Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce farmacie VET online care "...

De unde cumparați legume si fructe?

Samsung S21 ultra

Plasa de umbrire peste gard de pl...
 O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 

Studiu de caz: samuraiul Yamaha/ Triangle vs. pitikul upgradist mercenar

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
148 replies to this topic

#1
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007
Hai, recunoasteti ca ati vazut topicul asta venind catre voi, ati sperat ca nu se intampla dar... shit happens.
O sa fie un fel de jurnal personal in drumul catre high... nu va ganditi la prostii, e vorba despre HI-FI.
Puteti spune orice, voi extrage chestiile care-mi sunt utile. Feel free to ignore daca nu va pasioneaza piticii mei.
E OK daca vi se pare ca nu sunt multumit cu ce am sau cu ce aud, dar nu asta e subiectul pe urmatorii cativa ani....

La obiect - pe termen lung (ani de zile, sanatosi sa fim cu totii) - studiez ce posibilitati de upgrade NET (cu rezultate garantate) am pe viitor, sa nu se plictiseasca piticul. Datele problemei ar fi deci:

Sistem actual: sistem principal boxe Triangle Australe EZ, amplificare Yamaha A-S 1100, streamer Triangle AIO C, DAC Topping E50; cumva ca sistem secundar pentru CD am combo-ul Rotel A11 Tribute (CD+ amplificator); tertiar pentru TV si ambiental am Yamaha RN803D cu Focal Aria 906.
Stereo - nenegociabil; exclus multicanal, exclus surround. 90% exclus SW.
AV - exclus video, nu ma intereseaza AV, scule si surse AV; ma intereseaza sunet cat mai bun audio stereo si atat.
Buget - oarecum normal, sa zic, fara extravagante. La maxim ma gandesc de ex. la Yamaha A-S 2200 care joaca la scoruri de 2500-3000 euro, nou. Repet, e buget maximal daca ma conving prin test, auditie si research ca imi va schimba viata. Desigur, la acelasi buget voi lua in considerare si alte optiuni, dar trebuie sa fie pariuri sigure, nu experimente. SH de la un audiofil decent e o optiune OK.
Boxele - ne-negociabile. Raman Triangle Australe EZ, editie speciala nuanta Chataignier, le pupa tata pe tweetere (fata-spate). Din cauza boxelor si a spatiului, casa de vacanta undeva in spatiul rural semi-montan, cel mai probabil teste live pre-achizitie nu sunt posibile. Oricum nu intentionez sa incep o sesiune de comenzi - teste - retururi, exclus.
Spatiul - pentru sistemul principal din foto, e spatiul din foto - parter de casa, 60 mp cu 2 deschideri spre holuri/ restul casei, inaltime 2.8 m, pereti de caramida, placa de beton sus placata cu rigips, muuuulte spatii vitrate - mai ales pe peretele opus sistemului, gresie pe jos (am un covor persan pe care il trag seara in spatiul de ascultare)
Vinil - exclus. Sursele mele raman nenegociabile: streamer si cd; de preferat fara laptop (fara complicatii, drivere, update-uri si actualizari de Windows etc).
Casti si amplificare casti: am casti, suna bine direct din Samsung A51, folosesc ocazional, subiect inchis.
DAC - sunt ok cu USB DAC extern, deci amplificarea ideala poate sa aiba sau nu intrari digitale.
Room correction - am YPAO pe sistemul secundar R803D; ideea e: YPAO a adus imbunatatiri in cateva amplasamente in spatiul meu (parterul de casa), dar in pozitia unde am acum sistemul principal a fost cel mai putin perceptibil ca efecte - as zice; deci imi doresc room correction pe sistemul principal (AS1100 actual neavand room correction), dar impresia mea este ca nu ar fi absolut necesar pe locul actual (este o amplasare simetrica la parter, pe latura lunga, nu e ideala dar cred cea mai buna amplasare posibila).
Plug & Play pe cat posibil, sa nu aud de drivere, ASIO, placi de sunet, lipituri cu fludor... muahahaaa. Se accepta diverse aplicatii stabile si cu efect perceptibil (treaca de la mine).

Planuri de bataie:

1. upgrade amplificare - in momentul de fata nu as lua decat A-S 2200; oricum discut de un orizont de 24/ 36 luni, nu fix acum;
stiu de sfatul Roksan + Triangle, vom vedea, poate voi audia undeva vreodata
vestea buna e ca ma uit la amplificare purista, deci poate sa fie o cutie de pantofi, doar sa sune superb ! poate fi fara controale de ton (la AS1100 nu ma ating de ele)
nu ma intereseaza neaparat sa bag bani in: phono stage, vumetre, carcase cu finisaje lemn exotic, iesire casti dedicata, BT
caile de atac ale samuraiului ar fi: o amplificare cu Room Correction (care sa faca diferenta, gen Lyngdorf)  SAU monoblocuri cu preamp (inteleg ca asta e solutie in care trebuie sa bagi bani f. multi ca sa vezi diferenta fata de un amp integrat bun) SAU 'doar' o amplificare mai buna - merita 3000 Euro pe AS2200 cand ai AS1100 in casa ?! sa pandesc un Benchmark AHB2 sh... ?

2. upgrade spatiu de ascultare actual - living deschis parter de casa, vezi foto si voi pune si un plan al parterului candva...
ar merita o masuratoare basic, parca nu as lua Umik1 sa masor 1 data/ 1 spatiu... mai ales ca inteleg ca imi da strict curba de frecvente, nu 'vede' toate nebuniile, moduri, distorsiuni & shit
sa imprumut candva un Umik pe un weekend si poate reusesc singur o masuratoare
sa contractez un 'meserias' care sa imi masoare in mod complex spatiul si sa mi-l aranjeze... in afara de a-mi da vesti proaste eventual, ce poate sa lase in urma ? sa pun rafturi cu carti peste tot, covoare groase peste tot, draperii de molton la geamuri, cergi mitoase pe pereti... sa imi schimbe pozitia sistemului principal (?! nu prea are unde la parter); sa imi lase o curba de room correction pe laptop si sa trebuiasca sa utilizez laptopul ca sursa... am uitat ceva ?

3. mutat spatiul de ascultare: am vreo 2 dormitoare neutilizate... cu pat si noptiere... plus cireasa pe de pe tort: PODUL de lemn care poate fi amenajat (voi pune niste foto si masuratori), dar trebuie sa fie mare diferenta ca sa car 80 kg de boxe plus restul in pod, trebuie sa inchid un spatiu acolo (e pod deschis acum, nu  e compartimentat), in plus e cu scara rabatabila, deci deranj maxim.

4. pun bugetul deoparte si ofer o petrecere monstru colegilor de forum, care cu aceasta ocazie ma vor asigura ca nu exista nici un upgrade fezabil pentru mine si ca ascult muzica in cea mai buna dintre lumile posibile (vorba poetului)


Se actualizeaza imediat cu foto, am facut o sedinta speciala cu aceasta ocazie.

Foto.

Attached Files



#2
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Ce dimensiuni au dormitoarele? Daca sunt sub 30mp (si aproape sigur sunt), eu zic sa ramai la parter si sa tratezi. Pune niste panouri basotect albe lipite de tavan, unde apare prima reflectie, macar 4-6 panouri 60x60cm. Incearca sa nu ai un perete fix in spatele pozitiei de ascultare si nici perete gol la distanta, ci ceva rafturi de carti, obiecte diverse, poate chiar si absorbtie partial. In zonele de reflexie laterala as pune ceva panouri absorbante daca sunt aproape, ceva rafturi cu carti neregulat asezate in caz ca sunt mai departe. Peretele din spatele boxelor nu conteaza decat daca vrei sa minimizezi SBIR-ul, marea parte a mediilor si inaltele complet nu ajung acolo ca sa poata reflecta.

PS: Acum am vazut ce hornuri au boxele. Cred ca sunt destul de directionale incat sa nu ai nevoie chiar de tot ce am zis eu sau nu in asa mare masura. Eu cand am facut comparatia intre niste boxe cu tweeterul montat plat si unele cu waveguide adanc, am observat ca la waveguide, tratamentul de pe tavan mai avea doar un sfert din importanta pe care o avea la alea cu tweeter montat plat.

Dar ce anume nu iti convine acum sau ce crezi ca ai putea imbunatati?

Edited by Cyanid3, 06 December 2022 - 15:55.


#3
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007
Clar raman la parter, din multe considerente.

Australe au tweetere fata-spate, ideea e ca se aude mai bine cu boxele usor orientate catre ascultator, nu sa bata fix pe locul de ascultare. Asta nu se contrazice cu directionalitatea tweeterelor ? Poate sunt defect. Le place mai degraba departate (2.5-2.6 m) si doar putin orientate, cum se vede in poze. Ma rog, poate eu ma orientez mai mult dupa scena, nu contest.

O sa pun un plan al parterului, inclusiv pozitia mea de ascultare.

Nu ca as fi ascultat multe sisteme sau ca as fi facut multe auditii, mai bine decat ce am acum nu am ascultat totusi. Dar intreb si eu ce se mai poate face, just in case.

#4
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,597
  • Înscris: 24.10.2015

View Postoverseas, on 06 decembrie 2022 - 15:13, said:

..
ar merita o masuratoare basic, parca nu as lua Umik1 sa masor 1 data/ 1 spatiu... mai ales ca inteleg ca imi da strict curba de frecvente, nu 'vede' toate nebuniile, moduri, distorsiuni & shit


Ba da, iti arata mult mult mai mult de atat dar trebuie sa te pricepi. Raspunsul in frecveta, raspunsul in faza, curbele cu distorsi armonici in parte ( pentru grupa 2,3, 4, etc ti le arata separat). Cel mai important! Precizia de raspuns la impuls, adica cat de rapid ajunge semnalul la microfon si cat timp ii ia pana acesta dispare complet. Si asta pentru o multime de frecvente, rezonantele, mai ai grafice, cascade..  in fine e o adevarata meserie.

Eu doar atat spun si te las pe mana colegilor.

Candva eram fix ca tine, evident ca la un nivel mai jos, dar situatia asemanatoare. Aveam boxe triangle zerius 902 si technics su800. Imi ziceau colegii sa iau un amp potrivit dar eu ignoram complet potrivirea amp/boxe. Imi placea sistemul dar... ceva ma manca in permanenta, nu ma impacam si gata. Oare de ce? Fiindca in adancul meu, in subconstient, voiam alt tip de sunet. Apoi am luat hk980 si am cazut din pod in pivnita cum se spune. Apoi rn803d, era mai bine dar tot ma manca. Pana am luat aria 948. Astea plus rn803d in spatiul meu e fix ce-mi trebuie. De atunci am uitat. Acum ma amuz cu castile, tot testez, reglez etc. La boxe pur si simplu pun muzica si canta. Pentru mine e perfect, atata timp cat ramane sistemul in camera asta nu schimb absolut nimic.

Cum a spus un mare classic de pe aria asta :D Asa e cand te incapatanezi  si mergi contra curentului. Banuiesc ca daca ai cupla boxele la un amp reputat ca se potriveste bine cu ele, ai uita si tu de amplificatoare, dacuri etc. Parerea mea e ca daca tot ai as1100 si nu esti complet satisfacut, faci roata la 90 de grade, schimbi strategia. Nu mai dai si mai multi bani pe as2200. Ori schimbi brandul la amp definitiv, ori brandul la boxe. Parerea mea.

Edited by vinciun, 06 December 2022 - 17:38.


#5
Sasenoua

Sasenoua

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 824
  • Înscris: 16.11.2021
Eu as schimba amplificatorul cu unul de la alta firma care se pupa in recomandari in mod obiectiv cu Triangle. Vezi ca si la BW e aceeasi chestie care sa taie inaltele alea stridente la unele modele.
Sau dsp all in, mini dsp, flex si astealalte, care sa ti permita corectii audibile. Evident as 1100 nu l as da, dar nu as face upgrade tot la yamaha. Deja esti sus de tot in gama, e o nepotrivire acolo, pe care cred ca ti o rezolva un dsp. Evident unul care e usor de configurat si de inteles pentru non tehnici ca mine, adica daca dau un ban in plus macar sa fie idiot proof in utilizare. Nu zic ca e cazul tau, dar ma astept sa mi faca cartofi prajiti automat si sa nu bag eu untdelemnul.

#6
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007

View Postvinciun, on 06 decembrie 2022 - 17:34, said:



Ba da, iti arata mult mult mai mult de atat dar trebuie sa te pricepi. Raspunsul in frecveta, raspunsul in faza, curbele cu distorsi armonici in parte ( pentru grupa 2,3, 4, etc ti le arata separat). Cel mai important! Precizia de raspuns la impuls, adica cat de rapid ajunge semnalul la microfon si cat timp ii ia pana acesta dispare complet. Si asta pentru o multime de frecvente, rezonantele, mai ai grafice, cascade..  in fine e o adevarata meserie.


Daca e simplu de masurat si greu de interpretat, ma bag.
Deci cu Umik1 si softul free pot sa masor?
Vezi ca am un prieten care trece cu TIR-ul pe langa tine :)

View PostSasenoua, on 06 decembrie 2022 - 18:11, said:


Sau dsp all in, mini dsp, flex si astealalte, care sa ti permita corectii audibile. Evident as 1100 nu l as da, dar nu as face upgrade tot la yamaha. Deja esti sus de tot in gama, e o nepotrivire acolo, pe care cred ca ti o rezolva un dsp. Evident unul care e usor de configurat si de inteles pentru non tehnici ca mine

For the record, nu am zis nimic de vreo nepotrivire :)

Cand zici DSP si plug n play banuiesc ca inseamna Dirac Live si curbele alea presetate, ca nu ma apuc de custom, nu am cum. Asta ar insemna sa intercalez cutia DSP pe o intrare si o iesire de la AS1100, stiu ca permite. De studiat in urmatoarele 18 luni, hahaha.

#7
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,597
  • Înscris: 24.10.2015
Cat de simplu e de masurat nu stiu ce sa zic. In primul rand trebuie sa instalezi rew zi sa-l configurezi. Sa calibrezi microfonul si cartea de sunet.

#8
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,597
  • Înscris: 24.10.2015
Avand in vedere ca am testat pe casti diverse solutii de eq, wavelet etc... pot sa-ti spun ca nicio calibrare si niciun dsp nu-ti va transforma as1100 in alt amplificator. Nu stiu cum sa-ti explic. Ascult acum in casti pe rn803d si suna fenomenal (stau asezat hopa pe podea langa amplificator). Cat m-am chinuit, cat am incercat.. nu pot face topping dx3 pro plus sa sune la fel si gata. Misiune imposibila.

Si am mai observat un lucru. Chiar daca din eq amplific bas, inalte, mai reduc din frecvente care deranjeaza, stii ce rezulta? Un sunet aparent frumos dar departe de realitate. Zilele astea am ascultat si pe topping fara eq, zic sa ascult asa sa ma obisnuiesc, sa vad ce iese. Am ajuns la o concluzie interesanta. Cand ascult asa cum este, sunetul e cu adevarat in 3d. Unele sunete ma impung, le simt aproape, altele se aud in fata in departare, altele prin parti. E ceva fenomenal ce se intampla doar ca nu stiu de ce, de multe ori, nu simt asta din primele secunde, trebuie sa ascult un pic sa se reseteze urechile pentru sunetul in casti. Dupa aia cand activam presetarile facute de mine in eq mai demult se strica tot farmecul. Zici ca ai un buchet de flori real in mana si-l turtesti pe pagina alba de-l transformi in desen si-l colorezi frumos sa placa ochiului dar nu-l mai vezi ca pe un buchet de flori adevarat in 3d. Exact asta simt. Si daca trec de pe topping pe yamaha, tot fara niciun reglaj de ton, sunetul devine mai mare, mai amplu, mai real, mai larg. Unele voci se aud mai in fata, mai distant, basul se aude atat de adevarat incat incurc mereu, cred ca au ramas si boxele pornite, incredibil castile astea ce bas profund, curat si aerisit in acelasi timp scot. Deci pe alt amplificator simt schimbari importante pe care nu le pot crea cu un eq. Ce pierd pe yamaha e un pic de detalii pe mediile inalte. Cumva suna mai sters. Avand in vedere ca topping e un amplificator de casti premier prix sa zic asa, iar rn803d in genere nu-i dedicat pentru casti, ceva ma face sa cred ca unul serios, dedicat de casti, ar trebui sa se auda si mai bine decat ambele. Sa am dimensiunea si spatiul de pe yamaha dar claritatea macar ca la topping. Si repet, nu obtii astea din eq sau dsp, crede-ma ca sunt tatic pe eq déjà.

Cand am pus cambridge audio pe boxe, astea scoteau un bas rotund si amortizat, plin, ziceai ca am adaugat un subwoofer. Atat aria 948 cat si micile triangle zerius 902. Pe ambele s-a simtit foarte mult efectul. Crezi ca nu m-am chinuit dupa aia pe zerius 902 sa obtin basul ala? Nici pe technics si nici pe yamaha  nu am putut din eq sa obtin tipul ala de bas.  Sau te rog sa faci din dsp un rotel sa sune identic cu un harman kardon. Rotel e viteza si atac iar harman kardon catifelat si lenes.

Edited by vinciun, 06 December 2022 - 20:27.


#9
liviu_s

liviu_s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 328
  • Înscris: 22.01.2004
Eu as incerca o corectie la boxe cu PEQ bazata pe informatia de aici https://github.com/p.../iir-autoeq.txt

Cred ca se poate relativ usor cu un pc disponibil cu daphile, iesire in E50 pe usb. E un pic de studiat dar e fun, ca faci pentru tine.

#10
Comandorul

Comandorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 553
  • Înscris: 12.09.2021
Ah, de ce îmi torni venin în inimă? Ce faine-s sculele și măsuța, acum îmi doresc și eu! Singurul meu sfat ar fi să-ți cumperi prelungitoare din acelea cu protecție la supra-sarcină și supratensiune, se găsesc pe emag (nu mă lasă să pun link) dar sunt la vreo 70 lei/bucata, chiar se merită la așa scule să ai o protecție în plus.

#11
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007
Protectia e acolo

Attached Files



#12
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007

View PostComandorul, on 06 decembrie 2022 - 21:13, said:

Ah, de ce îmi torni venin în inimă? Ce faine-s sculele și măsuța, acum îmi doresc și eu!

Foarte bine, emulatia e motorul progresului personal :)
Masuta-rack a costat cam cat priza aia cu protectie, am luat si eu de la un nene care vindea ieftin si bun. Banul cash in buzunar si rabdarea fac minuni.

Despre scule ce pot sa zic, am tot scris reviews si povesti la fiecare din ele. Muzica m-a salvat in pandemie si tot am fortat pe scara upgradarii.

M-am temut sa nu creez invidii, dar tot am dat drumul la topicul asta. Pe de alta parte, am vazut aici foto cu sisteme mult mai scumpe, deci nu e problema, nu sunt eu campionul.



Asta e miscarea in pozitia de ascultare. Primele vreo 3 luni cand trageam covorul si imi puneam scaunul la 38% din camera, sotia a fost convinsa ca am innebunit, atunci a avut ceva cumpana. Dupa aia a observat ca in afara de derapajul audio stereo functionam suficient de normal, raspundeam corect la comenzi si a concluzionat ca e un 'feature, not a bug'.

Attached Files



#13
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007
@Vinciun
Am scris ca sunt fan Yamaha, deci nu e de mirare ca ma uit mai sus in gama. Si ma uit mai sus pe acelasi brand tocmai fiindca imi place, nu pentru ca as fi dezamagit. La fel am facut cu Triangle, mi-au placut mult BR09 si am facut salt la Australe, tu stii cel mai bine povestea. Probabil nu suna logic rationamentul decat pentru mine, e posibil.

Tema ramane, daca si ce aduce AS2200 peste AS1100 pe parte de sunet? Macar 2200 am unde sa il audiez. Pentru ca mai sus nici macar nu intreb in gama.


#14
Calinuus

Calinuus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 946
  • Înscris: 29.03.2006
Bucura-te de muzica.
Eu as mai îmbunătăți un pic camera. Peretii aia goi nu arata bine deloc.Solutia lui Andrew Robinson imi place (https://encrypted-tb...nLMgQw&usqp=CAU)
Are si un video cu amenajarea camerei.

Edited by Calinuus, 06 December 2022 - 22:13.


#15
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007
Mmm, cand vorbesc de solutia cu room correction nu ma gandesc sa tunez ampul sa sune ca altul. Pur si simplu, din ce inteleg eu, normal ar fi asa:
Mai intai sa masor, cum ai spus si tu, se pot vedea multe... daca e complicat, ramane solutia cu 'expertul' care sa vina sa dea diagnosticul.
In functie de ce iese la masuratori, daca ies multe bube si daca bubele au rezolvare printr-un sistem de room correction plug and play => atunci sa investesc in sume rezonabile.

Cum ziceam, pot avea si ceva surprize placute la masuratoare, urechea totusi nu imi da semnale foarte nasoale. In locul de ascultare din foto nici YPAO de pe RN803D nu mi s-a parut ca a facut modificari evidente.

Mentiune speciala:
Mama ma-sii (visez sa promovez egalitatea de gen prin injurarea tatilor, nu doar a mamelor, e un proiect umanitar), am un album Nightwish care pe streaming mereu are niste cateva piese care fac skipping, intrerup si apoi pe la 50% sar la urmatoarea piesa. Asta pe wifi, desi pe telefon testez viteza de jumate de giga! Acum m-am enervat si i-am dat cablu Ethernet in streamer, au mers piesele brici. Ce sa inteleg...

View PostCalinuus, on 06 decembrie 2022 - 22:10, said:

Bucura-te de muzica.
Eu as mai îmbunătăți un pic camera. Peretii aia goi nu arata bine deloc.Solutia lui Andrew Robinson imi place (https://encrypted-tb...nLMgQw&usqp=CAU)
Are si un video cu amenajarea camerei.

Adica peretele din spatele sistemului? Boxele au port de bas pe fata, pe spate ce e drept bat tweeterele spate, batu-i-ar Yamaha pe astia de la Triangle, unde s-au gasit sa infinga a doua pereche de tweetere...

In rest mi e greu sa aglomerez livingul-hala ca e multifunctional. Mda, voi ma bagati la masuratori sa ma conving.

Apropo de bucuratul de muzica, aseara pun Andy Moor, Breaking the silence, vol. 3 pe streaming. Jumate de album curge asa, cam plat... imi era mie jena de jena lui Andy Moor. Chiar ma enervez, ca de obicei suna mirific. Rang!!! de la jumate incepe omul sa livreze, nu mai nimeream telecomanda sa dau mai tare. Zic, ce facem, ne jucam cu audiofilia?! S-o fi incalzit corespunzator AS1100, ca asa umbla vorba pe forumuri, ca trebuie sa ia ceva curent mai intai. O fi bagat Andy piesele grele in a doua jumate de album...

E drept ca m-am uitat si pe fundul celei de a doua cani de vin fiert, zic 'o fi adevarul in vin' cum au lasat cu limba de moarte stramosii latini?


Back to business si referitor la spatiul de ascultare, cu Topping E30 DAC, la volum mare, peste decent, prea multe piese cam bubuiau in hala mea, se putea asculta, dar existau sunete intruse detectabile. E50 controleaza mult mai bine... whatever... ce trebuie. Sunetul e mai rotund, mai sub control.


#16
Sasenoua

Sasenoua

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 824
  • Înscris: 16.11.2021

View Postoverseas, on 06 decembrie 2022 - 22:03, said:

@Vinciun
Am scris ca sunt fan Yamaha, deci nu e de mirare ca ma uit mai sus in gama. Si ma uit mai sus pe acelasi brand tocmai fiindca imi place, nu pentru ca as fi dezamagit. La fel am facut cu Triangle, mi-au placut mult BR09 si am facut salt la Australe, tu stii cel mai bine povestea. Probabil nu suna logic rationamentul decat pentru mine, e posibil.

Tema ramane, daca si ce aduce AS2200 peste AS1100 pe parte de sunet? Macar 2200 am unde sa il audiez. Pentru ca mai sus nici macar nu intreb in gama.
Pai nu prea e logic ce doresti, de fapt ti s-a raspuns clar si la subiect pe asr, vezi ca restorer john ala a zis ce am sustinut si noi pe aici, omul fiind insider la Yamaha. Daca mergi mai sus in gama, diferentele vor fi neglijabile si foarte mult placebo-ul tau. Omul se vede ca a testat o gramada de scule Yamaha si cunoaste pana in cele mai mici detalii inclusiv boxele home audio ale astora, care au unele dintre ele o constructie infecta, made in Malaysia-pot sa confirm ca am NS-F50, de vreo 13 ani si tot ce zice acolo asa e. E singura mea boxa din casa la care portul bass reflex(pe fata) arata ca tubul ala de carton pe care e montata hartia igienica pe sul. Nu numai ca arata grotesc, dar si are niste imbinari, ca daca-ti bagi destele in port, ramai cu taieturi, sincer sa fiu cand le-am descoperit, batea soarele fix in port am crezut ca a imbatranit portul si s-a crapat. Surpriza si celalalt port prezinta taietura aia. Pentru pretul cerut(mare atunci) si sunetul cuminte e big no no.

Asa ca ai mai multe variante:
1.Daca vrei sa tii ambele: Iti faci doua setupuri separate ca vad ca boxele nu pleaca nicaieri si deci iti trebuie alt amplif, ca e Roksan, Harman kardon etc, mama dorului sau altceva e optiunea ta. Ampliful 1100 eu nu l-as da si as imperechea cu boxe calde gen Revel sau alea HK patent. Trebuie spus ca din ce zici, mie imi pare fix ca sunetul Triangle nu-ti place. Poate nu vrei sa recunosti ca doresti schimbarea boxelor, dar coloratura in sunet boxa si sursa ti-o fac nu amplificatorul. Deci logic e sa tii in toate cazurile ampliful, vinde Triangle si ia-ti ceva de la alta gama, care te coafeaza, in pretul de vanzare al Triangle sigur tintesti sus si tare in alta parte.

2.Daca vrei sa tii ambele legate ca acum atunci nu poti decat sa bagi DSP si eventual imbunatatire in(sonorizare) la camera, desi in mod teoretic camera e mare si moduri multe nu cred ca ai, singura chestie e gresia aia peste tot.

3.Daca vrei sa scapi de amplificator, atunci in binecunoscuta cale a audiofiliei, nu ramane decat sa te documentezi ce se pupa rainbow dash cu Australe si cam atat, nu cred ca-s multi care au asa ceva.
Totodata nu cred deloc in incalzirea AS1100, in ora aia de auditie, ori tu te-ai obisnuit cu sunetul, ori streamingul a livrat ceva mai calitativ, diferentele sunt destul de mari de la piesa la piesa. Opinia mea e ca niciunul din vanzatorii astia de baliverne lunare, nu garanteaza o calitate uniforma a auditiei, plecand de la Youtube music si terminand cu Spotify sau altii. O gramada de bani dam, pentru piese pe care nu le pot lua acasa pt ascultat personal ci trebuie abonament. Da libraria e mare, dar bataia de joc a lor e si mai mare. Daca m-au prins ca dau public muzica downloadata sunt de acord cu despagubiri.

Deci testul cu CD-ul in mana il faci nu cu streamingul vietii.

Nu in ultimul rand cu egalizarile si restul, cred ca e foarte importanta si partea asta. Relativ recent am ascultat Heroes pe Yamaha de la Depeche Mode. Cum am amandoua pistele ocupate si cum amplificatorul nu accepta preset pe pista, aceeasi melodie, acelasi streaming, acelasi serviciu pe boxe de raft si alea de podea suna de la ingrijorator de prost la super(podea). Dupa ce am zis ca nu recunosc alea de raft, am uitat ca am balansat +2,  boxa de podea stanga si -2 bass, intrucat astea de podea au tun de bas de 8 inchi pe lateral, astfel incat boxa dreapta are tunul de bas orientat fix spre peretele lateral si deci ca sa nu am reflexii acolo, balansul e pe aia de stanga. Rezultatul, alea de raft, care sunt niste boxe superbe pentru mine, dadeau un sunet aglomerat, amestecat zici ca era data prin mixer melodia, ca nici Bowie nu-si recunostea capodopera. Deci simplul jucat cu balansul, bass-ul afecteaza auditia in mod consistent. Practic daca inceputul melodiei era acceptabil pe alea de raft, de la jumate incolo era gunoi, cand se aglomereaza.

Concluzionand, cred ca trebuie sa incepi sa te intrebi ce sunet iti place si sa nu ramai fixat pe supertweeterul ala de spate. Restul cred ca sunt greseli pe care toti le facem voit sau nevoit in mod uzual, dar astea in sine nu sunt un motiv sa schimbi decat daca in mod uzual setupul actual se aude prost. La ce scule detii, e ilogic sincer.

#17
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,597
  • Înscris: 24.10.2015

View PostSasenoua, on 07 decembrie 2022 - 08:30, said:

singura chestie e gresia aia peste tot.


Si fix asta nu poti corecta din DSP. Eu de ce am pus covor lanos pe perete, raft cu carti pe altul, tablouri pe altul si 2 randuri de perdele groase pe al patrulea plus covor jos? Din DSP corectezi daca ai un boost intr-o zona dar sa fie cat de cat "lin" boostul ala, de aia cel mai eficient poti aplica corectia pe bas. Daca in zona inaltelor ai reverb puternic, implicit reflexii care vin din toate directiile, nu ai cum sa dregi asta din DSP. Vei avea o "imagine" foarte neclara a sunetului. Din DSP se aplica niste corectii fine si de dorit cat mai line posibil. Daca ai picuri si goluri foarte abrupte de amplitudine mare, din pacate nu prea ai ce face cu DSP-ul, risti sa strici chiar mai mult.

Spun din putinul pe care il cunosc, nu-s pro in tratament acustic.

Edited by vinciun, 07 December 2022 - 09:42.


#18
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,001
  • Înscris: 09.01.2007
Sa nu uit(am) ca in Martie 2020 vazusem boxe doar in filme, cat despre amplificatoare, nici atata. Cum zice americanul, 'am venit o cale lunga'. Noptile trag de mine sa inchid sistemul, ca se incinge treaba si suna intr-un mare fel.

Cu gresia - asta sa ramana problema, initial la casa aveam planul sa pun podea de lemn masiv, bine ca m-am sucit. La parter de casa, mai ales spatiu deschis e musai gresie, intra lumea incaltata, se curata usor, nu ai de ales. Dar ma adaptez, am reciclat covorul persan lucrat manual inainte de 1989 din lana dusa la atelier, sotia s-a inchinat cand l-am facut vedeta, pana atunci il tineam sul, sa nu il vad. Mai bagam niste tzoale daca trebuie.

Sincer, cu covor sau fara nu aud mari diferente, poate ma ramolesc intru bliss si fericire. Cum ziceam, o sa pun un plan al parterului.

Nu pleaca nimic din casa, imi fac si eu temele in caz ca imi iese o afacere si am buget de spart, hahahaaa.

Vad ca trageti la solutia 4, ati luat de buna ca fac chef daca imi anulati primele 3 optiuni ?!

Edited by overseas, 07 December 2022 - 10:22.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate