Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Autorizatie Birou Acte Auto

Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...

M-am culcat cu un tip și apo...
 Facultate din Bucuresti posibil o...

Eroare steering

Recomandare service pentru repara...

Premier Energy se listeaza la bursa
 Unde recomandati un CT cu Casa de...

Adaptare masina pentru o persoana...

Bios laptop Myria MY8315

Folie display laptop in Bucuresti?
 Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...

Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...

Incarcator diy China
 

Casuta la verdeata ~90mp

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
100 replies to this topic

#73
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Pai, in principiu, consumul electric al casei va fi unul mic, cel mai mare consumator ar fi frigiderul (clasic); pe langa el un laptop, un tv poate, niste becuri led pornit/oprit. Nu stiu exact cat are nevoie frigiderul, restul ar fi vreo 100-150W/h, maxim 200. Sa zicem 350w/h + frigiderul, ca sa iau in calcul si o pompa de centrala (iarna), insa asta ar fi un varf de consum pe durata scurta.
La buget nu m-am gandit inca, as zice ca pe la 2000 euro, dar, evident, as prefera sa fie mai ieftin

Momentan, linia de alimentare cu electricitate(monofazata) ajunge intr-o anexa. Ma gandeam sa folosesc o camera din acea anexa pentru montajul de backup (baterii/invertor sau ups), sunt 20m pana la casa, deci n-ar ajunge eventualul zgomot facut de echipamente. Eventual, in viitor sa adaug cateva panouri pe aceeasi anexa.

Utilizarea nu va fi de tip incarcare/descarcare zilnica - doar sa imi tina la nevoie 2-3-5 ore un consum minimal, pana ce revine reteaua.

#74
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Te incadrezi in 2000 EUR fara probleme.

Nu stiu cat esti de avansat cu instalatia electrica, dar iti recomand de pe acum sa-ti separi consumatorii in esentiali si ne-esentiali si sa duci un tub de la camera tehnica unde va fi UPS-ul la tabloul electric de unde pleaca consumatorii esentiali.

Daca ai abilitati electro-tehnice si ceva scule mergi pe varianta cu invertor fotovoltaic.
Daca n-ai astfel de abilitati, cumpara un UPS gata facut, la care sa se poata pune baterie externa.

#75
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Multumesc.
Nu e o problema montajul, as merge pe invertor in principiu - doar ca zona de panouri/accesorii nu prea mi-e cunoscuta, nu stiu ce s-ar preta mai bine, in sensul in care sa poata fi configurat pentru nevoile mele (sa incarce bateriile din retea, sa duca consumul estimat de mine si sa faca automat trecerea retea>baterii sau baterii>retea)

Edited by florinel, 11 July 2023 - 20:53.


#76
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,903
  • Înscris: 27.02.2008
Eu am incercat un scenariu similar. Aveam pene de curent destul de dese si cautam un UPS pt casa. Am luat pana la urma, pt teste, un invertor pe 24V de 3.6kw cu baterie china lifepo4 de 5kw si 4 panouri JaSolar de 550w. Duc cu el casa fara probleme pe timpul zilei cand e soare (uneori pana spre miezul noptii pe baterie, dar cu atentie sa nu scad sub 80% in baterie, cand trec inapoi pe retea..ca sa am ceva backup daca crapa reteaua), dar cu atentie sa nu pornesc aiurea consumatorii tari cand e in mod SBU (solar-baterie). Chiar si asa..daca porneste un consumator puternic, comuta automat pe retea..in caz ca nu are suficienta baterie sau aport din panouri. Pt ca bateria e mica, il comut destul de des intre SUB si SBU, dar voi rezolva asta in curand.

N-as mai merge acu pe 24V daca ar fi s-o iau de la zero..ci pe 48 cu un invertor mai puternic (5kw cel putin), ceea ce si intentionez sa fac in viitorul apropiat si sa suplimentez bateria pana spre 10-12kw si inca 3-4 panouri. M-am inscris si la casa verde, dar dureaza cu anii cred pana ai panourile pe casa..si sa prosumezi ceva in retea.

De cand fac testele astea n-am mai ramas fara curent..si pot zice ca scade usor si factura in sensul ca in loc de 12-15kw/pe zi..am un consum acu de 4-6kw din retea..si asta pt ca noaptea trec pe retea..pt ca e bateria mica.

Edited by manghels, 12 July 2023 - 07:42.


#77
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Frigiderul in functionare normala consuma in jur de 100 - 150W, dar este un consumator dificil la pornire, poate lua pana la 1000W pentru o fractiune de secunda.

Invertor 3500W: https://www.satmulti...ofazat-p238998/
Face tot ce ai tu nevoie si este destul de cunoscut si raspandit pe la noi, asa ca nu va fi problema sa gasesti suport tehnic. Sunt convins ca se gasesc si mai ieftine, dar acesta este destul de cunoscut si stim ca are un raport pret-calitate bun. Exista topic pe forum despre el, unde o sa poti cere informatii despre configurarea lui: https://forum.softpe...tt-spf-5000-es/

NU merita sa pui panouri doar pentru "UPS". Daca pui panouri, le pui pentru incarcare/descarcare zilnica si atunci poate mai bine iei invertorul de 5000W sa poti pune mai multi consumatori pe el.
https://www.satmulti...ofazat-p226641/

Ramane problema bateriilor.
Pentru UPS, sunt ok bateriile cu plumb (AGM, gel). Le face bine sa stea permanent incarcate la 100%.
Pentru ciclare zilnica, LiFePo4 (litiu-fier-fosfat). Nu le face bine sa stea permanent incarcate la 100%.

In general bateriile cu plumb mai grele sunt mai bune, asta ar putea fi un criteriu de selectie. Avand invertor pe 48V, iti trebuie 4 baterii in serie, de vreo 100Ah fiecare.

#78
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Multumesc mult @kolfleading.

Cred ca o sa fac exact asa cum ai spus, cand ajung la instalatia electrica, o sa fie o separatie consumatori esentiali/neesentiali. Cei esentiali vor fi alimentati prin invertor/baterii, sa am siguranta ca pot functiona in cazul unei pene de curent; cei neesentiali vor avea panou separat si vor fi alimentati direct.

#79
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017

 manghels, on 12 iulie 2023 - 07:39, said:

Chiar si asa..daca porneste un consumator puternic, comuta automat pe retea..in caz ca nu are suficienta baterie sau aport din panouri.
Cum ai făcut chestiunea asta ? Cu un releu ? Ai putea da mai multe detalii ?
Eu am cumpărate 4 panouri de 275 W , 2 baterii de 220 Ah , invertor sinus de 1500 W , trebuie să cumpăr un comentariu convertor (nu știu de care) , cablu , suporturile de prindere panouri pe căsuța. Vreau sa folosesc doar pentru partea de lumini și o priza folosita la nevoie . Din tablou as vrea sa duc cele doua către un comutator inversor. Nu prea am studiat problema că sa vad cum se face . Mă gândeam și la un releu , dar la fel trebuie sa studiez problema. Menționez că mi.am făcut singur până acum partea de instalații , o zona în linie și alta cu doza principală.
Deci că idee as vrea sistemul cu panouri mai mult pe lumini pentru că am tot distribuit pentru tot felul de lumini, mai mult la insistentele soției care vrea sa fie cat mai luminata.  


#80
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,903
  • Înscris: 27.02.2008

 roman_roman, on 13 iulie 2023 - 12:49, said:

Cum ai făcut chestiunea asta ? Cu un releu ? Ai putea da mai multe detalii ?
Face invertorul asta automat..La 'overload' (consum instant mare) comuta automat pe retea cand e pe SBU (Solar-Baterie-Utility/Retea)..apoi revine inapoi pe solar-baterie cand load-ul scade.

Cu relee Shelly comand consumatorii tari din casa..in sensul ca daca am casa pe solar-baterie..si consumul creste spre 2.5-2.8kwh..sa-mi taie curentul in anumite prize (cuptor electric, microunde, fierbator apa / consumatorii tari)..Masina de spalat vad ca o duce fara probleme (consuma cam 2kwh cand incalzeste apa.. iar hidroforul cam 650-700wh)..cand produc peste 1.5kw din panouri.Diferenta o ia din baterie.

Urmeaza sa-mi iau un senzor de lumina smart..care sa-mi indice cat de insorit e afara..in felul asta voi sti (aproxima) cam cat produc panourile...si pot face alte automatizari in HomeAssistant.

Eu mi-am integrat cam totul in HA..monitorizari si automatizari cam peste tot..inclusiv solar/retea/baterie..consumatori..etc.

Attached Files


Edited by manghels, 13 July 2023 - 16:09.


#81
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Mersi Men. Eu nu sunt hotărât 100% ce vreau sa fac . Când o să mă apuc o sa postez o schiță și o să cer ajutor acolo unde nu mă pricep.

#82
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Am finalizat constructia la rosu. Pretul intergral pana acum 118.420 lei. Include proiect, avize, materiale, manopera, complet, pana in acest punct.
Nu am pus costurile cu daramarea constructiei vechi, alea au alt capitol.
Adica, in euro, 23.700.

Attached Files



#83
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Uitasem sa spun - in posturile anterioare spuneam foarte sigur pe mine ca vreau acoperis alb. Da` nu s-a putut. M-a bazait consoarta de m-a zapacit - asa ca am adoptat un compromis, ca la jocurile televizate. Fiecare din noi detine 2 jokeri cu care pot schimba deciziile luate.
Asa ca... si-a folosit un joker pentru acoperis gri (inca voia negru, greu am convins-o la gri...deschis).

Geamul de la pod e luat la viteza de la dedeman. 407 lei. Nu stiu cum or fi ferestrele mai mari din magazinele brico, dar asta n-avea nici urma de insertie metalica in profil. sper sa tina balamalele alea fixate doar in plastic fantastic...

Am inceput prospectarea pentru ferestre/usi. Te cam dau pe spate preturile, arunca oferte de mii de euro de parca pluseaza la poker...Pana acum am 2 oferte similare la pret/model, cu mici diferente (de ordinul a 20 euro) care se invart pe la 3600euro (+150 eur daca vreau tripan pe toata casa)de la Barrier/Termoplast si o oferta de vreo 4200 eur de la ADF(bipan; or avea ceva profile aurite inserate...).
Mai studiem oferte vreo saptamana si vom lua o hotarare.

Edited by florinel, 26 July 2023 - 20:05.


#84
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,206
  • Înscris: 06.10.2019
Trebuia sa iti fi batut pazia inainte sa iti pui tabla si inchiderile. In zona de jgheab o mai rezolvi cum o mai rezolvi, dar in zonele laterale frontoanele din tabla ( flashing-urile ), trebuiau sa vina peste pazie cativa centimetrii. Cand vei vrea sa pui pazia vei ramane cu niste gauri in tabla, sau vei face niste flashing-uri pe comanda ( este foarte posibil sa iti apara si diferente de culoare ).

Fara suparare, dar parca prea te-ai ieftinit la toate. Unele lucruri costa mult mai mult daca nu le faci la vremea lor.

#85
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Fara nici o suparare - nu ma scald in bani.
Banuiesc ca te referi la inchiderea de la streasina. N-am ajuns inca cu planurile pana acolo, cred ca se va gasi o solutie rezonabila.

Acu` nah - sper sa inveti din greselile altora si sa ne arati si noua cum se face, si cu cat $$.

#86
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,206
  • Înscris: 06.10.2019

View Postflorinel, on 28 iulie 2023 - 15:05, said:

Banuiesc ca te referi la inchiderea de la streasina. N-am ajuns inca cu planurile pana acolo, cred ca se va gasi o solutie rezonabila.

Am spus ca nu la streasina este problema mai mare, la frontoane este. Pe lateralele casei tu ai lasat capriorii de margine expusi. Daca bateai pazia, aceasta iti proteja acei capriori, si implicit capetele cosoroabelor.

Nu este vorba de scaldat in bani, este vorba de lucruri facute corect, la timpul lor.

Tu ai spus ca demonstrezi tuturor ca iti faci casa cu 20.000 euro, doar ca pentru a te incadra in suma asta ( de fapt nu te incadrezi, doar amani niste plati, pentru ca oricum unele lucruri tot trebuie sa le faci ), faci multe compromisuri.

#87
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Nu înțeleg unde e problema ta, totuși. Da, am zis că o să ridic casa la rosu cu 20.000. Nu înțeleg de ce te deranjează asta. Fiecare după posibilități și buget. Da, am făcut niște compromisuri, și vei face și tu. Deja faci, fara sa fi început macar construcția...

Mai spun o data - învăța din greșelile altora, fa tu mai bine și arată și altora, ca să facă și ei mai bine. Până atunci...vorbe în vânt.

#88
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,206
  • Înscris: 06.10.2019
Nu te ambala, eu nu am zis-o cu rautate ! Posted Image

Pur si simplu eram curios cum o sa reusesti sa te incadrezi in suma de care ai zis ( am urmarit jurnalul de la inceput, de cand ai zis ca faci o casa la rosu cu 20.000 euro ). Daca tu crezi ca asta este varianta castigatoare, foarte bine, da-i bataie in continuare !

Eu doar iti atrasesem atentia ca un lucru relativ ieftin la momentul potrivit ( batutul paziei ), va deveni mai complicat si mai costisitor ulterior. Posted Image

Spor la treaba in continuare.

#89
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,126
  • Înscris: 29.06.2005
Nu m-am ambalat, doar am ramas cu o senzatie de "nod in papura". E clar ca atunci cand esti constrans de un anumit buget, pe undeva trebuie sa faci compromisuri.
De exemplu, am cumparat BCA mai mult ca sa fac peretii exteriori de 35cm. Am bagat fier sanatos in fundatie/stalpi/grinzi, etrieri de 8 in loc de 6; 6 bare de 12 in centura in loc de 4. E adevarat, am renuntat la polistirenul de sub placa. O sa fie pe interior, sub sapa. Am turnat stalpi/centura dintr-o bucata, cu pompa, vibrat bine, ca sa iasa un tot unitar cat mai bine inchegat.
Anumite cheltuieli suplimentare mi le-am asumat , pentru ca au fost mofturile mele. Probabil ca daca faceam cu pereti de 20 exteriori si 15 interiori, bagam fier exact ca in proiect, foloseam o tabla mai ieftina, nu faceam tratamente la lemn - ieseam la 20.000, poate chiar sub. Dar am cheltuit in plus pentru lucrurile importante pentru mine, si am mai taiat/amanat unele care conteaza mai putin (pentru mine). Compromisuri...

Solutia la problema de care spui tu (daca am inteles eu bine) eu o vad asa:
- se bate pazia (suna ciudat temenul asta)/ lambriul ala, transversal, intre cei 2 capriori.
- se instaleaza profil L din tabla (model/culoare identic) pe coltul inferior al capriorului din capat, in asa fel incat o latura sa acopere capatul paziei, iar cealalta latura sa se strecoare sub profilul deja instalat.

Astfel apa nu va ajunge la lemn.

Se va face si asta.
Pe ultima suta de metri am hotarat sa tratez lemnul, in ciuda recomandarilor constructorului , cu tratament Bochemit  (insecte/carii/mucegai) si am avut timp limitat inainte sa pun tabla pe casa - am lasat alte chestii pe "mai tarziu" si am tras tare sa fac tratamentul lemnului. Asa ca timpul a fost scurt, ploi/furtuni/torentiale zilnic - deci prioritatea 0 a fost sa am tabla pe casa si inchise lateralele in caz de vanturi puternice (cum dealtfel au si fost).

Doar ca idee - constructorii, oricat de "baieti buni" ar fi - vor cauta intotdeauna sa faca lucrurile in asa fel incat sa le fie lor mai usor. Tineti cont de treaba asta, cei care vreti sa faceti o casa. Ori va luati concediu (ca mine) si stati pe capul lor, ori angajati un diriginte de santier care sa nu fie mana in mana cu constructorii (greu de gasit).
Eu, unul, i-am disperat pe ai mei, nu i-am scapat deloc din ochi, m-am tinut de ei sa faca cum vreau eu, nu cum vor ei.
La partea cu tratarea lemnului au zis ca " nu e nevoie, daca nu are coaja n-o sa faca mucegai/carii". Poate, dar mai bine tratat...300 eur a costat doar solutia de tratare, aplicat in 3 straturi...Si va trebui sa mai aplic o tura pe interior...

Edited by florinel, 28 July 2023 - 19:13.


#90
myhayinferno

myhayinferno

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 03.08.2008
Dacă până acum pare că te incadrezi destul de bine cu banii, în stadiul de "la cheie", final de altfel, unde te incadrezi cu bugetul ?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate