Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Denumiri corecte componente auto

- - - - -
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#37
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

 laurstef, on 14 martie 2019 - 12:28, said:

Acum, no offence, dar dacă tot zici că e un topic de pierdut timpul, tu de ce mai intri pe el și dai răspunsuri la chestii inutile? Nu-ți place, dai „next” și gata. E ca și cu telecomanda televizorului.
doar ca la televizor nu pot transmite autorului emisiunii parerea mea despre emisiune

aici ii pot spune lui baxon ca toate semnele lui de exclamare si exaltare nu-si au sensul, pt motivele explicate mai sus.

care trebuie sa recunosti ca au f multa logica si bun simt.

sa ajungem sa discutam despre "jicleor" cand stim toti ca se zice jigleor... si de cate ori in viata vom mai spune cuvantul asta anyway?

pierdere de timp... unii oameni cauta nod in papura sau se plictisesc

 abancor, on 14 martie 2019 - 11:31, said:

Bre, dar cum ziceți la sistemul de menținere automată a vitezei (m-am strofocat să dau o definiție)? Cruise control, tempomat, pilot automat? Altfel? Mi se pare că pentru sistemul ăsta nu s-a impus o anumită variantă. Încă de prin anii 90, le auzeam pe toate, în funcție de „afinitatea vorbitorului”. Cei care știau de asta de la mașini nemțești, îi ziceau tempomat, cei obișnuiți cu reviste englezești, îi ziceau cruise control etc.
La fel e și cu climă, în loc de aer condiționat automat. Venit pe filieră nemțească, plus că e mai scurt, deci ușor/comod de zis.
Alt termen cam ieșit din uz acum este „navigație”. Acu toată lumea zice GPS. Înainte se făcea diferența între cele 2.
ii spui cum vrei, lumea va intelege, si bine inteles ca in functie de afinitatea omului fata de limba pe care a studiat-o in scoala, va prefera varianta venita din franceza, germana sau engleza.

doar initiatorul vede o drama aici

 alexcrist, on 14 martie 2019 - 13:34, said:

În ziua de azi, ”ai n-ai BACul, semințele același gust are” (vorbă din popor). Așa că hai să vorbește ca pe câmp între noi cu toată lumea care este, că doar ne înțelegem unu la altu', și asta e important. Înțelegi? Posted Image
era vorba de termeni tehnici, dar si in rest putem extrapola, ai dreptate, e doar o limitare de gandire si viziune care te impiedica sa intelegi asta
eu, de ex, am trait vreo 4 ani si ceva in anglia ( si nu numai, un pic franta si olanda) si mi-am dat seama ca nu pot sa vorbesc niciodata o engleza la fel de perfecta ca ei, cu regionalisme, jocuri de cuvinte glume etc

da, poti spune si cucuruz si porumb, si sa fie corecte ambele. Iar daca Raed Arafat mai face cate o greseala de limba romana la tv, el stie mult mai multa romana decat stii tu limba lui, tu il intelegi etc... ai prins ideea zic eu.

tu te referi la analfabetism, dezacorduri adica lipsa de scoala... eu vorbeam de neologisme venite din diferite limbi si termeni tehnici

chiar nu ma intereseaza ca ne zice baxon sau dex ca se spune jicleor... pt mine e jigleor si e ok asa, toata lumea va intelege despre ce e vorba. Tu nu?

 Baxon, on 14 martie 2019 - 13:41, said:

Pt orice exista traducere si cuvant in limba romana , din pacate romelgleza face ravagii .
Am inteles cu totii ca esti Gica Contra insa asa cum spunea colegul , ignora topicul asta pt simplu fapt ca nu intelegi tema ! Du-te la spart seminte si ramai la nivelul care te defineste .
Io vreau sa invat ca nu le stiu pe toate , dar vreau sa invat denumirea corecta .
jignirile spun ceva despre tine, despre nivelul tau... tocmai acest nivel nu te lasa sa intelegi asta probabil. Cu cat esti mai badaran cu interlocutorul tau, cu atat spui mai multe despre tine si nivelul tau

tu poti sa inveti ce e ala un jigleor si cum se regleaza, ce rol are, nu sa corectezi un mecanic ca se spune jicleor ca ar fi penibil

romengleza? romana e un amestec grozav de cuvinte din franceza, slava si alte limbi, da, mai nou engleza. Degeaba vii tu cu definitii din dexul de acum 30 de ani

intre timp avem maus, laptop, management, focus etc. Sau tu zici soricel? Cazi in penibil

 Baxon, on 14 martie 2019 - 13:51, said:

Scrie forma corecta delco si apoi " grozaviile "
alo, delcou e f corect in romana
mai ai putin si incepi pe urma cu pronuntia, copie xerox? Nu frate, englezu zice zirox

 alexcrist, on 14 martie 2019 - 16:00, said:

Ehe, și încă câți. Pe forum nu știu dacă am citit, dar pe lângă bloc auzi. Clanson, folbal... variații de-astea care cică nu contează, că oricum te înțelegi cu omul. Posted Image
iar confunzi analfabetismul cu variantele de pronuntie ale unor cuvinte tehnice... si ignori ca de fapt oricum chiar ai inteles si cele 2 cuvinte pe care le mentionezi mai sus.
folbal si clanson nu am auzit insa niciodata. Hai sa nu inventam probleme care nu exista sa umplem un topic fara sens...
folbal e componenta auto?

 Octavian_SK, on 14 martie 2019 - 16:24, said:

Pai chiar asa si este:

Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lucru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme. Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg.


aaa...Posted Image
si ideile ca un intreg... era o vorba: Mințile luminate discută idei, mințile mediocre discută evenimente, iar mințile mici discută oamenii.
cand ajungi sa discuti o litera dintr-un cuvant TEHNIC ca nu e ca in DEXul din nu stiu ce an...

limba e un organism viu, in continua evolutie. nimeni nu poate spune ca e incorect sa scrii maus... sau e pe aici cineva care...?

#38
Celtic

Celtic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 821
  • Înscris: 24.12.2004
Tractiune fata si
PROPULSIE, nu tractiune spate.

#39
laurstef

laurstef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 965
  • Înscris: 12.12.2007

 Celtic, on 14 martie 2019 - 23:18, said:

Tractiune fata si
PROPULSIE, nu tractiune spate.
Foooaarrte tareee!
Supeer.
Ai mare dreptate. Pe asta nu o știam și spuneam ca restul lumii, tracțiune spate. E logic fatul spatele nu trage decât atunci când mergi înapoi. Spatele împinge, așadar, propulsează.

Edited by laurstef, 15 March 2019 - 00:47.


#40
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017

 unbrutus, on 14 martie 2019 - 21:50, said:

...
Vai de capul tau . pt o idee sa scrii atata amar de carnat ca sa ce ? Sa demonstrezi nimic . Esti off topic mereu , vrei sa pari destept si nu-ti iese nicicum dar continui sa zgarii branza .
Ti-e greu sa scrii o denumire de componenta si in rest sa te abtii de la burtologia de care ne doare in cot ? Se pare ca nu => suferi de lipsa de atentie grav , daca ajungi sa te lauzi ca ai trait prin tari straine ( ma doare fix ila 10m de coor pe unde ai trait tu ) .
Ramai la subiect sau dispari .

Edited by Baxon, 15 March 2019 - 01:07.


#41
omuspan

omuspan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 17.07.2016
Denumirea obiectelor se face, in general, după forma sau funcție, indiferent de limba. Denumiri după forma: arbore, furcă, șa, limba, etc. Denumiri după funcție: par-brise, carburateur. Nota 10 pentru cine știe diferența dintre arbore și ax. Premiul întâi cu coroniță pentru cine știe de ce nu e corect sa spui carburant in loc de combustibil sau și mai și amestec carburant, o, ce grozăvie.

Edited by omuspan, 15 March 2019 - 02:19.


#42
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

 omuspan, on 15 martie 2019 - 02:18, said:

Denumiri după funcție: par-brise, carburateur.
ai grija ca nu ai scris corect cele 2 cuvinte de mai sus, e tragedie! jiclor nu jigleor cica... :)

#43
laurstef

laurstef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 965
  • Înscris: 12.12.2007

 unbrutus, on 15 martie 2019 - 07:57, said:

ai grija ca nu ai scris corect cele 2 cuvinte de mai sus, e tragedie! jiclor nu jigleor cica... Posted Image
Come oonn...
De ce o ții „langa” cu chestia asta?

#44
laurstef

laurstef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 965
  • Înscris: 12.12.2007

 omuspan, on 15 martie 2019 - 02:18, said:

Nota 10 pentru cine știe diferența dintre arbore și ax. Premiul întâi cu coroniță pentru cine știe de ce nu e corect sa spui carburant in loc de combustibil sau și mai și amestec carburant, o, ce grozăvie.

Deși nu am absolut nicio pregătire în domeniul tehnic, țin foarte mult la cultura mea genrală și absorb, când găsesc lucruri legate de domeniul meu de interes, informații ca un burete.
Și ca sa să ne jucăm puțin, cred că „Arborii”, în accepțiunea tehnică, sunt organe de mașini cu mișcare de rotație destinate să susțina alte organe de mașini (roți dințate, roți de lanț, roți de curea, semicuplaje etc.) în mișcare de rotație și să transmită momente de torsiune în lungul axei lor.
AXELE sau osile sunt la organe de mașini cu mișcare de rotație sau fixe destinate numai susținerii unor organe de mașini în mișcare de rotație. Osiile nu transmit momente de torsiune.

Cât privește diferența dintre carburant și combustibil, aici e mai simplu:
- combustibilul este o substanță care, prin ardere, produce o anumită cantitate de căldură (lemn, alcool, benzină, motorină, gaz metan, hidrogen etc)
- carburantul (care poate fi benzina, motorina etc) este un combustibil care declanșează funcționarea unuo motor termic (diesel, otto etc)
Specific faptul că NU TOȚI COMBUSTIBILII POT DECLANȘA FUNCȚIONAREA UNUI MOTOR TERMIC

Edited by laurstef, 15 March 2019 - 10:53.


#45
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,042
  • Înscris: 09.08.2005

 unbrutus, on 14 martie 2019 - 21:50, said:

sa ajungem sa discutam despre "jicleor" cand stim toti ca se zice jigleor...
Nici, nici. E jiclor.

 unbrutus, on 14 martie 2019 - 21:50, said:

da, poti spune si cucuruz si porumb, si sa fie corecte ambele.
Mai era careva pe discuția despre patinuar/patinoar care spera că greșelile sînt egale cu dialectele. Cucuruz e regionalism. Chiuloasă e greșeală.

 unbrutus, on 14 martie 2019 - 21:50, said:

chiar nu ma intereseaza ca ne zice baxon sau dex ca se spune jicleor... pt mine e jigleor si e ok asa, toata lumea va intelege despre ce e vorba.
Da, dar va mai înțelege și altceva.

 unbrutus, on 14 martie 2019 - 21:50, said:

intre timp avem maus, laptop, management, focus etc. Sau tu zici soricel?
Și, ca de obicei, ajungem în punctul în care cetățeanul-care-argumentează-pentru-las'-că-merge-și-așa își dă singur cu argumentul în cap. Vezi că jiclor este din aceeași categorie cu maus și laptop - un cuvînt împrumutat dintr-o limbă străină.

#46
Octavian_SK

Octavian_SK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,668
  • Înscris: 24.06.2011

 laurstef, on 15 martie 2019 - 10:51, said:

Cât privește diferența dintre carburant și combustibil, aici e mai simplu:
- combustibilul este o substanță care, prin ardere, produce o anumită cantitate de căldură (lemn, alcool, benzină, motorină, gaz metan, hidrogen etc)
- carburantul (care poate fi benzina, motorina etc) este un combustibil care declanșează funcționarea unuo motor termic (diesel, otto etc)
Specific faptul că NU TOȚI COMBUSTIBILII POT DECLANȘA FUNCȚIONAREA UNUI MOTOR TERMIC
asta-i cea mai revolutionara informatie pentru 99.99999999 la suta din populatia mapamondului. Personal simteam ca imi lipseste ceva acum ma simt mai destept cu ceva. Si ca sa-l citez pe Holmes, o sa ma straduiesc sa uit cat mai repede aceasta informatie complet inutila.

off: de "blugi negri" ce parere aveti?

#47
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,042
  • Înscris: 09.08.2005
Revoluționară? Nu. De cultură generală? Da.

#48
omuspan

omuspan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 17.07.2016
Le mot « carburateur » provient du terme « carbure », qui est un composé binaire du carbone[3]. En chimie organique, le terme a le sens plus spécifique de l'augmentation du carbone dans le contenu d'un carburant par mélange avec un gaz volatil d'hydrocarbures


Mai încearcă odată definiția carburantului cu noile informații.

#49
laurstef

laurstef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 965
  • Înscris: 12.12.2007

 Octavian_SK, on 15 martie 2019 - 14:20, said:

asta-i cea mai revolutionara informatie pentru 99.99999999 la suta din populatia mapamondului. Personal simteam ca imi lipseste ceva acum ma simt mai destept cu ceva. Si ca sa-l citez pe Holmes, o sa ma straduiesc sa uit cat mai repede aceasta informatie complet inutila.

off: de "blugi negri" ce parere aveti?
Chiar dredeam că ai CEVA de spus. Dar observ că, din pacate, doar te-ai băgat în seamă.

 omuspan, on 15 martie 2019 - 15:15, said:

Mai încearcă odată definiția carburantului cu noile informații.

Mulțumesc pentru info. Mi-e deja suficient.... și nu concurez pentru nimic, în ciuda celor spuse de tine mai sus...oricum as concura doar împotriva mea pt ca nu văd pe altcineva sa fi raspuns provocarii tale.

SCUZE DE MASS OFF-TOPIC

#50
Octavian_SK

Octavian_SK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,668
  • Înscris: 24.06.2011

 laurstef, on 15 martie 2019 - 15:58, said:

Chiar dredeam că ai CEVA de spus.

Ceva am de spus da trebuie sa te prinzi nu sa astepti informatia bruta spusa direct si explicit; imi vine in minte bancul ala:
- ma Ioane cum se spune corect jiglor sau jigler?
- la ce?

pana se descopera acel CEVA astept cu interes pe ala care n-a putut sa cumpere sau i-au fost refuzate piesele pe motiv ca nu stia denumirea corecta

 Celtic, on 14 martie 2019 - 23:18, said:

Tractiune fata si
PROPULSIE, nu tractiune spate.
Propulsia o face motorul nu rotile

https://ro.wikipedia.../wiki/Propulsie

corect ar fi propulsie pe rotile din fata, spate sau integrala Posted Image

Edited by Octavian_SK, 15 March 2019 - 17:27.


#51
omuspan

omuspan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 17.07.2016
Propulsie vine din limba latina via limba franceza și înseamnă a pune în mișcare. Cuvântul elice in limba engleza e propeller și e din aceiași familie de cuvinte latine cu propulsie caci tot din latina provine. În aviație este folosit cuvântul propulsiv pentru elicea din spate și cuvântul tractiv pentru elicea din fata. Da, s-au construit avioane cu elicea in spate.

Edited by omuspan, 15 March 2019 - 19:13.


#52
laurstef

laurstef

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 965
  • Înscris: 12.12.2007

 Octavian_SK, on 15 martie 2019 - 17:24, said:

Ceva am de spus da trebuie sa te prinzi nu sa astepti informatia bruta spusa direct si explicit;
..,.....................
Crede-ma ca nu-s  batut in cap. Am inteles ce ai vrut sa spui. Ideea era sa spui ceva on-topic, nu sa comentezi de pe margine si sa cârtești ca moșii din Muppets.

 Octavian_SK, on 15 martie 2019 - 17:24, said:

pana se descopera acel CEVA astept cu interes pe ala care n-a putut sa cumpere sau i-au fost refuzate piesele pe motiv ca nu stia denumirea corecta
.....................
Ideea acestui topic NU este in niciun caz asta!
Nu discutăm astfel de cazuri.

Sunt discuții si pareri relaxate, uneori off-topic legat de provenienta anumitor cuvinte, dar nimeni nu face caz sau se vaietă ca i-au fost refuzate piesele la vanzare pentru ca nu a stiut denumirea lor corecta.
Consider ca e vorba de cultura generală a fiecaruia dintre cei interesați de acest topic si absolut nimic mai mult.
Restul comentariilor, cârtelilor, văicărelilor, lamentărilor etc, sunt pur si simplu troleli.

Hai ca am comentat destul off-topic si nu sunt nici initiatorul acestui topic sau administratorul lui.
Daca vreti, impungeti-va si fiti acizi cat vreti pe langa subiect. Nu ma mai bag!

Eu unul am aflat informatii interesante aici si cu aceasta ocazie mulțumesc tuturor celor carora le-au publicat aici.

Edited by laurstef, 16 March 2019 - 14:35.


#53
terratec

terratec

    Troll hunter

  • Grup: Moderators
  • Posts: 12,050
  • Înscris: 02.03.2003

 laurstef, on 15 martie 2019 - 00:46, said:

Foooaarrte tareee!
Supeer.
Ai mare dreptate. Pe asta nu o știam și spuneam ca restul lumii, tracțiune spate. E logic fatul spatele nu trage decât atunci când mergi înapoi. Spatele împinge, așadar, propulsează.

"Propulsia" este o metafora inventata de poeti de internet care nu au legatura cu domeniul auto.
Cei care au fabricat autoturismele folosesc termenul tractiune.

#54
unbrutus

unbrutus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,299
  • Înscris: 23.02.2017

 laurstef, on 15 martie 2019 - 10:29, said:

Come oonn...
De ce o ții „langa” cu chestia asta?
de ce ai tine-o langa ca se zice jiclor? Probabil pt majoritatea, daca ar vedea scris acest cuvant, nici nu ar intelege ca e vorba despre jigleor

 laurstef, on 16 martie 2019 - 14:24, said:

Sunt discuții si pareri relaxate
mai citeste o data postarea initiala (prima) si spune-mi daca ti se pare relaxata... e un coleg chiar f suparat

 radunic, on 15 martie 2019 - 14:19, said:

Nici, nici. E jiclor.


Mai era careva pe discuția despre patinuar/patinoar care spera că greșelile sînt egale cu dialectele. Cucuruz e regionalism. Chiuloasă e greșeală.


Da, dar va mai înțelege și altceva.


Și, ca de obicei, ajungem în punctul în care cetățeanul-care-argumentează-pentru-las'-că-merge-și-așa își dă singur cu argumentul în cap. Vezi că jiclor este din aceeași categorie cu maus și laptop - un cuvînt împrumutat dintr-o limbă străină.
e jigleor

tocmai pt ca e in aceeasi categorie cu maus si laptop si multe altele, unde nu se respecta transcrierea din limba originala, ci se accepta cea intrata in uzanta.

Astfel ca desi multi scriu mouse, nimeni nu considera ca maus e o greseala, si mai ales, toate lumea stie despre ce e vorba.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate