Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Ce energie e ?

  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
am citit pe wiki
https://en.wikipedia...lor_confinement

se zice ca se aplica energie
Ce energie e?  energie a  luminii?   Campuri ale particulelor?  e vorba de ceva gen Cern?

Edited by karax, 05 May 2021 - 15:47.


#2
Ninja

Ninja

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,355
  • Înscris: 07.12.2002
Coliziunea cu alte particule probabil.

#3
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007
Da. Energie de miscare. Particulele elementare au masa si energie de miscare, care in cadrul particulei compozite din care fac parte e egalata de energia potentiala de interactiune stocata in particulele de interactie (gluoni, in cazul interactiunii nucleare tari), care din perspectiva exterioara se vede tot ca o masa.
Spre exemplu, intr-un proton sau neutron, masa (pura a) acestuia de doar 2% din masa quarcilor si restul de 98% de miscarea acelor quarci in campul de forte de interactiune tare. Adica gluoni, privita din perspectiva teoriilor de camp.

Edited by maccip, 05 May 2021 - 16:17.


#4
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
https://en.wikipedia...Coulomb_barrier
se poate realiza ceva de genul?
The absence of the Coulomb barrier enabled the neutron's discovery by James Chadwick in 1932

am citit ceva de genul "zero coulomb barrier" dar am uitat

ziceam ca ceva similar zero coulomb barrier se poate realiza dar cu gluoni

articolul cu zero coulomb barrier e citit pe la 2018 cred , si pe pc vechi , pe care nu il am asa ca nu pot zice articolul

#5
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007
Bariera lui Columb e de natura electromagnetica. Forta din primul tau post, judecand dupa saitul citat, e de alta natura.
Nu le amesteca ca nu-i bine.

Gluonii sunt cei responsabili cu forta nucleara tare. Si aia sunt smecheri tare, au alt comportament, au sarcina de culoare, ceea ce-i face sa functioneze total diferit iar campul gluonic nu e ca ala electromagnetic, distribuit uniform radial, ci formeaza niste fascine care tin particulele (cuarcii) legati practic ca si cu niste fire (fire care nu se inoada, dar au comportament similar ca firele elastice)

#6
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Gluonii au efect asupra sine?  zic ca poate ducand aproape 2 particule de la care scoti gluoni poate firele se anuleaza reciproc legat de necesarul de  energie ca sa scoti cuarcii

am citit ca ei , cuarcii schimba des gluonii , asa ca ma uitam poate 2 particule de la care scoti cuarci au forta necesara de separare variabila
asa ca poate masurand forta necesara se pot duce aproape particulele si scosi cuarcii fix cand forta necesara scoaterii cuarcilor scade

#7
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,024
  • Înscris: 16.06.2006
Oamenii de stiinta sunt oarecum limitati in gandirea modelelor de cunostintele pe care le au.
Adica nici nu fac efort sa se gandeasca ce s-ar intampla daca treci 2 gluoni prin gel balistic. (ei stiind ca particulele nu interactioneaza)

Dar atunci apare cel nestiutor care emite tot felul de ipoteze si idei traznite cum ar fi: daca electrizam un TV smart functioneaza procesorul la frecventa mai mare? sau daca iluminam ecranul puternic ar amplifica lumina aceea si ar reflecta-o?

Acesta e Karax.

Discutiile lui Karax ar fi utile intr-un mediu academic.
Acolo ai putea auzi de multiple ori replica "nu m-am gandit la asta"

Totusi, scopul lui Karax e sa gaseasca o solutie de free energy (sau ceva neconventional)

Edited by radurus, 05 May 2021 - 17:33.


#8
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
Quarks have various properties
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quark

Cuarcii formeaza hadroni. Cuarci diferiti pusi la hadroane = propritati ce pot fi folosite. Gen coulomb barrier mic etc
Ceea ce ajuta la energie

*proprietati

https://en.m.wikiped...i/Exotic_hadron

#9
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007

View Postkarax, on 05 mai 2021 - 16:57, said:

Gluonii au efect asupra sine?
Da. In sensul ca exista interactiune gluon-gluon si acea interactiune e tot de natura tare.
Spre deosebire de fotoni care nu au sarcina, nu interactioneaza intre ei electromagnetic. Ca atare campurile sunt simetrice radial.
La gluoni, din cauza fortelor intre ei, liniile de camp gluonic se ingramadesc intr-o singura linie si formeaza practic un fel de fir. Nu e ca la electromagnetism unde campul seamana ca lumina unui bec sau ca campul din jurul unui magnet, sau in jurul unui dipol electric Kiniile de camp gluonic nu se disperseaza, nu sunt divergente ca atare puterea interactiunii nu scade cu distanta, ci creste, odata cu cresterea numarului de gluoni din interactie, in timpul incercarii de rupere, din energia "fortei" externe. Cuarcul pe care incerci sa-l indepartezi de alt cuarc, creeaza un fir invizibil al carui putere creste cu distanta, nu scade. Lungindu-se, se ingramadesc mai multi gluoni care interactioneaza, forta creste, deci nu-i poti rupe, poti sa-l duci pana la infinit cu o energie colosala si tot nu se rupe.
.
Exista o alta forta, de natura slaba (din lista de 4: gravi-electri-slaba-tare) care poate rupe acel fir, dar prin crearea de alte particule (din energia acumulata in procesul de cvazirupere, transformata in masa). Adica indepartezi doi gluoni si cand se rupe firul vei avea patru gluoni legati doi cate doi. Doi initiali si inca doi creati in proces, cu aportul unui alt tip de forta. Forta nulceara tare in sine nu poate rupe niciodata o legatura intre gluoni, ei raman legati asa forever. Forta nucleara slaba insa poate schimba si identitatile particulelor si poate crea particule din energie(din gluoni practic), respectand regulile de simetrie specifice ei.
Dar ideea e ca identitatea gluonilor se poate schimba in timpul procesului de "rupere", dar nu pot fi izolati niciodata cuarcii, ci din cauza fizionomiei si mecanicii legaturilor gluonice, pot exista legati cate doi sau cate trei conform unor reguli de simetrie specifice acestui tip de interactiune. Nici fara, nici cu participatia fortei nucleare slabe, nici cu participatia altui tip de forta (gravi sau electro) , n-ai cum sa separi cuarci individuali.


Cumva e ca la arc. tragi de capetele arcului si forta creste, nu scade ca intre doi magneti. Creste si daca se rupe, se rupe din cauze externe modelului de arc (interne ale otelului in cazul asta), dar cand se rupe, se formeaza doua arcuri si 4 capete, nu dispare arcul cu totul. Sau firul. De aia zic ca interactiunea gluonica seamana mult cu interactiunea intermediata printr-un fir invizibil elastic care nu se poate incalci.

#10
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007
Am editat mesajul de mai sus, dar nu in timpul permis, asadar din pacate va aparea dublat, cu modificarile facute dupa ce am recitit.

View Postkarax, on 05 mai 2021 - 16:57, said:

Gluonii au efect asupra sine?

Da. In sensul ca exista interactiune gluon-gluon si acea interactiune e tot de natura tare. Gluonii au sarcina(sarcina specifica interactiunii tari este culoarea, nu sarcina electrica).
Spre deosebire de fotoni care nu au sarcina, nu interactioneaza intre ei electromagnetic. Ca atare campurile sunt simetrice radial.

Despre cele 4 tipuri de forta, sarcina si particule purtatoare de forta putem sintetiza:
- Masa este "sarcina" gravifica. Particula purtatoare de forta e ipotetica, nu se cunoaste.
- Sarcina electrica e  binecunoscuta sarcina electromagnetica. + si -. Particula purtatoare este fotonul care nu are sarcina electrica.
-Sarcina fortei nucleare slabe este supersarcina(hypercharge). Particulele purtatoare sunt 3 la numar, W+ W-si Z, doua dintre ele avand sarcina electrica, dar niciuna cu supersarcina. E singurul tip de forta care poate schimba identitatea particulelor in timp ce actioneaza.
- Sarcina fortei nucleare tari e culoarea. Particula purtatoare de forta e gluonul si el insasi are si culoare. Sunt 3 culori si 8 tipuri de gluoni, toti 8 fiind combinatii ale celor 3 culori, combinati dupa o lege de simetrie.

Revenind la gluoni,  din cauza ca sunt singurul tip de boson al carei sarcina crespondenta tipului de forta purtatoare e nenula, gluonii interactioneaza intre ei. Ca efect, liniile de camp gluonic (de forta intre quarci) se ingramadesc intr-o singura linie si formeaza practic un fel de fir. Nu e ca la electromagnetism unde campul seamana ca lumina unui bec sau ca campul din jurul unui magnet, sau in jurul unui dipol electric Liniile de camp gluonic nu se disperseaza, nu sunt divergente ca atare puterea interactiunii nu scade cu distanta, ci creste, odata cu cresterea numarului de gluoni din interactie, in timpul incercarii de rupere, din energia "fortei" externe se produc acesti extragluoni. Cuarcul pe care incerci sa-l indepartezi de alt cuarc, creeaza un fir invizibil al carui putere creste cu distanta, nu scade. Lungindu-se, se ingramadesc mai multi gluoni care interactioneaza, forta creste, deci nu-i poti rupe, poti sa-l duci pana la infinit cu o energie colosala si tot nu se rupe.
.
Pentru un tablou mai complet, exista insa o alta forta, de natura slaba (din lista de 4: gravi-electri-slaba-tare) care poate rupe acel fir, dar prin crearea de alte particule (din energia acumulata in procesul de cvazirupere, transformata in masa). Adica indepartezi doi gluoni si cand se rupe firul vei avea patru gluoni legati doi cate doi. Doi initiali si inca doi creati in proces, cu aportul unui alt tip de forta. Forta nulceara tare in sine nu poate rupe niciodata o legatura intre gluoni, ei raman legati asa forever. Forta nucleara slaba insa poate schimba si identitatile particulelor si poate crea particule din energie(din gluoni practic), respectand regulile de simetrie specifice ei.
Dar ideea e ca identitatea gluonilor se poate schimba in timpul procesului de "rupere", dar nu pot fi izolati niciodata cuarcii, ci din cauza fizionomiei si mecanicii legaturilor gluonice, pot exista legati cate doi sau cate trei conform unor reguli de simetrie specifice acestui tip de interactiune. Nici fara, nici cu participatia fortei nucleare slabe, nici cu participatia altui tip de forta (gravi sau electro) , n-ai cum sa separi cuarci individuali.

Cumva e ca la arc. tragi de capetele arcului si forta creste, nu scade ca intre doi magneti. Creste si daca se rupe, se rupe din cauze externe modelului de arc (interne ale otelului in cazul asta), dar cand se rupe, se formeaza doua arcuri si 4 capete, nu dispare arcul cu totul. Sau firul. De aia zic ca interactiunea gluonica seamana mult cu interactiunea intermediata printr-un fir invizibil elastic care nu se poate incalci.

Edited by maccip, 05 May 2021 - 19:56.


#11
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
si cand se apropie sa zicem 2 gluoni si departezi 2 , nu se anuleaza ?

#12
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007
Gluonii sunt bosoni. Ei pot sta apropiati, in sensul ca pot ocupa acelasi stati cuantice. In traducere libera inseamna ca pot fi confundati unul cu altul pentru ca nimic nu-i distinge unul de celalalt.
Ei nu pot fi numarati si identificati asa cum numeri si identifici portocalele dintr-o fructiera. E ca si cum ai numara fortele cu care apesi tu un perete.  E o chestie conventionala sa zici ca acolo sunt doua, cinci sau 100000 de forte care actioneaza, deoarece nu poti separa si identifica in mod separat fiecare forta, poti insa vedea care-i rezultanta lor.
Sau undele. Cate unde iti intra in router? Pai.. nu le poti separa, acolo iti intra o superpozitie de oricate unde vrei, rezultanta e ceea ce poate fi masurat si observat.

Spre comparatie, fermionii nu pot ocupa aceiasi stare cuantica. Ca atare, n-ai sa gasesti doi fermioni in aceiasi pozitie, cu aceiasi viteza si acelasi spin. Si mai mult, inversand doi fermioni identici, universul se schimba. Nu-i ca la bosoni. Inversand electronul A cu B, fiecare in locul lui, desi aparent universul arata la fel (ca A e identic cu B ca si particula), universul se schimba odata cu acea inversare. Tre sa inversezi inca o data, daca vrei ca universul sa aiba sansa sa nu se fi schimbat. E o smecherie interesanta, frameworkul elementar, intim, care sta la baza identitatii a doua obiecte, cum ar fi doua mere intr-un cos. Fara fermioni, nu ar exista materie pe care s-o poti numara, identifica. Nu ar exista multimi de obiecte, ci doar superpozitii de particule, fara posibilitatea de a alege o particula sau alta, fara posibilitatea de a le identifica cumva. Bosonii se aglomereaza toti in aceiasi stare, pe care o prefera si nu-s deranjati unul de prezenta celuilalt, desi pot interactiona.

Numarul de gluoni in cadrul unui sistem de cuarci nu e bine definit, la fel cum nu poti numara numarul de fotoni care tin atomul sa nu se dezmembreze. Interactiunile de pe-acolo, fiind de natura EM, e intermediata de fotoni(virtuali), dar n-ai sa gasesti de exemplu cati fotoni tin strans atomul de hidrgen (un proton si un electron) din acelasi motiv pentru care nu vei gasi nici numarul de gluoni care tin quarcii intr-un proton impreuna.

#13
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
da cuarcu ce e?

#14
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,266
  • Înscris: 06.01.2007
Particula elementara care nu e facuta din nimic.
E singurul tip de particula care poate interactiona in toate cele 4 moduri posibile (gravi-electro, slab, tare) si ca atare are toate tipurile de sarcina despre care spuneam intr-o postare mai veche (masa, sarcina electrica, hipersarcina si culoare). In plus sunt de 6 feluri (3 generatii a cate 2 feluri), La fel si leptonii, (lor le lipseste culoarea), au 3 generatii. Fizica actuala nu are nicio explicatie pentru care sunt 3 generatii, din ce stiu eu.

Sunt fermioni, ca atare nu pot intra unul in altul (decat pentru scurt timp deoarece e musai sa aiba viteze diferite, stari cuantice diferite), deci se comporta ca si cum s-ar ciocni reciproc.
Din cauza mecanicii culorilor (fortei tari), ei nu pot exista decat legati prin gluoni de alti cuarci, impreuna trebuie sa formeze o combinatie neutra din pdv coloristic.
Particulele pe care le formeaza aceste combinatii de cuarci se numesc hadroni. Hadronii au 2% din masa facuta din cuarci, restul din miscare (adica gluoni),

Materia obisnuita e facuta doar din prima generatie de quarci (up si down). Restul, numai Dumnezeu stiue de ce exista. Sigur au si ei rolul lor, sau necesitatea de a exista.
Hadronii sunt de 2 feluri, Barioni si Mezoni.
Barionii contin 3 cuarci de culori RGB care sa dea in total alb. Sau alte combinatii posibile de antiquarci (mangenta, cyan, ) Posibil ca sunt si de 5 cuarci, nu stiu daca s-au observat sau nu asa ceva. Dar ideea e ca in barioni albul se obtine prin combinarea tuturor culorilor, inconjurand cercul culorilor.

Mai sunt si mezonii care formeaza albul dintr-o pereche de culori complementare, adica quark antiquarc. rosu antirosu=cyan, etc.

De observat ca simetria de alb se poate obtine in doua moduri. Unul prin culori complementare, altul folosind tot spatiul culorilor. Ambele expresii ale acestei simetrii exista in natura sub forma de barioni sau mezoni.

Protonii si neutronii sunt barioni si sunt singurele tipuri de barioni stabili existenti in materia obisnuita. Cu observatia ca neutronul e usor instabil lasat asa celibatar. Se descompune de la sine intr-un timp extrem de lung pentru viata particulelor subatomice, de ordinul a 15 minute.
Materia obisnuita, neradioactiva, nu are nici mezoni.

In natura pot exista insa si alte tipuri de hadroni, dar prin stele neutronice, prin alte corpuri ciudate cosmoce unde sunt total alte tipuri de conditii. PE pamant la noi e saracie. Doar neutroni si protoni, care si ei stau la randul lor grupati in nucleele elementelor chimice. Ordine si disciplina in general. Cativa sunt insa radioactivi, instabili din pdv nuclear si din cand in cand mai produc si alte particule in procesul de dezmembrare. Dar majoritatea extrem de mare a materiei de cuarci de pe pamant, cunoscuta si experimentata de catre noi e facuta din nucleele elementelor chimice. Orice alt tip de hadron apare cu totul si cu totul izolat si extrem de rar si are un timp de viata extrem de scurt.

Generatia a doua de quarc sau lepton exista doar in conditii extrem de speciale, posibil doar in acceleratoarele de particule. Cred ca nici in soare nu gasesti asa ceva, desi subiectul ma depaseste, e posibil sa ma insel.

Quarcii si leptonii sunt cele doua tipuri de materie HARD, fermionica, ce nu poate ocupa acelasi spatiu (decat f. scurt timp), deci materie solida, care se ciocneste. Tot ce vedem in jurul nostru e de natura fermionica. Interactiunile sunt de natura bosonica (lumina, forta, atractia, campurile, probabil si gravitatia)

Ca si cultura generala e bine sa stii ca exista si alte chestii, dar e extrem de bine sa intelegi natura particulelor comune, existente. Restul oricum sunt o puzderie si nu prea intereseaza pe multa lume, nu ofera niciun avantaj in cultura generala daca stii care sunt. Doar cei care experimenteaza si cauta fizica noua sunt interesati de asa ceva. Noi ceilalti restul ne vom incurca in ea. Probbail ca numarul de particule, compunerea lor si conditiile de aparitie e la fel de complicata ca si chimia anorganica. Nu tre sa fii chimist pentru a intelege ca exista atomi si ca interactioneaza intre ei. Dar daca esti chimist, trebuie sa stii si puzderia de combinatii posibile, conditiile de formare, etc. La fel ca la fizica particulelor, mai bine te limitezi la cateva chestii de baza, care exemplifica conceptele de baza.

So.. de ce aia, de ce ailalta, sunt intrebari la care nu-ti va raspunde decat un fizician care se ocupa cu mecanica acestor particule, restul n-au de unde sa le stie. Ca atare, ca nespecialist n-ai de ce sa te interesezi, e prea complicat, prea de nisa si avansezi prea putin cu cultura generala stiintifica chiar de-ai sti si 1000 de astfel de particule.

#15
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,216
  • Înscris: 08.01.2021
Cica un ziarist l-a intrebat pe Enrico Fermi daca el stie pe de rost toate particulele subatomice cunoscute. La care Fermi raspunde:
- Daca eram capabil sa tin minte atatea particule m-as fi facut botanist, nu fizician!

Totusi pentru fizicieni menajeria asta are sens, si spera ca in spatele ei sa descopere o relatie mai profunda, si o teorie mai eleganta prin care sa le lege pe toate intre ele. Si sa o lege sau sa o faca compatibila si cu relativitatea.   Plus detaliul insignifiant de a integra si materia intunecata care reprezinta 85% din masa Universului Posted Image

Edited by KiloW, 06 May 2021 - 16:35.


#16
Ninja

Ninja

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,355
  • Înscris: 07.12.2002
Karax, what up man?

Cum te simti azi?

#17
karax

karax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,839
  • Înscris: 14.10.2017
cuarcii poate poti sa le utilizezi fortele , ca sa obtii ceva gen echilibru de 4 forte cu zero barrier si asa sa ii scoti si sa ii bagi la diverse particule si asa  sa se realizeze particule compuse cu nivele random ale fortelor , ce pot fi utilizate de exemplu la magneti
sa zicem ca ar fi generatoare eoliene cu 5% poate ca greutate a celor normale dar 100% forta

Edited by karax, 06 May 2021 - 17:44.


#18
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,616
  • Înscris: 12.06.2010
@karax
Daca inveti doar ce-a scris maccip pe topicul asta esti mare.

@on64
Daca inveti ce-a scris maccip pe topicul asta iti garantez ca poti sa bulesti orice gagica din Cluj plus tot ce misca de la furnici la excavatoare pe o raza de 500 de km. Bibliotecare, farmaciste, casierite, stewardese, agente de politie, escorte, asistente medicale/universitare, studente... Tot ce vrea muschiul tau. Cu cat micsorezi particula cu atat le dai cu zgaibaracele in sus mai repede. Parol!

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate