Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Informatii anexa de lemn la o casa veche

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
Salut, intentionez anul acesta sa fac o anexa pe structura de lemn la o casa mai veche. Vreau sa va spun ce am de gand si cine poate sa imi raspunda cu indicatii/corecturi/pareri.
Ceva similar cu ce vreau este intr-o postare pe misiunea casa:
https://www.misiunea...-garaj-din-lemn

Deci, momentan asa este planul meu:
O anexa de lemn de aproximativ 4mx5m langa casa, ce va fi folosita in special pentru depozitare si eventual o luna pe an in august va fi locuita. (pe viitor e posibil sa fie locuita mai mult)

-fac initial o centura de beton, 40 cm in pamant si 20 cm in sus, si in interior o placa de 5-10 cm grosime, peste care fac anexa, prinsa cu prinderi spciale de lemn in beton. cu plasa de buzau de 4mm in placa si in centura.
-dau o amorsa bituminoasa in locul unde va venii apoi lemnul
- fac structura de lemn din patrati de 10x10 cm
-fac contravantuirile, suporturile de geam/usa, grinzile la planseu (unde nu planuiesc sa pun cine stie ce greutate) si capriorii la acoperis din lemn dreptunghiular de 5x10 cm
-astereala de scandura de 2-2,5 cm, peste care pun folie anticondens si apoi tabla ondulata rosie
-peretii pe exterior ma gandesc sa ii fac din OSB3 de 12 sau 15 placat apoi cu polistiren de 10, sau din scandura de 2,5cm placata tot cu polistiren de 10
-pe interior, inca nu am decis, ori OSB3 cu polistiren, ori rigips, cel mai tentant mi se pare lambriul de lemn, dar interiorul il voi face mai tarziu, dupa cateva luni.
- in interiorul peretilor, as vrea sa las liber, sau ar trebui polistiren/vata bazaltica i ncaz ca va fi locuita mai mult cladirea?
- prinderile la lemn vor fi cu vincluri speciale de lemn
-la podea/tavan, ma mai gandesc, ori OSB ori lambriu ori scandura.

Ce parere aveti? Ma intereseaza in principal daca grinzile la planseu si capriorii la acoperis de 5x10 cm sunt suficienti, cu distanta de 62,5 cm intre sa zicem, si as dori sa stiu diferentele intre OSB3 si scandura la peretii exteriori, si ca pret, dar mai ales ca OSB-ul e drept si uscat, iar scandura va lucra in timp si se va ingusta, cam care sunt avantajele si dezavantajele celor doua optiuni?
Iar lemnul, adica structura, capriorii, etc, sa ii dau cu ceva? adica ori grund, ori ulei de in,..sau altceva?

#2
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,573
  • Înscris: 10.01.2019
Daca nu faci fundatia la adancimea de inghet atunci cel putin in colturi trebuie sa pui cuzineti la acesta adancime. Pereti exteriori de OSB de 20, pr interior structura (pt gips carton), vata minerala si gips carton (pe pereti si tavan). Pe exterior un specialist iti poate indica ce poti da decorativ pe OSB. Lemnul trebuie tratat pt ignifugare si anti daunatori. Grinzile cred ca sunt suficiente daca le pui pe cant.

#3
danwd

danwd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 973
  • Înscris: 05.03.2018
Cateva observatii imi permit sa iti dau eu.
1. Fundatia trebuie dusa la limita de inghet adica minim 90 cm altfel risti ca unele laturi sa se lase.
2. Acolo unde vor veni talpile pui o membrana bituminoasa si in plus talpile le dai cu amorsa bituminoasa pensulabila, ideal in 2 straturi
3. Asa e ca nu ai citit comentariile din linkul atasat ? Primul raspuns sugera sa fie folosite sectiuni rectangulare si se explica si de ce. Structura o faci din dulapi de sectiune 15/5 cm din 2 considerente: a) Economie de material cu 33% b) Ceea ce este mai important, mai ales ca spui ca in viitor anexa va fi locuita permanent, poti pune izolatie mai groasa c) Rigli de 10/10 se torsioneaza cand se usuca dand probleme in realizarea planeitatii ceea ce la dulapi pe sectiune de 15 cm nu se intampla.
4. Sectiunea dulapilor de la planseu ( care conform schitei tale vor sustine si popii de reazam a coamei acoperisului) la o deschidere de 4 m este de minim 22-25 cm ! La sarpanta poti folosi aceeasi sectiune ca la pereti adica 15/5 cm. ah si sa nu uit sub popi obligatoriu talpa din capat in capat ca popii sa nu descarce individual pe cate un dulap de planseu.
5. Rigidizare peretilor exteriori mai bine cu OSB de 15 mm, iesi si mai ieftin si face o rigidizare mai buna.
6. Astereala de scandura peste care obligatoriu folie si obligatoriu caroiaj de sipci unul vertical pe urma cel orizontal pe care se va monta tabla. Daca vei monta direct tabla pe folie condensul nu se poate scurge in timp ducand la putrezirea asterelei.
7. Izolatie in interior cu vata (ideal bazaltica) dar poti folosi si la sul, cu bunele si relele care vin la pachet, la nivelul interior a structurii inchizi cu folie bariera de vapori peste care as pune un caroiaj de minim 2 cm peste care vii cu rigips direct
Tratament fungicid, insecticid si ignifug a tuturor elementelor de lemn, ideal inainte de montaj de exemplu poti folosi Bochemit, Tytan, Setistop etc

Totusi in pofida a ceea ce am scris mai sus cel mai bine ar fi sa consulti o firma de proiectare sau un structurist pentru un proiect documentat, de care oricum vei avea nevoie pentru eliberarea AC (Autorizatie de Constructie) fara care legal nu poti construi in Romania.

#4
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
danwd  mersi de raspunsul detaliat, as mai vrea sa te intreb cate ceva
-daca folosesc 15x5 in loc de 10x10, baza de sus a peretelui care e de 5cm, chiar daca va avea suporti, este suficient de stabila si rezistenta? ca nu va fi pusa pe cant ca la planseu.
-am citit asta ca dreptunghiularele sunt mai bune ca patrate, dar ma gandeam ca la acoperis si planseu este mai important acest aspect, dar voi face asa cum spui.
-sub popi da asa aveam de gand sa pun talpa din capat in capat
-daca si pe termen lung va fi locuita doar in luna august cand e cald, mai  e necesar si izolatie in interior? sau ajunge pe exterior?
-voi pune acele sipci peste folia anticondens cum ai spus
-cineva imi spune ca e mai ietin scandura in loc de osb la exterior, dar eu prefer osb din ce cunostinte am ca e mai bun, e mai uscat si mai drept si rigidizeaza, asa este?
-Sectiunea dulapilor de la planseu de 25 cm, aici vreau mai multe detalii ca mi se pare mult. te referi la lemn de 10x25? ca eu aveam de gand doar 5x10 sa pun, si avand in vedere ca nu va sustine greutate, mi se pare suficient, si cu o grinda peste perpendiculara care sa tina popii acoperisului.
-acele sipci peste folie, in acelea sa inteleg ca bat tabla, de cat sa fie, de 2x5? si cat de dese?
- si o ultima nelamurire, la interior acel caroiaj intre bariera vapori si rigips, din ce se face? sipci de 2x5?  se poate pune lambriu de lemn in loc de rigips?

#5
campnou

campnou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,268
  • Înscris: 10.05.2011
Scuze că cer informații pe topicul colegului, vreau sa acopere o terasa de 4x4, acoperiș in 2 ape de maxim 1m înălțime, cu țiglă ceramică, vreau stâlpi doar la cele 4 colturi, întrebarea ar fi ce dimensiuni ar trebui sa aibă structura, de lemn, mulțumesc

#6
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
si inca ceva danwd: daca folosesc 5x15, in cei 5 cm nu prea e loc sa prind doua placi de osb.. la 2 cm de marginea osbului cum se spune, ar insemna pe stalp la 0.5cm ... :)) ce propui pentru aceasta situatie? ca daca pun cate doua bucati de 5x15, e ca si cum as pune 10x15 si insemana mai mult lemn

#7
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
am inteles de aici de pe site, ca se poate face la acoperis fara astereala si fara folie anticondens, daca e un pod mic, nelocuibil, e ok si asa fara astereala?

#8
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
legat de grinzile de 10x10, am in fata casei in picioare de vreo 3 ani afara doua grinzi de 10x10 ce nu le-am mai folosit de mai demult, si desi au trecut prin ploi si zapezi par a fi drepte c noi, poate doar capatul de jos de pe pamanat vreo 15 cm nu mai e bun.

#9
danwd

danwd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 973
  • Înscris: 05.03.2018
Pentru a intelege mai bine structura framing trage o ocheada aici la colegul care a construit DIY, dupa care daca mai ai nelamuriri te ajut cu placere:  Casa pe structura din lemn (sau aventura constructiei in regim diy)

Edited by danwd, 11 March 2020 - 18:55.


#10
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
mersi danwd, am citit ieri si azi.
uite ce as mai intreba, mai respira peretele daca il imbrac pe interior cu bariera de vapori?
si pe exterior, sub polistiren, poti explica ce ar fi mai bun dintre osb3 de 15 si scandura uscata in uscator de 25? stiu ca osb-ul este uscat si tratat si ca rigidizeaza si ca e mai plan, dar scandura e mai groasa si fiind uscata lucreaza mai putin.

#11
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,830
  • Înscris: 17.03.2008
Daca pui polistiren la exterior, sigur vei obtine condens in vata. Oricat de bine vei izola contra vaporilor.
Iti trebuie fatada ventilata.

#12
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
si daca in interiorul peretului las aer? ar trebui sa fie punctul de roua in polistiren nu? ca e mai cald si lemnul.

#13
sacos

sacos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,830
  • Înscris: 17.03.2008
Sa pui 10 cm de polistiren, fata bariera de vapori..... Nu stiu!...
La 10 cm de polistiren nu cred ca punctul de roua este in interiorul lui. Dar poate ma insel....


#14
danwd

danwd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 973
  • Înscris: 05.03.2018

 andrei1221, on 12 martie 2020 - 14:33, said:

mersi danwd, am citit ieri si azi.
uite ce as mai intreba, mai respira peretele daca il imbrac pe interior cu bariera de vapori?
si pe exterior, sub polistiren, poti explica ce ar fi mai bun dintre osb3 de 15 si scandura uscata in uscator de 25? stiu ca osb-ul este uscat si tratat si ca rigidizeaza si ca e mai plan, dar scandura e mai groasa si fiind uscata lucreaza mai putin.
Rolul barierei de vapori este de a diminua la minim migrarea vaporilor in structura peretelui care vor stagna in izolatia acestuia.
Poti monta la exterior peste OSB (nu cherestea!) o folie anticondens si sa plachezi peretii cu lambriu de fatada montat pe sipci verticale in acest fel elimini riscul de a ramane blocati vaporii in structura insa pierzi la coeficientul termic sau poti monta pe exterior vata bazaltica de fatada cum fac eu (Casa din Luna) sau poti urmari cum a facut colega @DIY la constructia anexei in jurnalul '' Casa din Canepa'' incepand cu pag 22.

#15
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
salut danwd, mersi de sfaturi, si mai am ceva sa te inteb.
daca la structura si capriori folosesc 5x15, la planseu ce sa folosesc? ce sectiune si ce dinstanta intre ei?
iar coama si poii, iarasi ce sectiune?

in conditiile ca podul va fi gol, sau doar cu dulapi ramasi, sa pun ceva gen 20x25 mi se pare enorm de mult

Edited by Dany_Darke, 14 March 2020 - 18:20.


#16
danwd

danwd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 973
  • Înscris: 05.03.2018
La o deschidere de 4 m si planseu cu trafic mic este suficient sectiune 5x20 cm ( ideal ar fi 5x22/25 cm in caz ca vei depozita lucruri grele) la un interax de 40 cm care vor fi rigidizate cu traverse din 1,5/1,5 m sau mai des. Pe axul de 5 m am inteles ca va veni o talpa (grinda) pe care se vor monta popii de la sarpanta. Planseul ar trebui sa arate cam asa : Attached File  IMG_0682.JPG   414.24K   17 downloadsAttached File  IMG_0676.JPG   410.75K   15 downloads Evident ca la tine grinzile se vor rezema pe peretii exteriori, aici am avut o deschidere mare.

#17
andrei1221

andrei1221

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 10.03.2020
multumesc. mi-ai fost de mare ajutor cu aceste sfaturi.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate