Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Sfat achizitie masina noua buget ...

Companiile de telefoane si pretur...

centrala termica gaz
 Vanzare parte din teren

Iesire din devalmasie -concubinaj

Remediere izolatie planseu pod ne...

Miros parchet
 Sa vedem ce usb-stick-uri aveti s...

Instalatie termica pe Cu - Teava ...

Autentificare aplicatie cod acces

Laptop Facultate
 Modificari ilegale și fara a...

Curs Electrician autorizat?

Dostinex , sa continui sau ?

cum conectez un tv
 

Mikrotik RouterOS - configuratii diverse, tricks, etc

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
235 replies to this topic

#37
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,430
  • Înscris: 18.04.2008
Și eu aveam probleme cu diicot.ro, ro-alert.ro etc și am folosit soluția lui @MembruAnonim și am delegat un /56 în loc de /64

#38
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Nu stiu despre ce solutie vorbesti, dar nu vad legatura intre prefix si MTU. Posted Image
De la RDS primesc un /56 dar in retea dau un /64.
LE: am testat si site-urile respective, functioneaza fara probleme. cu MTU-ul setat in IPv6/ND.

Quote

netsh interface ipv6 show destinationcache
[...]
PMTU Destination Address    Next Hop Address
---- --------------------------------------------- -------------------------
[...]
1492 2a00:5dc0::60:40   fe80::764d:28ff:[...]
1492 2a00:5dc0::60:48   fe80::764d:28ff:[...]
[...]

Edited by MembruAnonim, 25 May 2020 - 20:47.


#39
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
https://forum.mikrot...038f6f8#p797921

Quote

RouterOS version 7.0beta8 has been released in public "development" channel!
What's new in 7.0beta8 (2020-Jun-4 15:04):
*) fixed CLI dependencies for routing menu;

Quote

What's new in 7.0beta7 (2020-Jun-3 16:31):
!) added Layer3 hardware offloading support for CRS317-1G-16S+RM more info here: https://wiki.mikroti...ware_Offloading
!) enabled BGP support with multicore peer processing (CLI only);
!) enabled RPKI support (CLI only);
!) ported features and fixes introduced in v6.47;
!) routing updates, complete status report: https://help.mikroti...Protocol Status
!) system kernel has been updated to version 5.6.3; Posted Image
*) other minor fixes and improvements;

Poate .. poate apare si Wireguard in viitor, daca tot au trecut la kernel asa recent.
Voi instala pe-un router pentru probe aceasta versiune sa vad cum se comporta.

Edited by MembruAnonim, 04 June 2020 - 19:19.


#40
Sclaud

Sclaud

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 712
  • Înscris: 30.01.2012
Ce părere aveți? Merita facut un curs MTCNA? (300 euro preț)

#41
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Ca sa inveti ce? Pentru industrie e fix pix certificarea aia, cam ca o diploma la "spiru".

#42
KyKyKyKy

KyKyKyKy

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,430
  • Înscris: 18.04.2008

 MembruAnonim, on 04 iunie 2020 - 19:06, said:

https://forum.mikrot...038f6f8#p797921





Poate .. poate apare si Wireguard in viitor, daca tot au trecut la kernel asa recent.
Voi instala pe-un router pentru probe aceasta versiune sa vad cum se comporta.

La mine era o eroare pe la boot de-l făcea să intre în safe mode, gata pentru netinstall.

#43
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Am vazut si la ei pe forum cineva cu hAP ac2 ca patise asa ceva, se instaleaza prin netinstall, nu-i mare problema.

#44
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,872
  • Înscris: 21.04.2005

 Sclaud, on 04 iunie 2020 - 21:16, said:

Ce părere aveți? Merita facut un curs MTCNA? (300 euro preț)

Merita , dar nu la pretul ala .
MTCNA e pentru basic, o familiarizare cu RouterOS , Routerboard si cateva notiuni de baza in retelistica . Asta o poti face si acasa dupa ce cumperi un Mikrotik.
Dupa care o sa ai nevoie de MTCRE, MTCNA , MTCWE care in opinia mea e mult mai interesant .
Depinde cine tine cursul si ce se preda .

#45
Sclaud

Sclaud

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 712
  • Înscris: 30.01.2012
Am gasit la acestia: https://www.academia-mikrotik.ro/
Si mie mi se pare putin cam scump pretul pentru 4 zile de curs.
Intre timp mi-a sosit hap ac2-ul de 2 zile si ... urmarind canalul acesta https://www.youtube....odrick4u/videos am inceput sa ma prind cam cum merge treaba.

#46
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Dupa ce-am vazut asta pe canalul respectiv.. o sa zic ca nu prea stie ce face MikroTik Tutorial 90 - Make Your Internet Faster with DNS Fasttracking
Nu te uita la ce fac altii..inca. Porneste de la config-ul initial, intelege-l.
Fa backup-uri regulate in caz ca strici ceva sa ai la ce reveni rapid. din terminal: /system backup save" sau folosind WinBox din meniul Files -> Backup.
Fa backup si cu export, sa-l salvezi si pe acesta pe laptop/pc, folosind in terminal "/export file=20200605-b01".
Exportul contine valorile care sunt modificate de la cele default, daca vrei sa vezi chiar tot folosesti "/export verbose" la care adaugi si partea cu file=, daca vrei sa-l salvezi.
Gasesti destule informatii si ghiduri pe forum-ul si wiki-ul lor oficial.

#47
Sclaud

Sclaud

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 712
  • Înscris: 30.01.2012
Exista undeva o documentație despre cum se configurează o rețea A-Z mikrotik? LAN + Wlan + subneturi / vlan ... Cap coadă. Eventual și security , firewall etc.
Că eu nu prea găsesc decât niște clipuri video îndoielnice și vagi informații pe forumuri.
Mi-am dat seama că sculele au potențial destul de mare dar partea de configurare este foarte alambicată. Nu îmi dau seama exact cum au gândit cei care au lucrat la acest routeros. Cel puțin așa , după primele zile :)

#48
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 244,199
  • Înscris: 08.10.2015
Am vazut pe topicul cu hAP ac2 ca ai dat peste ceva probleme cu VLAN-urile.
Ce merita citit: https://forum.mikrot...ic.php?t=143620
https://wiki.mikroti..._VLAN_switching
https://stubarea51.n...hing-and-vlans/

Un ghid complet nu cred ca este pe undeva. Filmuletele de pe youtube.. doar printre cele de la MUM sa te uiti .. si alea.. unele sunt outdated.

#49
Sclaud

Sclaud

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 712
  • Înscris: 30.01.2012

 MembruAnonim, on 08 iunie 2020 - 20:34, said:

Pana in prezent, de departe cea mai buna resursa de documentatie pe acest subiect.
Multumesc

#50
JohnnyUSA

JohnnyUSA

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 997
  • Înscris: 27.01.2006
@ogo, @ndor, @Tyby, am nevoie de niste sfaturi pertinente pentru a imbunatati acoperirea wireless la casa.

Se da un router RB4011 legat la un ONT RDS. Din pacate, pozitia nu este ideala - camera din spate, etaj 1. In momentul in care am ridicat casa, nu era nebunia cu internetul si nici vizionar nu am fost sa iau acest aspect in calcul. Drept urmare, locatia nu are prevazute prize de retea, cabluri, etc.

Singura optiune ramane solutia Powerline care se pare ca se preteaza tinand cont ca reteaua electrica este monofazica.

Acum, as dori sa leg la RB4011 minim doua AP-uri, unul de exterior pentru curtea din fata si unul de interior care sa acopere punctele moarte.

Ce ar fi de recomandat? La nevoie, pot mari numarul dispozitivelor.

Desi RB4011 acopera cam toata zona, totusi, in colturile cele mai indepartate, semnalul este cam prost si internetul cam “agata”.

PS: vreau ceva pe Ubi.

Edited by JohnnyUSA, 24 July 2020 - 15:28.


#51
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,872
  • Înscris: 21.04.2005
NS M2, NS M5...NS Loco M2..M5 ...

#52
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,800
  • Înscris: 07.03.2006
dintre toate nano-urle doar 5ac loco si 5ac au port gigabit; restul, NS M2, NS M5...NS Loco M2..M5 sunt doar 10/100...
nu cred c-are rost sa investeasca in 10/100...

ca ap (pt interior) oricare dintre ap ac lr / ap ac pro / nanoHD sau daca nu le vrei pe tavan poti incerca inwallAC sau inwallHD (si ai si ceva porturi switched) (preturile sunt crescatoare) - avand in vedere ca folosesti  RB4011 banuiesc ca iti doresti si performate cat de cat pe wifi.
pt exterior  UAP-AC-M-EU (2x2) sau UAP-AC-M-PRO-EU (3x3) (sau orice nano de mai sus daca 10/100 e indeajuns).

Variante si combinatii sunt, ar trebui sa incepi cu bugetul prima oara :) si bineinteles ce asteptari ai dpdv al performantei (tinand cont de clientii folositi bineinteles).

Banuiesc ca esti la curent ca iti trebuie un controller ca sa poti seta ap-urile din gama unifi, controller care poate fi atat hardware dedicat dar si software (VM/windows/).

PS
nano-station-urile de mai sus nu sunt compatibile cu controller-ul de la unifi, caci fac parte din alta gama: airMAX (nu unifi).

#53
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,872
  • Înscris: 21.04.2005
5ac si ac5 loco nu sunt compatibile ca AP-uri.
Ac -ul ubnt-ului nu e compatibil decat cu el insusi . Eu mi-am luat o teapa cu astea .

#54
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,800
  • Înscris: 07.03.2006
da, ptp sau ptmp  doar intre ele (d-aia am si zis ca ap de exterior doar cele cu 10/100).

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate