Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Afacere prelucrari mecanice

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
alexandruzisalex

alexandruzisalex

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 19.06.2020
Salut!

Dupa o perioada in care am lucrat la patron, m-am decis sa o iau pe drumul meu.
Alaturi de inca 2 asociati, ne-am decis sa deschim o mica afacere.

Toti trei suntem ingineri de productie. Nu avem buget de sute de mii de euro dar speram sa reusim.

Pentru inceput, ma gandeam sa achizitionez niste strunguri/freze/masina de rectificat.
Am vazut ca s-ar invarti la 5-6k euro +- per unitate.

Am gasit si niste strunguri de pe la Arad ramase de pe vremea tovarasului. Stie cineva daca se poate face treaba cu asa ceva?N-am avut vreo interactiune decat prin facultate si de atunci cam subtire.

Si acum, marea intrebare: ar fi fezabil pe termen lung? Este o paine de mancat? Se pot lua contracte sau acapareaza firmele mari toata piata? Se poate scoate profit ca pe viitor sa achizitionez ceva mai de calitate?

Multumesc!

#2
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
nu stiu in ce productie ai fost tu, insa ca sa pornesti acum la drum pe ramura asta, sa prinzi contracte care sa-ti amortizeze investitia, apoi sa si faci profit, eu cred ca e un esec din start.

pt a prinde contracte bune trebuie sa ai atelier de productie care sa lucreze cu scule pe masura, mai exact direct cu cnc-uri.

ca si om ce am trecut prin productie cu exact asemenea scule, precum si cele de pe vremea tovarasului de care vrei sa si cumperi, iti spun din experienta.

apoi, strungul nu lucreaza de unul singur. strungari cat de cat mai tineri cu care sa te si dezvolti apoi sigur nu gasesti. cu vechiul strung si fara om cu experienta pt a putea face produse de serie, esti mancat din start. cand omul lucreaza unicate/serie mica, dar mai ales manual, nu prea va avea acelasi produs pe toata linia, va avea si ceva rateuri. daca nu stie sa lucreze si cu sculele moderne de strung/cnc, mai rupe cate un suport de 800-1000 de euro, placutele si ele le mananca pe paine pt ca nu are habar sa le foloseasca pe cele potrivite materialului, regimului de aschiere si restul parametrilor, vei baga bani de nu ai stii ce e cu tine.

nu mai spun de uzura specifica acelor strunguri ce de ani de zile au hamalit in diverse ateliere. alea mici bulgaresti erau printre cele mai robuste, mai robuste chiar decat cele ale noastre de la arad (da, tot acolo se produceau). sa ai si un mecanic priceput. chiar de zici ca e simpla cutia de viteze si de avans la acele strunguri, sa aiba habar si de reglajele fine. sa ai un arbore si in loc de cilindru sa iasa un con, iti da clientul cu ele in cap. asta e valabil si la cnc chiar. afacerea nu este doar un strung la 380 si baga mare ca iese banul indiferent.

la cnc-uri faci programul, piesa 0 si apoi dai drumul. operatorul face masuratorile, reglajele aferente daca are si competenta necesara, grija de scule, etc. asa poti sa fii mai sigur ca o sa ai capacitatea si de serie medie spre mare pt a putea dezvolta.

apoi, trebuie sa vezi si piata. esti intr-o zona cu potential industrial? ai ceva perspective acolo? pt o firma mica sa prinda si contracte, trebuie sa ai si ceva site de prezentare, un portofoliu, chiar si poze cu zona de productie. altfel vei fi ca un atelier de strungarie care mai invarte cate un fier pt cine stie ce service auto sau o alta firma mica ce mai carpeste si ea ceva si face la strung anumite piese pt a tine si costurile mici.

parerea mea este ca inceputul asa cum l-ai prezentat tu, e un dezastru din start si bani aruncati pe fereastra.

#3
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,786
  • Înscris: 12.01.2018
stati 3 si cine lucreaza?

#4
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

 alexandruzisalex, on 19 iunie 2020 - 17:32, said:

Si acum, marea intrebare: ar fi fezabil pe termen lung? Este o paine de mancat? Se pot lua contracte sau acapareaza firmele mari toata piata?,

Nu,ca sunt altii care au deja CNC-uri si lucreaza de 10 ori mai rapid ca voi si mai ieftin.Cum spunea si @Danny Darke vremea SN-urilor a apus si nici nu mai gasesti  specialisti care sa lucreze pe ele.
Piata din Romania e redusa pe partea de prelucrari mecanice,industria fiind bagata in pamant de stim cine.
Eu va vad daca va dati mari ingineri,sa proiectati ceva masinarie mica de nisa,poate ceva pentru agricultura si sa iesiti cu un produs finit pe piata. Componentele principale se pot cumpara din China si sa faceti numai asamblare in Ro si eventual niste piese mai mici pe strunguri de Arad pana v-ar creste afacerea.
Ca sa va faceti o imagine de ansamblu a pietei mai ales a celei occidentale ar trebui sa bateti cateva targuri internationale intrun an si sa vedeti ce va veti minuna de cele vazute.

Edited by Kean, 20 June 2020 - 00:30.


#5
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Dacă găsești un strungar adevărat DA.
    Adică unul care a lucrat la strung mecanic.
    La un strung comunist se pot fabrica cam orice fel de piese.
    Un CNC este în general mai rapid dar :
    Ai nevoie de un programator care să scrie programul.
    Ai nevoie de un operator CNC care să aiba mai mult de 2 neuroni în cap.
   CNC-ul trebuie aliniat, programat, supravegheat. Piesele trebuie masurate.
    Până se încălzește CNC-ul scoate numai piese decalibrate.
    De altfel o mașină CNC are nevoie atât de curent electric cât și de aer comprimat.
   În plus nu poți să bagi in CNC orice fel de materie prima.
    Sunt alimentate cu bare speciale din care se debitează piesele.
    Pe scurt o la CNC produci multe piese în timp scurt dar asta nu înseamnă că sunt mai ieftine.


#6
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014

 cspot, on 20 iunie 2020 - 06:03, said:

La un strung comunist se pot fabrica cam orice fel de piese.
  

si la cnc se poate. trebuie doar sa ai magazia de scule si cnc-ul capabil de complexitati mai mari. ba chiar la un cnc in 5 axe poti face un intreg bloc motor dintr-o singura piesa intr-o singura tura. bagi materialul brut si scoti piesa finita. insa pt asta ai nevoie de tatici in meserie, ceea ce aici nu este cazul nici de departe

 cspot, on 20 iunie 2020 - 06:03, said:

Un CNC este în general mai rapid dar :
Ai nevoie de un programator care să scrie programul.
Ai nevoie de un operator CNC care să aiba mai mult de 2 neuroni în cap.

in functie de cnc da, iar programatorii care sunt si bazati pe cunostinte, costa. daca e serie mare, se poate face un parteneriat, insa si acolo sunt ceva costuri. programarea se face in avans, asadar trebuie sa fie si un buffer de comenzi pt a compensa orice timp pierdut. daca e serie mica sau unicate, programatorul trebuie sa fie acolo permanent, sa poata face si corectiile necesare, sa fie efectiv in procesul tehnologic.

operatorul trebuie sa stie si el ce face, daca iei pe unul care stie doar start-stop (am vazut  gramada de astfel de indivizi), nu faci productie cu el. ori care nu are habar de sdv-uri. te mai trezesti si cu piesa aruncata prin tavan, ori cu ala ca-si sparge capul si apoi mai dai declaratii la itm sau politie pt ca omul e prea prost. sunt destui.

 cspot, on 20 iunie 2020 - 06:03, said:

   CNC-ul trebuie aliniat, programat, supravegheat. Piesele trebuie masurate.
  

si un strung normal trebuie aliniat, supravegheat si piesele executate masurate. ce diferenta vezi intre cele 2? ca eu nu gasesc niciuna in acest sens

 cspot, on 20 iunie 2020 - 06:03, said:

Până se încălzește CNC-ul scoate numai piese decalibrate.
  

total gresit. sn-ul trebuia incalzit, pt ca de obicei statea in cele mai naspa conditii iarna. trebuia incalzit uleiul. ghidajele si restul oricum nu le incalzeai cu nimic. tu crezi ca statea careva cu flacara sub strung cum vedeai pe drum ca incalzeau camionagiii motorul la rabe si saviem?

observ ca scrii in necunostinta de cauza. un cnc trebuie sa stea la o temperatura ambientala de 22 si pana la 25 de grade pt a isi putea pastra precizia si parametrii de functionare. temperatura interioara de obicei este mult mai mare si asta ii dauneaza. in functie de cnc, unele au protectie ca la ~40-45 de grade ambiental sa se opreasca de tot. asta pt ca sistemul de racire nu mai poate face fata, iar partea electronica, cat si mecanica deja sufera prea mult.

 cspot, on 20 iunie 2020 - 06:03, said:

De altfel o mașină CNC are nevoie atât de curent electric cât și de aer comprimat.

daca ai atelier mecanic, fie el doar cu sn-uri, tot ai nevoie de instalatie de aer comprimat. ca trebuie anumiti parametri pt un cnc la instalatie, e alta treaba, insa e necesara indiferent.

 cspot, on 20 iunie 2020 - 06:03, said:

   În plus nu poți să bagi in CNC orice fel de materie prima.
Sunt alimentate cu bare speciale din care se debitează piesele.

ba poti sa bagi, insa in functie de material, e posibil sa ai nevoie de o pregatire anterioara. asta daca nu ai materiale standardizate si cumperi orice fel de bara ovalizata sau alte deformari care ori iti maresc timpul de fabricatie, ori iti buseste cnc-ul in caz ca e nasoa de tot.

bare speciale? ia zi colegu, care sunt acele bare asa de speciale? ce anume le face speciale si ce anume caracteristic le face speciale?

 cspot, on 20 iunie 2020 - 06:03, said:

Pe scurt o la CNC produci multe piese în timp scurt dar asta nu înseamnă că sunt mai ieftine.

daca suntem intr-o era unde o prelucrare mecanica cere din start precizie, nici nu mai incape vorba de a compara un cnc cu un strung normal. evient ca si costurile sunt pe masura, insa clientul plateste pt toate astea. vrea piese la micron? pai plateste tot procesul tehnologic, nu poate avea pretentii de altceva.



ca mi-am adus aminte acum. in treaba asta cu strunguri ori cnc-uri, trebuie foarte bine organizata partea de colectare a deseurilor. cele de span in principal, apoi cele cu lichidul de racire, etc. contracte cu firme ce se ocupa cu asa ceva, furnizori dar si colectori ai deseurilor. absolut toate astea costa o sumedenie de bani, fie ca ai sau nu productie, ei trebuie platiti.

fiind atelier de prelucrari, avize de la mediu, pompieri si toate cele. tot felul de norme in vigoare, instalatii de ventilatie si filtrare, instalatiile de caldura sau aer conditionat, contracte cu medicina muncii si experti in ntsm si psi pt instructajul lunar. nu stiu daca initiatorul s-a interesat de ele, insa nu prea pare. situatia e expusa atat de simplist, incat pare sa fie pe langa domeniu in care vrea sa activeze.



un lucru ce nu l-am mentionat in prima postare. ntsm-ul trebuie respectat la sange. cnc-urile mai au ceva protectii, insa cu un sn, daca operatorul e gura casca sau vreun "smecher" care nu are nevoie de ecrane de protectie sau chiar strungul cumparat nu mai are protectiile active, riscul e foarte mare de a-l lua pe ala de pe batiu pe post de carne tocata. accidentele de strung sunt extrem de periculoase, iar mortalitatea este peste 90%, daca nu mai mult.


asteptam de la initiator mai multe date vizavi de ce s-a gandit sau vrea sa faca. altfel discutam de pe margine fara rost.

Edited by Dany_Darke, 20 June 2020 - 08:33.


#7
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,786
  • Înscris: 12.01.2018
strungarul bun are strungul lui acasă și-și face treaba.
foarte bine că vreți să faceți ceva pe cont propriu DAR dintr-o firmă mică NU pot trăi 3 familii

#8
havefunwithus

havefunwithus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 172
  • Înscris: 29.03.2013
Cel mai fain pe lume e sa ai pe cine da vina cand lucrurile nu merg bine.

#9
reti

reti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 254
  • Înscris: 29.07.2007
Trei patroni si zero angajati.....la strung daca nu lucrezi degeaba angajezi. Merge treaba daca faci lucrari de calitate. Rabdare si un strung bun.Nu stiu cam ce lucrari poti aduce...sa faci si bani sau norma de piese multe si standardizate,Dar stiu cativa care fac bussinesul asta destul de decent si traieste super bine,dar lucreaza el si nu are alti angajati. Materia prima este garla pe piata. Si unul din ei are strung pe lagare un TOS si face niste piese de iti sta mintea in loc. Trebuie sa fiti in bransa cu lucrari de genul asta sa poti canaliza spre tine genul asta de lucrari.sau sa deservesti pe alti care dau in lucru in mod constant la ateliere de genul asta de prelucrari mecanice.
Bafta.

#10
alexandruzisalex

alexandruzisalex

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 19.06.2020
Va multumesc pentru raspunsuri!

 EMPP, on 19 iunie 2020 - 22:34, said:

stati 3 si cine lucreaza?

Pentru inceput muncim toti 3. Pe viitor, daca merge bine treaba, nu e exclus sa angajam si sa reducem volumul de munca. Dar pentru inceput, ne bagam noi.

 Dany_Darke, on 19 iunie 2020 - 20:38, said:


pt a prinde contracte bune trebuie sa ai atelier de productie care sa lucreze cu scule pe masura, mai exact direct cu cnc-uri.


CNC urile sunt prima optiune. Ideea este ca sunt semnificativ mai scumpe, se amortizeaza mai greu, iar in caz de esec gaura e mai mare.
Avantajul ar fi ca stim toti 3 sa lucram pe cnc, pe strung ar fi trebuit sa invatam.

Deci ar trebui sa-mi iau gandul de la strung.

 Dany_Darke, on 19 iunie 2020 - 20:38, said:


apoi, trebuie sa vezi si piata. esti intr-o zona cu potential industrial? ai ceva perspective acolo? pt o firma mica sa prinda si contracte, trebuie sa ai si ceva site de prezentare, un portofoliu, chiar si poze cu zona de productie. altfel vei fi ca un atelier de strungarie care mai invarte cate un fier pt cine stie ce service auto sau o alta firma mica ce mai carpeste si ea ceva si face la strung anumite piese pt a tine si costurile mici.



Activitatea s-ar desfasura in judetul Alba. Evident, se poate face o relocare in Cluj/Sibiu/Mures in functie de potential.

Asta ma nelinisteste cel mai tare. Lipsa contractelor.  Pentru a prinde contracte, am nevoie de crediblititate. Pentru credibilitate, am nevoie de lucrari executate si calitate. Ca sa pot avea lucrari, trebuie sa vin cu ceva in plus fata de concurenta, pe scurt un raport calitate pret mai bun.

Acum intrebarea e, as putea tine pretul scazut si totusi sa am profit?  Cat ar trebui sa fiu pe minus pana sa ajung pe linia de plutire?

#11
havefunwithus

havefunwithus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 172
  • Înscris: 29.03.2013
Ce nu ti-a placut la patron?

#12
Corl

Corl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 599
  • Înscris: 11.04.2006
Deci nu aveti comenzi si nici scule . Singurele scule care va sunt accesibile nu stiti sa le folositi .
Cel mai bine ar fi sa faceti o proba . Incercati sa obtineti o comanda si sa o executati undeva .

#13
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,044
  • Înscris: 09.08.2005
Proba nu se face pe comenzi reale. Proba se face pe banii și timpul tău pentru că există șanse mari s-o dai în bară. Și nu-ți permiți să faci asta primului client că altul nu mai pupi...

#14
donmarcoluciano

donmarcoluciano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 15.10.2008
Ce sa zic, multe comentarii descurajante si pe langa.
Detin atelier de prelucrari mecanice prin aschiere (afacere de familie) cu utilaje clasice cu doua masini de frezat, doua strunguri, masina de danturat, doua masini de rectificare (plana si rotund int/ext) coloana de gaurit si scule cat cuprinde, tratamente termice, SDV-istica.

Ghiciti ce...produce cat pt 3-4 familii lejer, iar pe partea de CNC, externalizez catre un partener si cel putin pe perioada starii de urgenta/alerta i-am dat de munca cat sa-si poata plati angajatii si ratele la banci.
Pe parte de online am zilnic 1-2 cereri de oferta iar fizic clientela formata ori din recomandari de la clienti.

Secretul este sa stii sa faci matrite, stante succesive, simultante si simultan-succesive (numai vazand un produs finit ori proiect, sa iti poti imagina din start cum trebuie executata o stanta) si sa ai capacitatea sa realizezi si utilaje de productie gen rauliere, mori, prese hidraulice de stantare dedicate (e multa munca dar aici ies bani) si sa folosesti oteluri calitative.

Cine zice ca iti trebuie neaparat CNC-uri ca sa faci bani, inseamna ca habar nu are meserie... iar ca fapt divers la noi se lucreaza de dimineata pana seara tarziu, inclusiv sambata pt a face fata comenzilor. Niciodata atelierele clasice nu vor disparea, apoi pana si atelierele cu CNC-uri apeleaza la noi pt a efectua rapid anumite parti componente, tocmai pt ca dureaza proiectarea, ajustarea/reglarea etc etc etc.

Singura problema ca sa zic asa, sunt clientii care au firme de productii in serie, dar NU AU PERSONAL calificat care sa stie sa monteze o stanta pe un simplu berbec. Atentie la astia ca dau paguba datorita habarnismului si le trebuie explicatii ca la manual ca sa poata monta o banala stanta Posted Image

#15
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,200
  • Înscris: 08.12.2006
Deci...stai sa inteleg...voi 3 v ati lasat deja de locul de munca de la patron unde , presupun ca, va castigati un salariu oarecare...si de abia acum voi va puneti problema daca afcerea voastra are potential sau nu, adica nu v ati facut dinainte un plan de afacere, nu v ati facut niste studii de piata si potentiali clienti, si mai mult,intrebati acum chestiile aste pe un forum unde puteti primi raspunsuri ..vrute si nevrute.......good job men...sunteti cei mai tari afaceristi, va prevad un viitor stralucit

Asta stii cum e...imi aduc aminte de o faza super amuzanta de pe vremea cand faceam naveta cu trenul de la Bucuresti la Ploiesti...intr o vineri dupa amiaza, trenul plin , se pune in miscare si tocmai ce parasea gara de nord. O tipa de langa mine care pana atunci statuse foarte relaxata, dintr o data sare ca arsa si ma intreba...nu va suparati, trenul asta merge la Brasov? (Era ruta bucuresti stau mare, deci brasov era in drum)...si eu ii raspun...nu cred....dintr o data s a inverzit la fata...aoleu...cum, nu merge la brasov...ii zic...tarziu domnisoara, daca vreti, sariti din mers pana nu prinde trenul viteza mai mare. Am linistit o apoi si i am zis ca trece prin Brasov fara doar si poate.

#16
Corl

Corl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 599
  • Înscris: 11.04.2006

 radunic, on 06 iulie 2020 - 21:54, said:

Proba nu se face pe comenzi reale. Proba se face pe banii și timpul tău pentru că există șanse mari s-o dai în bară. Și nu-ți permiți să faci asta primului client că altul nu mai pupi...
Pai daca o dai in bara te duci la donmarcoluciano si il rogi sa refaca totul pe banii tai . Sau refaci comanda pana iti iese pe banii tai . Banuiesc ca macar niste bani are initiatorul ca daca sunt trei oameni fara scule , fara comenzi , fara bani si fara initiative  nu prea e clar ce afacere vor sa faca .

#17
gabri05

gabri05

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 20.11.2011
Eu am un astfel de atelier complet echipat cu utilaje noi. Fără CNC din păcate și asta e greșeala cea mai mare. Totul este echipat și sunt exact la început cu activitatea. Practic nu sunt comenzi și asta pe timp de vară când activitatea ar trebui să fie în floare. Îmi pare rău de timpul alocat dezvoltării proiectului și banii investiți. Sincer aș vinde în secunda doi dacă n aș fi ținut să tin 3 ani investiția. Aș preda cu totul afacerea unor oameni mai pricepuți însă nu am cui.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate