Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...
 Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani
 

Casa P+1+M

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
1245 replies to this topic

#919
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Electrovana normal deschisa te inunda daca ajunge apa undeva si pica diferentiale, poate una motorizata ar fi mai indicata.

La incalzire nu ai nevoie de grupuri de ameste si pompare pe cele 3 distribuitoare, aceste trebuie sa fie simple ca AT sa poata fi de 30-35 grade si astfel sa castigi eficienta la gaz si elimini si consumul electric. Daca se pune o pompa puternica langa butelie trebuie sa ajunga, atata timp cat pasul ipat nu e foarte rar, adica suporta un delta T marit. DAR fara GPA-uri scapi de foarte multe dureri de cap cu reglajele. Daca consideri ca nu iti ajunge o pompa mai poti monta ulterior, dar daca vrei sa folosesti centrala in regim continuu cu senzor exterior si aceasta doar sa compenseze pierderile atunci sigur si centrala va merge pe putere mica, deci nu e neaparata nevoie de debit mare.

La ACM eu personal nu vad rostul sa ridici temperatura prea tare, cresc pierderile termice din boiler si ai o vana de amestec de servisat, poate o temperatura putin marita ca sa fie universal valabila ar fi mai indicata, si unde e cazul se amesteca cu rece la baterie.

#920
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019
Așa cum zice și Prototype2, recomand sã renunți la pompe și GPA-uri, daca ai IPAT in toatã casa. Daca crezi tu cã nu va face fațã pompa interna centralei (poți sã verifici în manual CT curba de funcționare pompa), lasã un cablu de alimentare in cutia distribuitorului, și adaugi ulterior pompa. Cablul de alimentare e bun pe viitor și daca cumva vrei sa adaugi actuatoare pentru fiecare circuit IPAT, sã poți închide un traseu la o temperatura setatã individual pe încãpere.

La ACM, trebuie sa verifici ce pierdere de cãldurã are boilerul, dar și la ce temperatura te simți tu confortabil. Pentru cã eu am un boiler mic incorporat in CT de doar 40L, am preferat sa încãlzesc apa la 55gr, și imediat sub centrala folosesc o vana de amestec cu trei cai, gandindu-mã cã așa mãresc rezerva de ACM. Noua ne place apa la 40gr, dar aici e in funcție de preferințele personale. Pentru cã am copii mici, prefer sã știu cã nu existã risc de opãrire, chiar daca dau robinetul doar pe apa calda, vana fiind reglatã sã amestece la 40gr.
Dar mai e aspectul Legionella. Centrala mea încãlzește destul de des la temperatura mare, ca sa elimine Legionella din boiler, ceea ce o face destul de ineficienta. Sper sa pot regla cumva producerea de ACM in funcție de un orar prestabilit, și sã nu facã ACM in rezervor între 23:00 și 06:00.
Extras din CDC:
Install thermostatic mixing valves as close as possible to fixtures to prevent scalding while permitting circulating hot water temperatures above 120°F (49°C).
https://www.cdc.gov/...er-systems.html


#921
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
Nu vreau sa renunt la GPA. Agentul termic produs de centrala va fi in jurul valorii de 50-55 grade si va folosit pentru a alimenta cele 3 GPA-uri precum si pentru a incalzii apa din boiler prin cele 2 serpentine termice pe care le vom inseria. Deasemenea in instalatie avem si calorifere porprosop de pe care imi doresc sa iau prosopul cald cand ies de la dus...nu cred ca pot sa obtin asta daca agentul termic cu care le alimentez are 30-35 grade. Cu riscul de a avea o instalatie mai complexa si de a sacrifica din eficienta o sa aleg comfortul.

Revenind la discutia cu ACM, ar mai fi o solutie cu baterii termostatate la punctul de consum, care ar rezolva problema. Nu prea am vazut insa baterii termostatate pentru chiuvete sau pentru bucatarie.

Edited by angajatul_anonim, 18 February 2023 - 12:04.


#922
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postangajatul_anonim, on 18 februarie 2023 - 12:03, said:

Agentul termic produs de centrala va fi in jurul valorii de 50-55 grade si va folosit pentru a alimenta cele 3 GPA-uri precum si pentru a incalzii apa din boiler prin cele 2 serpentine termice pe care le vom inseria.
Pentru IPAT - e prea cald.
Pentru boiler - nu e destul de cald.

Solutia corecta este ca centrala sa faca agent termic la temperaturi diferite ACM vs. IPAT (60 C pentru boiler si 30 C pentru IPAT). Toate centralele actuale stiu sa faca acest lucru.

Prosop cald poti avea si cu 35 C intr-un calorifer, sau cu un incalzitor electric de 150W imersat in caloriferul port-prosop. E cam aiurea sa sa forjezi ditamai centrala la 55 C doar pentru un prosop cald.

https://www.controle...cu-termostat-54

Te indrepti intr-o directie gresita.

Incalzirea cu gaz va deveni tot mai scumpa si pompele de caldura vor domina segmentul rezidential. Normele NZEB deja incurajeaza lucrurile puternic in directia asta.
Am o banuiala ca multi din cei care azi cumpara centrale pe gaz, peste 8 - 10 ani o sa vrea pompa de caldura.
Eu recomand tuturor sa gandeasca instalatia sa fie pregatita pentru pompa de caldura.

Despre normele NZEB si pompele de caldura am scris aici: https://forum.softpe.../#entry29743810

Edited by kolfleading, 18 February 2023 - 12:44.


#923
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
Reformulez atunci, vom avea 40 grade pe circuitul de incalzire pentru IPAT/calorifere si 60 grade pe circuitul de incalzire pentru ACM. Din circuitul de incalzire fiecare GPA va trage cata caldura are nevoie in functie de cerintele zonelor deservite (avem in total 10 zone si 3 calorifere portprosop impartite pe 3 niveluri). Probabilitatea ca cerintele intre diferitele zone sa fie diferite este foarte mare. De ce ma incurca cele 3 GPA-uri in configuratia mea? Fie ca am 40 grade in circuitul de incalzire IPAT/calorifere, fie ca am 55 grade in final la nivelul pardoselii voi putea avea in ambele cazuri 30 de grade. Stiu, dezavantajul principal este ca instalatia devine mai complexa dar mi-am asumat asta.

Privitor la ACM, care solutie consideri ca e mai buna? O rezerva de ACM la 60 grade pe care sa o mixez cu ajutorul unei vane anti-oparire sau o rezerva de ACM la o temperatura cat mai apropiata de cea pe care o folosesc pentru consum (42-43 grade)?

Edited by angajatul_anonim, 18 February 2023 - 15:12.


#924
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
De la inceput mentionez ca nu trebuie sa asculti de mine, este casa ta, faci cum doresti, eu nu te judec pe tine ca persoana prin prisma deciziilor pe care le iei privind instalatia de incalzire. Este in totalitate casa ta, treaba ta. Eu doar o sa enumar niste lucruri din experienta.

1. Pentru surse de caldura care pot modula la putere mica si care pot oferi agent termic la temperatura joasa, cea mai eficienta instalatie este cu cat mai putine separari hidraulice (preferabil nici una) si cu cat mai putine amestecuri (preferabil nici unul).

2. Din experienta proprie am constatat ca incalzirea impartita in zone multe nu asigura confort. Aerul se incalzeste foarte repede, termostatul din fiecare camera opreste camera respectiva, dar peretii raman reci si confortul termic nu se materializeaza.

O instalatie pilotata de camera cea mai rece asigura confort mai bun in toate camerele pentru ca incalzirea merge mai mult si apuca sa se incalzeasca si peretii, tavanul, etc. In primele zile de functionare o sa ti se para consumul prea mare, dar dupa cateva zile consumul revine la normal, in functie pierderile casei.

Cel mult as face o zona per nivel al casei, dar nu mai mult.
La un nivel al casei o sa fie cel mai rece. De exemplu la mine cel mai rece este la etaj. In alte case am vazut ca cel mai rece este la parter. Depinde de arhitectura, termoizolatie, eventuale defecte la termoizolatie, etc.
Nivelul cel mai rece recomand sa fie lasat deschis permanent spre sursa de caldura (sa primeasca caldura oricand porneste centrala pe incalzire) si sa existe un singur termostat ambiental in camera cea mai rece.

Apoi restul nivelelor sa aiba cate un termostat in camera cea mai rece care poate inchide tot nivelul printr-o electrovalva de zona si care poate trimite cerere de caldura la centrala.

Apoi daca tot sunt diferente prea mari intre camerele de la un etaj, se mai poate regla din echilibrarea hidraulica.

3. La sursa de caldura recomand termoreglare climatica (reglarea temperaturii tur incalzire in functie de temperatura exterioara). Ideal ar fi sa gasesti valoarea temperaturii tur cu care temperatura de pe termostat se atinge foarte incet.

4. Tot facand diverse teste si combinatii pe casa mea de cand am trecut la pompa de caldura am descoperit o chestie extraordinara pentru confort. Setez TA la 24 C ziua 06:00-21:00, respectiv 23.5 C noaptea 21:00 - 06:00 si o temperatura tur foarte joasa (28 - 30 C). Pompa de caldura merge cate 12 ore la putere minima in timpul zilei ca sa ridice temperatura cu 0.5 C in camera cea mai rece iar confortul este exceptional in toata casa din cauza ca apuca sa se incalzeasca intreaga structura masiva a casei. Peste noapte temperatura scade dar nu se simte disconfort si nici cand au fost -8 C noaptea n-a scazut sub 23.5C, pompa de caldura n-a pornit noaptea. Poate cand o sa fie -15 C o sa porneasca si noaptea, dar asta se intampla cateva zile pe an.

5. Cu cat e mai complexa instalatia, cu atat e mai greu de reglat si echilibrat toate elementele.

View Postangajatul_anonim, on 18 februarie 2023 - 15:04, said:

Privitor la ACM
Eu pana acum am mers cu 60C si amestec. Este cel mai bun confort, dar consumul este mare. De cateva zile am inceput testele cu boilerul in intervalul 55 - 45 C. Inca nu dau un verdict, inca studiez. Inca nu s-a nimerit sa intru la dush cand temperatura e deja scazuta la 45 C, sa vad daca pot sa termin un dush sau raman fara apa calda.

Recircularea este foarte buna pentru confort, dar cam strica stratificarea in boiler si creste consumul mai mult decat e necesar. Momentan am oprit-o pentru teste, dar nu renunt, e neplacut fara. Trebuie sa gasesc o solutie mai buna dar care sa nu strice stratificarea.

Recircularea este mai complicata cand exista vana termostatica de amestec.

Eu oricum as face instalatie cu vana de amestec pentru ca daca stochezi apa la 45 C este nevoie de o sterilizare periodica (lunara, bilunara) prin incalzire la 60 C si atunci vana de amestec este un element de siguranta.

#925
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
FYI:
https://forum.softpe...0#entry29769130

#926
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
Am montat corpurile de iluminat pentru exterior:

Attached File  IMG-20230222-WA0001.jpg   376.98K   74 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0002.jpg   456.28K   80 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0003.jpg   433.9K   82 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0005.jpg   409.75K   80 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0006.jpg   411.67K   77 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0007.jpg   377.38K   80 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0008.jpg   417.48K   73 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0009.jpg   398.99K   72 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0010.jpg   379.74K   83 downloads
Attached File  IMG-20230222-WA0017.jpg   118.44K   82 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0022.jpg   137.05K   74 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0021.jpg   119.9K   67 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0025.jpg   143.23K   68 downloadsAttached File  IMG-20230222-WA0027.jpg   132.69K   63 downloads

Edited by angajatul_anonim, 22 February 2023 - 21:37.


#927
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
Imi pare rau ca nu reusesc sa surprind in poze atmosfera de la fata locului.
Attached File  WhatsApp Image 2023-02-26 at 02.18.57.jpg   359.4K   42 downloadsAttached File  WhatsApp Image 2023-02-26 at 02.18.59.jpg   157.66K   46 downloadsAttached File  WhatsApp Image 2023-02-26 at 02.18.59 (2).jpg   372.99K   48 downloadsAttached File  WhatsApp Image 2023-02-26 at 02.19.00.jpg   178.16K   53 downloadsAttached File  WhatsApp Image 2023-02-26 at 02.19.02.jpg   343.71K   52 downloads

#928
greenlife

greenlife

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,972
  • Înscris: 29.07.2017
Super au iesit. Alea cu fascicul vertical sunt ceva deosebit. Ce model sunt?

#929
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,900
  • Înscris: 27.02.2008
Sa vezi ce atmosferã vei vrea sa surprinzi când o sa fie curtea verde, ceva flori/copaci,  casa mobilata, etc.

#930
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
https://www.hornbach...u-mat/10555097/
si
https://www.dedeman....nchis/p/1055998

#931
don_King

don_King

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,048
  • Înscris: 26.11.2001
Burnalul ala se opreste peste trotuar  ?

[ https://i.imgur.com/YUt0Ri8.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#932
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
Attached File  WhatsApp Image 2023-03-01 at 19.59.05.jpg   152.24K   40 downloads

Sunt captate in rigole incastrate in trotuare si de acolo ajung in drenul din spatele casei.

View Postangajatul_anonim, on 21 noiembrie 2021 - 22:45, said:

Am finalizat drenul:
Attachment 0.jpegAttachment 1.jpegAttachment 2.jpegAttachment 3.jpegAttachment 4.jpegAttachment 5.jpegAttachment 6.jpegAttachment 7.jpegAttachment 8.jpegAttachment 9.jpegAttachment 10.jpegAttachment 11.jpegAttachment 12.jpeg
Am turnat jardinierele:
Attachment 1.jpegAttachment 2.jpegAttachment 3.jpeg
Avem trotuar si rampa de acces la drum:
Attachment 1.jpegAttachment 2.jpegAttachment 3.jpegAttachment 4.jpeg
S-au decofrat trotuarele si s-a montat o parte din schela pentru termosistem, la care vor incepe sa lucreze de maine...sfaturi ceva? La ce sa fiu atent?
Attachment 1.jpegAttachment 2.jpegAttachment 3.jpegAttachment 4.jpegAttachment 5.jpeg

Dupa mai bine de 1 an de utilizare pot sa afirm ca solutia este eficienta. Reusesc sa drenez cu succes toata apa pluviala desi solul este argilos in zona.

Edited by angajatul_anonim, 01 March 2023 - 20:14.


#933
Bottecchia

Bottecchia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 245
  • Înscris: 26.03.2013
La burlanele alea ce protectie ai sa nu se duca mizerii in drenaj? Ai parafrunzar sus la burlan, sau niste site jos?
Am terminat si eu saptamana trecuta drenul cu tuneluri graf si urmeaza sa racordez burlanele la rigolele incastrate.
Astept sa vad ce plante pui in jardiniere, poate recomanzi si un furnizor. Si eu am umplut jardiniera cu pamant, am mai lasat doar un strat mic pentru pamant mai special pe care sa il amestec si am inceput sa ma uit dupa plante cat mai perene.

#934
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
Au ele un parafrunzar si o clapeta de sens (ca sa nu iasa mirosuri nedorite).
Attached File  WhatsApp Image 2023-03-01 at 21.10.37(1).jpg   199.28K   49 downloadsAttached File  WhatsApp Image 2023-03-01 at 21.10.37.jpg   210.91K   52 downloads

Inca nu stiu ce voi planta in jardiniere. Momentan m-a luat febra instalatiilor si nu-mi mai sta mintea decat la pompe de circulatie, vase de expansiune, butelii de egalizare, vane de amestec s.a.m.d.
Attached File  WhatsApp Image 2023-03-01 at 09.39.36.jpg   139.07K   56 downloads

In prezent la santier ne ocupam de placarea camerei tehnice si de lavabila pe pereti. Saptamana urmatoare incepem echiparea...cred ca am exagerat putin cu complexitatea instalatiei. Sper doar sa se descurce instalatorul si sa reuseasca sa implementeze ce am cerut.

#935
Bottecchia

Bottecchia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 245
  • Înscris: 26.03.2013
La mine tot la camera tehnica se lucreaza zilele astea, dar am trecut azi pe la un magazin cu plante din Pipera si am luat cateva, cate intrau in portbagaj Posted ImageTrebuie sa mai pun putin pamant la saci in jardiniera apoi, peste o saptamana doua, le scot din ghivece si le plantez. Am lasat si pamant sub ea ca sa se scurga apa in surplus si am prevazut o teava de apa ca sa ii pun o automatizare pt picurare.

Attached Files



#936
angajatul_anonim

angajatul_anonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 714
  • Înscris: 22.04.2010
O sa ma ocup si eu de jardiniere odata cu amenajarea curtii. Pana atunci mai am mult de lucru la interior. Asta e rezultatul dupa amorsa si 1 strat de Oskar Total. Acopera bine si nu e nici asa de lucioasa cum ma temeam ca va fi.
Attached File  WhatsApp Image 2023-03-05 at 02.04.19.jpg   94.46K   59 downloadsAttached File  WhatsApp Image 2023-03-05 at 02.04.20.jpg   88.62K   59 downloads

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate