
Intrebarea absoluta si deloc urgenta ar fi: fara considerente de matching, un amp mai bun ca AS1100 in bugetul maxim al lui AS2200 ? variante monoblocuri, fara sa uitam ca trebe si buget de preamp ?

Asta cu sunetul fidel mi-am clarificat-o, ca ma gandeam cum asculta 'artistul' ce scoate producatorul din munca lui - raspunsul cred ca e: pe casti, nu ?

Ref. la materialul sursa, lasati-ma totusi sa consider ca in 2023, un FLAC album Tiesto sau Vangelis de pe Tidal Premium canta ca un CD. Nu discutam de artisti obscuri sau spam.spam. (edit. era un sit de streaming free, nu stiam ca nu am voie...).

Oameni milosi si priceputi m-au indrumat catre un test recent, nu e nici cu masuratori dar nici cu lautari:
https://alpha-audio....best-for-you/8/

Zice frumos de AS1200, foarte bine a iesit si Arcam SA30, dar tinand cont ca Arcam e all in one probabil nu e o comparatie OK decat la pret.

Edited by overseas, 07 December 2022 - 12:53.


#21
Sasenoua

Sasenoua

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 851
  • Înscris: 16.11.2021
@:Overseas cred ca omiti ce ti a zis audiofidelul numarul unu. Ia Accuphase si ai rezolvat.
Pe de alta parte, te scuteste de calatoria in jurul pamantului, astfel incat desi recomandarea e fara a preciza un model anume, eu zic sa mergi all in. Dai petrecere cu omul, cafe concert ca asta e dogma.

Pe de alta parte, e interesant cum  se exprima unii care inainte de a posta ceva concret, jignesc cu premeditare, ca atat se poate. Chiar daca sa presupunem ca ar avea dreptate, o elementara politete recomanda a nu se lua de bune "gandurile" astea, alocutiunea fiind inceputa cu injuraturi, apoi hai sa mai dregem busuiocu.
Probabil ca pe aria asta tre sa prezentam carnetul de partid, pardon de audiofil, ca altfel opinia e invalida.
Revenind la topic eu as merge pe varianta 2, sau patru cum ii spui tu, opreste te, daca reflexiile alea nu sunt preponderente cum spui, probabil ca nici dspul nu face mare scofala, cum zice vinciun.


#22
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Am zis Luxman cu triangle, voiam sa scriu Accuphase, da. Importatorul Triangle le tine una langa alta :)
Se duce bugetul in balarii, depinde si cum suna. Nu va tineti respiratia.

#23
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Daca lumea priceputa ma trimite la un brand care incepe de la 5000-5500 usd, e si asta un raspuns si culmea, unul care imi convine.
Mai nasol era daca imi aratati o scula la 1000 euro care garantat canta mai bine, ma zgariam. Ma rog, nu o fi chiar exclus dar improbabil.
Asta nu inseamna ca merg pe calea Accuphase, chiar daca sunt japoneze :) Dar voi incerca sa audiez.

#24
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,582
  • Înscris: 19.06.2018
Offtopic, nu inteleg cu niciun chip nemultumirea celor care se simt atinsi cu cureaua de la ceas. Sa nu spunem traznai flagrante si nu ne va taxa nimeni! Eu am pasiunea asta de 7 sau 8 ani si m am abtinut ani de zile sa fac recomandari pe forum, chiar de orice fel. Nici acum nu ma bag in multe chestii, las pe altii. M am mai intepat de mai multe ori cu cate unii dar niciodata acei cate unii nu au avut privilegiul sa mi citeze vreo absurditate tocmai pentru ca am mare grija ce spun. Deci asta e primul pas daca vrei sa te bucuri de credibilitate. Altfel, cu citate celebre la adversar, e un pic mai greut. Ar mai ramane ca ultima solutie o vana polemica zdravana, se poate incerca, la o adica.

In al doilea rand sa vorbesti despre Triangle si sa nu intelegi ce am vrut sa spun prin "pornind de la Altea EX, s a dus in sus in gama Triangle pana a facut inconjurul lumii la explorator" inseamna ca  nu cunosti modelele Triangle. Pentru oricare familiarizat, metafora e destul de transparenta. Pentru cei nefamiliarizati, oare cine a facut calatoria in jurul lumii? Oare cine si are legatura cu Triangle?

Acum pentru colegul overseas, reiau sugestia de a dialoga cu oameni din lumea  rarefiata a high end ului. Nu doar pentru a schimba impresii, ci chiar in scopuri mai prozaice. De exemplu, persoana cu Accu de care vorbeam obtinuse un discount bunicel de la vanzator, deci preturile nu sunt intotdeauna cele de lista. Daca cineva se ofera sa dea macar un nume de contact pentru o discutie prealabila inseamna macar cateva sute de euro in buzunar.
Eu din pacate, in urma unor promiscue incantatii vrajmasesti de forum, am scapat in vara telefonul intr un vas in care nu avea ce cauta si am pierdut multe contacte, printre care si al omului de mai sus. Nu promit nimic dar la cerere as putea sa fac niste sapaturi sa dau de el sa l intreb cum e situatia cu un eventual discount la seller, sau sa l intreb daca are chef de conversatie cu alt pasionat de Triangle.  

Ca ultima reflectie filozofico-audiofilico-forumistica, nu am zis neaparat ca oamenii audiofili sunt morti dar totusi, cel putin eu mi am dat seama ca nu as vrea sa fiu in pielea lor din acest punct de vedere. Omul de mai sus de exemplu, era nemultumit de toti inginerii de sunet din anii 70 sau 80, nu mai retin exact, spunea ca nici nu mai asculta muzica din decada respectiva. Pe masina nu mai suporta sa asculte desi isi pusese un sistem foarte scump. Altul, schimba componentele ca pe sosete, imi spunea ca s a plictisit de un CDPlayer high end intr o seara. Asta a fost cuvantul lui"plictisit", dreaq stie ce o fi vrut sa spuna cu el ca de sunat rau nu avea cum sa sune.
Probabil sunt exemple extreme dar cred ca intelegeti cu totii ideea.

Edited by audiofidell, 07 December 2022 - 15:40.


#25
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Lasa ca-ti dam niste dedicatii de exorcizare pe Yamaha PA, sa vezi ca visezi contactele alea.
Intrare gasesc, nu e problema dar nu vreau sa deranjez fara un obiectiv clar. Cum sa zic, bani as avea, dar nu am buget si nici urgenta.
Pe termen mediu obiectivul e sa audiez Accuphase si cam atat.

Cu muzica din 80 si poate chiar 90 am si eu o problema, daca nu e remixata degeaba o pun sa cante pe sistem, mie imi place perioada dar la ureche suna simplist. Poate am nimerit eu.

#26
liviux

liviux

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 15.02.2007
Interesanta epopee, din 2020 pana in prezent, asa zisa cale a samuraiului Posted Image.  Mai lecturez in weekend din micile mari dileme ale colegului overseas si ma pun si eu pe mutat boxele prin sufragerie, schimbat amplificatoarele intre ele, sursele audio, cabluri... , ca tot omul pasionat de sunetul sublim. Cei drept, am acordul sotiei, sufrageria imi apartine pana la victoria finala Posted Image. Oricum m-am lamurit in felul meu ca mai mult nu am ce obtine, acustica incaperii, orice a-si  achizitiona pe viitor, m-ar trage mult inapoi....
Zilele trecute am zis sa testez un set-up mai modest, pus la conservare - adica in debara, intr-unul din dormitoare. Ca si pozitionare a mobilierului, rafturi, perdele, biblioteca s-ar preta la o camera prietenoasa de auditie. Am fost foarte placut surprins, surprinzator de bine fata de cum presta, cu ani in urma, in sufragerie (un set-up modest  "entry level")
Tare as fi curios, setup-ul tau, cum s-ar auzi, daca l-ai putea testa in alta incapere....daca ar fi o resetare totala ?Posted Image

#27
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,582
  • Înscris: 19.06.2018
El e mai mult ronin decat samurai tipic. Daca era samurai, avea setup ul foarte clar. Pe cand asa, e in cautarea stapanului amplificator.Posted Image

Edited by audiofidell, 07 December 2022 - 16:30.


#28
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Amplificatoarele mele nu pleaca nicaieri.
And... my kungfu is better ... chiar daca sunt fan Yamaha (am trecut si pe PA de la ei).
Cum ziceam, nimeni nu crede ca poti sa asculti muzica linistit seara, iar dimineata sa discuti ca baietii despre amplificatoare.
Pai uite, iarasi zic, Accuphase e un raspuns clar pentru mine, mai elocvent decat pare. Pe de alta parte, cu scuze, dar e un no-brainer Posted Image  Sa zic asa, am primit la un moment dat cea mai buna recomandare posibila de la un dealer serios, pe la 5000 de coco si chiar am reusit sa audiez, nu era rau dar nu era stilul meu. In viata asta daca mai audiez si Accuphase, poate trece tramvaiul si suna totul nasol, dupa aia va las in pace.
Cum a zis Bruzli pe urmele marelui Kong Fu Ze, ma rog cred ca citatul exact e nelalocul lui, dar parafrazez 'audiofilul intuitiv invata mai multe dintr-un raspuns dat chiar la misto de la audiofilii informati... decat cred ei'.

Edited by overseas, 07 December 2022 - 16:38.


#29
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,582
  • Înscris: 19.06.2018
Cichicean ,laotzian spre deosebire de confucianistul Bruzli, spunea (eu chiar citez exact) "Audiofilul traieste pana moare!"

Edited by audiofidell, 08 December 2022 - 09:26.


#30
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Pana acum, daca fac bilantul feed-backului (nu va ganditi la lovitura Shaolin cu piciorul din saritura spre in spate, ca numai  la blestematii va ganditi) vostru, problema cea mai mare ramane componenta din sweet spot, asa v-ati inteles intre voi sa falsificati rezultatul consultarii.
Apoi ceva cu gresia mea spaniola, o sa ajung ca strabunicii care aveau pamant pe jos la casa. O sa ascult stereo la bordei ca sa iasa curba.
Dupa care m-ati trimis la relatii oculte sa neociez nave spatiale, pai trec direct la McIntosh la bugetul ala, dar am zis ca sunt si eu curios sa ascult. Sa te tii cand o sa audiez Accuphase, iti dai seama ce sursa folosesc oamenii, ca nu stau sa dea USB OTG din telefon. Numai husa de la CD playerul sursa va costa cat colectia mea de CD-uri.

Deci planul ramane sa fac o masuratoare (se vede si gresia ?) si sa ascult onava spatiala, ambele raman de viitor.

#31
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Ar fi extraordinar pamantul pe jos daca nu e extrem de tasat si combinat cu diverse, ar avea absorbtie partiala pe bass, dar si pe alte frecvente, ca nu e nici suprafata ultra-densa, ca betonul, nici ultra neteda si reflectiva, ca gresia, si nici nu vibreaza, ca cine stie ce placaje.

Cu suprafetele astea e un compromis intre bubuiala si raspuns neuniform la suprafete dense si vibratii pe mediu-joase la suprafete cu densitate scazuta, cum au americanii, cu lemnarie si cartoane. Ideal ar fi ceva fara densitate, dar cu grija mare ca structura sa fie bine legata, iar placile de OSB sau scandurile sa fie amortizate cumva, sa nu vibreze.
Am ascultat in case facute din surcele, e cel mai uniform si percusiv bass, dar vibratiile de pe mid-bass aduc un pic de neclaritate pe zona 100-500Hz.

#32
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007

View PostCyanid3, on 08 decembrie 2022 - 10:07, said:

Ar fi extraordinar pamantul pe jos daca nu e extrem de tasat si combinat cu diverse, ar avea absorbtie partiala pe bass, dar si pe alte frecvente, ca nu e nici suprafata ultra-densa, ca betonul, nici ultra neteda si reflectiva, ca gresia, si nici nu vibreaza, ca cine stie ce placaje.

Cu suprafetele astea e un compromis intre bubuiala si raspuns neuniform la suprafete dense si vibratii pe mediu-joase la suprafete cu densitate scazuta, cum au americanii, cu lemnarie si cartoane. Ideal ar fi ceva fara densitate, dar cu grija mare ca structura sa fie bine legata, iar placile de OSB sau scandurile sa fie amortizate cumva, sa nu vibreze.
Am ascultat in case facute din surcele, e cel mai uniform si percusiv bass, dar vibratiile de pe mid-bass aduc un pic de neclaritate pe zona 100-500Hz.

Deci pana la urma vreti sa va dau poze si cu podul meu amenajabil. Podeaua, de sus in jos e facuta din: scandura de lemn pe 'dulapi' , vata izolatoare cu fata de aluminiu  spre etajul de jos. In rest  e pod deschis, pot sa il compartimentez cu OSB de ex.

#33
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Apropo de calea matchingului, Triangle totdeauna iese la presa cu poze unde afiseaza o marca de amplificare pe lampi langa boxele lor, stiam si marca la un moment dat, posibil Unison Research.
Asta  ca veni vorba, daca e sa vindem rinichii vecinilor pentru upgradeul nostru.

#34
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,663
  • Înscris: 24.10.2015
Pai ti-am mai spus, la baza cand triangle au facut primele boxe, erau gandite sa functioneze perfect pe amplificatoarele pe lampi. Cel putin asa am gasit eu. De aia si azi cele mai bune asocieri sunt cu amplificatoarele asa zise calde.

Dar nu avem de unde sti daca asociatia triangle-researche nu-i pur si simplu pe motive comerciale/afaceri.

#35
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Aha, oricum se adauga un punct nou pe lista mea de reguli (sunt convins ca lumea o citeste cu sufletul la gura...):
Fara lampi, no comment
..... dar Clasa D, monoblocuri - pe viitor, cine stie ?!

#36
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,104
  • Înscris: 09.01.2007
Un comparativ cu AS1200, nu iese rau deloc:

https://alpha-audio....best-for-you/8/

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate