Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Ridichile rosii - iuteala
Last Updated: May 09 2019 16:43, Started by
MembruAnonim
, May 08 2019 01:21
·
0
#19
Posted 08 May 2019 - 08:32
Cand eram copil am mancat un gogosar mare, carnos.... dar iute. Bun pentru cei care prefera iuteala - eu o prefer. Nu am mai gasit de atunci.
Mi-e tare dor de un pepene ca pe vremuri, foarte rar am mai mancat in ultimii ani. Si da, imi amintesc si eu ca ridichile rosii aveau o iuteala care nu ma deranja deloc. |
#20
Posted 08 May 2019 - 08:43
Ridichile romanesti intr-adevar au o usoara tenta de iute. Ridichile au nevoie de o cantitate mare de apa. Daca lipseste atunci devin foarte iuti. Cele de pe la market sunt cultivate hidroponic. De aceea nu mai au gustul pe care-l stim noi.
Iuteala nu trece de la ardei la ridichi... |
#21
Posted 08 May 2019 - 08:57
ambr0zie, on 08 mai 2019 - 08:32, said:
Cand eram copil am mancat un gogosar mare, carnos.... dar iute. Bun pentru cei care prefera iuteala - eu o prefer. Nu am mai gasit de atunci. Mi-e tare dor de un pepene ca pe vremuri, foarte rar am mai mancat in ultimii ani. Si da, imi amintesc si eu ca ridichile rosii aveau o iuteala care nu ma deranja deloc. Fenomenul asta e reproductibil, se pot planta cativa ardei iuti in apropierea gogosarilor sau ardeilor. Daca pastrezi seminte de la soiul nou creat, o parte din productia rezultata in urma insamantarii lor va fi iute. Am un amic care a facut o pasiune pentru ardeii iuti, a incrucisat tot felul de soiuri obtinand unii cu un aspect si gust deosebit. Toata afacerea se intampla pe un balcon Sicosan, on 08 mai 2019 - 08:43, said:
(...) Iuteala nu trece de la ardei la ridichi... PS: desi... ai incercat sa tai un jalapeno si sa-i freci ridichea ridichei cu el sa vezi ce rezultat are? Edited by claz, 08 May 2019 - 09:03. |
#22
Posted 08 May 2019 - 09:13
Doar sa nu dai cu mana pe la ochi dupa ce freci jalapeno-ul ala...
|
#23
Posted 08 May 2019 - 09:23
MembruAnonim, on 08 mai 2019 - 01:38, said:
Intreb pt ca si varza este la fel, iute. Si stiu sigur ca nu este soi romanesc, mancam la tara la buncii o varza aromata si suculenta. (varza cruda). si eu care credeam ca mi-a luat-o razna simtul gustului. :-) confirm, a aparut recent in magazine/supermarket (probabil si in piete) varza noua din macedonia sau albania, care este usor picanta si amaruie la gust. cat despre ridichile rosii, este normal sa fie un pic iuti, asa este soiul autohton. mie nu-mi plac tocmai pentru ca au aceasta iuteala in combinatie cu izul de pamant umed. am descoperit ca sunt foarte bune ridichile albe (cele rotunde, nu lunguiete), le gasesc doar in kaufland, le mananci ca pe mere, asa sunt de crocante si suculente. |
#24
Posted 08 May 2019 - 18:39
Eu nu am mai mîncat ani de zile, ridichi, pentru că era aiurea, fără iuțeala cunoscută.
|
#25
Posted 08 May 2019 - 20:26
Pai daca nu au iuțeală, nici nu au gust de ridichi. Pentru cei carora le plac ridichile foarte iuți, recomand ridichi negre.
Attached Files |
#27
Posted 08 May 2019 - 21:44
Freddy12, on 08 mai 2019 - 20:26, said:
Pai daca nu au iuțeală, nici nu au gust de ridichi. Pentru cei carora le plac ridichile foarte iuți, recomand ridichi negre. Astea erau slăbiciunea bunicii. Le tăia ca pe carpacio", le punea sare, ronțăia la ele cu mare plăcere. Eu nu prea mănînc, sînt mai ,, grele " la digestie, față de cele mici, roșii. Dar, periodic, mai iau. Ghibos, on 08 mai 2019 - 20:44, said:
Ridichile iuti se numesc popular "ridichi dospite". Eu le știu doar de ridichi, nu le spuneam nici măcar iuți, pentru că era normal să fie iuți, anormal era cînd dădeam de cîte una fără iuțeală. |
#28
Posted 08 May 2019 - 22:01
Asa e ridichile rosii erau iuți, unele mai mult, altele mai putin. De cativa ani au aparut ridichi olandeze fara aroma, fara iuțeală, practic fara nici un gust. Cred ca-s crescute in culturi hidroponice.
|
|
#29
Posted 08 May 2019 - 22:33
crisstonne, on 08 mai 2019 - 21:44, said:
Astea erau slăbiciunea bunicii. Le tăia ca pe carpacio", le punea sare, ronțăia la ele cu mare plăcere. (...) Hai c-o dam in retete Ridichile negre sunt foarte gustoase in principiu in doua feluri: - Curatate, rase, amestecate cu putin ulei si sare. E o reteta de salata foarte gustoasa care poate insoti de exemplu o ciorba de fasole. - Taiate in doua, scobite putin, umplut scobitura cu zahar, iar a doua zi se bea sucul pe care si-l lasa... face minuni pentru afectiuni ale gatului, tuse Se poate face si o salata ca unic fel de mancare, adaugand la telina rasa ulei de masline, sare, mar, morcov, frunze de menta. Nu se mai poate asa... maine merg sa cumpar cateva exemplare pe negru, nici prea mici (mult de mesterit la ele), nici prea dolofane (apare riscul sa fie seci sau lemnoase). Iau si o masca de gaze |
#30
Posted 08 May 2019 - 23:23
crisstonne, on 08 mai 2019 - 01:35, said:
L.E. Ăsta este soiul dorit de mine, cu care am crescut, acum zeci de ani în urmă. Cred ca suntem cam d'un leat... de ce si eu tin minte ridichile de atunci ca fiind dulci sau, ma rog, cel putin "ne"-iuti - cu mici exceptii, uneori? Posibil sa fie ceva regional, soiuri diferite dupa aria geografica?! claz, on 08 mai 2019 - 22:33, said:
frunze de menta. Proaspete sau uscate? Edited by Piscopescu, 08 May 2019 - 23:22. |
#31
Posted 09 May 2019 - 00:37
Proaspete, taiate fasii nu prea subtiri.
Menta se adauga in functie de combinatie, daca se "asorteaza". Daca pui mar si morcov, merge. Daca pui telina rasa, nu prea, dar merge bine coriandrul verde tocat. Sunt niste combinatii interesante, nu plac tuturor (sau nu de la inceput), tin de gusturile fiecaruia. Revenind, ridichile rosii, cele fara gust, sunt bune si ele la ceva: se preteaza foarte bine la decorat. Edited by claz, 09 May 2019 - 00:50. |
#32
Posted 09 May 2019 - 00:46
@Pricopescu
Eu sînt din București. În trecut, vegetalele erau din jurul orașului, din sate și comune. Era producție mare chiar și în București. Ei, soiul iute era în zona asta, foarte sigur pot să spun asta, nu cunosc în alte zone ale țării. Mulți își rotunjeau veniturile din mica producție, din curți, terenuri, etc. Bag seama că era un soi comun. La sfîrșitul anilor '60, încă mai exista comerțul din căruță, în București. Veneau prin cartierele de case, pe străzile pietruite din trecut, comercianți care vindeau din căruță, pepeni, sau brînză și smîntînă, sau legume, ori oale de lut, ori nu mai știu ce. Etnia de culoare venea să facă troc. Luau fier vechi, dădeau la schimb vase emailate de gătit, oale, căni, etc, noi. |
#33
Posted 09 May 2019 - 09:37
|
#34
Posted 09 May 2019 - 09:47
MembruAnonim, on 08 mai 2019 - 01:21, said:
Nu stiu daca este normal (foarte normal) dar in ultimii ani am observat ca unele ridichi provoaca un fel de iuteala (înseamnă că e ridiche bună) ,simti ca ti-a luat foc limba, un fel de arsura.( Așa trebuie sa fie) Ori s-a modificat/alterat soiul (sa alterat in duba sens invers) si a imprumutat iuteala (a împrumutat gustul 0) de alte legume (ardei, ceapa etc). Nici nu imi pot da seama bine, este ceva intre a manca ceapa si a manca ardei iute. (Ce gust vrei să aibă ?) Care sa fie cauza ? Nici nu stiu daca ridichile sunt romanesti. ( Îs foarte românești, lucrate de țărani cu sapa, plata la zi) Am mancat si ridichi normale, nu care usturau asa. (Norocule) |
#35
Posted 09 May 2019 - 16:43
Ghibos, on 08 mai 2019 - 20:44, said:
Ridichile iuti se numesc popular "ridichi dospite". Si da, ridichea rosie trebuie sa fie putin iute, asta e farmecul ei. Acum insa, ca se aduc de afara sau se cultiva si la noi tot felul de soiuri dubioase, e alta treaba --- au unii in piata ridichi cat mingea de ping-pong! |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users