Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Cariera IT fără diplomă în domeniu

- - - - -
  • Please log in to reply
100 replies to this topic

#91
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostDaniellaa, on 23 mai 2019 - 20:54, said:

Bună
Imi spun povestea puțin�� (skip poveste la alineatul 2)
Sunt studenta în anul 4 la Facultatea de Constructii iar peste puțin timp am licența. Datorită faptului că în perioada 18-19 ani aveam alte priorități și interese știam doar că îmi doream foarte mult să ajung la facultate, să am viața "fabuloasă" de student fără să mă gândesc prea mult la carieră în sine deși eram la profil bazat pe informatică . Am renunțat atunci la ideea de admitere la o facultate gen Matematica-Informatica sau Automatica si Calculatoare și am lăsat totul în voia sorții la admiterea pe baza de dosar.. Astfel am ajuns la Facultatea de Construcții cu o medie bunicica unde în alti ani se intra la Telecomunicații dar în anul meu au fost medii mai mari. Pe parcursul primilor 2 ani toată lumea mă încuraja susținând cu tărie că o să ajung sa iubesc acest domeniu după ce ajung să intru mai mult pe specializare, dar nu a fost deloc așa. Nu mai puteam renunța la facultate pentru că m-am gândit la parinti, care au investit în mine și nu puteam să îmi permit să îmi plătească chirie in Cluj ori facultatea în sine deoarece eu deja pierdeam 2 ani de buget. In toți acești ani am regretat faptul că mi-am ruinat șansa de a studia programare.
  Întrebarea mea este: Am șanse eu ca imediat inginer constructor să îmi schmb cariera fără o diploma pe domeniul IT? De asemenea ce îmi sugerați să fac?
Multumesc!


Stiu pe cineva care a inceput facultatea de info la 30+ de ani, s-a angajat din anul 1 cand iti dai seama ca nu stia mare lucru. Lucrase inainte intr-un domeniu total diferit, si nu era domeniu tehnic. Initial era part time, apoi cu timpul a ajuns la full time spre finalul facultatii.
Daca el a putut sa se angajeze o sa poti si tu, desi probabil o sa trebuiasca sa faci niste cursuri de specializare.

In domeniul IT prin Romania exista o gramada de posibilitati, mai stiu prin Cluj si altii care au terminat Inginerie Electrica la fel ca mine si au ajuns sa lucreze in IT. Avantajul e ca nu iti trebuie cine stie ce investitie ca si firma, poti lua chiar si pe cineva de pe strada si sa il inveti timp de x luni.  Majoritatea firmelor mari iau atat specialisti cat si tineri pe care ii pregatesc.

#92
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

View PostDaniellaa, on 23 mai 2019 - 20:54, said:

  Întrebarea mea este: Am șanse eu ca imediat inginer constructor să îmi schmb cariera fără o diploma pe domeniul IT? De asemenea ce îmi sugerați să fac?
io am facut constructii, gatat in '96. n-am lucrat o secunda ca si constructor, am fost o data la un interviu dar nu mai stiu ce draq cautau de fapt. de 23 de ani fac unix si mai de curand rahat de mainframe.
amu, cand am inceput io, era mai simplu ca era perioada de pionierat. lipsa "diplomei de specialitate" am compensat-o cu certificari in domeniu, care au fost mai valoroase dacat diplome de facultate.
diploma de inginer inca nici un angajator n-a vrut s-o vada. reactia "ah, esti inginer? foarte bine".


la unu din fostii angajatori, firma de consulting IT, din vreo 35 de indivizi, cred ca erau 4 care au terminat informatica. cel mai exotic era unu din Bremen, care avea un doctor in biologie marina. era top in PL/SQL. am fost la niste traininguri de Veritas Cluster si Storage Foundation. in princpiu is 2 in zona mea care acopera 95% din traininguri. unu are un doctor in filozofie iar celalalt in teologie. ambii-s top in solutii de clustering si storage.

Edited by Pengoon, 14 June 2019 - 10:52.


#93
Zyx

Zyx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,542
  • Înscris: 14.02.2005
Si? Ai ajuns in IT?
Asta ca o demonstratie ca in IT nu sunt numai cei cu IQ peste 140.

Sunt atatea nivele de lucru in IT incat se angajeaza aproape oricine are o minima logica si consistenta. Basca, unii mai cu vechime muncesc o data la 2 luni ca le fac aia mici treaba, ei mai deblocheaza unde e nevoie.
Am cunoscut persoane aprope de 40 care veneau din construcii sau proiectare, aveau ceva inginerie si au intrat in domeniu, mai ales la cererea actuala; important e sa arati ca stii ceva baze si ca vrei sa inveti; multi cauta tineri sa ii formeze.

Edited by Zyx, 18 February 2020 - 18:15.


#94
XeVoNx

XeVoNx

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 28.03.2020
Daca OP inca mai e interesata intr-o cariera in IT, consider ca poate incepe cu niste cursuri gratuite de la harvard/stanford de pe youtube:

Toata facultatea de informatica din Romania -matematica si imbecilitati e in playlistul asta: (nici nu viseaza profii sa predea cu atata pasiune)
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/y62zj9ozPOM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Dupa ce termini cs50 iti alegi frumos un domeniu si cauti resurse.

Daca te intereseaza IOS si vrei sa faci aplicatii pentru iPhone mergi pe cs193p de la stanford
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/TZL5AmwuwlA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Invata sa folosesti stackoverflow si google in general si nu ezita sa citesti si cateva carti de programare dupa ce te decizi pe ce domeniu vrei sa te axezi
Prima mea carte de programare citita a fost Learn Python The Hard Way, daca domeniul pe care il alegi foloseste Python ca limbaj, merita

Facultatea merita terminata. Bafta

#95
Jugendstil

Jugendstil

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 30.01.2020
In IT aproape ca e doar lapte si miere si nu sunt sarcastic. Am multi prieteni programatori sau in domeniul asta, se cauta lume in prostie si fara cine stie ce abilitati intelectuale, oricine poate sa se faca IT-ist si sa castige o gramada de bani, din partea mea sa mergeti cat mai multi sa aiba si astia de unde alege si poate mai scad salariile, ca si asa sunt tampit de mari.

#96
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Mai taie din ele da-le dracu!

#97
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,992
  • Înscris: 18.12.2007

View PostJugendstil, on 30 martie 2020 - 19:54, said:

In IT aproape ca e doar lapte si miere si nu sunt sarcastic. Am multi prieteni programatori sau in domeniul asta, se cauta lume in prostie si fara cine stie ce abilitati intelectuale, oricine poate sa se faca IT-ist si sa castige o gramada de bani, din partea mea sa mergeti cat mai multi sa aiba si astia de unde alege si poate mai scad salariile, ca si asa sunt tampit de mari.

Nu sunt tampit de mari sunt potrivit de mari sau de mici fata de valoarea pe care o aduc.
Cum zice si colegul mai sus, mai taie din ele. Daca putea sa se faca oricine IT-ist era plin de ei pe aici.

#98
gentle_guy

gentle_guy

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 16.05.2020
Incepe cu ITul cat mai devreme, asta e sfatul meu.

#99
tmema

tmema

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 05.03.2021
@Daniellaa: ca sa raspund direct la intrebare - da, se poate, industria software este un loc unde poti realiza foarte multe chiar si fara o diploma in domeniu sau far diploma punct, daca ai cunostintele necesare.

Diploma va fi un minus care poate fi (si trebuie sa fie) compensat prin alte lucruri. Exista firme care te vor exclude automat pentru ca nu ai diploma adecvata, dar exista si firme care se vor uita mai mult la ce poti sa faci.

Fiecare firma are un anumit tech stack pe care il foloseste (limbaje de programare, biblioteci, frameworks, sistem(e) de operare, etc) si un domeniu in care activeaza. Unele domenii sunt mai greu de abordat de cat altele si necesita mai multa pregatire si experienta practica (adica lucru pe proiecte, nu neaparat profesional).

Cele mai usor de abordat domenii sunt web development si mobile app development. Exista companii care organizeaza cursuri intensive full-time de cateva luni (numite bootcamps) in care predau exclusiv cunostintele necesare pentru a deveni de ex. junior web developer. Cineva fara experienta care absolva un astfel de curs va avea multe lipsuri si nu-i va fi neaparat usor sa-si gaseasca de lucru, dar poate lucra la un proiect web.

Daca m-as uita la CV ul cuiva fara prea multa experienta, as vrea sa vad ca stie sa lucreze cu tech stack-ul proiectului meu la nivel satisfacator. In general frameworks & libraries se pot invata on the job daca persoana respectiva stapaneste fundamentele si sunt dispus sa trec cu vederea lipsuri, presupunand ca imi permit sa angajez pe cineva pe care sa il trainuiesc si nu arde proiectul. Multe firme nu vor din pacate sa ii invete pe oameni si se asteapta sa stie totul de-a gata.
Daca are proiecte open-source sau imi poate arata cod sursa scris de ei asta poate fi un mare plus, pentru ca pot sa-mi fac o idee despre cum lucreaza. Pentru cineva care nu are experienta profesionala as zice ca este esential sa poata sa arate ca a lucrat la un proiect, mai ales daca nu are diploma din domeniu.

In cazul persoanelor care vin din afara IT, as vrea sa mai vad si cat de bine stapanesc fundamentele informaticii - algoritmi de baza, si gandirea algoritmica, adica abilitatea de a analiza o problema si a formula o solutie bazata pe algoritmi. Astea sunt de obicei puncte slabe la persoanele autodidacte, care se concentreaza mai mult pe diverse limbaje si biblioteci care aduc rezultate rapid.

Dezvoltarea software este un domeniu foarte foarte vast si poti sa te indrepti in multe directii. Mie mi se pare programarea web cea mai abordabila, dar cine stie poate descoperi ca iti place data science sau embedded, sau grafica sau sa faci aplicatii, etc, etc. Intai alege-ti domeniul, apoi vezi ce limbaje si frameworks se cauta si poti incepe sa faci cateva proiecte ca sa castigi experienta.

Daca inveti singura, iti va lua probabil un an doi sa-ti faci portofoliu si sa capeti cunostintele de baza. Vei avea inca multe lipsuri dupa acesti X ani investiti. Intr-un bootcamp iti va lua cateva luni sa-l completezi si inca cateva luni sa-ti umpli golurile semnificative care ti-au ramas. Te-ar ajuta foarte mult daca ai putea vorbi cu cineva care deja lucreaza ca programator si care sa te sfatuiasca atunci cand vei avea in mod inevitabil intrebari.

#100
N62B44

N62B44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,797
  • Înscris: 02.02.2010

View PostDaniellaa, on 23 mai 2019 - 20:54, said:

Bună
Imi spun povestea puțin�� (skip poveste la alineatul 2)
Sunt studenta în anul 4 la Facultatea de Constructii iar peste puțin timp am licența. Datorită faptului că în perioada 18-19 ani aveam alte priorități și interese știam doar că îmi doream foarte mult să ajung la facultate, să am viața "fabuloasă" de student fără să mă gândesc prea mult la carieră în sine deși eram la profil bazat pe informatică . Am renunțat atunci la ideea de admitere la o facultate gen Matematica-Informatica sau Automatica si Calculatoare și am lăsat totul în voia sorții la admiterea pe baza de dosar.. Astfel am ajuns la Facultatea de Construcții cu o medie bunicica unde în alti ani se intra la Telecomunicații dar în anul meu au fost medii mai mari. Pe parcursul primilor 2 ani toată lumea mă încuraja susținând cu tărie că o să ajung sa iubesc acest domeniu după ce ajung să intru mai mult pe specializare, dar nu a fost deloc așa. Nu mai puteam renunța la facultate pentru că m-am gândit la parinti, care au investit în mine și nu puteam să îmi permit să îmi plătească chirie in Cluj ori facultatea în sine deoarece eu deja pierdeam 2 ani de buget. In toți acești ani am regretat faptul că mi-am ruinat șansa de a studia programare.
  Întrebarea mea este: Am șanse eu ca imediat inginer constructor să îmi schmb cariera fără o diploma pe domeniul IT? De asemenea ce îmi sugerați să fac?
Multumesc!
O sa-ti dau un sfat mai putin "ortodox", dupa vreo 20 ani de IT prin Europa de Vest.
1. In contextul actual "politic corect" ai toate sansele sa faci cariera in IT. Probabil in Romania va mai dura ceva vreme, dar in Vest poti sa incepi de maine.
De ce spun asta :
Doar in RO se mai pune accent pe "facultate/diplome/mastere". Domeniul IT evolueaza atat de rapid incat in Vest daca poti sa faci dovada ca stapanesti un limbaj de programare, nu are nimeni nici o problema sa-ti ofere 60-90.000 euro salariu.
Din toti colegii pe care i-am avut in 13 ani de IT in Olanda, probabil doar 20-30 % aveau studii in domeniu, daca stii sa programezi si "produci" valoare pentru firma care te angajeaza nu da nimeni 2 lei pe diploma pe care o ai , si aici vorbim de tot spectrul de functii de la programator, team lead, arhitect, IT manager.
Faptul ca esti femeie este un atu in contextul actual, 95 % din personalul IT sunt barbati si firmele sunt fortate sa-ti imbunatateasca imaginea "corect politica" . Ai sanse foarte mari sa promovezi chiar daca ai 30-50% din cunostintele unui coleg.
Prin Vestul Europei firmele sunt fortate sa aiba 30-50% personal feminin in board-ul de conducere prin lege asa ca daca alegi o firma mica, ai sanse mari.
Statistic vorbind ca femeie abilitatile tale de comunicare sunt peste 80-90% fata de ce intalnesti intr-un team masculin de programatori. Foloseste atu-ul asta.
Daca esti in stare sa acumulezi cunostinte si abilitati practice ca sa treci 70% dintr-un interviu IT, ca junior programator atunci cu seriozitate, poti face o cariera in IT.

P.S.
1. Nu sunt neaparat de acord cu "favorizarea infractorului" descrisa mai sus, dar asta e viata si realitatea din 2021.
2. Cand alegi o firma ai grija sa pui accent pe cursuri si buget personal de dezvoltare, pentru a face cursuri IT platite de firma care te vor ajuta pe viitor.
3. Vata nu e usoara cu colegi predominat masculini , in special "specialisti" IT, tine totul profesional si incearca sa-ti castigi respectul pe baza skill-urilor  ( asta pentru ca esti tanara si hormonii..... )

#101
Rhandy

Rhandy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 403
  • Înscris: 18.07.2012
Eu lucrez in IT, suport tehnic, de vreo 6 ani fara studii sau vreo diploma(acreditata sau nu). Am avut un coleg la un fost loc de munca la fel fara studii si de pe support tehnic s-a dus pe development. Si in general colegii pe care i-am avut si ii am nu au nici un studiu in domeniul asta, ba mai mult majoritatea din ei au studii in domenii umaniste. Daca iti place, poti sa profesezi fara nici o problema. Un angajator bun nu o sa te respinga doar pentru ca nu ai studii, o sa te angajeze daca vede ca ai potential. Inainte sa lucrez in IT  am fost lucrator comercial in supermarket. Se poate🙂

Edited by Rhandy, 01 April 2021 - 08:51.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate