Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

AX.25 in Romania

- - - - -
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Salut all

Am tot cautat pe internet informatii despre packet radio si am observat ca cel mai folosit este AX.25
Din pacate nu am gasit nici o informatie despre AX.25 in Romania... au existat la noi astfel de transmisii, mai exista ? Daca da, unde pot gasii mai multe informatii in acest sens.

Mersi.

#2
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
A exista retele de pachet radio cu noduri instalate pe vf Toaca in Ceahlau, Vladeasa din Apuseni. Astfel radioamatori de prin Chisinau se conectau pana in Timisoara.
Dar eu sunt prea tanar radioamator sa le fi prins active. Cei care le-au folosit, instalat s-ar putea sa nu foloseasca forumul.
Teste/probe am mai facut local, a aparut internetul si pe acasa si a fost demontata reteaua. A ramas APRS-ul, care tot AX25 foloseste, doar ca e fara confirmare si nu cred ca acesta de intereseaza.

#3
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Am vazut ca au mai ramas transmitatoare active APRS in Bucuresti (zona mea) insa sunt interesat de AX.25 tocmai din cauza ca este bidirectional si cu posibilitate de transmisie pe distante mari.
In principal sunt interesat sa rulez peste AX.25, e-mail numai text (SMTP) si chat numai text (XMPP, IRC) pentru situatii extreme.

#4
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
Poti folosi APRS-ul, el este bidirectional pentru I-Gate-uri in general stiu sa faca si TX, doar ca nu ai implicit confirmarea. Dar unele servicii iti confirma tot prin mesaj prin APRS ca au primit mesajul de la tine.
Exista:
- Winlink peste APRS, dar si Winlink in HF
- EMAIL-2
- APRS 2 SMS
- JS8Call pentru comunicatii/chat la distanta. 20-30W, cativa metri de antena degajata si esti auzit in SUA.
Toate presupun insa detinerea unui licente de radioamator.

#5
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Multumesc pentru sugestii, de winlink stiam, celelalte nu, am sa citesc mai multe despre ele.

#6
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
Mai la vest de noi sunt retele facute de radioamatori si de viteze mai mare, in 2.4 si 5.7GHz, radioamatorii avand o clasa de IP-uri asignanta chiar. Vezi harta de aici.
E de citit, testat si experiementat cu fiecare in partea, sunt lucruri frumoase,
Unele au fost testate si aplicate in dezastra precum uraganul Katrina sau cutremurele din Haiti, altele sunt mai noi si in dezovoltare, extindere JS8Call sau modulatia Vara. Dar trebuiesc testate inainte, facut exercitii, pentru ca atunci cand ai nevoie sa stii ce trebuie facut. Lucruri care se intampla cadrul radiocluburilor si asociatiilor de radioamatori de prin vest. E drept ca si noi avem RVSU, ce mai participa la actiuni, au ceva protocoale semnate si testate.

#7
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
M-am uitat peste aplicatiile specificate insa nu sunt ceea ce caut eu...
Ma intereseaza protocoale deschise (nu proprietare) care sunt folosite la scara larga inclusiv pe internet-ul clasic care au deja o vechime considerabila si au fost testate suficent.
EMAIL-2 nu vad sa poata fi folosit cu un sistem standardizat de server de e-mail cu protocol SMTP si cu autentificare/criptare SSL.
APRS 2 SMS nu poate sa fie interconectat cu standardul actual in SMS protocolul SMPP. Nu am vazut nimic pe partea de securitate adica autentificare initiator/receptor si criptare cu cheie publica/privata.
JS8Call este un ecosistem (closed garden) care nu are gateway-uri cu protocolul XMPP si nici macar cu IRC. La securitate la fel ca APRS 2 SMS.
Practic sistemele enumerate sunt vulnerabile la tot felul de atacuri prin lipsa sistemelor de securitate.
Prin banda de 2,4 Ghz si 5,7 Ghz te referi la WiFi ?

#8
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
O intrebare simpla: ce indicativ ai, daca suntem in aria de radioamatorism?
Daca ai, ar trebui sa stii sa ca NU sunt permise comunicatii criptate/codate fara chei publice in benzile de radioamatori, iar comunicatiile ar trebui sa fie doar intre radioamatori.

Tot ce circula pe APRS si trece/ajunge pe internet este vizil pe APRS.fi si alte site-uri.
- EMAIlL-2 iti permite sa trimiti un email catre orice de adresa e-mail de pe o statie portabila. Winlink iti permite sa si le citesti, nu doar sa trimiti.
- La fel si APRS 2 SMS iti permite sa trimiti si sa primesti mesaj SMS in tarile unde exista iesire spre GSM, de pe aceeasi statie portabila.Cu o astfel de statie de 300euro, deci cat un telefon midrange, am GPS imi pot raporta pozitia insotit de un status de cateva zeci de caracter, dar pot trimite si primi emailuri, cam de pe orice culme montana de prin Romania si nu doar. Multe locuri in care GSM nu exista si alternativa e satelitul si nici ala nu functioneaza in zone precum Cheile Bicazului. Americanii comunica prin 15 noduri de-a lungul crestei Muntilor Apalasi in ceea ce ei numesc golden packet.

Sunt solutii care au fost folosite si au functionat cu brio cand comunicatiile alea comerciale cu autentificari si certificari au fost la pamant. Intr-o situatie de urgenta e mai importanta securitatea/criptarea in detrimentul vietii si sanatatii oamenilor?
Atentie! Daca nu esti radioamator sau nu folosesti indicativul tau, amenda incepe de la 3000lei, spectrul radio fiind monitorizat. Solutia e sa treci in regimul comercial cu frecvente inchiriate, dar nu mai poti folosi infrastructura radioamatorilor.

In 2.4GHz si 5,7GHz sunt echipamente destinate WiFi, dar care sunt aduse in benzile si reglementarile de radioamatori, cu firmware speciale. Dar aici ai nevoie de vizibilitate directa, in cazul unui cutremur, nu prea te pot ajuta.

Ce inseamna distante mari? Cateva zeci de km sau te duci spre sute sau chiar mii km? Exista Pi-Gate cu server email integrat si iesire spre HF, dar lucrurile sunt tot publice...

Edited by vestale, 22 December 2020 - 13:24.


#9
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
In legatura cu echipamentele pentru banda de 2,4 Ghz si 5 Ghz cu firmware modificat poti sa-mi dai un link cu informatii ? Poate mai invat ceva nou :)
Vis-a-vis de distanta ma intereseaza de la cateva zeci de km in sus.
Nu stiam de existenta Pi-Gate, multumesc pentru link :)
In cazul meu am know-how pentru a il configura de la zero CLI dupa propriile nevoie iar ca hardware eu m-am gandit la Raspberry Pi, insa la modelul Zero W pentru ca este mai mic si consuma mai putin curent electric.
Vis-a-vis de AX.25 ai experienta practica cu acest mod de transmitere/receptie a datelor ? Am cateva intrebari de ordin tehnic la care nu am gasit raspunsuri in documentatiile gasite...

#10
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
Ce am testat eu a fost firmware-uri de pe aici pe un Linksys. Poti vedea si prezentarea aceasta .
Zeci de km se pot obtine, dar e nevoie de vizibilitate directa. Stiu ca spre exemplu ca exista link din Sardinia in Italia peninsulara.
Pi-Gate cred ca functioneaza si pe un Pi0 W, eu am testat pe un Pi3+ si chiar a fost ok.
Cu AX-25 am facut doar teste/experimente si pe 1200 si 9600bauds in VHF si UHF, cu BBS si nu doar. Scrie si vedem poate stiu eu sau altii radioamatori.

#11
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Am vazut pe Internet multe scheme electronice pentru a construi o interfata hardware pentru un TNC software.
Daca partea software imi este mai simplu sa o inteleg datorita experientei in IT&C la partea de interfatare hardware nu sunt sigur ca am inteles toate notiunile corect, desigur acestea tin de fapt de electronica si am sa le enunt asa cum le-am inteles eu, probabil ca unele sunt gresite si te rog sa ma corectezi...

Ca sa pot construii o interfata hardware care sa conecteze pe de o parte statia de emisie-receptie iar pe de cealalta parte un computer pentru un modem TNC software trebuie sa conectez:

statie microfon <- iesire placa sunet
statie difuzor -> intrare microfon placa sunet
statie PTT <- port de date (serial, raspberry IO, e.t.c.)

Pentru ca poate sa existe (cel mai probabil) o diverenta de voltaj intre aceste conexiuni poti sa prajesti statia sau placa de sunet sau portul de date.
Pentru a elimina aceast risc trebuie montat cate un transformator (izolator) intre statie si placa de pe fiecare dintre cele 2 conexiuni si un releu optic (tranzistor ?) pe conexiunea de date cu PTT.

statie microfon <- transformator sunet/izolator <- iesire placa sunet
statie difuzor -> transformator sunet/izolator -> intrare microfon placa sunet
statie PTT <- releu optic/tranzitor <- port de date (serial, raspberry IO, e.t.c.)

Din pacate nu orice transformator sunet/izolator poate fi folosit caci poate scadea latimea maxima de banda si nu se poate atinge 9600 bps.

In cazul tau ce schema electonica ai folosit pentru aceasta interfata ?

Mersi.

#12
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
Sunt statii, modele mai noi e drept, ce au placa de sunet incorporata si partea de CAT control la fel si te conectezi doar cu un cablu USB.
Am si o interfata cu transformatoare de separatie galvanica cu impedanta de 600ohmi recuperate din modemuri telefonice din alea care se conectau la reteaua Romtelecom, iar pentru PTT e folosit un optocuplor. E ultima schema din articolul de aici .
Dar am folosit si conexiuni directe pe partea de audio, dar cu placa de sunet USB, deci am ceva izolare si ptt-ul prin optocuplor.
E important sa fie antenele degaje si puterile nu prea mari daca e portabila, pentru ca se poate induce RF in cabluri si atunci in cel mai bun caz te trezesti ca ramane statia in emisie. Poti testat/regla nivele audio si pe statie si in placile de sunet folosind VARA FM cu butonul de Auto Tune. Daca obtii acolo rezultate bune pentru S/N va functiona in celelalte moduri digitale.
Si foarte important, nu toate statiile stiu 9600baud sau cele care stiu au iesire separata, ce vine din discrimanator.
Si bineinteles sunt statii precum TH-D72 care au partea de modem TNC implementata, tu alegi doar baudrate-ul de 1200 si 9600 si te conectezi cu un cablu USB, pe PC iti apare un port COM nou si il pui la treaba. Sau TNC-uri hardware separat, care isi fac treaba destul de bine.

#13
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Nu ma incadrez la statii "mai noi" ci la statii "mai ieftine"... adica au mufa cu iesire difuzor, intrare microfon, PTT si impamantare Posted Image
De la ce este prescurtarea "CAT control" ?
Am citit tot din link si vizualizat schemele insa pe ultima schema (fig.6) la care faci referire nu inteleg la ce foloseste RS232 pin 2 si 3 catre CAT... acelasi misterios CAT de mai devreme... Posted Image
Restul este clar izolarea galvanica la microfon si difuzor si opto-cuplor la PTT.
Iti multumesc pentru informatia despre vechile modem-uri dial-up (Romtelecom) imi este utila... sunt convins ca mai am cateva astfel de modem-uri de pe care as putea sa recuperez transformatoarele de separatie... intrebarea este cum le identific pe placa ?
Ceva poze cu astfel de transformatoare ?
Presupun ca ar trebuii sa aiba 4 conexiuni... 2 de intrare si 2 de iesire... alte indicii nu am.

Edited by dagobar, 24 December 2020 - 14:46.


#14
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
CAT-ul e un acronim de la Computerd Aided Transceiver, detalii la nenea wiki . Practic e  o interfata seriala, in general, prin care aplicatiile din PC( si nu doar) comunica cu statia emisie receptie, ii dau comenzi pe ce frecventa sa receptioneze/emita, cu ce putere si cand sa emita(partea de PTT), dar primesc si informatii precum nivelul semnalului receptionat, SWR si altele. In general exista acesta interfata in statiile ce lucreaza in unde scurte, dar sunt cateva modele ce functioneaza si in/sau doar in ultrascurte (D710). Eu am PI 4 legat la statie printr-o astfel de interfata, plus partea de audio si pot lucra in modurile digitale FT8, JS8CALL si cand nu sunt langa statie, poate nici macar acasa.
Eu am cules astfel de modemuri din targurile de vechituri/talcioc, cand era voie sa se organizeze.
O imagine transformatoarele de separatie gasesti in anuntul de aici , nu stiu daca mai este si valabil, dar un e-mail/telefon rezolvi. Sau din China si cu ceva dimensiuni aici
Un alt aspect ce afecteaza rata de transfer e timpul de comutare in RX/TX si invers. Daca te gandesti la Baofeng nu prea sunt sanse de 9600bauds, e de scos din statie fir-ul cu semnalul audio "neafecatat".
O solutie dedicata in UHF ce promite chiar 500kbps ai aici . Dar nu am testat-o, pentru un punct la punct ar trebui sa fi ok, dar nu stiu existe o astfel de infrastrucutra in Romania.

Edited by vestale, 24 December 2020 - 15:58.


#15
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
In primul rand multumesc pentru info/link cu CAT si transformatoare de separatie, imi sunt utile.
Din ce vad eu acestea sunt 1:1 iar cele din link-ul cu separatia galvalica erau 1:12... presupun ca la 1:1 ramane acelasi voltaj... afecteaza cu ceva ? Sau este mai bine sa fie 1:1 ?
In cazul meu neavand CAT pe statia Baofeng, am sa sar peste aceasta parte din montaj.
Ar ajuta ca firele pentru audio care intra/ies din statia Baofeng sa aiba izolatie (gen STP) impotriva RF ?
Stiam de NPR de cativa ani... din pacate neavand echipamente (nici macar statia de emisie-receptie) nici eu nu am avut cum sa testez... insa si eu sunt interesat de acest proiect... cel putin pentru viitor, pentru inceput as vrea sa ma familiarizez cu lucrurile de baza pe partea de packet radio :)

#16
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
Trasnformatoarele trebuie sa pastreze acelasi nivel al tensiunii, deci sa fie 1:1, nu sunt de radioficare, acolo cred ca se mergea cu 1:12 .
Nu ai nevoiede CAT, dar ai nevoie de PTT, deci de partea optocuplor e nevoie.
Firele de semnal audio trebuie sa fie ecranate, de genul cablurilor audio/de microfon, cu tresa metalica suficienta. Dar atentie ca aceea masa intra in partea de PTT si s-ar putea sa iti blochezi statia pe emisie, daca incerci cu putere mare si antena statie.
La NPR ai nevoie si de un amplificator sau antene potrivite pe langa acele modemuri, costurile cresc, dar viteza de transfer e mai mare.
Viteza "marisoare" se pot obtine cu VARA FM, vezi video de aici , unde foloseste un Baofeng, interfata audio, placa de sunet pe USB. Asta daca vrei sa iti faci tu infrastructura punct la punct, pentru ca din ce stiu eu nu prea exista in Romania astfel de noduri.

#17
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Ok, am retinut, transformatoare audio 1:1.
In legatura cu tresa nu inteleg...  la microfon (sau difuzor) am cele 2 fire cu plus si minus (unde minus este masa) iar tresa trebuie conectata la masa ? (adica la minus ?) Cred ca este ceva gresit aici... ce rost ar mai avea tresa ?
Poti te rog sa-mi explici ?
Inteleg ca este mai bine sa folosesc o statie cu puterea de emisie mica (s-au setata pe minim) ca sa nu interfereze cu cablurile audio care intra in ea, iar partea de amplificare a semnalului sa fie externa si probabil la ceva distanta de cablurile audio si modem... corect ?
NPR suna interesant in principiu insa nu vad sa fie prea popular... in plus prefer ca partea de modem sa fie in software pentru a se putea face usor upgrade la o versiune mai noua ulterior.

In legatura cu partea de securitate... nu stiu daca ai testat asa ca te intreb...
M-am gandit la OpenVPN pentru partea de autentificare reciproca insa cu criptarea oprita (set alg=none) pentru a respecta reglementarile.
De functionat stiu ca functioneaza, am gasit informatii in acest sens pe Internet, ceea ce nu am gasit eu este care din variantele de protocol TCP sau UDP se preteaza mai bine pentru AX.25 unde avem latime de banda 1200 bps, half-duplex si high latency.
Ai idee ?

#18
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,276
  • Înscris: 24.11.2002
Minusul este masa, ce o conectezi prin tresa.
Daca vrei sa bati zeci de km ai nevoie de o antena exterioara degajata si cu ceva castig fie ca faci in VHF sau in UHF, de la aceea antena la statie o sa vii cu un cablu pentru radiofrecventa cu pierderi mici si impedanta de 50ohmi.
Am testat OpenVPN dar pe TCP/IP in AX25 s-ar putea sa ia ceva timp.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate