Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Email cu fisier atasat necunoscut

centrala lemne gazeificare

Dying light 2-Baba Yaga challenge
 Fitinguri pentru teava incalzire ...

Problema scanare Xerox Workcentre...

Premiile UCIN/2022

Cum dezactivez bara de navigare?
 sistem afore aton,eroare citire c...

Renunțam la tot pentru linis...

BSOD Windows 11 22H2

Ford Focus 1.6 benzina
 Șuierat scurt Volvo V50 2.0 ...

The Mother (2023)

The Last Of Us (2023)

Problema masina de spalat Gorenje...
 

Canon 1300D probleme de focalizare

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 24.10.2015
Salut, am un Canon 1300d cu obiectivul standard plus inca un obiectiv de 1.8 si 50mm parca, pentru portrete. Problema e ca pe automat focalizeaza mereu prost.  Functioneaza focalizarea dar extrem de rar iese foarte precisa, in majoritatea cazurilor e asa, mediocra. Deja ma enerveaza, mai am o camera compacta sony cu senzor minuscul si prefer sa fac mai mult cu aia in ultima vreme. Nu ma ocup cu peisaje sau cine stie de fotografii de arta, fac poze cu familia camd iesim in natura.  Mentionez ca daca pun focalizarea pe manual si setez sa-mi arate imaginea pe display unde am opțiunea s-o maresc, pot focaliza manual foarte bine si ies pozele super clare dar e cam bataie de joc.

Sora are alt model de canon un pic mai scump si focalizeaza pe automat foarte bine si rapid. La al meu s-a dereglat ceva oare sau asa e el mai prost? Se poate de rezolvat ceva sau sa-l pun la vanzare? Merci.

#2
routerboard71

routerboard71

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 31.12.2021
La vanzare!
Cu cat vrei sa-l dai?

#3
spider8

spider8

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 672
  • Înscris: 14.01.2006
Focalizarea este esența fotografiei - poți sa încadrezi bine, sa prinzi momentul cel mai potrivit pentru fotografie, dacă nu ai focalizat bine nu iese nimic.

Dacă greșești culorile, le poți corecta în editare, dacă greșești încadrarea poți face crop în editare dar dacă poza este neclara aia e,nu aice sa faci.

Am spus astea ca să înțelegi că nu o sa pună nimeni mai știu eu ce sistem evoluat de autofocus pe un aparat ieftin - ca nu ar mai da nimeni 10-15.000 lei pe aparate mai scumpe.

Părerea mea este ca daca pe manual face bine si pe auto face rau nu se mai poate regla nimic - atâta poate aparatul.

Referitor la comparația cu alte aparate pe care o faci tu mai apare o problema și anume comparația trebuie făcută cu aceasi setări/obiective
Adică dacă tu folosești obiectivul de 50 mm f1.8 și fotografiezi la 2 m - în acest caz zona de focus (adică unde fotgrafia este clara) este un spațiu de circa 10 - 20 cm cam pe unde este subiectul tău.

Dacă fotografiezi acelasi subiect la aceeasi distanta dat cu un obiectiv de 20 mm f.4 (sa zicem) zona de focus va fi considerabil mai mare (poate și 1 m nu știu exact, exista tabele pe internet și poți verifica)

Chiar dacă cele doua aparate focalizează la fel de rău, cel cu obiectivul de 20 mm f.4 va scoate în majoritatea cazurilor fotografii mult mai clare pentru ca zona de focus a obiectivului este mult mai mare deci chiar dacă aparatul greșește și face focusul cu 15 cm mai în fata sau mai în spate nu contează - oricum este în zona de focus, pe când la obiectivul de 50 mm f1.8 cei 15 cm în plus sau în minus înseamnă ieșirea din zona de focus.

Am spus astea ca să nu ai surpriza sa iei un alt aparat și sa facă tot poze neclare - testează aparatele cu obiectivele și setările pe care tu vrei sa le folosești

Edited by spider8, 12 August 2022 - 08:46.


#4
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 24.10.2015
Am testat ieri ambele aparate cu acelasi obiectiv in aceleasi conditii. Al meu pe langa ala e catastrofa. Al sorei canon 80d.

Pe manual iese bine doar daca fac prin display si maresc imaginea ca s-o vad mai clar. Daca fac prin vizor iese prost chiar si pe manual desi se aprinde cu rosu un punct in zona in care ma intereseaza si pare ca-i focalizat corect, cand verific poza e neclara...


#5
C0pilu

C0pilu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 461
  • Înscris: 09.01.2006
Focalizarea pe ecran functioneaza pentru ca foloseste informatia de pe senzor, aceasi informatie care este captatata cand declansezi. Ar trebui sa focalizeze automat bine dar cu vizualizare pe ecran, nu pe vizorul optic.

Prin vizorul optic lucrurile se complica. Pentru focalizare oglinda este lasata, reflecta lumina prin pentaprisma spre vizor si spre senzorii de focalizare. Cand declansezi, oglinda se ridica si lumina merge pe alta cale spre senzor. In conditii ideale, calea oglinda-pentaprisma-senzor focus este identica cu cea directa spre senzor. In practica, apar anumite abateri. Senzorul central este cel mai precis. In functie de gama din care face parte aparatul (entry level/entuziats/profesional) precizia focusului este garantata pana la o anumita diafragma. De ex la 1300D, pentru punctul central functioneaza optim cu diafragma f/5.6 dau mai inchisa. La 80D, care e din alta clasa,  punctul central este precis pana la f/2.8.

Ce obiectiv ai de 50mm? Tot Canon? Daca nu e cacon ai sanse mari sa nu fie calibrat bine, plus sensibilittaea scazuta a aparatului la diafragme deschise, e explicabil rezultatul prost.

Asa ca, vezi cum se comporta cu diafragme mai inchise, si cu obiectivul de kit. Daca obtii rezultate decente cu obiectivul de kit, asta e, vinde-l asa, ca nu e defect, doar asta e limitarea aparatului.

#6
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 24.10.2015
Obiectivul de 50mm e un Canon EF Lens 50mm 1:1.8 STM

Am facut azi de test mai multe poze, cu deschiderea la la f/1.8 pe spate unor carti de pe raft. Mereu focalizarea se efectuiaza pe cartea amplasata cam cu 10cm mai aproape de mine fata de  cartea tintita. Nu se poate de reglat nimic?

#7
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,629
  • Înscris: 29.06.2005
Se poate calibra focusul la service.

#8
lestad_25

lestad_25

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,316
  • Înscris: 28.07.2010
Am un Canon 1100D, nu am avut probleme , dar am folosit  punctul central (reincadram daca era nevoie ) - dupa un timp a cedat obiectvul kit . Eu il foloseam in mod P sa am un mic control iso / si alte setari (modul auto este cam slab am remarcat) iar focalizarea  in ecran  este  foarte   greaoaie  (poate la 1300D , au mai avansat lucrurile) . Eu l-as duce  in service pentru o verificare - ori il vinzi si te uiti la un canon  50D - 60D cu ceva obiectiv bunicel.

#9
Anca12

Anca12

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,165
  • Înscris: 12.04.2008
Initiatorul spune ca cu ambele obiective eroarea la focalizare automata se mentine si ca aceleasi obiective merg bine pe alt Canon.
Este clar ca necazul porneste incepand cu contactele camera - obiectiv (ar trebui sterse) si sfarsind cu corpul camerei. Aceasta camera foto si-a facut datoria.

De pe forum Canon rezulta ca defectul aparut nu este rar.

Poate fi utilizata, in continuare, pe focalizare manuala, pana cedeaza si obiectivul. Pentru precizia focalizarii, sa se faca clarul cu zoom maxim pe partea de interes, apoi sa se revina la zoomul ales.

(Uimire personala: toate incercarile de a obtine rezultate de calitate dau gres - si totusi se are in vedere fraierirea unui cumparator. Ce sa faca acea persoana cu o rabla? Sa blesteme pe vanzatorul lipsit de onestitate).

#10
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 24.10.2015
Deci m-am tot jucat si ieri cu el si am facut teste. Focalizeaza si automat bine daca e pe modul live, adica daca fotografiez privind pe display. In modul acesta foloseste alta tehnica de focalizare, mai lenta dar precisa. Daca aleg deschidere mai mica decat F/5 ( adica F/6, F/8 etc) focalizeaza bine indiferent daca e prin vizor sau pe display. Problema apare doar daca aleg o deschdere mai mare decat f/5 si doar prin vizor. Poate asa o fi modelul? Sau tot credeti ca e defect? Merci.

 Anca12, on 13 august 2022 - 17:29, said:

Initiatorul spune ca cu ambele obiective eroarea la focalizare automata se mentine si ca aceleasi obiective merg bine pe alt Canon.
Este clar ca necazul porneste incepand cu contactele camera - obiectiv (ar trebui sterse) si sfarsind cu corpul camerei. Aceasta camera foto si-a facut datoria.

Mentionez ca daca fotografiez privind pe display focalizeaza bine. Sa fie defecta totusi?

Edited by vinciun, 14 August 2022 - 10:14.


#11
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,818
  • Înscris: 28.12.2006
Sunt principii de focalizare diferite.
Daca la f5 e ok si esti multumit poti merge si asa. Nu stiu cat costa, dar daca e o suma mica ar merita dus in service si recalibrat AFul.

Daca pe forumul Canon rezulta ca nu e un defect rar, au prezentat si o solutie?

#12
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 24.10.2015
Vreau sa pot focaliza pe automat prin vizor si la deschideri mari gen f/1.8, de aia am si luat obiectivul ala, sa fac portrete cu fundalul blurat, luminoase si culori vii. Daca as sti 100% ca nu e o limitare a modelului si e o defectiune l-as duce la reparat. Oricum cred ca m-ar costa mai putin decat sa iau altul. Altfel, asa ca model, ma satisface, nu simt nevoia de ceva mai performant. Il folosesc ocazional, mai mult in vacante.

#13
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,818
  • Înscris: 28.12.2006

View Postvinciun, on 14 august 2022 - 15:38, said:

Vreau sa pot focaliza pe automat prin vizor si la deschideri mari gen f/1.8..
E clar ca nu se poate, deci fie il repari fie iei altul. Fa o intrebare in service: "cat costa constatarea/calibrarea unui Canon1300D?"

#14
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,629
  • Înscris: 29.06.2005
Incearca sa vezi daca te ajuta asta:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/m2tKs1zQ58E?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#15
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,818
  • Înscris: 28.12.2006
Are 1300D asa ceva? Ca daca atunci s-a scos.

#16
vinciun

vinciun

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,972
  • Înscris: 24.10.2015
Hehee,era bine daca avea asa ceva. A fost primul lucru pe care l-am cautat si nimic, nici in manual nici prin meniu.

#17
Anca12

Anca12

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,165
  • Înscris: 12.04.2008
Pentru portrete cu diafragma maxima pune focalizarea pe spot, da zoom maxim, fa focalizarea pe subiect (pe ochi), revino la zoomul optim, declanseaza. Foloseste un monopod etc.

Daca faci ocazional poze te descurci cumva, bine ca nu fotografiezi pe la nunti, ca era belea.

La diafragme mai inchise intervalul de "claritate" este extins, de aceea iti pare ca focalizeaza mai bine. De fapt, pentru fiecare pozitie a lentilelor exista doar o singura distanta de focalizare si exista pe o adancime mai mica spre fotograf, respectiv pe o adancime mai extinsa dincolo se subiect  o claritate acceptabila (sa nu devina pata de difuzie si ale alea comparabila cu pixelii).
Iar aparatele cu focalizare fixa si cu lentile nu prea grozave dau impresia de imagine buna, ca nu ai detalii foarte clare cu care sa faci comparatia subiectiva a altor detalii.

#18
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,818
  • Înscris: 28.12.2006

View PostAnca12, on 24 august 2022 - 11:33, said:

Pentru portrete cu diafragma maxima pune focalizarea pe spot, da zoom maxim, fa focalizarea pe subiect (pe ochi), revino la zoomul optim, declanseaza. ..
Ce zoom? Vorbesti de focalizare manuala cu live view? Zice in primul post ca asa ii merge, dar vrea AF - PDAF.

Edited by crokodilu, 24 August 2022 - 12:35.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate