Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Instalažii SOLARE, Panouri plane, Tuburi vidate

* * * * - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
8468 replies to this topic

#5293
luk2011

luk2011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 05.12.2004
Viessmann Vitodens 200 W Gas Brennwert Heiztherme + Solaranlage 5 qm Solar W2
http://www.ebay.de/itm/130654099386

Gasheizung mit Solar ist eine lohnende Kombination
http://www.heizungsf...ung/kombination

11,5m² Wolf TopSon F3-1 Solaranlage
http://www.heizungsd...lf-topson-f3-1/

Daca am o casa de 170m² utili ( incalzit ) , centrala pe gaz , sarcina termica 8kw ( inclusiv ACM pt 4 persoane ) , IPAT (incalzire in pardosea ) cu temperatura pe tur de 35C , temperatura medie exterioara iarna de -15C , distanta intre tevi la IPAT de 10cm , si chiar daca nu-i soare mai multe zile la rand :

Centrala pe gaz : Ariston Genus Premium Evo 24 kombi


1.Ce suprafata de tuburi solare in m² am nevoie pentru a consuma cat mai putin gaz ?

2.De cati litri trebuie sa fie pufferul pentru a-l folosi cu centrala pe gaz, si tuburile solare ?

3. Un boiler ACM Drazice de 200L cu dubla serpentina ii deajuns  ?



a) Care sint mai bune : panourile solare sau tuburile solare ?

b ) Care sint cele mai bune tuburi solare momentan ? High Pipe , vidate ( presurizate ), ( nepresurizate ) , sau alte metode de constructii ?

c ) De ce suprafata de tuburi solare am nevoie pentru a avea un agent termic de 35C , chiar si in cele mai vitrege conditii din iarna ?
( -15C temperatura exterioara, chiar daca nu-i soare 2 saptamani la rand , etc )


Stiu, ve-ti zice, cu cat ii suprafata de tuburi solare mai mare, cu atat mai bine . Dar pana la ce suprafata de tuburi solare ii rentabila investitia ?
Trebuie sa fie o relatie, o formula, o metoda de calcul, al suprafetei tuburilor solare, in functie de temperatura pe tur din IPAT , sarcina temica a casei , temperatura media exterioara iarna etc .

O metoda de a determina suprafata tuburilor solare de care ii nevoie la o casa, cu incalzire in pardosea .

d ) cat costa 1m² de tuburi solare de cea mai buna calitate , care au un randament ridicat ( un pret mediu ) ?

#5294
luk2011

luk2011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 05.12.2004
Certificari pentru tuburi solare :

http://solarkey.dk/s...catesTable.aspx

#5295
luk2011

luk2011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,824
  • Înscris: 05.12.2004
http://apokrif.ro/energie-verde

Panouri solare cu tuburi vidate

Colectoare cu tuburi heatpipe

Quote

Unitatea de producera a caldurii "Heatpipe" este montat in interiorul tubului de sticla cu pereti dublii. In interiorul elementului heatpipe este un lichid special cu temperatura joasa de evaporare. Acest luchid se evapora datorita caldurii absorbite, vaporii trec in candensator in care cedeaza caldura lichidului de lucru, precipitandu-se si curge inapoi in heatpipe. Lichidul de lucru cedeaza caldura apei intr-un scimbator de caldura si apa calda se acumuleaza in boiler. Evident sistemul nu functioneaza pe timp de noapte.


Colectoare cu tuburi U pipe

Quote

In interiorul tubului de sticla cu pereti dublii este montat o teava de Cu in forma de U care iste inconjurat de o folie care ajuta transferul termic. Datorita radiatiilor solare folia se incalzeste transferand caldura lichidului de teava de Cu (antigel). Caldura cedata in schimbatorul de caldura ajunge in boiler.
Pentru marirea randamentului colectoarelor cu tuburi U pipe s-a dezvoltat oglinzile parabolice, oglinzi CPC care capteaza intreaga radiatie solare ajunnsa pe suprafata panoului solar. Datorita oglinzilor parabolice suprafata de absorbtie este mult mai mare decat suprafata geometrica, astfel creste puterea termica a panoului.

Panouri solare cu tuburi vidate

Quote

Captare maxima a energiei solare datorita oglinzii CPC (Compound Parabolic Concentrator) care reflecta pe tubul vidat radiatia solara din toate directiile.

Edited by luk2011, 05 October 2014 - 21:39.


#5296
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,722
  • Înscris: 25.01.2007
@luk, ma bucur sa aud ca ai reusit Posted Image

 luk2011, on 05 octombrie 2014 - 12:19, said:

Dar pana la ce suprafata de tuburi solare ii rentabila investitia ?
Trebuie sa fie o relatie, o formula, o metoda de calcul, al suprafetei tuburilor solare, in functie de temperatura pe tur din IPAT , sarcina temica a casei , temperatura media exterioara iarna etc .
O metoda de a determina suprafata tuburilor solare de care ii nevoie la o casa, cu incalzire in pardosea .

intrucat vorbim de aport la incalzirea cu gaze, probabil ca investitia nu va fi rentabila nicicum, adica vei descoperi ca se amortizeaza in 10-15 ani, ceea ce este mult prea tarziu

banuiesc ca mai mult de 15000 de kwh pe an nu consumi, ceea ce inseamna un cost anual cu gazul de 2100 RON. ori panourile pe care le mentionezi tu acolo (inclusiv puffer solar si automatizarile aferente) depasesc lejer 15.000 RON si nu functioneaza decat atunci cand nu prea iti trebuie :)

deci cuvantul "rentabilitate" poate fi scos din discutie, in special cand vorbim de aport la incalzirea cu gaze. asta nu inseamna ca nu pot exista si alte ratiuni pentru care sa optezi pentru aceasta optiune: curiozitate, spirit eco, sentimentul independentei (fie si partiala)

#5297
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Salut iar.

Când mi-au montat panourile solare, au uitat un robinet (mă rog, sau nu l-au strâns suficient) de la panouri (sus la panouri chiar la țeava de retur) deschis, și ușor ușor mi-a scăzut presiunea la 0 bar în instalația panourilor + am pierdut vreo 5L de glicol în decurs de vreo 2-3 săpt.

În afară faptului că debitmetrul nu funcționează (este blocat pe maxim, le-am spus să mi-l înlocuiască - cică să vorbească la producător) I-am chemat să umple iar sistemul și să îl aerisească. Când pompa merge, acum se aud foarte puține bule de aer prin instalație (lângă pompă/țevi în camera tehnică).

Însă, după vreo 30s-1m de când pompa s-a oprit, se aude cum se scurge lichid pe țevi, înapoi (exact cum se auzea și când aveam presiune foarte joasă, și glicol pierdut, dar numai că acum se aude mai puțin). Este normal ? Adică nu ar trebui să fie un circuit închis ? Să fie în instalație doar glicol ? Umplută la maxim, fără aer ?

Ca notă secundară, observ că sunt foarte mulți oameni capabili pe secțiunea asta de forum. Rog frumos pe cineva (sau un reprezentant al unei firme) specializat în panouri solare (și care le mănâncă pe pâine, om tehnic și informat) să vină să-mi facă o vizită să arunce o privire asupra instalației care o am. În Ordoreanu, Clinceni. Rog frumos și un preț pentru deplasare, pe PM. Eventual discutăm la fața locului alte costuri, dacă sunt. Să vadă dacă instalația este montată corect, dacă este aerisită corect, dacă funcționează în parametrii optimi, etc. Nu am deloc încredere în firma care mi-a vândut și montat sistemul.

Edited by Expertu, 10 October 2014 - 09:20.


#5298
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Ca idee, poate alții mai pot măsura eficiența sistemului lor după aceste date.

Astăzi, o zi perfectă, fără pic de nori:

- În ~ 20 octombrie primim radiație solară de pe la 8 AM până pe la 17 PM. Soarele răsare la 7.30 și apune la 18.30. Cum eu am un mic "dig" la orizont, mai scad 30m de la fiecare Posted Image
- Am panourile înclinate la 45grade. Perfect pentru Octombrie. Mă gândesc ca pentru eficiența de iarnă să le duc la 55-60 grade (latitudine + 15 cică, so 44 București + 15 = 59), pentru că vara oricum bubuie, că am de 3 ori mai multe decât sunt necesare Posted Image Deci împușc 2 iepuri dintr-o lovitură.
- 6C la 7.00 AM afară, acum la 13.40 sunt 15C
- la 7AM aveam 28 grade în partea de jos a boilerului (partea cu serpentina de la panouri) și 45 sus. Temperaturi care au rămas de la funcționarea centralei electrice până la 5AM.
- am pornit pompa de la încălzire, ca test, la 7AM. Nu am nevoie de încălzire, pentru că am 21-22C în casă constant fără, în mod curent, în această perioadă. Dar pentru un test, merge.
- termostat casă setat la 23C.
- pompă panouri setată la viteza 1 (nu pot vedea debit, pentru că debitmetrul este stricat, aștept garanția să vină Posted Image, dar presupun că undeva la 2-3)
- la 13.40, panourile au aprox. 75C pe țeavă și aprox 63C pe sonda de temperatură care se montează în carcasă (țeava are mereu mai mult, mulțumesc florin_skoda pentru tip).
- boilerul are 54C în partea de jos (serpentină) și 62C în partea de sus, cu pompa de încălzire care funcționează de la 7 AM (intermitent, când cere termostatul)

Ca rezultat, într-o zi perfectă (soare fără nori) de 20 Octombrie, în acumularea de 450L a boilerului, apa se încălzește în partea de jos cu aproximativ 2C la 30m, cu 90 tuburi vidate (3 panouri X 30), cu încălzirea mergând (calorifere, nu IP). Casa are 240mp, izolată foarte bine (15cm polistiren, porotherm pe lat, termopane Euro 86, 3 geamuri etc). Prin urmare, pe la jumătatea lui Octombrie, prindem cam 7 ore de radiație solară bună. Deci 4C pe oră x 7 = creștem cu aprox ~ 30C apa dintr-un boiler de 450L, exclusiv din panouri, cu un mic volum și temperatură pierdute din cauza funcționării încete a pompei de încălzire.

Aș fi vrut să găsesc și eu o astfel de informație (la un loc) când am făcut research pentru achiziționarea panourilor Posted Image

Sper că este acceptat acest tip de post, unde de fapt nu cer niciun sfat și nici nu răspund altcuiva, ci doar dau niște date pertinente.

PS: Pe această cale vreau să-i mulțumesc încă odată lui @florin71_skoda pentru toate sfaturile și tot ajutorul oferit!

Pace și sănătate.

Edited by Expertu, 19 October 2014 - 13:04.


#5299
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 Expertu, on 19 octombrie 2014 - 12:57, said:

Sper că este acceptat acest tip de post, unde de fapt nu cer niciun sfat și nici nu răspund altcuiva, ci doar dau niște date pertinente.

Fireste ca se accepta. Pina la urma asta este rolul forumului, de a se face schimb de informatii.

Daca stam sa ne gindim un pic, informatiile transmise de mine si de diversi colegi ce frecventeaza aceasta arie, sunt pina la urma doar teoretice sau doar ipotetice. Asa ca este foarte bine cind cineva vine si povesteste cum merge instalatia pe care o are el acasa. Astfel putem povesti despre ceva concret si nu doar sa ne dam cu presupusul.
Eu de multe ori am zis ca in Romania nu se prea poate face aport la incalzire cu ajutorul panourilor solare. Totusi, avem useri care au asa ceva si le si functioneaza. Asa ca este foarte bine daca ne dau informatii concrete despre sistemul lor.
Si eu am facut sisteme dinastea de aport solar la incalzire. Dar daca nu le folosesc eu, nu am de unde sa stiu cum functioneaza si cit sunt de eficiente in realitate. Asa ca tot mai bine este sa ne povesteasca cineva care are asa ceva.
Momentan il avem pe Expertu, pe Camsonat si pe Costicucu. A mai fost si View22 care din pacate nu mai activeaza prin zona. Eu zic ca cu cit sunt mai multi, cu atit este mai bine.

Edited by florin71_skoda, 19 October 2014 - 19:33.


#5300
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,195
  • Înscris: 09.01.2008
Apeland la aritmetica, sistemul lui expertu a produs azi 15,675 Kw pe toata ziua. Postul lui m-a mai scos din categoria "vanzatorilor de gogosi".

Edited by camsonat, 19 October 2014 - 20:29.


#5301
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Dacă aveam și IP camsonat, cred că mă încălzeam mai mult de 50% doar din panouri, în zilele însorite ale iernii. Din păcate, am calorifere. Cât trăim învățăm.

28-30 grade agent termic pentru IP, minim vreo 60 pentru calorifere. Din păcate, asta este prima zi în ultimele vreo 25, în care am reușit să ating 60 sus, 54 jos, exclusiv din panouri. Recunosc, dacă era încălzirea oprită, poate un pic mai mult.

Însă e clar că la iarnă, mare ajutor la încălzire nu va fi, având calorifere. O să văd ce naiba soluții găsesc Posted Image

Apropo de aritmetica făcută de tine camsonat, centralei mele Protherm de 21KW îi ia ~ 50m-55m să ducă apa la 65C, de la ~ 30C. Adică aproximativ 19kW grosso-moddo.

Panourile mele au dus temperatura la 62C, tot de pe la vreo 30. Deci 15-16Kw toată ziua sounds legit :)

Edited by Expertu, 19 October 2014 - 21:40.


#5302
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Astăzi, a doua zi de teste, aceeași zi perfectă ca ieri. Soare maxim, niciun nor.

Aceleași temperaturi de pornire, însă astăzi am oprit încălzirea. Deci panourile fac doar acumulare în puffer.

Diferența este destul de mare fără căldura pornită. La 10 AM aveam deja 50 de grade în boiler (50 jos, 50 sus).

- pompă panouri setată la viteza 1 (nu pot vedea debit, pentru că debitmetrul este stricat, aștept garanția să vină Imagine publicată, dar presupun că undeva la 2-3)
- la 12.40 (cu ~ o oră înaintea zilei anterioare), panourile au aprox. 85C pe țeavă și aprox 75C pe sonda de temperatură care se montează în carcasă, când pompa merge constant. Când se mai oprește pompa, apa vine pe țeavă tur spre puffer și la 110 grade C, până se stabilizează la aprox 85C.
- boilerul are 63C în partea de jos (serpentină) și 64C în partea de sus, fără încălzire pornită.

Temperaturile vor mai urca, în mod sigur. Ca și ieri. Până pe la 3PM tot urcă ușor ușor. Cred că la 3PM o să am 70C în puffer. Și sus, și jos.

Dacă, pur fictiv, aș fi avut acum -5C afară și vreo 19 în casă fără căldură, aș mai fi pierdut 5C de pe țevi, prin pierderi de temperatură, deci aprox 80C pe țeavă la tur. Pufferul cred că ar fi făcut față să încălzească aproape exclusiv din panouri casa până la 22C. Sub -5C nu știu.

De-abia aștept să vină frigul să testez concret Posted Image

Edited by Expertu, 20 October 2014 - 11:58.


#5303
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Și încă un update.

Acum la 14.45 am pornit manual încălzirea în casă, pentru că apa de la panouri venea cu 120C (deși senzorul de la automatizare arăta 71, dar probabil nefiind aerisită bine instalația, și senzorul nefiind direct pe țeavă, apar erori de readout) și în puffer aveam deja 66C și sus și jos.

La 120C deja pe la unele îmbinări de la grupul de pompare, vedeam mici pojghițe de antigel cum răsufla. Nimic grav, dar le pot observa.

Așa că până nu fac iar o aerisire cum trebuie (mi-au făcut deja două, ambele incorecte, pentru că încă am aer pe traseu + se aude cum se scurge antigelul înapoi spre grup pompare, după ce se oprește pompa), ca să îmi vină apa la temperatura corectă înapoi, nu vreau să am probleme cu fierberea glicolului.

Deci, da, deși nu am nevoie de încălzire, acum, 20 Octombrie, am 67C sus în puffer, 48C jos, după ce s-a încălzit tur+retur la instalația de calorifere, care crește constant cu câte un grad cam la 30m. Știu, nu e iarnă, dar 48C pe calorifer și 21 în casă, tot cedează vreo 27C căldură, și temperatura din puffer nu scade.

Deci se poate.

C.

Edited by Expertu, 20 October 2014 - 13:50.


#5304
godaro

godaro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,722
  • Înscris: 25.01.2007

 camsonat, on 19 octombrie 2014 - 20:29, said:

Apeland la aritmetica, sistemul lui expertu a produs azi 15,675 Kw pe toata ziua. Postul lui m-a mai scos din categoria "vanzatorilor de gogosi".

Discutia la care faci trimitere se referea la capacitatea de a produce 32kwh/zi , in fiecare zi, neintrerupt timp de 2 luni !! Ori din cate bag de seama, intr-o super zi cu soare de abia se produc 16 kwh - o cifra cu mult mai aproape de realitate. Si evident, asemenea perioade insorite nu se pot intalni in fiecare zi, ele fiind o exceptie in aceste perioade.

In fine, eu nu doresc sa denigrez pe nimeni si imi cer scuze public de la tine @camsonat pt ofensa adusa. Remarca mea de atunci are la baza neincrederea in cifrele vehiculate si nicidecum nu se refera la persoana ta. Si oricum, chiar nu are importanta ceea ce gandesc eu, important este sa fiti voi multumiti cu alegerea facuta.

#5305
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Godaro,

Nu că m-aș băga în discuția voastră. Dar 32kwh/zi nu cred că pot fi obținuți în perioada rece (dec-feb) decât poate cu 150-180 tuburi vidate, vreme perfectă (soare maxim) și înclinație/facing motorizate poate. Sau înclinație setată pe un mediu de 60-63 grade pentru lunile de iarnă. Date luate din experiența sistemului pe care îl dețin și multiplicate. Atât.

De principiu, ieri și azi sunt singurele zile în ultimele vreo 20, în care am avut condiții "perfecte". Vreo 15 zile au avut doar nori și/sau ploaie, iar restul au fost so/so.

Un amator :)

Edited by Expertu, 20 October 2014 - 14:04.


#5306
camsonat

camsonat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,195
  • Înscris: 09.01.2008
@Godaro, nu e cazul sa-ti ceri scuze. Scepticismul stimuleaza. E drept ca uneori pare ca cifrele sunt majorate artificial. Colegul de mai sus are o instalatie inca prost aerisita, un debitmetru defect si cu toate astea a reusit sa scoata ceva energie.
Expertu, nu de lunile alea era vorba in calculele noastre. Eu ma refeream la intervalul Martie - Aprilie 2014.
Atasez un esantion din "evidenta index" pt exemplificare. Intervalul este 29.03.14-04.04.14.

Attached Files


Edited by camsonat, 20 October 2014 - 14:29.


#5307
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Revin cu statistici. Ca să fie poza completă, menționez că am o casă de 200mp, izolată foarte bine, cu 14 radiatoare. 7 jos și 7 sus.

Astăzi, o zi aproape perfectă (cam 85% soare, vs ieri și alaltăieri).

Am lăsat pufferul să acumuleze temperatură strict din panouri, până la 52C jos și 56 sus. (Ora 13.00).

Cu țevile reci, am pornit pompa de căldură, care a mers constant până la ora 16.00. Temperatura jos în puffer a scăzut drastic în primele 3-4m la aprox 39C, iar după aproximativ o oră de funcționat (ora 14.00) temperatura de jos din puffer s-a stabilizat la 36 grade. Practic, dacă aveam IP acum aveam căldură exclusiv din panouri. Sau mă rog, vreo 5-6 ore din zi cel puțin, iar noaptea intra CTE (cu tarif diferențiat).

Însă cu radiatoare, cele 36 grade sunt efectiv inutile. Și nu știu cum să fac să mulg acest aport la iarnă. Nu știu exact ce automatizări și ce componente să completez la setup, să pot eficientiza acestă căldură gratuită la maxim (pe timpul iernii).

Pentru că practic, începând cu luna viitoare, dacă temperaturile ajung la 0C noaptea și 5-10 ziua, căldura va trebui să funcționeze în mod constant:

1) CTE va funcționa clar între 22.00PM - 7.00AM, la 70C (puffer sus).
2) Soarele răsare pe la 8AM începând cu Decembrie. Cum eu am un mic dig la orizont, pe la 9 AM încep să am radiație solară bună.
3) Temperatura din puffer a ajuns la ora 9 AM pe la 55C (puffer sus) probabil. Cum eu acum, în octombrie, într-o zi perfectă, ating un MAXIM de 60C în panouri, după o zi întreagă de acumulare, nu știu ce să zic, unde vine "aportul panourilor" când apa are deja 55C la 9 AM ? Probabil că până la 15-16 PM va ajunge la 40C ca panourile să o poată reîncălzi spre 50 (fără să meargă încălzirea), dar ziua deja s-a terminat.

Accept orice idei de automatizări sau sfaturi despre cum să profit de ele pe timp de iarnă.

#5308
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,759
  • Înscris: 15.04.2012
IPAT....pentru temperatura ce o ai tu acolo, IPAT-ul este ideal!

#5309
Expertu

Expertu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 21.08.2004
Bodcasa, cam prea târziu. Toată casa este gata. Dărâmat parchetul, gresia, și șapa din toata casa ? I call no on that :(

#5310
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Atunci poate suplimentat numarul de calorifere sau marimea celor existente.
Poate montate calorifere cu 3 panouri, C33 in loc de C22.
Poate un ventiloconvector de joasa temperatura (de exemplu Daikin are asa ceva in oferta si par si foarte silentioase, seria FWXV-A).

http://www.daikinme....ions/fwxv-a.jsp

Edited by kolfleading, 22 October 2014 - 08:28.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate