Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 

Ghid, sfaturi si ce sa eviti cand cauti locuinta in bloc nou.

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#37
Turcalet

Turcalet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 26.12.2020
Ca turc, pot sa va spun sa cercetati si sa evitati proiecte facute de turci, sau chiar cele in care romanii lucreaza si patronul e turc, pentru ca sunt dati ordini sa foloseasca cat mai putin beton / fier / timp de legat fier posibil (sarma se leaga la repezeala)

#38
mihneavodcr

mihneavodcr

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 05.07.2023
Salutare grup, sunt si eu in cautarea achizitionarii unui apartament intr-un bloc nou, care teoretic ar trebui sa fie mai rezistent la un cutremur decat unul vechi, facut in perioada comunista. Am citit sfaturile voastre, pe care la gasesc deosebit de utile. Din cate imi dau seama, o mare problema a apartamentelor noi este izolatia fonica care ar fi inferioara apartamentelor mai vechi, facute inainte de 1990. Eu locuiesc acum intr-un astfel de apartament din beton facut in 1970, si nu am probleme serioase. Aud doar cand vecina de sus mai tipa, dar in rest e foarte ok. Discutiile normale ale vecinilor nu se aud. Sunt curios daca aceasta problema ar putea fi remediata prin niste lucrari suplimentare, facute anterior cumpararii apartamentului. Am gasit pe internet tot felul de firme care vand materiale fonoabsorbante si dau diverse sfaturi. M-ar interesa sa stiu daca este cineva pe acest grup care a facut efectiv o astfel de lucrare in apartamentul sau si daca a obtinut niste rezultate multumitoare. Daca da, eventual sa ne spuna si cum a gasit mesterii care au facut o astfel de lucrare. Ma gandesc ca nu oricine poate executa asa ceva cu succes. Multumesc cu anticipatie!

#39
throw

throw

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 30.07.2020
Salutare,

Daca compartimentarea este decenta si anume: apartament pe colt, dormitor separat de vecini care nu are perete comun cu ei (gen, dormitor in mijlocul apartamentului) si vecini putini per total pe palier, eu as incerca intai fara. Poate ai noroc de vecini decenți desi eu nu m-as baza pe asta pentru ca eu m-am fript. O sa ai izolare termica mai proasta in schimb deci trebuie sa pui in balanța.
Eu am peretele de la dormitor comun cu bucataria vecinilor iar vecinul mananca numai dupa orele 23. Nu iti imagina ca auzeam chiar tot dar cand trantea ceva pe blat, se auzea si la mine, incet, dar se auzea.

Daca te vei orienta catre un bloc mare (+8 etaje) sunt toate sansele sa ai pereti de rezistenta mai multi si mai grosi, implicit mai multa izolare fonica. Zgomotul se transmite si prin grinzi/beton oricum, dar mult mai ok decat prin caramida porotherm. Totodata ai si mai multi vecini, deci implicit mai multe surse de zgomot. Iar, balanță.

In ceea ce priveste antifonarea, da, se poate rezolva si inainte si dupa dar vei pierde niste spațiu din pereti, implicit vei micsora camera. Eu am izolat doar peretii comuni unde am dormitorul. Am pierdut cam 15cm din pereti dar acum stau mult mai linistit. Peretele antifonat de 15 cm e cam singura varianta care chiar sa conteze daca vrei astfel de proces. Firme care sa faca antifonare nu am gasit in afara de cei cu care am lucrat, si anume Acoustic Project. Prețurile sunt piperate pentru astfel de lucrari, te anunt de pe acum. Overall, in fond, conteaza mult vecinii. Si eu am copilarit intr-un apartament vechi "bine facut" si acum realizez ca se aude ca la balamuc si acolo. Daca mai ai intrebari, let me know.

#40
badmania98

badmania98

    Nenea

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,649
  • Înscris: 28.11.2001
Verificați dimensiunile foilor de ușă. Am găsit toate ușile de 60(+) cm în interiorul unui apartament nou. Conform legii locuinței ușile interioare trebuie să fie de minim 80cm lățime.

Edited by badmania98, 14 November 2023 - 09:54.


#41
dincadan78

dincadan78

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,439
  • Înscris: 29.04.2010
Mai fratilor, voi ma speriati aici cu ce spuneti despre blocurile nou construite. Pana la urma, solutia mai buna pare cumpararea tot a unui apartament in bloc mai vechi si renovarea lui dupa bunul plac si in concordanta cu legislatia in vigoare.

#42
Bebestrumf9

Bebestrumf9

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 28.11.2022

View Postdincadan78, on 11 decembrie 2023 - 20:12, said:

Mai fratilor, voi ma speriati aici cu ce spuneti despre blocurile nou construite. Pana la urma, solutia mai buna pare cumpararea tot a unui apartament in bloc mai vechi si renovarea lui dupa bunul plac si in concordanta cu legislatia in vigoare.

Rahat.
Sunt blocuri si blocuri.
De obicei,blocurile mai mari sunt ok ca structura.
Sunt totusi controale care se fac,verificari.
Dezvoltatorii astia castiga mult la finisaje.Acolo isi trag banul gros.Promit ceva,instaleaza altceva.
Probleme pot aparea la bloculete mici,facute de neagigi dezvoltatorul.
Dar alea se vad si cu ochiul liber si cine isi cumpara in asa ceva,si-o face cu mana lui.
In rest,fabulatia ca blocurile vechi sunt mai rezistente,facute in anii 50-60-70,ca au trecut prin cutremure,au rezistat,bla,bla...astea sunt doar speculatii care frizeaza bunul simt.
In alte tari non seismice,da,poti spune ca un bloc de 70-80 ani este ok.
Romania este o tara seismica.
Mai exista si materialele folosite acum 60 ani fata de cele de acum.
Betonul are alta calitate,este mai rezistent,fierul la fel.
Ne place unora sa abereze,cum sa construia atunci.
Acuma,daca ninge putin si toarna unii beton,urla romanul specialist ca nu se toarna iarna.
Acum 70 ani lucrau aia la -10 grade,turnau beton,varuiau,vopseau si nimeni nu comenta.
Nu mai discutam de cati Romania nu au spart prin apartamente,cand era nebunia asta.
Dar in opinia unora,blocul vechi este sfant.


#43
Terminator

Terminator

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 06.10.2006

View Postthrow, on 01 noiembrie 2022 - 12:01, said:

Salutare!

Am tot cochetat cu ideea sa deschid un astfel de topic in speranta ca o parte dintre voi vreti si puteti sa evitati cele mai intalnite situatii neprevazute, probleme sau in general orice legat de tehnica din noile constructii ridicate de dezvoltatorii autohtoni. Nu pot spune ca am vreun fel de pregatire in domeniu dar am invatat si studiat foarte multe in decursul a 3 ani din experienta mea cu un apartament intr-un bloc nou, apartament luat inca din faza de proiect. Ce urmeaza sa spun este pur experienta mea si aceasta poate fi subiectiva pe alocuri. Poate se aplica in majoritatea cazurilor, poate nu, aici este decizia fiecaruia dar in fond. O sa incerc sa fiu cat mai punctual cu exemple.

Partea 1.

1. Dezvoltatorii. Mare atentie cine va construieste blocul, multi dintre ei nu experienta in domeniu si cu toate ca lucreaza cu constructori care furnizeaza materiale de calitate si respecta in mare o constructie corecta, pe alocuri vor fi stangaci si vor invata/repara din mers. Acest lucru este inevitabil aproape in constructii, dar ei sunt cei mai predispusi la greseli. Exemplu: La mine in bloc nu sunt reductoare de presiune pe etaj, astfel, presiunea apei data de pompele din subsol este mult mai mare la parter si mai mica la ulltimele etaje. La parter se aud țevile de apa de la vecini de parca stau sa explodeze iar la etaje este o presiune normala. Este atat de deranjant incat nu se poate dormi. Acest lucru nu se mai poate repara decat cu spart pereti pe holuri, taiat coloana de apa principala etc.

2. Bloc mic vs bloc mare. Aici multi dintre noi ne-am pacalit in speranta ca un bloc mic inseamna mai putine probleme, mai putini oameni de o anumita speță, mai liniste, cheltuieli mai mici. Nu pot spune ca este adevarat ci dimpotriva. Blocurile mici (2,3,4 etaje) sunt ridicate de regula de dezvoltatori mai mici. Asta inseamna ca nu se vor ocupa de administratie, spatii verzi, ordine, curatenie. In cazul meu am stat luni de zile in mizerie pentru ca nu exista firma de curatenie, salubritate etc, deoarece oamenii sunt de un anume caracter si NU ii intereseaza. Imaginati-va 2 luni de zile in care oamenii aruncau gunoiul pe santier sau la locurile special amenajate ale primariei. Ca sa pui in picioare astfel de lucruri trebuie multi nervi si rabdare pentru ca te vei trezi cu indivizi care nu vor sa plateasca dezinsectia ghenei de gunoi deoarece "costa bani, si putem da cu spray". In mare parte, dezvoltatorii, mai ales cei mari ofera astfel de servicii contracost inca de la inceput ca apoi sa paseze administratia locatarilor.


3. Design si tehnica de constructie. Mare atentie pe ce bloc futurist puneti ochii, nu inseamna ca interiorul va arata la fel de bine. Holuri inguste si amplasamente ale apartamentelor care lasa de dorit ca sa enumar numai cateva idei de care sa fugiti. Eu am observat fiecare pas al constructiei, de la planșeu pana la caramida, beton, finalizare, si tot am ramas profund surprins de cat de ieftin pare totul. Fugiti ca de dracu de apartamente care nu sunt in oglinda sau care sunt la mijloc intre alte apartamente. Nu va veti simti niciodata singuri acasa. (asta poate fi un avantaj cateodata). Dormitorul meu este in perete in perete cu bucataria vecinilor si este una dintrele cele mai proaste alegeri pe care le-am facut. Acest punct este strans legat de punctul de mai jos.


4. Antifonarea. Vesnica problema la blocurile românesti si nu numai. Nici un dezvoltator de rand nu va monta elemente de antifonare in apartament in afara de caramida si tencuiala. In cazul meu, desi am pereti de 20 cm de caramida, daca se discuta mai tare sau se tranteste obiect greu pe jos, se aude ca si cum este la mine in apartament. Daca ai vecini cu copii si esti o persoana mai linistita, regretele mele, nu vei avea liniste in propriul camin. Daca nu exista incalzire in pardoseala si parchetul este pus de dezvoltator (adica un 8mm), cand va cadea o greutate sau va alerga, va rezona in tot apartamentul tau, si cand zic, tot, adica TOT. La 70mp eu aud din capatul celalalt al apartamentului lovitura in perete. Si mare atentie, eu ma refer la vecinii din laterale, nu cel de deasupra. Pe partea cealalta a dormitorului daca ai o bucatarie, mult succes sa stai sa lucrezi sau sa faci orice altceva cand vecinii sunt prezenti. Auzi furculita in farfurie, farfurii trantite, aparatul de cafea, masina de spalat, hota, cam orice, la capul patului. Mi s-a parut de domeniul SF sa aud ce face vecinul 2 etaje mai sus, pe partea cealalta a blocului, si nu ma refer la bormasini sau ciocane, ci pur si simplu vorbea mai tare in bucatarie si misca scaunele pe gresie. Constant se aud lovituri, si obiecte trantite de prin bloc, si nu doar de la vecini din laterale. Este nevoie de ceva mai mult beton in constructie comparativ cu caramida, dar acest lucru nu este posibil, el fiind turnat fix cat este nevoie pentru structura de rezistenta. Aici sfatul meu este: Daca vreti liniste si sa nu locuiti la comun, alegeti un bloc inalt, are structura de beton mai solida, probabil este ridicat de constructor cu ceva mai mult simt de raspundere si nu va mai rezona orice pix scapat pe pe jos. Totodata sfatuiesc si un apartament pe colț unde sa ai macar o camera care nu are pereti comuni cu alti nebuni. Stiu ca nu este la fel de eficienta dpdv energetic dar va veti multumi mai tarziu.

Ce am atins aici e doar zgariatul cu unghia probabil din ce poate fi acest subiect dar sper ca cineva undeva sa extraga macar o informatie si sa evite ce am patit eu. Pe masura ce imi amintesc poate voi continua.
de cat trebuie sa fie peretii cu vecinii. la grosime ma refer astfel incat sa nu ii auzi?
sau caramida Porotherm este de vina?

la blocurile comuniste nu se aude cand vecinul maninca.

View Postthrow, on 02 noiembrie 2022 - 10:24, said:

Posted Image  Eu am cautat pe net, discutat cu oamenii in domeniu si stiu deja aceste aspecte, ti-am demonstrat si mai sus ca eu stiu sa caut pe net. Tu preferi sa te opresti, motivul fiind evident ca tu te bazai pe experienta ta pur subiectiva si nu pe aceste "teste" fictive pe care le-ai aruncat la inaintare. Si eu am copilarit in apartament vechi cu BCA interior si era mai rau decat in cele doua in care am locuit cu caramida. Nu inteleg de ce sunteti asa.. aveti internetul vast in care toate informatiile sunt la liber, poti aduna date, le filtrezi, le notezi.. Tu cred ca nu stii exact din ce materiale sunt confectionate acele elemente de constructie.

BCA = beton celular, un fel de praf de beton cu bule de aer in el.
RIGIPS + Vata minerala = carton + vata
CARAMIDA = cel mai vechi si trainic material de constructie facut din argila + nisip.
si eu auzisem ca BCA este mai putin bun decat caramida?

#44
Terminator

Terminator

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 06.10.2006

View PostTerminator, on 17 februarie 2024 - 21:16, said:

de cat trebuie sa fie peretii cu vecinii. la grosime ma refer astfel incat sa nu ii auzi?
sau caramida Porotherm este de vina?

la blocurile comuniste nu se aude cand vecinul maninca.


si eu auzisem ca BCA este mai putin bun decat caramida.

ce grosime trebuie sa aiba izolatie fonica astfel incat sa se auda in fundal sforaitul vecinului de deasupra?


#45
throw

throw

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 30.07.2020
Sunt multe variabile la mijloc, nu o sa iti spuna nimeni "x cm sunt confortabili". Conteaza ce fel de zgomote sunt pe partea cealalta. BCA ul nu are cum sa fie mai bun decat caramida, nici pe termic nici pe fonic. Poti sa iti dai seama din simplul fapt ca pereții din BCA care se folosesc in blocuri sunt mai groși decat cei din caramidă. Cred ca se pun de 30 deobicei pe cand in caramida de 20.

Si caramida porotherm e de vina, ea fiind goală desi unele au vata minerala in interior (ft scumpe). Ca sa iti raspund totusi la intrebare, cea mai realistă varianta e sa ai un minim 30 cm intre tine si vecin si sa ai peretele placat ori cu antifonare (multi cm pierduti) ori mobilă.

Dupa antifonare, la mine zgomotele aeriene se aud mai greu in cameră dar cele de impact la fel de tare. Vecinul cand mananca si tranteste scaune de beton, farfurii de blatu de la bucatarie, etc... iti vine sa te gandesti la .. lucruri. Ține foarte mult de așezarea apartamentului si de vecini.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate