Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...
 Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar
 

Normativul I7 / 2011 este subclasat de normele europene?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
31 replies to this topic

#1
ifrimpetre

ifrimpetre

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 26.11.2016
Din ce in ce mai multi electricieni tineri, unii din ei, fara experienta practica dar cu multa experienta teoretica si mai ales pe youtube, prolifereaza urmatoarele idei:

- I7/2011 este subclasat de normele europene. Conteaza nu normativul ci ceea ce ASRO  - Organismul National de Standardizare din Romania publica luna de luna in ceea ce priveste normativele europene;

- cositorirea era interzisa din 2009 de HD60364 desi in vremea respectiva , noi ne ghidam dupa I7 / 2002;

- orice parte tehnica de la noi se supune prima data cerintelor europene si apoi celor nationale.

Fiecare chestie in domeniul nostru, electric, costa minim 70 pana la 230 lei. Aceste norme pot aparea ca editii modificate  gen 2019 fata de 2018 si care aduc modificarile la zi. Cum Romania este parte a UE se presupune ca noi aducem in concordanta legislatia noastra cu a lor. Tara noastra a facut asta din 2005 si pana in prezent. Monitorul Oficial este plin de acte prin care s-a facut asa ceva.

Chiar daca invers nu am citit / gasit pe nicaieri ca alti electricieni (din Italia, Germania, Franta, etc) s-ar lua dupa normativul nostru, chestie care mi s-ar parea normala deoarece suntemn In UE, ne trezim ca brusc, suntem in postura avocatilor, unde o lege se leaga de alta si in ansamblul lor nu pot influenta ceva ce exista in UE.  Este de adaugat aici si faptul ca pentru a fi la zi ar trebui sa cheltuiesti cca 5000 lei minim pe an, rezulta ca pentru a fi un electrician informat (electrician, maistru, inginer, etc) te cost destul de mult.

Intrebarea mea este urmatoarea:  proiectantii, RTE-istii, dirigintii de santier, electricienii informati, nu au avut nimic de spus? Sau, mai clar: de ce ne chinuim cu I7 / 2011 cand s-ar putea face o culegere din textele tehnice ale altora si gata!  Refuz sa cred ca noi, nu faceam electrica corect inainte de `89 si ca dupa intrarea in UE " a venit lumina" si peste tara noastra.  

In viata reala, foarte putini diriginti de santier stiu despre I7 /2011, majoritatea facand referire la I7/ 2002 atat in ceea ce priveste executia cat si ceea ce scrie efectiv in normativ. Acelasi lucru si la RTE-isti.

Anaki, Georgetrisana, ggelu, flomelomanul, curentarul si multi altii: voi ce parere aveti?  Este corect ca eu sa respect doar ce spune I7 / 2011 sau trebuie sa tin cont di ce face ala in Germania sau Franta?

Multumesc!

#2
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Personal, cred ca dupa ce am intrat in Ue, trebuie sa ne armonizam standardele noastre, sa le aliniem la ce se cere de catre ei. Pe de alta parte, stau si ma intreb daca fiecare tara are anumite standarde nationale (Italia, Germania, Franta, etc) pe care le respecta. Noi de ce sa fim mai prejos?

Am inteles ca trebuie sa fim o piata de consum dar la partea de servicii nu mi se pare asa de corect. La urma urmei, nu difera atat de mult partea electrica din alte tari ale UE fata de a noastra. Si atunci?

Subscriu la partea cu normele emise de ASRO. Am vrut sa citesc daca ceea ce pretind anumiti colegi (chestia cu cositorirea, etc) sunt reale si am ramas surprins ca trebuie sa platesc 80 si ceva de lei.  Initial am crezut ca vorbim de ASRO ca fiind o chestie a statului roman. Gresit! Este o forma privata dupa cum se poate citi pe site-ul lor.

"... Despre ASRO
ASRO – organismul național de standardizare – este o asociaţie, persoană juridică română de drept privat, de interes public, care funcționează în baza Legii 163/2015 privind standardizarea națională și pune la dispoziția pieței și industriei standardele necesare desfășurării activității.
ASRO reprezintă România în procesul de standardizare europeană și internaţională și coordonează activitatea naţională de standardizare astfel încât sistemul de standardizare să contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale economiei naţionale, în special în domeniul politicii industriale, al serviciilor, al inovaţiei și al dezvoltării tehnologice.
ASRO este membru al organizațiilor de standardizare internaționale (ISO, IEC) și europene (CEN, CENELEC și ETSI).  ..."

Statul roman nu putea sa faca asta? Dintr-o chestie care era de interes national s-a transformat in ceva privat, care publica pe banda rulanta modificari la legislatie si norme tehnice, si pe care trebuie sa le stim dar la care nu avem acces decat daca dedicam o parte importanta din buget.  Personal, nu mi se pare asa de corect!

Edited by curentarul, 10 March 2019 - 13:57.


#3
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009
E corect  ceea ce spune initiatorul - cu alinierea normativelor interne la cele europene.
Dar , exista un mare DAR .  Electricianul nu lucreaza de unul singur , iar rezultatul muncii sale  este folosit de persoane avand cele mai diverse calificari .  In plus, in cazul unui eveniment exista organele de ancheta ( sau asiguratorii)  care nu prea stau sa citeasca info-urile  publicate de  ASRO  ci au metodologia lor : verifica proiect, stampile, conformitatea cu normativul in vigoare . Asa ca in domeniile sensibile e de preferat sa urmam solutiile verificate .  Pentru chestiuni banale ( vezi recenta discutie in contradictoriu intre somitatile ariei ) exista in I7 suficienta flexibilitate . Dar iarasi , atentie la partea legala.

Edited by ggelu, 10 March 2019 - 20:25.


#4
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Cam acelasi lucru il cred si eu. Pana la urma, bagajul de cunostinte al unui proiectant este dat de baza de proiectare. Principala sursa este I7. In functie de editie, se alege ce este mai sigur. Daca ai actele in regula, nu vad ce poate sa ti se intample daca apare cineva cu o multime de chestii in engleza, netraduse binenteles in care spune ca de fapt, lucrezi in neconformitate cu normele din Germania, sau Franta desi tu, iti desfasori activitatea in Romania.

Sa vedem ce spun si anaki, george trisina flomelomanul si altii care activeaza in bransa.

Edited by curentarul, 10 March 2019 - 20:18.


#5
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Eu ce pot sa spun... nu cred ca e subclasat pt ca I7/2011 este copiat dupa norme europene (din cauza asta s-a abrogat editia 2002)  si nu cred ca la baza proiectarii sta numai I7, ci se tine cont si de P118 si de legea 10/95. Despre cositorire I7/2011 nu interzice pt ca nu pomeneste nimic despre cositorire. Conform principiului ce nu scrie este admis.

#6
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,260
  • Înscris: 17.03.2009
Lucrurile sunt simple ,respecta normativul national si SR-urile in vigoare si totul va fi in regula.
Pt cei care inca nu stiu inca din iunie va ramane in vigoare  SR HD 60364-6:2017, Instalații electrice de joasă tensiune. Partea 6: Verificare.
care va inlocui SR HD 60364-6:2007.
SR HD 60364-6:2017 constituie o revizuire tehnică a ediției anterioare (SR HD 60364-6:2007) și conține următoarele modificări importante față de aceasta:
• Renumerotarea articolelor și a paragrafelor pentru a fi compatibilă cu celelalte părți ale SR HD 60364 (de exemplu, 6.1, 6.2, 6.3 etc.).
• Referințe normative actualizate (adică lista documentelor necesare pentru aplicarea acestui standard a fost completată cu publicații noi).
• S-au adăugat trei elemente noi la prescripțiile privind inspecția de la verificarea inițială.
• S-a modificat succesiunea încercărilor pentru verificarea inițială.
• Prescripțiile generale pentru raportarea periodică sunt mult mai detaliate față de ediția anterioară.
• S-a eliminat textul anexelor D (exemplu de diagramă destinată evaluării căderii de tensiune) și E (recomandări pentru echipamentul electric care este reutilizat în instalații), s-a introdus o nouă anexă A (valori ale rezistivității conductoarelor de cupru) și s-au renumerotat anexele (având un conținut modificat față de ediția anterioară).
• Cu titlu de noutate: anexele E, F și G prezintă o concepție nouă a rapoartelor de verificare a instalațiilor electrice; cu un conținut în totalitate modificat față de ediția anterioară, și anume:
– În anexa E sunt prezentate un model de formular pentru raportul de verificare a unei instalații noi sau modificate și un model de formular pentru raportul de stare a unei instalații existente. La aceste formulare au fost adăugate note cu indicații pentru persoana care elaborează raportul și un ghid pentru destinatarii raportului.
– Anexa F conține un model de listă a elementelor supuse inspecției pentru verificarea inițială și un model de
listă a elementelor supuse inspecției pentru o instalație existentă.
– Anexa G conține un model de formular cu detalii ale circuitului și rezultatele încercărilor.


Sursa  https://www.electric...joasa-tensiune/
Despre lucruri de genul asta trebuie sa ne informam reciproc  daca dorim sa fim  la zi ,nu sa dezbatem dezbateri.

#7
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Mie nu mi se par atat de simple. Si o sa va spun si de ce: exista normative din UE netraduse in limba romana pe care se presupune ca ar trebui sa le stim desi poate nu vorbim limba respectiva.
Cum a scapat asta ASRO? Limba oficiala in Romania nu este romana? Nu este asta o incalcare adrepturilor mele in primul rand ca si cetatean roman si apoi ca si drept de munca? La urma urmei noi suntem stat in UE si nu colonie a UE.

Spuneti ca "...,respecta normativul national si SR-urile in vigoare si totul va fi in regula. .." Pai nu prea va fi in regula de vreme ce pentru a avea acces la acele SR-uri ar trebui sa consum aproape lunar o suma egala cu cel putin 2000 - 3000 lei. basca ca din an in an scot editii in care modifica doar trei patru propozitii si atunci, investitia trebuie continuata.

Apoi, Normativul I7 / 2011 si SR-urile  se completeaza unul pe altul sau sunt sub clasate unul fata de altul? Ca de cele mai mjulte ori ce scrie in normativ apare reluat sub o forma usor diferita in SR. Si atunci? SR nu ar trebui sa fie un fel de ghid despre cum se face un anumit lucru / operatie?  Multumesc!

#8
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,260
  • Înscris: 17.03.2009
Nu esti obligat sa stii nici un normativ strain ,al nostru este armonizat cu ele si desi sunt intocmite in baza  acelorasi SR-uri ele nu sunt identice,daca gasesti doua normative nationale identice sa ma anunti.

Lucrurile nu stau nici pe departe asa,daca te uiti pe lista de la ASRO ai sa vezi ca SR-uri inlocuite anulate actualizate dn 2011 incoace e destul de mic.

Ce expresie este asta de sub clasate?
Majoritatea reglementarilor din I7 sunt facute in baza SR-urilor deci nu ce scrie in normativ este preluat de SR-uri ci invers.

Hai ca pierdem timpul cu asta.

#9
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Anaki, cand scriu ceva o fac din propria experienta. Nu cred ca pierdem timpul cu ceva inutil atat timp cat lumea crede ca ce este pe youtube se poate folosi fara restrictii in viata reala. Multi din cei care cauta sfaturi pe forum au trecut initial prin dusul rece al constatarii amare ca ce facea ala in video nu era asa cum avea el in tablou.

Referitor la 29.060.20  pretul per intreg este 17137.71 lei  fara TVA.  https://magazin.asro...5/29.060  dar in actualitate sunt cca 100 de articole din 610 sau 609. Restul, sunt anulate. Toate.  Adica cam tot ce vine din 1960 in 2000.

Eu am vrut sa aud de la tine doar atat: cine este primul ? Normativul sau SR-ul? Sunt egale? Ca si tine am sustinut mereu ca SR este o forma in care se descrie in amanunt ce face o anumita prevedere din normativ.  

In orice discutie, recomandam intotdeauna sa se citeasca normativul. Daca cineva care cauta ceva ar trebui sa citeasca SR-urile fie ele din tara sau UE informatia ar fi adanc ascunsa in primul rand, datorita preturilor.

#10
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,260
  • Înscris: 17.03.2009
Problema este ca de multe ori metodele si procedurile de executie  prezentate pe youtube nu au nici o legatura cu normativele tehnice,insa asa cum un om vede ceva pe youtube tot asa poate sa se informeze despre cum trebuie facute anumite lucrari.

Pe forumuri pot primi sfaturi bune sau mai putin bune dar asa cum la un avocat te duci la el la cabinet sa primesti niste sfaturi detaliate bazate pe legislatie asa si in domeniul nostru te duci la o firma de specialitate si ceri solutii tehnice corecte si viabile.

Edited by anaki, 13 March 2019 - 12:00.


#11
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011

View Postcurentarul, on 11 martie 2019 - 20:29, said:

Mie nu mi se par atat de simple. Si o sa va spun si de ce: exista normative din UE netraduse in limba romana pe care se presupune ca ar trebui sa le stim desi poate nu vorbim limba respectiva.
Cum a scapat asta ASRO? Limba oficiala in Romania nu este romana? Nu este asta o incalcare adrepturilor mele in primul rand ca si cetatean roman si apoi ca si drept de munca? La urma urmei noi suntem stat in UE si nu colonie a UE.

Spuneti ca "...,respecta normativul national si SR-urile in vigoare si totul va fi in regula. .." Pai nu prea va fi in regula de vreme ce pentru a avea acces la acele SR-uri ar trebui sa consum aproape lunar o suma egala cu cel putin 2000 - 3000 lei. basca ca din an in an scot editii in care modifica doar trei patru propozitii si atunci, investitia trebuie continuata.

Apoi, Normativul I7 / 2011 si SR-urile  se completeaza unul pe altul sau sunt sub clasate unul fata de altul? Ca de cele mai mjulte ori ce scrie in normativ apare reluat sub o forma usor diferita in SR. Si atunci? SR nu ar trebui sa fie un fel de ghid despre cum se face un anumit lucru / operatie?  Multumesc!
Nu cumva iti vine vreo idee sa aplici si ceva din normativele britanice, USA sau rusesti? asta ar fi chiar culmea. "Cate bordee ... atatea obicee" daca ar fi sa tii cont de toate, at iesi un "terci de mamaliga" fara nici un gust. In concluzie esti obligat sa respecti legile tarii unde activezi, daca tu te duci sa lucrezi in Bangladesh, asta inseamna ca ne obligi si pe noi sa lucram dupa ei? nu ti se pare ca ceva nu e in regula?

Edited by GeorgeTrisina, 25 March 2019 - 07:14.


#12
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
George Trisina  mie imi par toate destul de clare dar vad ca tu nu intelegi. Cand in lege se spune ca au prioritate normele europene si ca cele nationale se subclaseaza celor europene pentru ca ASRO publica pe banda rulanta abrogari si anulari a cam tot ce tine de stas-urilor si normelor romanesti, nu te intrebi de cand Romania a ajuns colonie?

UK este in UE, deocamdata si prevederi din legislatia lor se pot aplica la noi. Nu si invers. Absolut niciuna din prevedrile din legislatia noastra nu se poate aplica in alte tari UE. Noi, trebuie sa ne conformam lor.

Cand spui "normativul din tara ta" se aplica in tari ca Italia, Germaina, Franta, Belgia, etc. Nu si in Romania.  Sper ca noul I7 sa faca lumina in ceea ce priveste pozitionarea fata de legislatia din UE si daca mai pastram ceva ca si aspect nationala sau ne "mulam" pe specificul german, care se pare ca predomina aceste reglementari.

#13
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
A iesit noul I7 si nu stiu eu? eu nu cred ca s-a schimbat I7.
Daca tu consideri ca I7 este asa de rau, pai fa nene o petitie la SIEAR sa reediteze normativul....
Asta ... ca sa nu ne mai invartim in jurul cozii ca nu ajungem la nici un rezultat.

#14
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
I7 este tot ala din 2010, rebotezat in 2011. Eu nu ma plang de ce este in el ci de faptul ca in curand, nimic din ce scrie acolo nu poate fi aplicat daca nu ne conformam unor SR si alte reglementari europene de care nu a auzit nici dracu dar pe care suntem obligati sa le stim si mai mult sa le cumparam de la celebrul ASRO.

Aici pe forum, anaki, george trisina si inca doi trei daca stiu increngatura stufoasa din care se compune actualmente ce exista in domeniu.

Din fericire pentru majoritatea electricienilor, informatia asta nu ajunge nicaieri, asa ca nici verificatorii de proiecte, dirigintii de santier sau RTE-isti nu stiu in marea lor masa.  Ca daca s-ar apuca sa isi faca treaba conform celor publicate de ASRO, santierele s-ar goli de electricieni. Cu scoala sau fara.   Eu asta intrebam acum cateva posturi.  Acum pare ca bat campii dar va veni o vreme in care se vor aplica respectivele norme si atunci sa te tii.

Am aflat recent, ca exista judete, cca 20, unde nu exista RTE-isti pe parte electrica. Acestia sunt autorizati direct de ISC si nu se stie de ce, nu a depus nimeni cerere de autorizare in ultimii 2-3 ani.

ISC-ul, cand o decide sa coboare din nori si sa ajunga pe pamant, printre muritori, cate o sa mai aiba de aplicat.....  Numai bine!

#15
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
@curentaru: daca citesti cu atentie I7 face trimiteri la SR-urile pomenite de tine si mai ales ca la sfarsitul ordinului semnat de d-na Udrea scrie despre adoptarea directivei 98/34/CE a Parlamentului European si fac pariu pe cat vrei ca nu ai citit normativul din "scoarta in scoarta". Acuma ca tu nu intelegi normativul asta... nu-i nimeni vinovat. La problema cu verificatorii, imi pare rau dar te contrazic, verificatorii in general sunt mult mai documentati decat proiectantii. Ca or fi cativa care-i numeri pe degete.. asta e "basca socoteala".

#16
curentarul

curentarul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.08.2013
Eu nu te-am rugat sa-mi testezi cunostintele despre normativul I7 / 2011. intamplator, avem cam aceiasi varsta, acelasi grad ANRE si nu vad ce la ce ar fi relevant. Doar te-am intrebat (ca si pe altii) ce parerea ai despre faptul ca suntem mereu invatati ca ce facem in tara sta este pe picior de egalitate cu ce au altii. Deodata, suntem sub altii. Asta vroiam eu sa aud. Si ce este mai important: unde ai intalnit tu pe teren un RTE-ist? Ca eu de vreo 3-4 ani nu mai vazut unul la culoare. Daca ar exista, santierele noastre nu ar mai fi pline de dorei facuti la cursuri pe banda rulanta.

#17
ifrimpetre

ifrimpetre

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 26.11.2016
Eu nu am vechimea voastra in bransa dar atata timp cat oamenii nu inteleg ce si cum sa citeasca si mai ales de ce trebuie sa platesti pentru a citi ceva ce ar trebui sa apara in monitorul oficial sau mai stiu eu ce publicatie oficiala ce pretentii poti sa ai ca nu sunt oameni pregatiti?

Mereu citesc ce scrieti pe forum, atat anaki, george trisina, curentarul, ggelu, flomelomanul si altii. Sunteti in bransa, va informati, dati sfaturi pertinente. Poate voi aveti alte surse de informare. Cum pot eu de exemplu sa am acces la acele surse? Exceptand I7 / 2011. Ca pe asta l-am descarcat dupa ce a a aparut. De unde pot gasi acele SR fara sa le platesc? Exista o biblioteca tehnica unde pot merge?

Am un salariu de 2500 de lei, am familie, copii,  Din banii care imi raman fara sa supar pe nimeni, nu imi permit sa cheltui pe normative care se schimba la 3-4 luni. Imi cer scuze daca sunt off topic dar cred ca mai sunt ca si mine oameni care ar dori sa invete dar care nu au de unde. Multumesc pentru interesul aratat topicului deschis de mine.

#18
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
ifrimpetre
Salariul meu este extrem de apropiat de al tau, asa ca nici eu nu-mi permit sa dau bani pe standarde. Toata "biblioteca" mea tehnica este formata exclusiv din ce am putut descarca gratuit de pe internet.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate