Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Mai merita trecut (in Constanta) in 2022 de la termoficare la centrala pe gaz?

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1
ValentinVali

ValentinVali

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 406
  • Înscris: 03.01.2019
In urma unor demersuri ale Asociatiei de proprietari intr-un bloc din Constanta s-a adus gazul in fata blocului gratuit, profitand de oportunitatea legislativa cunoscuta.
Dupa sezonul acesta de iarna urmeaza sa se hotarasca lumea daca trece la centrala proprie, pana acum fiind cam 10 apartamente decise din 40.
As vrea sa va intreb daca in conditiile actuale de preturi merita acest lucru pentru o familie de pensionari (ma refer la soacra-mea)? Apartamentul este pe etaj intermediar, fara pereti exteriori, doua camere 54m2, luminos cu pozitionare sud - est, bloc anii '80, izolat termic.

Pe februarie intretinerea cu termoficarea mai scumpa din Constanta a venit cu 230 lei la caldura, 100 lei 5m3 de apa rece, 60 lei pt 2m3 de apa calda.

Oferta cea mai buna primita de Asociatie pentru tragerea gazelor in bloc si in apartamente a fost aceasta:

Attached File  WhatsApp Image 2022-03-21 at 1.09.31 AM.jpeg   167.34K   52 downloads

Pare sa rezulte cam 2500 lei de apartament, cu tot cu proiect, pentru a avea teava in bucatarie gata de cuplare, cu tot cu senzori, manopera si materiale. Apartamentul e renovat recent, iar sistemul de tevi din cupru a fost deja tras in toata casa, cu gandul la cuplarea in viitor la o centrala. La bucatarie merge pe inductie nu aragaz.

Banuiesc ca pe langa cei 2500 lei va mai costa ceva debransarea, achizitia centralei (~3000 lei), plus materiale si manopera de legare a centralei la tevile deja trase (~pana in o mie de lei). Estimez cam 6-7000 lei cu totul.

Intrebarea mea este daca voi credeti ca merita aceasta investitie la ora actuala pentru cazul concret de mai sus, tinand cont atat de pretul gazelor prezent si mai ales viitor (nu vad nimic care sa duca la ieftiniri)  dar si de pretul ridicat al gigacaloriei in Constanta, cel mai scump din tara. Sa zicem ca buget s-ar gasi pentru instalare dar nici nu as vrea sa facem acest efort iar ei sa plateasca mai mult in final ca si costuri de intretinere si utilitati, centrala devenind doar un exponent de confort si atat.
Prin confort inteleg si aspecte legate de sanatate, adica dimineata te speli cu apa rece caci la et 6 ajunge mai greu apa calda, in octombrie - noiembrie mai bagi un calorifer electric sa mai dregi busuiocul pana dau drumul de la CET etc.

#2
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,839
  • Înscris: 14.10.2008
Merita. Mai ales daca apa calda e cum spui. Merita si pentru ca oricat se bat unii cu pumnul ca nu, desfiintarea termoficarilor ramase in unele orase nu e deloc exclusa, in multe orase s-a intamplat inca de acum 22 de ani.

Cost mare cu gazele? Eu stau intr-o casa mare unde gazul chiar ma rupe la buget, deci orice mi s-ar zice, la bloc mi se pare super ieftin.

#3
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Nu stiu, dar sigur merita debransarea.
Centrala cu tevile, caloriferele si manopera sunt pe undeva pe la 10.000 daca nu mai mult.
Eu m-as pune pe totul electric. Incalzirea (si racirea pe timp de vara) cu aer conditionat si boiler electric cu acumulare. Mai ieftin cu instalarea si deranjul.

#4
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
Cu ce face caldura CET-ul din Constanta incat te astepti ca pretul lor sa nu creasca si el?

#5
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,566
  • Înscris: 20.08.2014

 Friskey, on 21 martie 2022 - 02:01, said:

Nu stiu, dar sigur merita debransarea.
Centrala cu tevile, caloriferele si manopera sunt pe undeva pe la 10.000 daca nu mai mult.
Eu m-as pune pe totul electric. Incalzirea (si racirea pe timp de vara) cu aer conditionat si boiler electric cu acumulare. Mai ieftin cu instalarea si deranjul.
Cam asa, eu la casa, pt. 9 calorifere am platit 120 de milioane numai caloriferele+centrala+montajul, teava de la poarta pana la centrala si la aragaz inca vreo 35 de milioane +inca vreo 46 de milioane sa-mi aduca teava de pe cealalta parte a strazii (deci 9 metri lungime pana la poarta). Vreo 200 de milioane groso modo. El fiind la bloc si impartind anumite cheltuieli pt. coloana cu vecinii, si neavand la fel de multe calorifere ca la casa, s-ar putea sa iasa un pic mai ieftin.

 Mizu, on 21 martie 2022 - 02:44, said:

Cu ce face caldura CET-ul din Constanta incat te astepti ca pretul lor sa nu creasca si el?
Mai, se reabiliteaza reteaua si va fi gata in maxim 2 sezoane, asa a zis Chitac, dar chiar si-asa, daca se va scumpi gigacaloria, oricum e subventionata la cet, pe cand la individual nu te subventioneaza nimeni, oricum e muult mai ieftina la comun decat individual! Una e cand imparti costurile cu altii din asociatie, si alta e numai tu. Doar ai comfort mai mare, ca poti sa opresti si sa pornesti gazul cand vrei, atata tot. Dar la pret te va ustura.

#6
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 toto_riina, on 21 martie 2022 - 06:53, said:

oricum e muult mai ieftina la comun decat individual!
Nu e mai eficient sa le combini pe ambele? AC si un boiler pentru cand nu merge centralizat, in rest profiti de ce iti da primaria.

#7
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,566
  • Înscris: 20.08.2014
O fi mai eficient, dar cu costurile ce faci, platesti si colo si dincolo? De unde sa aiba bani o pensionara? Oricum, daca nu a facut pana acum cererea de debransare, nu cred ca poate rezolva debransarea pana la vara, astfel incat totul sa mearga zeiss, plus ca nu stie concret cand vin aia de la firma sa-i racordeze la gaze, e doar tatonare. Pana la toamna slabe sanse sa se hotarasca la oferta primita, mai ales ca au acceptat doar 10 din 40 de apartamente, intai trebuie adunati toti banii pt. lucrare, programare (ca firma mai are si alte programari, nu vine cand vrei tu), si asta dureaza. Putin probabil sa le termine treaba "la cheie" pana la inceputul toamnei, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa apeleze tot la incalzirea centrala. Octombrie vine repede si ce faci, ramai cu buza umflata?

#8
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Daca are 10000+ lei pentru debransare si centrala, banuiesc ca are si de ce am zis eu, cu avantajul ca va plati mai putin pe viitor, dacă va folosi preponderent centralizat. Doar nu foloseste ambele sisteme in acelasi timp, deci nu ar fi costuri suplimentare fata de intretinerea din prezent. Incalzirea centralizata este puternic subventionata, nu stiu daca iesi mai ieftin cu centrala proprie.

#9
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,786
  • Înscris: 12.01.2018
merită să-ți tragi gazul oricum în casă.ceri 2 focuri un aragaz și o centrală.cu aprobarea în buzunar poți să pui sau să nu pui centrala dar având aprobarea câteva mii de euroi sigur se adaugă apartamentului ca și valoare.mergi cu valul până poți.
peste 10 ani poate nu vei mai primi aprobare de gaz la bloc și-o vei dori.un dop pe o țeavă nu te costă nimic

Edited by EMPP, 21 March 2022 - 08:41.


#10
Pololica

Pololica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,806
  • Înscris: 04.01.2015
Te-ai uitat la stiri sa vezi cum a fost iarna asta in Bucuresti cu termoficarea? Cam asta e buba. Nu stii cand incep reparatiile, daca se mai sparge ceva pe traseu, daca... daca...daca...

Doi la mana, daca dispui de banii de bransare (cel putin cei de inceput), nu te uita inapoi. Pe parintii mei i-a costat, in 2007, 10.000 bransarea (cota din teava si proiect+centrala+calorifere+tevile din casa+manopera). Bine, blocul nu a fost niciodata bransat la Termoficarea Primariei.

Cu banii pe care i-am investit, am inceput sa platim cat avem nevoie si in confortul propriu (apa calda la temperatura dorita, temperatura ambientala la fel).

Ca sa ai o idee: apartamentul parintilor are 100mp si ultimul cost (2 persoane) a fost de vreo 350 lei pentru gaze (caldura si apa calda). Vezi cat te costa pe tine caldura si apa calda (separat de restul intretinerii).

#11
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,474
  • Înscris: 19.03.2022
Ramai la incalzirea centralizata si aia e. Mai primesti subventie de la primarie sau stat .
Cred ca era mai rentabil cu centrala de bloc la subsol.
Costurile imi par mari, plus deranjul in fiecare apartament.

#12
rim80

rim80

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,172
  • Înscris: 06.04.2020
Fara discutie, gazul este de preferat. Termoficarea orasului nu va putea fi subventionata mult timp, pe cand consumul propriu la apartament este mai usor de gestionat.

#13
unu999

unu999

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,305
  • Înscris: 10.10.2019

 Mizu, on 21 martie 2022 - 02:44, said:

Cu ce face caldura CET-ul din Constanta incat te astepti ca pretul lor sa nu creasca si el?
CET-urile vand si energie electrica, deci o parte din costuri se recupereaza.
In cartierele de blocuri, incalzirea centralizata este mai eficienta.

 Pololica, on 21 martie 2022 - 09:19, said:

Te-ai uitat la stiri sa vezi cum a fost iarna asta in Bucuresti cu termoficarea? Cam asta e buba. Nu stii cand incep reparatiile, daca se mai sparge ceva pe traseu, daca... daca...daca...
Iti dai seama ca nu toate orasele din tara au fost administrate de tampiti care au lasat tevile termoficarii sa rugineasca.

 EMPP, on 21 martie 2022 - 08:37, said:

merită să-ți tragi gazul oricum în casă.ceri 2 focuri un aragaz și o centrală.cu aprobarea în buzunar poți să pui sau să nu pui centrala
Si eu cred ca asta ar fi varianta optima.

Baga intai gazul pt 2 focuri, insa ramai bransat la termoficare. Centrala o poti instala si peste 2 ani.

#14
miki07

miki07

    Simplu și banal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,984
  • Înscris: 18.09.2008

 EMPP, on 21 martie 2022 - 08:37, said:

merită să-ți tragi gazul oricum în casă.ceri 2 focuri un aragaz și o centrală.cu aprobarea în buzunar poți să pui sau să nu pui centrala dar având aprobarea câteva mii de euroi sigur se adaugă apartamentului ca și valoare.mergi cu valul până poți.
peste 10 ani poate nu vei mai primi aprobare de gaz la bloc și-o vei dori.un dop pe o țeavă nu te costă nimic

Asta vreau sa fac eu. Eu vreau sa imi trag in prima faza gaz, cu doua focuri. Si apoi, vad daca imi pun centrala sau nu.

#15
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 unu999, on 21 martie 2022 - 10:22, said:

Iti dai seama ca nu toate orasele din tara au fost administrate de tampiti care au lasat tevile termoficarii sa rugineasca.
Aici incluzi si Constanta sau vorbesti asa, ca poate sa existe vreun orasel care a fost administrat bine in ultimii 30ani?!

#16
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,786
  • Înscris: 12.01.2018

 Mizu, on 21 martie 2022 - 02:44, said:

Cu ce face caldura CET-ul din Constanta ?
cu ce face și bucureștiul.cu banii fraierilor plătitori de  taxe dați celor care au primit blocul gratis de la iliescu ca să nu moară acum de frig

care vorbiți de două focuri unul să fie centrala și unu aragaz că nu-i tot una.atenție

Edited by EMPP, 21 March 2022 - 12:03.


#17
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
El compara viitorul pret al facturii de centrala cu prezentul pret al CET-ului, ceea ce e o iluzie. Si la CET va creste pretul, ca doar nu o sa il mentina pe cel actual si sa dubleze subventia, el va creste cel putin procentual in paralel. Constanta nu e Bucuresti, eu mi-as face griji de ce va fi cu acea subventie in viitorul apropiat.

#18
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,566
  • Înscris: 20.08.2014

 lucifer76, on 21 martie 2022 - 07:43, said:

Daca are 10000+ lei pentru debransare si centrala, banuiesc ca are si de ce am zis eu, cu avantajul ca va plati mai putin pe viitor, dacă va folosi preponderent centralizat. Doar nu foloseste ambele sisteme in acelasi timp, deci nu ar fi costuri suplimentare fata de intretinerea din prezent. Incalzirea centralizata este puternic subventionata, nu stiu daca iesi mai ieftin cu centrala proprie.
Tocmai asta ii spuneam si eu, ca momentan ies emai ieftin cu radet, si n-are rost (si nici timp pana la toamna) sa se debranseze. Intotdeauna cu radet va iesi mai ieftin, indiferent de cat s-ar scumpi gigacaloria, fiindca plateste la comun cu ceilalti, cota parte indiviza sau in fct. de repartitoare (daca are).

 EMPP, on 21 martie 2022 - 08:37, said:

merită să-ți tragi gazul oricum în casă.ceri 2 focuri un aragaz și o centrală.cu aprobarea în buzunar poți să pui sau să nu pui centrala dar având aprobarea câteva mii de euroi sigur se adaugă apartamentului ca și valoare.mergi cu valul până poți.
peste 10 ani poate nu vei mai primi aprobare de gaz la bloc și-o vei dori.un dop pe o țeavă nu te costă nimic
Normal ca o sa traga doua focuri, adica si pt. aragaz, ca daca tot trage gaz e recomandat sa traga peste tot, chiar daca nu-i va da drumul in prima faza. Oricum o sa-i faca proba obligatoriu la aragaz ca sa poata sa-i dea pif-ul, si dupa aia centrala si-o poate monta mai tarziu, dupa ce se debranseaza, si ii mai trebuie si pt. aia pif. Dar cel putin un foc activ (la aragaz) trebuie sa aiba, ca sa poata sa-i puna instalatia in functiune, in prima faza.

 Mizu, on 21 martie 2022 - 12:52, said:

El compara viitorul pret al facturii de centrala cu prezentul pret al CET-ului, ceea ce e o iluzie. Si la CET va creste pretul, ca doar nu o sa il mentina pe cel actual si sa dubleze subventia, el va creste cel putin procentual in paralel. Constanta nu e Bucuresti, eu mi-as face griji de ce va fi cu acea subventie in viitorul apropiat.
Sigur ca si la cet va creste (si acum e crescut pretul "curat" (dar cu subventie e f. mic)), insa oricat ar creste, tot iese mai ieftin avand incalzirea la comun cu ceilalti. Mai mult de 300-350 lei/luna nu va plati, pe cand cu centrala proprie, vezi cat au explodat preturile, si plateste de-l usuca (ca aia iti si consuma, mai ales daca merge toata ziua). Vreo 3000-4000kwh/lunile d eiarna tot va consuma, si daca prinde pret d-asta mare, cum e anul asta, se duce la peste 1.200-1.300 lei/luna lejer. Eu platesc la casa 975 lei/luna si gandeste-te ca am prins pret mic in aprilie anul trecut (0,125 fara taxe, 0,15813 cu taxe), si in aprilie anul asta imi expira, si sunt preturi de 5 ori mai mari! La apartament daca as fi avut incalzire la radet nu plateam in vecii vecilor 900 lei/luna la incalzire, nici aia din buricul Bucurestiului la Unirii nu platesc atat! Deci tot cu radet iesi mai ieftin!

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate