Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare bec far VW Touran 1T3

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 

E vreun programator pasionat de compus melodii?

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#19
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
muzica nu se compune "logic". chiar dacă în teorie există niște reguli sau niște concepte, modele, armonii, adevărata valoare a unei compoziții muzicale stă în unicitatea ei și capacitatea creatorului de a o inventa din instinct, talent, pasiune.

uite iti dau un exemplu, Taylor Swift face muzica de genul asta, banală, pe bandă rulantă, toate piesele sună la fel și nu au nici o valoare intrinsecă și vor fi uitate peste 10 ani, în timp ce producțiile lui Quincy Jones pt Michael Jackson sau piesele Depeche Mode stau 30-40-50 de ani în picioare și vor fi întotdeauna ascultate și reascultate cu plăcere. de ce? pentru că cei care le-au compus au pus suflet acolo și se simte, nu sunt simple aranjări logice de patternuri.

#20
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004

View Postbursucelu_viesel, on 25 iunie 2020 - 11:57, said:

Ar trebui cumva mutat Post-ul asta al meu la alta sectiune? (sau e bine pus aici? am zis ca aici sunt programatori sau cei cu spirit de antreprenor)

Da.

La saiăns ficșăn.

Ce program crezi tu că face muzică ?

Și cum ?
Bagi 3 manele, un Mozart și 3 de la Smiley și gata hitu...

#21
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009
din moment ce oamenii cand asculta anumite melodii li se par bune (surprinzatoare in mod placut), inseamna ca exista un limbaj (neconstientizat). Asa poate sa-ti placa si o fata din prima secunda, si nu constientizezi de ce iti place. Dar cu putina introspectie poti constientiza (in cazul fetei, ba ca-i fertila, ba ca are vreo calitate unde tu ai defect ..ba ca seamana cu ceva care stii ca are sucess, etc), la fel si-n cazul muzicii, poti constientiza limbajul muzical, si tot ce se intampla acolo (in fond e un "sunet de imperechere", din care poti deduce gradul omului de inteligenta, memorie, "creativitate" - adica libertate in gandire, "desteptare" emotionala, etc).
cine-i mai experimentat in a compune melodii isi da seama, ba chiar multi compozitori "din vechi" spun ca e multa stiinta si mai putin "inspiratie divina". ca sa nu mai zic de Bach-Mozart care faceau si jocuri de compozitie..aruncau cu zarul, Bach isi scria numele (b=si bemol, a=la, c=do,h=si) si alte tehnici aproape matematice. Dar..nah, daca nu te ocupi cu asa ceva, probabil e deranjant sa ti se distruga "magia", ca si cand esti copil la un joc de magie, si cineva iti explica inainte ca sunt doar niste trucuri, si cum functioneaza. Intr-adevar cu constientizarea poti distruge "simtitul vietii". E buna ca poate distruge ce-i negativ (fobii, complexe, traume, etc) dar poate distruge si trairile pozitive (dragostea (materiala), ba chiar si iubirea (spirituala) )

Edited by bursucelu_viesel, 25 June 2020 - 13:22.


#22
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
doubt.jpg

#23
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,557
  • Înscris: 06.03.2016
https://www.aiva.ai/
https://openai.com/blog/musenet/

Te chinui degeaba fără vreun soi de AI.

#24
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009

View Postred46, on 25 iunie 2020 - 18:45, said:

https://www.aiva.ai/https://openai.com/blog/musenet/
Te chinui degeaba fără vreun soi de AI.

Mersi mult pt linkuri, chiar nu stiam de astea doua. Prima AIVA aia ma facut initial sa ma zgarii pe ochi de ciuda, (pana sa ma inregistrez si sa le folosesc programul ..si sa ascult compozitiilor lor inutile ..pt "piata" mea). In schimb probabil scot si vor scoate bani seriosi scotand soundtrackuri de film. (ca-s muti programatori care fac jocuri/aplicatii). Si vor evolua ca au investit enorm vad (si se chinuie de cativa va ani si ei)
In schimb la ce ma intereseaza pe mine sa fac.. sunt inutili dupa cum am zis.deocamdata..(adica ei scot acorduri care-s bune doar pt muzica de film dar melodii de 2 lei.. si de ce s-or fi bagat sa si produca/orchestreze piese moderne (house, etc) .ma depaseste.. caci e o idee absurda..n-are cum sa le iasa ceva valoros..isi pierd timpul cu aia)

Parerea mea e ca nu-i nevoie de atata inteligenta artificiala (deep learning, etc), caci e mult superioara logica umana, si mintea umana ca si compozitor. Calculatorul ala tip AI se chinuie sa imite saracul ce deja s-a inventat, si tot regurgiteaza ce i s-a introdus in baza de data. Ceea ce-i inferior fata de posibilitatile care reies folosind logica (umana, plecand de la psihologie si ajungand la teorie muzica)
Doar asa pot sa-mi explic mediocritatea rezultatelor de pana acum ale acestor generatoare. (e si un rezultat direct al gandirii "de dreapta")
In fine, referitor la bani, vad ca si ei iti iau dreptul de autor (daca esti mai sarac), si ai sa vezi ca pe masura ce evolueaza o sa inceapa sa-ti ceara bani per melodie si nu per luna de folosire a programului.
Pana la urma, ar fi si enervant ca un copil sa apese pe un buton (sa i se genereze o melodie) si sa se bata cu pumnul in piept ca-i mare talent muzical (normal ca nu merita dreptul de autor, pt ca nu-i el autorul melodiei). Dar atata timp cat rezultatele sunt inutile.. firmele astea se bucure sa-ti ia un ban, cum o fi numai sa-l dai, si-ti vinde si programul si melodiile cu tot cu drepturi de autor, (sa te speli pe cap cu ele.. ca daca facea hituri, nu ti le dadea pe 2 lei..)

Edited by bursucelu_viesel, 25 June 2020 - 21:58.


#25
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
cum am spus, exista pattern-uri si teorii matematice care ajută muzica să aibă o anumită coerență/. există o întreagă știință numită 'armonie' care se ocupă cu aranjarea sunetelor și suprapunerea frecvențelor. urechea sesizează aceste frecvențe și creierul face anumite calcule în subconștient, de aceea poți sesiza când un instrument este detunat sau când o frecvență este deranjantă

asta nu înseamnă că orice se creează respectând cu strictețe regulile de armonie sau juxtapunere a beat-ului este ok sau hit sau măcar acceptabil
există patternul 4/4 care dă impresia de măsuri complete strofe catren, linii de 8, e un număr perfect, 2, 4, 8, 16, 32
dar există și beat-uri sparte, de exemplu jungle/drum'n'bass, există și muzică ce nu respectă absolut nici o regulă. caută aphex twin sau autechre

#26
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009

View PostFlat, on 26 iunie 2020 - 08:26, said:

există o întreagă știință numită 'armonie'
e si la ritm logica. Auzi noaptea un ciocanit in usa..nici nu te ridici din pat (o fi greseala). Daca ciocaneste de 2 ori intelegi ca e un "semnal" generat de o fiinta care vrea sa comunice ceva. Deja ai un "ceva". Odata stabilit acel ceva, el creaza "asteptari" cu care te joci. E clar ca-i un limbaj cu logica lui, ca altfel nu ne mai placea muzica. In fine, nu vreau sa vb prea multe, ca pana la urma.. noi vorbim si altii.. (AIVA aia din Luxemburg chiar fac si investesc bani seriosi. EI is pe o alta "pista" mult mai lunga si greoaie, si inferioara zic eu, dar ..fiecare cu abordarea lui.)

#27
waterman

waterman

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,372
  • Înscris: 17.05.2004
Te contrazici singur. Întâi zici ca vrei sa faci un soft după care spui ca AI nu e bun și ca logica umană (?) e mai buna și ca tot omul le face mai bine.

Oricum mie personal îmi oare ciudata ideea pe care o vrei tu.
Ce faci creezi un tonomat bagi o fisa și ala scoate niște lălăieli ?

Se chinuie compozitori buni sa scoată hituri, și aia au studii muzicale, crezi ca e așa ușor sa automatizezi asta ?

De curios, pune o melodie din asta generată de softul tău sa auzim cum suna.
Observi ca am zis melodie deși nu orice sunete in ordine reprezintă așa ceva...

#28
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009

View Postwaterman, on 26 iunie 2020 - 17:35, said:

Te contrazici singur. Întâi zici ca vrei sa faci un soft după care spui ca AI nu e bun și ca logica umană (?) e mai buna și ca tot omul le face mai bine.
Cand compui din instinct, nu esti constient de multitudinea de decizii pe care le iei (nici nu-i posibil cred..pan' la urma daca ai fi constient de fiecare pas stanga-dreapta pe care-l faci, n-ai putea sa alergi prea repede/mult, sau te-ai impiedica si cadea). Dar cand iti pui problema "cum am facut piesa asta? ca-mi place" mi se pare bizar sa zici "n-am idee. hai sa punem un calculator sa descopere (prin deep learning)". La asta ma refer ca una-i latura constienta a omului (logica), si alta-i latura inconstienta ("inspiratia/talentul").
Referitor la exemple din generator.. am salvat din cand in cand niste exemple care mi s-au parut ineresante, dar is foarte scurte (nici pe departe n-am ajuns la a face 2 melodii care se completeaza, nici n-am ajuns la a-i da multe instructiuni dpdv armonic, asa exemplele alea bune-s iesite "din greseala" aleatoriu - ori asa ceva e inacteptabil..nimic nu trebuie sa fie necontrolat (complet aleatoriu) )
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/5IOirrQy8gw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] (sunt din midi)

Edited by bursucelu_viesel, 27 June 2020 - 13:23.


#29
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006
Tare. Acum mai trebuie să îl pui pe Cotabiță să dea o voce peste și ai garantat șlagăr mamaia 1987

Uite cum face un producător adevărat muzica
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/QgwQB5a8920?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


#30
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009

View PostFlat, on 27 iunie 2020 - 21:08, said:

Uite cum face un producător adevărat muzica
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/QgwQB5a8920?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
productia contine enorm de multe "limbaje". Numai folosirea reverbului e o arta in sine. Aici e artistul (muzical) care-si pune amprenta. Nu mai ma priveste. Vad ca altii (J.M.Jarre, AIVA, etc) s-au incumentat la asa ceva spre surprinderea mea.

#31
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,557
  • Înscris: 06.03.2016
Programele de genul, cum e și AIVA, sunt utile pt. diverse companii software, producători de filme ș.a. Dar nu văd de ce și-ar pierde timpul un producător de muzică cu așa ceva. Până la urmă de aia e producător, să facă muzica după bunul plac. Nu să modifice un beat mediocru produs de un generator.

#32
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009

View Postred46, on 28 iunie 2020 - 14:26, said:

Programele de genul, cum e și AIVA, sunt utile pt. diverse companii software, producători de filme ș.a. Dar nu văd de ce și-ar pierde timpul un producător de muzică cu așa ceva. Până la urmă de aia e producător, să facă muzica după bunul plac. Nu să modifice un beat mediocru produs de un generator.
De acord. Cu mentiunea ca marea majoritate a producatorilor apeleaza la cant-autori sa le compuna melodia (peste instrumentalul facut deja). Ori asta e cam nefiresc, dar a dat specificul muzicii moderne. In mod normal pe o melodie o orchestrezi cu o orchestratie.. si nu faci o orchestratie (a unei melodii inexistente) ca mai apoi altcineva sa inventeze o melodie peste orchestratie (e un non-sens dar asa se intampla).

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate